Panduan Jika Ingin Beli Helikopter Di Malaysia

Dekat Malaysia helikopter banyak digunakan oleh Pak Menteri, petugas media, pekerja-pekerja industri oil & gas, pihak polis dan sudah tentunya oleh pihak tentera. Terkini yang kita dengar, golongan kartel pun menjadikan helikopter sebagai benda yang wajib dibeli.

Rujuk Kartel projek kerajaan: Helikopter, kapal mewah, kereta mewah milik Datuk dirampas

High-banking Agusta helicopter.

Bunyi macam seronok je kalau dapat balik kampung naik helikopter. Tak perlu mendarat di airport, hanya perlu cari padang untuk mendarat dengan selamat.

Kalau rakyat marhaen yang memasang impian untuk memiliki helikopter, itu bukan golongan T20 lagi dah, tetapi dah masuk level kayangan. Tetapi walaupun anda golongan kayangan, kalau ada penyakit gayat memang tak sesuai naik helikopter.

Berapa agak-agak harga helikopter di pasaran?

Di antara laman web yang ada untuk tengok senarai helikopter untuk dijual di Malaysia:

Kebanyakannya adalah untuk helikopter ‘second-hand’. Jom tengok berapa harga helikopter ni sebenarnya?

Sumber: AV Buyer
Sumber: AV Buyer

Daripada harga serendah USD775,000 sehinggalah ke USD11.5 juta. Ianya bergantung kepada banyak perkara seperti kegunaan, enjin, berapa tempat duduk, masa perjalanan dan banyak lagi.

Ada nombor penjual di laman tersebut untuk dihubungi sekiranya berminat.

Bagaimana pula sekiranya nak beli helikopter baru?

Mengikut insider info, sesiapa yang nak beli helikopter memang akan ditapis terlebih dulu. Bukan boleh walk-in showroom, jalan-jalan tengok-tengok pegang-pegang dan ‘test drive’ helikopter ni.

Biasanya kena buat appointment dulu, ditanya macam-macam soalan, apa keperluan dan spesifikasi, nak guna untuk apa, barulah dapat cadangan helikopter jenis macam mana dan berapa harganya.

Banyak ke helikopter di Malaysia?

Sumber: Asian Sky Media

Kecil sangat pula, jom kami zoomkan untuk anda.

Sumber: Asian Sky Media
Sumber: Asian Sky Media

Mengikut laporan Asian Sky Media, ada 136 buah helikopter di Malaysia dengan 71 helikopter buatan Airbus. Ianya merangkumi 3% daripada keseluruhan jumlah helikopter yang ada di rantau Asia Pasifik.

Sumber: Asian Sky Media

Di antara pengendali helikopter terbesar di Malaysia adalah Weststar Aviation Services Sdn Bhd.

Sumber: Weststar Aviation

Kepakaran Weststar Aviation adalah di dalam pengangkutan helikopter ke offshore terutamanya dalam industri oil & gas. Selain daripada itu, ada juga perkhidmatan untuk VIP dan VVVIP serta pemindahan perubatan atau kecemasan.

Baca juga Bilionair Melayu ‘Low Profile’ Miliki 4 Jet Eksekutif

Selain Weststar, syarikat Systematic Aviation Services Sdn Bhd juga ada menawarkan servis menjual / membeli dan sewaan helikopter.

Dalam laman web ini ada disenaraikan pemilik-pemilik helikopter di Malaysia. Nampaknya model yang popular digunakan di Malaysia adalah Airbus, Agusta, Eurocopter, Aerospatiale dan Robinson.

Lesen Apa Diperlukan Untuk Bawa Helikopter?

Badan yang bertanggungjawab bagi mengawal selia dan memberi lesen untuk terbang di udara adalah pihak Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) Masih ingat tragedi yang menimpa MH370 & MH17? Ketika itu setiap hari akan ada sidang akhbar menteri bersama Jabatan Penerbangan Awam atau Department of Civil Aviation (DCA). Untuk pengetahuan semua, DCA telah dijenama menjadi CAAM.

CAAM ni tak ubah macam JPJ, tetapi untuk helikopter, jet, kapal terbang dan Unmanned Aircraft System (UAS) atau lebih popular dengan nama dron.

Sekarang dah tahu berapa harga helikopter, siapa pengendali helikopter terbesar di Malaysia; apa pula lesen yang diperlukan untuk menerbangkan helikopter ni?

Jawapannya adalah Private Pilot Licence for helicopters atau PPL (H). Ianya diperlukan sebelum kita boleh bawa helikopter.

Perlu lalui kursus selama 100 jam yang merangkumi 7 subjek, sekali dengan 45 jam latihan penerbangan.

Harganya?

Menurut Helang Flying Academy dan Johor Flying Club

Dalam lingkungan RM45,000 – RM65,000 termasuk sewa helikopter (minyak dan insurans) dan yuran tenaga pengajar.

Selain daripada itu, ada juga beberapa yuran lain seperti:

  • Peperiksaan: RM1,000
  • Sekolah: RM5,500
  • Pemeriksaan Kesihatan: RM300 – RM500
  • Headset: RM1,500 – RM4,600
  • Yuran Keahlian: Yuran kemasukan (RM800), Deposit (RM900), Langganan (RM900 setahun)
  • Bahan Kursus: Peta (RM100), Plotter (RM60), Lain-lain (RM2,000)

Boleh tahan juga kos-kosnya, itu baru nak dapat lesen.

Lesen dah mahal, nak beli helikopter lagilah mahal. Belum masuk bab pembaharuan permit (ASP), pemeriksaan berkala (airworthiness) dan maintenance lagi.

Dengarnya tak banyak pinjaman untuk beli helikopter, kalau ada pun mahal dan tempoh bayar balik dah macam nak beli rumah. Rasanya semua pembeli helikopter ini adalah cash buyer kot. Nantikan pula selepas ini panduan jika nak beli jet peribadi.

Tak mampu beli lagi? Kita sewa dulu, boleh ambil feel naik helipkopter juga!

Sejak kerajaan benarkan sektor pelancongan dibuka, ramai yang dah mula melancong dalam negara. Antara lokasi yang popular ialah Langkawi. Dengan keindahan pantai dan keunikan alam semula jadinya, apa kata cuba pula terokai kepulauan di Langkawi dengan menaiki helikopter. Yang bestnya, tempah guna shopee pun boleh! Kalau nak tengok harga dan pakej yang ditawarkan, klik sini.

P/S : Kami doakan semoga anda menjadi pelabur dan pedagang saham yang berjaya supaya mampu nak beli helikopter beserta dengan pilot peribadi.

Previous ArticleNext Article

Sah Ke Ibadah Korban Kalau Bersedekah Nilai Tanpa Ada Sembelihan?

Soalan

Assalamualaikum ustaz, saya ada soalan. Saya ingin bersedekah dengan nilai satu bahagian daging korban, adakah saya dikira melakukan ibadah korban? Bagaimana pula sekiranya saya hanya beli daging di pasar dan kemudian saya sedekahkannya? Adakah ini juga dikira sebagai ibadah korban?

Berdasarkan kepada IRSYAD FATWA HAJI DAN KORBAN SIRI KE- 45: ADAKAH DIKIRA SEBAGAI KORBAN SEKIRANYA HANYA BERSEDEKAH NILAINYA SAHAJA TANPA ADA SEMBELIHAN? yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Jawapan Ringkas

Bersedekah dengan nilai bahagian korban sahaja tidak dianggap melakukan ibadah korban kerana ibadah korban merupakan ibadah khusus dan mempunyai tatacaranya iaitu menyembelih haiwan seperti unta, lembu, biri-biri dan kambing. Tambahan lagi, ibadah korban adalah lebih afdal berbanding bersedekah dengan nilainya sahaja.

Oleh itu, sekiranya seseorang mempunyai wang yang mencukupi untuk mengambil bahagian dalam korban, adalah lebih baik untuk dia menggunakan wang tersebut untuk mengambil bahagian dalam ibadah korban.

Huraian Jawapan

Ibadah korban dan sedekah adalah amalan yang mendatangkan pahala. Namun begitu, terdapat perbezaan yang jelas di antara ibadah korban dan sedekah. Dr Muhammad Zuhayli menyatakan bahawa korban adalah melakukan sembelihan pada haiwan seperti unta, lembu, biri-biri dan kambing pada hari raya Aidiladha dan hari-hari tasyrik untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dr Muhammad Zuhayli menukilkan seperti berikut:

‌ما ‌يذبح ‌من ‌الإبل والبقر والغنم والمعز، تقربا إلى الله تعالى في يوم العيد وأيام التشريق.

Maksudnya:(Korban) adalah haiwan yang disembelih yang terdiri daripada unta, lembu, biri-biri dan kambing untuk mendekatkan diri kepada Allah Taala pada hari raya (Aidiladha) dan hari-hari tasyrik. (Rujuk al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie 477/2)

Manakala sedekah pula bermaksud pemberian tanpa balasan oleh seseorang kepada orang lain dan pemberi hanya mengharapkan balasan pahala daripada Allah SWT sahaja. (Rujuk al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie 175/3)

Selain itu, ibadah korban adalah merupakan ibadah yang khusus seperti solat. Hal ini dapat dilihat melalui firman Allah SWT berikut:

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

Maksudnya:Oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur).

Surah al-Kauthar (1)

Para ulama tafsir menerangkan bahawa ayat di atas memberi isyarat bahawa ibadah korban adalah ibadah khusus seperti solat kerana kedua-duanya di sebut secara khusus oleh Allah SWT. Kedua-kedua ibadah khusus itu adalah sebaik-baik ibadah untuk dilakukan. (Rujuk Tafsir al-Maraghi 253/30; Tafsir al-Sa’di h.935)

Tambahan lagi, orang yang melakukan ibadah korban disunatkan untuk memakan 1/3 daripada bahagiannya dan kemudian baki 2/3 lagi disedekahkan kepada orang miskin. Adapun yang lebih afdal, keseluruhan daging tersebut disedekahkan kesemuanya dan ianya adalah lebih dekat dengan takwa. (Rujuk Mughni al-Muhtaj 134-135/6)

Oleh itu, dapat dilihat di sini perbezaan antara ibadah korban dan sedekah. Ibadah korban merupakan ibadah yang khusus. Orang yang melakukan ibadah korban akan mendapat pahala atas sembelihannya dan juga pahala atas daging yang disedekahkan. Manakala orang yang bersedekah hanya memperoleh pahala atas apa yang disedekahkan sahaja dan pahala sedekah itu tidak menyamai fadilat ibadah korban yang khusus.

Kesimpulan

Bersedekah dengan nilai bahagian korban sahaja tidak dianggap melakukan ibadah korban kerana ibadah korban merupakan ibadah khusus dan mempunyai tatacaranya iaitu menyembelih haiwan seperti unta, lembu, biri-biri dan kambing. Tambahan lagi, ibadah korban adalah lebih afdal berbanding bersedekah dengan nilainya sahaja. Oleh itu, sekiranya seseorang mempunyai wang yang mencukupi untuk mengambil bahagian dalam korban, adalah lebih baik untuk dia menggunakan wang tersebut untuk mengambil bahagian dalam ibadah korban.

Wallahualam.