Panduan Jika Ingin Beli Helikopter Di Malaysia

Dekat Malaysia helikopter banyak digunakan oleh Pak Menteri, petugas media, pekerja-pekerja industri oil & gas, pihak polis dan sudah tentunya oleh pihak tentera. Terkini yang kita dengar, golongan kartel pun menjadikan helikopter sebagai benda yang wajib dibeli.

Rujuk Kartel projek kerajaan: Helikopter, kapal mewah, kereta mewah milik Datuk dirampas

High-banking Agusta helicopter.

Bunyi macam seronok je kalau dapat balik kampung naik helikopter. Tak perlu mendarat di airport, hanya perlu cari padang untuk mendarat dengan selamat.

Kalau rakyat marhaen yang memasang impian untuk memiliki helikopter, itu bukan golongan T20 lagi dah, tetapi dah masuk level kayangan. Tetapi walaupun anda golongan kayangan, kalau ada penyakit gayat memang tak sesuai naik helikopter.

Berapa agak-agak harga helikopter di pasaran?

Di antara laman web yang ada untuk tengok senarai helikopter untuk dijual di Malaysia:

Kebanyakannya adalah untuk helikopter ‘second-hand’. Jom tengok berapa harga helikopter ni sebenarnya?

Sumber: AV Buyer
Sumber: AV Buyer

Daripada harga serendah USD775,000 sehinggalah ke USD11.5 juta. Ianya bergantung kepada banyak perkara seperti kegunaan, enjin, berapa tempat duduk, masa perjalanan dan banyak lagi.

Ada nombor penjual di laman tersebut untuk dihubungi sekiranya berminat.

Bagaimana pula sekiranya nak beli helikopter baru?

Mengikut insider info, sesiapa yang nak beli helikopter memang akan ditapis terlebih dulu. Bukan boleh walk-in showroom, jalan-jalan tengok-tengok pegang-pegang dan ‘test drive’ helikopter ni.

Biasanya kena buat appointment dulu, ditanya macam-macam soalan, apa keperluan dan spesifikasi, nak guna untuk apa, barulah dapat cadangan helikopter jenis macam mana dan berapa harganya.

Banyak ke helikopter di Malaysia?

Sumber: Asian Sky Media

Kecil sangat pula, jom kami zoomkan untuk anda.

Sumber: Asian Sky Media
Sumber: Asian Sky Media

Mengikut laporan Asian Sky Media, ada 136 buah helikopter di Malaysia dengan 71 helikopter buatan Airbus. Ianya merangkumi 3% daripada keseluruhan jumlah helikopter yang ada di rantau Asia Pasifik.

Sumber: Asian Sky Media

Di antara pengendali helikopter terbesar di Malaysia adalah Weststar Aviation Services Sdn Bhd.

Sumber: Weststar Aviation

Kepakaran Weststar Aviation adalah di dalam pengangkutan helikopter ke offshore terutamanya dalam industri oil & gas. Selain daripada itu, ada juga perkhidmatan untuk VIP dan VVVIP serta pemindahan perubatan atau kecemasan.

Baca juga Bilionair Melayu ‘Low Profile’ Miliki 4 Jet Eksekutif

Selain Weststar, syarikat Systematic Aviation Services Sdn Bhd juga ada menawarkan servis menjual / membeli dan sewaan helikopter.

Dalam laman web ini ada disenaraikan pemilik-pemilik helikopter di Malaysia. Nampaknya model yang popular digunakan di Malaysia adalah Airbus, Agusta, Eurocopter, Aerospatiale dan Robinson.

Lesen Apa Diperlukan Untuk Bawa Helikopter?

Badan yang bertanggungjawab bagi mengawal selia dan memberi lesen untuk terbang di udara adalah pihak Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) Masih ingat tragedi yang menimpa MH370 & MH17? Ketika itu setiap hari akan ada sidang akhbar menteri bersama Jabatan Penerbangan Awam atau Department of Civil Aviation (DCA). Untuk pengetahuan semua, DCA telah dijenama menjadi CAAM.

CAAM ni tak ubah macam JPJ, tetapi untuk helikopter, jet, kapal terbang dan Unmanned Aircraft System (UAS) atau lebih popular dengan nama dron.

Sekarang dah tahu berapa harga helikopter, siapa pengendali helikopter terbesar di Malaysia; apa pula lesen yang diperlukan untuk menerbangkan helikopter ni?

Jawapannya adalah Private Pilot Licence for helicopters atau PPL (H). Ianya diperlukan sebelum kita boleh bawa helikopter.

Perlu lalui kursus selama 100 jam yang merangkumi 7 subjek, sekali dengan 45 jam latihan penerbangan.

Harganya?

Menurut Helang Flying Academy dan Johor Flying Club

Dalam lingkungan RM45,000 – RM65,000 termasuk sewa helikopter (minyak dan insurans) dan yuran tenaga pengajar.

Selain daripada itu, ada juga beberapa yuran lain seperti:

  • Peperiksaan: RM1,000
  • Sekolah: RM5,500
  • Pemeriksaan Kesihatan: RM300 – RM500
  • Headset: RM1,500 – RM4,600
  • Yuran Keahlian: Yuran kemasukan (RM800), Deposit (RM900), Langganan (RM900 setahun)
  • Bahan Kursus: Peta (RM100), Plotter (RM60), Lain-lain (RM2,000)

Boleh tahan juga kos-kosnya, itu baru nak dapat lesen.

Lesen dah mahal, nak beli helikopter lagilah mahal. Belum masuk bab pembaharuan permit (ASP), pemeriksaan berkala (airworthiness) dan maintenance lagi.

Dengarnya tak banyak pinjaman untuk beli helikopter, kalau ada pun mahal dan tempoh bayar balik dah macam nak beli rumah. Rasanya semua pembeli helikopter ini adalah cash buyer kot. Nantikan pula selepas ini panduan jika nak beli jet peribadi.

P/S : Kami doakan semoga anda menjadi pelabur dan pedagang saham yang berjaya supaya mampu nak beli helikopter beserta dengan pilot peribadi.

Previous ArticleNext Article

Kenali Chuck Taylor Dan Kisah Kejayaan Converse

Converse merupakan antara kasut jenis sneakers yang terkenal di seluruh dunia. Siapa yang tak kenal kasut Converse Chuck Taylor All Star?

Ianya pernah menjadi fenomena dalam dunia fesyen kasut suatu masa dahulu. Tapi mungkin ramai yang masih belum mengenali Chuck Taylor apatah lagi kisah kejayaan kasut terkenal ini.

Jom ikuti kisah menarik Chuck Taylor dan kejayaan Converse.

Asal-Usul Converse

Tahukah anda, Converse telah ditubuhkan pada tahun 1908? Marquis Mills Converse adalah seorang pengurus di sebuah syarikat pengilang kasut. Beliau kemudiannya telah menubuhkan Converse Rubber Shoe Company pada Februari 1908 dengan tujuan untuk menghasilkan kasut getah untuk orang ramai.

Menjelang tahun 1910, Converse mengeluarkan kasut setiap hari. Namun pada tahun 1915, mereka mula mengeluarkan kasut sukan pula.

Siapa Chuck Taylor?

Kredit Gambar: The Vocket

Charles Hollis “Chuck” Taylor atau lebih sinonim dengan panggilan Chuck Taylor adalah merupakan seorang pemain bola keranjang di Amerika Syarikat. Pembuatan kasut sneakers jenis ‘Chuck Taylor’ ini muncul setelah beliau menyerang pejabat penjualan Converse ekoran kakinya cedera akibat kasut yang dipakai sebelumnya.

Beliau juga telah berjaya meyakinkan para eksekutif Converse untuk membuat kasut khas untuk pemain bola keranjang. Syarikat itu juga bersetuju dengan cadangan tersebut dan Chuck juga telah memainkan peranan dalam membangunkan kasut sneakers yang lebih baik dan selesa dipakai ketika bermain bola keranjang.

Nama Chuck Taylor diletakkan pada kasut tersebut beberapa tahun kemudian, setelah Chuck Taylor bergabung dengan Converse untuk menjadi penjual kasut tersebut sejak tahun 1921. Tahukah anda, kasut Converse Chuck Taylor ini juga turut digunakan oleh tentera Amerika Syarikat ketika perang Dunia Kedua suatu ketika dahulu.

Hebat bukan?

Kisah Kejayaan Jenama Converse

Photo by Sides Imagery from Pexels

Pada mulanya, kita sering menganggap bahawa kasut sneakers Converse ini digunakan oleh para ahli sukan. Ekoran persaingan sengit dengan jenama kasut sukan lain yang dibangunkan ‘bak cendawan tumbuh selepas hujan’, Converse mula menukar strategi jualan mereka.

Mereka telah menurunkan harga kasut sneakers tersebut dan mampu dimiliki oleh sesiapa sahaja. Kesannya, kasut Converse ini telah mendapat perhatian oleh para artis yang menggunakan kasut tersebut untuk bergaya.

Kini, kasut tersebut telah menjadi trend dan pilihan utama bagi para penggemar kasut sneakers. Gaya dan reka bentuknya juga tetap sama walaupun perniagaan Converse ini telah berusia lebih daripada 100 tahun.

Hari ini, Converse merupakan jenana yang terkenal dan diminati ramai. Mereka bijak dalam mengubah strategi perniagaan telah membuahkan hasil.

Selain daripada itu, kita jarang dengar ada sebarang isu dengan kasut Converse. Dahlah murah, berkualiti pula tu.

Bagi anda yang ingin memiliki kasut Converse Chuck Taylor ini, harganya dikatakan mencecah RM200 sepasang.

Converse telah menjadi milik Nike pada tahun 2003 yang telah membelanjakan USD309 juta untuk membelinya. Dan pada tahun 2019, pendapatan Converse mencecah USD1.9 bilion dolar.

Sumber Rujukan:

  1. Over-Blog
  2. Teh Tarik Gelas Besar
  3. Greelane