Panduan Jika Ingin Beli Helikopter Di Malaysia

Dekat Malaysia helikopter banyak digunakan oleh Pak Menteri, petugas media, pekerja-pekerja industri oil & gas, pihak polis dan sudah tentunya oleh pihak tentera. Terkini yang kita dengar, golongan kartel pun menjadikan helikopter sebagai benda yang wajib dibeli.

Rujuk Kartel projek kerajaan: Helikopter, kapal mewah, kereta mewah milik Datuk dirampas

High-banking Agusta helicopter.

Bunyi macam seronok je kalau dapat balik kampung naik helikopter. Tak perlu mendarat di airport, hanya perlu cari padang untuk mendarat dengan selamat.

Kalau rakyat marhaen yang memasang impian untuk memiliki helikopter, itu bukan golongan T20 lagi dah, tetapi dah masuk level kayangan. Tetapi walaupun anda golongan kayangan, kalau ada penyakit gayat memang tak sesuai naik helikopter.

Berapa agak-agak harga helikopter di pasaran?

Di antara laman web yang ada untuk tengok senarai helikopter untuk dijual di Malaysia:

Kebanyakannya adalah untuk helikopter ‘second-hand’. Jom tengok berapa harga helikopter ni sebenarnya?

Sumber: AV Buyer
Sumber: AV Buyer

Daripada harga serendah USD775,000 sehinggalah ke USD11.5 juta. Ianya bergantung kepada banyak perkara seperti kegunaan, enjin, berapa tempat duduk, masa perjalanan dan banyak lagi.

Ada nombor penjual di laman tersebut untuk dihubungi sekiranya berminat.

Bagaimana pula sekiranya nak beli helikopter baru?

Mengikut insider info, sesiapa yang nak beli helikopter memang akan ditapis terlebih dulu. Bukan boleh walk-in showroom, jalan-jalan tengok-tengok pegang-pegang dan ‘test drive’ helikopter ni.

Biasanya kena buat appointment dulu, ditanya macam-macam soalan, apa keperluan dan spesifikasi, nak guna untuk apa, barulah dapat cadangan helikopter jenis macam mana dan berapa harganya.

Banyak ke helikopter di Malaysia?

Sumber: Asian Sky Media

Kecil sangat pula, jom kami zoomkan untuk anda.

Sumber: Asian Sky Media
Sumber: Asian Sky Media

Mengikut laporan Asian Sky Media, ada 136 buah helikopter di Malaysia dengan 71 helikopter buatan Airbus. Ianya merangkumi 3% daripada keseluruhan jumlah helikopter yang ada di rantau Asia Pasifik.

Sumber: Asian Sky Media

Di antara pengendali helikopter terbesar di Malaysia adalah Weststar Aviation Services Sdn Bhd.

Sumber: Weststar Aviation

Kepakaran Weststar Aviation adalah di dalam pengangkutan helikopter ke offshore terutamanya dalam industri oil & gas. Selain daripada itu, ada juga perkhidmatan untuk VIP dan VVVIP serta pemindahan perubatan atau kecemasan.

Baca juga Bilionair Melayu ‘Low Profile’ Miliki 4 Jet Eksekutif

Selain Weststar, syarikat Systematic Aviation Services Sdn Bhd juga ada menawarkan servis menjual / membeli dan sewaan helikopter.

Dalam laman web ini ada disenaraikan pemilik-pemilik helikopter di Malaysia. Nampaknya model yang popular digunakan di Malaysia adalah Airbus, Agusta, Eurocopter, Aerospatiale dan Robinson.

Lesen Apa Diperlukan Untuk Bawa Helikopter?

Badan yang bertanggungjawab bagi mengawal selia dan memberi lesen untuk terbang di udara adalah pihak Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) Masih ingat tragedi yang menimpa MH370 & MH17? Ketika itu setiap hari akan ada sidang akhbar menteri bersama Jabatan Penerbangan Awam atau Department of Civil Aviation (DCA). Untuk pengetahuan semua, DCA telah dijenama menjadi CAAM.

CAAM ni tak ubah macam JPJ, tetapi untuk helikopter, jet, kapal terbang dan Unmanned Aircraft System (UAS) atau lebih popular dengan nama dron.

Sekarang dah tahu berapa harga helikopter, siapa pengendali helikopter terbesar di Malaysia; apa pula lesen yang diperlukan untuk menerbangkan helikopter ni?

Jawapannya adalah Private Pilot Licence for helicopters atau PPL (H). Ianya diperlukan sebelum kita boleh bawa helikopter.

Perlu lalui kursus selama 100 jam yang merangkumi 7 subjek, sekali dengan 45 jam latihan penerbangan.

Harganya?

Menurut Helang Flying Academy dan Johor Flying Club

Dalam lingkungan RM45,000 – RM65,000 termasuk sewa helikopter (minyak dan insurans) dan yuran tenaga pengajar.

