Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Ramai orang yang bercita-cita untuk menjadi kaya dan mencapai financial freedom melalui pelaburan, dan pelaburan hartanah merupakan salah satu cara yang paling popular.

‘High risk, high return’ itulah falsafah paling tepat untuk pelaburan hartanah yang dinihari semakin mencabar dan semakin ramai pesaingnya.

“Flipping adalah satu konsep di mana kita membeli sebuah hartanah pada harga rendah dan menjualnya kembali ke pasaran pada harga yang lebih tinggi.”

Flip rumah adalah cara paling popular yang diguna pakai pelabur hartanah dalam mencapai objektif iaitu keuntungan semaksimum mungkin dan bersara sebelum umur mencecah 40 tahun.

Baca : 4 Tabiat Yang Pelabur Hartanah Biasa Buat

Bebas dari kewangan adalah idaman setiap insan dan ianya melibatkan kerja keras, kajian dan juga ‘good luck’; lebih-lebih lagi dalam pelaburan hartanah.

Teknik flipping merupakan teknik yang terbukti paling efektif untuk kita yang ingin mendapatkan keuntungan pada kadar segera atau short-term.

Adalah normal untuk anda mendapat modal dan keuntungan dalam masa kurang tiga tahun dari pembelian hartanah tersebut.

Aktiviti flipping boleh menjadi sangat menyeronokkan, mendatangkan ketagihan kepada pelabur hartanah dan juga berbahaya.

Melakukan kajian secara terperinci akan lokasi yang ideal, jenis hartanah yang mendapat permintaan paling tinggi dan melakukan kajian terhadap transaksi hartanah adalah sangat menyeronokkan.

Baca : Azam 2017 Saya Ingin Memiliki Satu Hartanah

Selepas kita berjaya mendapat keuntungan hasil dari flipping, kita berkemungkinan menjadi ketagih untuk beli dan jual, beli dan jual sehingga masyarakat menggelar kita sebagai kapitalis hartanah.

Dan aktiviti flipping juga boleh menjadi sangat bahaya jika kita tidak membuat sebarang kajian yang mendalam, tiada perancangan terhadap hartanah yang dibeli dan juga pengurusan kewangan yang lemah.

Tapi sebelum itu, pastikan kita buat beberapa langkah ini terlebih dahulu sebelum nak flip sebarang rumah.

1. Lokasi

Lokasi merupakan perkara utama dalam menentukan kebolehan hartanah tersebut untuk mendatangkan keuntungan kepada kita dalam pelaburan hartanah.

Disebabkan itulah hartanah di lokasi yang berdekatan dengan fasiliti, booster hartanah dan dilengkapi infrastruktur yang lengkap lebih mahal berbanding lokasi yang tidak mempunyai atau kurang mempunyai fasiliti.

Tipsnya adalah, pastikan kita beli hartanah yang berhampiran dengan pengangkutan awam, bank, pasaraya dan juga masjid atau rumah ibadat.

2. Jenis Hartanah

Dengan kepadatan penduduk yang tinggi dan harga tanah yang semakin mahal di Lembah Klang, kita mungkin beranggapan bahawa permintaan untuk rumah jenis strata seperti flat, apartmen dan kondominium adalah lebih tinggi berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sebenarnya terdapat juga permintaan untuk rumah landed di kawasan-kawasan tumpuan seperti TTDI, Setia Alam dan juga Ampang.

Sebenarnya terdapat ramai warga kota yang berasal dari bandar, berhasrat untuk membeli rumah di bandar juga.

Baca : Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah

Lakukan kajian yang mendalam mengenai permintaan dan penawaran jenis hartanah yang paling tinggi sebelum kita membuat sebarang andaian.

Jangan membuat andaian semata-mata, tetapi rajinkan diri dengan melakukan kajian dan berkomunikasi dengan masyarakat sekitar.

3. Pembiayaan

Kenal pasti pembiayaan mana yang lebih menguntungkan dan jenis pembiayaan yang berbeza-beza.

Baca : 5 Sebab Permohonan Pinjaman Ditolak Oleh Bank

Jangan lupa untuk membuat semakan terhadap kadar faedah bank dan produk bank yang sesuai untuk pembiayaan kita.

4. Kos

Terdapat kos-kos lain yang kita perlu bayar sekiranya ingin melakukan flipping seperti Real Property Gain Tax (RPGT), kos permulaan dan kos-kos lain.

“RPGT atau CKHT adalah cukai yang dikenakan bagi keuntungan hasil jualan tanah atau hartanah apabila harga jual semua adalah lebih tinggi dari harga belian.”

Sila rujuk jadual di bawah untuk mengetahui kadar RPGT yang terbaru.

Kita juga perlu mengeluarkan modal untuk menanggung kos-kos seperti ansuran bulanan rumah, kos guaman, duti setem, cukai tanah, cukai pintu dan cukai penilaian hartanah.

5. Beli Dengan Bijak

Pelabur yang bijak adalah, apabila mereka berjaya membeli rumah di bawah harga pasaran dan menjualnya mengikut harga pasaran.

Baca : 24 Idea Bisnes Yang Berpotensi Bernilai Jutaan Ringgit

Untuk mendapatkan rumah yang ideal di bawah harga pasaran, kita mungkin boleh menyemak senarai hartanah untuk dilelong melalui iklan-iklan di Facebook atau menerusi carian di Google.

“Tahukah anda, terdapat hampir 1,000 rumah dilelong oleh pihak bank dan mahkamah setiap bulan di Kuala Lumpur.”

Cara yang lebih konvensional ialah dengan memohon pengurangan harga rumah daripada pemilik rumah.

Ada juga pemilik rumah yang bersetuju untuk menjual hampir 20%-30% daripada harga pasaran tetapi mereka meminta kita menyediakan deposit sehingga 20% daripada harga rumah.

6. Renovate Rumah

Jika kita membeli rumah subsale, kita boleh melakukan renovasi tambahan atau menambah perabot dan kelengkapan rumah dengan tujuan memudahkan dan meningkatkan harga rumah tersebut.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Dari Pemaju

Kita boleh mulakan dengan mengecat rumah dengan warna yang lebih sesuai seperti putih, membaiki sistem paip dan elektrik rumah, dan juga menukar pagar rumah yang baru.

Rombakan rumah adalah subjektif dan bergantung kepada keadaan semasa rumah tersebut.

7. Jual Pada Harga Pasaran

Jika harga pasaran rumah tersebut adalah RM300,000 dan kita berjaya membelinya pada harga RM200,000, maka kita telah untung secara kasar sebanyak RM100,000.

Jangan tunggu lama untuk jual rumah dan mulakan dengan mencari top ejen hartanah di kawasan tersebut, kerana proses jual beli rumah memakan masa yang lama.

Lebih cepat kita dapat jual rumah tersebut, lebih cepat keuntungan yang kita akan dapat.

Pastikan kita mendapatkan nasihat daripada pakar hartanah atau ejen hartanah terlebih dahulu sebelum mula membeli sebarang hartanah.

Baca : Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah Di Malaysia

Dapatkan nasihat dan pandangan daripada mereka yang pakar dan ahli dalam bidang hartanah kerana kadar cukai dan polisi kerajaan mungkin berubah dari semasa ke semasa.

Jangan lupa untuk melakukan kajian terhadap lokasi, jenis hartanah dan transaksi hartanah di portal-portal hartanah menerusi online.

Apa yang lebih penting, pastikan kita mempunyai modal yang cukup untuk menanggung pelbagai kos-kos upfront sebelum nak berjaya flip rumah tersebut.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Memiliki rumah sendiri adalah impian bagi sesiapa sahaja. Namun demikian, harga rumah yang meningkat dan tempoh bayaran pinjaman yang melebihi 30 tahun merumitkan keadaan. Membeli rumah adalah sesuatu yang perlu dilakukan dengan penuh teliti dan secara berhemah.

Kepada semua rakyat Malaysia yang sedang giat berfikir untuk membeli rumah dengan mengambil pinjaman, berikut adalah tiga perkara yang menentukan jika kewangan anda sudah bersedia:

1) Adakah anda mampu membayar kos pendahuluan?

Di Malaysia, kebanyakan bank menawarkan sehingga 90% daripada harga hartanah (margin pembiayaan) untuk dua hartanah kediaman anda yang pertama. Jika anda mengambil pembiayaan 90%, anda perlu menyediakan bayaran pendahuluan sebanyak 10% untuk membayar baki harga hartanah tersebut.

Katakan anda ingin membeli sebuah kondominium di Cheras yang berharga RM400,000. Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya RM40,000 untuk bayaran pendahuluan.

2) Adakah anda bersedia untuk membayar pelbagai fi dan caj?

Pembeli rumah kali pertama mungkin tidak mengetahui bahawa pembelian dan pembiayaan rumah memerlukan lebih daripada pembayaran deposit dan pinjaman. Ia juga melibatkan fi dan caj pelbagai yang termasuk:

Duti setem untuk pemindahan hak milik (juga dikenali sebagai memorandum pemindahan atau MOT)1% untuk RM100,000 pertama; 2% untuk RM400,000 seterusnya, dan 3% untuk jumlah berikutnya
Fi guaman untuk Perjanjian Jual Beli (SPA)1% untuk RM500,000 pertama, 0.8% untuk RM500,000 seterusnya, dan 0.5% hingga 0.7% untuk jumlah berikutnya
Penyeteman untuk SPAKurang daripada RM100
Fi Kemudahan Guaman SPARM1000 – RM1500
Fi perjanjian pinjaman1% untuk RM500,000 pertama (daripada jumlah pinjaman), 0.8% untuk RM500,000 seterusnya, dan 0.5% hingga 0.7% untuk jumlah berikutnya
Duti setem untuk perjanjian pinjaman0.5% daripada jumlah pinjaman
Fi pembayaran guaman untuk Perjanjian Kemudahan PinjamanRM1000 – RM1500
Fi penilaian untuk rumah siap0.25% untuk RM100,000 pertama; 0.20% untuk nilai sehingga RM2,000,000
Cukai kerajaan ke atas perjanjian undang-undang6% daripada keseluruhan fi peguam
Fi pemprosesan bank untuk pinjamanRM50 hingga RM300

*Nota: Peratusan adalah berdasarkan angka dan purata industri yang disyorkan. Angka sebenar mungkin berbeza.

Contoh kos permulaan adalah seperti berikut:

Harga pembelian
Bayaran pendahuluan (10%)
Fi guaman SPADuti setem ke atas MOTFi guaman perjanjian pinjamanDuti setem untuk perjanjian pinjamanJumlah
RM300kRM30,000RM3,000RM5,000RM2,700RM1,350RM42,050
RM400kRM40,000RM4,000RM7,000RM3,600RM1,800RM56,400
RM500kRM50,000RM5,000RM9,000RM4,500RM2,250RM70,750
RM600kRM60,000RM5,800RM12,000RM5,320RM2,700RM85,820
RM700kRM70,000RM6,600RM15,000RM6,040RM3,150RM100,790

3) Adakah anda mampu membayar ansuran bulanan?

Melainkan anda seorang jutawan, anda perlu mendapatkan pinjaman daripada bank atau institusi kewangan apabila ingin membeli rumah.

Berdasarkan kadar pasaran semasa, iaitu kadar faedah 4.5% setahun untuk pinjaman rumah biasa dan bayaran pendahuluan sebanyak 10%, berikut adalah contoh ansuran bulanan untuk beberapa buah rumah:

Ansuran bulanan perlu dibayar untuk pinjaman rumah (kadar faedah 4.5%, tempoh 35 tahun)

Harga pembelianBayaran pendahuluan(10%)Ansuran bulanan
RM300,000RM30,000RM1,278
RM400,000RM40,000RM1,704
RM500,000RM50,000RM2,130
RM600,000RM60,000RM2,556
RM700,000RM70,000RM2,982
RM800,000RM80,000RM3,407

Kebanyakan pakar kewangan mengesyorkan bahawa anda memperuntukkan tidak lebih daripada satu pertiga jumlah pendapatan anda untuk membayar pinjaman rumah. Ini bermakna anda perlu mempunyai pendapatan sekurang-kurangnya RM6,390 sebulan untuk mampu membeli rumah bernilai RM500,000.

Perlu diingat bahawa bank-bank di Malaysia secara amnya membenarkan anda mengambil pinjaman (termasuk pinjaman kereta, pinjaman peribadi dan lain-lain) sehingga 70% daripada jumlah keseluruhan pendapatan anda jika anda mempunyai skor kredit yang agak baik. Oleh itu, anda boleh memilih untuk menambahkan ansuran bulanan dan memendekkan tempoh pinjaman anda. Namun demikian, pastikan anda telah melakukan pengiraan sewajarnya terlebih dahulu!

Skim perumahan mampu milik di Malaysia

Menyimpan beratus ribu ringgit untuk membeli rumah bukanlah suatu perkara yang remeh. Jika anda perlukan bantuan, rujuk kepada skim-skim berikut:

1. Skim Rumah Pertamaku

Skim ini membolehkan pembeli rumah mendapat pembiayaan sebanyak 100% daripada institusi kewangan, dengan itu, membenarkan mereka memiliki rumah tanpa perlu membayar bayaran pendahuluan 10%.

Kelayakan: Bagi hartanah antara RM100,000 dan RM400,000; pembeli rumah mesti berumur 35 tahun dan ke bawah dengan pendapatan tidak melebihi RM5,000 sebulan.

2. MyHome

Skim ini menawarkan subsidi sehingga RM30,000 bagi setiap rumah.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM80,000 dan RM300,000; pembeli rumah mestilah pembeli kali pertama dengan pendapatan isi rumah antara RM3,000 dan RM6,000.

3. BSN MyHome (Skim Perumahan Belia)

Skim ini diperkenalkan bagi membantu golongan belia memiliki rumah pertama mereka. Di bawah skim ini, duti setem dikecualikan ke atas pemindahan pemilik dan dokumen kemudahan untuk harga hartanah bernilai sehingga RM300,000. Kerajaan juga akan membantu pemilik rumah menguruskan ansuran bulanan mereka dengan memberi RM200 sebulan untuk tempoh dua tahun pertama.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM100,000 dan RM500,000; pembeli rumah mestilah pembeli kali pertama dengan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 sebulan.

4. Rumah Selangorku

Skim ini bertujuan untuk menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan sederhana di negeri Selangor.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM42,000 dan RM250,000; pembeli rumah belum lagi mempunyai hartanah di Selangor, dan mempunyai pendapatan isi rumah yang tidak melebihi RM10,000 sebulan

5. Residensi Wilayah

Skim ini bertujuan untuk menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan sederhana yang bekerja dan tinggal di Wilayah Persekutuan.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM52,000 dan RM300,000; pembeli rumah mesti tinggal dan bekerja di Wilayah Persekutuan dan mempunyai pendapatan bulanan di bawah RM10,000.

Bagaimana jika saya tidak layak untuk skim perumahan ini?

Jangan berputus asa.

Sebagai permulaan, anda mungkin ingin mempertimbangkan hartanah yang menyediakan SPA dan perjanjian kemudahan pinjaman percuma supaya dapat menjimatkan ribuan Ringgit dalam fi guaman. Ini sepatutnya agak mudah kerana kebanyakan projek hartanah baru akan menanggung kos perjanjian guaman untuk pembeli rumah.

Jika anda ingin mengurangkan bayaran permulaan yang diperlukan untuk membeli rumah, anda perlu giat mencari hartanah yang mempunyai bayaran pendahuluan yang rendah. Kebanyakan pemaju kini menawarkan pakej jualan tempah awal (‘early bird’) atau penyertaan mudah (‘easy entry’) kompetitif yang termasuk rebat antara 2% hingga 10% daripada harga hartanah.

Pada asasnya, membeli rumah adalah keputusan hidup yang serius dan tidak boleh dianggap ringan. Walaupun memiliki rumah di kawasan mewah adalah sesuatu yang diidamkan, anda perlu sentiasa mempertimbangkan kedudukan kewangan anda apabila membeli hartanah supaya tidak menanggung beban yang terlalu berat dalam beberapa dekad yang seterusnya. Mudah-mudahan, artikel ini akan menjadi panduan umum bagi semua rakyat Malaysia yang sedang berfikir untuk membeli rumah pada masa ini.

Artikel ini diterbitkan untuk kali pertama di iMoney Malaysia. Layari laman web iMoney untuk mempelajari cara-cara mengurus kewangan peribadi anda.

Iklan

Kenapa Orang Perempuan Perlu Ada Rumah Sendiri?

Jika dahulu, ramai wanita yang menyerahkan soal pembelian rumah kepada suami yang merangkap sebagai ketua keluarga.

Berbeza pula dengan keadaan sekarang di mana wanita pada masa kini lebih berdikari dan mempunyai kerjaya yang baik. Malah, ada yang mempunyai pangkat serta gaji yang lebih tinggi daripada suami.

Jadi kenapa wanita perlu memilki rumah sendiri meski pun telah berumah tangga?

Berikut adalah 4 sebab mengapa wanita perlu memilki rumah sendiri.

1. Persediaan Jangka Masa Panjang

Sebagai seorang wanita yang menjalani kehidupan pada zaman kini, anda perlu lebih jauh berfikiran ke hadapan. Cuba tengok masa depan untuk tempoh masa 10 dan 20 tahun akan datang.

Sekiranya berlaku dugaan atau lebih teruk lagi perceraian, sekurang-kurangnya anda ada juga tempat tinggal untuk diri sendiri dan anak-anak.

Bukan itu sahaja, jika kematian suami; dapat juga elakkan daripada pergaduhan berkenaan harta yang perlu dibahagi-bahagikan – termasuklah rumah Allahyarham suami tersebut.

2. Atasi Masalah Kewangan Selepas Berkahwin

Semua orang tahu bahawa cabaran selepas berkahwin adalah sangat berbeza daripada ketika sedang bercinta. Tidak semua keadaan menjadi indah seperti yang diimpikan.

Lebih-lebih lagi apabila menyentuh bab berkaitan dengan kewangan. Jika silap pengurusannya, boleh timbul pergaduhan dan masalah dalam rumah tangga.

Jika anda memilki rumah sendiri, anda boleh gunakan rumah tersebut untuk disewakan atau pun refinance semula untuk mendapat modal untuk memulakan perniagaan. Dengan duit tersebut, bolehlah meringankan beban kewangan keluarga.

3. Jadi Suri Rumah

Sudah menjadi impian semua wanita yang berkeluarga untuk menjadi suri rumah sepenuh masa. Dengan adanya rumah sendiri, anda boleh jadikannya sebagai pendapatan anda sendiri. Maka dapatlah anda jadi seorang suri rumah bagi menguruskan rumah tangga dan anak-anak.

Kalau nak sewakan rumah anda, boleh baca Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL). Dengan pendapatan purata untuk satu rumah sebanyak RM2,857 sebulan, dah boleh bayar instalment untuk rumah berharga RM550 ribu – RM600 ribu.

4. Tambah Pendapatan

Dah jadi suri rumah, boleh usahakan perniagaan dari rumah seperti berniaga tudung online, buat bisnes dropship dan sebagainya.

Nak jadi full-time trader dengan jual beli saham pun boleh. Sambil masak boleh kaut untung di pasaran saham Bursa Malaysia.

Baca lagi di Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’

Beruntungnya Kaum Wanita Zaman Sekarang

Secara amnya, tahap pendidikan wanita adalah lebih tinggi, mempunyai jawatan dan juga gaji yang lebih tinggi. Suami pula beri nafkah setiap bulan, jadi apakah alasan untuk anda tidak boleh beli rumah sendiri?

Boleh juga tengok 7 Cara Surirumah Boleh Selamatkan Kewangan Keluarga Tanpa Slip Gaji.

Iklan

5 Sebab Kenapa Anda Kena Join Ekspo dan Persidangan Hartanah Hi HOME

Sejak dua menjak ni, semakin banyak acara berkaitan hartanah dijalankan. Maklumlah, rakyat Malaysia semakin cerdik berkenaan dengan ilmu hartanah ini.

Tetapi pada hari ini, kita akan tengok acara terhangat tahun ini iaitu Hi HOME; dan kenapa anda perlu sertainya.

Apa Itu Hi HOME?

Kalau nak tahu, Hi HOME ini sebenarnya merangkumi 2 acara besar sekaligus. Ianya terdiri daripada:

1. Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)) – http://event.hihomes.my/

2. Ekspo Hartanah Online Hi HOME (25 Julai – 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my)

Wow, baru tahu Hi HOME ini terdiri daripada dua acara yang dijalankan serentak. Jadi kenapa kita kena join ekspo dan persidangan hartanah Hi HOME ni?

Sebab Pertama: Disokong Oleh Badan Berautoriti

Bukan satu, tapi dua badan berautoriti di Malaysia. Yang pertama, kita ada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang akan diwakili oleh Menterinya sendiri iaitu YB Puan Hajjah Zuraida Kamaruddin. Nama pun ekspo dan persidangan hartanah, bila dapat perkenan daripada pihak kementerian yang bertanggungjawab; kira power jugalah.

Dan yang kedua, kita ada Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) yang akan diwakili oleh YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selaku Menteri Belia Dan Sukan. Bila Menteri Belia sendiri turun padang, memang sah-sah ianya sangat sesuai untuk para belia di negara kita.

Sebab Kedua: Persidangan Disruptif Yang Julung Kali Diadakan Di Malaysia

Biasa tak dengar pasal TED Talk yang popular di luar negara? Bagi mereka yang tak tahu, TED Talk ini menekankan ketepatan dan kejituan dalam seseorang speaker membuat persembahan.

Biasanya seseorang speaker akan mengambil masa sejam atau lebih untuk mempersembahkan idea-idea dan hujah-hujah mereka. Tapi bukan TED Talk, setiap speaker hanya mempunyai masa beberapa minit saja. Maka yang keluar daripada mulut speaker, adalah yang paling berharga.

Dan persidangan Hartanah Hi HOME bakal menjadi persidangan seumpama TED Talk yang mengumpulkan ramai cendekiawan dan pakar dalam bidang masing-masing.

Di antara speaker yang bakal menyinari pentas pada 25 Julai nanti adalah:

  • YB Zuraida dan YB Syed Saddiq (mewakili kementerian dan orang muda)
  • Tan Sri Tony Fernandes dan Dato’ Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim (pemimpin korporat)
  • Dr Suraya daripada Khazanah Research Institute (KRI), Dr Daniele Gambero daripada Propenomy Academy, Ishmael Ho daripada Ho Chin Soon Research (pakar industri hartanah)
  • Kamarul Muhamed daripada Aerodyne, Nadhir Ashafiq daripada The Lorry & Hann Liew daripada Ringgit Plus (pakar teknologi)

Nampak kan betapa ramainya speaker dan meluasnya ilmu pengetahuan yang mereka miliki. Kita ada wakil daripada pihak kementerian, pemimpin korporat pun ada, pakar industri hartanah pun ada, pakar teknologi pun ada.

Memang rugi siapa yang tak datang ke Persidangan Hartanah Hi HOME yang bakal diadakan pada tarikh 25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC).

Dapatkan tiket ke persidangan ini dengan segera di http://event.hihomes.my/. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Sebab Ketiga: Speaker Power, Ada Pula 4 Topik Yang Power

Dibarisi dengan barisan speaker yang hebat-hebat, topik yang akan dibincangkan pun sangatlah hebat.

Topik pertama berkisar kepada hartanah Mampu Milik di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan perumahan mampu milik dan apakah puncanya? Apakah yang mempengaruhi kuasa membeli orang kita?

Topik kedua pula mengenai Pasaran dan Polisi, dan sepertimana kita tahu tampuk pemerintahan baru telah mengambil alih kerajaan dan menggubal polisi sedia ada. Dengarkan daripada pembuat dasar membincangkan mengenai hartanah Bumiputra, kuota dan usaha daripada pihak pemaju di dalam pelaburan hartanah pada masa depan.

Topik ketiga pula berkenaan Data dan Teknologi. Jom kita ambil tahu apakah teknologi terkini yang bakal mempengaruhi landskap hartanah di Malaysia, terutamanya daripada segi pengeluaran, pembinaan dan peralatan yang terlibat dalam projek pembangunan hartanah di tanah air kita.

Yang terakhir sekali, kita ada topik Masa Depan. Aplikasi berasaskan komuniti, data pengguna dan algoritma perisian akan mengambil alih cara lama kita biasa melakukan sesuatu perkara. Penting juga untuk kita ambil tahu mengenainya.

Sebab Keempat: Ekspo Hartanah Hi HOME Online

Dah hadir dan dengar sendiri daripada pakar-pakar semasa Persidangan Hartanah Hi HOME, kini masanya untuk kita ke Ekspo Hartanah Online Hi HOME yang bakal berlangsung pada 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my.

Di antara keunikan ekspo atas talian ini yang membuatkannya lain daripada yang lain adalah:

  • Kira dulu kelayakan berdasarkan tahap kewangan kita
  • Dah tahu kelayakan, barulah kita akan ditunjukkan dengan hartanah yang bersesuaian dengan kelayakan. Tujuannya adalah untuk kita tahu rumah yang mengikut kadar kemampuan, dan bukannya berdasarkan kehendak
  • Banyak pilihan yang ada, disasarkan ada 100 projek perumahan yang akan menyertai ekspo ini
  • Rebat dan tawaran menarik oleh pihak pemaju
  • Sangat untuk pembeli rumah pertama, dan juga pelabur hartanah yang dah berpengalaman
  • Tempoh yang lebih panjang iaitu 3 bulan, jika dibandingkan dengan ekspo hartanah fizikal yang mungkin berlangsung selama 3 hari
  • Bila tempoh panjang, maka kita tidak perlu buat keputusan tergesa-gesa

Jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019.

Sebab Kelima: Masa Terbaik Untuk Beli Rumah Adalah 10 Tahun Yang Lalu, Masa Kedua Terbaik Adalah Hari Ini

Lagi lama kita melengahkan keputusan untuk membeli rumah, maka akhirnya harga rumah akan jadi mampu tengok sahaja buat kita.

Kan best kalau kita beli rumah 10 tahun yang lalu? Bukan saja kita tidak perlu menyewa, malahan harga rumah tersebut pasti telah meningkat. Berbanding dengan 10 tahun yang lalu, pastinya gaji kita turut meningkat naik. Dah boleh beli rumah kedua dan seterusnya, dengan gaji kita yang terkini.

Tapi itu kalaulah…..

Kalau 10 tahun lepas tak beli rumah, maka belilah tahun ini juga. Usah berlengah lagi, buat sampai jadi. Kalau terpaksa kurangkan perbelanjaan, maka kurangkanlah. Kalau terpaksa bekerja part-time atau freelance untuk menambah pendapatan, maka buatlah. Untuk kesenangan kita dan keluarga kita juga pada masa hadapan.

Ayuh, kita jumpa di Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)). Daftar sekarang di http://event.hihomes.my/. Siapa cepat, dia dapat. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Dan jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 untuk Ekspo Hartanah Online Hi HOME pula.

Iklan

Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Dengan jumlah penduduk mencapai 1.7 juta di Kuala Lumpur, kesesakan lalu lintas dilihat sebagai makanan ruji penduduk ibu kota Kuala Lumpur.

Di bawah program Greater Kuala Lumpur dengan usahasama 10 majlis perbandaran, Kuala Lumpur kini dalam satu proses transformasi besar – besaran bukan sahaja untuk memajukan sistem infrastruktur bahkan juga keperluan perumahan di Kuala Lumpur.

“Kemajuan sebuah bandar disukat dengan kemajuan infrastruktur dan pengangkutan awam.”

Kewujudan MRT 1 Sungai Buloh – Kajang (Aliran SBK) yang dilancarkan pada Julai 2017 yang lalu, telah membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas dan membantu aksesabiliti penduduk Kuala Lumpur.

Baca: Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

MRT 2 yang bakal dibuka untuk awam bermula Julai 2021 kelak dilihat sebagai satu alternatif kepada warga kota yang berada di pinggir bandar untuk mengakses pusat bandar dalam masa kurang daripada 90 minit.

Berdasarkan data yang dikeluarkan pada Julai 2019 yang lalu, MRT2 telah 54% siap dan dijangka siap sepenuhnya mengikut jadual menjelang Julai 2022.

Fakta Dan Data MRT 2 Aliran Sungai Buloh – Serdang – Putrajaya (SSP)

  • MRT2 mempunyai kapasiti untuk membawa 1,204 penumpang dalam sebuah gerabak.
  • MRT2 merangkumi 35 stesen dengan 11 stesen bawah tanah, 24 di permukaan dan 16 stesen yang mempunyai kemudahan parkir awam.
  • Dijangka membantu 2 juta rakyat Malaysia
  • 11 stesen pertukaran ke aliran lain.
  • 58 gerabak elektrik yang akan beroperasi.
  • Perjalanan dari Sungai Buloh ke Putrajaya dijangka hanya memakan masa selama 88 minit sahaja.
  • Kelajuan maksimum adalah 100km/j.
  • Panjang trek MRT2 adalah sejauh 52.2KM dengan 13.5KM di bawah tanah dan 38.7KM di permukaan.
  • 529,000 pengguna dijangka menggunakan perkhidmatan MRT2 setiap hari.
  • Membantu lokasi dengan kepadatan penduduk yang tinggi seperti Sungai Buloh, Kepong dan Sri Damansara.
  • Membantu akses ke Damansara Damai, Kepong Sentral, Kepong Baru, Jinjang, Seri Kembangan, Equine Park dan Cyberjaya North.

Baca: Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

Kesan Langsung MRT2 Terhadap Hartanah

Di antara elemen utama yang mempengaruhi turun naik harga hartanah di sebuah lokasi adalah dasar kerajaan.

Seperti MRT1, terdapat banyak impak positif yang diterima industri hartanah dengan kewujudan 31 stesen bermula Sungai Buloh dan Kajang.

Untuk MRT2 kawasan yang dijangka menerima impak positif terbesar adalah Sungai Buloh, Kepong, Sri Damansara, dan Seri Kembangan.

Baca: Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah

Ketiga – tiga kawasan tersebut mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi tetapi dengan aksesasibiliti pengangkutan awam yang lemah.

Dengan kewujudan MRT2 kelak, ianya secara langsung membantu akses ke banyak kawasan pinggir bandar yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi dan semakin meningkat seperti :-

  • Damansara Damai
  • Kepong Sentral
  • Kepong Baru
  • Jinjang
  • Seri Kembangan
  • Equine Park
  • Cyberjaya

3 Kelebihan Dan 3 Kekurangan Beli Hartanah Di Kawasan MRT

Kelebihan:

1. Peningkatan Harga Hartanah

HwangDBS Vickers Research pernah melaporkan bahawa harga hartanah di kawasan tumpuan utama mampu melonjak 100% hingga 500% dalam masa lima tahun akan datang.

Harga hartanah dalam radius 500 meter dari stesen MRT turut bakal meningkat naik lebih – lebih lagi di kawasan stesen pertukaran seperti kawasan Maluri.

Baca : Booster Hartanah Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

2. Permintaan Sewaan Meningkat

Ramai orang yang menggunakan pengangkutan awam sebagai alternatif utama untuk bekerja lebih gemar menyewa rumah dalam jarak berjalan kaki ke stesen MRT.

Permintaan terhadap rumah atau bilik sewa akan meningkat sekaligus menjadikan pelaburan hartanah di sekitar stesen MRT adalah satu peluang besar untuk pelabur hartanah.

3. Aksesibiliti

Golongan kelas menengah kini mempunyai pilihan untuk menuju lokasi A ke lokasi B menggunakan kenderaan sendiri ataupun menggunakan pengangkutan awam.

Di waktu puncak, menggunakan perkhidmatan awam seperti MRT adalah lebih menjimatkan dan mudah berbanding memandu sendiri.

Kekurangan:

1. Pencemaran Bunyi

Pencemaran bunyi yang terpaksa dihadapi mereka yang tinggal berhampiran stesen MRT bermula seawal jam 6 pagi dan berakhir lewat malam setiap hari.

2. Kesesakan Lalu Lintas

Rakyat Malaysia gemar untuk meletakkan kenderaan mereka seperti kereta atau motorsikal di bahu jalan MRT untuk menaiki MRT sungguhpun jaraknya cuma 10 minit berjalan kaki.

Kesannya, kawasan di sekitar MRT menjadi sesak lagi – lagi di waktu puncak ditambah lagi dengan bas awam yang berhenti untuk mengambil penumpang.

Baca : Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil – Petanda Kemelesetan Ekonomi?

3. Pemandangan Kurang Cantik

Mereka yang membeli atau menyewa hartanah berhadapan MRT terpaksa menghadap pemandangan seperti struktur konkrit kereta api, kereta api, bangunan MRT dan juga pemandangan kesesakan manusia.

Ianya tidaklah seindah mempunyai pemandangan kehijauan pokok, burung dan tasik.

Senarai Hartanah Untuk Pelaburan Di Sepanjang Stesen MRT 2

1. Damansara Damai
– One Damansara Condominium
– The Zizz Condominium

2. Sri Damansara
DK Properties
Damansara Avenue

3. Kepong Sentral
Kepong Central Condominium

4. Metro Prima
Fortune Central

5. Kepong Baru
The Herz
Vista Mutiara
Unio Residences

6. Jinjang
Enesta Kepong

7. Kampung Batu
Alam Puri

8. Batu Cantonment
UOA Jalan Ipoh Mixed Development
Pelangi Indah
Sri Intan 2

9. Jalan Ipoh
Sang Suria
Maple
Pano OCR

10. Sentul West
Rivercity
Rica Sentul
Putra Majestic
Viva Residency
SCP Birch
Court 28 KL City

11. Titiwangsa
Titiwangsa Sentral
TR Residences

12. Kampung Baru
Setia Sky Residences
The Orion
101 Skywheel

13. Ampang Park
The Trillion
Three28
MyHabitat
Vista Damai

14. KLCC East
The Oval
Binjai
Troika

15. Conlay
Ampersand
1A Stonor
The Pearl
8 Conlay
The Manor
One Stonor
Eaton Residences

16. Tun Razak Exchange (TRX)
The Horizon

17. Taman Naga Emas
Central Residences
The Suite Starz @ KL South
Residensi Hijauan Lumayan
Kenwingston Avenue
8th & Stellar Mix Development
I&P SP Setia Mix Development

18. Technology Park
Maju Kuala Lumpur

19. Serdang Raya
One South City
Flexis
Gardenz
Zeta Residences
Greenz
Cube

20. Equine Park
Zeva Residences

21. Taman Putra Permai
Villamas Meta City Mixed Development
O2 City
Sfera Residency

22. 16 Sierra
16 Sierra

23. Cyberjaya North
Skypark Cyberjaya

24. Cyberjaya City Centre
The Place

Sumber Rujukan:

  1. The Edge
  2. Faizul Ridzuan
  3. iProperty
  4. The Malaysian Reserve
  5. Lowyat.net
  6. EdgeProp

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!