Tak Sampai 10% Rumah PR1MA Terjual

Agak menyedihkan apabila mendapat tahu bahawa rumah yang dibangunkan oleh Perbadanan PR1MA Malaysia hanya terjual 11,944 unit. Sangat rendah jika dibandingkan dengan 141,661 unit yang dalam pelbagai peringkat pembinaan, atau cuma 8.43% pembeli rumah PR1MA ni.

Apa Itu PR1MA?

Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) ditubuhkan di bawah Akta PR1MA 2012 untuk merancang, membangun, membina dan menawarkan perumahan berkualiti tinggi berkonsepkan gaya hidup moden bagi penduduk bandar berpendapatan sederhana.

Kediaman PR1MA yang terletak di dalam kawasan berkomuniti mempunyai pelbagai jenis dan saiz. Dengan harga antara RM100,000 hingga RM400,000, anda kini mampu memiliki kediaman di lokasi-lokasi yang strategik di seluruh negara. Kediaman PR1MA ditawarkan kepada semua rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah purata bulanan antara RM2,500 hingga RM15,000.

Rumah Dengan Harga Berpatutan Untuk Rakyat

Memang tidak dinafikan, rumah yang ditawarkan PR1MA adalah berpatutan. Pada dasarnya, rumah PR1MA boleh dikatakan lebih murah jika dibandingkan dengan pemaju swasta lain.

Tengok sajalah rumah-rumah yang ditawarkan oleh PR1MA ini:

Sumber: Perbadanan PR1MA Malaysia

Ada rumah setingkat, rumah dua tingkat, apartmen dan sebagainya. Ada yang terletak di Kajang, Cyberjaya, Alam Damai, Kangar, Alor Setar, Kulim, Sungai Petani, Kuantan, Ipoh, Bandaraya Melaka, Seremban, Port Dickson, Senawang, Kuala Terengganu, Pasir Puteh, Johor Bahru, Kota Tinggi, Tawau, Sandakan, Kuching dan sebagainya.

Tapi Masih Di Luar Jangkauan Pembeli

Jom kita buat pengiraan mudah tentang harga rumah vs pendapatan menggunakan DSR dan Formula 200. Kalau siapa yang tak tahu, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Contoh Gaji RM2,000

DSR sebanyak 60% menjadikan instalment bulanan adalah RM1,200

Guna Formula 200

1200 * 200 = RM240,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Dan jika kita merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016, mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia pada tahun 2016 adalah RM1,703 sebulan; manakala gaji min pekerja Malaysia pula adalah RM2,463 sebulan.

Sepatutnya rumah PR1MA berharga RM100,000 ke RM250,000 mampu dibeli.

Menang Bidaan Rumah PR1MA, Loan Pula Tak Lepas

Penyebab logik rumah PR1MA hanya terjual 8.4% adalah kerana kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai kedudukan kewangan yang stabil setelah dinilai oleh pihak bank.

Walaupun mereka layak dengan syarat-syarat yang dikenakan untuk memohon, telah pun melalui prosed undian dan audit yang ketat, namun kecundang akhirnya apabila gagal mendapat pinjaman atau pembiayaan yang diperlukan.

Dijangkakan lebih banyak rumah PR1MA akan siap, kerana pembinaan untuk 259,881 unit telah pun mendapat kelulusan. Jika ini berterusan, maka lebih banyak lagi rumah PR1MA yang tidak terjual.

Permintaan Tinggi Untuk Rumah PR1MA

Kebanyakan rumah PR1MA mempunyai permintaan yang tinggi, sehingga ada aplikasi sebanyak 27 kali ganda lebih besar berbanding unit yang ditawarkan. Malah, terdapat lebih daripada 1.5 juta yang berdaftar untuk rumah PR1MA.

Permintaan tinggi, tapi sayangnya ramai pemohon yang terpaksa melepaskan unit yang ‘dimenangi’ dan terpaksa melalui proses undian sekali lagi.

Perlunya Ilmu Kewangan Sebelum Membeli Rumah

Walaupun secara dasarnya, seseorang itu layak membeli rumah sehingga 60% daripada gaji – namun bank masih tidak mahu meluluskan pinjaman atau pembiayaan.

Ini barangkali disebabkan rekod CCRIS yang tak cantik, hutang keliling pinggang, komitmen sedia ada yang tinggi dan sebagainya.

Oleh itu, perbaikilah kedudukan kewangan masing-masing sebelum dapat membeli rumah idaman anda.

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!