13 Transformasi Kampung Bharu Ke Bandar Moden Yang Perlu Anda Tahu

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan PKB, 99.9% pewaris dan pemilik tanah Kampung Bharu adalah warganegara Malaysia.

75.1% berada dalam lingkungan melebihi 50 tahun dan 52.6% pewaris atau pemilik tanah adalah golongan wanita.

Apa yang mengejutkan adalah 88% penduduk Kampung Bharu bersetuju tanah lot mereka dibangunkan semula oleh kerajaan berdasarkan tinjauan kaji selidik pada November 2018 sehingga Februari 2019.

Rekod terkini juga menunjukkan terdapat 5,382 pewaris dan pemilik tanah di Kampung Bharu setakat ini.

“Tahukah anda, transformasi Kampung Bharu akan memakan masa selama 20 tahun.”

Apa yang pasti, pewaris dan pemilik tanah telah mulai lelah selepas sekian lama drama demi drama bagi pembangunan semula tanah Kampung Bharu ini berlaku.

Sungguhpun banyak cakap-cakap orang kita yang mengatakan pembangunan ini bakal merugikan orang Melayu khususnya pewaris dan pemilik geran tanah di Kampung Bharu, tetapi hakikatnya Kampung Bharu memerlukan pembangunan segera!

Di antara sebab utama kenapa Kampung Bharu wajar dibangunkan semula adalah untuk:

  1. Memberi peluang kepada lebih ramai orang Melayu memiliki hartanah di pusat bandar Kuala Lumpur.
  2. Merealisasikan hasrat asal pembukaan Kampung Bharu sebagai penempatan masyarakat Melayu dalam lokasi primer di ibu kota Kuala Lumpur.
  3. Memelihara dan memulihara warisan, seni budaya Melayu.
  4. Menambah jumlah penduduk komuniti Melayu.

Jom kita tengok 13 transformasi Kampung Bharu ke bandar moden yang perlu anda tahu.

1. Ruang Awam Jalanan Raja Muda Musa

Laluan sedia ada dipenuhi lubang dan sesak dengan gerai-gerai haram dan tidak berlesen di sepanjang jalan tersebut, dan ianya menjadi faktor utama kesesakan lalu lintas.

Transformasi yang bakal dilaksanakan adalah menaiktaraf laluan tersebut dengan konkrit berkualiti tinggi, dan membina laluan kenderaan bebas daripada halangan pejalan kaki.

2. Padang Kampong Pindah

Penjenamaan semula padang tersebut bakal dilakukan dengan akses kemudahan seperti ruang rekreasi,  200 parkir kereta, 150 parkir berbumbung dan ruang niaga.

3. Food Street

Kebanyakan gerai makanan atau warung tidak teratur, menjadi punca kesesakan lalu lintas di sepanjang jalan di Kampung Bharu.

Inisiatif yang bakal diambil adalah menyusun gerai makanan tersebut secara berunit di sepanjang Jalan Raja Muda Musa dan Jalan Raja Alang.

4. Unit Kediaman

Ketika ini, terdapat kurang lebih 4,500 unit kediaman di seluruh Kampung Bharu. Melalui transformasi ini, Kerajaan merancang untuk mewujudkan sekurang-kurangnya 45,000 unit kediaman di Kampung Bharu.

50% kediaman adalah jenis mampu milik pada harga di bawah RM300,000. 30% lagi pada harga RM300,000 – RM500,000, 15% berharga RM500,000 – RM750,000 dan baki 5% mengikut harga pasaran hartanah semasa.

5. Ruang Perniagaan

Buat masa ini hanya terdapat kira-kira 1 juta kaki persegi ruang perniagaan di seluruh Kampung Bharu.

Menerusi transformasi ini, lebih 8 juta kaki persegi ruang perniagaan bakal dibina dengan 10% daripadanya terdiri daripada ruang komersil mampu milik.

6. Pusat Kesenian & Kebudayaan Melayu

Hari ini, Kampung Bharu tidak memiliki sebarang pusat kesenian & kebudayaan Melayu yang mempunyai pentas bagi persembahan dan pembelajaran seni kebudayaan Melayu.

Kelak, pentas budaya dan outdoor cinema akan dibina bagi persembahan dan pembelajaran seni tarian Melayu seperti zapin, inang, gamelan, silat dan sebagainya.

7. Kompleks Warisan

Hampir setiap negeri di Malaysia memiliki sekurang-kurangnya satu kompleks warisan bagi tujuan mempromosikan barang hasil kraftangan tempatan kepada pelancong luar.

Menerusi transformasi ini, Kampung Bharu bakal mempunyai kompleks warisannya yang tersendiri dalam memasarkan hasil kraftangan dan seni masyarakat tempatan.

8. Taman Warisan Melayu

Di antara pembangunan lain yang bakal berlaku adalah pembinaan Taman Warisan Melayu sebagai ruang rekreasi dan riadah yang turut menempatkan replika rumah-rumah warisan Melayu di Kampung Bharu.

9. Sungai

Sistem saliran air sungai di Kampung Bharu akan direka bentuk semula dengan aliran air terbuka dengan ruang landskap awam seperti bandar-bandar mega seperti yang terdapat di Venice, Itali.

10. Menara Mercu Tanda

Bangunan setinggi 93 tingkat dengan reka bentuk lipatan serta sudut geometri samping dan tengkolok tradisi Melayu akan dibina sebagai mercu tanda terbaru di Kampung Bharu kelak.

11. Saloma Link

Merupakan laluan yang bakal mempercepatkan tempoh perjalanan dari Kampung Baru ke KLCC daripada 40 minit kepada 15 minit sahaja, yang turut dilengkapi laluan berbasikal.

Selain itu, landskap di Saloma Link ini akan menjadi tarikan ikonik buat pelancong dengan ruang swafoto berlatarbelakangkan KLCC dan pencahayaan skrin LED berbumbung di sepanjang Saloma Link.

12. Jaringan Aksesibiliti

Buat masa ini, untuk masuk ke Kampung Baru, anda perlu menggunakan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Tun Razak.

Selepas ini, terdapat tambahan dua lagi laluan bagi akses ke Kampung Baru iaitu menerusi AKLEH dan Lorong Raja Muda Abdul Aziz.

13. Struktur Jalan Dalaman Kampung Bharu

Jalan sedia ada di Kampung Bharu adalah sempit dan tidak mengikut piawaian, bahkan lebar jalan dalaman adalah kira-kira 20 kaki ke 30 kaki sahaja.

Penstrukturan semula jalan dalaman akan menaiktaraf lebar jalan dalaman sekurang-kurangnya 50 kaki  dan menaiktaraf jalan utama seperti Jalan Raja Abdullah, Jalan Raja Muda Abdul Aziz dan Jalan Raja Uda.

Kampung Bharu Dah Berusia Lebih Seabad

Diam tak diam, usia Kampung Bharu telah memasuki 119 tahun. Kemelut demi kemelut berlaku bagi pembangunan Kampung Bharu.

Kampung Bharu akan kekal menjadi lokasi paling ideal untuk sebarang pelaburan hartanah kerana lokasinya yang kaya dengan booster hartanah, selain daripada faktor tanah warisan.

Semoga transformasi pembangunan ini mampu dilaksanakan sekaligus meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera di Malaysia bukan sahaja dalam aspek hartanah kediaman,  tetapi juga hartanah komersil dan hartanah perniagaan.

Sumber Rujukan: Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Dalam konsep asas ekonomi, inflasi bermaksud kenaikan secara umum pada harga barang. Dan bila mana berlakunya inflasi barang yang mampu dibeli oleh setiap ringgit akan berkurangan berbanding sebelum berlakunya inflasi.

Bahasa mudahnya, inflasi menyebabkan kuasa beli pengguna berkurangan kerana nilai wang telah menurun.

Sungguhpun begitu, ini tidak bermakna semua barang dan servis akan mengalami peningkatan harga.

Baca : Top 10 Negara Dengan Inflasi Tertinggi

Selain itu, harga barang dan servis harus meningkat untuk satu tempoh yang panjang untuk istilah inflasi diguna pakai.

“Nasi lemak special RM1 pada tahun 2000 tidak mungkin berharga RM1 pada tahun 2020, apatah lagi harga rumah dan harga emas.”

Untuk mengira kadar inflasi, sistem yang diguna pakai adalah Consumer Price Index (CPI) yang menentukan kadar inflasi bulanan dan tahunan menerusi harga kasar barang dan servis yang dibeli atau di langgan pengguna.

Inflasi juga ada kena mengena dengan kadar pengangguran, ketidakstabilan politik dan kejatuhan mata wang.

Inflasi berlaku apabila wujudnya satu keadaan di mana permintaan sesebuah produk atau servis meningkat secara mendadak melebihi kemampuan penawaran produk dan servis tersebut.

Kedua, inflasi berlaku apabila harga sesebuah produk atau servis meningkat kerana berlakunya peningkatan kos pengeluaran.

Untuk rekod, kadar inflasi di Malaysia dari tahun 2010 – April 2020 adalah :-

  • 2010 : 1.7%
  • 2011 : 3.2%
  • 2012 : 1.7%
  • 2013 : 2.1%
  • 2014 : 3.1%
  • 2015 : 2.1%
  • 2016 : 2.1%
  • 2017 : 2.9%
  • 2018 : 2.9%
  • 2019 : 3%
  • April 2020 : 5%

Dengan melihat angka kadar inflasi tahunan dari 2010 hingga April 2020 sahaja kita dapat mengandaikan bahawa kadar inflasi di Malaysia sememangnya meningkat sungguhpun ada masa kenaikannya adalah rendah (bawah paras 2%).

Baca : 5 Kes Hiperinflasi Paling Teruk Dalam Sejarah

Jadi, kenapa perlu buat pelaburan yang kalis inflasi?

Hal ini kerana, seorang pelabur yang bijak akan mengurangkan risiko dalam pelaburan kerana setiap pelaburan mempunyai risikonya yang tersendiri.

Dengan mengurangkan kadar risiko, maka semakin tinggi dan cerahlah peluang anda sebagai pelabur untuk meraih keuntungan.

Seterusnya, adalah penting untuk mempunyai pelaburan yang mampu menjana aliran tunai yang positif secara konsisten.

Ini bermakna, hatta wabak pandemik, peperangan, masalah kebuluran dan sebagainya melanda; kita tetap mempunyai aliran tunai positif.

Setakat hari ini, jenis pelaburan yang boleh diklafikasikan sebagai kalis inflasi adalah emas dan hartanah.

Berdasarkan laman Gold Price, harga emas di Malaysia telah meningkat sehingga 37% dan 99% masing-masing untuk 1 tahun dan 5 tahun.

Baca : 5 Risiko Pelaburan Emas Yang Ramai Tak Tahu. Silap Haribulan Boleh Rugi

Manakala data dari NAPIC pula menunjukkan harga rumah di Malaysia meningkat secara purata 3%-4% setahun.

Pada tahun 2007 dan 2008, harga rumah telah meningkat 5% dan meningkat pada paras 6% menjelang tahun 2010.

Baca : Tiga Sebab Yang Menolak Harga Emas Ke Paras All-Time High

Untuk hartanah, ada banyak faktor yang perlu diambil kira sebelum memulakan pelaburan hartanah. Antaranya adalah :-

  • Jangkaan kenaikan harga.
  • Permintaan semasa dan mendatang.
  • Persaingan semasa dan mendatang.
  • Jenis hartanah, persekitaran dan komuniti.
  • Harga median hartanah sekitar dan negeri.

Nak Pelaburan Yang Kalis inflasi? Ini Rahsianya

Cara paling mudah untuk pelaburan hartanah yang kalis inflasi adalah dengan membeli hartanah yang dijual sekurang-kurangnya 10%-20% di bawah harga median.

Dengan cara ini, kita telah untung di dua tempat. Yang pertama sewaktu membeli hartanah itu kerana berjaya membelinya pada harga murah.

Dan kedua untuk jangka masa panjang apabila ingin menjualnya semula mengikut harga median pada tahun itu.

Contohnya, anda membeli sebuah apartmen di Subang Bestari dengan kos RM180,000 yaqni 10% lebih murah berbanding harga median semasa. Kemudian, anda simpan rumah tersebut untuk tempoh 10 tahun dan menjualnya.

Dengan mengambil kira indeks kenaikan harga rumah 3% setahun, anda untung RM54,000 selepas 10 tahun.

Rumah yang dibeli pada RM180,000 berkemungkinan besar mampu dijual pada harga RM234,000.

Itupun selepas diambil peratus kenaikan terendah 3%. Lain pula ceritanya kalau indeks harga rumah naik 5% berturut – turut atau berlaku kenaikan drastik sehingga 6% setahun.

Buat pengetahuan anda, nilai sewa yang anda kenakan pada hari ini tidak semestinya kekal untuk 10 tahun.

Kita boleh menaikkan kadar sewa setiap dua tahun atau tiga tahun bagi mengelakkan pengurangan pendapatan bersih ekoran kadar inflasi dan kenaikan kadar faedah pinjaman hartanah oleh bank.

Caranya adalah dengan meningkatkan kadar sewa pada setiap pertukaran penyewa rumah anda dan menambah  atau upgrade beberapa kelengkapan rumah seperti peti sejuk, mesin basuh, televisyen, WiFi dan paling penting penghawa dingin!

Baca : Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing

Kesimpulannya, kita perlu tahu kadar sebenar inflasi semasa dan jangkaan masa untuk membuat keuntungan hasil daripada pelaburan.

Jika ragu-ragu untuk beli rumah waktu ini, ketahuilah waktu ini adalah waktu terbaik untuk jual dan juga untuk beli rumah. Kedua-duanya untung dan tidak rugi.

Kenapa?

Kerana adanya inisiatif PENJANA yang pembeli dikecualikan duti setem untuk kediaman sehingga RM2.5 juta dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah!

Sumber Rujukan :

Iklan

Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Modal beli rumah

Jika anda seorang yangh berpengalaman dan melihat ada kekurangan dalam artikel ini mohon tambah di ruangan komen untuk kebaikan bersama. Teruskan usaha kita untuk berkongsi ilmu dengan orang lain.

 

“Bro..Apa dan berapa kos-kos lain yang kena standby masa nak beli rumah ni?”

Soalan ini sering ditanya. Kami ingin bantu anda untuk merungkai masalah ini bagi memenuhi cita-cita anda untuk memiliki rumah. Jangan jadikan alasan seperti “Tak ada modal nak beli, nak bayar deposit pun tak lepas.” Usaha kuat sikit lagi. Cita-cita untuk beli rumah pasti jadi kenyataan.

3 Kos Utama Nak Beli Rumah

Langkah pertama yang perlu kita lakukan adalah fahamkan dulu cara pengiraan untuk mengetahui modal yang diperlukan. Ada 3 kos lain yang perlu kita perlu sediakan:

1. Deposit

Deposit atau wang pendahuluan. Kebiasaanya kita perlu sediakan 10% daripada harga jualan. 

2. Lawyer Fee

Yuran guaman bagi urusan jual beli dan pindah milik hartanah. 

3. Stamp Duty

Duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. “Akta Setem 1949 memperuntukkan pengenaan duti atau cukai mengikut nilai hartanah dari setiap transaksi hartanah.”

Dah sedia, jom mula!

Contoh Kes Beli Rumah Harga RM350,000

Neelofa (bukan nama sebenar) berminat untuk membeli sebuah rumah berharga RM350,000. Berapakah jumlah modal yang Neelofa perlu sediakan? Bantu Neelofa untuk buat pengiraan.

1. Deposit

Deposit 10% daripada harga rumah.

Maka 350,000 x 10% = RM35,000

Cara pembayaran Pemaju rumah Ejen hartanah
Semasa booking 3% 3.18%
   350,000 * 3% = 10,500         350,000 * 3.18% = 11,130     
Selepas 14 hari booking, baki dibayar semasa menandatangai  sale & purchase agreement (SPA). 7% 6.82%
350,000 * 7% = 24,500 350,000 * 6.82% = 23,870

*Tiada beza daripada segi deposit samada kita beli rumah daripada pemaju atau daripada ejen hartanah.

2. Lawyer Fee

Harga Rumah Kadar Bayaran
150,000 pertama

850,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,500,000 seterusnya

Selebihnya

1 %

0.7%

0.6%

0.5%

0.4%

0.3%

lawyer fee

3. Stamp Duty

Harga rumah Kadar Bayaran
100,000 pertama

400,000 seterusnya

Selebihnya

1%

2%

3%

stamp duty

Untuk pembelian rumah pertama, kita layak mendapat diskaun stamp duty sebanyak 50%.

6,000 * 50% = RM3,000

Jumlah Keseluruhan

Deposit + Lawyer Fee + Stamp Duty

35,000 + 2,900 + 3,000 = RM40,900

Atau 11.68% Daripada Harga Rumah Yang Bernilai RM350,000.

Boleh Tak Saya Keluarkan Duit KWSP Sebagai Modal Untuk Beli Rumah?

Jawapannya boleh.

Jika kita dah bekerja selama 4 tahun ke atas, pasti kita mempunyai sejumlah simpanan di Akaun 2 KWSP. Jumlah yang ada tu bolehlah dikeluarkan sebagai modal untuk membeli rumah. Bila kali terakhir anda periksa jumlah yang terkumpul dalam Akaun 2 KWSP?

Lepas ni bolehlah ke mana-mana cawangan KWSP atau kiosk KWSP untuk menyemak simpanan kita. Sekiranya kita tekad untuk gunakan duit KWSP, dapatkan borang KWSP 9C (AHL) (D5) Withdrawal Form, kemudian hantar bersama dokumen sokongan lain untuk memohon.

2 dokumen sokongan yang perlu sediakan adalah SPA (Sales and Purchase Agreement) dan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (Housing Loan Approval Letter), atau Loan Facility Agreement.

 

Sekarang anda dah tahu kan banyak mana modal yang diperlukan? Jom kita berusaha untuk beli rumah pertama!

Iklan

Tips Beli Rumah Sebelum Graduate 2019 (Pengalaman Sebenar)

Ramai di kalangan kita yang dah bekerja bertahun-tahun, tapi masih belum mampu nak beli rumah. Yang lebih menyedihkan, 95% Penjawat Awam Berusia Bawah 30 Tahun Tak Mampu Beli Rumah – Kata Cuepacs.

Jom kita dengarkan pengalaman sebenar Saudara Yusri Yunus bagaimana beliau telah berjaya beli rumah pertama walaupun masih menuntut di menara gading.

Tips 1: Buat Perancangan Awal

Planning 2 tahun, bukan harini terfikir nak beli rumah, esok dah pergi apply loan. Saya start berniaga secara online pada tahun 2017, masa tu tahun 2 lagi. Orang kata sambil belajar sambil berniaga la..

Key 1: Start berniaga

Tips 2: Daftar Syarikat

Daftar SSM, buka akaun bank syarikat, tak kisah guna nama kita atau enterprise. Semua urusan perniagaan, duit keluar masuk guna akaun syarikat ni sahaja. Current account tau bukan akaun personal. Pantang kalau berniaga main campur-campur duit personal dan bisnes.

Key 2: Tujuannya simple, nak bina profile untuk loan nanti

Tips 3: Isytihar Cukai

Declare tax, alah korang tak payah susah-susah fikir camana nak declare. Boleh bayar akauntan buatkan. Standby je RM800. Yang penting segala resit dan bank statement korang simpan dalam fail elok-elok, susun dan letak label.

Key 3: Bayar cukai supaya boleh buat loan

So macam aku student tapi declare tax untuk tahun 2017 dan 2018. Sambil tu kumpul la modal.

Cukup masa pergi radar hartanah untuk korang nak invest tu dan ambil tindakan.

Rasanya cukup la 3 tips utama ni dulu, korang buat ni dulu, ada apa-apa pertanyaan pm je. InsyaAllah aku bantu mana yang boleh. 

Sorry, ini bukan ilmu teori pung pang pung pang macam dalam dewan kuliah. Ini apa yang aku buat sejak 2 tahun lepas dan harap korang dapat manfaat bersama.

Sumber: FB Yusri Yunus

Usahakan Untuk Beli Rumah Tahun Ini Juga

Ramai yang komplen dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, sehingga kita tak mampu untuk beli rumah. Kita sebenarnya ada dua pilihan saja, samada untuk kurangkan perbelanjaan atau untuk tambah pendapatan.

Sebab itu penting untuk kita Ketahui DSR Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Anda Miliki Berdasarkan Gaji dan 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah.

Iklan

Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Kalau hendak dinilai mengikut jumlah dan keluasan tanah rizab Melayu, tanah wakaf dan natif milik Bumiputera di setiap negeri; sepatutnya tidak wujud sama sekali masalah pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Baca : Anak Muda, Jangan Tunggu Harga Rumah Turun

Daripada segi bekalan hartanah pula, terdapat kurang lebih 300,000 hektar tanah bekas lombong dan 230,000 hektar tanah pertanian terbiar.

Namun, laporan dari Berita Harian bertarikh 29 Januari 2020 yang lalu menunjukkan pemilikan hartanah Bumiputera adalah sebanyak 18% sahaja.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Jelas sekali golongan Bumiputera memerlukan satu inisiatif yang proaktif dalam menangani isu pemilikan hartanah ini.

Golongan Bumiputera tidak boleh menuding jari kepada Kerajaan dalam masalah ini, kerana Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah pun melaksanakan pelbagai dasar dan kempen dalam usaha membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

5 Cabaran Dalam Pemilikan Hartanah Di Kalangan Bumiputera

1. Tidak Mampu Beli Rumah Mengikut Harga Pasaran

Pendapatan isi rumah rakyat Malaysia sepanjang tahun 2007 hingga tahun 2016 hanya meningkat sebanyak 8.3%, sedangkan harga rumah telah meningkat sebanyak 9.8%.

Hampir 50% golongan pekerja di Malaysia mempunyai pendapatan isi rumah kurang daripada RM2,160.

2. Permintaan dan Penawaran Harga Dan Lokasi Rumah Yang Tidak Sepadan

Tahukah anda, pada tahun 2016 dan 2017, terdapat 35% rakyat Malaysia yang sebenarnya mampu memiliki rumah pada harga sehingga RM250,000.

Sayang sekali hanya 24% daripada projek perumahan terbaru yang dilancarkan berada dalam kurungan harga RM250,000 ke bawah.

3. Tiada Sistem Tangani Isu Penawaran Dan Permintaan Rumah

KPKT kekurangan data dan informasi berkenaan jumlah sebenar pendapatan isi rumah, ciri-ciri dan pilihan isi rumah dengan bekalan rumah bagi memenuhi permintaan rumah.

Kesannya, Johor, Selangor dan Kedah mempunyai jumlah rumah tidak terjual yang tinggi, termasuklah rumah mampu milik berbanding negeri – negeri lain.

Baca : ‘Rumah Mampu Milik’ Pun Tidak Mampu Dimiliki

Dengan data dan maklumat yang tepat, Kerajaan dan pemaju hartanah swasta mampu menangani isu permintaan dan penawaran ini.

