13 Transformasi Kampung Bharu Ke Bandar Moden Yang Perlu Anda Tahu

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan PKB, 99.9% pewaris dan pemilik tanah Kampung Bharu adalah warganegara Malaysia.

75.1% berada dalam lingkungan melebihi 50 tahun dan 52.6% pewaris atau pemilik tanah adalah golongan wanita.

Apa yang mengejutkan adalah 88% penduduk Kampung Bharu bersetuju tanah lot mereka dibangunkan semula oleh kerajaan berdasarkan tinjauan kaji selidik pada November 2018 sehingga Februari 2019.

Rekod terkini juga menunjukkan terdapat 5,382 pewaris dan pemilik tanah di Kampung Bharu setakat ini.

“Tahukah anda, transformasi Kampung Bharu akan memakan masa selama 20 tahun.”

Apa yang pasti, pewaris dan pemilik tanah telah mulai lelah selepas sekian lama drama demi drama bagi pembangunan semula tanah Kampung Bharu ini berlaku.

Sungguhpun banyak cakap-cakap orang kita yang mengatakan pembangunan ini bakal merugikan orang Melayu khususnya pewaris dan pemilik geran tanah di Kampung Bharu, tetapi hakikatnya Kampung Bharu memerlukan pembangunan segera!

Di antara sebab utama kenapa Kampung Bharu wajar dibangunkan semula adalah untuk:

  1. Memberi peluang kepada lebih ramai orang Melayu memiliki hartanah di pusat bandar Kuala Lumpur.
  2. Merealisasikan hasrat asal pembukaan Kampung Bharu sebagai penempatan masyarakat Melayu dalam lokasi primer di ibu kota Kuala Lumpur.
  3. Memelihara dan memulihara warisan, seni budaya Melayu.
  4. Menambah jumlah penduduk komuniti Melayu.

Jom kita tengok 13 transformasi Kampung Bharu ke bandar moden yang perlu anda tahu.

1. Ruang Awam Jalanan Raja Muda Musa

Laluan sedia ada dipenuhi lubang dan sesak dengan gerai-gerai haram dan tidak berlesen di sepanjang jalan tersebut, dan ianya menjadi faktor utama kesesakan lalu lintas.

Transformasi yang bakal dilaksanakan adalah menaiktaraf laluan tersebut dengan konkrit berkualiti tinggi, dan membina laluan kenderaan bebas daripada halangan pejalan kaki.

2. Padang Kampong Pindah

Penjenamaan semula padang tersebut bakal dilakukan dengan akses kemudahan seperti ruang rekreasi,  200 parkir kereta, 150 parkir berbumbung dan ruang niaga.

3. Food Street

Kebanyakan gerai makanan atau warung tidak teratur, menjadi punca kesesakan lalu lintas di sepanjang jalan di Kampung Bharu.

Inisiatif yang bakal diambil adalah menyusun gerai makanan tersebut secara berunit di sepanjang Jalan Raja Muda Musa dan Jalan Raja Alang.

4. Unit Kediaman

Ketika ini, terdapat kurang lebih 4,500 unit kediaman di seluruh Kampung Bharu. Melalui transformasi ini, Kerajaan merancang untuk mewujudkan sekurang-kurangnya 45,000 unit kediaman di Kampung Bharu.

50% kediaman adalah jenis mampu milik pada harga di bawah RM300,000. 30% lagi pada harga RM300,000 – RM500,000, 15% berharga RM500,000 – RM750,000 dan baki 5% mengikut harga pasaran hartanah semasa.

5. Ruang Perniagaan

Buat masa ini hanya terdapat kira-kira 1 juta kaki persegi ruang perniagaan di seluruh Kampung Bharu.

Menerusi transformasi ini, lebih 8 juta kaki persegi ruang perniagaan bakal dibina dengan 10% daripadanya terdiri daripada ruang komersil mampu milik.

6. Pusat Kesenian & Kebudayaan Melayu

Hari ini, Kampung Bharu tidak memiliki sebarang pusat kesenian & kebudayaan Melayu yang mempunyai pentas bagi persembahan dan pembelajaran seni kebudayaan Melayu.

Kelak, pentas budaya dan outdoor cinema akan dibina bagi persembahan dan pembelajaran seni tarian Melayu seperti zapin, inang, gamelan, silat dan sebagainya.

7. Kompleks Warisan

Hampir setiap negeri di Malaysia memiliki sekurang-kurangnya satu kompleks warisan bagi tujuan mempromosikan barang hasil kraftangan tempatan kepada pelancong luar.

Menerusi transformasi ini, Kampung Bharu bakal mempunyai kompleks warisannya yang tersendiri dalam memasarkan hasil kraftangan dan seni masyarakat tempatan.

8. Taman Warisan Melayu

Di antara pembangunan lain yang bakal berlaku adalah pembinaan Taman Warisan Melayu sebagai ruang rekreasi dan riadah yang turut menempatkan replika rumah-rumah warisan Melayu di Kampung Bharu.

9. Sungai

Sistem saliran air sungai di Kampung Bharu akan direka bentuk semula dengan aliran air terbuka dengan ruang landskap awam seperti bandar-bandar mega seperti yang terdapat di Venice, Itali.

10. Menara Mercu Tanda

Bangunan setinggi 93 tingkat dengan reka bentuk lipatan serta sudut geometri samping dan tengkolok tradisi Melayu akan dibina sebagai mercu tanda terbaru di Kampung Bharu kelak.

11. Saloma Link

Merupakan laluan yang bakal mempercepatkan tempoh perjalanan dari Kampung Baru ke KLCC daripada 40 minit kepada 15 minit sahaja, yang turut dilengkapi laluan berbasikal.

Selain itu, landskap di Saloma Link ini akan menjadi tarikan ikonik buat pelancong dengan ruang swafoto berlatarbelakangkan KLCC dan pencahayaan skrin LED berbumbung di sepanjang Saloma Link.

12. Jaringan Aksesibiliti

Buat masa ini, untuk masuk ke Kampung Baru, anda perlu menggunakan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Tun Razak.

Selepas ini, terdapat tambahan dua lagi laluan bagi akses ke Kampung Baru iaitu menerusi AKLEH dan Lorong Raja Muda Abdul Aziz.

13. Struktur Jalan Dalaman Kampung Bharu

Jalan sedia ada di Kampung Bharu adalah sempit dan tidak mengikut piawaian, bahkan lebar jalan dalaman adalah kira-kira 20 kaki ke 30 kaki sahaja.

Penstrukturan semula jalan dalaman akan menaiktaraf lebar jalan dalaman sekurang-kurangnya 50 kaki  dan menaiktaraf jalan utama seperti Jalan Raja Abdullah, Jalan Raja Muda Abdul Aziz dan Jalan Raja Uda.

Kampung Bharu Dah Berusia Lebih Seabad

Diam tak diam, usia Kampung Bharu telah memasuki 119 tahun. Kemelut demi kemelut berlaku bagi pembangunan Kampung Bharu.

Kampung Bharu akan kekal menjadi lokasi paling ideal untuk sebarang pelaburan hartanah kerana lokasinya yang kaya dengan booster hartanah, selain daripada faktor tanah warisan.

Semoga transformasi pembangunan ini mampu dilaksanakan sekaligus meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera di Malaysia bukan sahaja dalam aspek hartanah kediaman,  tetapi juga hartanah komersil dan hartanah perniagaan.

Sumber Rujukan: Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Mimpi ngeri setiap pembeli rumah adalah apabila tersilap langkah dalam penyediaan dokumen dan mempunyai penguasaan undang-undang hartanah yang lemah.

Pada kebiasaannya, kita membeli rumah gara-gara dua sebab sahaja, iaitu untuk diduduki sendiri atau untuk tujuan pelaburan.

Sekiranya fokus kita adalah untuk pelaburan, tetapkan pendirian samada pelaburan yang dibuat adalah untuk lump sum atau aliran wang tunai.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Dalam artikel kali ini, kami tidak akan menyentuh soal pelaburan hartanah, sebaliknya isu yang lebih penting dalam pembelian hartanah tidak lain dan tidak bukan, dokumen transaksi dalam hartanah.

Bila kita bercakap mengenai transaksi hartanah, kita perlu faham bahawa wujud tiga fasa dalam transaksi hartanah iaitu:

  • Sebelum membeli hartanah
  • Semasa membeli hartanah
  • Selepas membeli hartanah

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Setiap borang mempunyai fungsinya yang tersendiri yang kita (pembeli rumah) perlu tahu.

Sebagai pembeli rumah, kita perlu cakna jumlah kos yang perlu dikeluarkan dalam ketiga-tiga fasa ini, sebelum berjaya mendapat penyewa kelak (jika pelaburan adalah fokus).

1. Booking Form

Booking form yang juga dikenali sebagai earnest deposit merupakan satu dokumen perjanjian di antara kita dan pemaju hartanah, di mana kita akan membayar satu jumlah amaun untuk menempah rumah tersebut.

Booking fee pula adalah wang yang dibayar oleh pembeli rumah pada awal proses sebagai bukti minat dan komitmen sesebuah hartanah.

Baca : 7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Tiada amaun yang tetap untuk booking form, tetapi jumlahnya adalah sekitar RM500-RM5,000. Lain projek lain amaunnya.

Berita baiknya adalah, apabila kita telah membuat bayaran booking, secara rasmi rumah tersebut tidak akan dijual kepada orang lain.

Jumlah booking juga akan ditolak daripada keseluruhan pinjaman hartanah yang bakal dipinjam dari bank.

Risiko dalam booking form ini adalah kita sebagai pembeli rumah perlu mendapatkan pinjaman dalam masa 14 hari bekerja dari tarikh booking form ditandatangani.

Sekiranya gagal, booking fee yang kita bayar kepada pemaju hartanah boleh hangus macam tu saja.

Hal ini kerana, pemilik hartanah mempunyai kuasa untuk membatalkan perjanjian sekiranya tempoh yang ditetapkan tidak dipatuhi.

2. Letter Offer (LO)

Letter Offer atau LO merupakan surat tawaran dari pihak bank untuk kita memohon pinjaman pembiayaan hartanah.

Kebanyakan pembeli rumah tersilap langkah dengan terus menandatangani Letter Offer dari bank tanpa menyemak Debt Service Ratio dan harga rumah yang sesuai dan layak mengikut kemampuan kewangan mereka.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Apabila kita telah tandatangan Letter Offer dengan pihak bank, secara automatik juga kita akan terikat dengan terma dan syarat tawaran pembuayan pinjaman rumah yang kita pohon.

Baca : Persediaan Sebelum Boleh Beli Rumah Pertama. Ini Senarai Semaknya

Kesannya, sungguhpun pinjaman diluluskan tetapi kadar faedah yang dikenakan berkemungkinan sangat tinggi menyebabkan mereka mencuba permohonan dari bank lain pula.

Dalam tempoh ini, automatik booking fee yang anda bayar akan hangus.

Andai kata kita hendak membatalkan perjanjian Letter Offer dari bank, sebenarnya boleh. Rujuk terma dan syarat dalam Letter Offer dari bank tersebut terlebih dahulu dan kira jumlah penalti yang anda bakal bayar kelak.

Memandangkan kita telah menolak permohonan tersebut, kita sebagai pemohon akan menghadapi kesukaran kerana rekod CCRIS tidak lagi cantik seperti sebelumnya.

Sebagai langkah berjaga-jaga, jangan tandatangan atau terima sebarang tawaran pinjaman rumah sebelum kita menyemak kemampuan kewangan terlebih dahulu.

Apa guna dapat beli sebuah rumah tetapi hakikatnya berdarah poket setiap bulan.

3. S&P (Sale and Purchase) Agreement

S&P Agreement atau Surat Perjanjian Jual Beli merupakan satu dokumen perjanjian di antara pemaju hartanah / pemilik hartanah dengan pembeli hartanah.

Surat perjanjian jual beli ini sepatutnya ditandatangani selepas kita mendapat pembiayaan pinjaman hartanah dari bank, bukan sebelumnya.

Baca : Ini Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Risiko jika kita menandatangani perjanjian sebelum anda berjaya mendapat pembiayaan pinjaman hartanah atau permohonan pinjaman hartanah kita gagal, nanti kena bayar penalti / denda pula.

Dalam proses ini, kita perlu mengupah peguam dalam urusan jual beli ini. Cara paling mudah adalah menggunakan khidmat peguam dari bank sahaja.

Kita sebagai pembeli perlu memastikan yang S&P Agreement tersebut:-

  • Status hartanah merupakan status kediaman (perumahan).
  • Bebas dari syarat nyata atau tersirat dan sekatan setakat tarikh S&P Agreement ditandatangani.
  • Pemaju tidak boleh mengenakan apa-apa bebanan terhadap tanah berkenaan selepas tarikh S&P Agreement tanpa mendapat kelulusan anda.
  • Harga dan jadual bayaran harga jualan iaitu seperti dalam S&P Agreement.

Biasanya, pemaju hartanah akan membantu kita untuk mendapatkan pinjaman perumahan menerusi panel bank mereka.

Sekiranya mereka gagal, kita sepatutnya menerima satu surat pemberitahuan tentang kegagalan permohonan pinjaman anda.

Satu perkara yang anda perlu tahu adalah, pemaju hartanah tidak akan bertanggungjawab terhadap kerugian yang kita alami. Kegagalan memperoleh pinjaman tidak boleh dijadikan alasan di atas kelewatan pembayaran ansuran bulanan rumah tersebut.

Sekiranya kita bercadang membeli rumah dalam masa terdekat, sila semak reputasi pemaju hartanah supaya tidak menghadapi masalah yang tidak diingini kelak.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Apa yang penting di sini adalah, kita sebagai pembeli rumah perlu cakna dan fokus kepada proses beli rumah yang betul dan jangan terikut-ikut dengan orang lain.

Lantik ejen hartanah berdaftar yang sah dan paling utama, pastikan kita berkemampuan daripada segi kewangan.

Iklan

Bagaimana Nak Beli Rumah, Kalau Kapitalis Dah Sapu Dulu?

Apa perasaan anda dengan gambar yang disiarkan oleh MGAG di atas? Rasa macam lawak, tapi bila difikir balik; itulah realiti yang dihadapi oleh kita sebagai rakyat Malaysia.

Maka rasa lawak pun mula hilang, rasa sedih, marah, bengang dan sebagainya mula datang.

24,738 Rumah Siap Tidak Terjual Pada Tahun 2017, Rekod Tertinggi

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menakrifkan unit tidak terjual sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada 2017 meningkat 67.2% berbanding tahun 2016 – dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Rumah Tidak Terjual Semakin Meningkat Tahun 2018

Pada suku pertama tahun 2018 pula, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion.

Kira-kira satu pertiga daripada unit berstatus kediaman tidak terjual. Kebanyakan unit ini berharga RM500,000 sehingga RM1 juta. Manakala untuk unit yang berharga RM300,000 hingga RM400,000 pula, sebanyak 33% tidak terjual.

Walaupun negeri-negeri seperti Kelantan, Kedah dan Terengganu tidak mempunyai hartanah jenis apartment berservis (service apartment) dan SOHO (Small Office Home Office); negeri-negeri tersebut mempunyai bilangan unit hartanah tidak terjual paling tinggi iaitu sebanyak 48.08%, 48.20% dan 44.20%.

Bagi negeri-negeri yang mempunyai unit jenis apartment berservis dan SOHO tertinggi seperti Pulau Pinang,  Johor, Selangor dan Kuala Lumpur pula; negeri ini mempunyai sebanyak 33.12%, 29.12%, 17.86% dan 13.53%  rumah siap tidak terjual.

Sumber Rujukan: Hartabumi

Mengapa Ianya Berlaku?

Dah tahu keadaan semasa sektor hartanah di Malaysia, jom kita selidik mengapa ianya berlaku.

1. Gaji Tak Cukup Nak Beli Rumah

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, bagi tahun 2016 kita dapat lihat bahawa gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%. Boleh baca lebih lanjut mengenainya dalam Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016.

Kalau kita guna Formula 200:

  • Gaji RM1,703 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM204,360.
  • Gaji RM2,463 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM295,560.

Kalau tak tahu apa itu Formula 200, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Itu kalau komitmen sedia ada tak tinggi, dan pihak bank boleh bagi pembiayaan yang tinggi. Kalau hutang banyak, DSR pun merosot. Kalau kedudukan kewangan kita pula tak elok, jumlah pembiayaan yang bank boleh bagi pun mungkin sekadar 80% atau 85% sahaja.

2. Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) Naik

Bagi mereka yang dah ada pembiayaan dengan pihak bank, pasti merasa gelisah dengan kenaikan kadar OPR ini. Ini kerana, bayaran bulanan meningkat naik.

Itu bagi yang sudah mempunyai rumah, yang belum beli rumah juga berdepan dengan bayaran instalment bulanan yang lebih tinggi.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita? Bukan pembiayaan rumah saja yang naik, kadar ASB Financing juga naik sama.

3. “Mana Ada Rumah Murah Sekarang?”

Saya tak terkejut sebab kawan-kawan ramai yang sebut. Ini benda normal. Ayat ini selalu akan diungkap oleh orang yang terlalu menyanjungi rumahrumah baru. So, ada lagi ke rumah berharga bawah RM100,000? Lagi-lagi di Lembah Klang? Apa kata anda guna cara yang kami pakai untuk dapatkan Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri), dan dapatkan senarai rumah paling murah.

Selain daripada itu, boleh juga rujuk Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah. Boleh buat online depan komputer atau gunakan telefon pintar sahaja.

4. Sukar Dapat Pembiayaan

Mana taknya, hampir semua duit gaji dibelanjakan ke atas kereta, hutang pembiayaan peribadi (personal loan), hutang kad kredit, hutang PTPTN dan sebagainya.

Amalkan tips dalam Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak? agar kedudukan kewangan dapat diperbaiki.

Tengok juga Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus. Bukan sekadar tengok, tapi amalkan juga.

5. Sifu Pesan Kalau Mampu Beli Sebiji Rumah, Beli 2-3 Biji Rumah

Yang terakhir sekali, kalau diikutkan kepada sifu-sifu hartanah – seringkali kita dengar mereka pesan kepada anak murid supaya beli banyak rumah.

Masih ingat lagi gambar yang kononnya lawak di atas? Kalau kita guna Formula 200 yang sama tadi juga:

  • Seandainya kita bergaji RM5,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM600,000 – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM300,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM200,000 setiap satu
  • Seandainya kita bergaji RM10,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM1.2 juta – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM600,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM400,000 setiap satu

Komplen Saja Tak Guna

Sebenarnya banyak lagi alasan yang kita boleh gunakan, untuk menyalahkan golongan yag dilabel kapitalis atau sifu-sifu hartanah di luar sana. Tapi kalau diri sendiri tak mahu berubah, diri sendiri tak mahu kurangkan perbelanjaan yang tak perlu, diri sendiri tak mahu tambah pendapatan, diri sendiri tak mahu berniaga?

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

8 Sebab Kenapa Beli Sunway Cassia @ Batu Maung

Orang kata tak kenal, maka tak cinta. Untuk itu, jom kita berkenalan dengan Sunway Cassia @ Batu Maung terlebih dahulu. Kerana dengan 8 sebab inilah baru anda akan jatuh cinta dengannya, dan tidak tersabar untuk memiliki rumah di sini.

1. Batu Maung Berada Di Lokasi Strategik

Lokasi, lokasi, lokasi. Itulah mantra yang sering digunakan oleh sifu-sifu pelabur hartanah. Kerana jika anda tersilap pilih lokasi, anda bakal mengalami penderitaan. Tetapi dengan memilih lokasi yang baik, pastinya pelaburan hartanah anda akan membuahkan hasil.

Jadi di mana Batu Maung ni sebenarnya?

Berpandukan peta di atas, kita dapat lihat Batu Maung terletak berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik juga menjadi semakin lancar.

Di sini juga terdapat dua kawasan tumpuan pelancong yang popular di Pulau Pinang, iaitu Muzium Perang bagi mereka yang nak melihat sendiri peninggalan perang; dan Akuarium Batu Maung bagi mereka yang ingin melihat keindahan ikan-ikan. Bagi yang tak tahu, Batu Maung ini pada asalnya adalah perkampungan nelayan.

Selain daripada itu juga, Batu Maung terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Intel, AMD, Jabil Circuit, Dell, Western Digital, Keysight Technologies, Motorola, Intel, Robert Bosch dan banyak lagi.

Dan yang terakhir sekali, bagi mereka yang sering melalui Lebuhraya Utara Selatan, mesti pernah nampak atau singgah ke Design Village Premium Outlet Mall kan? Ianya seberang saja Jambatan Kedua Pulau Pinang ni. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, hanya perlu menyeberangi Jambatan tersebut untuk ke sana.

2. Batu Maung Merupakan Kawasan Rumah Mewah

Jika anda tercari-cari kawasan yang semakin meningkat naik dan menjadi tumpuan rumah mewah dibina, maka Batu Maung adalah tempatnya.

Nak tahu bagaimana prestasi sektor hartanah di Batu Maung, kita gunakan laman web Brickz sebagai rujukan; kerana ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta dan merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga RM1 juta dengan RM506 untuk satu kaki persegi. Kita dapat lihat Sunway Tunas Jaya dengan rumah teres bernilai RM1.1 juta, dan Sunway Mutiara dengan rumah Semi-D bernilai RM1.38 juta.

Rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sehingga RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Kalau nak merasai kehidupan yang selesa di Pulau Pinang dengan kelas tersendiri, Batu Maung adalah lokasi yang dicari-cari.

3. Peningkatan Hartanah Mewah Saban Tahun

Siapa kata rumah mewah sukar untuk meningkat harganya? Berikut merupakan buktinya:

Sumber: Brickz

Trend peningkatan hartanah mewah di Batu Maung kelihatan dengan sangat jelas. Kalau pada bulan April 2013 ia berada di paras RM1.1 juta, pada bulan Januari 2018 pula ia hampir mencecah RM1.4 juta. Best ke tak best pelaburan anda meningkat sebanyak 30% dalam masa 4 tahun?

Dengan permintaan yang semakin tinggi, dicampur pula dengan kawasan terhad di Pulau Pinang – sudah pasti harganya akan terus meningkat naik saban tahun.

4. Kawasan Mewah, Rumah Juga Mewah

Batu Maung itu sendiri kawasan rumah mewah, rumah Sunway Cassia ini juga mewah tau.

Lihat sajalah gambar-gambar rumah contoh di Sunway Cassia ni:

Ruang tamu dan makan yang serba luas di rumah contoh Semi-D

Bilik tidur utama yang lapang dengan ruang almari berasingan di rumah contoh Semi-D

Ruang dapur yang serba lengkap

Rumah yang cantik dengan ruang yang cukup lapang, ditambah pula dengan kawasan tanah yang luas. Semuanya serba-serbi cukup untuk anda menikmati suasana yang tenang, pasti hilang penat apabila pulang daripada tempat kerja.

5. Dilengkapi Dengan Ciri-ciri Moden

Rumah yang cantik dan lapang di Sunway Cassia, turut dilengkapi dengan ciri-ciri moden mengikut citarasa terkini. Setiap rumah di sini dipasang dengan Sistem Penggera Rumah Individu, Sistem Pemanas Air Solar dan Butang Panik. Ia juga mempunyai siling yang tinggi agar dapat memberikan pencahayaan semulajadi yang terang, dan ruang pengudaraan teratur bagi menyejukkan rumah.

Rumah-rumah di sini juga mempunyai ruang tempat letak kereta tanpa tiang yang boleh memuat sekurang-kurangnya 3 buah kereta anda. Ada juga unit terpilih yang boleh memuat sehingga 9 buah kereta. Reka bentuk yang moden dan praktikal menjadikan Sunway Cassia unik, dan lain daripada yang lain.

6. Satu Dengan Alam Semulajadi

Semakin sukar untuk kita lihat keindahan alam semulajadi, lagi-lagi di Pulau Pinang yang semakin pesat membangun. Tapi siapa sangka yang Sunway Cassia sebenarnya dikelilingi oleh 3 ekar rimbunan hijau dengan 6 taman landskap yang unik.

Sebaik saja melangkah masuk menerusi jalan utama, perasaan tenang menggamit hati apabila melalui deretan pokok kelapa di Palm Avenue. Kalau rasa nak berpiknik di hujung minggu, boleh singgah di Tecoma Lounge di mana ada disediakan meja dan kerusi sambil merasai redupnya di bawah pokok Tecoma yang berwarna-warni. Atau anda juga boleh meneroka di Nature Park, kawasan yang dikhaskan untuk menikmati keindahan semulajadi hutan tropika.

Laluan yang tenang menuju ke puncak Nature Park

7. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Siapa yang tak kenal dengan Sunway Group? Nama yang tidak asing lagi di Malaysia, syarikat Sunway juga tersenarai di Bursa Malaysia. Nak jadi pemilik syarikat Sunway, beli saja saham mereka.

Kalau nak tahu, Sunway Cassia ini dibina oleh Sunway Property yang merupakan salah satu daripada 12 bidang yang diceburi mereka.

Dan Sunway Property sememangnya merupakan nama yang sangat besar dalam sektor hartanah. Bukan sahaja di Malaysia tau, malah mereka turut membangunkan hartanah di China, India, Cambodia, Vietnam, Australia dan Singapura.

Di antara projek-projek yang telah siap dibina oleh Sunway Property di Pulau Pinang adalah seperti Sunway Tunas di Bayan Baru, Sunway Merica di Sungai Ara, Sunway Aspera di Teluk Kumbar, Sunway Bukit Gambier di Bukit Gambier, Sunway Perdana di Seberang Jaya dan Sunway Wellesley di Bukit Mertajam.

8. Promosi Hebat

Bagi mereka yang dah lama impikan kehidupan mewah, Sunway Cassia menyediakan Pakej Perabot untuk anda yang ingin terus pindah masuk.

Pakej ini termasuklah kabinet dapur yang dilengkapi dengan perkakas elektrik seperti peti sejuk, ketuhar, hob dan hud dapur; semuanya bagi memudahkan anda memasak. Di bahagian ruang tamu pula, ia dilengkapi dengan set sofa dan kabinet TV; dan bilik tidur utama dilengkapi dengan katil bersaiz King dan almari pakaian. Memang semuanya yang anda perlukan, jadi selesai sahaja urusan pembelian rumah – dapat kunci dan boleh terus tinggal di sini.

Itu belum termasuk promosi-promosi hebat lain yang ditawarkan oleh pemaju. Rugi siapa yang tak rebut peluang keemasan ini untuk memiliki rumah landed.

Sila layari laman web Sunway Cassia atau hubungi mereka di talian 604-684 8000 untuk dapatkan maklumat lanjut dan promosi terkini.

Boleh tengok video di bawah dan lihat sendiri keindahannya:

Iklan

Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Nilai hartanah sangat berkait rapat dengan perubahan di sekelilingnya. Perkara yang boleh memberi kesan yang membawa perubahan nilai, disebut juga sebagai faktor yang mempengaruhi nilai. Hal ini mungkin meningkatkan atau merendahkan nilai sesuatu hartanah.

Hartanah Pernah Turun Harga Sebab Faedah Naik

Senario ekonomi antarabangsa merupakan salah satu faktor yang boleh memberikan kesan kepada pasaran hartanah. Contohnya kenaikan kos pinjaman dan kadar faedah dunia pada tahun 1973 telah menyebabkan jatuhya harga hartanah. Hal ini mengakibatkan kelembapan dan pasaran hartanah dan menyusutkan nilainya.

Di peringkat kebangsaan, jika negara dilanda kemelesetan ekonomi, kadar inflasi dan kadar faedah akan melonjak naik. Hal ini sekaligus akan merendahkan permintaan terhadap hartanah di sektor tempatan kerana kuasa membeli telah berkurang. Kesan nyata ialah kemerosotan nilai hartanah.

Dasar Kerajaan Juga Boleh Mempengaruhi

Dasar kerajaan yang berkaitan dengan hartanah dan pembangunan juga boleh mempengaruhi nilainya. Sebagai contoh cadangan pembinaan MRT, KL-Singapore High Speed Rail (HSR) dan East Coast Rail Line (ECRL) turut menjadi pemangkin kenaikan harga hartanah di persekitaran kawasan terlibat.

Geografi Pun Juga

Faktor geografi juga memainkan peranan yang penting terutamanya bagi tanah-tanah pertanian. Hal ini kerana kuantiti pengeluaran hasil pertanian bergantung kepada iklim dan cuaca. Faktor geografi seperti tinggi kontur, bentuk rupa bumi dankeadaan topografi sama asa rata, cerun atau berbukit bukau.

Kawasan yang bercerun atau berbukit-bukit boleh mempengaruhi tanah perumahan kerana kos meratakannya untuk tujuan pembangunan akan melibatkan kos yang tinggi.

Kemudahan Pengangkutan Awam

Faktor lokasi dan kebolehcapaian (accessibility) melalui pengangkutan awam turut mempengaruhi nilai harta perdagangan. Untuk kawasan yang pesat membangun seperti di Lembah Klang terutamanya, nilai hartanah perumahan atau premis perniagaan berlipat kali ganda nilainya berbanding dengan kawasan yang tidak dilengkapi dengan infrastruktur pengangkutan awam.

Rumah Kena Ada ‘Ong’

Bagi masyarakat Cina pula, ada yang menitikberatkan Feng Shui. Mereka percaya bahawa rumah kediaman yang terletak di tempat –tempat tertentu boleh mendatangkan kebaikan, manakala yang lain pula mungkin membawa kemiskinan atau kecelakaan.

Sifat Hartanah Itu Sendiri

Akhir sekali faktor terpenting ialah sifat-sifat dan keadaan hartanah itu sendiri. Hal ini termasuklah jenis reka bentuk, bahan-bahan binaan, kawasan persekitaran, jumlah ruang dan bilik tidur, kemudahan parking kereta, dan lain-lain lagi. Faktor-faktor ini lebih merupakan kehendak individu yang boleh mempengaruhi nilai hartanah.

Semua faktor yang disebut diatas sangat mustahak untuk dikaji terlebih dahulu untuk menilai sesuatu hartanah. Memandangkan pembelian hartanah melibatkan belanja yang besar, Ambil masa untuk menilai hartanah yang ingin dibeli dari setiap sudut demi kebaikan dan kedudukan anda keseluruhannya.

Rujukan: Prinsip-Prinsip Pelaburan Hartanah Edisi Kedua

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!