Cara Tukar Nama Geran Rumah Dan Kos Yang Terlibat

Penukaran nama geran rumah selalunya berlaku akibat faraid, penceraian, penjualan aset rumah dan sebagainya. Tetapi, tukar nama geran rumah juga boleh jadi disebabkan penukaran nama harta dari keluarga yang terlibat.

Contohnya, apabila anak sudah dewasa, si ibu akan menukarkan nama rumah kepada nama anak jika beliau merupakan seorang ibu tunggal.

Masih ramai yang belum ketahui secara menyeluruh tentang cara penukaran nama geran rumah dan kos yang terlibat.

Mari kami kongsikan cara untuk tukar nama geran rumah.

1. Tahu Maklumat Penama Baru

Bagi menukar nama geran rumah, kita perlu mengetahui beberapa syarat tukar nama pada geran rumah. Kenalpasti individu yang bertanggungjawab dalam mendaftarkan namanya pada rumah tersebut.

Tanpa mengetahui tentang pemilik rumah tersebut, nama geran rumah tidak boleh ditukarkan.

2. Sediakan Surat Perjanjian

Surat perjanjian juga perlu dibuat bagi mengesahkan rumah tersebut akan dijual kepada pihak yang berkenaan. Tanpa surat perjanjian, ia akan menimbulkan pelbagai masalah yang tidak diingini.

Antaranya pelanggaran janji dan sebagainya.

3. Semak Status Rumah

Sebelum menukar geran rumah, kita harus memastikan terlebih dahulu sama ada rumah terbabit bebas daripada sebarang sekatan atau kaveat. Paling utama adalah, rumah terbabit juga tidak boleh digadaikan kepada mana-mana pihak seperti bank dan sebagainya.

Tanpa sebarang masalah tersebut, proses tukar nama geran rumah akan menjadi lebih lancar dan bebas daripada masalah.

4. Lengkapkan Borang Berikut

Setelah cukup semua syarat berikut, kita boleh ikuti beberapa proses penukaran nama pada geran rumah serta beberapa dokumen juga perlu disediakan. Kita perlu mengisi beberapa borang bersama-sama dengan penama rumah dan beberapa pihak yang berkenaan.

Antara borang yang perlu diisi adalah seperti berikut:

1. Borang 14A Kanun Tanah Negara

Borang ini perlu diisi oleh penama rumah, pembeli dan penjual rumah tersebut. Ia perlu diisi di hadapan peguam atau pegawai pentadbir.  Paling penting, semua pihak yang berkenaan harus hadir ketika borang ini diisi.

Dokumen yang diperlukan adalah kad pengenalan kedua-dua belah pihak, geran rumah asal, surat kebenaran pindah milik, surat pemegang amanah dan sijil kelahiran asal. Ia merupakan cara tukar nama geran rumah yang perlu dilakukan.

2. Borang Permohonan Taksiran Pindah Milik Hartanah (Borang PDS 15)

Selepas borang 14A diisi, penama harus menandatangani borang PDS 15. Untuk borang ini, penama harus menghantar wakil sahaja ke LHDN jika perlu. Dokumen yang diperlukan dalam proses ini adalah salinan borang 14A, salinan geran dan salinan kad pengenalan kesemua pihak yang terlibat.

Selepas kedua-dua proses borang tersebut selesai, kita harus membuat pendaftaran geran hartanah pula. Jadi, kita harus pergi ke Pejabat Tanah berhampiran untuk hakmilik pengeluaran surat penguatkuasaan.

Kali ini, dokumen yang diperlukan adalah borang 14A asal, geran asal, nota taksiran LHDN asal, salinan kad pengenalan kesemua pihak, sijil setem LHDN, salinan resit cukai tanah dan juga cukai pintu.

Kos Yang Terlibat Dalam Penukaran Nama Geran Rumah

Setiap proses yang dilaksanakan pasti mempunyai kos yang tertentu. Ia termasuklah dengan proses pertukaran nama geran rumah, sama ada anda baru sahaja membeli rumah. Pastinya memerlukan anda mengeluarkan kos untuk memastikan ia berjalan lancar.

Jadi, sebagai pembeli rumah, kita harus melihat caj yang dikenakan seperti berikut:

1. Perjanjian Jual Beli Duti Setem

 • 1% pada RM100,000 pertama
 • 0.5% untuk RM4,900,000 berikutnya

2. Duti Setem Perjanjian Pembiayaan

 • 0.5% dari jumlah pinjaman atau RM5 untuk setiap RM1,000

3. Pemindahan Hak Milik Setem

 • 1% pada RM100,000 pertama
 • 2% untuk RM400,000 seterusnya

* untuk rumah sudah siap

4. Fi Guaman

 • RM150,000 pertama – 1%
 • RM150,001 hingga RM850,000 – 0,7%
 • RM850,001 hingga RM2,000,000 – 0,6%
 • Melebihi RM 2,000,000 – 0,5%

5. Duti Setem

 • RM100,000 Pertama – 1%
 • RM100,001 hingga RM500,000 – 2%
 • Selepas RM500,000 – 3%

6. Kos Lain

 • Bayaran Setem (Setiap dokumen) = RM10
 • Affidavit = RM50
 • Pencarian Tanah = RM120
 • Bayaran Pendaftaran = RM100

Akhir kata, ini adalah cara tukar nama geran rumah dan kos yang terlibat perlu kita perhatikan. Sebenarnya ia tidaklah sukar jika kita jelas dengan proses dan kos yang diperlukan.

Sumber Rujukan: Hartabumi

Previous ArticleNext Article

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo