6 Tips Elak Masalah Semasa Renovate Rumah

Kes – kes melibatkan penipuan kontraktor di Malaysia sebenarnya tidak baru dan muncul saban tahun. 

Terkini, portal Berita Harian melaporkan seorang kontraktor dari Beaufort, Sabah disyaki tipu bina rumah sehingga mendatangkan kerugian RM43,000! 

Pada November 2020 yang lalu pula, pihak polis Kedah menerima 9 laporan polis membabitkan penipuan pembinaan dan pengubahsuaian rumah sehingga kerugian mencecah RM535,000.

Antara kes melibatkan kontraktor yang paling popular adalah :- 

 • Proses pembinaan/ pengubahsuaian yang terlalu lama
 • Kerosakan selepas rumah kediaman siap dibina / diubahsuai 
 • Kualiti dan mutu pembinaan yang tidak menepati kehendak pemilik rumah 

Rata – rata mangsa kes penipuan kontraktor ini adalah ‘first-timer’ dalam pembinaan dan pengubahsuaian rumah. 

Mereka tiada pengalaman dan ilmu yang betul dalam proses membina dan mengubahsuai rumah. 

Baca : Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

Perlu anda ingat, renovasi rumah adalah sebahagian daripada strategi pelaburan hartanah. Jadi, proses renovasi rumah yang gagal akan menggagalkan pelaburan hartanah itu secara kolektif. 

Tiada guna jika pemilik rumah membeli rumah itu pada harga murah (di bawah harga pasaran) yang memerlukan renovasi, tetapi kontraktor gagal menyiapkan rumah mengikut jangka masa, reka bentuk, mutu dan spesifikasi yang diinginkan pemilik rumah. 

Cara terbaik untuk mengubati penyakit bukanlah dengan merawat, sebaliknya dengan mencegah penyakit dari awal! 

Begitu juga dengan konteks mengelakkan masalah semasa proses renovate rumah anda. 

Anda boleh elak masalah ini dengan mengikuti kesemua 6 tips yang dikongsikan dalam artikel ini. 

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

6 Tips Elak Masalah Masa Renovate Rumah Anda 

Portfolio vs Reputasi 

Perlu anda tahu yang portfolio mengatasi reputasi. Orang yang waras tidak akan tertipu dengan reputasi kontraktor di alam maya. 

Reputasi boleh dibuat secara online marketing samada di :- 

 • Google – Paid artikel, backlink, Google Review
 • Sosial media – Paid review di Facebook / Instagram / Twitter / TikTok

Manakala portfolio pula merupakan kompilasi hasil kerja yang pernah dijalankan kontraktor tersebut yang anda boleh nilai secara telus. 

Dalam menilai portfolio kontraktor, apa yang anda perlu buat adalah melihat kemampuan kontraktor untuk renovate rumah dengan reka bentuk dan spesifikasi yang rumit dan kompleks dalam jangka masa yang ditetapkan. 

Semakin rumit dan kompleks renovasi yang pernah dibuat, semakin besar pengalaman dan skil kontraktor tersebut. 

Jika portfolio kontraktor tersebut hanya ‘biasa-biasa’, anda mungkin boleh berkira-kira untuk mencari kontraktor yang lebih kreatif dan berkemampuan tinggi.

Detail Sebut Harga

Sebelum anda bersetuju untuk melantik mana – mana kontraktor, langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah menyenaraikan terma & syarat, tanggungjawab kontraktor dan hak anda dalam satu surat kontrak renovasi rumah. 

Selepas itu, barulah minta kontraktor untuk mengeluarkan sebut harga bagi projek renovasi rumah anda secara detail dengan memasukkan kos, bahan binaan, upah dan sebagainya. 

Paling baik, anda gunakan khidmat Peguam Hartanah untuk menyiapkan kontrak tersebut dan anda hanya perlu mengeluarkan sedikit kos yuran guaman. 

Lantik Beberapa Kontraktor

Lain padang, lain belalang. Lain kontraktor, lain kemahiran mereka. 

Jika projek renovasi rumah anda memerlukan banyak proses, ada baik anda melantik beberapa kontraktor untuk menyiapkan rumah anda. 

Ada kontraktor yang dilantik membuat kerja – kerja pemasangan konkrit dan dalam masa ada kontraktor yang dilantik melakukan kerja – kerja M&E (plumbing & electrical). 

Amalan ini turut dipraktikkan Tun Dr. Mahathir Mohamad sewaktu pembinaan Menara Berkembar Petronas dengan melantik dua konsortium berbeza untuk menara 1 dan 2 iaitu :- 

 1. Hazama Corporation
 2. Samsung C&T Corporation

‘Expect for the worse’ dan rancang renovasi rumah anda sebaik mungkin. 

Jangan Bayar Lump Sum

Dalam industri pembinaan dan pengubahsuaian, anda tak perlu bayar secara lump sum kepada kontraktor. 

Sebaliknya, bayarlah mengikut peringkat. 

Contoh :- 

 • 20% siap – 20% daripada nilai renovasi 
 • 50% siap – 30% daripada nilai renovasi 
 • 100% siap – 50% daripada nilai renovasi 

Anda hanya perlu bayar secara penuh apabila proses renovasi telah selesai dan anda berpuas hati dengan kualiti dan mutu kerja kontraktor tersebut. 

Waranti

Biasanya, akan ada ‘minor defect’ selepas renovasi yang anda perlu semak secara teliti. 

Anda sebagai pemilik rumah perlu minta kontraktor untuk memberikan anda waranti sekurang – kurangnya 60 hari – 90 hari selepas renovation selesai sekiranya berlaku sebarang defect yang serius. 

Waranti juga penting supaya kontraktor tersebut bertanggungjawab atas sebarang kerosakan dan anda tidak perlu bersusah payah mencari kontraktor lain dan mengeluarkan kos untuk membaik pulih kerosakan kontraktor sebelum itu. 

Tahu Hak Anda

Sebagai pemilik rumah, anda berhak menamatkan kontrak sekiranya :- 

 • Kualiti dan mutu renovation yang teruk 
 • Renovation tidak menepati pelan kerja & spesifikasi 

Anda juga berhak menilai beberapa kontraktor berpandukan portfolio dan sebut harga mereka sebelum membuat sebarang keputusan untuk melantik kontraktor untuk mengubahsuai rumah anda. 

Proses renovasi sebuah unit kediaman 3 bilik dan 2 tandas yang memakan masa 10 hari mampu menelan belanja melebihi RM50,000, jadi anda perlu bijak dalam menilai dan memilih kontraktor. 

Boleh jadi anda terhidu masalah lebih awal dengan kontraktor yang anda lantik.

Apa yang anda perlu buat adalah, tamatkan sahaja kontrak dengan kontraktor tersebut sekiranya kontraktor tersebut melanggar mana – mana perjanjian dalam kontrak renovasi rumah. 

Sumber Rujukan :

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA