Tak Sampai 10% Rumah PR1MA Terjual

Agak menyedihkan apabila mendapat tahu bahawa rumah yang dibangunkan oleh Perbadanan PR1MA Malaysia hanya terjual 11,944 unit. Sangat rendah jika dibandingkan dengan 141,661 unit yang dalam pelbagai peringkat pembinaan, atau cuma 8.43% pembeli rumah PR1MA ni.

Apa Itu PR1MA?

Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) ditubuhkan di bawah Akta PR1MA 2012 untuk merancang, membangun, membina dan menawarkan perumahan berkualiti tinggi berkonsepkan gaya hidup moden bagi penduduk bandar berpendapatan sederhana.

Kediaman PR1MA yang terletak di dalam kawasan berkomuniti mempunyai pelbagai jenis dan saiz. Dengan harga antara RM100,000 hingga RM400,000, anda kini mampu memiliki kediaman di lokasi-lokasi yang strategik di seluruh negara. Kediaman PR1MA ditawarkan kepada semua rakyat Malaysia dengan pendapatan isi rumah purata bulanan antara RM2,500 hingga RM15,000.

Rumah Dengan Harga Berpatutan Untuk Rakyat

Memang tidak dinafikan, rumah yang ditawarkan PR1MA adalah berpatutan. Pada dasarnya, rumah PR1MA boleh dikatakan lebih murah jika dibandingkan dengan pemaju swasta lain.

Tengok sajalah rumah-rumah yang ditawarkan oleh PR1MA ini:

Sumber: Perbadanan PR1MA Malaysia

Ada rumah setingkat, rumah dua tingkat, apartmen dan sebagainya. Ada yang terletak di Kajang, Cyberjaya, Alam Damai, Kangar, Alor Setar, Kulim, Sungai Petani, Kuantan, Ipoh, Bandaraya Melaka, Seremban, Port Dickson, Senawang, Kuala Terengganu, Pasir Puteh, Johor Bahru, Kota Tinggi, Tawau, Sandakan, Kuching dan sebagainya.

Tapi Masih Di Luar Jangkauan Pembeli

Jom kita buat pengiraan mudah tentang harga rumah vs pendapatan menggunakan DSR dan Formula 200. Kalau siapa yang tak tahu, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Contoh Gaji RM2,000

DSR sebanyak 60% menjadikan instalment bulanan adalah RM1,200

Guna Formula 200

1200 * 200 = RM240,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Dan jika kita merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016, mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia pada tahun 2016 adalah RM1,703 sebulan; manakala gaji min pekerja Malaysia pula adalah RM2,463 sebulan.

Sepatutnya rumah PR1MA berharga RM100,000 ke RM250,000 mampu dibeli.

Menang Bidaan Rumah PR1MA, Loan Pula Tak Lepas

Penyebab logik rumah PR1MA hanya terjual 8.4% adalah kerana kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai kedudukan kewangan yang stabil setelah dinilai oleh pihak bank.

Walaupun mereka layak dengan syarat-syarat yang dikenakan untuk memohon, telah pun melalui prosed undian dan audit yang ketat, namun kecundang akhirnya apabila gagal mendapat pinjaman atau pembiayaan yang diperlukan.

Dijangkakan lebih banyak rumah PR1MA akan siap, kerana pembinaan untuk 259,881 unit telah pun mendapat kelulusan. Jika ini berterusan, maka lebih banyak lagi rumah PR1MA yang tidak terjual.

Permintaan Tinggi Untuk Rumah PR1MA

Kebanyakan rumah PR1MA mempunyai permintaan yang tinggi, sehingga ada aplikasi sebanyak 27 kali ganda lebih besar berbanding unit yang ditawarkan. Malah, terdapat lebih daripada 1.5 juta yang berdaftar untuk rumah PR1MA.

Permintaan tinggi, tapi sayangnya ramai pemohon yang terpaksa melepaskan unit yang ‘dimenangi’ dan terpaksa melalui proses undian sekali lagi.

Perlunya Ilmu Kewangan Sebelum Membeli Rumah

 

Walaupun secara dasarnya, seseorang itu layak membeli rumah sehingga 60% daripada gaji – namun bank masih tidak mahu meluluskan pinjaman atau pembiayaan.

Ini barangkali disebabkan rekod CCRIS yang tak cantik, hutang keliling pinggang, komitmen sedia ada yang tinggi dan sebagainya.

Oleh itu, perbaikilah kedudukan kewangan masing-masing sebelum dapat membeli rumah idaman anda. Boleh juga baca artikel Duit Gaji Sentiasa Tak Cukup? Apa Nak Buat? – Amalkan 6 Tips Daripada Pakar Perancangan Kewangan Islam.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!