6 Tips Percutian Bajet Bagi Mereka Yang Suka Buat Keputusan Last Minute

Siapa yang tak suka kalau dapat bercuti dan berjalan-jalan kan? Boleh rehat-rehatkan badan dan minda sambil menikmati suasana baru.

Tapi, selalunya kalau nak pergi bercuti ni, mesti nak pakai banyak duit kan? Tak semestinya, jom kita tengok beberapa tips bagi mereka yang suka buat keputusan last minute ni.

1. Planning Dan Bajet

Jangan risau, walaupun kita buat keputusan di saat akhir untuk pergi bercuti, kita masih berpeluang untuk menjimatkan bajet perbelanjaan. Sekrang terdapat pelbagai kemudahan untuk anda merancang percutian bajet seperti AirAsia Go, lastminute.com, Trivago, Traveloka dan sebagainya.

Di laman-laman ini, kita berpeluang untuk mendapatkan tawaran diskaun dan juga membandingkan harga tempat penginapan.

2. Destinasi Alternatif

Apa kata kali ini kita cipta kelainan dengan bercuti ke destinasi lain yang lebih mesra keluarga dan murah. Lupakan seketika destinasi yang crowded dengan pengunjung. Banyak lagi lokasi yang masih belum diterokai di negara ini.

Bagi yang dah berkeluarga, anak-anak pasti tak kisah ke mana kita akan bawa mereka. Janji mereka boleh keluar melihat tempat baru dan suasana baru.

3. Pergi Secara Berkumpulan

Bagi yang masih single pula, boleh mempertimbangkan untuk pergi secara berkumpulan dengan rakan-rakan. Ini dapat menjimatkan kos pengangkutan dan juga penginapan.

Percutian ini juga pasti lebih bermakna kerana dapat berkongsi pengalaman dengan sahabat handai.

4. Cari Lokasi Penginapan Yang Murah

Kalau kita nak pergi bercuti dalam kumpulan yang besar misalnya bercuti dengan keluarga atau rakan-rakan, homestay merupakan pilihan terbaik. Tetapi kalau cuma bercuti seorang diri atau bersama pasangan, boleh pilih bilik hotel yang lebih murah.

Apa-apa pun jangan lupa untuk bandingkan harga melalui laman web yang tersedia.

5. Masak Sendiri/Bawa Bekal

Kebanyakan orang tentunya nak mengelak untuk masak semasa bercuti. Tetapi masak sendiri atau membawa bekal merupakan salah satu cara untuk berjimat, lebih-lebih lagi jika kita bercuti keluar negara di mana kadar tukaran wang asing adalah lebih tinggi.

Takut juga kalau kita makan benda yang tak biasa kita makan, nanti sakit perut masa tengah bercuti; spoil pula mood kita.

6. Bercuti Di Luar Musim

Ini merupakan salah satu alternatif untuk berjimat. Bercuti di waktu luar puncak, iaitu bukan pada cuti sekolah atau cuti hujung tahun, mampu memberikan kelebihan kepada kita untuk memlih tempat penginapan tanpa perlu risau bilik hotel akan penuh.

Selain daripada itu juga, harga bilik hotel pastinya lebih murah berbanding semasa cuti persekolahan.

Siapa kata untuk mendapatkan percutian yang hebat perlu mengeluarkan duit yang banyak? Kalau kita merancang percutian dengan bijak walaupun di saat akhir, tetap boleh jimat banyak duit.

Sumber Rujukan: Direct Lending

Nak lagi tips-tips yang best? Jemput baca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Jualan Basikal Meningkat Dengan Mendadak Ketika Pandemik?

Aktiviti berbasikal kini menjadi trend yang sangat popular di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami trend yang sama ketika dunia dilanda dengan pandemik Covid-19.

Kebaikan aktiviti berbasikal ini untuk kesihatan telah terbukti melalui kajian sains yang dilakukan. Di antara kelebihan yang utama bagi mereka yang berbasikal adalah ianya dapat mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan juga dapat menguatkan otot-otot penting di dalam badan kita.

Kredit Gambar: Gempak

Di Malaysia, kerajaan telah membuat moratorium pada awal tahun yang lalu menyebabkan ramai mempunyai lebihan simpanan duit untuk membeli basikal. Ianya menjadi semakin popular kerana ramai selebriti tempatan yang mula menggunakan media sosial mereka untuk mempromosikan aktiviti tersebut.

Di Amerika Syarikat pula, aktiviti ini menjadi popular disebabkan perintah kawalan pergerakan yang dibuat pihak kerajaan. Banyak pengangkutan awam yang terpaksa beroperasi secara terhad bagi menghalang penyebaran wabak pandemik ini.

Pengguna yang kini lebih selesa bergerak ke tempat yang dituju menggunakan basikal untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Kredit Gambar: Sun Gazette

Jualan basikal di Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak sepanjang tiga bulan pertama tahun ini. Peningkatan sebanyak 31% membawa ini berjumlah USD1.3 bilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun lalu.

Ketika pandemik Covid-19 ini bermula pada awal bulan Februari, banyak kilang terutamanya dari China telah menutup operasi kerana menyambut perayaan tahun baru China. Ianya kemudian disambung pula dengan krisis pandemik yang menular di negara tersebut.

Kilang ditutup dengan lebih lama dari yang sepatutnya bagi mengurangkan penularan wabak ini dan menyebabkan permintaan terhadap basikal melebihi pengeluaran sekali gus menyebabkan stok sedia ada habis dalam tempoh masa yang singkat di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: FT

Harga saham-saham yang berkaitan basikal juga naik mendadak.

Dengan penutupan pusat gimnasium, permintaan terhadap basikal meningkat. Tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Trex yang merupakan syarikat pengeluar basikal terbesar di Amerika Syarikat, 50% yang ditemubual menyatakan berminat untuk meneruskan aktiviti berbasikal walaupun krisis pandemik ini telah berakhir.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakan orang ramai untuk berbasikal ketika musim pandemik ini bagi mengurangkan jangkitan virus terbabit. Selain itu juga, kesan rumah hijau dapat dikurangkan dengan aktiviti berbasikal yang dilakukan terutamanya di bandar-bandar besar seperti London, New York, Paris, Berlin dan Milan.

Negara-negara maju mula memberi keutamaan kepada penunggang basikal dengan menyediakan kemudahan jalan yang khusus bagi mereka. Amerika Syarikat dan Britain telah berbelanja besar dalam menyediakan infrastuktur bagi memudahkan rakyat mereka melakukan aktiviti berbasikal dengan selamat.

Bagi rakyat Malaysia pula, ramai yang mula meminati aktiviti bersukan ini sewaktu krisis pandemik ini. Walaupun aktiviti ini baik untuk kesihatan, ramai penunggang basikal yang baru masih lagi tidak mempunyai kesedaran sivik tentang keselamatan diri mereka ketika berada di atas jalan raya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!