7 Senarai Semak Sebelum Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Banyak sekali cerita-cerita indah, gula-gula dan keseronokan yang dikongsikan dalam pelaburan hartanah. Kisah pelabur-pelabur hartanah yang berjaya dalam hartanah memang ramai.

Tetapi, ramai juga yang gagal dalam pelaburan hartanah.

Muflis? Ya, tidak sedikit jumlah rakyat Malaysia yang muflis dek hartanah. Portal Comparehero.my mencatatkan 26% daripada rakyat Malaysia muflis gara ara pelaburan hartanah.

Kredit Gambar: Instagram @kualalumpurcity

Sebenarnya, perkara ini boleh dielakkan dengan perancangan yang rapi dan betul. Risiko yang terbesar bakal kita hadapi dalam pelaburan hartanah adalah apabila kita:

  1. Gagal fahami pasaran hartanah
  2. Gagal melihat permintaan semasa & mendatang
  3. Lokasi hartanah yang sesuai
  4. Kelebihan dan kekurangan projek / unit hartanah tersebut

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Kedua, kebanyakan pelabur hartanah tidak jelas akan permainan yang sedang mereka ceburi.

Mereka tidak pasti ingin mencapai perolehan modal (capital gain) atau aliran tunai (cashflow) daripada pelaburan mereka.

Ada juga yang meletakkan objektif pelaburan hartanah semata-mata sebagai dorongan dan motivasi. Antara objektifnya adalah ingin menghantar anak belajar ke luar negara, mencapai financial freedom dan ingin bersara awal dari kerja 9-5.

Penulis akan kongsikan senarai semak sebelum kita terjun ke dalam pelaburan hartanah mengikut objektif yaqni capital gain dan cashflow.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Semoga pendedahan ini membantu kita mendapat gambaran sebenar akan apa yang perlu kita ketahui untuk mencapai salah satu dari objektif tersebut.

Jom kita tengok 7 senarai semak sebelum terciduk dalam pelaburah hartanah.

Kredit Imej : Instagram @kualalumpurcity

1. Lokasi

Suka atau tidak, lokasi adalah segala-galanya apabila kita bercakap soal pelaburan hartanah.

Lokasi yang baik mempunyai sekurang-kurangnya pengangkutan awam, pusat membeli-belah, kedai serbaneka (7-Eleven, Speedmart), hospital, sekolah, pusat komersial dan yang paling penting, lubuk pekerjaan.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Apabila kita inginkan aliran tunai yang positif, kita perlu tahu duit siapa yang bakal kita ambil.

Samada pekerja imigran, pelajar universiti, golongan profesional atau golongan berkeluarga yang bekerja di pusat perindustrian berdekatan lokasi rumah kita.

2. Permintaan Semasa

Melihat kepada trend permintaan semasa di kawasan tersebut, adakah boleh kita menggandakan aliran tunai anda kepada beberapa sumber lagi? Contohnya, adakah lokasi tersebut mendapat permintaan semasa yang tinggi daripada Airbnb?

Sekiranya ya, lebih baik kita sewakan unit kediaman tersebut secara harian dan mingguan berbanding kontrak tahunan. Dengan cara ini, kita boleh caj lebih mahal dan aliran tunai jadi lebih sedap!

3. Persaingan Semasa Dan Mendatang

Kenal pasti pasaran semasa sewaan di kawasan tersebut merangkumi rumah landed, flat, apartmen, kondominium, Semi-D dan banglo.

Jangan terkejut jika kita dapati ada banglo yang disewa pada harga RM3,000 sebulan dan apartmen 3 bilik disewakan pada angka RM2,000.

Kita juga perlu tahu adakah wujud projek hartanah atau unit kediaman yang bakal memberikan persaingan kepada di masa hadapan.

Adakah rugi sekiranya kita membeli unit kediaman apartmen di Kajang pada harga RM310,000 sedangkan projek apartmen baru yang terletak 500 meter dari MRT Kajang dijual pada harga RM280,000 sebelum diskaun Bumiputera?

4. Produk Bank

Hari ini, bank dilihat sangat mesra hartanah dengan memperkenalkan pelbagai produk pinjaman hartanah dengan kadar faedah yang tidak masuk akal!

10 tahun dahulu, adalah mustahil untuk kita dengar bank memberikan pinjaman hartanah dengan kadar faedah serendah 2.85% untuk pinjaman semi fleksi.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Kita boleh semak produk bank yang dilihat sesuai dengan objektif kita untuk mendapat aliran tunai (cashflow).

Samada dari jenis Basic Lending Rate, Semi Flexi atau Islamik. Apa yang penting, rekod CCRIS kita wajib cantik dan telah pun menyelesaikan sebarang hutang lapuk CTOS.

5. Demografi

Sekiranya kita memang ingin sasarkan kepada golongan profesional, adakah demografi penduduk dalam radius 1KM – 3KM dari kawasan itu adalah golongan profesional?

Sekiranya tidak, kita mungkin boleh berkira-kira untuk mencari hartanah di kawasan lain.

Kawasan yang mempunyai demografi penduduk dengan golongan profesional membolehkan kita mencapai capital gain yang tinggi bagi tempoh masa 5 – 10 tahun.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Ini ditambah baik dengan wujudnya sekolah antarabangsa, hospital swasta, pusat komersial, pusat membeli-belah dan taman rekreasi.

6. Kadar Kenaikan Harga

Untuk rekod, kadar kenaikan harga rumah di Malaysia bersifat dinamik. Tetapi, ini berbeza di Kuala Lumpur dan Selangor yang memperlihatkan kadar peningkatan 13.96% dan 13.07%.

Dalam masa 7 tahun sahaja, harga rumah di Kuala Lumpur telah meningkat 97.7% pada tahun 2017 dan 91.5% di Selangor untuk tempoh masa yang sama.

Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk kita ketahui lokasi yang ideal dengan kadar kenaikan harga rumah untuk mendapat manfaat besar sekiranya objektif kita dalam pelaburan hartanah adalah perolehan modal (capital gain).

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Untuk golongan pembeli rumah pertama, mereka tiak mengendahkan akan reputasi pemaju hartanah. Ini berbeza dengan golongan yang berumur dan pembeli rumah kedua dan seterusnya.

Pemaju hartanah yang baik pada kebiasaannya bukan sekadar menjual unit kediaman, sebaliknya menjual gaya hidup, konsep dan kehidupan komuniti yang luar dari biasa.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Rumah yang dibina oleh pemaju yang mempunyai reputasi yang tinggi tidak sukar untuk dijual dan sekiranya disewakan, pasti ada orang yang ingin menyewa!

Kesimpulannya, senarai semak ini bergantung kepada objektif anda sebagai pelabur hartanah samada anda ingin capai cashflow atau capital gain. Ingin kedua-duanya?

Tiada masalah. Lakukan kajian secara teliti dan anda bakal berjumpa dengan unit kediaman yang membolehkan kita mendapat kedua-duanya.

Apa yang penting adalah, setiap objektif mempunyai risikonya yang tersendiri. Siapa menduga Pasir Gudang, Johor yang mencapai rental yield yang sedap kini sukar disewakan akibat pencemaran kimia di Sungai Kimkim.

Begitu juga dengan projek high-rise di Cyberjaya yang dijangka mampu memberikan cashflow yang cantik.

Ada pemilik yang sudah dua tahun lamanya gagal mendapat pembeli rumah sungguhpun dijual pada harga 30% di bawah harga pasaran.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur