Belum Sempat Mendaftar i-Akaun KWSP? Boleh Guna Cara Ini Di Rumah

Amaun yang layak dikeluarkan oleh ahli di bawah pengeluaran i-Lestari adalah maksimum RM500 sebulan untuk tempoh selama 12 bulan (1 tahun) (Tertakluk kepada jumlah simpanan di dalam Akaun 2 pada bulan permohonan dibuat).

Tetapi ramai mengadu belum daftar i-Akaun KWSP/EPF. Ikut cara biasa memang kena pergi ke kiosk/pejabat KWSP. Sekarang ni kita dah tak boleh keluar rumah, so macam mana?

Bertenang semua, jangan panik. Tak perlu call hotline KWSP.

Rupa-rupanya kita boleh mendaftar i-Akaun KWSP dengan melalui emel saja. Terima kasih kepada pihak pengurusan KWSP atas inisiataif ini.

Caranya mudah saja, boleh ikut langkah berikut:

Download borang di sini Borang Pendaftaran i-Akaun (AHLI) Melalui E-mel. *Kalau web KWSP jem boleh download sini.

Ini pula cara nak keluarkan duit dari i-Lestari KWSP.
1. Log masuk ke i-Akaun : https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login
2. Pilih menu Withdrawal dan pilih New Application
3. Pilih i-lestari
4. Masukkan amaun (maksimum RM500) dan maklumat diri
5. Tekan submit dan print (jika perlu)

Selamat mencuba!

Baca juga 8 Soalan Berkenaan Pengeluaran i-Lestari KWSP

Iklan

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Mana kioks kwsp atau pjbt kwsp yg buka area shah alam. Nk update phone number. She pergi few places area Kota Damansara ..keeping semula tutup/xfunction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penstrukturan Semula Harga Minyak Ikut Harga Pasaran

Pada hari Jumaat 2 November 2018, Belanjawan 2019 telah dibentangkan di Parlimen oleh Menteri kewangan Malaysia, YB Lim Guan Eng. Menerusi pembentangan tersebut, kerajaan akan memberikan subsidi bersasar kepada pemilik kereta persendirian dengan kapasiti enjin 1,300cc dan ke bawah atau pemilik motosikal 125cc dan ke bawah.

Melalui mekanisme ini, kerajaan akan memberi subsidi petrol RON95 sebanyak 30 sen seliter terhad kepada 100 liter sebulan bagi kereta atau 40 liter bagi motosikal. Mekanisme baharu ini dijangka bermula pada suku kedua 2019. Untuk tujuan ini, RM2 bilion diperuntukkan dan dijangka dapat memanfaatkan seramai 4 juta pemilik kereta dan 2.6 juta pemilik motosikal.

Pelbagai reaksi dan respon orang ramai terhadap cara dan alternatif kerajaan dalam mensasarkan subsidi minyak tersebut kepada golongan yang tepat tanpa sebarang ketirisan. Walaubagaimanpun, pada 5 Januari 2019 yang lalu

  • Harga minyak RON95 telah diturunkan daripada RM2.20 seliter kepada RM1.93 seliter
  • RON97 pula akan diturunkan daripada RM2.50 seliter kepada RM 2.23 seliter
  • Diesel diturunkan daripada RM2.18 seliter kepada RM 2.04 seliter

Lim Guan Eng juga menegaskan dalam kenyataan beliau bahawa harga runcit produk petroleum ini akan diselaraskan semula pada setiap minggu mengikut kaedah apungan terkawal di bawah formula Mekanisme Harga Automatik (APM). Ianya sejajar dengan trend penurunan harga minyak di pasaran dunia pada ketika ini. Pengumuman harga runcit juga akan dibuat pada hari Jumaat setiap minggu, dan berkuat kuasa mulai hari Sabtu sehingga Jumaat.

Seperti yang kita tahu, harga minyak di Malaysia tidak bersandarkan kepada minyak mentah dunia (Brent) tetapi berdasarkan Mean of Platts Singapore (MOPS). Namun begitu, tidak ramai yang tahu bahawa bulan Disember yang lalu harga minyak telah jatuh bawah USD50 iaitu paras terendah sejak Julai 2017.

Kita semestinya bergembira kerana harga minyak akan menjadi murah, tetapi kerajaan yang terpaksa menanggung kerugian. Hal ini kerana kerajaan mengeluarkan Belanjawan 2019 berdasarkan harga minyak USD70 setong. Kerajaan dianggarkan akan hilang dalam RM8 Billion jika minyak kekal di bawah USD50.

Pada 7 Januari 2019 yang lalu pula, BBC melaporkan harga minyak telah meningkat melebihi USD1 setong. Peningkatan lebih daripada 2% pada hari Selasa ini adalah disebabkan perbincangan perdagangan di antara dua ekonomi besar dunia iaitu China dan U.S. Jika perbicangan tersebut mecapai kesepakatan, maka dijangkakan bahawa peningkatan tersebut akan berterusan.

Sebagai seorang pelajar ekonomi dari Universiti Sains Islam Malaysia, saya berpandangan bahawa penstrukturan semula harga minyak perlu dilakukan kerana pasaran harga minyak akan berubah lagi berdasarkan hasil pertemuan Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) pada bulan April akan datang.

Tidak lupa juga dengan penemuan Shale Oil oleh kerajaan US. Maka kebarangkalian tinggi harga minyak akan turun kerana kekerapan US mengeluarkan minyak menjadikan mereka sebagai net exporter.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.sinarharian.com.my/article/5560
  2. https://paultan.org/2018/11/02/bajet-2019-subsidi-ron-95-30-sen-untuk-kereta-1-5l-dan-motosikal-125-cc-bermula-suku-kedua-tahun-2019/
  3. http://www.bbc.co.uk/news/live/business-46757655
  4. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/01/09/oil-prices-rise-over-2-percent-on-trade-talk-optimism/

Ditulis oleh Ahmad Irfan Fitri Bin Mohd Hussin, Pelajar Tahun 4 Pentadbiran Muamalat, Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia

Iklan

Deposit Halal: Apa yang Membezakan Simpanan Islamik Dengan Akaun Simpanan Konvensional?

Selama bertahun-tahun, umat Islam telah membahaskan sama ada simpanan tetap adalah mematuhi syariah. Menurut seorang ulama syariah Dr. Hussain Hamed, pelanggan Islam perlu melihat kepada kontrak yang digunakan; bukan sama ada simpanan tersebut memberikan pulangan tetap atau tidak.

Melalui perbankan konvensional, simpanan bagi pendeposit akan dianggap sebagai hutang dan imbuhan mereka akan menjadi faedah yang diperolehi. Perbankan konvensional menggunakan simpanan daripada pendeposit untuk tujuan perniagaan dan kemudian memberikan mereka ganjaran dengan faedah yang diperolehi. Kaedah ini menjadi haram kerana ia dianggap sebagai satu bentuk riba.

Beza Pada Akad Dan Kontrak

Apabila bercakap tentang Perbankan Islam, kontrak yang digunakan untuk deposit atau akaun simpanan adalah al-Mudharabah. Pendeposit dianggap sebagai pelabur dan bank dianggap sebagai mudarib, iaitu pihak yang akan berkongsi keuntungan dan menyediakan kepakaran serta pengurusan dalam perkongsian tersebut.

Di bawah kontrak atau perkongsian ini, wang deposit digunakan sebagai pelaburan dan keuntungan akan dikongsi di antara pelabur dan mudarib pada kadar yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Selain daripada Mudharabah, satu lagi kontrak yang biasa mengenai deposit atau akaun simpanan Islamik adalah Murabahah. Murabahah merujuk kepada penjualan dan pembelian sesuatu aset, di mana kos penjualan dan pembelian didedahkan kepada pembeli dengan jelas.

Pendeposit juga boleh menyimpan wang mereka dalam akaun Wadiah Yad Dhamanah, di mana bank tersebut akan menjadi pemegang amanah kepada wang mereka. Sekiranya bank memperoleh manfaat daripada wang tersebut, pihak bank boleh memberikan wang lebihan daripada simpanan kepada pendeposit sebagai hibah (hadiah).

Pada dasarnya, simpanan Islamik memberi tumpuan kepada kadar keuntungan atau perkongsian; dan bukannya kepada pendapatan daripada faedah.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Contoh-contoh Simpanan Islamik Di Malaysia

Berikut merupakan beberapa contoh deposit atau akaun simpanan Islamik di Malaysia yang menggunakan kontrak yang disebutkan:

Citibank Time Deposit-I (Citibank)

Produk ini dilaksanakan mengikut konsep Mudharabah. Selaras dengan konsep ini, anda akan menjadi pembekal modal atau rabbulmal yang mendepositkan dana sebagai pelaburan manakala bank sebagai pengurus atau mudarib yang akan melaburkan dana ke sebarang transaksi yang mematuhi Syariah.

Produk ini membolehkan kita menikmati pulangan daripada pelaburan pada Nisbah Perkongsian Keuntungan (Profit Sharing Ratio) yang dipersetujui.

Simpanan Tetap Islamik / Islamic Fixed Deposit-I (Maybank)

Produk ini berdasarkan kepada konsep Murabahah Komoditi, di mana aset tertentu yang dianggap sesuai oleh bank akan dikenalpasti dan digunakan sebagai aset asas bagi transaksi jual beli di antara kita dan pihak bank.

Ia mempunyai kadar keuntungan yang lebih tinggi daripada akaun simpanan Islamik yang biasa, iaitu mempunyai fleksibiliti tempoh daripada 1 bulan sehingga 60 bulan. Keuntungan akan dibayar sama ada secara bulanan, setengah tahunan atau apabila tamat tempoh.

Produk ini juga menawarkan Perlindungan Takaful Kemalangan Diri secara percuma serta perbelanjaan perubatan dan pengebumian (untuk kemalangan sahaja).

Akaun Simpanan ONEReach (Bank Muamalat)

Produk ini menggunakan konsep Syariah iaitu Wadiah Yad Dhamanah, yang meletakkan aset kita dengan bank yang berasaskan konsep amanah untuk tujuan penjagaan. Jika terdapat Hibah, ia akan dilaksanakan mengikut budi bicara dan pertimbangan bank tersebut.

Bagi jumlah deposit permulaan sebanyak RM5,000 dan ke atas, kita secara automatik berhak mendapat perlindungan Takaful Kemalangan Diri (PA) dan perbelanjaan pengebumian secara percuma untuk satu tahun, bermula dari tarikh pembukaan akaun (tertakluk kepada budi bicara bank tersebut).

Bebas Daripada Unsur-Unsur Haram

Pada dasarnya, deposit atau akaun simpanan yang halal haruslah bebas daripada riba. Selain daripada riba, ia juga hendaklah bebas daripada pelaburan bukan halal, gharar dan maysir.

Pelaburan bukan halal bermaksud sebarang pelaburan perniagaan yang dilakukan yang bertentangan dengan nilai-nilai Islam, contohnya seperti pelacuran, pornografi, perjudian, melibatkan arak atau makanan bukan halal.

Memandangkan undang-undang Syariah memerlukan ketelusan yang menyeluruh dalam semua urusan kewangan, apa-apa bentuk spekulasi, ketidaktentuan, perkara yang melibatkan nasib dan ketidakpastian adalah dilarang.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Iklan

6 Strategi Elak Kebocoran Wang Setiap Bulan

Ramai yang menghadapi masalah kewangan apabila mereka kurang mempunyai kesedaran untuk menyimpan. Pengaruh emosi merupakan punca utama ramai yang sukar membuat simpanan setiap bulan. Asyik sangat berbelanja hingga sedar-sedar sahaja wang poket dah bocor.

Berikut adalah 5 strategi untuk mengelakkan wang daripada bocor setiap bulan.

#1. Bayar Diri Sendiri Terlebih Dahulu

Bila baru dapat gaji, reward dahulu diri anda dengan mengasingkan duit gaji ke dalam simpanan. Bukan reward dengan berjoli sakan. Bayar diri sendiri dengan menyimpan agar ianya dapat memberikan kesenangan di masa hadapan.

Jangan tunggu ada duit lebih baru terhegeh-hegeh nak menyimpan, sampai bila pun duit anda tidak akan lebih kalau mempunyai pemikiran sedemikian.

Boleh juga rujuk 7 Tabung Simpanan Yang Perlu Ada. Mulakan Sekarang!

#2. Tukar Duit Kepada Harta

Sekiranya dah menyimpan untuk jangka masa yang panjang, ambil langkah bijak dengan menukar duit tersebut kepada harta seperti emas atau rumah. Harta yang boleh anda lihat, yang boleh anda rasa hasilnya.

Jangan biarkan duit tersebut bertahan dalam bentuk tunai, melainkan ianya adalah untuk kegunaan semasa kecemasan.

#3. Berbelanja Secara Tunai

Beli barang secara tunai dapat mengelakkan kita membeli barang secara berlebihan dan juga secara berhutang. Jauhkan diri daripada membeli barang secara pembelian ansuran, melainkan memang benar-benar mampu sahaja.

Walaupun ada sesetengah yang menawarkan zero interest, namun ia boleh jadi bahaya kerana terdedah dengan hutang untuk tempoh masa yang panjang.

#4. Langsaikan Hutang Paling Rendah

Tumpukan perhatian kepada hutang dengan jumlah yang paling rendah. Kemudian baru beralih kepada hutang yang lebih tinggi, setelah hutang yang rendah berjaya diselesaikan.

Cara ini dapat memberikan kita lebih motivasi untuk terus melangsaikan hutang sedia ada, apabila dah berjaya melangsaikan satu per satu hutang yang ada.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball.

#5. Potong Semua Kad Kredit

Menurut statistik Bank Negara Malaysia (BNM), 47% pemuda mempunyai hutang kad kredit yang tinggi. Nampak gah apabila mempunyai kad kredit dan semua benda pun nak swipe, tapi akhirnya ia memakan diri sendiri.

Tanpa kita sedar, hutang semakin bertambah dan kebocoran semakin besar. Masih belum terlambat untuk merawatnya…

#6. Elak Ambil Pembiayaan Peribadi

Lagi statistik yang membimbangkan daripada Bank Negara Malaysia (BNM), 38% pemuda Malaysia mempunyai pinjaman peribadi. Ramai di kalangan kita yang kurang ilmu pengurusan kewangan, maka terpaksa membuat pembiayaan peribadi untuk bermacam-macam perkara.

Ada yang buat pembiayaan peribadi untuk berkahwin, untuk bayar cukai jalan dan Takaful kenderaan setiap tahun, tak kurang juga untuk tujuan melancong. Kalau kita ikut tips-tips di atas, ianya dapat dielakkan.

Ambil Tahu Juga Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

5 Kepentingan Penyata Kewangan Dalam Perniagaan

Mungkin ramai dari kalangan pembaca adalah seorang usahawan, tetapi adakah anda seorang yang mengambil berat tentang penyata kewangan? Jualan banyak tapi akhir bulan pendapatan tak seberapa?

Kebiasaannya ini berlaku kepada usahawan kecil kerana tidak mencatat aliran keluar masuk kewangan dengan teratur. Pernah tak dengar formula

Pendapatan = (Jualan – Kos)

Dalam bisnes ia bukan hanya tentang jualan sahaja tetapi melibatkan kos-kos lain seperti pengangkutan, sewa, pemasaran dan pengiklanan.

Berikut disenaraikan sebab mengapa kita selaku seorang usahawan, perlukan penyata kewangan:

1. Kenalpasti Prestasi Kewangan Bisnes

Image by Chris Pastrick from Pixabay

Dengan adanya penyata kewangan, kita dapat menganalisa prestasi syarikat dari semasa ke semasa. Sebagai seorang usahawan, sudah tentu anda ingin prestasi syarikat bertambah baik dari tahun ke tahun.

Jika aliran tunai direkodkan, kita dapat mengelakkan pembaziran daripada pelbagai sudut seperti bahan mentah, buruh, atau senang cerita kos yang mungkin kurang perlu pada waktu tersebut.

2. Pembiayaan/Pinjaman

Sebagai seorang usahawan, kita pasti mempunyai matlamat untuk mengembangkan perniagaan. Dalam mencapai matlamat tersebut, mahu atau tidak kita perlukan modal.

Bukan semua orang ada tunai yang banyak, jadi pinjaman bank adalah satu pilihan yang boleh dipertimbangkan. Jika kita membuat pinjaman dengan bank, mereka memerlukan penyata kewangan untuk menganalisa prestasi kewangan syarikat sama ada kita berkemampuan untuk membayar balik pinjaman tersebut atau tidak.

Dengan adanya penyata kewangan, peluang untuk mendapatkan pinjaman adalah lebih tinggi.

3. Risiko

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Dalam bisnes memang adat kita ada untung dan kita ada rugi. Apa yang penting adalah bagaimana kita merancang risiko tersebut.

Dengan penyata kewangan, kita dapat mengenalpasti aliran tunai keluar masuk dengan merekodkan senarai penghutang dan pemiutang. Dengan merekod secara berkala, isu hutang lapuk atau risiko syarikat gulung tikar dapat dielakkan.

4. Elak Penyelewengan

Penyelewengan mudah berlaku jika tiada sebarang kawalan keluar masuk aliran tunai. Jika tiada sebarang rekod, ia akan memudahkan pihak tertentu mengambil kesempatan.

Sebagai contoh, kerani akaun selalu mendahulukan duit syarikat untuk membeli keperluan syarikat tetapi tiada sebarang rekod dibuat. Akhirnya, kita pun tidak tahu ke mana wang tersebut yang kononnya dibeli untuk keperluan syarikat dan menyebabkan syarikat terjerumus ke dalam risiko kerugian.

5. Percukaian

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Bukan individu sahaja yang perlu merancang cukai, syarikat juga perlu merancang percukaian. Syarikat mempunyai pilihan untuk memastikan cukai dibayar selaras dengan keuntungan semasa.

Kaedahnya adalah dengan memastikan syarikat memantau perbelanjaan dan pendapatan yang dikenakan cukai. Perkara ini boleh dilakukan dengan penyata kewangan yang direkodkan secara berkala.

Sekarang dah tahu kepentingan penyata kewangan? Tidak semestinya kita buat sendiri penyata kewangan tersebut.

Jika kita hanya seorang usahawan kecil dengan seorang pekerja sahaja, kita boleh melantik syarikat luar yang menawarkan perkhidmatan tersebut.

Sebagai seorang usahawan, kita bukan sahaja perlu bijak dalam membuat jualan dan pemasaran, tetapi perlu juga bijak dalam merancang kewangan syarikat.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!