4 Perkara Yang Boleh Menjejaskan Produktiviti

Kebanyakan daripada kita pasti pernah mengalami situasi sukar untuk menyiapkan sesuatu tugasan tepat pada masanya walaupun waktu yang diberikan itu sepatutnya sudah mencukupi.

Jika diikutkan, setiap daripada kita ada masa 24 jam sehari. Oleh itu, manfaatkan sebaik mungkin masa yang kita ada.

Jom kita tengok beberapa perkara berikut yang boleh menjejaskan produktivi kita seperti berikut.

1. Media Sosial

Ini adalah faktor utama yang selalu mengganggu produktiviti seseorang. Rasanya ramai di kalangan kita yang boleh habiskan masa berjam-jam dengan melayari sosial media.

Bila dah mula, memang sukar untuk berhenti. Kadang-kadang kononnya nak online sekadar 5 minit, tetapi boleh terlajak pula sampai sejam. Jadi, elakkan penggunaan media sosial semasa anda bekerja.

Bagi mereka yang memang menggunakan media sosial untuk bekerja seperti blogger, peniaga online dan sebagainya, fokuskan penggunaan anda untuk tujuan kerja sahaja. Bukan untuk tujuan peribadi ya.

2. Mesyuarat

Bukankah mesyuarat adalah penting? Ya, mesyuarat memang penting jika topik yang dibincangkan itu juga penting.

Namun kita dapat lihat bagaimana ada sesetengah organisasi yang suka mengadakan mesyuarat untuk isu-isu yang kecil atau remeh.

3. Emel

Bagaimana pula emel boleh mempengaruhi produktiviti? Jika anda terlalu kerap memeriksa emel setiap 5 minit sekali, mungkin anda tidak dapat menyiapkan kerja hakiki anda waktu waktu yang sepatutnya.

Macam mana nak fokus kalau asyik check emel saja?

Kami faham mungkin ada emel penting untuk anda. Tetapi apa kata kalau anda tetapkan waktu tertentu untuk menyemak emel.

Contohnya 10 minit setelah masuk pejabat, kemudian 10 minit sebelum waktu rehat, 10 minit selepas rehat dan lagi 10 minit sebelum pulang dari pejabat.

4. Multi-tasking

Hari ini, kebanyakan pekerjaan memerlukan kita membuat multi-tasking. Ianya menunjukkan bahawa kita merupakan seorang yang serba-boleh.

Tetapi terlalu banyak tugasan yang perlu dilakukan untuk satu-satu masa pasti akan membuatkan anda stress dan terlalu banyak berfikir sampai tak tahu apa yang perlu dilakukan.

Apa yang penting? Apa yang boleh ditangguhkan?

Jika anda mengalami masalah ini, tarik nafas dan kemudian cuba berfikir dengan tenang. Kategorikan tugasan anda mengikut apa yang lebih penting. Jika perlu, minta bantuan dari rakan sekerja dan bos di tempat kerja anda.

Walaupun perkara di atas nampak macam remeh, tetapi sebenarnya ia akan mempengaruhi kejayaan anda.  Jika anda mahu menjadi orang yang berjaya anda perlulah mengubah sikap anda untuk menjadi lebih produktif agar anda dapat terus maju ke hadapan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Telah Putuskan Dan Tetapkan Tarikh Rasionalisasi Subsidi Diesel – Menteri Ekonomi

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Kerajaan telah memutuskan dan menetapkan tarikh rasionalisasi subsidi diesel, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pengumuman itu akan dibuat pada masa yang sesuai.

“Cuma turutan perlu diperbetulkan dan ia adalah mengenai mengimbangi dan mengurangkan risiko inflasi yang mendadak. Kami telah menemui jalan penyelesaian,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Banci Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas (OSGE) 2024 di sini hari ini.

Rafizi berkata kerajaan perlu memastikan bahawa ia tidak memberi kesan terhadap inflasi.

“Satu lagi sebab, bekalan. Sebab kadangkala bagi pelan awal…tiba-tiba pengguna akan ‘stock-up’ (menambah bekalan) awal sebab mereka tahu harga akan naik dalam masa dua atau tiga bulan lagi.

“Jika kita melakukan penyasaran semula subsidi diesel untuk tujuan menguruskan kegiatan menyorokkan bekalan dan penyeludupan, pengumuman tarikh itu akan menyumbang kepada peningkatan penyeludupan,” katanya.

Beliau juga berkata adalah mustahil untuk penguatkuasaan yang lebih ketat kerana terdapat hanya kira-kira 2,500 pegawai penguatkuasa.

Kementerian Kewangan telah mengumumkan bawaha pemilik kenderaan diesel persendirian individu boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori individu manakala petani kecil dan pekebun kecil boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori komoditi pertanian Bantuan Subsidi MADANI atau BUDI MADANI.

Penerima yang layak akan menerima bantuan BUDI MADANI sebanyak RM200 sebulan seiring dengan pelaksanaan subsidi diesel bersasar.

— BERNAMA