Bagaimana Nak Beli Rumah, Kalau Kapitalis Dah Sapu Dulu?

Apa perasaan anda dengan gambar yang disiarkan oleh MGAG di atas? Rasa macam lawak, tapi bila difikir balik; itulah realiti yang dihadapi oleh kita sebagai rakyat Malaysia.

Maka rasa lawak pun mula hilang, rasa sedih, marah, bengang dan sebagainya mula datang.

24,738 Rumah Siap Tidak Terjual Pada Tahun 2017, Rekod Tertinggi

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menakrifkan unit tidak terjual sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada 2017 meningkat 67.2% berbanding tahun 2016 – dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Rumah Tidak Terjual Semakin Meningkat Tahun 2018

Pada suku pertama tahun 2018 pula, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion.

Kira-kira satu pertiga daripada unit berstatus kediaman tidak terjual. Kebanyakan unit ini berharga RM500,000 sehingga RM1 juta. Manakala untuk unit yang berharga RM300,000 hingga RM400,000 pula, sebanyak 33% tidak terjual.

Walaupun negeri-negeri seperti Kelantan, Kedah dan Terengganu tidak mempunyai hartanah jenis apartment berservis (service apartment) dan SOHO (Small Office Home Office); negeri-negeri tersebut mempunyai bilangan unit hartanah tidak terjual paling tinggi iaitu sebanyak 48.08%, 48.20% dan 44.20%.

Bagi negeri-negeri yang mempunyai unit jenis apartment berservis dan SOHO tertinggi seperti Pulau Pinang,  Johor, Selangor dan Kuala Lumpur pula; negeri ini mempunyai sebanyak 33.12%, 29.12%, 17.86% dan 13.53%  rumah siap tidak terjual.

Sumber Rujukan: Hartabumi

Mengapa Ianya Berlaku?

Dah tahu keadaan semasa sektor hartanah di Malaysia, jom kita selidik mengapa ianya berlaku.

1. Gaji Tak Cukup Nak Beli Rumah

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, bagi tahun 2016 kita dapat lihat bahawa gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%. Boleh baca lebih lanjut mengenainya dalam Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016.

Kalau kita guna Formula 200:

  • Gaji RM1,703 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM204,360.
  • Gaji RM2,463 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM295,560.

Kalau tak tahu apa itu Formula 200, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Itu kalau komitmen sedia ada tak tinggi, dan pihak bank boleh bagi pembiayaan yang tinggi. Kalau hutang banyak, DSR pun merosot. Kalau kedudukan kewangan kita pula tak elok, jumlah pembiayaan yang bank boleh bagi pun mungkin sekadar 80% atau 85% sahaja.

2. Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) Naik

Bagi mereka yang dah ada pembiayaan dengan pihak bank, pasti merasa gelisah dengan kenaikan kadar OPR ini. Ini kerana, bayaran bulanan meningkat naik.

Itu bagi yang sudah mempunyai rumah, yang belum beli rumah juga berdepan dengan bayaran instalment bulanan yang lebih tinggi.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita? Bukan pembiayaan rumah saja yang naik, kadar ASB Financing juga naik sama.

3. “Mana Ada Rumah Murah Sekarang?”

Saya tak terkejut sebab kawan-kawan ramai yang sebut. Ini benda normal. Ayat ini selalu akan diungkap oleh orang yang terlalu menyanjungi rumahrumah baru. So, ada lagi ke rumah berharga bawah RM100,000? Lagi-lagi di Lembah Klang? Apa kata anda guna cara yang kami pakai untuk dapatkan Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri), dan dapatkan senarai rumah paling murah.

Selain daripada itu, boleh juga rujuk Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah. Boleh buat online depan komputer atau gunakan telefon pintar sahaja.

4. Sukar Dapat Pembiayaan

Mana taknya, hampir semua duit gaji dibelanjakan ke atas kereta, hutang pembiayaan peribadi (personal loan), hutang kad kredit, hutang PTPTN dan sebagainya.

Amalkan tips dalam Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak? agar kedudukan kewangan dapat diperbaiki.

Tengok juga Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus. Bukan sekadar tengok, tapi amalkan juga.

5. Sifu Pesan Kalau Mampu Beli Sebiji Rumah, Beli 2-3 Biji Rumah

Yang terakhir sekali, kalau diikutkan kepada sifu-sifu hartanah – seringkali kita dengar mereka pesan kepada anak murid supaya beli banyak rumah.

Masih ingat lagi gambar yang kononnya lawak di atas? Kalau kita guna Formula 200 yang sama tadi juga:

  • Seandainya kita bergaji RM5,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM600,000 – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM300,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM200,000 setiap satu
  • Seandainya kita bergaji RM10,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM1.2 juta – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM600,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM400,000 setiap satu

Komplen Saja Tak Guna

Sebenarnya banyak lagi alasan yang kita boleh gunakan, untuk menyalahkan golongan yag dilabel kapitalis atau sifu-sifu hartanah di luar sana. Tapi kalau diri sendiri tak mahu berubah, diri sendiri tak mahu kurangkan perbelanjaan yang tak perlu, diri sendiri tak mahu tambah pendapatan, diri sendiri tak mahu berniaga?

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Ramai orang yang bercita-cita untuk menjadi kaya dan mencapai financial freedom melalui pelaburan, dan pelaburan hartanah merupakan salah satu cara yang paling popular.

‘High risk, high return’ itulah falsafah paling tepat untuk pelaburan hartanah yang dinihari semakin mencabar dan semakin ramai pesaingnya.

“Flipping adalah satu konsep di mana kita membeli sebuah hartanah pada harga rendah dan menjualnya kembali ke pasaran pada harga yang lebih tinggi.”

Flip rumah adalah cara paling popular yang diguna pakai pelabur hartanah dalam mencapai objektif iaitu keuntungan semaksimum mungkin dan bersara sebelum umur mencecah 40 tahun.

Baca : 4 Tabiat Yang Pelabur Hartanah Biasa Buat

Bebas dari kewangan adalah idaman setiap insan dan ianya melibatkan kerja keras, kajian dan juga ‘good luck’; lebih-lebih lagi dalam pelaburan hartanah.

Teknik flipping merupakan teknik yang terbukti paling efektif untuk kita yang ingin mendapatkan keuntungan pada kadar segera atau short-term.

Adalah normal untuk anda mendapat modal dan keuntungan dalam masa kurang tiga tahun dari pembelian hartanah tersebut.

Aktiviti flipping boleh menjadi sangat menyeronokkan, mendatangkan ketagihan kepada pelabur hartanah dan juga berbahaya.

Melakukan kajian secara terperinci akan lokasi yang ideal, jenis hartanah yang mendapat permintaan paling tinggi dan melakukan kajian terhadap transaksi hartanah adalah sangat menyeronokkan.

Baca : Azam 2017 Saya Ingin Memiliki Satu Hartanah

Selepas kita berjaya mendapat keuntungan hasil dari flipping, kita berkemungkinan menjadi ketagih untuk beli dan jual, beli dan jual sehingga masyarakat menggelar kita sebagai kapitalis hartanah.

Dan aktiviti flipping juga boleh menjadi sangat bahaya jika kita tidak membuat sebarang kajian yang mendalam, tiada perancangan terhadap hartanah yang dibeli dan juga pengurusan kewangan yang lemah.

Tapi sebelum itu, pastikan kita buat beberapa langkah ini terlebih dahulu sebelum nak flip sebarang rumah.

1. Lokasi

Lokasi merupakan perkara utama dalam menentukan kebolehan hartanah tersebut untuk mendatangkan keuntungan kepada kita dalam pelaburan hartanah.

Disebabkan itulah hartanah di lokasi yang berdekatan dengan fasiliti, booster hartanah dan dilengkapi infrastruktur yang lengkap lebih mahal berbanding lokasi yang tidak mempunyai atau kurang mempunyai fasiliti.

Tipsnya adalah, pastikan kita beli hartanah yang berhampiran dengan pengangkutan awam, bank, pasaraya dan juga masjid atau rumah ibadat.

2. Jenis Hartanah

Dengan kepadatan penduduk yang tinggi dan harga tanah yang semakin mahal di Lembah Klang, kita mungkin beranggapan bahawa permintaan untuk rumah jenis strata seperti flat, apartmen dan kondominium adalah lebih tinggi berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sebenarnya terdapat juga permintaan untuk rumah landed di kawasan-kawasan tumpuan seperti TTDI, Setia Alam dan juga Ampang.

Sebenarnya terdapat ramai warga kota yang berasal dari bandar, berhasrat untuk membeli rumah di bandar juga.

Baca : Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah

Lakukan kajian yang mendalam mengenai permintaan dan penawaran jenis hartanah yang paling tinggi sebelum kita membuat sebarang andaian.

Jangan membuat andaian semata-mata, tetapi rajinkan diri dengan melakukan kajian dan berkomunikasi dengan masyarakat sekitar.

3. Pembiayaan

Kenal pasti pembiayaan mana yang lebih menguntungkan dan jenis pembiayaan yang berbeza-beza.

Baca : 5 Sebab Permohonan Pinjaman Ditolak Oleh Bank

Jangan lupa untuk membuat semakan terhadap kadar faedah bank dan produk bank yang sesuai untuk pembiayaan kita.

4. Kos

Terdapat kos-kos lain yang kita perlu bayar sekiranya ingin melakukan flipping seperti Real Property Gain Tax (RPGT), kos permulaan dan kos-kos lain.

“RPGT atau CKHT adalah cukai yang dikenakan bagi keuntungan hasil jualan tanah atau hartanah apabila harga jual semua adalah lebih tinggi dari harga belian.”

Sila rujuk jadual di bawah untuk mengetahui kadar RPGT yang terbaru.

Kita juga perlu mengeluarkan modal untuk menanggung kos-kos seperti ansuran bulanan rumah, kos guaman, duti setem, cukai tanah, cukai pintu dan cukai penilaian hartanah.

5. Beli Dengan Bijak

Pelabur yang bijak adalah, apabila mereka berjaya membeli rumah di bawah harga pasaran dan menjualnya mengikut harga pasaran.

Baca : 24 Idea Bisnes Yang Berpotensi Bernilai Jutaan Ringgit

Untuk mendapatkan rumah yang ideal di bawah harga pasaran, kita mungkin boleh menyemak senarai hartanah untuk dilelong melalui iklan-iklan di Facebook atau menerusi carian di Google.

“Tahukah anda, terdapat hampir 1,000 rumah dilelong oleh pihak bank dan mahkamah setiap bulan di Kuala Lumpur.”

Cara yang lebih konvensional ialah dengan memohon pengurangan harga rumah daripada pemilik rumah.

Ada juga pemilik rumah yang bersetuju untuk menjual hampir 20%-30% daripada harga pasaran tetapi mereka meminta kita menyediakan deposit sehingga 20% daripada harga rumah.

6. Renovate Rumah

Jika kita membeli rumah subsale, kita boleh melakukan renovasi tambahan atau menambah perabot dan kelengkapan rumah dengan tujuan memudahkan dan meningkatkan harga rumah tersebut.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Dari Pemaju

Kita boleh mulakan dengan mengecat rumah dengan warna yang lebih sesuai seperti putih, membaiki sistem paip dan elektrik rumah, dan juga menukar pagar rumah yang baru.

Rombakan rumah adalah subjektif dan bergantung kepada keadaan semasa rumah tersebut.

7. Jual Pada Harga Pasaran

Jika harga pasaran rumah tersebut adalah RM300,000 dan kita berjaya membelinya pada harga RM200,000, maka kita telah untung secara kasar sebanyak RM100,000.

Jangan tunggu lama untuk jual rumah dan mulakan dengan mencari top ejen hartanah di kawasan tersebut, kerana proses jual beli rumah memakan masa yang lama.

Lebih cepat kita dapat jual rumah tersebut, lebih cepat keuntungan yang kita akan dapat.

Pastikan kita mendapatkan nasihat daripada pakar hartanah atau ejen hartanah terlebih dahulu sebelum mula membeli sebarang hartanah.

Baca : Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah Di Malaysia

Dapatkan nasihat dan pandangan daripada mereka yang pakar dan ahli dalam bidang hartanah kerana kadar cukai dan polisi kerajaan mungkin berubah dari semasa ke semasa.

Jangan lupa untuk melakukan kajian terhadap lokasi, jenis hartanah dan transaksi hartanah di portal-portal hartanah menerusi online.

Apa yang lebih penting, pastikan kita mempunyai modal yang cukup untuk menanggung pelbagai kos-kos upfront sebelum nak berjaya flip rumah tersebut.

Iklan

Ini Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Di antara halangan terbesar pembeli rumah adalah nak sediakan deposit 10% daripada harga rumah yang selalunya berjumlah ribuan ringgit dan ada juga yang mencecah puluhan ribu ringgit.

Kemampuan kewangan rakyat Malaysia khususnya golongan muda seakan-akan mustahil kerana faktor pendapatan isi rumah di Malaysia yang dilabelkan sangat rendah.

Baca : Kalau Tiada KWSP, Apa Kita Nak Buat?

Menurut Bank Negara, 4.4 juta rakyat Malaysia memperoleh pendapatan bulanan sebanyak RM2,160 atau kurang menerusi Laporan Tahunan 2018 Bank Negara Malaysia.

Selain daripada itu, Dr Suraya Ismail yang merupakan Pengarah KRI Institute berkata, jika paras upah meningkat di bandar-bandar utama yang lain, ia mampu meningkatkan keinginan orang ramai untuk mencari peluang di negeri lain, sekali gus mengurangkan kepadatan penduduk di Lembah Klang.

Baca : Kita Boleh Keluarkan Duit Akaun 1 KWSP Untuk Melabur Unit Trust

“Entry fee untuk sebuah rumah di Malaysia sangat mahal dan menjadi punca anak muda terus menyewa.”

Masalah ini nampak seolah-olah tiada penyelesaiannya. Tapi tunggu dulu!

Tahukah anda, terdapat cara yang lebih mudah, efektif dan sah di sisi undang-undang untuk kita yang ada masalah tak cukup duit deposit untuk membeli rumah?

Seorang rakyat Malaysia yang mempunyai caruman KWSP mampu menggunakan wang di dalam Akaun 2 untuk membeli hartanah.

Baca : Jenis-Jenis Pengeluaran KWSP Dan Cara-Caranya

KWSP merupakan sebuah badan yang ditubuhkan pada tahun 1991 oleh Tan Sri Samsudin Osman untuk membantu pekerja menyimpan sejumlah wang setiap bulanan secara konsisten, sebagai jaminan apabila pencen kelak.

Bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah sendiri, artikel ini akan mengupas tentang panduan beli rumah menggunakan Akaun 2 KWSP.

Panduan Lengkap Beli Rumah Dengan Akaun 2 KWSP

KWSP membenarkan pencarum untuk merancang persaraan mereka dengan selesa dengan membenarkan pengeluaran wang dari Akaun 2 untuk pembiayaan pembelian rumah.

Dek kerana harga rumah yang semakin melonjak naik dan menyesakkan dada rakyat Malaysia tatkala melihat tanda harganya, KWSP membantu apa yang tampak mustahil menjadi satu kenyataan.

Baca : i-Invest KWSP : Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Lebih Rendah

Syarat Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

  • Warganegara Malaysia atau Bukan Warganegara Malaysia
  • Umur di bawah 55 tahun
  • Mempunyai sekurang-kurangnya RM500 di dalam Akaun 2
  • Tidak pernah membuat pengeluaran perumahan / membuat pengeluaran perumahan
  • Pinjaman yang diluluskan daripada peminjam yang diiktiraf ATAU
  • Melalui skim sewa kepada sendiri ATAU
  • Pembiayaan sendiri
  • Membeli hartanah jenis kediaman

Apa Yang Kita Boleh Keluarkan Untuk Beli Rumah Pertama

  Pengeluaran Individu Pengeluaran Bersama
Pinjaman Perumahan Perbezaan di antara harga belian dan jumlah pinjaman yang diluluskan + 10% daripada harga belian ATAU Seluruh tabungan dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)   Perbezaan antara harga belian dan jumlah pinjaman yang diluluskan + 10% daripada harga belian   ATAU Penjimatan keseluruhan pemohon dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)
Pembiayaan Sendiri Kos pembelian + tambahan 10% ATAU Seluruh tabungan dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)Kos pembelian + tambahan 10% ATAU Penjimatan keseluruhan Akaun 2 pemohon (yang mana lebih rendah)

Apa Yang Anda Perlukan Untuk Beli Rumah Dengan Akaun 2 KWSP

  • Borang KWSP 9C (AHL) dan Senarai Semak
  • Borang KWSP 3 (Pindaan) – untuk pengemukaan mel / pengesahan cap ibu jari
  • Salinan dokumen pengenalan yang asal untuk pengesahan (Bukan pemegang MyKad sahaja)
  • Perjanjian Jual Beli – tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan
  • Buku catatan atau salinan penyata akaun bank anda (untuk tujuan pengesahan)

Info Untuk Pembeli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Buat pengetahuan anda, ciri iri pinjaman atau pembiayaan rumah adalah berbeza untuk rumah pertama dan rumah kedua.

Di dalam artikel ini, kami hanya menerangkan tentang penyusunan dokumen yang diperlukan bagi pembeli rumah pertama dengan Akaun 2 KWSP.

Setiap dokumen adalah wajib dan diperlukan dalam memastikan segala proses permohonanan anda berjalan dengan lancar.

1. Pinjaman

Bukti Pembelian Perjanjian Jualan dan Pembelian (tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)
Bukti Pembiayaan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan ATAU Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan DAN Perjanjian Pinjaman Perumahan / Borang Gadaian 16A / Surat Ketetapan Penyerahan / Surat Ikatan yang ada dalam nama ahli / pasangan* Jika kelulusan pinjaman melebihi satu tahun
Bukti Hubungan Sijil perkahwinan ATAU Sijil kelahiran Wajib untuk pengeluaran bersama dengan suami / isteri / orang tua / mertua / orang tua angkat / ibu bapa langkah / anak / langkah anak / anak angkat / adik-beradik.

2. Pembiayaan Sendiri

Bukti Pembelian Perjanjian Jualan dan Pembelian (tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)
Bukti Pembayaran Penerimaan pembayaran tidak kurang daripada 20% daripada harga hartanah
Bukti Pembelian Tunai Surat Pengesahan Pemaju mengenai pembelian tunai. Mesti mengandungi maklumat mengenai butiran hartanah
Bukti Pembinaan Surat Pengesahan Pemaju mengenai pembelian tunai. Mesti mengandungi maklumat mengenai butiran hartanah. Sijil Arkitek / Surat Permintaan Pembayaran untuk kemajuan pembinaan tidak kurang daripada 20% ATAU Certificate of Fitness – CF / Certificate of Occupation- CO
Bukti Hubungan Sijil perkahwinan ATAU Sijil kelahiran Wajib untuk pengeluaran bersama dengan suami / isteri / orang tua / mertua / orang tua angkat / ibu bapa langkah / anak / langkah anak / anak angkat / adik-beradik

Ya, memang segala syarat dan dokumen yang diperlukan adalah sedikit melecehkan, tetapi sekiranya segala dokumen anda lengkap, KWSP hanya mengambil masa kurang daripada 15 hari untuk meluluskan permohonan anda!

Pastikan anda merancang pembelian rumah pertama dan persaraan dengan baik supaya tidak mengalami masalah kewangan di masa hadapan.

Sekiranya anda masih kurang faham dengan penjelasan dari artikel ini, jangan khawawtir kerana anda boleh hubungi pihak KWSP.

Khidmat Pelanggan: Pertanyaan KWSP
Nombor Telefon: 03-89226000

Iklan

Airbnb Sumbang RM200.4 Juta Kepada Ekonomi Tempatan, Kat Mana Lokasi Yang Hot di Malaysia?

Pada tahun 2017, Airbnb telah menyumbang sebanyak RM200.4 juta kepada ekonomi negara Malaysia. Kenyataan tersebut telah dikeluarkan oleh Mich Goh, ketua polisi umum Airbnb bagi rantau Asia Tenggara.

Bagi mereka yang tidak berapa faham mengenai Airbnb ni, boleh rujuk artikel Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb.

Jadi di manakah lokasi hot yang menguntungkan bagi pemilik Airbnb ni? Daripada data yang diperolehi, ada lokasi yang menjana pendapatan sehingga RM700,000 (12 bulan).

KUALA LUMPUR

1. [7 Bedrooms] CHAOS PENTHOUSE @Bukit Bintang

https://www.airbnb.com/rooms/24254905

2. La Maison 100 Sri Hartamas

https://www.airbnb.com/rooms/16439652

3. L’motichan Signature Collection W Butler & Driver

https://www.airbnb.com/rooms/22008408

4. SPACIOUS 3000SQFT PENTHOUSE 5BR+4BTH KL SENTRAL

https://www.airbnb.com/rooms/21596676

5. Mini Bali in the fringe of KL + Private pool

https://www.airbnb.com/rooms/23921274

JOHOR BAHRU

1. 2 ParagonResidence Apartment Johor Bahru-Penthouse

https://www.airbnb.com/rooms/26169225

2. (32 pax) Spacious Modern Villa @ JB’s Choice

https://www.airbnb.com/rooms/15345336

3. The Royce : 2-Storey Penthouse by LSE @ JB town

https://www.airbnb.com/rooms/10814596

4. The Victoria : 2-Storey Penthouse by LSE @ JB town

https://www.airbnb.com/rooms/10820781

5. De Green Villa

https://www.airbnb.com/rooms/22646095

GEORGE TOWN

1. No.19 Premier Suites

https://www.airbnb.com/rooms/20764289

2. Gurney1 Homestay near Gurney Drive

https://www.airbnb.com/rooms/15329265

3. 7-bed Executive House, RumahKu Georgetown 七床行政套房屋

https://www.airbnb.com/rooms/25140891

4. 8 Rooms (Entire place) @ Carnarvon House

https://www.airbnb.com/rooms/14031457

5. Karpal Singh Drive Nautilus Bay HomeInn(9R&9B 21p)

https://www.airbnb.com/rooms/11975966

Sumber: Airdna.co

Banyak Lagi Kegunaan Rumah, Usah Dibiarkan Begitu Sahaja

Airbnb bukanlah satu-satunya ruang untuk memperolehi pendapatan daripada rumah yang anda miliki. Boleh ikut 6 Tips Jana Pendapatan Dengan Rumah Anda. Sekurang-kurangnya dapat juga pendapatan, daripada ianya dibiarkan kosong begitu sahaja.

Iklan

Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Istilah booking fee atau lock fee dalam pembelian hartanah adalah istilah lazim sekiranya kita ingin beli rumah. Istilah booking fee atau earnest deposit banyak diguna pakai untuk hartanah jenis primer (undercon) dan lock fee sering diguna pakai untuk hartanah jenis sekunder (subsale).

Sebenarnya, sebelum kita menyerahkan sebarang wang sebagai tanda persetujuan untuk pembelian hartanah, anda perlu melakukan beberapa perkara bagi mengelakkan booking fee anda burn.

“Lock fee adalah sejumlah wang yang perlu kita bayar sebagai tanda setuju untuk beli sebuah rumah. Jumlahnya tidak tetap dan bergantung kepada agensi ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah.”

Kita perlu faham bahawa duit booking fee boleh burn kerana beberapa faktor. Jangan nanti bila duit booking dah burn, kita kata ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah menipu pula.

Jom kita tengok cara-cara nak elak duit booking fee daripada burn.

1. Semak Kelayakan

Tidak sedikit pembeli rumah yang barangkali terlalu ghairah dan teruja saat ingin membeli rumah terus membayar booking fee sebelum menyemak kelayakan mereka untuk membeli rumah mereka.

Anda perlu semak kelayakan anda daripada panel bank atau institusi kewangan terlebih dahulu. Sekiranya anda bekerja di dalam sektor swasta, semak menerusi panel bank, dan sekiranya anda bekerja di sektor awam, semak di LPPSA.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Hari ini, tidak susah untuk anda menyemak kelayakan anda kerana terdapat pelbagai portal online yang mampu menyemak kelayakan pinjaman hartanah anda semudah 60 saat sahaja.

Anda boleh semak kelayakan anda di salah satu portal di bawah.

2. Surat Perjanjian

Apabila kita membuat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan surat perjanjian urusan jual beli atau turut dikenali sebagai Letter Of Offer To Purchase (OTP).

Surat perjanjian ini merupakan ‘nyawa’ kita kerana surat perjanjian ini mengandungi segala maklumat tentang ciri-ciri hartanah, harga yang dipersetujui untuk dibeli, alamat hartanah, tarikh pembayaran booking fee, amaun, dan paling penting tandatangan ejen hartanah, pembeli (kita) dan penjual (pemaju).

Rujuk juga terma dan syarat di dalam Letter Of Offer To Purchase tersebut berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk kita menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Apa yang paling penting adalah, kita perlu :-

  • Tahu apa akan terjadi terhadap booking fee yang kita bayar jika pinjaman perumahan tidak diluluskan
  • Dapatkan salinan Letter Of Offer To Purchase dalam bentuk PDF atau bercetak

3. Bayaran Booking Fee

Jangan sesekali membuat bayaran menerusi akaun bank peribadi ejen hartanah kerana bayaran booking fee perlu dibuat kepada akaun agensi ejen hartanah.

Kita juga tidak digalakkan untuk membuat bayaran secara tunai atau menerusi ATM dan cara paling baik adalah dengan membuat pembayaran menerusi bank draf ke Client Account.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Anda Kena Bayar

Buat pengetahuan anda, terdapat akaun khas yang akan memegang booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan akaun ini dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH).

Manakala untuk kita yang ingin membeli hartanah sekunder (subsale) pula, cara terbaik untuk bayar booking fee adalah dengan melantik peguam hartanah yang akan menguruskan urusan perundangan jual beli hartanah.

Peguam hartanah akan membantu kita dengan menyediakan booking form sebagai penyata hitam putih pembayaran booking fee yang dikenakan.

Kemudian, kita boleh membuat bayaran booking ke Client Account firma guaman hartanah tersebut dan bukan ke dalam akaun pemilik rumah tersebut.

4. Booking Fee Termasuk Deposit Atau Tidak?

Untuk rumah sekunder (subsale) ramai yang tidak tahu bahawa booking fee yang kita bayar sebenarnya termasuk deposit rumah anda.

Sekiranya kita telah membuat pembayaran sejumlah 3% booking fee, anda hanya perlu bayar baki 7% lagi yang juga boleh dikeluarkan daripada Akaun 2 KWSP.

Apa yang penting, baki 7% deposit tersebut kita akan bayar ke akaun syarikat guaman hartanah dan selanjutnya peguam hartanah akan menyerahkan baki wang tersebut kepada pemilik hartanah.

Baca : Tips Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Lebih mudah sekiranya kita menggunakan khidmat peguam hartanah dari agensi hartanah yang sama supaya proses jual beli rumah lebih lancar dan cepat.

Menurut pengalaman ejen-ejen hartanah, 90% punca booking fee rumah burn kerana pembeli rumah telah menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank kerana kadar faedah (interest rate) yang tinggi. Menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank dan permohonan ditolak adalah dua perkara yang berbeza.

Elak melakukan kesilapan ini dengan menyemak kelayakan kita dan memilih panel bank dengan kadar faedah yang berpatutan.  

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!