Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

Sekiranya kita seorang pelabur hartanah, sudah pasti kita mengalami kesukaran untuk mendapatkan 90% pembiayaan untuk rumah kedua, ketiga dan seterusnya.

Sungguhpun akses pembiayaan hartanah hari ini semakin mudah diperoleh, margin pembiayaan hartanah untuk rumah kedua tidak membolehkan kita mendapat akses 90% seperti rumah pertama.

Kesannya, kita terpaksa mengeluarkan modal untuk pelaburan hartanah bagi rumah kedua dan seterusnya.

Baca : Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Pernahkah kita terfikir, bagaimana ramai pelabur hartanah boleh mendapatkan margin pembiayaan pinjaman hartanah 90% untuk rumah kedua dan seterusnya?

Adakah kerana rekod kewangan atau faktor pilihan bank yang tepat?

Sekiranya ya, artikel ini akan bongkarkan rahsia bagaimana untuk mendapatkan 90% pinjaman untuk rumah kedua dan seterusnya!

Teknik ini dikongsikan oleh pakar hartanah yang telah berjaya mendapatkan margin 90% pembiayaan pinjaman hartanah untuk 20 buah hartanah!

1. Tubuh Syarikat

Perkara pertama yang kita perlu buat adalah dengan menubuhkan sebuah syarikat Investment Holding Company (IHC) Sendirian Berhad dan bukan Milikan Tunggal.

Ciri-ciri syarikat Investment Holding adalah aktiviti utama bagi syarikat ini adalah pelaburan dan 80% daripada pendapatan yang diterima adalah pelaburan semata-mata.

Kita juga perlu mempunyai Setiausaha Syarikat dalam penubuhan syarikat yang berperanan di dalam memberi khidmat nasihat.

Kos untuk perkhidmatan Setiausaha Syarikat biasanya adalah di antara RM70-RM100 sebulan.

2. Penama

Sungguhpun syarikat yang baru ditubuhkan tersebut tidak mempunyai sebarang urus niaga, pihak bank akan menggunakan profil pengarah syarikat sebagai sokongan pendapatan.

Sekiranya kita telah pun memiliki 2 hartanah di atas nama individu, kita boleh memohon untuk refinance kedua-dua rumah tersebut daripada pihak bank.

Bank :  5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Hal ini kerana, nama kita di dalam CCRIS telah diisytiharkan tiada hutang dan kita layak mendapat margin pembiayaan pinjaman hartanah 90% seperti rumah pertama.

Sebagai langkah persediaan, sila pastikan rekod kewangan kita untuk tempoh tiga tahun adalah cantik kerana bank akan nilai pendapatan kita.

Tiada bank yang mahu berikan pinjaman terhadap syarikat yang tidak mempunyai sebarang urus niaga. Oleh yang demikian, kita sebagai pengarah akan menjadi penjamin bagi pinjaman tersebut.

3. Syarat

Di antara syarat yang ditetapkan adalah pendapatan yang diterima datangnya daripada faedah, sewa dan dividen berdasarkan Seksyen 4(c) dan 4(d) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Andai kata wujud 3 pelaburan yang berbeza, perbelanjaan akan diasingkan berdasarkan pelaburan tersebut.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Pendapatan bersih bagi setiap pelaburan akan ditambah dan dalam menentukan jumlah akhir cukai yang perlu dibayar oleh Pengarah.

4. Kelebihan

Kelebihan membeli hartanah dengan IHC adalah kita mampu menuntut perbelanjaan berkaitan pengurusan hartanah lebih banyak berbanding kelayakan individu.

Kos untuk pemindahan pemegang saham dari segi duti setem adalah lebih rendah iaitu sebanyak 0.3% sahaja.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Proses penstrukturan saham dan pemegang saham adalah lebih mudah kerana kita hanya perlu menjual saham dan tidak perlu memindahkan hak pemilikan hartanah.

Sesuai untuk kita yang berhasrat membeli pelbagai jenis hartanah komersial dan tidak terbatas kepada kediaman sebagai portfolio hartanah. 

5. Kekurangan

Kita tidak menggunakan Investment Company Holding untuk membeli hartanah kos rendah dan pendaftaran IHC untuk pelaburan hartanah kos rendah adalah tidak dibenarkan.

Sekiranya kita merancang untuk membeli satu atau dua buah hartanah sahaja, menubuhkan IHC adalah tidak sesuai.

Baca : 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas

Sekiranya Pengarah mempunyai komitmen yang terlalu tinggi dan penubuhan IHC adalah di bawah 2 tahun, risiko pinjaman untuk tidak lulus adalah tinggi.

Margin pembiayaan pinjaman mengikut bank adalah berbeza untuk IHC.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Bukan Untuk Semua Orang

Investment Holding Company sebenarnya sesuai untuk kita yang merancang untuk mempunyai banyak portfolio hartanah untuk tujuan pelaburan.

Sekiranya kita hanya merancang untuk membeli satu atau dua hartanah sahaja, sila gunakan kuota individu kerana kos tahunan IHC adalah tinggi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Bidang hartanah merupakan salah satu cabang pelaburan yang boleh memberikan keuntungan untuk tempoh jangka masa panjang. Tetapi masih ramai golongan muda yang tidak memberi perhatian dalam pelaburan jenis ini.

Di antara alasan yang sering diberikan mereka adalah:

1. Belum Sampai Masa

Pelaburan hartanah perlu dilakukan pada masa yang tepat untuk mengelakkan daripada risiko yang lebih tinggi. Tapi kalau asyik bertangguh konon nak tunggu masa yang sesuai silap hari bulan sampai dah ada kereta terbang pun belum mula. Jadi, usahakan untuk bermula secepat mungkin.

Katakanlah masa yang kita pilih tersebut kurang sesuai, tetapi sekurang-kurangnya kita telah pun bermula dan pasti mampu untuk membuat keuntungan dengan aset yang kita miliki itu.

2. Sibuk

Kalau nak cakap pasal sibuk, semua orang pun sibuk. Selebriti Hollywood seperti Taylor Swift juga sibuk. Tetapi mereka masih mampu untuk terlibat dalam bidang hartanah ini.

Mungkin ada yang akan berkata, ’mereka selebriti, duit banyak dan boleh upah orang untuk buat segala kerja.’ Tetapi poinnya di sini, mereka masih mampu untuk menambahkan lagi kekayaan pasif mereka dalam sektor ini.

Kalau kita ingin berjaya dalam apa jua bidang, jangan jadikan sibuk sebagai alasan. Cari jalan dan juga masa untuk buat kajian rumah yang bersesuaian.

3. Tak Ada Pengalaman

Tak sangka masih ada yang masih pakai alasan Tok Kadok ni. Semua orang pun bermula dari “0”. Kalau nak dapatkan pengalaman, kenalah mula. Kalau nak shortcut, belajar dari pengalaman orang lain.

Selagi belum bermula, bagaimana nak mahirkan diri dengan selok-belok dunia hartanah?

4. Duit

Nak melabur kita perlu ada modal. Dalam sektor hartanah, kita masih dapat membeli rumah walaupun bergaji rendah.

Yang penting nama kita bersih daripada senarai hitam CCRIS dan CTOS. Potong mana-mana perbelajaan yang tidak perlu, buat simpanan dan kita boleh terus mencari aset yang sesuai dengan kemampuan anda.

5. Rasa Tak Berbaloi

Betul ke rasa tak berbaloi? Kalau alasannya ia tidak memberi pulangan yang lumayan, mungkin kita yang tersilap atau kurangnya ilmu.

Sekiranya bidang hartanah tak memberi keuntungan, kenapa ramai yang berebut-rebut (yang digelar kapitalis) untuk beli banyak-banyak hartanah, tambah-tambah lagi di kawasan hot spot?

6. Penakut

Takut untuk mengambil risiko, takut untuk mencuba sesuatu yang baru, takut itu, takut ini.

Kita perlu katakan ya untuk setiap peluang yang ada di hadapan mata dan manfaatkan setiap peluang yang ada.

Alasan di atas hanya akan menjauhkan kita daripada mencapai kejayaan. Jika kita mahu menjadi seorang yang berjaya, carilah jalan dan berusaha untuk mencapai apa yang kita inginkan.

Bertindaklah, nak tunggu apa lagi?

Sumber Rujukan: Property Hunter

Iklan

Kadar Asas, BLR dan Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Institusi Kewangan setakat 14 Jun 2019

Umum tahu pada awal bulan Mei yang lalu, Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun 25 Mata Asas Kepada 3% Untuk Galakkan Rakyat Berbelanja yang merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan untuk merancakkan ekonomi. Bila instalment bulanan rumah lebih murah, kita ada duit lebih untuk belanja, sekaligus memberikan rangsangan ekonomi negara.

Jom kita tengok siapa yang mempunyai kadar terbaik.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Institusi Kewangan Konvensional

1. Kadar Asas Terendah
Public Bank dan Standard Chartered – 3.52%

2. Kadar Pinjaman Asas Terendah
Bank of China (Malaysia Berhad) – 6.60%

3. Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Terendah
Maybank dan Public Bank – 4.35%

Institusi Kewangan Islamik

1. Kadar Asas Terendah
Maybank Islamic – 3.00%

2. Kadar Pembiayaan Asas Terendah
Maybank Islamic – 6.65%

3. Kadar Pembiayaan Efektif Indikatif Terendah
Maybank Islamic dan Public Islamic – 4.35%

Institusi Kewangan Pembangunan

1. Kadar Asas Terendah
Bank Pertanian Malaysia (Agrobank) – 3.60%

2. Kadar Pembiayaan Asas Terendah
Bank Simpanan Nasional – 6.75%

3. Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Terendah
Bank Simpanan Nasional – 4.45%

Boleh Shopping Dengan Kadar Terendah

Sekarang dah tahu institusi kewangan mana yang menawarkan kadar yang terendah, boleh mula shopping rumah lepas ni. Ini bagi memastikan kita dapat tawaran yang terbaik, maklumlah tempoh pembiayaan rumah biasanya 30 ke 35 tahun. Sudah pasti kita nak kadar yang terbaik, agar dapat berjimat.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Iklan

Airbnb Sumbang RM200.4 Juta Kepada Ekonomi Tempatan, Kat Mana Lokasi Yang Hot di Malaysia?

Pada tahun 2017, Airbnb telah menyumbang sebanyak RM200.4 juta kepada ekonomi negara Malaysia. Kenyataan tersebut telah dikeluarkan oleh Mich Goh, ketua polisi umum Airbnb bagi rantau Asia Tenggara.

Bagi mereka yang tidak berapa faham mengenai Airbnb ni, boleh rujuk artikel Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb.

Jadi di manakah lokasi hot yang menguntungkan bagi pemilik Airbnb ni? Daripada data yang diperolehi, ada lokasi yang menjana pendapatan sehingga RM700,000 (12 bulan).

KUALA LUMPUR

1. [7 Bedrooms] CHAOS PENTHOUSE @Bukit Bintang

https://www.airbnb.com/rooms/24254905

2. La Maison 100 Sri Hartamas

https://www.airbnb.com/rooms/16439652

3. L’motichan Signature Collection W Butler & Driver

https://www.airbnb.com/rooms/22008408

4. SPACIOUS 3000SQFT PENTHOUSE 5BR+4BTH KL SENTRAL

https://www.airbnb.com/rooms/21596676

5. Mini Bali in the fringe of KL + Private pool

https://www.airbnb.com/rooms/23921274

JOHOR BAHRU

1. 2 ParagonResidence Apartment Johor Bahru-Penthouse

https://www.airbnb.com/rooms/26169225

2. (32 pax) Spacious Modern Villa @ JB’s Choice

https://www.airbnb.com/rooms/15345336

3. The Royce : 2-Storey Penthouse by LSE @ JB town

https://www.airbnb.com/rooms/10814596

4. The Victoria : 2-Storey Penthouse by LSE @ JB town

https://www.airbnb.com/rooms/10820781

5. De Green Villa

https://www.airbnb.com/rooms/22646095

GEORGE TOWN

1. No.19 Premier Suites

https://www.airbnb.com/rooms/20764289

2. Gurney1 Homestay near Gurney Drive

https://www.airbnb.com/rooms/15329265

3. 7-bed Executive House, RumahKu Georgetown 七床行政套房屋

https://www.airbnb.com/rooms/25140891

4. 8 Rooms (Entire place) @ Carnarvon House

https://www.airbnb.com/rooms/14031457

5. Karpal Singh Drive Nautilus Bay HomeInn(9R&9B 21p)

https://www.airbnb.com/rooms/11975966

Sumber: Airdna.co

Banyak Lagi Kegunaan Rumah, Usah Dibiarkan Begitu Sahaja

Airbnb bukanlah satu-satunya ruang untuk memperolehi pendapatan daripada rumah yang anda miliki. Boleh ikut 6 Tips Jana Pendapatan Dengan Rumah Anda. Sekurang-kurangnya dapat juga pendapatan, daripada ianya dibiarkan kosong begitu sahaja.

Iklan

6 perkara yang kita perlu tahu sebelum mohon loan kereta

Kita berehat sebentar dari bercerita tentang topik pelaburan.

Jom tukar kepada topik pinjaman bank atau loan. Di sini kami kongsikan 6 perkara yang kita semua perlu tahu sebelum nak mohon loan kereta dengan bank (berdasarkan pengalaman sendiri).

1. Deposit atau ‘duit muka’

Bank biasanya akan minta deposit (ada juga yang tawarkan loan 100% seperti Bank Rakyat). Kadar normal adalah 10% dari harga kereta. Sebagai contoh, jika kos kereta baru berharga RM70,000, kita biasanya perlu bayar RM7,000 sebagai wang pendahuluan. Walau bagaimanapun, sesetengah bank mungkin akan minta jumlah yang lebih tinggi.

2. Kereta Nasional atau bukan?

Bank meletakkan kadar faedah lebih rendah bagi kenderaan import seperti Ford dan Kia berbanding kenderaan nasional seperti Proton. Walaubagaimanapun, perbezaannya adalah amat kecil.

3. Margin Pembiayaan

Sekiranya kita mampu bayar wang deposit yang lebih besar, kadar faedah biasanya menjadi lebih rendah.

4. Caj pembayaran lewat

Sekiranya kita gagal untuk membuat bayaran seperti yang termaktub di dalam perjanjian Sewa-Beli (ponteng bayar), denda lewat bayar pada kadar 8% setahun akan dikenakan ke atas jumlah  ansuran tertunggak.

5. Penjamin

Bersedia untuk mencari “penjamin” bagi menyokong permohonan loan jika rasa komitmen sekarang tinggi (contoh : Jika pernah ada loan lain, kad kredit dsb). Penjamin adalah orang yang akan bertanggungjawab membayar bahagian yang belum dibayar pada pinjaman kita tadi, termasuk semua yuran dan caj faedah yang terkumpul, jika kita gagal menghormati perjanjian Sewa-Beli.

6. Takaful

Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan kereta ‘dilindungi’ dengan betul. Bank biasanya perlukan kita mengambil perlindungan takaful komprehensif ke atas kereta sebelum meluluskan pinjaman.

 

Dokumen biasa yang diperlukan semasa nak submit permohonan loan:

  1. Tiga (3) bulan slip gaji terkini
  2. 1 salinan Kad Pengenalan (depan & belakang)
  3. 1 salinan lesen memandu yang sah (jika ada)
  4. 1 salinan buku bank / penyata akaun bank
  5. 1 salinan penyata KWSP terkini

 

Nota : Kalau boleh pastikan harga kereta tidak lebih dari gaji tahunan kita. Kalau bergaji RM3,000 sebulan, harga kereta mestilah tidak lebih daripada RM36,000 (RM3,000 x 12 = RM36,000). Lagi satu nak pesan, masa nak beli kereta jangan ikut orang sangat sebab gaji dia tak sama dengan gaji kita!

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!