4 Sebab Graduan Perlu Beli Rumah Lepas Dapat Kerja

Apakah yang sering kali berlaku kepada anak muda yang baru mendapat gaji pertama selepas mula bekerja? Beli telefon bimbit? Beli baju baru? Pergi makan di restoran mahal?

Usah terpedaya dengan semua itu, kerana ada banyak lagi perkara yang lebih penting. Beli rumah sebagai contoh.

Tapi nak beli rumah perlukan masa yang agak panjang. Sebagai contoh, kita kena mula menyimpan daripada sekarang sebab nak kumpul duit deposit 10%. Kalau harga rumah RM200,000, nak kena ada RM20,000 sebagai deposit. Sebab itu pentingnya anda mula seawal yang mungkin, sebaik dapat gaji pertama.

Jom kita tengok 4 sebab kenapa anak muda perlu cepat-cepat beli rumah sebaik sahaja dapat kerja.

1. Ansuran Rumah Lebih Panjang

Sekiranya anda membeli rumah ketika di usia muda, maka ansuran bulanan akan menjadi lebih rendah disebabkan anda boleh membuat lanjutan tempoh bayaran bulanan tersebut. Berbeza jika anda membeli rumah ketika usia anda sudah meningkat kelak.

Kebanyakan bank akan memberikan tempoh pembiayaan sehingga umur 65 tahun dengan tempoh maksimum selama 35 tahun. Sekiranya anda berjaya membeli rumah ketika umur anda dalam lingkungan 24-25 tahun, anda boleh mendapat tempoh pembiayaan yang panjang.

Jelas ini dapat membantu meringankan beban anda pada masa akan datang.

Ambil tahu juga Pembiayaan Perumahan – Beza Panjangkan Tempoh Bayaran Dengan Bayar RM100 Lebih Sebulan. Anda pasti terkejut!

2. Tiada Komitmen Besar

Bila telah mula bekerja, sebaiknya separuh daripada duit gaji tersebut disimpan dan bukannya dibuat belanja. Penuhkan akaun bank anda dengan simpanan yang banyak.

Apabila anda telah cukup duit simpanan di akaun, anda boleh beli rumah dan jadikannya sebagai pelaburan. Bayaran ansuran bulanan pembiayaan anda kepada pihak bank akan dibayar oleh penyewa rumah anda.

Jika anda masih bujang dan belum mendirikan rumah tangga, simpanan anda dapat meningkat dengan lebih cepat. Berbanding dengan mereka yang sudah mempunyai anak isteri, yang menelan belanja yang agak besar setiap bulan.

Baca juga Tips Berguna Untuk Anak Muda “Curi Buat Duit”Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun dan Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini.

3. Harga Rumah Semakin Naik

Harga rumah dilihat semakin naik saban tahun. Ada yang naik banyak, ada yang naik sedikit – yang penting ianya naik. Bayangkan harga rumah pada 10 tahun akan datang. Amatlah rugi jika anda menangguh pembelian rumah sambil nak tunggu gaji besar.

Nanti dikhuatiri gaji semakin besar, harga rumah semakin tinggi pula.

Jemput baca Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah, boleh buat online je.

4. Dapat Jana Pendapatan Pasif

Masa muda inilah, masa yang terbaik untuk anda tingkatkan pendapatan. Kerah tenaga dan berusaha bersungguh-sungguh. Gunakan duit daripada kerja part-time untuk menabung. Sifu kata, rumah pertama adalah untuk disewakan. Bila dah beli rumah nanti, dapat juga merasa pendapatan pasif setiap bulan.

Tapi pastikan rumah sewa tersebut mendatangkan positif cash flow, kalau tak susah pula nak beli rumah kedua untuk kediaman anda nanti.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Belanjawan 2020 : Industri Hartanah Bakal Terima Kesan Yang Positif

Di sana-sini orang masih berbicara tentang Belanjawan 2020 yang telah dibentangkan oleh Lim Guan Eng pada 11 Oktober yang lalu.

Ada yang suka dan ada juga yang berduka dengan pembentangan tersebut. Akan tetapi, apakah pembaharuan atau perubahan dalam sektor hartanah yang boleh kita harapkan?

Adakah dasar baru kerajaan dalam Belanjawan 2020 yang lalu dilihat lebih mesra pemaju berbanding pembeli rumah?

Baca : Wishlist Untuk Bajet 2020 Dalam Industri Hartanah

Industri hartanah di Malaysia adalah satu industri yang kompleks di mana ianya memerlukan lebih daripada satu inisiatif yang praktikal untuk menyelesaikan kemelut ini.

Sungguhpun begitu, adalah tidak adil untuk kita mengatakan pihak Kerajaan di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) tidak melakukan apa-apa usaha yang signifikan.

Berdasarkan Belanjawan 2019 yang lalu pun, terdapat banyak inisiatif yang praktikal diambil oleh pihak KPKT selaras usaha Kerajaan untuk menangani pelbagai kemelut dalam hartanah dan tidak terbatas kepada lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia.

Jom kita lihat apa yang dibentangkan oleh Kerajaan berkenaan hartanah pada Belanjawan 2020 yang lalu.

1. Penurunan Kadar Cukai Keuntungan Hartanah (CKHT)

Ramai berpandangan bahawa kadar cukai Real Property Gain Tax (RGPT) wajar diturunkan bagi menggalakkan pemilik rumah sekunder atau subsale untuk menjual kediaman mereka.

Selaras dengan respons awam, Kerajaan telah menambah baik sistem CKHT ini dengan menetapkan nilai pasaran bermula 1 Januari 2013 sebagai harga pemerolehan hartanah. Ini adalah satu langkah positif berbanding sebelumnya iaitu bermula 1 Januari 2000.

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Buat pengetahuan anda, CKHT ini mula diperkenalkan pada tahun 1976 di bawah Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976 dan hanya boleh dikenakan pada keuntungan modal bersih yang positif hasil jualan hartanah.

2. Skim Perumahan Belia

Sebenarnya ramai anak muda khususnya golongan B40 yang tidak tahu akan kewujudan Skim Perumahan Belia (SPB) oleh Bank Simpanan Nasional (BSN) ini.

Skim ini diperkenalkan pada Julai 2014 yang lalu dengan fokus untuk membantu golongan bujang dan yang telah berkahwin untuk memiliki rumah pertama dengan lebih mudah.

Harga hartanah adalah bermula RM100,000 sehingga RM500,000 dan pembeli boleh memilih untuk membeli rumah yang sudah siap dibina, sedang dalam pembinaan dan juga hartanah daripada pasaran sekunder (subsale).

Baca : Belia Tanpa Slip Gaji Boleh Miliki Rumah Sendiri Dengan RBN

Peminjam bukan sahaja mampu mendapatkan pembiayaan sehingga 100% daripada harga rumah, bahkan bantuan ansuran bulanan sebanyak RM200 sebulan untuk dua tahun pertama!

Tarikh Skim Perumahan Belia anjuran BSN ini juga telah dilanjutkan bermula 1 Januari 2020 kepada Disember 2021.

Bukan itu sahaja, bakal peminjam turut bakal menerima 100% pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pemindahan hak milik dan perjanjian pembiayaan bagi nilai hartanah sehingga RM300,000.

3. Skim Sewa Untuk Beli (Rent-To-Own)

Berdasarkan Belanjawan 2020 yang lalu, Kerajaan dan institusi kewangan bakal menyediakan modal pembiayaan sebanyak RM10 Bilion melalui penyediaan jaminan 30% atau RM3 Bilion sebagai inisiatif unggul.

Bajet ini merupakan inisiatif bagi membantu bakal pembeli rumah yang tidak mampu membayar 10% deposit atau pun sukar mendapatkan akses pembiayaan pinjaman perumahan untuk membeli hartanah pertama mereka.

Hartanah yang layak untuk menerima skim ini adalah hartanah yang berada dalam lingkungan harga sehingga RM500,000 dan pemohon wajib menandatangani perjanjian sewaan selama 5 tahun dan boleh membuat pilihan untuk membeli hartanah tersebut selepas 1 tahun.

Pemohon juga layak menerima pengecualian duti setem sepenuhnya ke atas instrumen pindah milik antara pemaju dan institusi kewangan dan juga di antara institusi kewangan dan bakal pembeli.

4. RM330 Juta Selenggara Kuarters Penjawat Awam

Seperti Bajet yang dibentangkan tahun sebelumnya, kuarters penjawat awam turut menerima impak positif daripada Belanjawan 2020 ini di mana Kerajaan telah memperuntukkan wang sebanyak RM330 juta sebagai kos menyelenggara kuarters penjawat awam.

Menurut Lim Guan Eng lagi, RM150 juta bakal diperuntukkan untuk Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT) di seluruh Malaysia manakala RM250 juta lagi khusus untuk kuarters Polis Diraja Malaysia (PDRM) di seluruh negara.

5. RM100 Juta Baikpulih Kediaman Strata Kos Sederhana dan Rendah

Isu kediaman jenis strata yang tidak di selenggara dengan baik bukanlah isu baru di negara kita. Acap kali isu ini dibawa sehingga ke media televisyen dan juga media cetak.

Buat julung kalinya, Kerajaan telah memperuntukkan RM100 juta untuk membaik pulih kediaman strata kos rendah dan sederhana di seluruh negara.

Baca : Ketahui Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Peruntukan ini khusus untuk membaik pulih dan menyelenggara lif, pendawaian elektrik, paip pembetungan dan bumbung; bagi memastikan kediaman strata ini selamat dan selesa untuk didiami.

Tidak terbatas kepada bajet untuk baik pulih kediaman strata sahaja, Kerajaan juga telah memperuntukkan RM15 juta kepada pihak Berkuasa Tempatan sebagai inisiatif mewujudkan Bandar Selamat.

Peruntukan ini akan diguna pakai untuk menyediakan lampu jalan, kawasan parkir motorsikal yang lebih kondusif dan juga menambah ciri iri keselamatan lain seperti pagar antipanjat dan sebagainya.

6. Penurunan Nilai Ambang Hartanah Untuk Pemilikan Warga Asing

Inisiatif ini diambil bukanlah sebagai solusi kepada pemaju semata-mata. Akan tetapi, inisiatif ini adalah langkah ke depan Kerajaan dalam mencairkan aset yang terdiri daripada batu-bata dan konkrit ini yang kini telah bernilai hampir RM8.3 bilion bagi suku kedua tahun 2019.

Bermula 1 Januari 2020, warga asing kini mampu membeli hartanah berharga RM600,000 ke atas berbanding RM1 juta pada tahun sebelumnya dan hanya terhad kepada hartanah jenis high-rise seperti apartmen, kondominium dan service residence sahaja.

Pemilikan hartanah oleh warga asing bagi hartanah jenis landed seperti banglo, teres dan sewaktu dengannya adalah dilarang sama sekali dan hanya terbatas di kawasan bandar sahaja. Kempen ini hanya berjalan selama satu tahun sahaja.

Baca : 6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Sememangnya kemelut hartanah di Malaysia adalah sangat subjektif dan memerlukan lebih daripada satu pendekatan yang praktikal.

Akan tetapi, Kerajaan wajar dipuji kerana mengambil pendekatan yang inklusif dan proaktif dalam membantu bukan sahaja pembeli rumah pertama, pemilik kediaman bahkan pemaju di Malaysia.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

6 Risiko Membeli Lot Lidi Yang Perlu Kita Tahu

Kegiatan menjual lot lidi yang semakin berleluasa berpunca dari masalah harga rumah yang semakin mahal, tiada ilmu berkaitan tanah dan keinginan untuk membina rumah di atas tanah sendiri. Tinjauan mendapati kegiatan ini sering tertumpu di kawasan pinggir bandar, yang mana sasaran pembelinya terdiri dari penduduk-penduduk kampung, pesara atau keluarga muda.

Pentadbir-Pentadbir Tanah ingin memaklumkan bahawa terdapat banyak risiko yang akan dihadapi kepada pembeli-pembeli lot lidi. Anda boleh membaca tulisan-tulisan di internet tentang risiko pembelian lot lidi ini dan kebanyakan hujah-hujah yang dikemukakan adalah benar belaka.

Risiko ini mungkin tidak berlaku pada masa sekarang, tetapi percayalah ianya akan berbangkit pada masa hadapan.

Secara ringkasnya, risiko-risiko yang perlu dihadapi adalah seperti berikut:

1. Nama Tiada Dalam Geran

Dokumen yang menunjukkan anda ialah seorang pemilik di dalam lot lidi hanyalah dengan melalui Surat Pemegang Amanah sahaja. Hanya seorang yang akan menjadi Pemegang Amanah bagi kesemua pemilik-pemilik lot lidi dan nama Pemegang Amanah itu sahaja yang akan didaftarkan di dalam geran.

Sebagai contoh jika ada 12 orang pembeli lot lidi di dalam satu kawasan, nama Pemegang Amanah akan tertera di dalam geran sebagai mewakili 11 pembeli yang lain. Pemegang Amanah ini boleh jadi terdiri daripada salah seorang pembeli lot lidi atau boleh jadi juga pemilik asal tanah berkenaan.

Seperti yang pernah disebutkan di dalam artikel sebelum ini, geran adalah punca kuasa yang sangat penting di dalam apa-apa urusan tanah. Jika nama tiada di dalam geran, mereka tidak layak untuk berurusan apa-apa mengenai tanah berkenaan walaupun diikat dengan Surat Pemegang Amanah.

2. Sukar Untuk Berjual Beli

Sekiranya salah seorang pembeli lot lidi ingin menjual semula lotnya kepada orang lain, tiada prosedur undang-undang yang sah boleh dilaksanakan untuk urusan jual beli berkenaan melainkan mereka terpaksa membuat Surat Pemegang Amanah baru yang memerlukan Pemegang Amanah sendiri untuk melaksanakannya.

Sekiranya Pemegang Amanah itu enggan untuk menukar nama atas apa-apa sebab (perbalahan, tiada masa, malas, nyanyuk, sudah meninggal dunia atau sebagainya) maka proses pertukaran nama itu tidak boleh berlaku.

3. Kesalahan Langgar Syarat Tanah

Lot lidi lazimnya ialah lot yang bersyarat pertanian. Membina rumah di atas lot bersyarat pertanian adalah kesalahan serius seperti yang termaktub di dalam Seksyen 125 Kanun Tanah Negara.

Anda akan dikenakan denda atau tanah anda boleh dirampas.

4. Tiada Pampasan Jika Ada Pengambilan

Jika Kerajaan berhasrat untuk membuat pengambilan di atas tanah berkenaan kerana sebab-sebab tertentu, pembeli lot tidak mempunyai apa-apa hak untuk menuntut pampasan daripada Kerajaan. Hanya Pemegang Amanah yang akan dipanggil untuk sesi pendengaran malah wang pampasan akan diberikan kepada Pemegang Amanah sahaja.

Pembeli-pembeli lot perlu berurusan dengan Pemegang Amanah untuk membahagi-bahagikan wang pampasan.

5. Tanah Tidak Boleh Diwariskan Jika Ada Kematian

Oleh kerana nama pemilik-pemilik lot lidi tidak didaftarkan di dalam geran, waris-waris si mati tidak boleh memulakan prosedur pesaka kerana secara teorinya tanah berkenaan adalah milik Pemegang Amanah.

6. Pemegang Amanah Meninggal Dunia

Ini adalah risiko terbesar yang perlu dihadapi oleh pemilik-pemilik lot lidi. Jika Pemegang Amanah meninggal dunia, pembeli-pembeli lot lidi bolehlah diibaratkan seperti layang-layang terputus tali. Memang benar mereka boleh melantik Pemegang Amanah yang baru, tetapi prosedurnya bukanlah semudah seperti yang disangka.

Anda akan berhadapan dengan ketidaktentuan, prosedur pesaka yang rumit, masa yang lama, kos yang tinggi dan kemungkinan berlaku perbalahan yang berpanjangan.

Jangan Terpedaya Dengan Kata-Kata Penjual Lot Lidi Seperti:

1. Akan membuat tukar syarat atas tanah itu selepas semua lot habis dijual.
2. Akan mengemukakan pelan pembangunan kepada pihak berkuasa.
3. Akan pecahkan lot secara betul menggunakan juruukur berlesen pada masa akan datang.
4. Sempadan lot lidi akan ditanam dengan batu sempadan.
5. Nama akan ditukar secara automatik jika Pemegang Amanah meninggal dunia.
6. Tidak akan ada masalah kerana ada Surat Pemegang Amanah.
7. Lot lidi adalah sah dari segi undang-undang.

Banyak lagi risiko yang tidak dinyatakan di sini. Justeru itu, Pentadbir-Pentadbir Tanah menasihatkan supaya mengelakkan diri dari terlibat dengan pembelian lot lidi. Biarlah membeli tanah atau rumah yang mahal sedikit asalkan mengikut lunas undang-undang kerana ia akan membantu sekiranya terdapat masalah-masalah pada masa akan datang.

Adalah dikhuatiri kediaman idaman anda yang sepatutnya memberi keselesaan kepada keluarga dan boleh diwariskan kepada anak-anak akan berakhir dengan kerugian yang besar, perbalahan keluarga dan penyesalan di kemudian hari.

KENYATAAN PENTING: Penerangan di atas adalah sangat ringkas bagi memudahkan kefahaman kepada rakyat yang tidak mengetahui prosedur undang-undang tanah. Terdapat prosedur-prosedur teknikal yang tidak dinyatakan dan anda dinasihatkan untuk mendapatkan pandangan dari Pejabat Tanah berkaitan.

Kata kunci:

Lot Lidi: Sebidang tanah yang mempunyai geran yang sah, tetapi kemudiannya dipecah-pecahkan lot kecil untuk dijual semula dengan tujuan untuk membina rumah.

Pemegang Amanah: Salah seorang yang melantik diri sendiri atau dilantik oleh pembeli-pembeli lot lidi untuk memegang amanah bagi semua pembeli dan hanya namanya seorang yang didaftarkan di dalam geran.

Surat Pemegang Amanah: Surat berupa perjanjian di antara pembeli-pembeli dengan Pemegang Amanah yang menyatakan bahawa Pemegang Amanah akan memegang hak di atas tanah berkenaan. Ia juga dipanggil Surat Ikatan Amanah.

Pesaka: Prosedur pembahagian tanah kepada waris selepas berlakunya kematian pemilik tanah.

Kredit: Pejabat Daerah Dan Tanah Kerian

Iklan

Terbongkar! Ini Sebenarnya Cara Nilai Sebuah Rumah Ditentukan

Seiring dengan peningkatan penduduk Malaysia, permintaan rumah dari pasaran undercon, subsale dan lelong turut meningkat.

Ini belum masuk permintaan hartanah mampu milik khususnya dari golongan B40 dan M40 yang sejak bertahun – tahun dizalimi dengan tangga gaji yang rendah dan tidak setimpal dengan kadar inflasi dan harga rumah yang tidak menampakkan sebarang petanda untuk menjadi lebih mesra harga.

Baca : Layak Beli Rumah, Tapi Belum Tentu Mampu

Persoalan-persoalan seperti kenapa harga rumah mahal sungguhpun projek hartanah tersebut terletak di kawasan pinggir bandar kini terjawab.

Isu bagi topik ini sememangnya kompleks kerana melibatkan lebih daripada satu parti dan elemen dalam penentuan nilai sebuah rumah.

Akan tetapi, pokok pangkal yang menentukan nilai sebuah rumah adalah penilaian hartanah oleh penilai hartanah berdaftar yang sah.

Buat pengetahuan anda, penentu nilai hartanah adalah bridging loan atau pinjaman bank yang diberikan institusi kewangan kepada pemaju hartanah.

Penentu seterusnya adalah end financing atau pembiayaan akhir, satu perjanjian antara pemaju hartanah dan pembeli rumah dalam membantu mendapatkan pinjaman pembiayaan hartanah tersebut.

Pada kebiasaannya, hasil 90% dari harga belian dari pembiayaan akhir akan digunakan untuk melunaskan bridging loan.

Penilai Hartanah Penentu Nilai Sebenar Hartanah

Penilai hartanah merupakan satu entiti yang dilantik pihak institusi kewangan untuk melakukan penilaian harta tanah sebelum sebarang proses pembangunan harta tanah.

Penilai hartanah yang dilantik pihak institusi kewangan tidak melibatkan orang tengah yang boleh di undi secara proksi dan dipilih secara rambang mengikut sistem institusi bank.

Pernah berlaku nilai harta tanah yang dinilai institusi kewangan adalah lebih tinggi berbanding nilai semasa pasaran.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008–2018

Dan ada juga waktu nilai pasaran semasa adalah lebih tinggi berbanding apa yang dinilai institusi kewangan.

Buat pengetahuan anda, adalah normal sekiranya saat pembangunan sebuah projek, nilai projek tersebut tinggi gara – gara wujud permintaan yang tinggi akan projek tersebut.

Selepas projek tersebut selesai, apa yang berlaku adalah nilai semasa projek tersebut merudum kerana pelbagai faktor.

Antara yang paling popular adalah pembatalan projek mega, pandemik, kelembapan ekonomi domestik dan spekulasi hartanah.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Kos Penilaian Hartanah Di Malaysia

  • 0.25% ke atas RM 100,000 pertama
  • 0.2% ke atas baki sehingga RM 2 juta
  • 0.167% ke atas baki sehingga RM 7 juta
  • 0.125% ke atas baki sehingga RM 15 juta
  • 0.1% ke atas baki sehingga RM 50 juta
  • 0.0067% ke atas baki sehingga RM200 juta
  • 0.05% ke atas baki sehingga RM500 juta
  • 0.04% ke atas baki lebih RM500 juta

Proses Penilaian Hartanah

Dalam proses penilaian hartanah, terdapat empat parti yang terlibat yaqni :-

  • Bank
  • Pemaju
  • Majlis Perbandaran
  • Jabatan Tanah & Galian

Proses peringkat awal bermula apabila pemaju hartanah perlu memohon pinjaman dari bank untuk membangunkan sebuah projek hartanah samada mereka mempunyai bank tanah atau membeli tanah dan membangunkan projek.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Kemudian, pihak bank akan menilai permohonan pemaju hartanah berdasarkan sistem bank dengan melantik penilai hartanah berdaftar yang sah.

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan penilai hartanah, bank akan memberikan bridging loan kepada pemaju.

Pada kebiasaannya, pemaju hartanah akan memohon lebih daripada 2 bank untuk permohonan pinjaman dan bank – bank tersebut akhirnya menjadi panel bank bagi projek hartanah tersebut.

Harga hartanah menentukan diskaun kecuali rebat, cashback dan pelbagai tawaran – tawaran dari pemaju hartanah. Hal ini kerana, rebat, cashback dan tawaran lain diwujudkan semasa atau selepas pembangunan projek tersebut.

Saat pemaju hartanah ingin memohon permit dari Majlis Perbandaran, mereka perlu mempunyai Surat Perintah Pembangunan barulah mereka diberikan permit oleh Jabatan Tanah & Galian.

Akan tetapi, semua proses ini tidak berguna sekiranya pemaju hartanah gagal mendapatkan bridging loan dan end financing dari bank.

Punca Harga Rumah Naik

Perkara yang tidak diingini berlaku kerana wujud pemaju hartanah yang berpakat dengan pemilik hartanah untuk melanjutkan projek hartanah sehingga harga nilai hartanah meningkat kepada satu paras yang ingin disasar dan dicapai.

Dan kerana itulah berlaku projek yang telah lama diiklankan atau dipasarkan tetapi masih belum mampu dihuni. Faktor terbesar adalah harga yang dijual tidak mencapai margin keuntungan yang diidamkan.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Selain itu, harga rumah meningkat secara mendadak di spesifik projek/kawasan kerana wujud booster hartanah yang baru seperti lebuhraya, pengangkutan awam dan apa sahaja pembangunan yang meningkatkan nilai hartanah.

Faktor seterusnya adalah apabila nilai hartanah diaudit bank rendah tetapi wujud permintaan yang tinggi kerana faktor luaran seperti migrasi secara besar – besaran ke satu kawasan dan tawaran diskaun yang tinggi untuk unit kediaman.

Punca Harga Rumah Turun

Berbalik kepada asas ekonomi iaitu permintaan dan penawaran. Apabila permintaan terhadap sesebuah projek menurun, secara automatik pemaju hartanah akan menggunakan strategi buang harga.

Baca : Home Ownership Campaign (HOC 2.0): Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?

Faktor lain adalah kerana end financing mempunyai tempoh yaqni 9 bulan sehingga 12 bulan sebelum permit perlu dimohon semula dari Jabatan Tanah & Galian oleh pemaju hartanah.

Dan apabila kedua – dua perkara ini berlaku serentak, pemaju hartanah kaan menawarkan rebat dan cashback sungguhpun margin keuntungan mereka adalah lebih rendah dengan harapan semua unit kediaman terjual dengan lebih lancar.

Pemaju hartanah akan cuba menyiapkan projek hartanah mereka mengikut tarikh yang telah ditetapkan supaya tidak tersenarai sebagai pemaju dan projek yang bermasalah oleh Majlis Perbandaran.

Kesan apabila pembangunan projek hartanah tidak mengikut masa yang ditetapkan, nilai projek akan turun dan pemaju terpaksa memperbaharui end financing dan permit.

Natijahnya, nilai sesebuah hartanah dipengaruhi oleh bridging loan dan end financing. Sungguhpun begitu, sekiranya kita teliti dengan lebih mendalam, sistem penilaian hartanah masih mempunyai ruang untuk penambah baikan.

End financing yang dipohon pemaju hartanah juga wajar disemak dan diteliti dengan terperinci bagi mengelakkan pemaju hartanah mengambil kesempatan atas peluang yang diberikan.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Suka atau tidak, cara untuk merancakkan industri hartanah adalah dengan penawaran harga yang lebih mesra pengguna.

Dengan cara ini, baharu lah rakyat Malaysia akan membeli dan hasrat meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera akan terlaksana dengan sendirinya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Istilah booking fee atau lock fee dalam pembelian hartanah adalah istilah lazim sekiranya kita ingin beli rumah. Istilah booking fee atau earnest deposit banyak diguna pakai untuk hartanah jenis primer (undercon) dan lock fee sering diguna pakai untuk hartanah jenis sekunder (subsale).

Sebenarnya, sebelum kita menyerahkan sebarang wang sebagai tanda persetujuan untuk pembelian hartanah, anda perlu melakukan beberapa perkara bagi mengelakkan booking fee anda burn.

“Lock fee adalah sejumlah wang yang perlu kita bayar sebagai tanda setuju untuk beli sebuah rumah. Jumlahnya tidak tetap dan bergantung kepada agensi ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah.”

Kita perlu faham bahawa duit booking fee boleh burn kerana beberapa faktor. Jangan nanti bila duit booking dah burn, kita kata ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah menipu pula.

Jom kita tengok cara-cara nak elak duit booking fee daripada burn.

1. Semak Kelayakan

Tidak sedikit pembeli rumah yang barangkali terlalu ghairah dan teruja saat ingin membeli rumah terus membayar booking fee sebelum menyemak kelayakan mereka untuk membeli rumah mereka.

Anda perlu semak kelayakan anda daripada panel bank atau institusi kewangan terlebih dahulu. Sekiranya anda bekerja di dalam sektor swasta, semak menerusi panel bank, dan sekiranya anda bekerja di sektor awam, semak di LPPSA.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Hari ini, tidak susah untuk anda menyemak kelayakan anda kerana terdapat pelbagai portal online yang mampu menyemak kelayakan pinjaman hartanah anda semudah 60 saat sahaja.

Anda boleh semak kelayakan anda di salah satu portal di bawah.

2. Surat Perjanjian

Apabila kita membuat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan surat perjanjian urusan jual beli atau turut dikenali sebagai Letter Of Offer To Purchase (OTP).

Surat perjanjian ini merupakan ‘nyawa’ kita kerana surat perjanjian ini mengandungi segala maklumat tentang ciri-ciri hartanah, harga yang dipersetujui untuk dibeli, alamat hartanah, tarikh pembayaran booking fee, amaun, dan paling penting tandatangan ejen hartanah, pembeli (kita) dan penjual (pemaju).

Rujuk juga terma dan syarat di dalam Letter Of Offer To Purchase tersebut berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk kita menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Apa yang paling penting adalah, kita perlu :-

  • Tahu apa akan terjadi terhadap booking fee yang kita bayar jika pinjaman perumahan tidak diluluskan
  • Dapatkan salinan Letter Of Offer To Purchase dalam bentuk PDF atau bercetak

3. Bayaran Booking Fee

Jangan sesekali membuat bayaran menerusi akaun bank peribadi ejen hartanah kerana bayaran booking fee perlu dibuat kepada akaun agensi ejen hartanah.

Kita juga tidak digalakkan untuk membuat bayaran secara tunai atau menerusi ATM dan cara paling baik adalah dengan membuat pembayaran menerusi bank draf ke Client Account.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Anda Kena Bayar

Buat pengetahuan anda, terdapat akaun khas yang akan memegang booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan akaun ini dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH).

Manakala untuk kita yang ingin membeli hartanah sekunder (subsale) pula, cara terbaik untuk bayar booking fee adalah dengan melantik peguam hartanah yang akan menguruskan urusan perundangan jual beli hartanah.

Peguam hartanah akan membantu kita dengan menyediakan booking form sebagai penyata hitam putih pembayaran booking fee yang dikenakan.

Kemudian, kita boleh membuat bayaran booking ke Client Account firma guaman hartanah tersebut dan bukan ke dalam akaun pemilik rumah tersebut.

4. Booking Fee Termasuk Deposit Atau Tidak?

Untuk rumah sekunder (subsale) ramai yang tidak tahu bahawa booking fee yang kita bayar sebenarnya termasuk deposit rumah anda.

Sekiranya kita telah membuat pembayaran sejumlah 3% booking fee, anda hanya perlu bayar baki 7% lagi yang juga boleh dikeluarkan daripada Akaun 2 KWSP.

Apa yang penting, baki 7% deposit tersebut kita akan bayar ke akaun syarikat guaman hartanah dan selanjutnya peguam hartanah akan menyerahkan baki wang tersebut kepada pemilik hartanah.

Baca : Tips Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Lebih mudah sekiranya kita menggunakan khidmat peguam hartanah dari agensi hartanah yang sama supaya proses jual beli rumah lebih lancar dan cepat.

Menurut pengalaman ejen-ejen hartanah, 90% punca booking fee rumah burn kerana pembeli rumah telah menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank kerana kadar faedah (interest rate) yang tinggi. Menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank dan permohonan ditolak adalah dua perkara yang berbeza.

Elak melakukan kesilapan ini dengan menyemak kelayakan kita dan memilih panel bank dengan kadar faedah yang berpatutan.  

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!