11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Ada orang suka rumah atas tanah, ada sedikit ruang untuk bercucuk tanam & wujud suasana berjiran yang kondusif. Yalah, kalau ada jiran senang nak minta tolong itu ini. Ada jugak rumah landed yang takde pagar, lagi mudah nak redah rumah jiran.

Tak kurang juga yang suka tinggal rumah bertingkat-tingkat. Nak privacy katanya. Pergi kerja, balik kerja, duduk dalam rumah diam-diam. Taknak bergaul sangat dengan orang sekeliling. Juga disebabkan harga rumah jenis ini lebih murah jika dibandingkan dengan rumah landed.

Landed vs Strata

Jom kita fahamkan dahulu istilah yang digunapakai.

LandedStrata
  • Landed atau atas tanah, rumah akan dibina dengan satu tingkat, dua tingkat, tiga tingkat dan selebihnya.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara persendirian oleh pemilik rumah tersebut (geran individu).

 

  • Strata atau level, rumah dibina bertingkat-tingkat di sebuah kawasan tanah. Dan setiap tingkat akan terdapat beberapa unit rumah.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara perkongsian dengan semua pemilik unit rumah tersebut (strata title/geran strata).

Sekarang kita tengok pula jenis-jenis rumah yang ada di Malaysia:

1. Rumah Teres

Bentuk rumah teres macam sandwich disebabkan tiada ruang kosong antara rumah jenis ini. Di kiri atau kanan rumah pasti ada sebuah rumah lain. Sedikit tanah kosong terdapat di belakang atau di depan rumah teres, yang biasanya akan digunakan untuk bercucuk-tanam, sidai baju dan ruang tempat letak kereta. Kalau nak luas sikit, tambah duit sikit untuk dapatkan rumah corner lot.

Kalau berjaya dapat corner lot memang meriah, ruang tanah yang besar di tepi rumah boleh bina swimming pool kecil-kecilan dan sesekali berBBQ dengan keluarga. Biasanya rumah corner lot ni ruang keluasan hampir dua kali ganda daripada rumah teres lain.

2. Rumah Berkembar

Jenis rumah landed yang kedua iaitu rumah Semi-Detached (Semi-D) atau rumah berkembar. Rumah jenis ini bersebelahan dan melekat di tengah. Di tepi yang bertentangan akan ada ruang kosong yang biasanya pemilik rumah akan tambahkan tempat letak kereta, berkebun, landskap dan sebagainya. Ada juga pemilik rumah yang membuat pengubahsuaian dengan menambah bilik atau besarkan ruang.

3. Banglo

Kebiasaannya rumah banglo dimiliki oleh golongan berada. Rumah banglo akan mempunyai kawasan yang agak luas di sekelilingnya dan jarak di antara satu rumah dengan rumah yang lain pun agak jauh. Rumah banglo juga dikenali sebagai detached house.

Pemilik rumah banglo seharusnya menggunakan keluasan di sekeliling rumah dengan baik seperti bercucuk tanam, membina tempat untuk beriadah, kolam renang dan sebagainya.

4. Flat

Flat biasanya dibina dalam satu kawasan tertutup dan mempunyai beberapa blok dengan setiap blok mempunyai 3 ke 14 tingkat atau lebih. Rumah jenis ini adalah rumah yang paling murah dan kebanyakan rumah jenis ini adalah kos rendah. Terdapat rumah flat yang ada kemudahan deretan kedai, taman permainan, dewan komuniti dan surau.

Pemilik rumah flat hanya memiliki ruang koridor di luar rumah dan dikongsi dengan pemilik sebelah menyebelah. Parking kereta pula siapa cepat dia dapat, kereta double parking tanpa tarik handbrake tu perkara biasa.

5. Apartment

Keluasan apartment lebih besar daripada flat samada di dalam atau di luar rumah. Dari segi harga pula, boleh dikatakan apartment berada di dalam lingkungan kos sederhana dan lebih murah berbanding kondominium.

Pemilik apartment memiliki keseluruhan dan kawasan di depan unitnya. Antara kemudahan yang disediakan termasuk pengawal keselamatan, ruang letak kereta berbumbung, kolam renang, gymnasium, kedai runcit dan lain-lain.

6. Serviced Apartment

E&O Residences Kuala Lumpur

Pada kebiasaannya serviced apartment ini lengkap dengan perabot (fully furnished) dan penuh dengan kemudahan kepada penduduk seperti tempat letak kereta persendirian, kolam renang, gymnasium dan sebagainya. Biasanya serviced apartment terletak dibandar- bandar besar.

Mewahnya seperti menyewa di hotel, tetapi mempunyai ruang yang lebih besar dan dapur untuk masak.

7. Kondominium

Kondominium adalah rumah strata yang paling mewah. Rekabentuknya lebih moden, luas dan kemudahan yang disediakan lebih mewah, sistem keselamatan juga lebih baik daripada rumah flat dan apartment. Jarak antara unit rumah juga biasanya tidak serapat apartmen (jiran jauh-jauh).

Setiap pemilik biasanya dibekalkan dengan kad akses untuk memasuki kawasan kondo. Setiap unit akan diberikan ruang letak kereta berdaftar. Kondo juga mempunyai clubhouse yang terdapat swimming pool, gym, surau, kedai, pejabat pengurusan, kedai dobi dan pelbagai kemudahan lain. Kondo juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu standard, penthouse dan duplex.

Antara kos lain yang terlibat bila beli kondominium adalah perlu bayar maintenance fee setiap bulan.

8. Townhouse

Sumber gambar : IOI Properties

Townhouse adalah satu jenis rumah yang agak menarik merupakan gabungan di antara strata dan landed. Rumah townhouse biasanya 2 tingkat atau lebih. Uniknya townhouse ini kerana rupanya seolah-olah rumah teres tapi setiap tingkat ada unit yang tidak bersambung antara satu sama lain.

Pemilik rumah akan memiliki pintu rumah berbeza dan bahagian letak kereta sendiri. Untuk rumah townhouse 2 tingkat, kawasan sekitar rumah akan dibahagi dua tetapi rumah townhouse lebih dari 3 tingkat tidak mempunyai kawasan yang luas sama seperti rumah strata lain.

Antara contoh rumah townhouse adalah projek Sunway Montana di Desa Melawati yang berharga RM1.4 juta.

9. SOHO (Small Office Home Office)

Kerja dan tempat tinggal digabungkan kedua-duanya, jadilah SOHO. Sesuai untuk orang bujang yang bekerja daripada rumah dan mempunyai waktu kerja yang fleksibel, bolehlah menetap di SOHO. Bangun tidur je, terus masuk pejabat.

10. SOFO (Small Office Flexible Office)

SOFO pula menawarkan fleksibiliti daripada segi tempat tinggal yang boleh bertukar kepada ruang pejabat dan sebaliknya. SOFO biasanya tiada dinding atau partition yang memisahkan, maka ia boleh berubah dengan senangnya.

11. SOVO (Small Office Virtual Office)

SOVO pula lebih sesuai bagi syarikat yang baru nak bermula, di mana ia mempunyai semua kemudahan untuk tujuan komersial. Tetapi yang kurang enaknya, semua bil adalah pada kadar komersial dan lebih mahal daripada kadar kediaman.

Saya Nak Beli Rumah…

Nak beli rumah ni, tak kira lah rumah jenis apa pun; asalkan ia mengikut kemampuan masing-masing. Kalau rasa hanya mampu beli rumah flat, beli terus asalkan ia milik kita. Nak beli rumah perlukan downpayment yang tinggi dan instalment bulanan selama berpuluh tahun lamanya, jadi jangan tersilap beli rumah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my: Pertumbuhan Harga Median Sewa Hartanah Lembah Klang Teratas Bagi H1 2022 Mencerminkan Permulihan Pasaran Sewa Berterusan

KUALA LUMPUR, 25 SEPTEMBER 2022 – iProperty.com.my hari ini mengumumkan hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan pertumbuhan harga median sewa tertinggi pada setengah tahun pertama (H1) 2022. Hartanah-hartanah tersebut telah memperoleh pertumbuhan peratusan dua angka berbanding setengah tahun kedua (H2) [RS1] 2021. 

Semakin ramai pencari hartanah mengalihkan tumpuan kepada menyewa sebagai penyelesaian untuk meningkatkan keperluan gaya hidup dan ruang kediaman mereka. Ini disebabkan oleh iklim ekonomi yang mencabar termasuk kenaikan kadar faedah dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my), berkata, “Di iProperty.com.my, kami telah menyaksikan peningkatan 34% dalam carian untuk hartanah sewa pada H1 2022. Peningkatan carian ini mencadangkan bahawa menyewa adalah pilihan yang sesuai untuk pengguna yang ingin mencari lebih kebebasan dan fleksibiliti serta kelebihan kewangan. Pertumbuhan harga sewa yang memberangsangkan oleh beberapa hartanah terkemuka di Lembah Klang juga memberi petunjuk bahawa pasaran hartanah mempunyai keupayaan untuk pulih pasca pandemik. Ini memberikan keyakinan kepada pembeli dan penaik taraf yang ingin melabur dalam hartanah kediaman. Dalam keadaan yang sama, situasi ini memberi peluang kepada pelabur hartanah yang kukuh dari segi kewangan untuk memanfaatkan potensi hartanah sewa yang menguntungkan.”

Data iProperty.com.my menawarkan gambaran yang lebih jelas tentang pergerakan harga sewa dengan mengenal pasti hartanah bertingkat tinggi melalui tiga peringkat harga berbeza – di bawah RM1,500; RM1,500 ke RM2,500; dan melebihi RM2,500. Ini menawarkan pandangan yang lebih mendalam tentang pelbagai jenis pilihan pelaburan sewaan yang menunjukkan prestasi baik dalam keadaan semasa.

Berikut ialah senarai hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan median pertumbuhan sewa tertinggi pada H1 2022:

Mampu Milik dan Kemudahan – Hartanah Terbaik Dengan Harga Sewa Bawah RM1,500

Lokasi yang strategik dan harga yang baik adalah faktor pendorong utama di sebalik pertumbuhan harga median sewa beberapa hartanah kediaman bertingkat tinggi Kuala Lumpur di bawah RM1,500. Kondominium Miharja di Cheras mengungguli senarai dengan pertumbuhan sebanyak 11.5%. Kondominium tersebut berdekatan dengan stesen LRT dan MRT serta pengalaman runcit seperti pusat membeli-belah, medan selera, dan restoran. Beberapa hartanah bertingkat tinggi di Bukit Jalil dan Kuchai Lama juga muncul sebagai pemenang, mencatatkan pertumbuhan hargamedian sewa antara 9.1% (De Tropicana, Kuchai Lama) dan 7.8% (Residensi Lanai, Bukit Jalil). Pergerakan positif itu disokong oleh kemudahan untuk mengakses projek-projek ini melalui beberapa lebuh raya utama.

Sementara itu, hartanah di pinggir bandar Selangor seperti Bandar Sungai Long, Cyberjaya, dan Semenyih, terus popular di kalangan penyewa berpendapatan sederhana. Landmark Residence 2 di Bandar Sungai Long, yang mencatatkan pertumbuhan harga median sewa sebanyak 16.7%, menawarkan nilai yang hebat dengan permintaan harga sewa yang berpatutan, persekitaran tempat tinggal yang tenang dan rangkaian jalan raya yang baik. Begitu juga di Cyberjaya, The Arc dan Tamarind Suites telah menunjukkan prestasi yang baik pada H1 2022 dengan pertumbuhan masing-masing sebanyak 10% dan 9.1%. The Arc adalah amat popular di kalangan pelajar university dan penyewa tempatan dan asing yang bekerja di sekitar kawasan itu. Manakala, Tamarind Suites mempunyai banyak unit yang disewakan sebagai penginapan jangka pendek kerana susun atur dupleksnya yang menarik dan lokasi yang bersebelahan pusat membeli-belah kejiranan popular.

Memenuhi Permintaan Gaya Hidup Penduduk Bandar – Hartanah Terbaik dengan Harga Sewa Antara RM1,500 hingga RM2,500

Hartanah di dalam lingkungan harga ini menarik minat golongan muda di bandar kerana mereka biasanya tinggal di lokasi yang lebih strategik dan menawarkan beberapa kelebihan gaya hidup. Satu contoh ialah Taragon Puteri Bintang di Kuala Lumpur, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 33.3% pada H1 2022. Ini telah menandakan kebangkitan semula minat di kawasan Jalan Pudu lama di sekitar Bukit Bintang. Hartanah ini mendapat manfaat daripada akses mudah ke pusat membeli-belah, pusat hiburan, LRT dan stesen Monorel. Atas sebab yang sama, beberapa hartanah di Setapak memperoleh antara 25% (The Ridge) dan 12.5% ​​(Platinum Lake PV 13) dalam pertumbuhan harga median sewa. Setapak menawarkan lebih banyak pilihan kediaman bertingkat tinggi dengan harga yang berpatutan dan kemudahan gaya hidup yang dinaik taraf, serta akses mudah ke pusat bandar. Hal ini memberi petanda baik kepada penduduk bandar moden yang berpendapatan sederhana.

Bagi Selangor, lima hartanah sewa di Subang Jaya dan Puchong mendominasi senarai pertumbuhan harga median teratas – berikutan tarikan tradisionalnya sebagai kawasan kejiranan matang yang memfokuskan kehidupan keluarga dan komuniti. Faktor kesesuaian untuk didiami adalah salah satu kekuatan Subang Jaya. Kawasan ini telah menjadi sebuah pusat kepada pelbagai medan makan, tarikan keluarga dan institusi pendidikan,. Ini telah dicerminkan dalam prestasi kukuh tiga hartanah sewa termasuk Kenwingston Skylofts, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 17.6%.

Sementara itu, daya tarikan Puchong sentiasa menjadi tumpuan keterhubungan, dengan banyak LRT dan titik akses lebuh raya. Hasilnya, kawasan itu merupakan salah satu penggerak utama untuk harga median sewa di Selangor, mencatatkan pertumbuhan antara 12.5% ​​(Zefer Hill Residence) dan 16.7% (Skyvilla @ D’Island) pada H1 2022.

Premium dan Eksklusif – Hartanah TerbaikDengan Harga Sewa Melebihi RM2,500

Hartanah dalam lingkungan harga sewa ini memenuhi keperluan penyewa berpendapatan tinggi dengan keutamaan untuk menikmati kehidupan mewah. Pembukaan semula sempadan antarabangsa telah menarik komuniti ekspatriat untuk kembali ke pasaran hartanah Malaysia. Sebagai contoh, di Pusat Bandar Kuala Lumpur (KLCC), Setia SKY Residences mencatatkan pertumbuhan purata harga sewa sebanyak 29%. Suite Platinum (The Face Suites) juga memperoleh 15.4% disebabkan lokasinya dalam hab perniagaan dan komersial utama ibu kota. Hartanah ini juga terkenal di kalangan pelancong dan pengembara perniagaan yang mencari penginapan jangka pendek. Mont Kiara ialah satu lagi kawasan popular di kalangan ekspatriat yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat antara 11.1% (i-Zen @ Kiara 2) dan 10.5% (Lumina Kiara), menjadikannya sasaran kegemaran pelabur hartanah.

Bagi penyewa tempatan dalam lingkungan pendapatan lebih tinggi, ramai yang merasakan pengalaman hidup yang dipertingkatkan dengan ruang yang besar, persekitaran hijau yang kondusif dan kemudahan yang memperkayakan gaya hidup, sebagai faktor kritikal apabila mencari hartanah. Contoh utama ialah Tropicana Grande, yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat sebanyak 9% – kondominium gaya resort ini menyediakan kemudahan rumah kelab dan berhadapan Tropicana Golf & Country Resort. [email protected] Damansara, dengan kemudahan rekreasi yang diilhamkan oleh hotel juga masuk ke dalam senarai dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 12.90%. Mendahului senarai ialah Saujana Residency di Subang Jaya, dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 20%. Walaupun lebih lama, apartmen berservis ini menawarkan kediaman berkepadatan rendah, taman peribadi khusus bagi unit yang lebih besar, dan pelbagai kemudahan gaya hidup termasuk kedai serbaneka dalaman dan dobi.