3 Aspek Penting Sebelum Membeli Rumah Under Construction Dengan Pemaju Rumah

Saban hari ada sahaja isu scammer dalam pemaju rumah yang sering kita dengari. Malah isu ini semakin menjadi-jadi meskipun segala usaha telah dilakukan bagi membanteras isu ini.

Sangat kesian pada yang telah terkena, namun, ianya masih boleh anda elakkan dengan cara melakukan kajian yang terperinci sebelum membuat urusan pembelian rumah. Dikhuatiri, kecuaian anda dalam memandang serius isu ini akan mengakibatkan penyesalan yang tiada berkesudahan.

Apa yang perlu anda lakukan ketika membuat kajian terperinci? Apakah aspek-aspek yang perlu dititikberatkan?  

Jom baca 3 aspek berikut sebelum anda membeli rumah under construction dengan mana-mana pemaju sama ada yang anda kenali ataupun tidak.

1. Cari Maklumat Syarikat Pemaju Rumah

Sebaiknya, selidik terlebih dahulu latar belakang pemaju rumah yang bakal anda berurusan. Pastikan, anda tahu serba sedikit berkenaan pemaju rumah tersebut.

Adakah syarikat pemaju tanah tersebut telah berdaftar secara sah, apakah status terkini syarikat tersebut sama ada masih berstatus aktif ataupun tidak dan perkara-perkara lain yang berkaitan.

Paling mendukacitakan adalah ada syarikat pemaju rumah yang sebenarnya mereka ini sama sekali tidak berdaftar secara sah.

Dengan adanya pengetahuan anda tentang maklumat-maklumat ini, ianya dapat memberikan anda gambaran tentang keupayaan syarikat pemaju rumah tersebut dalam mengendalikan sesebuah projek perumahan.

2. Buat Semakan Track Record Pemaju Rumah

Sangat disarankan untuk anda tahu tentang track record pemaju rumah untuk mengetahui berapa banyak projek perumahan yang telah mereka berjaya siapkan.

Tetapi, bagaimana caranya untuk anda membuat semakan track record ini? Caranya mudah sahaja, anda boleh menghubungi bahagian pelesenan Kementereian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi mendapatkan maklumat yang diinginkan berkenaan syarikat tersebut.

Dengan ini, anda boleh membuat semakan tentang tarikh syarikat tersebut mula ditubuhkan, berapa banyak projek yang berjaya disiapkan oleh syarikat tersebut, berapa banyak pula projek yang telah terbengkalai ataupun masih tergendala dan perkara-perkara yang lain.

Melalui semakan track record ini, anda sudah boleh membuat penilaian sama ada ingin terus berurusan dengan pemaju rumah tersebut ataupun tidak.

3.  Fahami Terma Yang Terkandung Dalam Perjanjian Jual Beli

Sekiranya anda telah berpuas hati dengan kedaan fizikal serta segala maklumat yang anda inginkan, seterusnya anda boleh buat perjanjian jual beli dengan pihak pemaju rumah pula.

Apa yang penting untuk diingatkan adalah jangan cepat untuk menurunkan tandatangan anda ke atas perjanjian jual beli sebelum anda membaca terma dan syarat dengan teliti.

Sebaiknya, dapatkan dahulu pengesahan berkaitan setiap perkara dengan pihak pemaju rumah. Seperti yang anda sedia maklum, apabila surat perjanjian telah ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak, ini menandakan anda telah terikat secara langsung dengan terma dan juga syarat perjanjian yang telah dinyatakan.

Oleh yang demikian, amat penting untuk anda memahami segala isi kandungan perjanjian tersebut bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Makin berumur, makin mahal bayaran bulanan bank. Sebab maksimum tempoh pinjaman / pembiayaan bagi kebanyakan bank adalah sehingga umur 70 tahun. Kalau umur sekarang 40 tahun, hanya tinggal 30 tahun sahaja. Semakin pendek tempoh pinjaman / pembiayaan, semakin mahal bayaran bulanan bank. Erti kata lain kalau ada peluang beli rumah masa muda, belilah sekarang.

Beli ikut kemampuan sendiri. Ramai orang layak beli rumah tapi belum tentu mampu. Layak dan mampu adalah dua benda berbeza. Layak di mata bank, tapi kita saja yang tahu kewangan kita mampu atau tidak.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA