Tiga Waktu Terbaik Untuk Ambil Takaful

Hari ini, secara umumnya masyarakat kita telah memahami pentingnya mempunyai perlindungan Takaful. Walaupun tidak dapat dinafikan masih terdapat segelintir yang skeptikal dengan syarikat-syarikat takaful dan produk-produk yang ditawarkan.

Mereka yang prejudis ini kebiasaannya mungkin pernah membaca atau terdengar cerita tentang syarikat takaful yang tidak menunaikan janji melindungi peserta takaful.

Cerita-cerita tentang syarikat takaful yang tidak membayar kos perubatan di hospital swasta sangat mudah tular.

Walhal perihal sebenar di sebalik setiap kes tersebut jarang diceritakan kenapa hal tersebut berlaku.

Cerita-cerita sebeginilah yang membuatkan sebahagian daripada masyarakat masih tidak yakin adakah patut mereka mengambil pelan takaful.

Bahkan ada yang teragak-agak dan menunggu masa yang sesuai untuk mengambil pelan perlindungan takaful.

Jadi di sini saya akan kongsikan 3 waktu terbaik untuk kita mengambil pelan takaful.

1. 2 tahun Sebelum Menghidap Penyakit Kritikal

Hampir semua syarikat takaful meletakkan tempoh 2 tahun sebagai incostestable period.

Apakah maksud tempoh 2 tahun ini?

Maksudnya, dalam tempoh 2 tahun pertama menyumbang takaful, sekiranya mereka ditimpa salah satu daripada penyakit kritikal seperti sakit jantung dan kanser, syarikat takaful berhak untuk membuat siasatan terhadap penyakit tersebut.

Kebiasaannya proses siasatan mengambil masa yang agak lama dan rumit.

Selepas siasatan dijalankan oleh pihak syarikat, sekiranya didapati penyumbang telah pun menghidapi salah satu daripada penyakit tersebut semasa penyumbang mula-mula mengambil takaful, maka syarikat takaful berhak untuk tidak memberikan pampasan atau membayar kos perubatan penyakit tersebut.

Keputusan sebegini adalah supaya mengelakkan berlakunya penipuan oleh penyumbang yang mengambil takaful apabila telah mengetahui mereka menghidapi penyakit kritikal.

Ini bagi melindungi dana takaful yang disumbang oleh orang lain daripada digunakan oleh penyumbang yang telah sedia sakit semasa mula-mula menyumbang.

Penyumbang yang menyertai takaful selepas mengetahui meraka telah pun mempunyai penyakit, sebenarnya telah menipu syarikat takaful dan semua peserta takaful yang lain untuk manfaat peribadi.

Bayangkan duit yang kita sumbangkan setiap bulan, digunakan untuk mereka yang sengaja sembunyikan penyakit mereka ketika mengambil takaful.

Takkan nak bagi penipu mengambil hak kita dan orang lain yang tolong bayarkan?

Jadi, pastikan sekurang-kurangnya 2 tahun sebelum kita mendapat sakit kritikal, kita ambil takaful.

2. 6 Bulan Sebelum Masuk Hospital

Untuk kad perubatan, secara umumnya syarikat meletakkan tempoh 6 bulan (paling lama) untuk membolehkan penyumbang menggunakannya (kecuali untuk sakit kritikal)

Iklan

Jadi dalam tempoh 6 bulan pertama setelah mengambil takaful, masih ada risiko untuk penyumbang tidak dapat menggunakan medical card.

Tetapi banyak juga kes yang terjadi, baru beberapa bulan mengambil takaful medical card (sebelum 6 bulan) tapi terpaksa masuk wad kerana sakit, kemudian syarikat takaful masih membiayai kos perubatan penyumbang tersebut.

Cuma masih ada kemungkinan syarikat tidak menyumbang kerana perlukan siasatan dan sebagainya. Jadi risiko tidak dilindungi syarikat takaful itu ada.

Jadi 6 bulan sebelum nak masuk hospital, pastikan kita telah dilindungi dengan takaful.

3. Sehari Sebelum Meninggal Dunia

Jika hari ini kita ambil takaful, esok ditakdirkan kita meninggal dunia maka jangan risau sebab keluarga kita sudah pun dilindungi. Jadi keluarga kita tidak akan ditinggalkan dengan beban perlu meneruskan kehidupan.

Walaubagaimanapun, sekiranya kita meninggal dunia disebabkan penyak-penyakit tertentu, ia berbalik kepada situasi pertama tadi.

Pihak syarikat takaful berhak membuat siasatan dan memutuskan sama ada keluarga kita layak untuk menerima pampasan kematian atau tidak.

Boleh agak tak bila kita akan mati?

Kesimpulan

Takaful adalah sebuah konsep tolong menolong di antara satu sama lain. Konsep yang sama seperti menyertai khairat kematian.

Duit yang kita sumbang setiap bulan itu, bertujuan untuk membantu penyumbang lain yang ditimpa musibah. Beruntung mereka yang menyumbang setiap bulan ke dalam takaful dan berniat untuk sedekah.

Pahalanya berjalan terus!

Dalam pada masa yang sama, syarikat takaful adalah badan yang menguruskan dana sumbangan yang dikumpulkan dan bertanggungjawab mengagihkan duit tersebut secara amanah kepada peserta yang menyumbang.

Sebab itu, terdapat syarat yang dikenakan untuk menyertai takaful; iaitu sihat.

Bila kita sudah sakit, syarikat takaful tidak dapat benarkan kita sertai kerana kita akan mengambil hak penyumbang lain secara salah.

Ada orang yang sanggup keluarkan sumbangan bulanan yang tinggi semata-mata untuk sertai takaful, tapi malangnya tak boleh sebab beliau sudah pun menghidap penyakit.

Dalam masa yang sama ramai yang masih sihat dan mempunyai duit, tetapi sayangnya masih belum ada kesedaran untuk mengambil takaful.

Begitulah fitrah manusia, sudah terhantuk baru tengadah.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hibah Sebelum Hiba: Ketahui Perbezaan Di Antara Hibah, Wasiat dan Faraid

Sejak kebelakangan ini, perkataan hibah semakin popular di kalangan masyarakat kita. Alhamdulillah, semakin ramai ejen Takaful yang mempromosikan produk hibah kepada orang ramai.

Tapi apakah maksud hibah? Apa pula wasiat dan faraid ni?

Hibah Adalah Hadiah

Hibah adalah pemberian sukarela daripada pemberi kepada penerima yang dibuat atas dasar kasih sayang tanpa mengharapkan sebarang bentuk balasan. Ia boleh diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita ingini sama ada waris atau bukan waris.

Kepentingan hibah dalam masyarakat Melayu Islam, adalah sama pentingnya seperti keperluan kita makan nasi setiap hari. Banyak kes berlaku di mana setelah kematian seseorang, harta pusaka tidak dituntut, aset dibekukan, malah banyak keadaan yang tidak diingini berlaku sehingga mencetuskan konflik perebutan waris yang ditinggalkan.

Wasiat Pula Setelah Meninggal Dunia

Wasiat pula merupakan perjanjian semasa pemberi masih hidup, namun pemberian itu hanya diterima setelah pemberi meninggal dunia. Sebagai contoh, Haji Abu mahu memberi wang sebanyak RM10,000 setelah dia meninggal dunia kepada golongan anak yatim. Maka, pemberian itu adalah wasiat.

Namun jika pemberian itu diberikan semasa pemberi masih hidup, itu adalah hibah. Sebagai contoh, Haji Ali mahu memberi wang sebanyak RM50,000 sekiranya dia sakit atau meninggal dunia kepada golongan fakir miskin. Maka, pemberian itu adalah hibah.

Hibah boleh berbentuk wasiat. Tapi tidak semua wasiat boleh menjadi hibah.

Jemput baca 9 Sebab Kenapa Kita Digalakkan Menulis Wasiat.

Iklan

Faraid Ikut Perundangan Islam

Faraid pula adalah ketetapan hukum pembahagian harta mengikut syarak.

Sebagai contoh, sekiranya Haji Din tidak melakukan sebarang perjanjian bertulis semasa beliau hidup, maka hartanya akan diagihkan mengikut hukum faraid setelah beliau meninggal dunia. Harta seseorang yang meninggal dunia dinamakan sebagai harta pusaka.

Harta pusaka akan diberikan kepada waris yang layak mengikut hukum faraid. Masalah akan timbul jika salah seorang waris tidak bersetuju dengan pembahagian harta pusaka yang telah ditetapkan.

Kalau nak tahu, ada 8 Sebab Harta Pusaka Jadi Rumit. Disebabkan inilah sebanyak RM60 bilion harta orang mati dibeku.

Hibah Melalui Takaful

Hibah ada beberapa jenis. Salah satu hibah untuk waris yang ditinggalkan adalah melalui Takaful. Takaful bermaksud saling menjamin, ianya berasal daripada perkataan Arab – Kafala.

Konsep Takaful bertujuan menggalakkan tolong-menolong dan perpaduan di kalangan para peserta selari dengan konsep ta’awun. Dalam Islam, menolong atau menyediakan bantuan amatlah digalakkan.

Takaful ini seolah-olah macam usaha kita untuk menyediakan payung sebelum hujan. Kita perlu mengambil langkah persediaan yang secukupnya bagi menempuh sebarang perkara tidak diingini.

Malangnya, orang kita mengambil sikap sambil lewa berkenaan dengan Takaful ni. Percaya atau tidak, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Di antara alasan yang diberikan adalah tak mampu dan nanti dulu. Sedih kan?

Iklan

Sejarah 3 Syarikat Pengendali Takaful di Malaysia

Kesedaran tentang betapa pentingnya perlindungan Takaful semakin diketahui umum, tetapi jumlah rakyat Malaysia yang mempunyai perlindungan masih sangat rendah. Ini kerana Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful, masih berjuta lagi yang belum ada perlindungan Takaful ni.

Sebelum itu, ada yang masih keliru tentang Takaful dan Insurans Konvension ke? Boleh baca 9 Perbezaan Takaful Dan Insurans Konvensional Yang Perlu Anda Tahu.

Untuk hari ini, apa kata kita berkenalan dengan 3 syarikat Takaful yang ada di Malaysia, yang fokus kepada perlindungan diri sahaja. Bagi syarikat Takaful yang mempunyai pelbagai produk seperti perlindungan untuk kenderaan, kebakaran dan lain-lain lagi, ianya tidak dimasukkan.

Susunan adalah tidak mengikut populariti atau pun ranking.

1. Prudential

Prudential Plc ialah sebuah syarikat yang diasaskan di London pada tahun 1848. Pada awal penubuhannya, ianya adalah sebuah syarikat insurans dan syarikat pemberi hutang kepada golongan pertengahan. Selaras dengan perkembangan Revolusi Perindustrian yang berlaku di Eropah, Prudential ketika itu turut memperkenalkan produk Industrial Insurans.

Logo Prudential pada asalnya ialah gambar perempuan memegang cermin diilhamkan oleh Sir Joshua Reynolds, namun logo terkini dengan gambar seorang perempuan dengan lilitan merah di kepala sambil memegang cermin dihasilkan oleh Wollf Olins yang masih mengekalkan perempuan memegang cermin namun diubah kepada yang lebih kontemporari.

Memandangkan Prudential telah wujud sejak tahun 1848, Prudential turut terlibat sama dalam urusan tuntutan kejadian-kejadian yang menjadi lipatan sejarah dunia seperti kes Perang Dunia Pertama dan Kedua. Pada Jun 1912, Prudential Assurance Company Ltd telah membayar £12,834 kepada waris Titanic.

Prudential Assurance Malaysia mula bertapak  di Malaysia pada  tahun 1924. Besar kemungkinan kerana faktor penjajahan British ketika itu yang menyebabkan ramai pedagang Inggeris memerlukan insurans dari orang Inggeris sendiri sebagai satu bentuk perlindungan terhadap diri dan bisnes mereka di Tanah Melayu ketika itu.

Prudential dan Bank Simpanan Nasional Bergabung

Mula beroperasi sejak tahun 2006, PruBSN merupakan syarikat pertama yang mendapat lesen takaful daripada Bank Negara Malaysia.

Ianya lahir hasil kolaborasi bersama Prudential Plc dan Bank Simpanan Nasional. Prudential BSN Takaful telah banyak melahirkan usahawan Takaful. Di antara agensi mereka yang agak popular adalah Al Isra, Mukmeen Group dan banyak lagi.

2. AIA

AIA diasaskan oleh Cornelius Vander Starr, seorang bekas tentera dari Amerika Syarikat. Beliau memulakan karier dalam bidang perniagaan pada usia 19 tahun dengan berniaga aiskrim.

Vander Starr mengasaskan AIA pada tahun 1919 di Shanghai. AIA merupakan satu-satunya syarikat yang memfokuskan bisnes mereka hanya di Rantau Asia Pasifik.

Adakah AIA dan AIG (American International Group) itu sama entiti ? Ya tapi itu dulu. AIA dan AIG diasaskan oleh orang yang sama iaitu Vander Starr, namun selepas beberapa tahun berniaga di Shanghai, beliau terpaksa memindahkan operasi perniagaa AIA dari Shanghai ke New York.

Iklan

Akibat daripada perpindahan tersebut, AIA menjadi anak syarikat AIG. Vander Starr ketika itu juga sibuk membina jenama AIG di serantau Amerika sementara AIA memfokuskan bisnes mereka di Asia Pasifik. Pada tahun 2009 , AIA dan AIG berpisah dan  merupakan satu entiti berbeza sama sekali.

Selepas perpisahan itu, AIA telah melancarkan IPO mereka sendiri  dan saham mereka diniagakan di Bursa Saham Hong Kong. Hasil daripada itu, AIA  berjaya memperolehi keuntungan sebanyak  USD20.51 Billion dan menjadikan mereka sebagai IPO syarikat ke tiga terbesar di dunia.

AIA Bergabung Dengan Public Islamic Bank

AIA telah mula membuka sayap perniagaan di Malaysia sejak tahun 1948 lagi. Pada tahun 2011, AIA Co Ltd menjalinkan kerjasama bersama Public Islamic Bank Berhad, maka terhasil lah AIA Public Takaful.

Seperti mana pengendali Takaful lain, AIA Public Takaful melaburkan dana mereka ke syarikat-syarikat gergasi seperti TNB, Sime Darby, Axiata yang merupakan di antara pegangan saham terbesar mereka.

AIA kini giat  mempromosikan gaya hidup sihat dengan memperkenalkan AIA Vitality dan menjadikan David Beckham sebagai duta mereka dan turut menandatangi perjanjian bersama kelab bola sepak Inggeris, Tottenham Hotspurs sejak tahun 2014 lagi.

Di antara agensi yang popular bagi AIA Public Takaful adalah seperti Izz Group, Caliph Group, Imtiyaz Empire Group dan banyak lagi.

3. Great Eastern

Great Eastern mula bertapak di Malaysia seawal tahun 1908. Diasaskan oleh Alfred Hewton Fair di Singapura pada tahun 1908, syarikat ini tidak menunggu lama untuk mengembangkan sayap ke Malaya apabila membuka cawangannya di Malaya pada tahun yang sama.

Pada awal penubuhannya, Great Eastern hanya menumpukan kepada produk Insurans Am sahaja sehinggalah pada tahun 1963 mereka benar-benar fokus kepada Insurans Nyawa. Pada tahun 1998, Great Eastern dianugerahkan sebagai Syarikat Insurans Tertua dan Terbesar di Malaysia.

Pada tahun 2011, Great Eastern secara rasminya mengambil alih keseluruhan Tahan Insurans Berhad susulan daripada kegagalan parent company Tahan iaitu Idaman Unggul Berhad, yang telah gagal mengikuti syarat yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia.

Great Eastern Pula Kolaborasi Dengan Koperasi Tentera

Sama seperti syarikat lain yang mula mengembangkan sayap mereka ke produk patuh syariah, Great Eastern Takaful dilancarkan pada tahun 2010. Ianya adalah kolaborasi di antara I Great Capital Holdings Sdn Bhd (anak syarikat Great Eastern Holding Limited) dengan Koperasi Angkatan Tentera (M) Berhad. Mereka menampilkan warna oren sebagai pilihan warna korporat mereka selaras dengan konsep Groovy.

Di antara agensi Great Eastern Takaful yang agak popular adalah Ieza Yusof Consultancy , Ahmad Humaizi Consultancy dan banyak lagi.

Berminat Nak Beli Saham Takaful?

Di Malaysia, hanya ada satu syarikat Takaful yang kita boleh beli saham mereka. Jika berminat, boleh rujuk Ambil Tahu 12 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad.

Iklan

Kenapa Wanita Perlu Ada Kad Perubatan Sebelum Mencecah Usia 30 Tahun

Kita dapat lihat pada masa sekarang, lebih ramai yang semakin fokus kepada kerjaya mereka. Tidak kira sama ada yang belum berkahwin atau pun yang telah berumah tangga, tidak ketinggalan juga untuk wanita yang bergelar suri rumah.

Di antara perkara penting yang perlu dimiliki oleh wanita adalah kad perubatan, selain daripada rumah sendiri. Ini kerana kad perubatan dapat membantu anda sekiranya anda sakit, dan dapat juga mengelakkan daripada menggunakan wang simpanan sendiri.

Berikut merupakan 6 sebab kenapa wanita perlu ada kad perubatan sebelum mencecah usia 30 tahun.

1. Caruman Rendah Setiap Bulan

Tahukah anda semakin meningkat usia, maka semakin tinggi risiko seseorang untuk mendapat penyakit?

Jadi kalau anda ambil kad perubatan sebelum umur 30 tahun, dapat pelan dengan caruman yang rendah, banyak boleh berjimat dalam jangka masa panjang.

2. Lebih Berisiko Kena Penyakit

Wanita lebih cenderung untuk mengahadapi lebih banyak penyakit, termasuklah kanser. Oleh yang demikian, kaum wanita mempunyai risiko lebih besar untuk menghadapi penyakit meskipun ketika di usia muda.

Dengan adanya kad perubatan ini, ia dapat melindungi diri anda daripada kos perubatan yang semakin mahal.

3. Siang Kerja, Balik Kerja Nak Urus Rumah Tangga

Sifat wanita yang sangat gigih bekerja, menjadikan mereka kadang kala lupa untuk memberikan ruang kepada diri sendiri untuk berehat. Siang penat bekerja, malam nak masak lagi, nak jaga anak-anak dan suami lagi.

Iklan

Gaya hidup moden dengan makanan yang tak sihat, juga membuatkan kaum wanita lebih cenderung untuk jatuh sakit berbanding lelaki.

4. Berhenti Kerja Jaga Keluarga

Kebiasaannya, syarikat tempat anda bekerja akan menyediakan kad perubatan kepada para pekerja. Namun, bagi wanita ia boleh berubah apabila mereka telah dikurniakan cahaya mata. Kemungkinan untuk mereka berhenti kerja dan fokus kepada anak-anak sentiasa ada.

Apa akan berlaku sekiranya anda berhenti kerja? Pastinya kad perubatan anda yang disediakan oleh syarikat juga akan diberhentikan juga.

5. Ringankan Beban Suami

Kalau kesian kat suami terpaksa kerja siang, malam dan hujung minggu untuk menyara keluarga, apa salahnya anda ringankan sikit beban suami.

Bukan kita minta untuk sakit, tetapi kalau ditakdirkan ditimpa musibah suatu hari nanti – suami juga yang bertanggungjawab ke atas isteri.

6. Nanti Dah Sakit, Takaful Tak Cover

Kalau tunggu lama-lama, sampai dah kena penyakit yang tidak diingini – nanti pihak takaful pula yang tak nak cover. Sebarang keadaan pre-existing tidak akan dilindungi, jadi cepat-cepatlah ambil takaful ni.

Badan sakit, minda sakit, poket pun sakit juga.

Tahap Kesedaran Takaful Di Malaysia Masih Rendah

Dah tahu betapa pentingnya kad perubatan dalam kehidupan, ayuh kaum wanita kita beramai-ramai mengambil pelan takaful dengan segera. Bagi mereka yang dah ada tu, syabas!

Iklan

9 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Takaful Perjalanan

Bercuti ke luar negara merupakan impian hampir semua di kalangan kita. Dalam keterujaan melancong, jangan pula lupa untuk mendapatkan perlindungan dalam bentuk Takaful Perjalanan. Berikut merupakan 9 perkara penting yang perlu anda tahu tentang Takaful Perjalanan.

1. Perlindungan Bermula Pada Hari Anda Menyertai Takaful Perjalanan

Ini merupakan salah satu keistimewaan Takaful Perjalanan. Anda akan dilindungi oleh takaful sebaik sahaja anda melanggannya. Sekiranya anda terpaksa membatalkan perjalanan disebabkan hal-hal kecemasan, anda masih layak untuk membuat tuntutan.

2. Terlepas Penerbangan

Flight delay merupakan satu perkara yang paling dibenci oleh semua penumpang. Sekiranya berlaku kelewatan penerbangan akibat masalah teknikal, penyelengraan pesawat atau apa sahaja dibawah kawalan syarikat penerbangan, anda layak untuk membuat tuntutan.

3. Kehilangan Bagasi atau Barang Peribadi

Tahukah anda? Sekiranya bagasi atau barangan peribadi anda hilang, anda masih boleh mendapatkan pampasan daripada syarikat Takaful. Tetapi tentulah bersyarat, iaitu kehilangan tersebut bukan berlaku atau kecuaian anda.

4. Had Setiap Barangan

Kalau anda hendak tahu, kebanyakkan polisi perjalanan membenarkan anda untuk melindungi barangan berharga anda bersama-sama dengan polisi Takaful tersebut. Tetapi setiap barangan tersebut tetap mempunyai had tertentu. Anda boleh membuat semakan dengan syarikat Takaful tentang barangan apa yang akan dilindungi dan had nilai barang tersebut.

5. Lebih Cepat, Lebih Baik

Lebih cepat anda melanggan polisi Takaful Perjalanan, tentunya lebih baik untuk anda. Ini kerana, sekiranya anda terpaksa membatalkan perjalanan akibat bencana alam atau sebagainya, anda masih boleh membuat tuntutan untuk mendapatkan pampasan.

6. Teliti Sebelum Membeli Takaful

Terdapat pelbagai jenis polisi Takaful Perjalanan yang ditawarkan oleh syarikat Takaful. Setiap satunya juga berbeza diantara satu sama lain. Sebagai contoh, polisi Takaful biasa hanya akan melindungi anda dari kos perubatan sahaja. Jadi jika anda mahukan perlindungan yang lebih luas, carilah polisi yang lebih sesuai untuk anda.

7. Berfikir Sebelum Bergaya

Ada di kalangan kita yang suka bergaya sewaktu bercuti dengan memakai perhiasan mewah seperti barang kemas. Tetapi, polisi Takaful Perjalanan biasa tidak akan melindungi anda sekiranya barangan mewah anda ini hilang. Jadi sekiranya anda ingin juga memakai perhiasan mewah tersebut, anda perlulah mendapatkan perlindungan di bawah polisi yang berbeza.

8. Aktiviti Ekstrem

Sekiranya anda merupakan peminat aktiviti yang mencabar adrenalin, kami sarankan supaya anda melanggan polisi Takaful tambahan. Ini kerana tidak semua aktiviti berisiko ini akan dilindungi oleh Takaful.

9. Usia

Sekiranya berlaku perkara tidak diingini, seperti sakit kematian, syarikat Takaful akan menanggung kos perjalanan pulang. Namun semua ini bergantung kepada usia pemegang polisi. Sesetengah syarikat Takaful tidak akan membayar perlindungan sekiranya individu itu berumur lebih 84 tahun atau jatuh sakit disebabkan penyakit sedia ada. Jadi penting untuk anda meneliti perlindungan yang bakal diberikan oleh polisi Takaful Perjalanan sebelum bertindak untuk membelinya. Ini bagi memastikan anda mendapatkan perlindungan yang terbaik dan tepat. Sumber Rujukan: MStar

Mana Nak Langgan Takaful Perjalanan?

Kalau nak tahu produk-produk takaful perjalanan yang ada dalam pasaran, boleh baca Kaki Travel Pastikan Melanggan Dulu Travel Takaful.

Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Perlindungan Takaful

Adakah perlindungan Takaful itu tidak penting? Nampaknya sebegitu, kerana menurut laporan yang dikeluarkan oleh RAM Rating Services Bhd pada Mac 2017; hanya 15% sahaja daripada rakyat Malaysia yang menyertai pelan perlindungan Takaful. Kadar ini adalah terlalu rendah jika dibandingkan dengan 41% rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Life Insurance atau Insurans Hayat Konvensional. Boleh baca lebih lanjut berkenaan isu ini di Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!