6 Mitos Yang Menyebabkan Ramai Orang Malas Nak Ambil Takaful

Rata-rata kesederan mengenai Takaful masih rendah di kalangan rakyat Malaysia, sehingga ada yang masih menyamakan Takaful dan insurans. Kita sering mengelak apabila berbicara mengenai takaful disebabkan salah faham yang berlaku.

Jom kita lihat 6 mitos takaful yang menyebabkan orang ramai malas nak ambil takaful ini.

1. “Akaun bank untuk simpanan, tetapi takaful ada simpanan dan perlindungan, maka takaful lagi bagus!”

Sebenarnya bank dan takaful mempunyai fungsi dan peranan yang berbeza. Begitu juga ada yang membandingkan produk takaful dengan produk pelaburan.

Oleh itu, simpanan, pelaburan dan perlindungan adalah berbeza serta tidak adil untuk dibandingkan. 

Baca: 5 Perkara Ejen Takaful Tak Beritahu Kita

2. “Produk takaful yang mahal adalah lebih baik daripada produk takaful murah”

Kesalahan yang ejen lakukan adalah mengatakan produk takaful mahal lebih baik daripada produk takaful yang murah. Ia bukanlah sejenis aset seperti rumah tetapi ianya adalah berdasarkan keperluan diri, perlindungan dan bajet kewangan.

Kalau mahal dan baik tapi hanya mampu bayar untuk sebulan saja pun susah juga. Lebih baik berpatutan dan mampu bayar sampai usia tua nanti.

3. “Pilih takaful yang terkenal dan ada brand.”

Brand takaful anda tidak penting tetapi yang penting adalah manfaatnya, kebaikan, perlindungan serta jumlah coverage yang terkandung di dalam pelan takaful tersebut.

Kalau dah buat perbandingan dan kita jumpa pelan yang murah sedikit, silakan.

Baca: 7 Perkara Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Mengambil Takaful

4. “Membazir bayar takaful kalau tak kemalangan”

Nak sangat masuk hospital ke? Manusia pasti tidak akan lari daripada jatuh sakit. Jika ditakdirkan kita panjang umur sehingga 100 tahun, adakah kita boleh beri jaminan bahawa tidak akan berlaku apa-apa?

Sedangkan apa yang akan berlaku hari esok pun kita tak tahu, ini lagi tahap kesihatan kita lagi 5 ke 10 tahun yang akan datang.

Baca: Tiga Waktu Terbaik Untuk Ambil Takaful

5. “Takaful dan insurans adalah benda yang sama”

Selalunya ejen yang berkata sebegini mungkin mempromosikan takaful dan insurans konvensional secara serentak. Jika dilihat kepada kontrak pun dah nampak perbezaannya.

Baca: Perbezaan Takaful Dan Insurans

6. “Masa promote mulut bukan main manis, bila nak claim susahnya”

Kes-kes sebegini sering terjadi di negara kita dan selalu ditularkan. Sebenarnya, ia bukanlah salah syarikat takaful tersebut kerana polisi itu sendiri sudah menjelaskan semuanya.

Ada kes yang susah nak claim disebabkan oleh penyakit sedia ada, maklumat kesihatan tidak betul dan sebagainya. Oleh itu, kita perlu memastikan segala maklumat yang diberikan adalah betul, jelas dan tepat.  Baca terlebih dahulu terma dan syarat polisi untuk memahaminya.

Baca: 7 Sebab Tuntutan Takaful Ditolak Dan Susah Nak Claim

Itulah dia 6 mitos takaful ramai salah faham dan selalu kecam. Untuk pengetahuan anda, takaful adalah patuh syariah. Kita tak perlu bimbang walau apa pun brand takaful pilihan anda.

Namun, haruslah baca dengan teliti dan fahami dengan jelas dahulu kelebihan dan prosedur claim supaya tidak berlakunya salah faham pada masa akan datang.

Nak tahu lebih lanjut mengenai hibah dan takaful, klik Let’s Talk di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zurich Malaysia Tingkatkan Usaha Untuk Tawarkan Pelanggan Lebuhraya PLUS Ketenangan Fikiran

Kuala Lumpur, 1 September 2022 – Zurich Malaysia (Zurich) dan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) bekerjasama bagi memperluaskan perlindungan mobiliti jalan raya melalui penawaran perkhidmatan kepada pelanggan Lebuhraya PLUS, dan seterusnya menambah perkhidmatan yang disediakan syarikat konsesi lebuh raya tersebut. Langkah ini adalah sebahagian daripada inovasi Zurich untuk memberikan ketenangan fikiran kepada pelanggan semasa dalam perjalanan melalui pelan-pelan takaful yang direka khusus. Produk pertama yang diperkenalkan di bawah kerjasama Zurich dan PLUS ini ialah Z-ProMiles Takaful.

“Z-ProMiles Takaful ditawarkan kepada ahli PLUSMiles (program ganjaran PLUS) yang menyediakan Faedah Akibat Kesulitan, Penginapan Hotel dan Elaun Penggantian Kereta sekiranya pelanggan memerlukan perlindungan tambahan semasa dalam perjalanan menggunakan Lebuhraya PLUS. Manfaat ini adalah tambahan kepada manfaat kematian akibat kemalangan, hilang upaya kekal akibat kemalangan dan pendapatan hospital akibat kemalangan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Zurich General Takaful, Shamsul Azman.

Menurut Shamsul, Z-ProMiles Takaful ini mudah diakses dan menyediakan perlindungan semasa dalam perjalanan yang membolehkan pelanggan Lebuhraya PLUS yang juga ahli PLUSMiles untuk memilih pelan perlindungan yang sesuai dengan keperluan dan belanjawan mereka.

Tambah Shamsul, “Setiap nyawa amat berharga. Banyak nyawa dipertaruhkan di jalan raya setiap hari, dan perkara terbaik yang boleh dilakukan ialah dengan melindungi diri dan orang tersayang selain berhati-hati ketika dalam perjalanan. Sebagai pengguna jalan raya, kami memahami kegusaran pelanggan jika berlaku kejadian yang tidak diingini ketika berada di jalan raya. Perlindungan kenderaan bermotor adalah pelan jaminan bagi mod pengangkutan kita, tetapi kebanyakan orang tidak dilindungi daripada kejadian yang tidak dijangka seperti apabila berlakunya kerosakan kenderaan di lebuh raya.”

“Zurich komited untuk mengurangkan cabaran yang dihadapi oleh pengguna jalan raya sebagai salah satu tanda prihatin kami terhadap pelanggan. Melalui kerjasama dengan PLUS, kami boleh memperkenalkan produk takaful ini melalui aplikasi digital yang mudah. Ini membantu memberikan ketenangan fikiran kepada pelanggan apabila menggunakan rangkaian Lebuhraya PLUS.”

Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail pula berkata, “Keselamatan dan keselesaan pelanggan lebuh raya adalah keutamaan kami. Kami sentiasa berusaha dalam menyediakan perkhidmatan dan kemudahan nilai tambah bagi membolehkan perjalanan yang selesa ketika di lebuh raya kami. PLUS berpegang kepada prinsip keselamatan jalan raya 3E kami, iaitu Engineering, Enforcement and Education (Kejuruteraan, Penguatkuasaan dan Pendidikan). Pada masa yang sama, kami sentiasa mencari rakan strategik dan usaha sama bagi membantu meningkatkan nilai kepada pelanggan kami.”

“PLUS memacu keselamatan jalan raya melalui pasukan rondaan lebuh raya kami, PLUSRonda, Pusat Pemantauan Trafik, audit keselamatan jalan raya berkala, serta penglibatan dan kerjasama berterusan dengan pihak polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” tambahnya.

“Kami berbesar hati apabila Zurich Malaysia berkongsi matlamat kami untuk menyediakan lebih banyak kemudahan kepada pelanggan lebuh raya. Kerjasama ini melengkapkan usaha kami untuk menjadikan lebuh raya kami lebih selamat dan ianya akan memanfaatkan rakyat Malaysia,” kata Datuk Azman.

Untuk memohon perlindungan Z-ProMiles Takaful, pelanggan Lebuhraya PLUS boleh mendaftar sebagai ahli PLUSMiles melalui Aplikasi PLUS atau layari portal https://pluscare.plus.com.my dan sertai pelan perlindungan Z-ProMiles Takaful.

“Perlindungan Z-ProMiles Takaful meliputi kejadian trafik tertentu di lebuh raya kendalian PLUS iaitu Lebuhraya Utara-Selatan (NSE), Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH), Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE), Lebuhraya Hubungan Kedua Malaysia-Singapura (LINKEDUA), Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE), dan Jambatan Pulau Pinang,” jelas Shamsul.

“Ini adalah kerjasama pertama kami dengan PLUS. Kami sangat teruja untuk menawarkan lebih banyak produk baharu dan usaha sama lain pada masa depan,” tambahnya.