11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Ada orang suka rumah atas tanah, ada sedikit ruang untuk bercucuk tanam & wujud suasana berjiran yang kondusif. Yalah, kalau ada jiran senang nak minta tolong itu ini. Ada jugak rumah landed yang takde pagar, lagi mudah nak redah rumah jiran.

Tak kurang juga yang suka tinggal rumah bertingkat-tingkat. Nak privacy katanya. Pergi kerja, balik kerja, duduk dalam rumah diam-diam. Taknak bergaul sangat dengan orang sekeliling. Juga disebabkan harga rumah jenis ini lebih murah jika dibandingkan dengan rumah landed.

Landed vs Strata

Jom kita fahamkan dahulu istilah yang digunapakai.

Landed Strata
  • Landed atau atas tanah, rumah akan dibina dengan satu tingkat, dua tingkat, tiga tingkat dan selebihnya.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara persendirian oleh pemilik rumah tersebut (geran individu).

 

  • Strata atau level, rumah dibina bertingkat-tingkat di sebuah kawasan tanah. Dan setiap tingkat akan terdapat beberapa unit rumah.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara perkongsian dengan semua pemilik unit rumah tersebut (strata title/geran strata).

Sekarang kita tengok pula jenis-jenis rumah yang ada di Malaysia:

1. Rumah Teres

Bentuk rumah teres macam sandwich disebabkan tiada ruang kosong antara rumah jenis ini. Di kiri atau kanan rumah pasti ada sebuah rumah lain. Sedikit tanah kosong terdapat di belakang atau di depan rumah teres, yang biasanya akan digunakan untuk bercucuk-tanam, sidai baju dan ruang tempat letak kereta. Kalau nak luas sikit, tambah duit sikit untuk dapatkan rumah corner lot.

Kalau berjaya dapat corner lot memang meriah, ruang tanah yang besar di tepi rumah boleh bina swimming pool kecil-kecilan dan sesekali berBBQ dengan keluarga. Biasanya rumah corner lot ni ruang keluasan hampir dua kali ganda daripada rumah teres lain.

2. Rumah Berkembar

Jenis rumah landed yang kedua iaitu rumah Semi-Detached (Semi-D) atau rumah berkembar. Rumah jenis ini bersebelahan dan melekat di tengah. Di tepi yang bertentangan akan ada ruang kosong yang biasanya pemilik rumah akan tambahkan tempat letak kereta, berkebun, landskap dan sebagainya. Ada juga pemilik rumah yang membuat pengubahsuaian dengan menambah bilik atau besarkan ruang.

3. Banglo

Kebiasaannya rumah banglo dimiliki oleh golongan berada. Rumah banglo akan mempunyai kawasan yang agak luas di sekelilingnya dan jarak di antara satu rumah dengan rumah yang lain pun agak jauh. Rumah banglo juga dikenali sebagai detached house.

Pemilik rumah banglo seharusnya menggunakan keluasan di sekeliling rumah dengan baik seperti bercucuk tanam, membina tempat untuk beriadah, kolam renang dan sebagainya.

4. Flat

Flat biasanya dibina dalam satu kawasan tertutup dan mempunyai beberapa blok dengan setiap blok mempunyai 3 ke 14 tingkat atau lebih. Rumah jenis ini adalah rumah yang paling murah dan kebanyakan rumah jenis ini adalah kos rendah. Terdapat rumah flat yang ada kemudahan deretan kedai, taman permainan, dewan komuniti dan surau.

Pemilik rumah flat hanya memiliki ruang koridor di luar rumah dan dikongsi dengan pemilik sebelah menyebelah. Parking kereta pula siapa cepat dia dapat, kereta double parking tanpa tarik handbrake tu perkara biasa.

5. Apartment

Keluasan apartment lebih besar daripada flat samada di dalam atau di luar rumah. Dari segi harga pula, boleh dikatakan apartment berada di dalam lingkungan kos sederhana dan lebih murah berbanding kondominium.

Pemilik apartment memiliki keseluruhan dan kawasan di depan unitnya. Antara kemudahan yang disediakan termasuk pengawal keselamatan, ruang letak kereta berbumbung, kolam renang, gymnasium, kedai runcit dan lain-lain.

6. Serviced Apartment

E&O Residences Kuala Lumpur

Pada kebiasaannya serviced apartment ini lengkap dengan perabot (fully furnished) dan penuh dengan kemudahan kepada penduduk seperti tempat letak kereta persendirian, kolam renang, gymnasium dan sebagainya. Biasanya serviced apartment terletak dibandar- bandar besar.

Mewahnya seperti menyewa di hotel, tetapi mempunyai ruang yang lebih besar dan dapur untuk masak.

7. Kondominium

Kondominium adalah rumah strata yang paling mewah. Rekabentuknya lebih moden, luas dan kemudahan yang disediakan lebih mewah, sistem keselamatan juga lebih baik daripada rumah flat dan apartment. Jarak antara unit rumah juga biasanya tidak serapat apartmen (jiran jauh-jauh).

Setiap pemilik biasanya dibekalkan dengan kad akses untuk memasuki kawasan kondo. Setiap unit akan diberikan ruang letak kereta berdaftar. Kondo juga mempunyai clubhouse yang terdapat swimming pool, gym, surau, kedai, pejabat pengurusan, kedai dobi dan pelbagai kemudahan lain. Kondo juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu standard, penthouse dan duplex.

Antara kos lain yang terlibat bila beli kondominium adalah perlu bayar maintenance fee setiap bulan.

8. Townhouse

Sumber gambar : IOI Properties

Townhouse adalah satu jenis rumah yang agak menarik merupakan gabungan di antara strata dan landed. Rumah townhouse biasanya 2 tingkat atau lebih. Uniknya townhouse ini kerana rupanya seolah-olah rumah teres tapi setiap tingkat ada unit yang tidak bersambung antara satu sama lain.

Pemilik rumah akan memiliki pintu rumah berbeza dan bahagian letak kereta sendiri. Untuk rumah townhouse 2 tingkat, kawasan sekitar rumah akan dibahagi dua tetapi rumah townhouse lebih dari 3 tingkat tidak mempunyai kawasan yang luas sama seperti rumah strata lain.

Antara contoh rumah townhouse adalah projek Sunway Montana di Desa Melawati yang berharga RM1.4 juta.

9. SOHO (Small Office Home Office)

Kerja dan tempat tinggal digabungkan kedua-duanya, jadilah SOHO. Sesuai untuk orang bujang yang bekerja daripada rumah dan mempunyai waktu kerja yang fleksibel, bolehlah menetap di SOHO. Bangun tidur je, terus masuk pejabat.

10. SOFO (Small Office Flexible Office)

SOFO pula menawarkan fleksibiliti daripada segi tempat tinggal yang boleh bertukar kepada ruang pejabat dan sebaliknya. SOFO biasanya tiada dinding atau partition yang memisahkan, maka ia boleh berubah dengan senangnya.

11. SOVO (Small Office Virtual Office)

SOVO pula lebih sesuai bagi syarikat yang baru nak bermula, di mana ia mempunyai semua kemudahan untuk tujuan komersial. Tetapi yang kurang enaknya, semua bil adalah pada kadar komersial dan lebih mahal daripada kadar kediaman.

Saya Nak Beli Rumah…

Nak beli rumah ni, tak kira lah rumah jenis apa pun; asalkan ia mengikut kemampuan masing-masing. Kalau rasa hanya mampu beli rumah flat, beli terus asalkan ia milik kita. Nak beli rumah perlukan downpayment yang tinggi dan instalment bulanan selama berpuluh tahun lamanya, jadi jangan tersilap beli rumah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Rumah Atau Tanah?

Topik mengenai rumah tidak pernah lapuk dek zaman. Apatah lagi bila masuk soal beli rumah yang sudah siap atau tanah untuk dibina rumah di atasnya.

Semenjak tahun 1990-an lagi, banyak projek perumahan swasta mula dijual kepada orang awam ekoran langkah Kerajaan pada ketika itu yang membuka pasaran hartanah kepada pemaju hartanah swasta.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Begitu juga dengan pasaran tanah untuk kediaman yang juga meningkat pada era ini.

Artikel kali ini akan membincangkan secara kasar apa yang anda perlu buat sebelum membeli tanah untuk bina rumah sendiri.

Beli Rumah Yang Dah Siap

Sebenarnya, ada banyak faedah jika anda beli rumah yang sudah siap atau kita panggil rumah industri (rumah yang dibina dalam kuantiti banyak oleh pemaju hartanah).

Antara kelebihannya adalah:

  • Saluran air
  • Aliran elektrik
  • Jalan yang berturap
  • Sistem kumbahan dan longkang konkrit

Selain itu, anda juga tidak perlu risau dengan fasiliti kerana pemaju hartanah biasanya mempunyai bank tanah yang banyak di kawasan bandar atau sekurang-kurangnya pinggir bandar yang mempunyai jaringan lebuh raya dan infrastruktur.

Hospital, sekolah, kawasan perindustrian dan taman permainan sudah pasti ada.

Kekurangannya adalah, seni bina rumah adalah tetap dan anda tidak boleh suka-suka minta pemaju hartanah menukar seni bina luaran dan dalaman rumah anda sungguhpun anda mempunyai wang berkoyan-koyan di dalam bank.

Anda juga tidak boleh mengubah saiz rumah yang statik seperti menambah bilik, membesarkan ruang parkir dan sebagainya khususnya jika geran rumah anda berstatus strata.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Lain kisahnya jika anda membeli tanah untuk membina rumah sendiri.

Anda boleh custom seni bina dan fasiliti kediaman anda. Contohnya, anda berkuasa sepenuhnya menukar saiz bilik, ruang parkir atau juga menambah fasiliti kolam renang dengan fungsi ombak.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Itu semua boleh dilakukan jika anda ada kuasa modal.

Apa yang lebih menarik, nilai tanah yang anda beli untuk bina rumah yang mempunyai Certificate of Fitness (CF) dan CCC untuk menggantikan Certificate of Fitness for Occupation (CFO) juga lebih tinggi.

Tanah yang dibeli pada harga RM150,000 di Janda Baik boleh menjadi RM350,000 beserta dengan binaan rumah.

Banyak pembeli tanah yang bina rumah sendiri terlepas perkara ini menyebabkan bank value tanah menjadi rendah.

Baca : Belia Tanpa Slip Gaji Boleh Miliki Rumah Sendiri Menerusi RBN (Rumah Bina Negara)

Jadi, macam mana nak bina rumah di atas tanah sendiri? Ini penjelasannya.

1. Semak Status

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan melakukan semakan status tanah tersebut samada jenis:

  •  kediaman
  •  pertanian atau
  •  perindustrian

Selepas itu, sekiranya tanah itu merupakan tanah untuk kediaman, sila buat semakan rasmi di Pejabat Tanah Daerah.

Dengan modal sekitar RM50 – RM100, buat semakan untuk sebarang sekatan ke atas tanah itu seperti kaveat, cagaran ke bank dan sebagainya.

2. Infrastruktur

Banyak orang membeli tanah lot individu lupa untuk membuat semakan infrastruktur pada lokasi tanah tadi merangkumi:

  •  jalan yang berturap
  •  longkang konkrit
  •  saluran air dan elektrik

Jika tanah yang anda beli tidak mempunyai asas infrastruktur seperti di atas, maka anda perlu mengeluarkan kos untuk membiayai kos ketiga-tiga infrastruktur tadi.

Lokasi tanah yang terlalu jauh sehingga perlu menggunakan kenderaan pacuan empat roda juga tidak digalakkan sama sekali.

3. Geografi Tanah

Image by Frank Winkler from Pixabay

Sebaiknya, belilah tanah di permukaan yang rata dan sesuai untuk dibina dan didiami. Lebih banyak baik dari buruk.

Ada orang yang ‘terbeli’ tanah di lereng bukit terpaksa mengeluarkan kos tambahan untuk levelkan tanah, retaining wall, mendapatkan perkhidmatan arkitek dan jurutera sebelum mendapat kebenaran PBT.

4. Bentuk Tanah

Kalau boleh elakkan membeli tanah lot yang bersaiz memanjang, segi tiga dan juga diamond.

Bentuk tanah yang terbaik adalah segi empat tepat kerana dengan saiz ini, anda boleh merancang dan membina rumah idaman pada saiz yang lebih realistik.

Rumah anda yang siap kelak pun lebih cantik.

Jika anda bosan dengan seni bina rumah kediaman yang sedia ada di pasaran oleh pemaju hartanah, tidak salah sekiranya anda membina rumah atas tanah sendiri.

Di Malaysia, kita mempunyai ramai pemaju hartanah Bumiputera yang mempunyai pengalaman dan kepakaran membina rumah mengikut seni bina yang anda ingini.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Beli tanah untuk bina rumah tetap pilihan terbaik lebih – lebih lagi jika anda berjaya membeli tanah di lokasi strategik.

Di hujung hari, tanah tersebut boleh digunakan untuk tujuan pertanian dan rumah itu kekal milik anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!