Pendapatan Boleh Terhenti Tetapi Komitmen Bulanan Tidak

Sebenarnya, ramai yang sedar dan tidak sedar bahawa satu hari nanti, pendapatan mereka berisiko untuk terhenti.

Antara faktornya adalah jatuh sakit, krisis ekonomi, peperangan, kemarau dan pelbagai isu lain.

Hatta pendapatan terjejas atau terhenti, belanja bulanan tetap berjalan seperti biasa dan mustahil untuk berhenti.

Hal ini kerana, ada mulut yang perlu diberi makan, ada anak yang perlu diberi pendidikan dan ada ibu bapa yang harus diberi perhatian dan dijaga atas faktor uzur.

Baca : 5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Jika Ingin Bertukar Kerja Semasa Krisis Ekonomi

Memang menyimpan wang adalah asas dalam menghadapi isu ini, tetapi adalah lebih bijak jika anda membiarkan duit simpanan anda bekerja untuk anda.

Satu fakta yang membimbangkan adalah, hutang isi rumah di kalangan rakyat Malaysia telah meningkat kepada 87.5% daripada KDNK pada Jun 2020 berbanding hanya 82.9% pada tahun 2019.

Apa yang lebih membimbangkan adalah, golongan isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000 menyumbang 66% kepada jumlah peminjam yang dijangka gagal membayar balik pinjaman pada akhir 2021.

Baca : 19 Perkara Yang Saya Belajar Tentang Krisis Ekonomi Dunia Yang Sedang Berlaku!

Bagaimana pula dengan data dan statistik caruman KWSP oleh rakyat Malaysia?

Setakat Oktober 2020 yang lalu, 7.88 juta pencarum KWSP berusia 54 tahun hanya mempunyai simpanan kurang daripada RM50,000!

Ini bukanlah jumlah yang dapat dibanggakan sebenarnya dengan tempoh jangka hayat rakyat Malaysia adalah 73 tahun – 75 tahun.

“Tahukah anda, jumlah asas simpanan KWSP yang diperlukan untuk menjalani kehidupan selama 20 tahun persaraan pada usia 55 tahun adalah RM240,000.”

Dengan gaya hidup anda pada hari ini dan kenaikan kadar inflasi tahunan, berapa yang anda perlukan sebagai persediaan hari – hari mendatang?

1. Simpanan Kecemasan

Sebelum anda membuat sebarang pelaburan, adalah penting untuk anda mempunyai simpanan kecemasan terlebih dahulu.

Simpanan kecemasan ini merupakan jumlah komitmen bulanan anda.

Sebaiknya, anda mempunyai 3 bulan – 6 bulan simpanan kecemasan bergantung kepada kemampuan dan komitmen anda.

Baca : Dana Kecemasan: Kenapa Anda Perlukannya Sekarang, Dan Bagaimana Untuk Membinanya

Jika komitmen bulanan anda adalah RM5,000 maka anda perlu mempunyai RM15,000 – RM30,000 simpanan kecemasan.

Ada individu yang mempunyai 2 tahun (24 bulan) simpanan kecemasan dan risau sekiranya Kerajaan mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih lama.

Manakala, ada individu yang hanya mempunyai 3 bulan simpanan kecemasan sahaja kerana yakin dengan skil dan kemampuan dirinya, dia tidak memerlukan masa lebih 3 bulan untuk bangkit kembali.

2. Pelaburan Kalis Inflasi

Selepas anda berjaya mencapai satu jumlah simpanan kecemasan, tibalah masa untuk anda memilih jenis pelaburan yang sesuai untuk anda.

Baca : Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Bukan semua individu sesuai melabur dalam hartanah dan emas yang kadar kenaikan tahunannya perlahan.

Dan bukan semua individu mampu mengawal emosi dalam melabur saham dan kripto kerana tekanan emosi dalam melabur.

Emas dan hartanah adalah pelaburan jangka panjang dan anda perlu sentiasa memantau kadar penurunan harga rumah dan susut nilai emas.

Saham dan kripto pula adalah pilihan pelaburan kalis inflasi yang paling ideal tetapi memerlukan ilmu fundamental dan teknikal berbanding pelaburan emas dan hartanah.

Baca: Mulakan Pelaburan Aset Digital (Kripto) Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno

Jika takut melabur di pasaran saham sebab masih “ZERO” dan belum ada ilmu atau belum bersedia nak masuk seminar saham, buku ini adalah asasnya, dapatkan Buku Malaysia Melabur Saham.

3. Dana Persaraan

Selepas selesai simpanan kecemasan dan pelaburan, tibalah masa untuk anda fokus kepada dana persaraan pula.

Ada orang beranggapan, tidak perlu untuk membina dana persaraan kerana majoriti ramai rakyat Malaysia mencarum ke KWSP.

Akan tetapi, dengan pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar baru – baru ini, cukupkah dana persaraan rakyat kebanyakan?

Baca : 3 Jenis Persaraan, Oleh Itu Rancanglah Persaraan Anda Dengan Baik

Jangan sesekali mengabaikan dana persaraan kerana masa bergerak dengan begitu pantas.

Caranya adalah dengan membuat kira – kira belanja bulanan yang anda perlukan selepas bersara sehingga berumur 75 tahun.

Penulis mengambil umur 75 tahun mengandaikan jangka hayat rakyat Malaysia semasa pada kadar 73 tahun – 75 tahun.

Jika sebulan anda memerlukan belanja minima RM2,000, maka anda perlu mempunyai RM480,000.

Buat semakan jumlah progresif caruman KWSP anda menjelang umur 55 tahun, adakah anda mempunyai amaun tersebut.

Jika tidak, mulalah fikirkan teknik dan strategi pelaburan lebih awal supaya anda mampu membuat persediaan rapi.

“Ingat, anak – anak bukanlah dana persaraan dan ibu bapa bukanlah dana kecemasan anda.”

Anda boleh mulakannya hari ini dengan hidup bersederhana di bawah kehendak diri.  Kurangkan komitmen yang tidak perlu dan fokus kepada objektif kewangan anda.

Elakkan diri daripada membuat hutang yang tak perlu dan fokus untuk menyelesaikan semua hutang dan komitmen anda sebelum mencapai usia persaraan.

Baca : 6 Cara Nak Elak Diri Daripada Berhutang Dan Terhutang

Financial freedom sememangnya sangat sukar untuk dicapai. Akan tetapi sebenarnya tidak mustahil kerana telah terbukti ramai individu yang celik kewangan di Malaysia sudahpun mampu hidup tenang tanpa memikirkan masalah kewangan sebelum usia 40 tahun.

Sumber Rujukan:

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA