Jangan Pandang Rendah Dengan Hartanah Di Seremban

Mula wujud seawal kurun ke-14 dan dikenali sebagai Sungai Ujong, Seremban juga dikenali sebagai Somban dan Soghomban terletak 60 kilometer dari pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Setakat Julai 2020, jumlah keseluruhan penduduk Seremban menerusi program Banci 2020 mencatatkan terdapat sekurang-kurangnya 1.16 juta orang yang menetap di sini.

Semenjak tahun 1870-an, Seremban memainkan peranan yang besar sebagai salah sebuah destinasi pertanian, perlombongan dan ekonomi masyarakat Melayu, Cina dan Arab.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Dan pada Januari 2020, Seremban mencatatkan rekod sebagai sebuah bandaraya iaitu Majlis Bandaraya Seremban dengan penggabungan Majlis Perbandaran Seremban dan Majlis Perbandaran Nilai.

Bercakap soal harga rumah di Seremban pula, harga purata rumah teres setingkat di Seremban adalah RM250,000 pada tahun 2020.

Teres dua tingkat pula RM400,00, Semi-D setingkat RM500,000 dan Semi-D dua tingkat adalah RM600,000.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Seremban hari ini merupakan bandar yang pesat membangun dengan perkembangan pembangunan sektor perindustrian, perumahan, pengangkutan dan pelancongan.

Berbalik kepada topik artikel ini, sebenarnya terdapat beberapa sebab kenapa kita tidak boleh pandang sebelah mata terhadap hartanah di Seremban.

Disebabkan penawaran bank tanah yang terhad dan mahal di bandaraya Kuala Lumpur, banyak pemaju hartanah mengambil langkah proaktif dengan membina projek hartanah baharu di sekitar Seremban.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Dan jika anda sedang berkira-kira untuk membeli hartanah di Seremban, artikel review kawasan ini memang untuk anda!

Jom kita tengok kenapa kita tak boleh pandang rendah kepada hartanah di Seremban.

1. Lokasi

Kredit: Majlis Bandaraya Seremban

Seremban merupakan sebahagian daripada kawasan Greater Kuala Lumpur dan bersempadan dengan Selangor di bahagian utara, Pahang di bahagian Timur dan Melaka di bahagian selatan.

Seremban merupakan salah satu bandar paling matang di Malaysia dan lengkap dengan pelbagai fasiliti dan kemudahan asas untuk kehidupan seharian anda.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Untuk rekod, Seremban mempunyai beberapa tarikan pelancong dan keluarga di hujung minggu seperti Dataran Seremban, Kompleks Kraf Negeri Sembilan, Ladang Burung Unta, Muzium Negeri, Tasik Seremban dan Taman Budaya.

Untuk keluar dari Seremban, anda tidak perlu khuatir kerana terdapat akses mudah menerusi lebuhraya PLUS dan LEKAS.

2. Pembangunan Berintegrasi

Bermula dari tahun 2004 lagi, Seremban telah menjadi pilihan utama pemaju hartanah bereputasi tinggi seperti IJM Land, Matrix Concepts dan Sime Darby Properties yang giat membina projek hartanah kediaman.

Hampir kesemua projek hartanah terletak berdekatan dengan lebuhraya utama di samping terletak berdekatan dengan sekolah, universiti dan pusat beli belah.

Di antara kolej dan universiti yang ada di Seremban adalah Open University Malaysia, UiTM Kampus Seremban, MSU College dan IMU Clinical School.

AEON Mall Seremban 2, Palm Mall, Terminal Shopping Centre, Seremban Gateway dan Centrepoint Seremban merupakan pusat beli belah yang wujud.

3. Harga Rumah Masih Mampu Milik

Kredit Gambar: Travel Triangle

Jujurnya, harga median rumah teres setingkat dan teres dua tingkat di Seremban yang dijual pada harga RM250,000 dan RM400,000 masih lagi mampu milik untuk golongan M40.

Seremban juga menawarkan lebih banyak hartanah baharu jenis landed berbanding high-rise yang terdapat di Lembah Klang.

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Seremban mempunyai kadar peningkatan harga rumah tahunan yang paling positif serendah 50% – 108% untuk hartanah jenis landed dalam masa 20 tahun.

4. Infrastruktur & Jaringan Pengangkutan

Daripada segi infrastruktur dan jaringan pengangkutan, warga Seremban boleh berbangga kerana wujudnya akses mudah ke Kajang menerusi LEKAS, utara dan selatan tanah air menerusi PLUS dan KLIA melalui ELITE.

Selain itu, KTM kekal sebagai medium pengangkutan awam utama yang menghubungkan bandaraya Seremban sehingga KL Sentral setiap hari.

20 tahun dahulu, Nilai dan Seremban terasa begitu jauh dari Kuala Lumpur.

Hari ini, kedua-duanya termasuk dalam jajaran Greater Kuala Lumpur dan bakal memperlihatkan pembangunan sosial, ekonomi, pengangkutan dan perumahan yang lebih berdaya saing.

Seremban mungkin berada di ‘dunia’ yang berbeza dengan Kuala Lumpur, tetapi Seremban sebenarnya mampu menawarkan kehidupan berkomuniti yang tidak kurang hebat dengan Lembah Klang.

Lambat laun, orang ramai akan mula sedar dengan RM500,000 di Kuala Lumpur kita hanya dapat kondominium 3 bilik, tetapi di Seremban kita mampu memiliki teres dua tingkat superlink dengan sistem sekuriti gated and guarded.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 14 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.