Rakyat Malaysia Kaya Luar Biasa…

Apa nak buat bila nampak ada orang kaya yang melampau-lampau? Tak kiralah mereka selebriti, tokoh terkemuka atau sesiapa sahaja.

Janganlah kita sakit hati atau dengki. Janganlah kita mengecam mereka. Zaman sekarang bukan senang nak mencari duit sehingga boleh menjadi kaya raya.

Mereka yang super rich ini biasanya tidak menayang harta benda mereka. BBNU saja yang akan tayang lebih-lebih.

Tapi, sekiranya anda mempunyai maklumat kekayaan luar biasa mereka sebenarnya ada unsur-unsur pelarian cukai, jadilah rakyat yang bertanggungjawab dan sila hubungi pihak LHDNM.

Tidak kiralah jika anda pekerja di audit firm yang bos anda bersekongkol ‘mengadjust’ income mereka.

Tidak kiralah jika anda seorang akauntan yang dipaksa oleh majikan untuk menghasilkan kerugian perniagaan yang sengaja direka.

Tidak kiralah jika anda seorang rakan kongsi bisnes yang tahu partner anda sendiri tak laporkan pendapatan yang berjuta-juta setahun tu kepada LHDNM.

Tidak kiralah jika anda seorang penjawat awam yang tahu bos anda sendiri selalu terima rasuah berkepuk-kepuk daripada kartel tender.

Tidak kiralah jika anda seorang ahli kongsi gelap yang tahu bos anda ada menyembunyikan duit, kripto, atau aset lain dekat akaun bank luar negara.

Takkan nak duduk diam dan bersetuju dengan apa yang mereka buat?

Sebagai mewakili rakyat Malaysia yang telah membayar cukai tanpa gagal sejak tahun pertama bekerja lagi, kami menyeru agar kita bersama-sama melaporkan kemungkaran ini.

Maklumat yang diberikan tersebut berkemungkinan dapat membantu memberi keadilan kepada pembayar cukai yang lain. Adalah lebih baik jika disertakan bersama dokumen-dokumen sokongan, invois atau penyata bank yang boleh membuktikan wujud unsur pelarian cukai.

Bagaimana Membuat Laporan?

Ini maklumat yang kami jumpa di laman web LHDNM.

i. Menulis surat

Bahagian Sumber Pelarian Cukai,
Jabatan Perisikan Dan Profiling Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
Aras 3, Menara 2, No. 3, Jalan 9/10, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

ii. E-mel : [email protected]

iii. Telefon : 03-8913 3990 (talian terus) atau 03-8913 3800 (samb: 120579, 120129 atau 120578) atau 016-945 9589.

iv. Hadir sendiri ke pejabat LHDN di alamat seperti yang tertera di atas. ATAU mana-mana Pejabat Pengarah Negeri ATAU pejabat Cawangan Siasatan (CSi), LHDNM.

Butiran maklumat pelarian cukai diperlukan:

i. Nama, no. kad pengenalan, alamat penuh
ii. Bagaimana pelarian cukai pendapatan dilakukan
iii. Dokumen rujukan (jika ada)
iv. Maklumat lain yang penting atau berkaitan

Jaminan Kerahsiaan

Sila ambil perhatian bahawa sumber maklumat yang membawa kepada kajian kes akan dirahsiakan mengikut keperluan peruntukan kerahsiaan di bawah Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967.

Sukarela

Laporkanlah pendapatan yang betul dengan sukarela. Apakah maksud sukarela? Mungkin semasa di sekolah dulu kita pernah belajar tentang Ehsan. Buat baik tanpa dipaksa oleh individu lain kerana merasa wujudnya Tuhan yang Maha Melihat.

Semakin ramai pembayar cukai yang memiliki sifat ini, semakin tinggilah pematuhan cukai dan akhirnya akan meningkatkan lagi dana bagi pembangunan negara.

Baca juga 4 Sebab Anda Perlu Lapor Pendapatan Setiap Tahun

Previous ArticleNext Article

Pakar Ekonomi Gesa Laksanakan Pembaharuan Sistem Percukaian Malaysia

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) – Sistem percukaian Malaysia memerlukan pembaharuan berikutan pengagihan hasil bukan cukai yang tidak seimbang dan cenderung mengecilkan asas cukai, kata seorang pakar ekonomi.

Dr Nungsari Ahmad Radhi yang merupakan ahli lembaga pengarah Bank Negara Malaysia (BNM) berkata sistem percukaian negara mesti melalui pembaharuan untuk memberikan daya apungan yang lebih besar kepada hasil kerajaan dan meluaskan asas cukai.

“Masalah asas cukai kita ialah ia tidak memberangsangkan untuk menunjukkan satu peratus pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menghasilkan lebih daripada satu peratus hasil cukai,” katanya pada Simposium Sasana 2024 anjuran BNM hari ini.

Nungsari merupakan salah seorang ahli panel dalam sesi bertemakan “Navigating Economic Cycles: Interactions Between Monetary and Fiscal Policies”.

Beliau menegaskan bahawa sistem percukaian semasa bergantung kepada cukai langsung, seperti cukai pendapatan dan korporat dan pembayar cukai akan memantau perbelanjaan kerajaan.

Nungsari berkata pergantungan kepada hasil bukan cukai dalam bentuk dividen daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas) adalah tidak mampan dalam jangka masa panjang.

“Kita telah mengambil begitu banyak daripada Petronas, mereka tidak berupaya membuat pelaburan yang mencukupi untuk meneroka lebih banyak telaga bagi membayar dividen yang telah mereka salurkan sebelum ini.

“Kita perlu bersedia untuk senario pascakarbon, pascaminyak (mentah) yang mana hasil berasaskan petroleum tidak lagi sebanyak seperti pada masa lalu,” katanya.

Nungsari, yang dilantik sebagai ahli Jawatankuasa Penasihat Dasar kepada Perdana Menteri pada April tahun ini berkata bahawa dari segi jangka panjang, isu struktur yang diketengahkan dalam rangka kerja Ekonomi MADANI memerlukan pemerhatian yang teliti.

Jawatankuasa Penasihat Dasar kepada Perdana Menteri ditubuhkan untuk memberi khidmat nasihat terkait soal pembangunan negara dan daya tahan ekonomi sejajar dengan Ekonomi MADANI.

Simposium Sasana 2024 berlangsung selama dua hari dari 12-13 Jun, 2024 yang bertemakan  “Structural Reforms: Making it a Reality for Malaysia”. 

— BERNAMA