Bagaimana Nak Beli Rumah, Kalau Kapitalis Dah Sapu Dulu?

Apa perasaan anda dengan gambar yang disiarkan oleh MGAG di atas? Rasa macam lawak, tapi bila difikir balik; itulah realiti yang dihadapi oleh kita sebagai rakyat Malaysia.

Maka rasa lawak pun mula hilang, rasa sedih, marah, bengang dan sebagainya mula datang.

24,738 Rumah Siap Tidak Terjual Pada Tahun 2017, Rekod Tertinggi

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menakrifkan unit tidak terjual sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada 2017 meningkat 67.2% berbanding tahun 2016 – dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Rumah Tidak Terjual Semakin Meningkat Tahun 2018

Pada suku pertama tahun 2018 pula, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion.

Kira-kira satu pertiga daripada unit berstatus kediaman tidak terjual. Kebanyakan unit ini berharga RM500,000 sehingga RM1 juta. Manakala untuk unit yang berharga RM300,000 hingga RM400,000 pula, sebanyak 33% tidak terjual.

Walaupun negeri-negeri seperti Kelantan, Kedah dan Terengganu tidak mempunyai hartanah jenis apartment berservis (service apartment) dan SOHO (Small Office Home Office); negeri-negeri tersebut mempunyai bilangan unit hartanah tidak terjual paling tinggi iaitu sebanyak 48.08%, 48.20% dan 44.20%.

Bagi negeri-negeri yang mempunyai unit jenis apartment berservis dan SOHO tertinggi seperti Pulau Pinang,  Johor, Selangor dan Kuala Lumpur pula; negeri ini mempunyai sebanyak 33.12%, 29.12%, 17.86% dan 13.53%  rumah siap tidak terjual.

Sumber Rujukan: Hartabumi

Mengapa Ianya Berlaku?

Dah tahu keadaan semasa sektor hartanah di Malaysia, jom kita selidik mengapa ianya berlaku.

1. Gaji Tak Cukup Nak Beli Rumah

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, bagi tahun 2016 kita dapat lihat bahawa gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%. Boleh baca lebih lanjut mengenainya dalam Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016.

Kalau kita guna Formula 200:

  • Gaji RM1,703 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM204,360.
  • Gaji RM2,463 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM295,560.

Kalau tak tahu apa itu Formula 200, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Itu kalau komitmen sedia ada tak tinggi, dan pihak bank boleh bagi pembiayaan yang tinggi. Kalau hutang banyak, DSR pun merosot. Kalau kedudukan kewangan kita pula tak elok, jumlah pembiayaan yang bank boleh bagi pun mungkin sekadar 80% atau 85% sahaja.

2. Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) Naik

Bagi mereka yang dah ada pembiayaan dengan pihak bank, pasti merasa gelisah dengan kenaikan kadar OPR ini. Ini kerana, bayaran bulanan meningkat naik.

Itu bagi yang sudah mempunyai rumah, yang belum beli rumah juga berdepan dengan bayaran instalment bulanan yang lebih tinggi.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita? Bukan pembiayaan rumah saja yang naik, kadar ASB Financing juga naik sama.

3. “Mana Ada Rumah Murah Sekarang?”

Saya tak terkejut sebab kawan-kawan ramai yang sebut. Ini benda normal. Ayat ini selalu akan diungkap oleh orang yang terlalu menyanjungi rumahrumah baru. So, ada lagi ke rumah berharga bawah RM100,000? Lagi-lagi di Lembah Klang? Apa kata anda guna cara yang kami pakai untuk dapatkan Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri), dan dapatkan senarai rumah paling murah.

Selain daripada itu, boleh juga rujuk Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah. Boleh buat online depan komputer atau gunakan telefon pintar sahaja.

4. Sukar Dapat Pembiayaan

Mana taknya, hampir semua duit gaji dibelanjakan ke atas kereta, hutang pembiayaan peribadi (personal loan), hutang kad kredit, hutang PTPTN dan sebagainya.

Amalkan tips dalam Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak? agar kedudukan kewangan dapat diperbaiki.

Tengok juga Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus. Bukan sekadar tengok, tapi amalkan juga.

5. Sifu Pesan Kalau Mampu Beli Sebiji Rumah, Beli 2-3 Biji Rumah

Yang terakhir sekali, kalau diikutkan kepada sifu-sifu hartanah – seringkali kita dengar mereka pesan kepada anak murid supaya beli banyak rumah.

Masih ingat lagi gambar yang kononnya lawak di atas? Kalau kita guna Formula 200 yang sama tadi juga:

  • Seandainya kita bergaji RM5,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM600,000 – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM300,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM200,000 setiap satu
  • Seandainya kita bergaji RM10,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM1.2 juta – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM600,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM400,000 setiap satu

Komplen Saja Tak Guna

Sebenarnya banyak lagi alasan yang kita boleh gunakan, untuk menyalahkan golongan yag dilabel kapitalis atau sifu-sifu hartanah di luar sana. Tapi kalau diri sendiri tak mahu berubah, diri sendiri tak mahu kurangkan perbelanjaan yang tak perlu, diri sendiri tak mahu tambah pendapatan, diri sendiri tak mahu berniaga?

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!