4 Sebab Graduan Perlu Beli Rumah Lepas Dapat Kerja

Apakah yang sering kali berlaku kepada anak muda yang baru mendapat gaji pertama selepas mula bekerja? Beli telefon bimbit? Beli baju baru? Pergi makan di restoran mahal?

Usah terpedaya dengan semua itu, kerana ada banyak lagi perkara yang lebih penting. Beli rumah sebagai contoh.

Tapi nak beli rumah perlukan masa yang agak panjang. Sebagai contoh, kita kena mula menyimpan daripada sekarang sebab nak kumpul duit deposit 10%. Kalau harga rumah RM200,000, nak kena ada RM20,000 sebagai deposit. Sebab itu pentingnya anda mula seawal yang mungkin, sebaik dapat gaji pertama.

Jom kita tengok 4 sebab kenapa anak muda perlu cepat-cepat beli rumah sebaik sahaja dapat kerja.

1. Ansuran Rumah Lebih Panjang

Sekiranya anda membeli rumah ketika di usia muda, maka ansuran bulanan akan menjadi lebih rendah disebabkan anda boleh membuat lanjutan tempoh bayaran bulanan tersebut. Berbeza jika anda membeli rumah ketika usia anda sudah meningkat kelak.

Kebanyakan bank akan memberikan tempoh pembiayaan sehingga umur 65 tahun dengan tempoh maksimum selama 35 tahun. Sekiranya anda berjaya membeli rumah ketika umur anda dalam lingkungan 24-25 tahun, anda boleh mendapat tempoh pembiayaan yang panjang.

Jelas ini dapat membantu meringankan beban anda pada masa akan datang.

Ambil tahu juga Pembiayaan Perumahan – Beza Panjangkan Tempoh Bayaran Dengan Bayar RM100 Lebih Sebulan. Anda pasti terkejut!

2. Tiada Komitmen Besar

Bila telah mula bekerja, sebaiknya separuh daripada duit gaji tersebut disimpan dan bukannya dibuat belanja. Penuhkan akaun bank anda dengan simpanan yang banyak.

Apabila anda telah cukup duit simpanan di akaun, anda boleh beli rumah dan jadikannya sebagai pelaburan. Bayaran ansuran bulanan pembiayaan anda kepada pihak bank akan dibayar oleh penyewa rumah anda.

Jika anda masih bujang dan belum mendirikan rumah tangga, simpanan anda dapat meningkat dengan lebih cepat. Berbanding dengan mereka yang sudah mempunyai anak isteri, yang menelan belanja yang agak besar setiap bulan.

Baca juga Tips Berguna Untuk Anak Muda “Curi Buat Duit”Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun dan Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini.

3. Harga Rumah Semakin Naik

Harga rumah dilihat semakin naik saban tahun. Ada yang naik banyak, ada yang naik sedikit – yang penting ianya naik. Bayangkan harga rumah pada 10 tahun akan datang. Amatlah rugi jika anda menangguh pembelian rumah sambil nak tunggu gaji besar.

Nanti dikhuatiri gaji semakin besar, harga rumah semakin tinggi pula.

Jemput baca Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah, boleh buat online je.

4. Dapat Jana Pendapatan Pasif

Masa muda inilah, masa yang terbaik untuk anda tingkatkan pendapatan. Kerah tenaga dan berusaha bersungguh-sungguh. Gunakan duit daripada kerja part-time untuk menabung. Sifu kata, rumah pertama adalah untuk disewakan. Bila dah beli rumah nanti, dapat juga merasa pendapatan pasif setiap bulan.

Tapi pastikan rumah sewa tersebut mendatangkan positif cash flow, kalau tak susah pula nak beli rumah kedua untuk kediaman anda nanti.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA