Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Kita kerap mendengar cakap-cakap dan bualan orang kita bahawa harga rumah hari ini semakin mahal sehingga mencapai satu tahap harga yang tidak lagi munasabah dan mustahil untuk dibeli oleh generasi muda.

Adakah harga rumah naik secara mendadak sejak beberapa tahun yang lalu atau kos untuk membina rumah yang semakin meningkat menjadi faktor utama?

“Ada orang kata, harga rumah dah turun, tapi masih ramai lagi rakyat Malaysia yang menyewa.”

Sebenarnya, harga rumah tidaklah meningkat sepanjang tahun. Berdasarkan data dan statistik yang dikeluarkan NAPIC, indeks harga rumah pada tahun 2018 di bandar-bandar utama menurun sehingga -0.6%.

Sumber : Housingwatch.my

Data juga menunjukkan indeks harga rumah di Sabah dan Sarawak menurun kepada 4.8% dan 4.3% pada suku kedua tahun 2018 berbanding 6.6% dan 6.9% pada suku pertama tahun 2018.

Persoalannya di sini, kenapa harga rumah masih mahal?

1. Penawaran vs Permintaan

Punca paling jelas kenapa harga rumah terlalu mahal di Malaysia adalah gara-gara penawaran hartanah oleh pemaju yang tidak selari dengan permintaan hartanah oleh pembeli.

Jika kita lihat pasaran hartanah hari ini, terdapat banyak lambakan projek mewah yang ditawarkan pemaju hartanah dan kurangnya projek perumahan mampu milik yang signifikan dengan gaji isi rumah rakyat Malaysia.

Isu penawaran yang tidak selari dengan permintaan ini akhirnya membentuk satu ekosistem ekonomi yang tidak sihat dan akhirnya menjadi barah buat golongan B40 khususnya anak muda.

Kesan negatif daripada isu ini mampu dilihat dengan jelas apabila penawaran adalah rendah dan permintaan adalah tinggi, maka harga hartanah menjadi mahal.

Berbeza pula apabila penawaran adalah tinggi dan permintaan adalah rendah, maka harga hartanah akan menjadi murah dan terkawal.

2. Kos vs Inflasi

Inflasi bermaksud kenaikan harga umum barang dalam satu rangkaian ekonomi dari semasa ke semasa.

Inflasi juga menjadi cerminan bahawa kuasa beli wang akan menurun berbanding nilainya. Dalam erti kata mudah, perbezaan harga nasi lemak pada tahun 1999 dan 2019 adalah kerana inflasi.

Begitu juga dengan harga rumah yang turut menerima tempias inflasi, di mana harga rumah akan meningkat secara normal pada kadar 3%-4% setahun.

Sungguhpun begitu, peratus median inflasi hartanah di Malaysia adalah sangat berbeza dari tahun ke tahun. Terdapat tahun yang mencatatkan 2% manakala ada juga yang mencatatkan sehingga 6%!

Apa yang menyedihkan tentang inflasi di Malaysia adalah, boleh dikatakan hampir semua harga barang daripada komoditi keperkhidmatan mengalami peningkatan setiap tahun.

Akan tetapi, tangga gaji rakyat Malaysia kekal sama untuk tempoh yang lama menyebabkan kuasa beli di kalangan rakyat Malaysia tidak selari dengan inflasi.

3. Sumber Pendapatan Negara

Tahukah anda, kos asas untuk beli rumah seperti duti setem merupakan salah satu daripada sumber pendapatan negara?

Hal ini tidak mengejutkan apabila Lim Guan Eng mengumumkan pada 20 Januari yang lalu bahawa kutipan cukai oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mencatatkan kutipan sebanyak RM137.035 bilion pada tahun 2018.

Selain daripada itu, Sales and Services Tax (SST)  dan Real Property Gain Tax (RPGT) turut merupakan sumber utama pendapatan negara.

Oleh yang demikian, harga rumah sangat berkait rapat dengan polisi dan sistem cukai negara kerana diselia sepenuhnya oleh pihak kerajaan.

4. Spekulasi Hartanah

Faktor terakhir yakni spekulasi hartanah boleh dikatakan faktor yang paling tidak popular namun memainkan peranan yang besar dalam pasaran.

Apabila pakar-pakar hartanah membuat spekulasi akan turun atau naik sesebuah hartanah atau kawasan, bakal pembeli hartanah sudah pastinya akan mengambil kira pandangan tersebut dan menjadikannya penyebab untuk membeli hartanah.

Spekulasi hartanah asasnya didorong oleh beberapa elemen seperti booster hartanah, kebolehan untuk pelaburan jangka panjang dan kadar sewaan ke atas penyewa di kawasan tersebut.

Kesannya, harga rumah di kawasan tersebut akan meningkat kerana permintaannya yang meningkat.

Oleh yang demikian, apabila terdapat sebarang spekulasi hartanah di dada akhbar atau laman sosial, sila lakukan kajian yang mendalam berkenaan potensi hartanah dan kawasan tersebut agar tidak tersilap langkah.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bijak?

Dalam pasaran hartanah yang sangat kompetitif, ramai pembeli semakin cenderung untuk membeli rumah secara tunai. 

Perasankah anda, trend ini semakin meningkat semenjak tahun 2022? Adakah beli rumah secara tunai itu satu tindakan yang bagus?

Biasanya, segelintir pembeli rumah akan memohon pembiayaan jangka masa pendek bagi membeli rumah secara tunai.

Bagi sesetengah masyarakat kita, ada yang beranggapan bahawa menggunakan kesemua wang tunai untuk membeli rumah memerlukan kita merancang pelan kewangan dengan lebih mantap. Ia adalah kerana pembelian rumah melibatkan sejumlah wang yang sangat besar. 

Bagi anda yang tertanya-tanya sama ada membeli rumah secara tunai adalah satu tindakan yang bagus atau tidak, sila baca artikel ini sampai habis.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bagus?

Bagi menjawab persoalan tersebut, sebenarnya membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kelemahannya tersendiri.

Kelebihan Membeli Rumah Secara Tunai

  • Dapat Rumah Cepat
  • Sebagai pembeli rumah secara tunai, anda mungkin akan mendapat layanan yang istimewa daripada pihak penjual rumah berbanding dengan pembeli rumah secara pembiayaan. Ini adalah kerana proses untuk pembeli rumah mendapat kelulusan pembiayaan perumahan adalah tidak begitu cepat dan pantas. Ia adalah satu proses yang memakan masa. Lain dengan pembelian rumah secara tunai, di mana proses jual beli tersebut lebih mudah.

    Contohnya, jika tiada sebarang isu pembelian secara tunai mungkin akan memakan masa anggaran selama 4 bulan. Ini anggaran jika pembelian secara tunai bagi leasehold.

    • Boleh Runding Harga

    Selain itu, anda juga akan memperolehi kelebihan untuk berunding dalam hal yang berkaitan dengan harga pembelian rumah tersebut. Harga rumah juga boleh menjadi lebih rendah tanpa kos tambahan seperti yuran guaman dan kos lain dalam pembiayaan seperti kebiasaan.

    Cuma masih ada beberapa kos lain untuk Perjanjian Jual Beli (SPA) apabila anda beli secara tunai.

    • Bebas Hutang

    Yang paling bagus adalah anda juga akan memiliki rumah anda secara langsung dan bebas daripada hutang. Terus dapat miliki geran dan tiada sebarang pembiayaan perlu dibayar setiap bulan.

    • Pulangan Pelaburan

    Bagi anda yang ingin menceburi bidang pelaburan hartanah, membeli rumah secara tunai sememangnya diperlukan bagi menjana keuntungan yang lebih besar untuk jangka masa yang panjang. Dengan strategi yang mantap, beli rumah secara tunai akan memastikan pulangan yang berganda dalam pelaburan hartanah.

    Kelemahan Membeli Rumah Secara Tunai

    • Pengeluaran Terhad

    Membeli rumah secara tunai akan mengehadkan pengeluaran kewangan anda kelak. Selain itu, membeli rumah secara tunai akan memberikan masalah yang besar kepada anda sekiranya anda tidak mempunyai kewangan yang lain. Ia akan menjadikan anda tidak mempunyai simpanan kewangan yang kukuh sekiranya tidak merancang kewangan sebelum membeli rumah secara tunai.

    • Masalah Tidak Dijangka

    Selain itu, jika terdapat masalah yang tidak dijangka dan misalnya anda perlu menjual rumah tersebut, ia pasti akan mengambil masa yang lama. Untuk menjual rumah dengan pantas, mungkin harganya terpaksa diturunkan daripada harga asal malah akan mengakibatkan kerugian kepada anda.

    Jadi, boleh dikatakan terikat pada satu aset dengan kewangan yang tidak mantap akan menjadi kelemahan terbesar dalam membeli rumah secara tunai.

    • Tetap Ada Kos Tambahan

    Perlu diingatkan juga, membeli rumah secara tunai juga tidak akan lari daripada kos tambahan yang dikenakan. Anda juga masih perlu membayar cukai tanah, insurans pemilik rumah atau yuran persatuan pemilik rumah.

    Ini juga antara kelemahan membeli rumah secara tunai sekiranya anda tidak mempunyai baki wang yang mencukupi untuk membiayai perbelanjaan kos tambahan tersebut.

    Akhir Kata,

    Kesimpulannya, membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri serta memerlukan anda untuk membuat kajian yang lebih mendalam. Perlu dititik beratkan juga bahawa kewangan yang sangat kukuh dan stabil amat penting sebelum membuat keputusan dalam pembelian rumah secara tunai. 

    Namun, pembelian rumah secara tunai akan memberikan kesan yang buruk sekiranya anda tidak merancang strategi kewangan yang mantap sebelum membeli rumah secara tunai.

    Rujukan

    1. Bungalow.com
    2. PropertyGuru

    Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

    Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

    Berapakah harga untuk Laporan CCRIS?

    Anda boleh dapatkan di laporan CCRIS secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

    Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

    Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

    • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
    • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
    • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
    • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
    • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
    • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
    • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
    • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

    Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

    Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

    • Akaun Deposit atau Simpanan
    • Rekod pekerjaan
    • Status perkahwinan
    • Kesihatan
    • Rekod jenayah
    • Butiran gaji
    • Agama

    Contoh Laporan Kredit:

    Dapat gred (i-Score) 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

    Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

    • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
    • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
    • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
    • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
    • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
    • Usia akaun anda

    Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

    Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.