6 Sebab Kita Kena Elak Beli Hartanah Percutian Untuk Pelaburan

Sekitar awal 1990-an sehingga tahun 2016, pelaburan hartanah berasaskan pelancongan menjadi topik hangat pelabur hartanah elitis.

Manakan tidak, pelaburan hartanah berasaskan pelancongan mempunyai lebih daripada 22 cara untuk menjana pendapatan yang sah.

1 daripada 10 orang rakyat Malaysia bekerja dalam sektor pelancongan dan industri pelancongan adalah penyumbang ketiga terbesar KDNK Malaysia bagi tempoh 5 tahun berturut-turut.

Contoh terdekat adalah negeri Terengganu yang menerima kunjungan luar biasa dari pelancong Eropah, Taiwan, Jepun, Singapura dan benua Amerika kerana wujudnya Duyong Marina Resort yang dirancang menjadi ‘high-end tourism’ setaraf Dubai dan Abu Dhabi.

Ekonomi domestik pada zaman Monsoon Cup berada pada paras yang sangat selesa dan keadaan ini memaksa golongan muda dan tua Terengganu mempelajari bahasa Inggeris dek ramainya pelancong yang berkunjung ke Terengganu atas kapasiti melancong dan meneroka budaya dan masyarakat tempatan.

Hari ini, Duyong Marina Resort sedang berada dalam fasa pulih daripada kerugian yang dianggarkan bermula tahun 2016 yaqni RM20 juta.

“Situasi industri pelancongan di Malaysia hari ini ibarat sebiji telur dibelah lapan.”

Mana silapnya?

Di atas kertas, terdapat banyak kelebihan yang tidak dapat disangkal akan pelaburan hartanah berasaskan pelancongan.

Tetapi, dari satu sudut lain, kekurangannya adalah lebih besar kerana kebergantungannya kepada kekerapan kehadiran pelancong.

Hari ini, dengan keadaan dunia sedang dilanda badai wabak kesihatan yang kronik, memilih untuk melabur dalam hartanah berasaskan percutian adalah tindakan yang kurang bijak. Ini sebabnya.

Jom kita tengok sebab-sebabnya kita perlu elak daripada membeli hartanah percutian untuk pelaburan.

1. Perbelanjaan

Kos operasi untuk menjalankan sebuah premis percutian merangkumi perbelanjaan harian, utiliti, pembiayaan pinjaman, insurans, cukai, lesen dan yuran.

Hatta anda sebagai pelabur telah mengeluarkan belanja yang besar sekalipun, itu bukanlah jaminan premis tersebut meriah dengan hiruk piruk pelancong dalam dan luar negara.

2. Kos Renovasi & Penyelenggaraan

Setiap 3-5 tahun, premis pelancongan tersebut wajib melalui fasa renovasi yang memakan masa berbulan-bulan lamanya bagi membaik pulih fasiliti dan infrastruktur supaya selamat untuk didiami seiring undang-undang yang ditetapkan Majlis Perbandaran Tempatan dan pihak keselamatan.

Risiko ini sangat besar untuk ditanggung gara-gara pelancongan merupakan satu perniagaan bermusim dan faktor ini diburukkan lagi dengan musim tengkujuh yang melanda negeri-negeri di pantai timur menyebabkan segala operasi perlu dihentikan bermula November sehingga Mac.

3. Risiko (Bermusim)

Photo by alexandre saraiva carniato from Pexels

Sebahagian besar premis percutian hanya ‘hidup’ dengan kehadiran pelancong tempatan dan luar negara saat cuti sekolah dan cuti hujung tahun sahaja.

Risiko yang terpaksa ditanggung pelabur hartanah adalah mereka berdepan kekosongan sewaan bagi unit-unit chalet, resort dan apartmen dan ini akhirnya menyebabkan aliran tunai bulanan terganggu.

Isu ini pernah mendapat liputan Harian Metro pada April 2016 yang lalu di mana, dua orang pelabur gagal membayar sewa sejumlah RM10,000 sebulan dari Januari hingga Mac.

4. Kos Tersembunyi

Lumrah kehidupan manusia, pasti ada yang baik dan ada yang kurang baik. Bagaimana dengan kecurian, kerosakan yang dilakukan penyewa premis anda tanpa anda sedari?

Suka atau tidak, itu soal nombor dua. Anda tetap perlu mengeluarkan belanja untuk kos-kos tersembunyi tersebut.

Kadangkala, deposit RM100 langsung tidak mencukupi untuk melindungi kerosakan yang berlaku lebih-lebih lagi terhadap barang elektronik.

Sebagai langkah persediaan, sediakan 10% daripada modal anda sebagai dana kecemasan sekiranya berlaku sebarang isu yang memerlukan kos belanja dalam kadar segera.

5. Kurang Fleksibiliti

Secara dasarnya, pelancong yang gemar melancong hanya akan melawat sesebuah lokasi pelancongan satu atau dua kali semumur hidup mereka sebelum beralih ke destinasi baru yang memberikan kepuasan dan pengalaman baru kepada mereka.

Untuk anda sebagai pelabur mengharapkan kehadiran pelanggan yang sama setiap tahun adalah satu tindakan yang salah.

Kebanyakan premis pelancongan kurang fleksibiliti dalam mempelbagaikan fasiliti dan infra untuk menggalakkan kehadiran pelancong yang sama.

6. Ekonomi & Pandemik

Industri pelancongan sangat bergantung kepada kuasa beli dan ekonomi domestik untuk berbelanja dan melancong.

Apabila keadaaan ekonomi berada dalam keadaan tidak menentu, orang awam memilih untuk meyimpan wang dan kurang berbelanja.

Perkara ini turut berlaku apabila sebuah pandemik melanda dan orang ramai memilih untuk duduk di rumah berbanding melancong atas faktor kesihatan dan penguatkuasaan undang – undang.

Jangan salah sangka pula, risiko ada di mana-mana dan tidak terbatas kepada pelaburan hartanah berasaskan pelancongan semata-mata.

Akan tetapi, sekiranya aliran tunai adalah alasan utama anda berkecimpung dalam pelaburan hartanah pelancongan, anda mungkin perlu berfikir semula.

Yang pasti, anda perlu melakukan pemasaran digital untuk pasaran domestik dan luar negara secara konsisten supaya premis anda tidak sepi.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.