Defect Liability Claim : Berapa Lama Rumah Kita Ada ‘Waranti’?

Defect Liability Claim dalam bahasa mudah adalah waranti yang diberikan pemaju hartanah kepada pembeli rumah seandainya berlaku kecacatan pada unit rumah anda. 

Kesedaran tentang defect liability claim di kalangan pembeli rumah pertama di Malaysia sebenarnya masih rendah.

Ada yang menyangka, kerosakan pada rumah itu berada di bawah tanggungjawab mereka sebagai pembeli untuk diperbaiki. 

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Daripada Pemaju?

Hakikatnya, rumah yang anda beli dari pemaju hartanah tidak kira harga, keluasan dan lokasi khususnya rumah undercon ada waranti selama 24 bulan atau 2 tahun dari tarikh anda mendapat kunci rumah. 

Defect Liability Claim sudah termaktub dalam perundangan Akta Pembangunan Perumahan (Housing Development Act) tahun 1996. 

Untuk rumah high rise yang lazimnya memegang status strata title atau landed strata, pembeli dilindungi di bawah Akta Hakmilik Strata (Strata Title Act) tahun 1985 dan Akta Pengurusan Strata (Strata Management Act) tahun 2013. 

Sebagai pembeli rumah, anda perlu tahu hak anda kerana rumah merupakan keperluan asas, tempat berlindung daripada terik matahari, hujan dan binatang buas. 

Apatah lagi, rumah yang dibeli atas kapasiti pelaburan jangka panjang. Tak ada orang yang nak beli rumah yang mempunyai banyak kerosakan dan sudah tidak sesuai didiami selepas tempoh 5 tahun. 

Berapa Lama Tempoh Waranti Ini? 

Tempoh waranti dari pemaju untuk rumah anda ini selama 24 bulan atau 2 tahun dan anda sebagai pembeli tidak perlu mengeluarkan sebarang kos untuk membaiki kerosakan itu. 

Pemaju hartanah wajib membaik pulih kecacatan itu dalam tempoh waranti. 

Sebagai pembeli rumah, anda perlu menyemak secara teliti keadaan dalaman dan rumah anda dari setiap spektrum dan melaporkan sebarang kerosakan pada pemaju hartanah. 

Baca : 5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Ini sudut yang anda perlu perhatikan sekiranya berlaku sebarang kerosakan :- 

1. Jubin & lantai 

2. Tingkap / Sliding door 

3. Pintu tandas, bilik & rumah 

4. Dinding dalaman & luar rumah 

5. Sistem paip tandas, dapur & luar rumah 

6. Bumbung rumah (untuk elak kebocoran)

Apa yang ramai tidak tahu adalah, selagi defect pada rumah anda tidak diselesaikan, baki 5% daripada retention sum bank tidak akan diluluskan oleh peguam hartanah anda. 

“Tahukah anda, duit pinjaman hartanah dari bank anda dikawal oleh peguam S&P anda. Peguam dan bank hanya meluluskan 95% kepada pemaju hartanah. Baki 5% adalah untuk retention sum.”

Bagaimana Kalau Defect Berlaku Selepas Tempoh Waranti Tamat?

Terkini, melalui Rang Undang-Undang (Pindaan) Pembatasan 2018 yang diluluskan pada April 2018, kini pembeli mempunyai had masa 3 tahun daripada tarikh kecacatan DITEMUI untuk mengambil tindakan terhadap pemaju hartanah.

Tempoh maksimum untuk pembeli mengambil tindakan undang-undang terhadap pemaju hartanah adalah di bawah 15 tahun daripada tempoh kerosakan rumah. 

Baca : 6 Tips Elak Masalah Semasa Renovate Rumah

Pembeli tidak boleh mengambil sebarang tindakan undang-undang pada pemaju hartanah seandainya kerosakan rumah sudah melebihi 15 tahun. 

Jika kerosakan yang anda temui pada rumah anda adalah pada tahun 2005, anda tidak boleh claim waranti itu pada tahun 2022.

Itupun bergantung kepada keadaan semasa pemaju hartanah itu kerana pada hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang telah disenarai hitam dan muflis. 

Ada projek strata yang masih memegang status geran Master Title semenjak tahun 1997 hingga ke hari ini!

Kes defect pada rumah undercon tidak terbatas kepada rumah high rise sahaja, rumah teres landed pun banyak yang mengalami defect, bergantung kepada pemaju hartanah yang membangunkan projek itu. 

Baca : Reputasi Pemaju Main Peranan Dalam Jualan Hartanah?

Ada juga beberapa kes di mana, pemaju hartanah berkeras tidak mahu membaiki defect pada unit pembeli.

Sekiranya anda berdepan dengan situasi ini, ikuti langkah di bawah atau baca artikel di bawah. 

Baca : Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

 1. Hantar surat rasmi pada pada pemaju dan CC kepada peguam hartanah anda
 2. Jika tiada tindakbalas, buat aduan rasmi pada Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Kesimpulannya, jadilah pembeli rumah yang bijak dengan membuat semakan defect. Memang normal jika anda tiada ilmu untuk menyemak kecacatan dan kerosakan rumah. 

Apa yang anda boleh buat adalah dengan mengupah servis agensi/individu untuk buat semakan secara holistik sebelum anda masuk rumah itu dan renovate rumah.

Minta borang Defect List samada dalam bentuk dokumen bercetak atau online daripada wakil pemaju hartanah secepat mungkin untuk anda semak defect pada dalaman rumah. 

Sumber Rujukan : 

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Nestle Cadang Ambil Alih 100 Peratus Kepentingan Ekuiti Wyeth Malaysia Pada Harga RM165 Juta

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Nestle (Malaysia) Bhd (Nestle Malaysia), Nestlé Products Sdn Bhd telah memeterai perjanjian pembelian saham bersyarat dengan Wyeth (Hong Kong) Holding Company Ltd untuk memperoleh 100 peratus kepentingan ekuiti dalam Wyeth Nutrition (Malaysia) Sdn Bhd pada harga RM165 juta.

Cadangan pengambilalihan melibatkan 1.97 juta saham biasa dalam Wyeth Malaysia mewakili keseluruhan kepentingan ekuiti dalam syarikat itu.

Nestle Malaysia dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini berkata pertimbangan pembelian bagi cadangan pengambilalihan tersebut akan dibiayai melalui dana yang dijana secara dalaman.

“Cadangan pengambilalihan itu mewakili satu langkah ke hadapan bagi syarikat daripada segi mengembangkan lagi perniagaannya dalam kategori pemakanan.

“Pengambilalihan ini akan memberikan Nestle Malaysia akses segera kepada perniagaan dan rangkaian Wyeth Malaysia yang dijangka membolehkannya mengembangkan penawaran produknya dan meningkatkan bahagian pasaran dalam segmen pemakanan,” kata kumpulan itu.

Nestle Malaysia berkata melalui cadangan pengambilalihan dan penambahan jenama yang dibawa oleh Wyeth Malaysia seperti S-26, S-26 Gold, Ascenda, Promama dan Enercal Plus, Nestle Malaysia akan mempunyai pangkalan pelanggan yang lebih besar dan juga memperoleh kedudukan lebih tinggi dalam pasaran pemakanan premium.

Jenama yang dibawa oleh Wyeth Malaysia ini sudah mantap dan terkenal dalam pasaran pemakanan premium dan akan memberikannya asas yang kukuh untuk dibina serta memberikan peluang kepada kumpulan untuk pertumbuhan dan penciptaan nilai, katanya.

Menurutnya langkah itu akan memberi peluang kepada Nestle Malaysia untuk memanfaatkan sejarah Wyeth Malaysia yang kukuh dalam menyediakan produk pemakanan bayi berkualiti, ia telah dibina atas komitmen berterusannya untuk menghasilkan produk dirumuskan secara saintifik dan lengkap bernutrisi disesuaikan dengan keperluan khusus bayi dan kanak-kanak kecil.

“Sifat pelengkap operasi Kumpulan Nestle Malaysia dan Wyeth Malaysia akan membolehkan mereka bekerjasama dengan lancar dan berkesan, membolehkan kerjasama dan penyelarasan yang cekap dengan potensi untuk berkongsi sumber seperti tenaga kerja dan peralatan, ia akan membantu mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

“Ini akan membolehkan Nestle Malaysia menghasilkan nilai dengan cepat dan memanfaatkan peluang baharu untuk pertumbuhan,” katanya.

Secara keseluruhannya, cadangan pengambilalihan itu merupakan langkah strategik yang akan membolehkan Nestle Malaysia mempelbagaikan aliran pendapatannya, mengembangkan penawaran produknya dan meningkatkan bahagian pasarannya dalam segmen pemakanan premium dan pelanggan, katanya.

— BERNAMA

TAG: Nestle, Wyeth Nutrition, pengambilalihan