Selain daripada itu, ada juga beberapa yuran lain seperti:

  • Peperiksaan: RM1,000
  • Sekolah: RM5,500
  • Pemeriksaan Kesihatan: RM300 – RM500
  • Headset: RM1,500 – RM4,600
  • Yuran Keahlian: Yuran kemasukan (RM800), Deposit (RM900), Langganan (RM900 setahun)
  • Bahan Kursus: Peta (RM100), Plotter (RM60), Lain-lain (RM2,000)

Boleh tahan juga kos-kosnya, itu baru nak dapat lesen.

Lesen dah mahal, nak beli helikopter lagilah mahal. Belum masuk bab pembaharuan permit (ASP), pemeriksaan berkala (airworthiness) dan maintenance lagi.

Dengarnya tak banyak pinjaman untuk beli helikopter, kalau ada pun mahal dan tempoh bayar balik dah macam nak beli rumah. Rasanya semua pembeli helikopter ini adalah cash buyer kot. Nantikan pula selepas ini panduan jika nak beli jet peribadi.

Tak mampu beli lagi? Kita sewa dulu, boleh ambil feel naik helipkopter juga!

Sejak kerajaan benarkan sektor pelancongan dibuka, ramai yang dah mula melancong dalam negara. Antara lokasi yang popular ialah Langkawi. Dengan keindahan pantai dan keunikan alam semula jadinya, apa kata cuba pula terokai kepulauan di Langkawi dengan menaiki helikopter. Yang bestnya, tempah guna shopee pun boleh! Kalau nak tengok harga dan pakej yang ditawarkan, klik sini.

P/S : Kami doakan semoga anda menjadi pelabur dan pedagang saham yang berjaya supaya mampu nak beli helikopter beserta dengan pilot peribadi.

Previous ArticleNext Article

Transnusa Lancar Penerbangan Sulung Ke Kuala Lumpur Pada April

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Syarikat penerbangan perkhidmatan premium yang pertama di Asia Tenggara, PT TransNusa Aviation Mandiri (TransNusa) membuat penampilan sulung ke pasaran antarabangsa menerusi laluan Jakarta-Kuala Lumpur-Jakarta pada 14 April ini. 

Syarikat penerbangan itu akan menyediakan dua penerbangan harian pergi dan balik dari Jakarta ke Kuala Lumpur dan sebaliknya, dengan harga kompetitif serendah RM299.

TransNusa dalam kenyataan hari ini berkata, syarikat penerbangan tersebut berusaha untuk mengubah persekitaran industri penerbangan dengan menawarkan produk unik dan dijangka menjadikan laluan itu lebih berdaya saing kerana syarikat tersebut bukan syarikat penerbangan penuh atau tambang rendah, namun, menawarkan produk lebih berkualiti berbanding syarikat penerbangan tambang rendah.

Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan Penerbangan, Datuk Bernard Francis berkata penumpang TransNusa akan menikmati produk premium yang setara dengan kemudahan dan perkhidmatan syarikat penerbangan penuh pada harga kompetitif, menjadikannya berbeza berbanding syarikat penerbangan penuh dan tambang rendah lain yang beroperasi di Malaysia dan Asia Tenggara.

“Satu daripada ciri unik kami adalah ruang letak kaki premium yang disediakan syarikat penerbangan TransNusa,” katanya. 

Menurutnya pesawat A320 TransNusa dilengkapi dengan 168 hingga 174 tempat duduk dan menyediakan ruang letak kaki premium sepanjang 76.2 hingga 78.74 sentimeter, sama seperti syarikat penerbangan penuh.

Selain itu, beliau berkata semua penerbangan TransNusa bagi laluan tersebut beroperasi pada slot waktu utama dan penumpang menikmati bagasi percuma antara 15 kilogram dan 30 kilogram, bergantung kepada tempat duduk yang dipilih.

Beliau berkata makanan dan pertukaran penerbangan tanpa had turut disediakan kepada penumpang yang mahukannya.

“Walaupun TransNusa menawarkan semua perkhidmatan syarikat penerbangan premium ini kepada penumpang, syarikat penerbangan ini menawarkan harga yang rendah dan kompetitif,” katanya.

Ketika ini TransNusa mempunyai dua pangkalan di Indonesia iaitu Bali dan Jakarta yang mengendalikan 10 penerbangan harian di antara Jakarta dan Bali serta tiga penerbangan harian dari Jakarta ke Jogjakarta. 

Syarikat penerbangan berusia 15 tahun itu pada masa ini memiliki dan mengendalikan empat pesawat dan dijangka meningkat kepada enam pesawat dalam tempoh enam bulan akan datang. 

TransNusa menerima semua kelulusan yang diperlukan untuk beroperasi di Malaysia daripada pihak berkuasa penerbangan yang berkaitan di Malaysia dan menyasarkan untuk mempunyai dua penerbangan harian ke Malaysia dan dari Malaysia.

Selain itu, syarikat ini sedang mendapatkan kelulusan untuk beroperasi dari Johor Bahru.

Di Indonesia, TransNusa beroperasi sebagai syarikat penerbangan tambang rendah di pasaran domestik yang berdaya saing.

— BERNAMA