Apa Beza Rumah Undercon, Subsale dan Lelong?

Dengan kadar faedah yang rendah pada hari ini, ianya merupakan masa yang terbaik untuk beli rumah. Tapi nak beli rumah, kena ingat yang ada beberapa jenis.

Kita ada undercon, subsale dan lelong. Jom kita fahamkan ketiga-tiga jenis rumah ini dan perbezaan mereka.

1. Under Construction

Rumah undercon ialah rumah yang belum siap dibina. Kebiasaannya sebelum sesuatu projek itu siap, pemaju boleh mula mengiklankan dan menjual rumah yang sedang dalam pembinaan.

Pemaju perlu memohon Lesen Permit Pengiklanan Pembangunan (APDL) terlebih dahulu sebelum menyiarkan iklan projek perumahan mereka.

Pembeli boleh membuat keputusan untuk beli rumah ini berdasarkan kepada galeri jualan dimana model rumah akan disediakan oleh pemaju sebagai panduan. Pembeli akan hanya dapat masuk ke dalam rumah apabila siap dan serahan milikan kosong diberikan.

Ada yang menganggap rumah undercon lebih berisiko kerana ada risiko kelewatan dalam pembinaan rumah disamping risiko projek terbengkalai. Selain daripada itu, pembeli perlu menunggu selama beberapa tahun sehingga rumah siap dibina sebelum boleh diduduki.

Namun begitu, terdapat beberapa kelebihan dalam membeli rumah undercon. Pembeli rumah akan dapat rumah baru yang pastinya masih cantik.

Pembeli juga mempunyai tempoh masa untuk memeriksa secara terperinci keadaan rumah dan meminta pemaju memperbaiki sebarang kecacatan pada rumah atau sekiranya rumah dibina tidak mengikut spesifikasi yang telah dipersetujui.

Pembeli rumah undercon berpeluang untuk membeli rumah yang akan siap pada masa depan dengan harga semasa. Setelah rumah siap dibina, harga rumah berkemungkinan akan naik berbanding harga ketika masih dalam pembinaan.

2. Subsale

Rumah subsale ialah rumah yang dibeli secara second-hand daripada tuan rumah. Ini bermakna rumah itu mungkin telah diduduki selepas siap dan kemudian pemilik asal ingin menjual semula kepada anda.

Salah satu kelebihan rumah subsale berbanding rumah undercon ialah pembeli boleh melihat sendiri keadaan rumah yang sedia ada samada terdapat sebarang kerosakan sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Pembeli juga boleh tawar-menawar dengan tuan rumah berkenaan harga yang boleh dipersetujui bersama.

Sebahagian tuan rumah turut menawarkan untuk menjual rumah beserta barang perabot. Ini dapat memudahkan pembeli rumah yang mempunyai kemampuan kewangan untuk beli rumah beserta dengan perabotnya sekali.

Untuk pelabur hartanah, rumah subsale mempunyai kelebihan dari segi pasaran sewa yang sedia ada. Ini bermakna anda boleh menilai harga pasaran sewa semasa di apartmen yang sama untuk dibandingkan dengan kadar ansuran bulanan pembiayaan.

Ianya penting bagi mengetahui sama ada pembelian rumah untuk pelaburan itu mampu untuk menghasilkan aliran tunai positif.

3. Rumah Lelong

Rumah lelong ialah rumah yang dilelong oleh pihak bank disebabkan oleh kegagalan pemilik rumah untuk membayar ansuran pembiayaan rumah mereka. Harga rumah lelong kebiasaannya jauh lebih murah berbanding dengan pasaran semasa.

Sekiranya tiada bidaan dalam sesi lelongan, harga bidaan akan diturunkan untuk sesi lelongan yang seterusnya.

Utk membeli rumah lelong, pembeli perlu menyediakan tunai sejumlah 10% dari harga bidaan. Walaupun harga bidaan lebih rendah dari harga jualan subsale, ada beberapa risiko yang perlu dihadapi oleh pembeli dengan harga bidaan tertinggi.

Pemilik lama yang tidak membuat bayaran ansuran pembiayaan rumah mereka berkemungkinan besar masih lagi mendiami rumah yang mereka telah beli sebelum ini. Ada risiko tuan rumah yang enggan berganjak daripada rumah mereka walaupun sudah tidak membuat bayaran ansuran bulanan dengan bank.

Malah lebih malang lagi sekiranya tuan rumah lama yang keluar rumah dalam keadaan marah dan membuat kerosakan yang ketara kepada rumah lelong yang telah kita beli. Pembeli rumah lelong perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk membaikpulih segala kerosakan yang ditinggalkan.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 13 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mukadimah Dalam ‘Top-Up’ Pembiayaan Hartanah Anda

Top-up pembiayaan hartanah merujuk kepada aktiviti memohon pembiayaan tambahan bagi pembiayaan hartanah pada baki pembiayaan tertunggak berdasarkan nilai pasaran semasa rumah yang dibeli pembeli hartanah.

Terdapat perbezaan di antara top-up loan dan refinance yang perlu anda tahu. Top-up pembiayaan merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang sama dengan pembiayaan hartanah sedia ada.

Baca : Aku Keliru Bro…Nak Refinance Atau Nak Jual?

Manakala refinance merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang berbeza.

Sebagai contoh, anda membeli sebuah apartmen di Cyberjaya dengan nilai semasa RM250,000 pada tahun 2018 daripada bank CIMB. Menjelang tahun 2021, harganya telah meningkat kepada RM310,000.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Apabila anda ingin memohon pembiayaan tambahan RM310,000 daripada Maybank, maka ini dinamakan refinance.

Dan sekiranya anda memohon daripada bank yang sama (CIMB) maka ini dinamakan top-up loan.

Kadar pembiayaan yang diberikan untuk top-up pembiayaan adalah 90% atau 80% mengikut bank dan tidak semua bank yang menawarkan fasiliti top-up ini.

Anda perlu semak betul – betul sebelum membuat permohonan pembiayaan hartanah dari mana – mana bank.

Lakukan perbandingan secara holistik mengikut objektif anda. Dapatkan khidmat nasihat dari pegawai bank atau pakar kewangan untuk produk bank yang sesuai dengan objektif anda (pelaburan atau duduk).

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

3 Kelebihan Top Up Pembiayaan

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-kindel-media-7054414-700x394.jpg

1. Lebih Mudah Untuk Diluluskan

Memandangkan anda meminjam dari bank yang sama, mereka mempunyai rekod dan hubungan dengan anda sebagai peminjam.

Baca : 3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Jadi, permohonan anda adalah lebih mudah untuk diluluskan dan lebih cepat berbanding proses refinance dengan syarat anda mempunyai rekod bayaran balik yang cantik tanpa tunggakan.

2. Kos Lebih Rendah

Anda tidak perlu mengeluarkan kos guaman untuk proses top-up pembiayaan seperti awal – awal anda memohon pembiayaan hartanah daripada pihak bank.

Sebaliknya, anda hanya perlu membayar kos duti setem sahaja untuk menyerahkan dokumen permohonan anda.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Untuk tambahan, anda juga tidak dikenakan caj penalti penamatan awal pembiayaan sekiranya anda membuat top-up pembiayaan.

3. Cepat

Kebanyakan pemohon yang melakukan top-up pembiayaan adalah kerana mereka inginkan tunai dengan lebih cepat berbanding proses refinance.

Buat pengetahuan anda, proses refinance memakan masa di antara 3 bulan – 6 bulan lamanya.

Berbeza dengan proses top-up pembiayaan yang memakan masa kurang daripada 3 bulan sahaja untuk anda terima 80% atau 90% dari nilai pasaran semasa rumah anda.

3 Keburukan Top Up Pembiayaan

1. Klausa

Anda perlu tahu yang anda kini perlu membayar 2 hutang (akaun) yang berbeza. Bank akan membuka satu akaun tambahan apabila anda membuat top-up pembiayaan.

Tetapi, ada juga bank yang menggabungkan pembiayaan sedia ada dengan top-up pembiayaan kepada satu akaun sahaja. Ini semua bergantung kepada bank.

Selain itu, anda tidak boleh menikmati kadar faedah yang lebih rendah dan tempoh pembiayaan yang lebih singkat kerana terikat dengan Effective Lending Rate.

2. Tempoh Pembiayaan

Berbeza dengan refinance yang membenarkan anda menikmati tempoh bayaran balik pembiayaan sehingga 35 tahun, untuk top-up pembiayaan, tempoh maksimum yang bank boleh tawarkan kepada anda cuma 10 tahun sahaja.

3. Risiko

Permohonan anda hanya akan diluluskan sekiranya nisbah DSR, CCRIS & CTOS sedia anda berada dalam keadaan baik.

Baca : 4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

Ini bermakna, anda tetap perlu menjaga komitmen dengan bank lain sungguhpun bayaran bulanan pembiayaan hartanah sedia anda cantik.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Top-up pembiayaan merupakan salah satu fasiliti bank yang boleh anda gunakan sekiranya objektif anda adalah untuk mendapat tunai dengan lebih cepat berbanding menjual kediaman anda atau melakukan refinance.

Sekiranya anda tersilap langkah kelak, jangan pula salahkan bank. Bank tidak salah.

Semak kembali objektif anda kerana orang yang bijak menggunakan fasiliti bank mampu mengurangkan kadar pembiayaan hartanah mereka.

Ada yang berjaya membuat untung atau sekurang – kurangnya mempercepatkan tempoh pembiayaan sehingga 5 tahun – 10 tahun.

Tiada apa yang percuma lagi di dunia ini. Top-up pembiayaan bukan duit percuma, sebaliknya dana oleh pihak bank yang anda wajib bayar semula.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 27 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur