Tak Sampai 10% Rumah PR1MA Terjual

Agak menyedihkan apabila mendapat tahu bahawa rumah yang dibangunkan oleh Perbadanan PR1MA Malaysia hanya terjual 11,944 unit. Sangat rendah jika dibandingkan dengan 141,661 unit yang dalam pelbagai peringkat pembinaan, atau cuma 8.43% pembeli rumah PR1MA ni.

Apa Itu PR1MA?

Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) ditubuhkan di bawah Akta PR1MA 2012 untuk merancang, membangun, membina dan menawarkan perumahan berkualiti tinggi berkonsepkan gaya hidup moden bagi penduduk bandar berpendapatan sederhana.

Kediaman PR1MA yang terletak di dalam kawasan berkomuniti mempunyai pelbagai jenis dan saiz. Dengan harga antara RM100,000 hingga RM400,000, anda kini mampu memiliki kediaman di lokasi-lokasi yang strategik di seluruh negara. Kediaman PR1MA ditawarkan kepada semua rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah purata bulanan antara RM2,500 hingga RM15,000.

Rumah Dengan Harga Berpatutan Untuk Rakyat

Memang tidak dinafikan, rumah yang ditawarkan PR1MA adalah berpatutan. Pada dasarnya, rumah PR1MA boleh dikatakan lebih murah jika dibandingkan dengan pemaju swasta lain.

Tengok sajalah rumah-rumah yang ditawarkan oleh PR1MA ini:

Sumber: Perbadanan PR1MA Malaysia

Ada rumah setingkat, rumah dua tingkat, apartmen dan sebagainya. Ada yang terletak di Kajang, Cyberjaya, Alam Damai, Kangar, Alor Setar, Kulim, Sungai Petani, Kuantan, Ipoh, Bandaraya Melaka, Seremban, Port Dickson, Senawang, Kuala Terengganu, Pasir Puteh, Johor Bahru, Kota Tinggi, Tawau, Sandakan, Kuching dan sebagainya.

Tapi Masih Di Luar Jangkauan Pembeli

Jom kita buat pengiraan mudah tentang harga rumah vs pendapatan menggunakan DSR dan Formula 200. Kalau siapa yang tak tahu, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Contoh Gaji RM2,000

DSR sebanyak 60% menjadikan instalment bulanan adalah RM1,200

Guna Formula 200

1200 * 200 = RM240,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Dan jika kita merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016, mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia pada tahun 2016 adalah RM1,703 sebulan; manakala gaji min pekerja Malaysia pula adalah RM2,463 sebulan.

Sepatutnya rumah PR1MA berharga RM100,000 ke RM250,000 mampu dibeli.

Menang Bidaan Rumah PR1MA, Loan Pula Tak Lepas

Penyebab logik rumah PR1MA hanya terjual 8.4% adalah kerana kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai kedudukan kewangan yang stabil setelah dinilai oleh pihak bank.

Walaupun mereka layak dengan syarat-syarat yang dikenakan untuk memohon, telah pun melalui prosed undian dan audit yang ketat, namun kecundang akhirnya apabila gagal mendapat pinjaman atau pembiayaan yang diperlukan.

Dijangkakan lebih banyak rumah PR1MA akan siap, kerana pembinaan untuk 259,881 unit telah pun mendapat kelulusan. Jika ini berterusan, maka lebih banyak lagi rumah PR1MA yang tidak terjual.

Permintaan Tinggi Untuk Rumah PR1MA

Kebanyakan rumah PR1MA mempunyai permintaan yang tinggi, sehingga ada aplikasi sebanyak 27 kali ganda lebih besar berbanding unit yang ditawarkan. Malah, terdapat lebih daripada 1.5 juta yang berdaftar untuk rumah PR1MA.

Permintaan tinggi, tapi sayangnya ramai pemohon yang terpaksa melepaskan unit yang ‘dimenangi’ dan terpaksa melalui proses undian sekali lagi.

Perlunya Ilmu Kewangan Sebelum Membeli Rumah

Walaupun secara dasarnya, seseorang itu layak membeli rumah sehingga 60% daripada gaji – namun bank masih tidak mahu meluluskan pinjaman atau pembiayaan.

Ini barangkali disebabkan rekod CCRIS yang tak cantik, hutang keliling pinggang, komitmen sedia ada yang tinggi dan sebagainya.

Oleh itu, perbaikilah kedudukan kewangan masing-masing sebelum dapat membeli rumah idaman anda.

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA