7 Senarai Semak Sebelum Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Banyak sekali cerita-cerita indah, gula-gula dan keseronokan yang dikongsikan dalam pelaburan hartanah. Kisah pelabur-pelabur hartanah yang berjaya dalam hartanah memang ramai.

Tetapi, ramai juga yang gagal dalam pelaburan hartanah.

Muflis? Ya, tidak sedikit jumlah rakyat Malaysia yang muflis dek hartanah. Portal Comparehero.my mencatatkan 26% daripada rakyat Malaysia muflis gara ara pelaburan hartanah.

Kredit Gambar: Instagram @kualalumpurcity

Sebenarnya, perkara ini boleh dielakkan dengan perancangan yang rapi dan betul. Risiko yang terbesar bakal kita hadapi dalam pelaburan hartanah adalah apabila kita:

  1. Gagal fahami pasaran hartanah
  2. Gagal melihat permintaan semasa & mendatang
  3. Lokasi hartanah yang sesuai
  4. Kelebihan dan kekurangan projek / unit hartanah tersebut

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Kedua, kebanyakan pelabur hartanah tidak jelas akan permainan yang sedang mereka ceburi.

Mereka tidak pasti ingin mencapai perolehan modal (capital gain) atau aliran tunai (cashflow) daripada pelaburan mereka.

Ada juga yang meletakkan objektif pelaburan hartanah semata-mata sebagai dorongan dan motivasi. Antara objektifnya adalah ingin menghantar anak belajar ke luar negara, mencapai financial freedom dan ingin bersara awal dari kerja 9-5.

Penulis akan kongsikan senarai semak sebelum kita terjun ke dalam pelaburan hartanah mengikut objektif yaqni capital gain dan cashflow.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Semoga pendedahan ini membantu kita mendapat gambaran sebenar akan apa yang perlu kita ketahui untuk mencapai salah satu dari objektif tersebut.

Jom kita tengok 7 senarai semak sebelum terciduk dalam pelaburah hartanah.

Kredit Imej : Instagram @kualalumpurcity

1. Lokasi

Suka atau tidak, lokasi adalah segala-galanya apabila kita bercakap soal pelaburan hartanah.

Lokasi yang baik mempunyai sekurang-kurangnya pengangkutan awam, pusat membeli-belah, kedai serbaneka (7-Eleven, Speedmart), hospital, sekolah, pusat komersial dan yang paling penting, lubuk pekerjaan.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Apabila kita inginkan aliran tunai yang positif, kita perlu tahu duit siapa yang bakal kita ambil.

Samada pekerja imigran, pelajar universiti, golongan profesional atau golongan berkeluarga yang bekerja di pusat perindustrian berdekatan lokasi rumah kita.

2. Permintaan Semasa

Melihat kepada trend permintaan semasa di kawasan tersebut, adakah boleh kita menggandakan aliran tunai anda kepada beberapa sumber lagi? Contohnya, adakah lokasi tersebut mendapat permintaan semasa yang tinggi daripada Airbnb?

Sekiranya ya, lebih baik kita sewakan unit kediaman tersebut secara harian dan mingguan berbanding kontrak tahunan. Dengan cara ini, kita boleh caj lebih mahal dan aliran tunai jadi lebih sedap!

3. Persaingan Semasa Dan Mendatang

Kenal pasti pasaran semasa sewaan di kawasan tersebut merangkumi rumah landed, flat, apartmen, kondominium, Semi-D dan banglo.

Jangan terkejut jika kita dapati ada banglo yang disewa pada harga RM3,000 sebulan dan apartmen 3 bilik disewakan pada angka RM2,000.

Kita juga perlu tahu adakah wujud projek hartanah atau unit kediaman yang bakal memberikan persaingan kepada di masa hadapan.

Adakah rugi sekiranya kita membeli unit kediaman apartmen di Kajang pada harga RM310,000 sedangkan projek apartmen baru yang terletak 500 meter dari MRT Kajang dijual pada harga RM280,000 sebelum diskaun Bumiputera?

4. Produk Bank

Hari ini, bank dilihat sangat mesra hartanah dengan memperkenalkan pelbagai produk pinjaman hartanah dengan kadar faedah yang tidak masuk akal!

10 tahun dahulu, adalah mustahil untuk kita dengar bank memberikan pinjaman hartanah dengan kadar faedah serendah 2.85% untuk pinjaman semi fleksi.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Kita boleh semak produk bank yang dilihat sesuai dengan objektif kita untuk mendapat aliran tunai (cashflow).

Samada dari jenis Basic Lending Rate, Semi Flexi atau Islamik. Apa yang penting, rekod CCRIS kita wajib cantik dan telah pun menyelesaikan sebarang hutang lapuk CTOS.

5. Demografi

Sekiranya kita memang ingin sasarkan kepada golongan profesional, adakah demografi penduduk dalam radius 1KM – 3KM dari kawasan itu adalah golongan profesional?

Sekiranya tidak, kita mungkin boleh berkira-kira untuk mencari hartanah di kawasan lain.

Kawasan yang mempunyai demografi penduduk dengan golongan profesional membolehkan kita mencapai capital gain yang tinggi bagi tempoh masa 5 – 10 tahun.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Ini ditambah baik dengan wujudnya sekolah antarabangsa, hospital swasta, pusat komersial, pusat membeli-belah dan taman rekreasi.

6. Kadar Kenaikan Harga

Untuk rekod, kadar kenaikan harga rumah di Malaysia bersifat dinamik. Tetapi, ini berbeza di Kuala Lumpur dan Selangor yang memperlihatkan kadar peningkatan 13.96% dan 13.07%.

Dalam masa 7 tahun sahaja, harga rumah di Kuala Lumpur telah meningkat 97.7% pada tahun 2017 dan 91.5% di Selangor untuk tempoh masa yang sama.

Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk kita ketahui lokasi yang ideal dengan kadar kenaikan harga rumah untuk mendapat manfaat besar sekiranya objektif kita dalam pelaburan hartanah adalah perolehan modal (capital gain).

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Untuk golongan pembeli rumah pertama, mereka tiak mengendahkan akan reputasi pemaju hartanah. Ini berbeza dengan golongan yang berumur dan pembeli rumah kedua dan seterusnya.

Pemaju hartanah yang baik pada kebiasaannya bukan sekadar menjual unit kediaman, sebaliknya menjual gaya hidup, konsep dan kehidupan komuniti yang luar dari biasa.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Rumah yang dibina oleh pemaju yang mempunyai reputasi yang tinggi tidak sukar untuk dijual dan sekiranya disewakan, pasti ada orang yang ingin menyewa!

Kesimpulannya, senarai semak ini bergantung kepada objektif anda sebagai pelabur hartanah samada anda ingin capai cashflow atau capital gain. Ingin kedua-duanya?

Tiada masalah. Lakukan kajian secara teliti dan anda bakal berjumpa dengan unit kediaman yang membolehkan kita mendapat kedua-duanya.

Apa yang penting adalah, setiap objektif mempunyai risikonya yang tersendiri. Siapa menduga Pasir Gudang, Johor yang mencapai rental yield yang sedap kini sukar disewakan akibat pencemaran kimia di Sungai Kimkim.

Begitu juga dengan projek high-rise di Cyberjaya yang dijangka mampu memberikan cashflow yang cantik.

Ada pemilik yang sudah dua tahun lamanya gagal mendapat pembeli rumah sungguhpun dijual pada harga 30% di bawah harga pasaran.

Sumber Rujukan:

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA