11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Ada orang suka rumah atas tanah, ada sedikit ruang untuk bercucuk tanam & wujud suasana berjiran yang kondusif. Yalah, kalau ada jiran senang nak minta tolong itu ini. Ada jugak rumah landed yang takde pagar, lagi mudah nak redah rumah jiran.

Tak kurang juga yang suka tinggal rumah bertingkat-tingkat. Nak privacy katanya. Pergi kerja, balik kerja, duduk dalam rumah diam-diam. Taknak bergaul sangat dengan orang sekeliling. Juga disebabkan harga rumah jenis ini lebih murah jika dibandingkan dengan rumah landed.

Landed vs Strata

Jom kita fahamkan dahulu istilah yang digunapakai.

Landed Strata
  • Landed atau atas tanah, rumah akan dibina dengan satu tingkat, dua tingkat, tiga tingkat dan selebihnya.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara persendirian oleh pemilik rumah tersebut (geran individu).

 

  • Strata atau level, rumah dibina bertingkat-tingkat di sebuah kawasan tanah. Dan setiap tingkat akan terdapat beberapa unit rumah.
  • Tanah bagi rumah jenis ini dimiliki secara perkongsian dengan semua pemilik unit rumah tersebut (strata title/geran strata).

Sekarang kita tengok pula jenis-jenis rumah yang ada di Malaysia:

1. Rumah Teres

Bentuk rumah teres macam sandwich disebabkan tiada ruang kosong antara rumah jenis ini. Di kiri atau kanan rumah pasti ada sebuah rumah lain. Sedikit tanah kosong terdapat di belakang atau di depan rumah teres, yang biasanya akan digunakan untuk bercucuk-tanam, sidai baju dan ruang tempat letak kereta. Kalau nak luas sikit, tambah duit sikit untuk dapatkan rumah corner lot.

Kalau berjaya dapat corner lot memang meriah, ruang tanah yang besar di tepi rumah boleh bina swimming pool kecil-kecilan dan sesekali berBBQ dengan keluarga. Biasanya rumah corner lot ni ruang keluasan hampir dua kali ganda daripada rumah teres lain.

2. Rumah Berkembar

Jenis rumah landed yang kedua iaitu rumah Semi-Detached (Semi-D) atau rumah berkembar. Rumah jenis ini bersebelahan dan melekat di tengah. Di tepi yang bertentangan akan ada ruang kosong yang biasanya pemilik rumah akan tambahkan tempat letak kereta, berkebun, landskap dan sebagainya. Ada juga pemilik rumah yang membuat pengubahsuaian dengan menambah bilik atau besarkan ruang.

3. Banglo

Kebiasaannya rumah banglo dimiliki oleh golongan berada. Rumah banglo akan mempunyai kawasan yang agak luas di sekelilingnya dan jarak di antara satu rumah dengan rumah yang lain pun agak jauh. Rumah banglo juga dikenali sebagai detached house.

Pemilik rumah banglo seharusnya menggunakan keluasan di sekeliling rumah dengan baik seperti bercucuk tanam, membina tempat untuk beriadah, kolam renang dan sebagainya.

4. Flat

Flat biasanya dibina dalam satu kawasan tertutup dan mempunyai beberapa blok dengan setiap blok mempunyai 3 ke 14 tingkat atau lebih. Rumah jenis ini adalah rumah yang paling murah dan kebanyakan rumah jenis ini adalah kos rendah. Terdapat rumah flat yang ada kemudahan deretan kedai, taman permainan, dewan komuniti dan surau.

Pemilik rumah flat hanya memiliki ruang koridor di luar rumah dan dikongsi dengan pemilik sebelah menyebelah. Parking kereta pula siapa cepat dia dapat, kereta double parking tanpa tarik handbrake tu perkara biasa.

5. Apartment

Keluasan apartment lebih besar daripada flat samada di dalam atau di luar rumah. Dari segi harga pula, boleh dikatakan apartment berada di dalam lingkungan kos sederhana dan lebih murah berbanding kondominium.

Pemilik apartment memiliki keseluruhan dan kawasan di depan unitnya. Antara kemudahan yang disediakan termasuk pengawal keselamatan, ruang letak kereta berbumbung, kolam renang, gymnasium, kedai runcit dan lain-lain.

6. Serviced Apartment

E&O Residences Kuala Lumpur

Pada kebiasaannya serviced apartment ini lengkap dengan perabot (fully furnished) dan penuh dengan kemudahan kepada penduduk seperti tempat letak kereta persendirian, kolam renang, gymnasium dan sebagainya. Biasanya serviced apartment terletak dibandar- bandar besar.

Mewahnya seperti menyewa di hotel, tetapi mempunyai ruang yang lebih besar dan dapur untuk masak.

7. Kondominium

Kondominium adalah rumah strata yang paling mewah. Rekabentuknya lebih moden, luas dan kemudahan yang disediakan lebih mewah, sistem keselamatan juga lebih baik daripada rumah flat dan apartment. Jarak antara unit rumah juga biasanya tidak serapat apartmen (jiran jauh-jauh).

Setiap pemilik biasanya dibekalkan dengan kad akses untuk memasuki kawasan kondo. Setiap unit akan diberikan ruang letak kereta berdaftar. Kondo juga mempunyai clubhouse yang terdapat swimming pool, gym, surau, kedai, pejabat pengurusan, kedai dobi dan pelbagai kemudahan lain. Kondo juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu standard, penthouse dan duplex.

Antara kos lain yang terlibat bila beli kondominium adalah perlu bayar maintenance fee setiap bulan.

8. Townhouse

Sumber gambar : IOI Properties

Townhouse adalah satu jenis rumah yang agak menarik merupakan gabungan di antara strata dan landed. Rumah townhouse biasanya 2 tingkat atau lebih. Uniknya townhouse ini kerana rupanya seolah-olah rumah teres tapi setiap tingkat ada unit yang tidak bersambung antara satu sama lain.

Pemilik rumah akan memiliki pintu rumah berbeza dan bahagian letak kereta sendiri. Untuk rumah townhouse 2 tingkat, kawasan sekitar rumah akan dibahagi dua tetapi rumah townhouse lebih dari 3 tingkat tidak mempunyai kawasan yang luas sama seperti rumah strata lain.

Antara contoh rumah townhouse adalah projek Sunway Montana di Desa Melawati yang berharga RM1.4 juta.

9. SOHO (Small Office Home Office)

Kerja dan tempat tinggal digabungkan kedua-duanya, jadilah SOHO. Sesuai untuk orang bujang yang bekerja daripada rumah dan mempunyai waktu kerja yang fleksibel, bolehlah menetap di SOHO. Bangun tidur je, terus masuk pejabat.

10. SOFO (Small Office Flexible Office)

SOFO pula menawarkan fleksibiliti daripada segi tempat tinggal yang boleh bertukar kepada ruang pejabat dan sebaliknya. SOFO biasanya tiada dinding atau partition yang memisahkan, maka ia boleh berubah dengan senangnya.

11. SOVO (Small Office Virtual Office)

SOVO pula lebih sesuai bagi syarikat yang baru nak bermula, di mana ia mempunyai semua kemudahan untuk tujuan komersial. Tetapi yang kurang enaknya, semua bil adalah pada kadar komersial dan lebih mahal daripada kadar kediaman.

Saya Nak Beli Rumah…

Nak beli rumah ni, tak kira lah rumah jenis apa pun; asalkan ia mengikut kemampuan masing-masing. Kalau rasa hanya mampu beli rumah flat, beli terus asalkan ia milik kita. Nak beli rumah perlukan downpayment yang tinggi dan instalment bulanan selama berpuluh tahun lamanya, jadi jangan tersilap beli rumah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Kaji selidik yang dijalankan CUEPACS pada Januari 2020 yang lalu dan diterbitkan menerusi Berita Harian menunjukkan 53% daripada penjawat awam belum memiliki rumah.

Faktor paling popular ialah tempoh pinjaman yang terlalu lama, margin kewangan, ansuran bulanan, kadar pinjaman dan masalah wang pendahuluan.

Laporan ini agak mengejutkan kerana penjawat awam mempunyai pelbagai skim dan bantuan yang membolehkan mereka memiliki rumah.

Baca : Membuat Pinjaman Adalah Sesuatu Yang Baik?

Namun begitu, ada juga segelintir masyarakat Malaysia yang masih tidak membeli rumah sungguhpun layak dan mampu kerana masih tidak faham perbezaan dan faedah antara pinjaman Islamik dan konvensional.

Sebenarnya, sejarah perbankan Islam dan prinsip syariah di Malaysia telah bermula semenjak tahun 1983 lagi dengan penubuhan Bank Islam.

Produk perbankan Islam menjadi semakin meluas bermula tahun 1993 apabila bank perdagangan, bank saudagar dan syarikat kewangan mula dibenarkan untuk menawarkan produk-produk dan perkhidmatan perbankan Islam di bawah Skim Perbankan Tanpa Faedah (SPTF).

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Artikel kali ini akan menerangkan perbezaan pembiayaan Islamik dan pinjaman konvensional supaya anda khususnya pembeli rumah tidak membuat kesilapan dalam memilih jenis pinjaman bagi pembiayaan hartanah anda kelak.

Ramai orang ingat pinjaman Islam hanya untuk peminjam beragama Islam sahaja.

Anggapan ini ternyata salah kerana orang bukan Islam juga boleh memohon pinjaman Islam dengan syarat pekerjaan peminjam dianggap ‘halal’.

Sebagai pemula, untuk memahami konsep pinjaman Islamik, pihak bank akan menggunakan istilah – istilah seperti house financing, ASB financing dan hire purchase financing untuk pembiayaan pinjaman.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Kadar faedah pula menggunakan istilah profit rate dan perlindungan adalah di bawah takaful.

Manakala untuk pinjaman konvensional, pihak bank akan menggunakan istilah – istilah housing loan, ASB loan dan hire purchase loan untuk pembiayaan pinjaman.

Kadar faedah pula kekal kepada interest rate dan perlindungan menggunakan istilah insurans.

Untuk lebih memahami perbezaan antara kedua – dua jenis produk pinjaman ini, kita akan review perbezaannya menerusi kontrak, keuntungan, aset, amaun yang perlu dibayar, pemilikan aset, kelewatan pembayaran, penyelesaian awal dan insurans.

Jom kita tengok 8 perbezaan pembiayaan perumahan Islam dan pinjaman perumahan konvensional

1. Kontrak

Pinjaman Islam : Kontrak pembiayaan perumahan adalah menerusi Bai’ Bithaman Ajil (BBA) atau Musyarakah Mutanaqisah.

Pinjaman Konvensional : Hanya ada satu kontrak yaqni kontrak pinjaman rumah sahaja.

2. Keuntungan

Pinjaman Islam : Terhasil daripada jualan atau pajakan hartanah tersebut.

Pinjaman Konvensional : Terhasil daripada faedah atas transaksi pinjaman rumah.

3. Aset

Pinjaman Islam : Komoditi atau aset yang dibenarkan mengikut syarak sahaja.

Pinjaman Konvensional :  Tiada syarat dalam komoditi dan aset. (bebas)

4. Amaun Yang Perlu Dibayar

Pinjaman Islam : Amaun adalah tetap sepanjang tempoh pembiayaan atau dikurangkan / diberikan rebat sekiranya pelanggan membayar keseluruhan pembiayaan lebih awal.

Pinjaman Konvensional : Amaun akan berubah mengikut perubahan Kadar Pinjaman Asas (Base Lending Rate ‘BLR’)

5. Pemilikan Aset

Pinjaman Islam : Harus dimiliki oleh penjual atau dipajakkan kepada pelanggan yang membeli secara beransur – ansur daripada bank.

Pinjaman Konvensional :  Milik bank selagi pinjaman tidak dilunaskan.

6. Kelewatan Pembayaran

Pinjaman Islam : Peminjam akan dikenakan gantirugi (ta’widh).

Pinjaman Konvensional : Penalti dalam bentuk ‘compounding’ akan dikenakan.

7. Penyelesaian Awal

Pinjaman Islam : Peminjam layak mendapat ‘ibra’ (rebat) ke atas harga jualan sekiranya pembiayaan berjaya diselesaikan lebih awal daripada jadual pembayaran balik tanpa dikenakan sebarang penalti.

Pinjaman Konvensional : Ada penalti sekiranya peminjam membuat penyelesaian awal dalam ‘lock in period’.

8. Perlindungan

Pinjaman Islam : Tertakluk kepada Takaful.

Pinjaman Konvensional : Tertakluk kepada Insurans Konvensional.

Kelebihan Pembiayaan Islam Untuk Hartanah

  1. Terdapat diskaun sebanyak 20% duti setem untuk dokumen Perjanjian Pinjaman Islam.
  2. Pengecualian 100% duti setem bagi refinancing daripada pinjaman konvensional kepada pinjaman Islam ke atas baki pinjaman sedia ada.

Kelebihan Pinjaman Konvensional Untuk Hartanah

  1. Sekiranya peminjam ingin mengubah syarat Perjanjian Pinjaman,  dokumen hanya perlu di kemas kini dan membayar duit setem.
  2. Lebih mudah untuk membuat refinancing berbanding Pinjaman Islam.
  3. Kos untuk pembayaran awal, pembayaran lewat dan sebagainya adalah lebih telus dalam Perjanjian Konvensional.

Baca : Cara Mudah Nak Convert Akaun Simpanan Konvensional Maybank Ke Akaun Islamik, Buat Online Je

Sebenarnya, kedua-dua pinjaman telah pun mencapai satu tahap kematangan di mana tidak banyak perbezaan antara kedua – dua pinjaman. Boleh jadi faedahnya adalah lebih sedikit berbanding pinjaman satu lagi.

Ada peminjam yang ingin lebih faedah dan meminjam menerusi Pinjaman Konvensional. Ada peminjam yang khawatir dengan isu halal haram maka dipilihnya Pinjaman Islam.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Akhir kata, sebagai orang Islam, anda tanpa kompromi digalakkan untuk membuat pinjaman dengan produk patuh syariah.

Sumber Rujukan:

Iklan

Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Rental yield adalah pulangan yang diperoleh seorang pelabur hartanah yang dicapai apabila hartanah tersebut disewa.

Rental yield adalah dalam angka peratusan dan dikira menerusi mengambil pendapatan sewa tahunan hartanah dan dibahagikan dengan jumlah amaun yang telah dilaburkan dalam hartanah itu.

“ Dalam pelaburan hartanah, mencapai pulangan sewa yang baik adalah sangat penting. ”

Logiknya adalah jika pendapatan kita adalah lebih rendah daripada perbelanjaan, maka kita akan kehilangan wang seterusnya rugi dan begitulah sebaliknya.

Seorang pelabur hartanah yang bijak akan merencana perancangan yang membolehkan beliau mencapai keuntungan jangka panjang yang konsisten sebelum melabur dalam hartanah.

Peratus rental yield yang baik dan menguntungkan adalah sangat subjektif mengikut jenis hartanah, lokasi dan lain-lain. Akan tetapi, di Malaysia sekiranya kita memperoleh rental yield pada kadar 6% atau lebih adalah sangat baik.

Jumlah yang lebih rendah daripada 6% tidak semestinya merugikan, akan tetapi berkemungkinan besar melambatkan proses kita untuk mencapai keuntungan dan juga mencapai keuntungan sewaan dan juga keuntungan modal.

Kiraan rental yield merupakan indikator kepada seorang pelabur hartanah bahawa sesebuah hartanah itu mempunyai potensi dalam pelaburan hartanah ataupun tidak.

Buat pengetahuan, bukan semua hartanah yang dijual di bawah harga pasaran mampu memberikan kita rental yield yang tinggi.

Misalannya, jika kita membeli sebuah apartmen di Rawang pada harga RM90,000 dengan 20% di bawah harga pasaran, apartmen tersebut berkemungkinan tidak mampu mencapai hatta 5% rental yield kerana faktor lokasi.

Dan ada juga jenis hartanah yang tidak memberikan pulangan rental yield yang tinggi tetapi mempunyai peningkatan nilai yang konsisten tahun demi tahun.

Semua perkara ini perlu kita ambil kira sebelum membeli sebarang hartanah atas kapasiti beli untuk disewakan.

Tips terbaik adalah dengan melakukan kajian terhadap rental yield mengikut lokasi dan memilih jenis hartanah yang mempunyai permintaan tertinggi di lokasi tersebut.

Cara Kira Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah

Bayangkan kita membeli sebuah rumah teres pada harga RM300,000 beserta kos-kos lain seperti deposit, duti setem, kos guaman, renovasi dan lain – lain.

Kadar faedah bank adalah pada kadar 6%, tempoh pinjaman 30 tahun dengan ansuran bulanan adalah sebanyak RM1,200.

Kita menyewakan rumah teres tersebut pada kadar RM1,500 sebulan dengan jumlah perolehan sewaan untuk 12 bulan adalah sebanyak RM18,000.

Jangan lupa untuk memasukkan kos hartanah seperti kos penyelenggaraan, insuran dan cukai tanah.

Dan selepas membuat kiraan, kos yang perlu kita tanggung adalah RM300 sebulan dan menjadikannya RM3,600 bagi tempoh 12 bulan atau 1 tahun.

Jumlah sewaan tahunan yakni RM18,000 tersebut perlu dibahagikan dengan harga rumah teres tersebut iaitu RM300,000 dan didarabkan dengan 100. Selepas itu, kita akan mendapat angka 6%.

Angka 6% tersebut merupakan peratusan kasar rental yield yang kita peroleh daripada hasil sewaan hartanah tersebut.

Cara Kira Pendapatan Bersih Rental Yield

Untuk mendapatkan angka pendapatan bersih daripada rental yield, kita hanya perlu mengira jumlah keseluruhan pendapatan hasil sewa, ditolak dengan kos hartanah kemudian dibahagikan dengan harga rumah tersebut dan akhir sekali didarabkan dengan 100.

Perolehan sewa tahunan : RM18,000
Kos Tahunan : RM3,600
Harga Rumah : RM300,000

Formula : RM18,000 – RM3,600 ÷ RM300,000 x 100% : 4.8%

Angka 4.8% tersebut adalah peratusan bersih rental yield kita hasil daripada sewaan hartanah.

Cara Kira Pendapatan Tunai Daripada Hasil Sewaan

Untuk mendapatkan pengiraan pendapatan tunai dari hasil sewaan yang betul, kita perlu memasukkan kos bulanan dan bayaran ansuran bulanan.

Pendapatan sewaan bulanan : RM1,500
Kos Bulanan : RM300
Ansuran Bulanan : RM1,200

Formula : RM1,500 – RM300 – RM1,200 : RM0.

Pulangan keuntungan adalah apabila pendapatan sewaan bulanan kita ditolak dengan kos bulanan dan ansuran bulanan.

Untuk mendapatkan rental yield yang selesa, ianya tidak bergantung kepada jenis hartanah semata-mata.

Kita perlu mengira kos-kos yang bakal kita bayar di masa hadapan secara terperinci dan fikirkan cara untuk mengurangkan dan menjimatkan kos-kos tersebut.

Lebih rendah kos-kos yang kita perlu bayar, lebih tinggi pendapatan dalam sewaan hartanah.

Sebelum membeli hartanah untuk didiami pun, kita boleh mula mengira potensi rental yield yang boleh diperolehi sekiranya kita berminat untuk membuat pelaburan hartanah di masa hadapan.

Iklan

Terbongkar! Ini Sebenarnya Cara Nilai Sebuah Rumah Ditentukan

Seiring dengan peningkatan penduduk Malaysia, permintaan rumah dari pasaran undercon, subsale dan lelong turut meningkat.

Ini belum masuk permintaan hartanah mampu milik khususnya dari golongan B40 dan M40 yang sejak bertahun – tahun dizalimi dengan tangga gaji yang rendah dan tidak setimpal dengan kadar inflasi dan harga rumah yang tidak menampakkan sebarang petanda untuk menjadi lebih mesra harga.

Baca : Layak Beli Rumah, Tapi Belum Tentu Mampu

Persoalan-persoalan seperti kenapa harga rumah mahal sungguhpun projek hartanah tersebut terletak di kawasan pinggir bandar kini terjawab.

Isu bagi topik ini sememangnya kompleks kerana melibatkan lebih daripada satu parti dan elemen dalam penentuan nilai sebuah rumah.

Akan tetapi, pokok pangkal yang menentukan nilai sebuah rumah adalah penilaian hartanah oleh penilai hartanah berdaftar yang sah.

Buat pengetahuan anda, penentu nilai hartanah adalah bridging loan atau pinjaman bank yang diberikan institusi kewangan kepada pemaju hartanah.

Penentu seterusnya adalah end financing atau pembiayaan akhir, satu perjanjian antara pemaju hartanah dan pembeli rumah dalam membantu mendapatkan pinjaman pembiayaan hartanah tersebut.

Pada kebiasaannya, hasil 90% dari harga belian dari pembiayaan akhir akan digunakan untuk melunaskan bridging loan.

Penilai Hartanah Penentu Nilai Sebenar Hartanah

Penilai hartanah merupakan satu entiti yang dilantik pihak institusi kewangan untuk melakukan penilaian harta tanah sebelum sebarang proses pembangunan harta tanah.

Penilai hartanah yang dilantik pihak institusi kewangan tidak melibatkan orang tengah yang boleh di undi secara proksi dan dipilih secara rambang mengikut sistem institusi bank.

Pernah berlaku nilai harta tanah yang dinilai institusi kewangan adalah lebih tinggi berbanding nilai semasa pasaran.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008–2018

Dan ada juga waktu nilai pasaran semasa adalah lebih tinggi berbanding apa yang dinilai institusi kewangan.

Buat pengetahuan anda, adalah normal sekiranya saat pembangunan sebuah projek, nilai projek tersebut tinggi gara – gara wujud permintaan yang tinggi akan projek tersebut.

Selepas projek tersebut selesai, apa yang berlaku adalah nilai semasa projek tersebut merudum kerana pelbagai faktor.

Antara yang paling popular adalah pembatalan projek mega, pandemik, kelembapan ekonomi domestik dan spekulasi hartanah.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Kos Penilaian Hartanah Di Malaysia

  • 0.25% ke atas RM 100,000 pertama
  • 0.2% ke atas baki sehingga RM 2 juta
  • 0.167% ke atas baki sehingga RM 7 juta
  • 0.125% ke atas baki sehingga RM 15 juta
  • 0.1% ke atas baki sehingga RM 50 juta
  • 0.0067% ke atas baki sehingga RM200 juta
  • 0.05% ke atas baki sehingga RM500 juta
  • 0.04% ke atas baki lebih RM500 juta

Proses Penilaian Hartanah

Dalam proses penilaian hartanah, terdapat empat parti yang terlibat yaqni :-

  • Bank
  • Pemaju
  • Majlis Perbandaran
  • Jabatan Tanah & Galian

Proses peringkat awal bermula apabila pemaju hartanah perlu memohon pinjaman dari bank untuk membangunkan sebuah projek hartanah samada mereka mempunyai bank tanah atau membeli tanah dan membangunkan projek.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Kemudian, pihak bank akan menilai permohonan pemaju hartanah berdasarkan sistem bank dengan melantik penilai hartanah berdaftar yang sah.

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan penilai hartanah, bank akan memberikan bridging loan kepada pemaju.

Pada kebiasaannya, pemaju hartanah akan memohon lebih daripada 2 bank untuk permohonan pinjaman dan bank – bank tersebut akhirnya menjadi panel bank bagi projek hartanah tersebut.

Harga hartanah menentukan diskaun kecuali rebat, cashback dan pelbagai tawaran – tawaran dari pemaju hartanah. Hal ini kerana, rebat, cashback dan tawaran lain diwujudkan semasa atau selepas pembangunan projek tersebut.

Saat pemaju hartanah ingin memohon permit dari Majlis Perbandaran, mereka perlu mempunyai Surat Perintah Pembangunan barulah mereka diberikan permit oleh Jabatan Tanah & Galian.

Akan tetapi, semua proses ini tidak berguna sekiranya pemaju hartanah gagal mendapatkan bridging loan dan end financing dari bank.

Punca Harga Rumah Naik

Perkara yang tidak diingini berlaku kerana wujud pemaju hartanah yang berpakat dengan pemilik hartanah untuk melanjutkan projek hartanah sehingga harga nilai hartanah meningkat kepada satu paras yang ingin disasar dan dicapai.

Dan kerana itulah berlaku projek yang telah lama diiklankan atau dipasarkan tetapi masih belum mampu dihuni. Faktor terbesar adalah harga yang dijual tidak mencapai margin keuntungan yang diidamkan.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Selain itu, harga rumah meningkat secara mendadak di spesifik projek/kawasan kerana wujud booster hartanah yang baru seperti lebuhraya, pengangkutan awam dan apa sahaja pembangunan yang meningkatkan nilai hartanah.

Faktor seterusnya adalah apabila nilai hartanah diaudit bank rendah tetapi wujud permintaan yang tinggi kerana faktor luaran seperti migrasi secara besar – besaran ke satu kawasan dan tawaran diskaun yang tinggi untuk unit kediaman.

Punca Harga Rumah Turun

Berbalik kepada asas ekonomi iaitu permintaan dan penawaran. Apabila permintaan terhadap sesebuah projek menurun, secara automatik pemaju hartanah akan menggunakan strategi buang harga.

Baca : Home Ownership Campaign (HOC 2.0): Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?

Faktor lain adalah kerana end financing mempunyai tempoh yaqni 9 bulan sehingga 12 bulan sebelum permit perlu dimohon semula dari Jabatan Tanah & Galian oleh pemaju hartanah.

Dan apabila kedua – dua perkara ini berlaku serentak, pemaju hartanah kaan menawarkan rebat dan cashback sungguhpun margin keuntungan mereka adalah lebih rendah dengan harapan semua unit kediaman terjual dengan lebih lancar.

Pemaju hartanah akan cuba menyiapkan projek hartanah mereka mengikut tarikh yang telah ditetapkan supaya tidak tersenarai sebagai pemaju dan projek yang bermasalah oleh Majlis Perbandaran.

Kesan apabila pembangunan projek hartanah tidak mengikut masa yang ditetapkan, nilai projek akan turun dan pemaju terpaksa memperbaharui end financing dan permit.

Natijahnya, nilai sesebuah hartanah dipengaruhi oleh bridging loan dan end financing. Sungguhpun begitu, sekiranya kita teliti dengan lebih mendalam, sistem penilaian hartanah masih mempunyai ruang untuk penambah baikan.

End financing yang dipohon pemaju hartanah juga wajar disemak dan diteliti dengan terperinci bagi mengelakkan pemaju hartanah mengambil kesempatan atas peluang yang diberikan.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Suka atau tidak, cara untuk merancakkan industri hartanah adalah dengan penawaran harga yang lebih mesra pengguna.

Dengan cara ini, baharu lah rakyat Malaysia akan membeli dan hasrat meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera akan terlaksana dengan sendirinya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia. Follow Mereka di Facebook

Sifu hartanah

Tempoh hari kami dah senaraikan sifu-sifu pelaburan saham & kewangan di Malaysia. Kali ini kami ingin berkongsi pula senarai pakar pelaburan hartanah di Malaysia.

Kalau nak belajar beli rumah, belajar pasal pelaburan hartanah ni, senang saja, apa kata anda follow sifu-sifu hartanah yang tersenarai di bawah kerana kesemua mereka telah pun berjaya. Nak tahu pasal rumah lelong ke, subsale ke, rumah sewa ke…..semua ada. Majoriti antara mereka ni rajin berkongsi status-status yang bermanfaat kepada netizen. Terima kasih kami ucapkan!

Di sini sebagai tanda penghargaan, kami senaraikan beberapa nama yang popular:

#1. Faizul Ridzuan

Bermula pada umur 24 tahun dengan hanya RM2,000 di dalam akaun bank, beliau amat menitikberatkan mantra “lokasi, lokasi, lokasi” dan memulakan langkah yang kurang diambil orang ramai.

Faizul Ridzuan telah menghasilkan sebuah buku bestseller – WTF? 23 properties by 30, yang menceritakan pengalaman beliau di dalam industri pelaburan hartanah. Beliau juga aktif mengadakan seminar pelaburan hartanah bagi pelabur yang serius; diberi nama Sarjana Hartanah. Jika anda mempunyai modal yang besar dan ingin terlibat dalam pelaburan hartanah, boleh hubungi beliau. Syarikat perunding beliau sedia membantu orang ramai merealisasikan impian pelaburan hartanah mereka.

Laman Web: FaizulRidzuan.com
Facebook: Faizul Ridzuan

#2. Ahyat Ishak (#PejuangHartanah)

Beliau merupakan penulis buku bestseller “The Strategic Property Investor” dan merupakan pengasas program Strategic Property Investor, yang telah banyak membantu rakyat Malaysia menjana kekayaan menerusi pelaburan hartanah.

Ahyat Ishak memulakan pelaburan hartanah lebih daripada 10 tahun dahulu dan menjadi seorang jutawan hartanah sebelum umur 30 tahun. Menerusi pengalaman dan mempelajari daripada ramai jutawan hartanah lain yang berjaya, beliau telah menemui REALWealthFormula™ dan Strategic Property Investor Model™, yang merupakan rangka kerja bagi bengkel, seminar dan ceramah beliau.

Laman Web: Strategic Property Investor
Facebook: Ahyat Ishak

#3. Amir Syahir

Amir Syahir merupakan seorang penjawat awam yang suka berkongsi ilmu berkenaan hartanah, pengurusan kewangan dan ilmu-ilmu lain yang bermanfaat untuk kebaikan orang muda. Mempunyai pengalaman meluas dalam pelaburan dan pengurusan kewangan untuk anak muda.

Facebook: Amir Syahir

#4. Dr Azizul Azli

Dr Azizul Azli merupakan seorang pensyarah dan pakar dalam bidang hartanah. Seringkali diundang untuk mengendalikan seminar mengenai hartanah kepada masyarakat awam dan pelajar universiti. Beliau juga merupakan penulis buku bestseller Mudahnya Beli Rumah.

Satu-satunya Doktor di dalam senarai sifu hartanah ini.

Facebook: Azizul Azli Ahmad

#5. Shafie Bustan

Shafie Bustan atau pun lebih dikenali sebagai pie2020 di dalam arena blogging merupakan seorang yang pakar di dalam pelaburan hartanah. Beliau bermula memulakan portfolio pelaburan hartanah sekitar tahun 2002. Dah berbelas tahun tu pengalaman.

Beliau juga merupakan penulis buku Cinta Rumah Subsale & Bijak Melabur Edisi Rumah Lelong.

Laman Web: Pie 2020
Facebook: Shafie Bustan

#6. Harith Faisal

Harith Faisal merupakan seorang Penolong Pengurus di salah sebuah bank di Malaysia dan juga merupakan seorang perunding hartanah. Beliau selalu berkongsi tips-tips hartanah, kewangan dan pelaburan anak muda di laman sosial beliau. Penulis eBook Hipster Hartanah & Tip-Top Kewangan.

Facebook: Harith Faisal

#7. Zaidi Ismail

Zaidi Ismail merupakan seorang pelabur, pemilik perniagaan dan juru runding yang terlibat didalam industri telekomunikasi lebih dari 15 tahun. Merupakan Pengasas “Urusinsan”, iaitu sebuah komuniti atau kelab celik kewangan dan pelaburan yang mempunyai keahlian melebihi seribu orang ahli di seluruh Malaysia. Facebook beliau memang sentiasa meriah, rugi tak follow.

Laman Web: Blog Zaidi
Facebook: Zaidi Ismail

#8. Meor Zaidee

Meor Zaidee juga dikenali sebagai Abang Ensem berasal dari Teluk Intan, Perak. Memulakan kerjaya sebagai seorang ‘banker’ sebelum ‘bersara awal’ 15 tahun kemudian, yakni pada tahun 2012.

Terjebak secara tidak sengaja di dalam pasaran hartanah pada penghujung 1998 dan sehingga kini telah pun memiliki ‘beberapa’ buah rumah yang disewakan. Penghujung 2009, beliau mula menjenamakan diri beliau sebagai seorang blogger hartanah yang antara lain berkongsi ilmu berkaitan pelaburan hartanah di blog www.abangensem.com. Blog yang mempunyai kepadatan trafik sebanyak 1,000 orang sehari telah melayakkan beliau untuk digelar sebagai Blogger Hartanah #1 Malaysia ditambah pula dengan deretan anugerah seperti ‘Favourite Business Blog 2013’ dan ‘Malaysia Best Business Blog 2014’.

Laman Web: AbangEnsem.com
Facebook: Meor Zaidee

#9. Jimmy Haryzul

Jimmy Haryzul adalah seorang usahawan berjaya dan juga pelabur hartanah yang telah lama bergiat aktif dalam bidang hartanah. Beliau juga merupakan seorang perunding hartanah. Mempunyai kepakaran dalam pengurusan sublet. Beliau kini sedang melanjutkan pengajian di peringkat doktor falsafah di Universiti Teknologi Malaysia.

Insyaallah akan bertambah lagi seorang Doktor di dalam senarai sifu hartanah ini.

Facebook: Jimmy Haryzul

#10. Khairul Nawawi

Khairul Nawawi berasal dari Seri Manjung, Perak dan sudah berkeluarga dan mempunyai 3 orang anak. Beliau merupakan seorang perunding hartanah berdaftar dengan lembaga penilai, pentaksir dan ejen hartanah. Beliau juga merupakan ahli persatuan ejen hartanah muslim.

Laman Web: Khairul Nawawi
Facebook: Muhd Khairulnawawi

#11. Mior Hafis

Mior Hafis  merupakan seorang Perunding Hartanah + Speaker + Penulis + Digital Influencer + Website Designer + Blogger. Juga merupakan penulis eBook Rahsia Beli Rumah Kos Rendah dan 22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah.

Laman Web: Melastik Bintang
Facebook: Mior Hafis Mior Ahmad

#12. Salkukhairi Abd Sukor

Tuan Salkhukhairi ini merupakan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam). Beliau memang sangat aktif berkongsi pelbagai isu-isu penting berkaitan pemilikan hartanah. Maklumlah peguam, pengalaman beliau semestinya sangat berharga dan mahal harganya. Perkongsian beliau di Facebook sentiasa mendapat share yang tinggi. Pasti tak rugi jika follow Facebook beliau!

Facebook: Salkhukhairi Abd Sukor

 

Mereka yang tersenarai di atas memang rajin share ilmu pasal hartanah di media sosial. Nak jadi kaya dan berjaya seperti mereka? Rajin-rajinlah Like & Follow mereka di Facebook. Pasti banyak ilmu yang dapat anda ambil dan aplikasikan di dalam perjalanan pelaburan hartanah anda. InshaAllah kami akan mengemaskini senarai ini dari semasa ke semasa.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!