6 Mitos Yang Menyebabkan Ramai Orang Malas Nak Ambil Takaful

Rata-rata kesederan mengenai Takaful masih rendah di kalangan rakyat Malaysia, sehingga ada yang masih menyamakan Takaful dan insurans. Kita sering mengelak apabila berbicara mengenai takaful disebabkan salah faham yang berlaku.

Jom kita lihat 6 mitos takaful yang menyebabkan orang ramai malas nak ambil takaful ini.

1. “Akaun bank untuk simpanan, tetapi takaful ada simpanan dan perlindungan, maka takaful lagi bagus!”

Sebenarnya bank dan takaful mempunyai fungsi dan peranan yang berbeza. Begitu juga ada yang membandingkan produk takaful dengan produk pelaburan.

Oleh itu, simpanan, pelaburan dan perlindungan adalah berbeza serta tidak adil untuk dibandingkan. 

Baca: 5 Perkara Ejen Takaful Tak Beritahu Kita

2. “Produk takaful yang mahal adalah lebih baik daripada produk takaful murah”

Kesalahan yang ejen lakukan adalah mengatakan produk takaful mahal lebih baik daripada produk takaful yang murah. Ia bukanlah sejenis aset seperti rumah tetapi ianya adalah berdasarkan keperluan diri, perlindungan dan bajet kewangan.

Kalau mahal dan baik tapi hanya mampu bayar untuk sebulan saja pun susah juga. Lebih baik berpatutan dan mampu bayar sampai usia tua nanti.

3. “Pilih takaful yang terkenal dan ada brand.”

Brand takaful anda tidak penting tetapi yang penting adalah manfaatnya, kebaikan, perlindungan serta jumlah coverage yang terkandung di dalam pelan takaful tersebut.

Kalau dah buat perbandingan dan kita jumpa pelan yang murah sedikit, silakan.

Baca: 7 Perkara Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Mengambil Takaful

4. “Membazir bayar takaful kalau tak kemalangan”

Nak sangat masuk hospital ke? Manusia pasti tidak akan lari daripada jatuh sakit. Jika ditakdirkan kita panjang umur sehingga 100 tahun, adakah kita boleh beri jaminan bahawa tidak akan berlaku apa-apa?

Sedangkan apa yang akan berlaku hari esok pun kita tak tahu, ini lagi tahap kesihatan kita lagi 5 ke 10 tahun yang akan datang.

Baca: Tiga Waktu Terbaik Untuk Ambil Takaful

5. “Takaful dan insurans adalah benda yang sama”

Selalunya ejen yang berkata sebegini mungkin mempromosikan takaful dan insurans konvensional secara serentak. Jika dilihat kepada kontrak pun dah nampak perbezaannya.

Baca: Perbezaan Takaful Dan Insurans

6. “Masa promote mulut bukan main manis, bila nak claim susahnya”

Kes-kes sebegini sering terjadi di negara kita dan selalu ditularkan. Sebenarnya, ia bukanlah salah syarikat takaful tersebut kerana polisi itu sendiri sudah menjelaskan semuanya.

Ada kes yang susah nak claim disebabkan oleh penyakit sedia ada, maklumat kesihatan tidak betul dan sebagainya. Oleh itu, kita perlu memastikan segala maklumat yang diberikan adalah betul, jelas dan tepat.  Baca terlebih dahulu terma dan syarat polisi untuk memahaminya.

Baca: 7 Sebab Tuntutan Takaful Ditolak Dan Susah Nak Claim

Itulah dia 6 mitos takaful ramai salah faham dan selalu kecam. Untuk pengetahuan anda, takaful adalah patuh syariah. Kita tak perlu bimbang walau apa pun brand takaful pilihan anda.

Namun, haruslah baca dengan teliti dan fahami dengan jelas dahulu kelebihan dan prosedur claim supaya tidak berlakunya salah faham pada masa akan datang.

Nak tahu lebih lanjut mengenai hibah dan takaful, klik Let’s Talk di sini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Perkara Yang Tidak Dilindungi Oleh Takaful Atau Insurans Motosikal

Kita semua sedia maklum bahawa setiap motosikal wajib dilindungi oleh polisi takaful atau insurans, tak kiralah motor motor kapcai, skuter mahu pun motosikal mahal dan berkuasa tinggi yang menjadi kegilaan ramai.

Bila dah ada polisi takaful atau insurans, pasti ramai yang menyangka bahawa kita boleh buat tuntutan untuk semua perkara sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini. Tetapi, tahukah anda bukan semua situasi membolehkan anda untuk membuat tuntutan.

1. Hanya Mewakili Pemilik

Sekiranya motosikal kesayangan anda itu mengalami kerosakan akibat daripada kemalangan dan bukan anda yang menunggangnya ketika berlakunya kejadian, pihak takaful atau insurans tidak bertanggungjawab untuk memberikan pampasan. Ini kerana polisi sedia ada hanya akan melindungi pemilik sendiri yang menunggang motosikal tersebut ketika berlaku kemalangan.

Jadi jika anda jenis yang mudah meminjamkan motosikal kepada orang lain, boleh pertimbangkan untuk mengambil polisi yang lebih mahal yang boleh menanggung kerugian sekiranya ada pihak lain yang menunggang motosikal anda.

2. Aksesori

Seterusnya, syarikat takaful atau insurans hanya akan menanggung kos kerugian sekiranya motosikal dicuri. Tetapi jika pencuri hanya mencuri bahagian tertentu motorsikal seperti tayar dan sebagainya, maka terpaksalah keluarkan duit poket sendiri, kerana kecurian aksesori dan alat ganti motosikal tidak termasuk dalam perlindungan yang ditawarkan pihak insurans.

Kadang-kadang motor dah dikunci rapi, tapi masih boleh dicuri aksesori.

This image has an empty alt attribute; its file name is motor-takaful.jpg

3. Perang/Rusuhan

Bersyukurlah Malaysia masih lagi aman, tetapi jika ditakdirkan berlakunya demonstrasi jalanan, rusuhan atau perang, bolehlah pertimbangkan untuk membuat penambahan dalam polisi takaful atau insurans anda.

Manalah tahu jika keadaan menjadi tidak terkawal dan kita pula tersangkut dalam rusuhan tersebut, sekurang-kurangnya jika berlaku kerosakan kepada motosikal kesayangan, masih lagi boleh membuat tuntutan.

4. Dadah

Sekiranya berlaku kemalangan melibatkan penunggang yang berada di bawah pengaruh dadah, penunggang tersebut tidak akan dilindungi oleh mana-mana takaful atau insurans. Disebabkan itu, haruslah kita berhati-hati dalam meminjamkan motosikal kepada orang lain.

Bukan itu sahaja, jika sedang dalam pengaruh dadah atau alkoloh semasa berlakunya kemalangan yang melibatkan kecederaan kepada orang lain; ianya adalah kesalahan yang boleh disabitkan hukuman penjara 3-10 tahun dan denda di antara RM8,000-RM20,000.

5. Kemalangan Di Luar Negara

Sekiranya suka mengembara ke luar negara dengan menaiki motorsikal, boleh pertimbangkan untuk menaiktaraf polisi takaful atau insurans yang sedia ada. Ini kerana kebanyakan polisi hanya melindungi kita di dalam negara. Ianya tidak akan terpakai sekiranya kemalangan tersebut berlaku di luar negara.

Bagi mereka yang rajin ikut konvoi tu, cepat-cepatlah upgrade polisi ya.

6. Memalsukan Tuntutan

Jangan menipu dalam membuat tuntutan takaful atau insurans. Jika kita didapati menipu, tunturan akan ditolak dan polisi tersebut boleh dibatalkan serta-merta. Sebagai contoh, rosak kecil saja tapi kita pergi claim rosak teruk.

Untuk pengetahuan, setiap tuntutan akan disiasat terlebih dahulu oleh syarikat takaful atau insurans dan disahkan oleh pihak polis. Sia-sia saja nanti bila palsukan tuntutan, apa pun tak dapat.

Sumber Rujukan:

https://loanstreet.com.my

Iklan

Takaful Untuk Srikandi Negara

Seiring dengan kesedaran masyarakat tentang kepentingan memiliki skim perlindungan atau insuran dan takaful, pelbagai produk baru telah diperkenalkan oleh syarikat-syarikat berkenaan istimewa untuk pengguna.

Sebagai contohnya, Takaful khas untuk golongan wanita. Anda pernah dengar tentang takaful untuk wanita?

Menurut kajian, golongan wanita mempunyai jangka hayat yang lebih lama berbanding lelaki. Oleh itu, amat penting untuk golongan hawa mempunyai skim perlindungan bagi menjamin kehidupan pada masa depan.

Jom kami kongsi apa yang menarik untuk diketahui tentang takaful wanita untuk panduan pembaca.

Ada beberapa syarikat insurans telah memperkenalkan pakej takaful wanita ini seperti :

1. AIA Public Takaful – Lady360-i

Pelan ini menyediakan perlindungan menyeluruh bagi penyakit-penyakit berkaitan wanita atau peristiwa serta perlindungan asas bagi kematian dan Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal (HUMK).

Faedah yang disediakan terbahagi kepada 7 kategori utama:

 • Faedah Asas
 • Faedah Penyakit Wanita
 • Faedah Penjagaan Wanita
 • Faedah Kehamilan
 • Faedah Ganjaran Tunai
 • Hadiah Kegembiraan
 • Faedah Matang

Kelayakan : Wanita yang berumur antara 16 tahun hingga 45 tahun

Tempoh perlindungan : Sehingga berumur 80 tahun

Ini maklumat secara umum sahaja. Boleh layari laman web AIA Public Takaful atau muat turun brosur Lady-360i untuk mendapatkan maklumat lanjut.

2. Zurich Takaful – Takafulink Wanita

Produk ini menawarkan manfaat perlindungan dan juga manfaat pelaburan. Sebahagian daripada jumlah caruman akan diperuntukkan untuk membeli unit di mana-mana Dana Syariah Zurich Takaful mengikut dana pilihan malah telah dipakej bersama dengan manfaat tambahan iaitu Perlindungan Penyakit Wanita (MTWI). Nilai Sijil Takafulink Wanita adalah tertakluk kepada harga unit yang disandarkan, tertakluk kepada prestasi Dana Syariah Zurich Takaful yang telah dipilih.

3 pilihan tersedia untuk pelanggan

 • Takafulink Wanita dengan Tempoh Fleksibel
 • Takafulink Wanita dengan kadar kenaikan berkala ke atas Jumlah Asas Yang Dilindungi
 • Takafulink Wanita dengan kadar penurunan berkala ke atas Jumlah Asas Yang Dilindungi

Kelayakan : Orang yang dilindungi (sesiapa sahaja yang berumur 16 tahun hingga 69 tahun) dan peserta (berumur 18 tahun dan ke atas)

Sila layari laman web Zurich Takaful atau muat turun brosur Takafulink Wanita untuk dapatkan maklumat lanjut.

3. Prudential BSN – Takaful Puteri

Takaful khusus untuk golongan wanita yang menawarkan pelbagai ciri perlindungan.

Skim ini memberi perlindungan terutamanya aspek kewangan yang timbul akibat penyakit berkaitan wanita. Ciri-ciri perlindungan yang ditawarkan:

1. Kanser berkaitan Wanita/Lupus Sistemik Eritematosus (SLE) dengan Lupus Nefritis

Kanser Payudara, Uteri Serviks, Tiub Falopio, Ovari, Uterus, Dan Faraj/Vulva ATAU Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis – 100% daripada Jumlah Dilindungi bagi Tempoh Hayat

2. Karsinoma-In-Situ Payudara atau Uteri Serviks – 30% daripadaJumlah Dilindungi bagi Tempoh Hayat

Apabila kemudiannya anda didiagnos menghidap Kanser berkaitan wanita atau Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis – 70% dari Jumlah Dilindungi bagi Tempoh Hayat

Kelayakan : 19 hingga 60 tahun (dewasa)

Tempoh perlindungan : 60, 70 atau 80 tahun (dewasa)

Nak tahu lebih lanjut pasal Takaful Puteri, boleh layari laman web Prudential BSN, hubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan di +603 20537188 atau emel kepada [email protected].

4. Etiqa Takaful – Femina Special

Sama seperti skim perlindungan yang lain, Femina Special dihadirkan untuk memberi perlindungan terbaik kepada kaum wanita. Pencarum boleh menikmati perlindungan kemalangan peribadi dan maanfaat perlindungan berkait wanita dalam satu pelan menyeluruh.

Menariknya, dalam polisi ini, Seksyen 12 – Penculikan, sekiranya anda diculik, perbelanjaan yang dihabiskan untuk upah penyiasat akan ditanggung sehingga RM30,000 mengikut terma dan syarat yang perlu dipatuhi.

Boleh tengok laman web Etiqa Takaful untuk maklumat lanjut.

5. Takaful Ikhlas – IKHLAS Wanita Elegance Takaful

Seiring dengan skim lain, Takaful Ikhlas juga mempunyai perlindungan istimewa untuk golongan wanita yang meliputi perlindungan terhadap penyakit, kematian, cara hidup dan pelbagai manfaat.

Terdapat dua jenis pelan iaitu :

1. IKHLAS Wanita Elegance Takaful dengan Manfaat Kehamilan

2. IKHLAS Wanita Elegance Takaful tanpa Manfaat Kehamilan

Kelayakan : 16 dan 50 tahun

Setiap skim perlindungan mempunyai keistimewaan tersendiri. Yang pasti, ia dihadirkan khusus untuk golongan wanita. Jika anda pening mahu memberikan hadiah kepada insan (wanita) tersayang, apa kata hadiahkan skim perlindungan ini. Menarik dan unik.

Maklumat ini juga hanya diberikan secara ringkas. Anda boleh ke laman web Takaful Ikhlas, muat turun brosur IKHLAS Wanita Elegance Takaful atau berhubung dengan ejen yang sah jika berminat untuk mendapatkan matklumat lanjut.

Iklan

MLTT vs MRTT, Yang Mana Lebih Baik?

Dalam proses nak beli rumah, pembeli akan ditawarkan beberapa pilihan insurans untuk rumah tersebut sebagai satu pelan perlindungan risiko masa depan dalam pinjaman perumahan oleh bank.

Fungsi insurans ini adalah melindungi anda dan waris atas sebarang perkara di luar jangkaan yang berlaku kepada anda sebagai peminjam dari bank seperti kes cacat kekal dan kematian.

Ada juga segelintir orang yang mengatakan insurans hartanah adalah tidak penting dan merupakan satu beban terhadap peminjam. Pendapat ini ada kiri dan kanannya.

Baca : Apa Perbezaan Takaful Rumah MRTT Dengan MLTT?

Ada insurans yang boleh dimasukkan dalam bayaran ansurans bulanan dan ada insurans yang perlu dibayar secara lumpsum.

Ada juga pihak yang mengatakan insurans hartanah adalah perlindungan kepada anak – anak dan isteri anda supaya mereka bukan sahaja dapat terus tinggal di rumah tersebut, bahkan mendapat pampasan!

Baca : Pertimbangkan 5 Benda Ini Sebelum Memilih Pelan Takaful

Nak percaya mana satu?

Sebelum kita mula masuk ke fasa yang lebih kritikal, adalah lebih baik sekiranya kita fahamkan terlebih dahulu apa sebenarnya MRTT dan MLTT ini.

Dilema MRTT vs MLTT Dalam Insurans Hartanah Anda

MRTT bermaksud Mortgage Reducing Term Takaful yang bermaksud perlindungan insurans takaful atas baki hutang hartanah anda dan jumlah baki hutang akan berkurangan sedikit demi sedikit tahun demi tahun.

Dari sudut lain pula, MLTT pula bermaksud Mortgage Level Term Takaful yang mempunyai nilai simpanan pada hujung tempoh perlindungan hartanah anda.

Baca : 10 Soalan Yang Sering Ditanya Tentang Takaful

Dalam MLTT, pinjaman hartanah kita dilindungi kerana jumlah simpanan MLTT boleh digunapakai untuk menyelesaikan baki hutang hartanah.

Dan yang lebih menarik adalah MLTT membenarkan kita untuk menggunakan perlindungan tambahan lain sebagai contoh sakit cacat kekal, kemalangan, kematian dan pelbagai lagi manfaat.

Akan tetapi, jangan pula anda anggap MLTT dan MLTA adalah dua produk insurans yang sama. MLTT adalah ‘Takaful’ dan MLTA adalah ‘Assurance’.

Sebagai orang Islam, kita diwajibkan untuk mengambil produk yang patuh syariah iaitu MLTT.

Baca : Perbezaan Takaful Dengan Insuran Konvensional

Ada mazhab yang mengatakan seorang peminjam hartanah ‘wajib’ mengambil insurans hartanah dan satu lagi mengatakan peminjam ‘tidak wajib’ mengambil insurans hartanah.

Sebenarnya, kita tidak diwajibkan pun untuk mengambil insurans hartanah. Akan tetapi, pihak bank boleh menjadikannya wajib bergantung kepada keadaan dan masa tertentu.

Memandangkan MLTT adalah patuh syariah, artikel ini akan terus mengupas kebaikan MLTT berbanding MLTA.

MLTT: Mortgage Level Term Takaful

1. Perlindungan

Perlindungan yang kita dapat adalah berdasarkan jumlah keseluruhan hutang hartanah.

2. Penama

Berbeza dengan MRTT yang penamanya adalah pihak bank, MLTT membenarkan kita meletakkan penama hartanah kepada ahli keluarga.

3. Bayaran

Bayaran untuk MLTT boleh dibuat secara ansuran di mana jumlah insurans dimasukkan sekali dengan jumlah keseluruhan pinjaman hartanah kita.

4. Objektif

Tujuan utama polisi ini adalah untuk membolehkan kita / waris mendapat hak milik penuh hartanah dan pampasan.

5.  Waris

Ini yang paling penting, di mana waris akan mendapat pampasan dalam bentuk wang dan hartanah tersebut.

6. Pembatalan Polisi

Sungguhpun kita melakukan refinancing terhadap hartanah, polisi MLTT tidak terbatal.

7. Pindah Milik

Hartanah boleh dipindah milik berbanding insurans MRTT.

Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT) Pula Sesuai Untuk:

1. Pelaburan

Sekiranya kita bercadang untuk berkecimpung dalam pelaburan hartanah, MRTT adalah sangat sesuai.

2. Refinance

Polisi tidak akan terbatal sungguhpun kita melakukan refinancing dari bank yang sama.

3. Umur Tidak Lebih 35 Tahun

Memandangkan perlindungan telah dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman hartanah kita, MRTT lebih sesuai untuk peminjam yang berumur tidak lebih daripada 35 tahun.

4. Liputan

MRTT memberi faedah kepada kita dengan melindungi keseluruhan pinjaman hartanah di dalam satu pelan yang sama.

Contoh Kiraan Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

Umur: 28 tahun

Nilai Rumah: RM500,000

Nilai Pinjaman: 90%

Nilai Pinjaman & Perlindungan: RM450,000

Caruman: RM235/ bulan

Jumlah Caruman 30 Tahun: RM84,600

Pulangan Selepas 30 Tahun: RM86,900

Pampasan (Hilang Upaya Selepas Tahun Ke 3): RM411,300 hutang & RM50,000 waris.

Pampasan (Kematian Selepas Tahun Ke 3): RM411,300 hutang & RM50,000 waris.

Berbalik kepada soalan awal tadi iaitu kenapa MLTT jauh lebih baik berbanding MRTT, ianya adalah kerana liputan perlindungan yang bersifat holistik dan memberi faedah yang besar kepada waris anda kelak.

Baca : “Musibah Tak Mungkin Berlaku Dekat Aku…”. Lupakan Takaful Jika Anda Betul Yakin

Kita tidak perlu risau andai kata berlaku kematian mengejut dan ke mana keluarga kita hendak tinggal atau adakah kita tinggalkan wang ringgit untuk mereka.

Dan yang paling penting, pelan perlindungan ini adalah patuh syariah!

Sumber Rujukan:

 1. Rahsia Takaful
 2. Hartabumi
 3. Gila Hartanah
 4. Loanstreet
 5. Life Takaful

Iklan

Harimau Mati Meninggalkan Belang, Manusia Mati Meninggalkan Hutang

Di dalam bidang perancangan kewangan, saya terlibat secara langsung dalam perkara-perkara seperti pelaburan (bersama iSaham), perlindungan (AIA Public Takaful) dan perancangan pewarisan harta (Wasiyyah Shoppe). Saya juga terlibat secara tidak langsung dengan berkongsi pendapat dan pengalaman bersama sahabat-sahabat yang mencari jalan untuk memperbaiki aliran tunai dengan menambahkan pendapatan ataupun mengurangkan kos perbelanjaan bulanan.

Di antara topik yang sering dibincangkan adalah mengenai aliran tunai (cash flow), dan ini adalah berkenaan tips melangsaikan hutang.

Berikut saya senaraikan ranking setiap topik berdasarkan minat sahabat-sahabat yang bersembang panjang dengan saya selama ini. Turutan ini mungkin tidak tepat, kerana hanya dibuat berdasarkan pemerhatian saya.

1. Pelaburan Saham (Memang mendapat minat tertinggi setakat ini)
2. Pendapatan Sampingan (Idea business yang menjana pulangan berjuta-juta)
3. Harta Pusaka (Penyelesaian kes-kes yang telah berlaku)
4. Selesaikan Hutang
5. Perlindungan Takaful

Apa yang dapat anda lihat daripada pemerhatian ini? Pada pendapat saya berbincang mengenai peluang menggandakan wang memang lebih menyeronokkan. Tambahan pula apabila dikongsikan pengalaman mendapat keuntungan 60% dalam masa 3 hari misalnya, siapa yang tak seronok.

Manakala perkara yang berada pada tiga ranking terbawah misalnya paling tidak digemari kerana seringkali perbincangan mengaitkan soal kematian. Mungkin ini yang menyebabkan tidak ramai suka berbicara tentang perkara ini.

Mana satu yang lebih penting? Memang sukar untuk dijawab. Kedua-duanya juga penting. Sejujurnya saya juga lebih seronok bila berkongsi mengenai perkara 1 dan 2 berbanding yang lain-lain.

Kisah Tragis Depan Mata

Baru-baru ini saya telah menerima berita yang sangat mengejutkan. Salah seorang daripada pelanggan Takaful di dalam group saya, diberitakan meninggal dunia kerana dibunuh dengan kejam. Allahyarham ini baru berusia 23 tahun dan beliau disahkan menemui ajal 3 hari selepas permohonan Takaful beliau diluluskan.

Kejadian ini memang memberi kesan yang sangat mendalam kepada diri saya. Selama ini jika berbicara bersama pelanggan-pelanggan Takaful, saya sering membincangkan secara teori.

Bagaimana agaknya dengan keluarga tersayang sekiranya ajal menjemput lebih awal daripada jangkaan? Kali ini ia bukan lagi sekadar teori.

Saya Manusia Berhutang

Jujur saya akui saya adalah manusia yang berhutang. Kerja keras yang saya lakukan sejak kebelakangan ini, matlamat utamanya adalah untuk melangsaikan hutang duniawi. Alhamdulillah dapat dilangsaikan sedikit demi sedikit.

Namun apa yang saya risaukan adalah andainya kisah ini terjadi kepada diri saya, ajal menjemput tanpa disangka, mungkin esok atau lusa. Sangat tidak adil saya tinggalkan dunia ini dengan hutang yang masih berbaki.

Tanpa berlengah saya terus menambah perlindungan Takaful saya daripada RM200 ribu kepada RM700 ribu. Walaupun jumlah perlindungan awal memadai untuk menyelesaikan baki hutang, namun masih ada hutang dengan Allah yang saya tak tunaikan.

Rukun Islam kelima belum saya tunaikan. Saya rasa perlu juga saya sediakan sejumlah wang untuk keluarga tunaikan Haji bagi pihak saya, juga sebahagian untuk disedekahkan, dan selebihnya untuk dibahagi-bahagikan kepada keluarga tersayang.

Andai di dunia saya tak sempat beri kesengangan kepada keluarga, ini lah hibah yang saya tinggalkan, sebagai tanda kasih sayang untuk keluarga yang sentiasa memberikan sokongan di saat getir dan sukar.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Bagaimana Dengan Anda?

Setiap individu pasti memiliki perancangan tersendiri. Andainya anda telah bebas daripada sebarang hutang. Alhamdulillah. Tahniah saya ucapkan. Andainya masih ada hutang yang belum dilangsaikan cuba fikir sejenak…jika ditakdirkan nyawa kita dicabut esok, siapakah yang akan menyelesaikan semua ini. Biarlah kita tinggalkan keluarga tanpa sebarang harta, jangan sesekali menambah duka dengan bebanan hutang kepada mereka.

Andai ada lebihan rezeki, tambahlah sedikit perlindungan Takaful anda supaya ada sejumlah wang yang dapat di hibah kan, sebagai tanda kasih kepada mereka.

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd. dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!