6 Tips Elak Masalah Semasa Renovate Rumah

Kes – kes melibatkan penipuan kontraktor di Malaysia sebenarnya tidak baru dan muncul saban tahun. 

Terkini, portal Berita Harian melaporkan seorang kontraktor dari Beaufort, Sabah disyaki tipu bina rumah sehingga mendatangkan kerugian RM43,000! 

Pada November 2020 yang lalu pula, pihak polis Kedah menerima 9 laporan polis membabitkan penipuan pembinaan dan pengubahsuaian rumah sehingga kerugian mencecah RM535,000.

Antara kes melibatkan kontraktor yang paling popular adalah :- 

 • Proses pembinaan/ pengubahsuaian yang terlalu lama
 • Kerosakan selepas rumah kediaman siap dibina / diubahsuai 
 • Kualiti dan mutu pembinaan yang tidak menepati kehendak pemilik rumah 

Rata – rata mangsa kes penipuan kontraktor ini adalah ‘first-timer’ dalam pembinaan dan pengubahsuaian rumah. 

Mereka tiada pengalaman dan ilmu yang betul dalam proses membina dan mengubahsuai rumah. 

Baca : Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

Perlu anda ingat, renovasi rumah adalah sebahagian daripada strategi pelaburan hartanah. Jadi, proses renovasi rumah yang gagal akan menggagalkan pelaburan hartanah itu secara kolektif. 

Tiada guna jika pemilik rumah membeli rumah itu pada harga murah (di bawah harga pasaran) yang memerlukan renovasi, tetapi kontraktor gagal menyiapkan rumah mengikut jangka masa, reka bentuk, mutu dan spesifikasi yang diinginkan pemilik rumah. 

Cara terbaik untuk mengubati penyakit bukanlah dengan merawat, sebaliknya dengan mencegah penyakit dari awal! 

Begitu juga dengan konteks mengelakkan masalah semasa proses renovate rumah anda. 

Anda boleh elak masalah ini dengan mengikuti kesemua 6 tips yang dikongsikan dalam artikel ini. 

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

6 Tips Elak Masalah Masa Renovate Rumah Anda 

Portfolio vs Reputasi 

Perlu anda tahu yang portfolio mengatasi reputasi. Orang yang waras tidak akan tertipu dengan reputasi kontraktor di alam maya. 

Reputasi boleh dibuat secara online marketing samada di :- 

 • Google – Paid artikel, backlink, Google Review
 • Sosial media – Paid review di Facebook / Instagram / Twitter / TikTok

Manakala portfolio pula merupakan kompilasi hasil kerja yang pernah dijalankan kontraktor tersebut yang anda boleh nilai secara telus. 

Dalam menilai portfolio kontraktor, apa yang anda perlu buat adalah melihat kemampuan kontraktor untuk renovate rumah dengan reka bentuk dan spesifikasi yang rumit dan kompleks dalam jangka masa yang ditetapkan. 

Semakin rumit dan kompleks renovasi yang pernah dibuat, semakin besar pengalaman dan skil kontraktor tersebut. 

Jika portfolio kontraktor tersebut hanya ‘biasa-biasa’, anda mungkin boleh berkira-kira untuk mencari kontraktor yang lebih kreatif dan berkemampuan tinggi.

Detail Sebut Harga

Sebelum anda bersetuju untuk melantik mana – mana kontraktor, langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah menyenaraikan terma & syarat, tanggungjawab kontraktor dan hak anda dalam satu surat kontrak renovasi rumah. 

Selepas itu, barulah minta kontraktor untuk mengeluarkan sebut harga bagi projek renovasi rumah anda secara detail dengan memasukkan kos, bahan binaan, upah dan sebagainya. 

Paling baik, anda gunakan khidmat Peguam Hartanah untuk menyiapkan kontrak tersebut dan anda hanya perlu mengeluarkan sedikit kos yuran guaman. 

Lantik Beberapa Kontraktor

Lain padang, lain belalang. Lain kontraktor, lain kemahiran mereka. 

Jika projek renovasi rumah anda memerlukan banyak proses, ada baik anda melantik beberapa kontraktor untuk menyiapkan rumah anda. 

Ada kontraktor yang dilantik membuat kerja – kerja pemasangan konkrit dan dalam masa ada kontraktor yang dilantik melakukan kerja – kerja M&E (plumbing & electrical). 

Amalan ini turut dipraktikkan Tun Dr. Mahathir Mohamad sewaktu pembinaan Menara Berkembar Petronas dengan melantik dua konsortium berbeza untuk menara 1 dan 2 iaitu :- 

 1. Hazama Corporation
 2. Samsung C&T Corporation

‘Expect for the worse’ dan rancang renovasi rumah anda sebaik mungkin. 

Jangan Bayar Lump Sum

Dalam industri pembinaan dan pengubahsuaian, anda tak perlu bayar secara lump sum kepada kontraktor. 

Sebaliknya, bayarlah mengikut peringkat. 

Contoh :- 

 • 20% siap – 20% daripada nilai renovasi 
 • 50% siap – 30% daripada nilai renovasi 
 • 100% siap – 50% daripada nilai renovasi 

Anda hanya perlu bayar secara penuh apabila proses renovasi telah selesai dan anda berpuas hati dengan kualiti dan mutu kerja kontraktor tersebut. 

Waranti

Biasanya, akan ada ‘minor defect’ selepas renovasi yang anda perlu semak secara teliti. 

Anda sebagai pemilik rumah perlu minta kontraktor untuk memberikan anda waranti sekurang – kurangnya 60 hari – 90 hari selepas renovation selesai sekiranya berlaku sebarang defect yang serius. 

Waranti juga penting supaya kontraktor tersebut bertanggungjawab atas sebarang kerosakan dan anda tidak perlu bersusah payah mencari kontraktor lain dan mengeluarkan kos untuk membaik pulih kerosakan kontraktor sebelum itu. 

Tahu Hak Anda

Sebagai pemilik rumah, anda berhak menamatkan kontrak sekiranya :- 

 • Kualiti dan mutu renovation yang teruk 
 • Renovation tidak menepati pelan kerja & spesifikasi 

Anda juga berhak menilai beberapa kontraktor berpandukan portfolio dan sebut harga mereka sebelum membuat sebarang keputusan untuk melantik kontraktor untuk mengubahsuai rumah anda. 

Proses renovasi sebuah unit kediaman 3 bilik dan 2 tandas yang memakan masa 10 hari mampu menelan belanja melebihi RM50,000, jadi anda perlu bijak dalam menilai dan memilih kontraktor. 

Boleh jadi anda terhidu masalah lebih awal dengan kontraktor yang anda lantik.

Apa yang anda perlu buat adalah, tamatkan sahaja kontrak dengan kontraktor tersebut sekiranya kontraktor tersebut melanggar mana – mana perjanjian dalam kontrak renovasi rumah. 

Sumber Rujukan :

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo