Pasca Covid – Persediaan Yang Perlu Dibuat Demi Kelangsungan Hidup

Pandemik Covid-19 telah mengubah kehidupan kita secara sekelip mata. Tangan selalu kena basuh, penjarakan sosial perlu dijaga, dan keluar rumah apabila perlu sahaja. Daripada segi kesihatan, norma baharu iaitu duduk di rumah adalah bagus kerana ia mengurangkan risiko jangkitan, tetapi ianya bakal memberi kesan yang besar kepada ekonomi.

Sektor penerbangan, peruncitan, dan pelancongan adalah antara sektor yang terjejas akibat dari norma baharu iaitu hanya keluar apabila perlu sahaja. Bagi mereka yang terlibat, ia akan menyebabkan ramai orang kehilangan pekerjaan, diberi notis cuti tanpa gaji, atau gaji dipotong.

Bagaimana nasib mereka yang terjejas ini? Ada sahabat yang sebelum ini bergaji belasan ribu kini hanya ratusan ringgit.

Dari sudut individu, apa yang perlu kita buat adalah mengurangkan komitmen bulanan. Dari minum di Starbucks kita sekarang minum di rumah, dari kereta mewah kita tukar kepada kereta yang lebih ekonomi. Dan untuk situasi yang lebih teruk, dari rumah besar kita tukar ke rumah yang lebih sederhana.

Bagi pemilik perniagaan kita perlu memanfaatkan teknologi digital, platform perniagaan atas talian (Shopee/Lazada), dan media sosial (Facebook/Instagram). Sama ada kita suka atau tidak, kegawatan ekonomi bakal berlaku dan kita perlu melakukan persediaan untuk menghadapinya.

Baca juga Facebook Shop, Produk Baru Yang Bakal Bersaing Dalam Pasaran e-Dagang Dunia.

Apakah masyarakat Malaysia bersedia menghadapi perubahan normal baharu, terutama dalam aktiviti sosioekonomi? Boleh cuba 3 tips berikut supaya kita berjaya mengharunginya:

1. Cari Atau Cipta Peluang Baru

Jika syarikat kita bekerja terjejas dan sudah mula memberikan notis cuti tanpa gaji, sudah tiba masanya untuk kita mencari peluang pekerjaan yang baru. Kemaskini resume dan boleh mula menghantar permohonan ke syarikat lain.

Barangkali ada syarikat yang tidak terjejas akibat wabak ini dan memerlukan pekerja. Sambil-sambil bercuti tu bolehlah pergi temuduga, jika nasib baik mungkin akan dapat peluang pekerjaan yang baru.

Kita juga boleh meneroka peluang perniagaan semasa tempoh cuti tanpa gaji seperti menjual barangan yang mempunyai permintaan tinggi ketika ini seperti hand sanitizer, topeng muka, dan sarung tangan.

Mana tau perniagaan yang dibuat secara sambilan boleh menjadi sumber pendapatan tetap kita di kemudian hari.

2. Tingkatkan Kemahiran

Photo by Ian Schneider on Unsplash

Jika syarikat kita bekerja tidak terjejas, ini masanya untuk kita tingkatkan kemahiran diri. Mungkin masa kita bukan sekarang, tetapi masa hadapan siapa yang tahu. Kegawatan ekonomi mungkin mengambil masa satu atau dua tahun untuk pulih.

Tingkatkan kemahiran diri supaya kita menjadi aset kepada syarikat. Boleh hadiri kursus atau seminar untuk peningkatan kemahiran agar syarikat rasa berbaloi untuk mengekalkan kita bekerja.

Iklan

3. Pertimbangkan Pekerjaan ‘Freelance’

Situasi bekerja dari rumah atau ‘work from home’ ini ada hikmahnya. Kita mempunyai banyak masa yang berkualiti kerana tidak perlu menempuh kesesakan trafik semasa pergi dan pulang dari kerja. Dengan masa yang ada, apa kata kita pertimbangkan kerja freelance sebagai pendapatan tambahan. Jadikan hobi kita sebagai sumber pendapatan.

Jika kita suka bercakap depan kamera pertimbangkan untuk menjadi Youtuber, jika suka buat jualan pertimbangkan menjadi ejen Takaful, dan jika suka menulis pertimbangkan menjadi penulis sambilan. Mana tahu hobi ini boleh dijadikan sumber pendapatan utama kita suatu hari nanti.

Ia juga mungkin boleh menjadi plan B jika kita bakal terjejas, mungkin bukan sekarang tetapi di kemudian hari.

Walau apa pun yang berlaku, hidup mesti diteruskan sama ada kita terjejas atau pun tidak terjejas dengan kegawatan ekonomi. Kita perlu membuat persediaan yang rapi dan bersedia untuk menempuh situasi yang sukar dalam masa terdekat.

Barangkali dari dugaan yang melanda akan terhasilnya sesuatu yang positif untuk kita semua. Kita harus percaya bahawa di sebalik kepayahan pasti akan hadir kesenangan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Jemput baca juga:

Memetik pesanan inspirasi sahabat Facebook, “Kita pilih untuk bangkit setiap hari. Kita beri peluang pada diri untuk bermula semula setiap hari..”

Sementara masih PKP ni, tak rugi kita tambah ilmu. Boleh belajar bagaimana nak cipta income baru dari pasaran saham secara online dengan Tuan Haji Mohd Asri.

Tuan Haji Mohd Asri akan tunjukkan STEP-BY-STEP dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang SAH dan PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia.

Sangat sesuai untuk mereka yang zero atau newbie.

Ini bukan webinar biasa-biasa. Program ini diiktiraf Bursa Malaysia-i dan dengan kerjasama RHB Investment Bank. Daftar sekarang -> https://www.majalahlabur.com/WebinarLS-28Jun

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Tips Financial Freedom Untuk Gologan Belia – Daripada Seorang Jutawan Muda

Bebas daripada belenggu masalah kewangan dan bergelar jutawan muda pastinya menjadi impian setiap daripada kita. Nak kaya bukanlah sesuatu yang mudah tetapi ianya juga tidak mustahil.

Seorang jutawan muda, Sam Dogen iaitu pengasas Financial Samurai berkongsi tips bagaimana beliau berjaya menjadi jutawan seawal usia 28 tahun.

1. Fokus Pada Pelajaran

Bukan semua orang berpeluang mendapat pendidikan sehingga ke peringkat tertinggi. Sekiranya kita berjaya sehingga ke peringkat universiti, gunakan peluang ini sebaik-baiknya untuk mendapatkan pointer tertinggi.

Walaupun ramai yang mengatakan bahawa majikan lebih pentingkan pengalaman, tetapi mereka tetap akan melihat keputusan peperiksaan kita juga nanti. Tambah lagi dengan lambakan graduan, pastinya majikan nak cari yang terbaik untuk syarikat mereka.

2. Menabung Walaupun Sukar

Ini menjadi masalah bagi kebanyakan orang. Nak menyimpan, tapi hati ni selalu saja tergoda untuk membelanjakan duit terhadap perkara-perkara yang tidak penting seperti barangan berjenama, tinggal di rumah mewah dan sebagainya.

Cuba disiplinkan diri anda untuk menyimpan sekurang-kurangnya 10% daripada gaji bulanan.

3. Kerja Keras

Nak berjaya, tentulah ada perkara yang perlu dikorbankan seperti masa dan tenaga. Walaupun kita bekerja dengan orang lain, kita perlu bekerja kuat seperti syarikat itu anda yang punya.

Nampak macam tak bestkan? Tapi percayalah pengalaman yang kita bakal peroleh itu memang berguna untuk masa hadapan.

4. Jadikan Bidang Hartanah Sebagai Sahabat Baik

Tidak rugi pun kalau kita buat keputusan untuk melabur dalam bidang hartanah. Tambah lagi di Malaysia, harga aset ini jarang sekali merudum teruk.

Kita boleh buat duit dengan hartanah yang kita miliki sama ada menjualnya kembali atau pun menyewakan unit tersebut. Ramai yang dah berjaya menghasilkan pendapatan berganda dengan pelaburan hartanah ni.

5. Hidup Sederhana

Memiliki kereta mewah, barangan berjenama dan makan di restoran mewah merupakan gaya hidup impian hampir setiap orang. Tetapi adakah ianya perlu?

Iklan

Mark Zuckerberg dan Steve Jobs yang bergelar bilionaire pun pakai baju yang sama setiap hari. Kalau nak bergaya tak salah, tetapi janganlah keterlaluan. Bukankah bersederhana itu lebih baik?

6. Pendapatan Sampingan

Zaman sekarang, melakukan dua atau tiga kerja bukanlah sesuatu yang pelik. Dengan kos sara hidup yang semakin tinggi serta impian untuk hidup selesa membuatkan ramai belia yang melakukan kerja part-time setelah tamat masa kerja.

Ini membolehkan kita menambah lagi simpanan sedia ada.

7. Bina Network Yang Kuat

Kalau nak berjaya, jangan sombong dengan orang. Bukan bermaksud nak suruh kita jadi kaki kipas atau pembodek. Cukuplah dengan menjaga hubungan dengan orang sekeliling.

Jangan lokek untuk memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan bantuan. Mereka inilah yang bakal menjadi penyokong kuat kita dalam alam pekerjaan mahu pun perniagaan.

8. Melabur Dalam Pendidikan

Walaupun dah tamat belajar, kita perlu sentiasa memantapkan diri dengan ilmu untuk kekal bersaing. Carilah ilmu yang boleh menambah kemahiran kita bagi memenuhi untuk keperluan pasaran.

Untungnya zaman sekarang semuanya di hujung jari. Jadi kita boleh dapatkan tips atau belajar secara online sahaja.

9. Kekal Di Atas Trek

Kita mesti pernah dengar kisah sesetengah orang yang berjaya, namun akhirnya muflis kerana kurangnya ilmu dalam bidang kewangan. Sekarang terdapat banyak laman web dan juga aplikasi yang boleh membantu kita untuk melihat aliran tunai, mengira kewangan dan juga bentuk pelaburan yang boleh kita manfaatkan.

Nak dapatkan apa yang kita impikan pastinya perlukan pengorbanan. Kita mungkin akan kurang masa untuk bersosial bersama-sama dengan rakan sebaya.

Tetapi jika pengorbanan sekarang menjanjikan sesuatu yang lebih baik di masa hadapan, apa salahnya kan?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/06/05/10-money-rules-that-helped-me-become-a-millionaire-at-28.html

Iklan

eCCRIS – Laporan Kredit di Hujung Jari

Tahukah anda kini CCRIS boleh diakses secara atas talian? Sebelum ini, kita perlu ke Bank Negara Malaysia (BNM) atau Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk mendapatkan laporan CCRIS.

BNM telah membuat satu inisiatif dengan melancarkan eCCRIS iaitu platform dalam talian yang selamat untuk mendapatkan laporan CCRIS. Ianya boleh diakses di mana-mana sahaja asalkan kita ada talian internet. Ianya mudah, selamat, dan percuma.

Kita hanya perlu ke BNM atau AKPK sekali sahaja untuk membuat pendaftaran, sekaligus menjimatkan masa, wang, dan tenaga.

Apa yang menarik, kita boleh terus membuat pertanyaan kepada institusi kewangan yang berkenaan atau BNM jika ada sebarang maklumat yang tidak tepat dalam laporan CCRIS kita. Kita juga boleh mengemaskini profil seperti nombor telefon dan alamat emel secara terus.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi BNM TELELINK di 1300-88-5465 atau layari https://eccris.bnm.gov.my.

3 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang CCRIS

1. CCRIS Merupakan Laporan Kredit Bagi Tempoh 12 Bulan Yang Terkini

Institusi kewangan di bawah pemantauan BNM akan memaparkan semua pembiayaan yang dibuat oleh kita dalam laporan CCRIS. Ia akan menunjukkan sama ada kita membayar tepat pada waktunya atau mempunyai tunggakan.

2. CCRIS Bukan Senarai Hitam

Ramai daripada kita yang keliru dengan fungsi CCRIS. Seperti yang dinyatakan di atas, ianya adalah satu laporan kredit bagi tempoh 12 bulan terkini. Bermakna setiap obligasi kewangan kita akan dipaparkan dalam laporan tersebut.

Ianya bukan satu senarai hitam kerana jika kita membayar tepat pada waktunya, kita boleh lihat ianya dipaparkan dalam laporan tersebut. Senang cerita jika kita membeli kereta dan mendapatkan pembiayaan daripada institusi kewangan, rekod tersebut akan ditunjukkan dalam laporan CCRIS.

3. CCRIS Amat Penting

Apabila kita memohon pembiayaan daripada institusi kewangan, salah satu cara penilaian adalah berdasarkan rekod CCRIS. Jika corak pembayaran adalah negatif seperti mempunyai tunggakan sebulan atau dua bulan, kemungkinan permohonan kita akan ditolak.

Iklan

Selain daripada itu, adalah amat penting bagi kita menyemak laporan CCRIS daripada semasa ke semasa kerana takut-takut ada pihak lain yang menggunakan identiti kita bagi tujuan pembiayaan. Sebagai contoh, jika kita tidak pernah membuat pembiayaan perumahan tetapi tiba-tiba nama ada pulak dalam laporan CCRIS; tentulah ada sesuatu yang tak kena.

Rujuk terus kepada BNM bagi tindakan selanjutnya.

Apa-apa pun jangan lupa daftar akaun melalui eCCRIS. Terus pergi ke BNM atau AKPK yang berdekatan dengan rumah anda sebagai langkah pertama. Kalau berminat dan nak tahu caranya, jemput baca eCCRIS Baru Dilancarkan Bank Negara Malaysia. Ada 15 Langkah, Ikut Sampai Habis.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui email [email protected]

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan

PM: Khazanah Nasional Perlu Kembali Ke Perniagaan Teras

Khazanah Nasional Bhd telah terkeluar daripada perniagaan teras mereka dengan melabur dalam terlalu banyak perkara, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Idea asalnya adalah Khazanah hanya perlu membeli saham yang belum diambil (taken up)…tetapi kini mereka telah melabur dalam banyak perkara.

“Mereka patut lepaskan apa yang di luar perniagaan teras mereka,” katanya dalam wawancara bersama radio BFM hari ini.

Khazanah adalah syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) yang ditubuhkan pada 1993, iaitu ketika kali pertama Mahathir sebagai perdana menteri.

Memandangkan ia adalah GLIC, Mahathir berkata kerajaan juga akan mendapat manfaat daripada penjualan saham aset oleh Khazanah dalam mana-mana bidang yang bukan sebahagian perniagaan terasnya.

Ketika ditanya tentang kebimbangan GLIC semakin terlibat dalam sektor swasta, beliau berkata ia tidak akan berlaku selagi GLIC kekal dengan perniagaan teras mereka.

“Ia berlaku kerana mereka tidak mengekalkan perniagaan teras yang mereka sepatutnya terlibat,” katanya lagi.

Mutakhir ini Khazanah melepaskan pegangannya dalam banyak syarikat, antaranya menjual 16 peratus saham dalam IHH Healthcare kepada Mitsui & Co dengan nilai RM8.42 bilion pada November 2018.

Iklan

Akhir Julai lalu, usahasama syarikat itu dengan syarikat pelaburan Singapura, Temasek, juga mengumumkan akan menjual pejabat dan unit runcit dalam pembangunan hartanah di Singapura.

Dalam wawancara itu, perdana menteri juga ditanya berkenaan kemelesetan ekonomi yang mungkin akan berlaku dan bagaimana negara merancang untuk menghadapinya.

Negara ini jika diuruskan dengan baik boleh mengelak daripada kemelesetan. Kita pernah diserang sebelum ini dan keluar daripadanya.

“Kami merasakan kami ada orang yang amat sedar dengan perkara ini (dan) tahu beberapa cara untuk mengelak kemerosotan dalam ekonomi,” katanya lagi.

Sumber: MalaysiaKini

Prestasi Khazanah Meningkat Naik Berbanding Tahun Lalu

Tengok saja pegangan saham Khazanah terhadap syarikat-syarikat terkemuka seperti di atas. Banyak juga syarikat yang tersenarai di pasaran saham. Apabila pasaran saham Malaysia dan antarabangsa tak ‘perform’, maka besarlah kerugian yang dialami Khazanah.

Kalau sebelum ini Khazanah untung sebanyak RM2.9 bilion pada tahun 2017, jatuh merudum pula sehingga kerugian RM6.3 bilion pada tahun 2018. Nak tahu lebih lanjut, kena baca Khazanah Nasional Berhad Mencatatkan Kerugian Pertama Sejak Tahun 2005.

Kalau tahun 2018 merupakan tahun yang teruk, terbaru KWSP dan Khazanah Catat Pendapatan Dividen Yang Meningkat Pada Tahun 2019 Berbanding Tahun Lalu. Diharapkan ekonomi dan pasaran saham akan kembali pulih.

Iklan

5 Tips Untuk Mengelakkan Diri Daripada Bertengkar Dengan Pasangan Tentang Duit

Perkahwinan merupakan perkongsian hidup di antara dua orang individu. Dalam setiap perkahwinan juga pasti ada pasang surutnya. Ada manis dan ada juga pahit.

Perbalahan yang walaupun kecil tetapi jika tidak ditangani dengan betul, boleh menyebabkan berlakunya penceraian. Di antara penyebab utama berlakunya pergaduhan di antara suami isteri adalah berkenaan isu kewangan.

Jadi apakah cara terbaik untuk pasangan suami isteri mengelakkan daripada berlakunya pertelingkahan yang disebabkan masalah kewangan?

1. Pilih Masa Yang Sesuai

Macam biasa, nak berbincang tentang apa-apa isu pun mestilah berbincang dalam keadaan yang tenang. Ini bagi membolehkan diri masing-masing berada dalam keadaan rasional dan mampu mendengar serta memberikan pendapat dengan baik.

Kalau boleh, elakkan diri daripada berbincang dengan pasangan sewakti kita dan pasangan berada dalam keadaan bad mood atau penat. Takut nanti isu yang kecil pun boleh jadi besar.

2. Bertolak Ansur

Bila dah berkahwin, kita perlu faham tentang erti tolak ansur. Tidak kiralah siapa pun pencari nafkah utama dalam keluarga, kita perlu sentiasa berbincang bagi mencari kesepakatan bersama. Jika kita seorang yang boros, anda perlu menerima teguran daripada pasangan untuk mengawal perbelanjaan.

Teguran ini pastinya untuk kebaikan kita juga. Jadi jangan mudah melatah.

3. Jujur

Walaupun kita dan pasangan masing-masing mempunyai kerjaya sendiri, tidak salah sekiranya kita memberitahu pasangan sebelum membuat keputusan untuk membuat apa-apa jenis pembiayaan.

Iklan

Ini bagi mengelakkan daripada berlakunya pertelingkahan di kemudian hari, akibat hutang yang meningkat dan masalah tak cukup duit di hujung bulan.

4. Kawal Bersama

Apa kata kalau kita buat perancangan kewangan bersama dengan pasangan? Walaupun kita seorang suri rumah yang tidak mempunyai pendapatan sendiri, tidak salah sekiranya kita turut serta mengambil tahu tentang perbelanjaan setiap bulan keluarga.

Ini bagi memudahkan kita dan pasangan melihat aliran kewangan kita berdua. Dan ini akan memudahkan kita untuk merancang simpanan, pelaburan dan sebagainya.

5. Perancangan Bersama

Impian hidup setiap suami isteri pastinya ingin melihat perkahwinan yang dibina kekal hingga ke lanjut usia. Jadi mulakan perancangan kewangan bersama.

Mulakan simpanan untuk tujuan masa depan seperti impian memiliki rumah dan juga skim persaraan. Ini bagi membuatkan kita berdua kekal fokus tentang simpanan masa depan. Ia juga bagi mengelakkan kita daripada boros tak bertempat.

Sedangkan Lidah Lagi Tergigit

Dalam perkahwinan, pergaduhan pastinya tak dapat dielakkan. Tetapi jangan jadikan ia alasan untuk bermasam muka serta membuat keputusan yang bakal disesali.

Komunikasi itu penting. Jadi berbincanglah dengan pasangan untuk mendapatkan penyelesaian terbaik dan memuaskan hati kedua-dua pihak.

Sumber Rujukan: https://www.directlending.com.my/blog/bagaimana-hendak-elak-argumen-wang-dengan-pasangan/

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!