4. Program Rumah Mampu Milik Yang Tidak Selaras

Terdapat pelbagai rumah mampu milik yang dibangunkan samada menerusi Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri.

Akan tetapi, program rumah mampu milik ini semuanya seolah-olah ‘working in silo’ dan tiada pemusatan dalam penyelarasan bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah.

Peruntukan dan perlaksanaan program rumah mampu milik ini juga tidak selaras. Kkerana itu jugalah, kos dan syarat kelayakan bagi setiap negeri adalah berbeza-beza.

5. Gagal Dapat Pembiayaan Pinjaman

1 daripada 2 pemohon pembiayaan pinjaman mempunyai rekod skor kredit yang lemah kerana bebanan hutang sedia ada yang tinggi.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Nisbah Debt Service Ratio (DSR) juga tidak dipandang serius menyebabkan kebanyakan pemohon gagal di peringkat awal permohonan pembiayaan pinjaman.

Budaya buat hutang baru untuk tutup hutang lama memang begitu sinonim di kalangan rakyat Malaysia.

Pengurusan Kewangan Masalah Utama Golongan Bumiputera

Data daripada Jabatan Perumahan Negara menunjukkan 75% golongan Bumiputera sukar untuk memperoleh RM1,000 bagi keperluan kecemasan.

Baca : Ikut 7 Tips Urus Duit- Pesanan Seorang Otai

Manakala 47% anak muda di Malaysia terlibat dengan peminjaman kad kredit yang melampau dengan nisbah 88.4% keberhutangan isi rumah.

Selain daripada itu, KDNK 2016 juga menunjukkan kenaikan harga rumah yang melangkaui pendapatan menyebabkan golongan Bumiputera kurang berkemampuan untuk memiliki rumah.

4 Solusi Pemilikan Hartanah Di Kalangan Bumiputera

1. Lebih Banyak Rumah Mampu Milik Kepada Golongan Sasaran

Kerajaan dan pemaju hartanah swasta di Malaysia perlu bina lebih banyak rumah mampu milik di bawah harga RM250,000.

Baca : Masalah Kritikal Golongan Muda Nak Beli Rumah Pertama

Semenjak tahun 1960-an lagi, bekalan rumah kos rendah dan rumah mampu milik tidak pernah cukup. Sudah tiba masanya isu ini diselesaikan secara holistik dan proaktif.

2. Ilmu Kewangan

Ilmu pengurusan kewangan di kalangan Bumiputera boleh dikatakan sangat lemah berbanding kaum Cina dan India.

Ilmu kewangan perlu disebar luas dan dijadikan salah satu silibus pendidikan wajib di peringkat sekolah rendah dan menengah.

3. Ilmu Hartanah Di Universiti

Rata-rata anak muda yang masih menuntut di universiti hari ini sedia maklum akan harga rumah yang semakin tidak masuk akal.

Baca : Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

Alternatif rumah mampu milik yang hanya mampu tengok juga menyebabkan mereka hilang punca dan minat dalam ilmu hartanah.

Di peringkat ini, pihak universiti boleh memainkan peranan dengan mewujudkan seminar atau kursus kepada anak muda di universiti tentang ilmu hartanah dan pengurusan aset.

4. Dedah Cara / Teknik Beli Rumah

5 + 5 = 10, begitu juga 3 = 7 : 10. Terdapat pelbagai cara dan teknik untuk beli rumah dan mengumpul aset.

Golongan Bumiputera perlu didedahkan cara yang betul dalam membeli rumah kerana entry cost untuk beli rumah pertama dari pasaran undercon sebenarnya tidaklah tinggi.

Baca : Bila Masa Yang Sesuai Untuk Beli Rumah?

Dengan pendedahan cara dan teknik beli rumah yang sah, sedikit sebanyak dapat membantu pembeli rumah pertama membeli rumah seperti beli rumah dari pasaran lelong atau konsep sewa beli.

Sumber Rujukan:

  1. Jabatan Perumahan Negara
  2. Berita Harian
  3. Ieza Yusof

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!