Panduan Jika Ingin Beli Helikopter Di Malaysia

Dekat Malaysia helikopter banyak digunakan oleh Pak Menteri, petugas media, pekerja-pekerja industri oil & gas, pihak polis dan sudah tentunya oleh pihak tentera. Terkini yang kita dengar, golongan kartel pun menjadikan helikopter sebagai benda yang wajib dibeli.

Rujuk Kartel projek kerajaan: Helikopter, kapal mewah, kereta mewah milik Datuk dirampas

High-banking Agusta helicopter.

Bunyi macam seronok je kalau dapat balik kampung naik helikopter. Tak perlu mendarat di airport, hanya perlu cari padang untuk mendarat dengan selamat.

Kalau rakyat marhaen yang memasang impian untuk memiliki helikopter, itu bukan golongan T20 lagi dah, tetapi dah masuk level kayangan. Tetapi walaupun anda golongan kayangan, kalau ada penyakit gayat memang tak sesuai naik helikopter.

Berapa agak-agak harga helikopter di pasaran?

Di antara laman web yang ada untuk tengok senarai helikopter untuk dijual di Malaysia:

Kebanyakannya adalah untuk helikopter ‘second-hand’. Jom tengok berapa harga helikopter ni sebenarnya?

Sumber: AV Buyer
Sumber: AV Buyer

Daripada harga serendah USD775,000 sehinggalah ke USD11.5 juta. Ianya bergantung kepada banyak perkara seperti kegunaan, enjin, berapa tempat duduk, masa perjalanan dan banyak lagi.

Ada nombor penjual di laman tersebut untuk dihubungi sekiranya berminat.

Bagaimana pula sekiranya nak beli helikopter baru?

Mengikut insider info, sesiapa yang nak beli helikopter memang akan ditapis terlebih dulu. Bukan boleh walk-in showroom, jalan-jalan tengok-tengok pegang-pegang dan ‘test drive’ helikopter ni.

Biasanya kena buat appointment dulu, ditanya macam-macam soalan, apa keperluan dan spesifikasi, nak guna untuk apa, barulah dapat cadangan helikopter jenis macam mana dan berapa harganya.

Banyak ke helikopter di Malaysia?

Sumber: Asian Sky Media

Kecil sangat pula, jom kami zoomkan untuk anda.

Sumber: Asian Sky Media
Sumber: Asian Sky Media

Mengikut laporan Asian Sky Media, ada 136 buah helikopter di Malaysia dengan 71 helikopter buatan Airbus. Ianya merangkumi 3% daripada keseluruhan jumlah helikopter yang ada di rantau Asia Pasifik.

Sumber: Asian Sky Media

Di antara pengendali helikopter terbesar di Malaysia adalah Weststar Aviation Services Sdn Bhd.

Sumber: Weststar Aviation

Kepakaran Weststar Aviation adalah di dalam pengangkutan helikopter ke offshore terutamanya dalam industri oil & gas. Selain daripada itu, ada juga perkhidmatan untuk VIP dan VVVIP serta pemindahan perubatan atau kecemasan.

Baca juga Bilionair Melayu ‘Low Profile’ Miliki 4 Jet Eksekutif

Selain Weststar, syarikat Systematic Aviation Services Sdn Bhd juga ada menawarkan servis menjual / membeli dan sewaan helikopter.

Dalam laman web ini ada disenaraikan pemilik-pemilik helikopter di Malaysia. Nampaknya model yang popular digunakan di Malaysia adalah Airbus, Agusta, Eurocopter, Aerospatiale dan Robinson.

Lesen Apa Diperlukan Untuk Bawa Helikopter?

Badan yang bertanggungjawab bagi mengawal selia dan memberi lesen untuk terbang di udara adalah pihak Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) Masih ingat tragedi yang menimpa MH370 & MH17? Ketika itu setiap hari akan ada sidang akhbar menteri bersama Jabatan Penerbangan Awam atau Department of Civil Aviation (DCA). Untuk pengetahuan semua, DCA telah dijenama menjadi CAAM.

CAAM ni tak ubah macam JPJ, tetapi untuk helikopter, jet, kapal terbang dan Unmanned Aircraft System (UAS) atau lebih popular dengan nama dron.

Sekarang dah tahu berapa harga helikopter, siapa pengendali helikopter terbesar di Malaysia; apa pula lesen yang diperlukan untuk menerbangkan helikopter ni?

Jawapannya adalah Private Pilot Licence for helicopters atau PPL (H). Ianya diperlukan sebelum kita boleh bawa helikopter.

Perlu lalui kursus selama 100 jam yang merangkumi 7 subjek, sekali dengan 45 jam latihan penerbangan.

Harganya?

Menurut Helang Flying Academy dan Johor Flying Club

Dalam lingkungan RM45,000 – RM65,000 termasuk sewa helikopter (minyak dan insurans) dan yuran tenaga pengajar.

Selain daripada itu, ada juga beberapa yuran lain seperti:

  • Peperiksaan: RM1,000
  • Sekolah: RM5,500
  • Pemeriksaan Kesihatan: RM300 – RM500
  • Headset: RM1,500 – RM4,600
  • Yuran Keahlian: Yuran kemasukan (RM800), Deposit (RM900), Langganan (RM900 setahun)
  • Bahan Kursus: Peta (RM100), Plotter (RM60), Lain-lain (RM2,000)

Boleh tahan juga kos-kosnya, itu baru nak dapat lesen.

Lesen dah mahal, nak beli helikopter lagilah mahal. Belum masuk bab pembaharuan permit (ASP), pemeriksaan berkala (airworthiness) dan maintenance lagi.

Dengarnya tak banyak pinjaman untuk beli helikopter, kalau ada pun mahal dan tempoh bayar balik dah macam nak beli rumah. Rasanya semua pembeli helikopter ini adalah cash buyer kot. Nantikan pula selepas ini panduan jika nak beli jet peribadi.

P/S : Kami doakan semoga anda menjadi pelabur dan pedagang saham yang berjaya supaya mampu nak beli helikopter beserta dengan pilot peribadi.

Previous ArticleNext Article

Emas Bangkok Kesukaan Ramai, Tapi Ada Nilai Tak?

Sudah menjadi lumrah, emas merupakan salah satu barang perhiasan yang menjadi kegilaan para wanita di luar sana. Ramai yang memilih emas Bangkok sebagai perhiasan kerana harganya yang sangat murah.

Mari kami kongsikan tentang emas Bangkok ada nilai tak sebenarnya? Ramai yang nak, asal ada dan cantik sahaja. Mungkin ada di kalangan kita yang tahu tentang emas Bangkok ini namun tidak mengetahui secara lebih mendalam mengenainya.

Tahukah anda, Emas Bangkok merupakan emas sadur yang berkualiti tinggi yang dihasilkan di Bangkok, Thailand. Sebab itulah ia dipanggil dengan nama emas Bangkok.

Kualiti

Emas Bangkok ini disadur dengan sangat persis dengan emas 916 atau emas 999. Apabila kita memandangnya dengan sekilas pandang, kita tidak akan menyangka ia adalah emas Bangkok.

Reka bentuknya telah ditiru atau ‘copy ori’ daripada segi reka bentuk dan warnanya. Daripada segi kualiti, ia lebih cantik dan berkualiti daripada emas Korea.

Bahan Asas

Bahan asas dalam pembuatan emas ini adalah daripada aloi tembaga dan saduran syiling emas 999 yang juga dikenali dengan emas sadur 18k. Ia juga dikenali dengan nama emas sadur 18k Bangkok.

Daripada segi kelasakannya, ia mampu bertahan lebih daripada 5 tahun bergantung dengan ketebalan saduran emas, cara penjagaan dan pemakaian emas tersebut.

Ramai pelanggan yang mengatakan bahawa emas Bangkok ini lebih tumpat, berkualiti dan sukar dibezakan dengan emas 916 seperti yang kita perkatakan tadi. Apabila emas ini pudar, ianya boleh dicelup atau disadur kembali untuk mengembalikan kilauannya.

Emas ini juga dikatakan tidak membuatkan si pemakai terasa gatal seperti emas saduran yang lain.

Nilai

Daripada segi nilai pula, emas Bangkok ini tidak mempunyai harga berbanding dengan emas 916 dan emas 999. Tetapi bagi kebanyakan para wanita, emas ini sesuai untuk dijadikan sebagai barangan perhiasan mereka.

Kesimpulannya, emas Bangkok ini murah dan mampu dimiliki oleh semua orang. Namun, ia tidak boleh dijadikan sebagai simpanan atau pelaburan.

Jadi, ianya sesuai untuk mereka yang suka memakai barangan kemas dengan bajet yang rendah.

Sumber Rujukan:

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM67.50 (berdasarkan harga emas RM270 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold1-700x390.jpg

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Majalah Labur