Pasca Covid – Persediaan Yang Perlu Dibuat Demi Kelangsungan Hidup

Pandemik Covid-19 telah mengubah kehidupan kita secara sekelip mata. Tangan selalu kena basuh, penjarakan sosial perlu dijaga, dan keluar rumah apabila perlu sahaja. Daripada segi kesihatan, norma baharu iaitu duduk di rumah adalah bagus kerana ia mengurangkan risiko jangkitan, tetapi ianya bakal memberi kesan yang besar kepada ekonomi.

Sektor penerbangan, peruncitan, dan pelancongan adalah antara sektor yang terjejas akibat dari norma baharu iaitu hanya keluar apabila perlu sahaja. Bagi mereka yang terlibat, ia akan menyebabkan ramai orang kehilangan pekerjaan, diberi notis cuti tanpa gaji, atau gaji dipotong.

Bagaimana nasib mereka yang terjejas ini? Ada sahabat yang sebelum ini bergaji belasan ribu kini hanya ratusan ringgit.

Dari sudut individu, apa yang perlu kita buat adalah mengurangkan komitmen bulanan. Dari minum di Starbucks kita sekarang minum di rumah, dari kereta mewah kita tukar kepada kereta yang lebih ekonomi. Dan untuk situasi yang lebih teruk, dari rumah besar kita tukar ke rumah yang lebih sederhana.

Bagi pemilik perniagaan kita perlu memanfaatkan teknologi digital, platform perniagaan atas talian (Shopee/Lazada), dan media sosial (Facebook/Instagram). Sama ada kita suka atau tidak, kegawatan ekonomi bakal berlaku dan kita perlu melakukan persediaan untuk menghadapinya.

Baca juga Facebook Shop, Produk Baru Yang Bakal Bersaing Dalam Pasaran e-Dagang Dunia.

Apakah masyarakat Malaysia bersedia menghadapi perubahan normal baharu, terutama dalam aktiviti sosioekonomi? Boleh cuba 3 tips berikut supaya kita berjaya mengharunginya:

1. Cari Atau Cipta Peluang Baru

Jika syarikat kita bekerja terjejas dan sudah mula memberikan notis cuti tanpa gaji, sudah tiba masanya untuk kita mencari peluang pekerjaan yang baru. Kemaskini resume dan boleh mula menghantar permohonan ke syarikat lain.

Barangkali ada syarikat yang tidak terjejas akibat wabak ini dan memerlukan pekerja. Sambil-sambil bercuti tu bolehlah pergi temuduga, jika nasib baik mungkin akan dapat peluang pekerjaan yang baru.

Kita juga boleh meneroka peluang perniagaan semasa tempoh cuti tanpa gaji seperti menjual barangan yang mempunyai permintaan tinggi ketika ini seperti hand sanitizer, topeng muka, dan sarung tangan.

Mana tau perniagaan yang dibuat secara sambilan boleh menjadi sumber pendapatan tetap kita di kemudian hari.

2. Tingkatkan Kemahiran

Photo by Ian Schneider on Unsplash

Jika syarikat kita bekerja tidak terjejas, ini masanya untuk kita tingkatkan kemahiran diri. Mungkin masa kita bukan sekarang, tetapi masa hadapan siapa yang tahu. Kegawatan ekonomi mungkin mengambil masa satu atau dua tahun untuk pulih.

Tingkatkan kemahiran diri supaya kita menjadi aset kepada syarikat. Boleh hadiri kursus atau seminar untuk peningkatan kemahiran agar syarikat rasa berbaloi untuk mengekalkan kita bekerja.

3. Pertimbangkan Pekerjaan ‘Freelance’

Situasi bekerja dari rumah atau ‘work from home’ ini ada hikmahnya. Kita mempunyai banyak masa yang berkualiti kerana tidak perlu menempuh kesesakan trafik semasa pergi dan pulang dari kerja. Dengan masa yang ada, apa kata kita pertimbangkan kerja freelance sebagai pendapatan tambahan. Jadikan hobi kita sebagai sumber pendapatan.

Jika kita suka bercakap depan kamera pertimbangkan untuk menjadi Youtuber, jika suka buat jualan pertimbangkan menjadi ejen Takaful, dan jika suka menulis pertimbangkan menjadi penulis sambilan. Mana tahu hobi ini boleh dijadikan sumber pendapatan utama kita suatu hari nanti.

Ia juga mungkin boleh menjadi plan B jika kita bakal terjejas, mungkin bukan sekarang tetapi di kemudian hari.

Walau apa pun yang berlaku, hidup mesti diteruskan sama ada kita terjejas atau pun tidak terjejas dengan kegawatan ekonomi. Kita perlu membuat persediaan yang rapi dan bersedia untuk menempuh situasi yang sukar dalam masa terdekat.

Barangkali dari dugaan yang melanda akan terhasilnya sesuatu yang positif untuk kita semua. Kita harus percaya bahawa di sebalik kepayahan pasti akan hadir kesenangan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Jemput baca juga:

Memetik pesanan inspirasi sahabat Facebook, “Kita pilih untuk bangkit setiap hari. Kita beri peluang pada diri untuk bermula semula setiap hari..”

Sementara masih PKP ni, tak rugi kita tambah ilmu. Boleh belajar bagaimana nak cipta income baru dari pasaran saham secara online dengan Tuan Haji Mohd Asri.

Tuan Haji Mohd Asri akan tunjukkan STEP-BY-STEP dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang SAH dan PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia.

Sangat sesuai untuk mereka yang zero atau newbie.

Ini bukan webinar biasa-biasa. Program ini diiktiraf Bursa Malaysia-i dan dengan kerjasama RHB Investment Bank. Daftar sekarang -> https://www.majalahlabur.com/WebinarLS-28Jun

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.