6 Tips Percutian Bajet Bagi Mereka Yang Suka Buat Keputusan Last Minute

Siapa yang tak suka kalau dapat bercuti dan berjalan-jalan kan? Boleh rehat-rehatkan badan dan minda sambil menikmati suasana baru.

Tapi, selalunya kalau nak pergi bercuti ni, mesti nak pakai banyak duit kan? Tak semestinya, jom kita tengok beberapa tips bagi mereka yang suka buat keputusan last minute ni.

1. Planning Dan Bajet

Jangan risau, walaupun kita buat keputusan di saat akhir untuk pergi bercuti, kita masih berpeluang untuk menjimatkan bajet perbelanjaan. Sekrang terdapat pelbagai kemudahan untuk anda merancang percutian bajet seperti AirAsia Go, lastminute.com, Trivago, Traveloka dan sebagainya.

Di laman-laman ini, kita berpeluang untuk mendapatkan tawaran diskaun dan juga membandingkan harga tempat penginapan.

2. Destinasi Alternatif

Apa kata kali ini kita cipta kelainan dengan bercuti ke destinasi lain yang lebih mesra keluarga dan murah. Lupakan seketika destinasi yang crowded dengan pengunjung. Banyak lagi lokasi yang masih belum diterokai di negara ini.

Bagi yang dah berkeluarga, anak-anak pasti tak kisah ke mana kita akan bawa mereka. Janji mereka boleh keluar melihat tempat baru dan suasana baru.

3. Pergi Secara Berkumpulan

Bagi yang masih single pula, boleh mempertimbangkan untuk pergi secara berkumpulan dengan rakan-rakan. Ini dapat menjimatkan kos pengangkutan dan juga penginapan.

Percutian ini juga pasti lebih bermakna kerana dapat berkongsi pengalaman dengan sahabat handai.

4. Cari Lokasi Penginapan Yang Murah

Kalau kita nak pergi bercuti dalam kumpulan yang besar misalnya bercuti dengan keluarga atau rakan-rakan, homestay merupakan pilihan terbaik. Tetapi kalau cuma bercuti seorang diri atau bersama pasangan, boleh pilih bilik hotel yang lebih murah.

Apa-apa pun jangan lupa untuk bandingkan harga melalui laman web yang tersedia.

5. Masak Sendiri/Bawa Bekal

Kebanyakan orang tentunya nak mengelak untuk masak semasa bercuti. Tetapi masak sendiri atau membawa bekal merupakan salah satu cara untuk berjimat, lebih-lebih lagi jika kita bercuti keluar negara di mana kadar tukaran wang asing adalah lebih tinggi.

Takut juga kalau kita makan benda yang tak biasa kita makan, nanti sakit perut masa tengah bercuti; spoil pula mood kita.

6. Bercuti Di Luar Musim

Ini merupakan salah satu alternatif untuk berjimat. Bercuti di waktu luar puncak, iaitu bukan pada cuti sekolah atau cuti hujung tahun, mampu memberikan kelebihan kepada kita untuk memlih tempat penginapan tanpa perlu risau bilik hotel akan penuh.

Selain daripada itu juga, harga bilik hotel pastinya lebih murah berbanding semasa cuti persekolahan.

Siapa kata untuk mendapatkan percutian yang hebat perlu mengeluarkan duit yang banyak? Kalau kita merancang percutian dengan bijak walaupun di saat akhir, tetap boleh jimat banyak duit.

Sumber Rujukan: Direct Lending

Nak lagi tips-tips yang best? Jemput baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA