Apa Beza Rumah Undercon, Subsale dan Lelong?

Dengan kadar faedah yang rendah pada hari ini, ianya merupakan masa yang terbaik untuk beli rumah. Tapi nak beli rumah, kena ingat yang ada beberapa jenis.

Kita ada undercon, subsale dan lelong. Jom kita fahamkan ketiga-tiga jenis rumah ini dan perbezaan mereka.

1. Under Construction

Rumah undercon ialah rumah yang belum siap dibina. Kebiasaannya sebelum sesuatu projek itu siap, pemaju boleh mula mengiklankan dan menjual rumah yang sedang dalam pembinaan.

Pemaju perlu memohon Lesen Permit Pengiklanan Pembangunan (APDL) terlebih dahulu sebelum menyiarkan iklan projek perumahan mereka.

Pembeli boleh membuat keputusan untuk beli rumah ini berdasarkan kepada galeri jualan dimana model rumah akan disediakan oleh pemaju sebagai panduan. Pembeli akan hanya dapat masuk ke dalam rumah apabila siap dan serahan milikan kosong diberikan.

Ada yang menganggap rumah undercon lebih berisiko kerana ada risiko kelewatan dalam pembinaan rumah disamping risiko projek terbengkalai. Selain daripada itu, pembeli perlu menunggu selama beberapa tahun sehingga rumah siap dibina sebelum boleh diduduki.

Namun begitu, terdapat beberapa kelebihan dalam membeli rumah undercon. Pembeli rumah akan dapat rumah baru yang pastinya masih cantik.

Pembeli juga mempunyai tempoh masa untuk memeriksa secara terperinci keadaan rumah dan meminta pemaju memperbaiki sebarang kecacatan pada rumah atau sekiranya rumah dibina tidak mengikut spesifikasi yang telah dipersetujui.

Pembeli rumah undercon berpeluang untuk membeli rumah yang akan siap pada masa depan dengan harga semasa. Setelah rumah siap dibina, harga rumah berkemungkinan akan naik berbanding harga ketika masih dalam pembinaan.

2. Subsale

Rumah subsale ialah rumah yang dibeli secara second-hand daripada tuan rumah. Ini bermakna rumah itu mungkin telah diduduki selepas siap dan kemudian pemilik asal ingin menjual semula kepada anda.

Salah satu kelebihan rumah subsale berbanding rumah undercon ialah pembeli boleh melihat sendiri keadaan rumah yang sedia ada samada terdapat sebarang kerosakan sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Pembeli juga boleh tawar-menawar dengan tuan rumah berkenaan harga yang boleh dipersetujui bersama.

Sebahagian tuan rumah turut menawarkan untuk menjual rumah beserta barang perabot. Ini dapat memudahkan pembeli rumah yang mempunyai kemampuan kewangan untuk beli rumah beserta dengan perabotnya sekali.

Untuk pelabur hartanah, rumah subsale mempunyai kelebihan dari segi pasaran sewa yang sedia ada. Ini bermakna anda boleh menilai harga pasaran sewa semasa di apartmen yang sama untuk dibandingkan dengan kadar ansuran bulanan pembiayaan.

Ianya penting bagi mengetahui sama ada pembelian rumah untuk pelaburan itu mampu untuk menghasilkan aliran tunai positif.

3. Rumah Lelong

Rumah lelong ialah rumah yang dilelong oleh pihak bank disebabkan oleh kegagalan pemilik rumah untuk membayar ansuran pembiayaan rumah mereka. Harga rumah lelong kebiasaannya jauh lebih murah berbanding dengan pasaran semasa.

Sekiranya tiada bidaan dalam sesi lelongan, harga bidaan akan diturunkan untuk sesi lelongan yang seterusnya.

Utk membeli rumah lelong, pembeli perlu menyediakan tunai sejumlah 10% dari harga bidaan. Walaupun harga bidaan lebih rendah dari harga jualan subsale, ada beberapa risiko yang perlu dihadapi oleh pembeli dengan harga bidaan tertinggi.

Pemilik lama yang tidak membuat bayaran ansuran pembiayaan rumah mereka berkemungkinan besar masih lagi mendiami rumah yang mereka telah beli sebelum ini. Ada risiko tuan rumah yang enggan berganjak daripada rumah mereka walaupun sudah tidak membuat bayaran ansuran bulanan dengan bank.

Malah lebih malang lagi sekiranya tuan rumah lama yang keluar rumah dalam keadaan marah dan membuat kerosakan yang ketara kepada rumah lelong yang telah kita beli. Pembeli rumah lelong perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk membaikpulih segala kerosakan yang ditinggalkan.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA