7 Senarai Semak Sebelum Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Banyak sekali cerita-cerita indah, gula-gula dan keseronokan yang dikongsikan dalam pelaburan hartanah. Kisah pelabur-pelabur hartanah yang berjaya dalam hartanah memang ramai.

Tetapi, ramai juga yang gagal dalam pelaburan hartanah.

Muflis? Ya, tidak sedikit jumlah rakyat Malaysia yang muflis dek hartanah. Portal Comparehero.my mencatatkan 26% daripada rakyat Malaysia muflis gara ara pelaburan hartanah.

Kredit Gambar: Instagram @kualalumpurcity

Sebenarnya, perkara ini boleh dielakkan dengan perancangan yang rapi dan betul. Risiko yang terbesar bakal kita hadapi dalam pelaburan hartanah adalah apabila kita:

 1. Gagal fahami pasaran hartanah
 2. Gagal melihat permintaan semasa & mendatang
 3. Lokasi hartanah yang sesuai
 4. Kelebihan dan kekurangan projek / unit hartanah tersebut

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Kedua, kebanyakan pelabur hartanah tidak jelas akan permainan yang sedang mereka ceburi.

Mereka tidak pasti ingin mencapai perolehan modal (capital gain) atau aliran tunai (cashflow) daripada pelaburan mereka.

Ada juga yang meletakkan objektif pelaburan hartanah semata-mata sebagai dorongan dan motivasi. Antara objektifnya adalah ingin menghantar anak belajar ke luar negara, mencapai financial freedom dan ingin bersara awal dari kerja 9-5.

Penulis akan kongsikan senarai semak sebelum kita terjun ke dalam pelaburan hartanah mengikut objektif yaqni capital gain dan cashflow.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Semoga pendedahan ini membantu kita mendapat gambaran sebenar akan apa yang perlu kita ketahui untuk mencapai salah satu dari objektif tersebut.

Jom kita tengok 7 senarai semak sebelum terciduk dalam pelaburah hartanah.

Kredit Imej : Instagram @kualalumpurcity

1. Lokasi

Suka atau tidak, lokasi adalah segala-galanya apabila kita bercakap soal pelaburan hartanah.

Lokasi yang baik mempunyai sekurang-kurangnya pengangkutan awam, pusat membeli-belah, kedai serbaneka (7-Eleven, Speedmart), hospital, sekolah, pusat komersial dan yang paling penting, lubuk pekerjaan.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Apabila kita inginkan aliran tunai yang positif, kita perlu tahu duit siapa yang bakal kita ambil.

Samada pekerja imigran, pelajar universiti, golongan profesional atau golongan berkeluarga yang bekerja di pusat perindustrian berdekatan lokasi rumah kita.

2. Permintaan Semasa

Melihat kepada trend permintaan semasa di kawasan tersebut, adakah boleh kita menggandakan aliran tunai anda kepada beberapa sumber lagi? Contohnya, adakah lokasi tersebut mendapat permintaan semasa yang tinggi daripada Airbnb?

Sekiranya ya, lebih baik kita sewakan unit kediaman tersebut secara harian dan mingguan berbanding kontrak tahunan. Dengan cara ini, kita boleh caj lebih mahal dan aliran tunai jadi lebih sedap!

3. Persaingan Semasa Dan Mendatang

Kenal pasti pasaran semasa sewaan di kawasan tersebut merangkumi rumah landed, flat, apartmen, kondominium, Semi-D dan banglo.

Jangan terkejut jika kita dapati ada banglo yang disewa pada harga RM3,000 sebulan dan apartmen 3 bilik disewakan pada angka RM2,000.

Kita juga perlu tahu adakah wujud projek hartanah atau unit kediaman yang bakal memberikan persaingan kepada di masa hadapan.

Adakah rugi sekiranya kita membeli unit kediaman apartmen di Kajang pada harga RM310,000 sedangkan projek apartmen baru yang terletak 500 meter dari MRT Kajang dijual pada harga RM280,000 sebelum diskaun Bumiputera?

4. Produk Bank

Hari ini, bank dilihat sangat mesra hartanah dengan memperkenalkan pelbagai produk pinjaman hartanah dengan kadar faedah yang tidak masuk akal!

10 tahun dahulu, adalah mustahil untuk kita dengar bank memberikan pinjaman hartanah dengan kadar faedah serendah 2.85% untuk pinjaman semi fleksi.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Kita boleh semak produk bank yang dilihat sesuai dengan objektif kita untuk mendapat aliran tunai (cashflow).

Samada dari jenis Basic Lending Rate, Semi Flexi atau Islamik. Apa yang penting, rekod CCRIS kita wajib cantik dan telah pun menyelesaikan sebarang hutang lapuk CTOS.

5. Demografi

Sekiranya kita memang ingin sasarkan kepada golongan profesional, adakah demografi penduduk dalam radius 1KM – 3KM dari kawasan itu adalah golongan profesional?

Sekiranya tidak, kita mungkin boleh berkira-kira untuk mencari hartanah di kawasan lain.

Kawasan yang mempunyai demografi penduduk dengan golongan profesional membolehkan kita mencapai capital gain yang tinggi bagi tempoh masa 5 – 10 tahun.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Ini ditambah baik dengan wujudnya sekolah antarabangsa, hospital swasta, pusat komersial, pusat membeli-belah dan taman rekreasi.

6. Kadar Kenaikan Harga

Untuk rekod, kadar kenaikan harga rumah di Malaysia bersifat dinamik. Tetapi, ini berbeza di Kuala Lumpur dan Selangor yang memperlihatkan kadar peningkatan 13.96% dan 13.07%.

Dalam masa 7 tahun sahaja, harga rumah di Kuala Lumpur telah meningkat 97.7% pada tahun 2017 dan 91.5% di Selangor untuk tempoh masa yang sama.

Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk kita ketahui lokasi yang ideal dengan kadar kenaikan harga rumah untuk mendapat manfaat besar sekiranya objektif kita dalam pelaburan hartanah adalah perolehan modal (capital gain).

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Untuk golongan pembeli rumah pertama, mereka tiak mengendahkan akan reputasi pemaju hartanah. Ini berbeza dengan golongan yang berumur dan pembeli rumah kedua dan seterusnya.

Pemaju hartanah yang baik pada kebiasaannya bukan sekadar menjual unit kediaman, sebaliknya menjual gaya hidup, konsep dan kehidupan komuniti yang luar dari biasa.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Rumah yang dibina oleh pemaju yang mempunyai reputasi yang tinggi tidak sukar untuk dijual dan sekiranya disewakan, pasti ada orang yang ingin menyewa!

Kesimpulannya, senarai semak ini bergantung kepada objektif anda sebagai pelabur hartanah samada anda ingin capai cashflow atau capital gain. Ingin kedua-duanya?

Tiada masalah. Lakukan kajian secara teliti dan anda bakal berjumpa dengan unit kediaman yang membolehkan kita mendapat kedua-duanya.

Apa yang penting adalah, setiap objektif mempunyai risikonya yang tersendiri. Siapa menduga Pasir Gudang, Johor yang mencapai rental yield yang sedap kini sukar disewakan akibat pencemaran kimia di Sungai Kimkim.

Begitu juga dengan projek high-rise di Cyberjaya yang dijangka mampu memberikan cashflow yang cantik.

Ada pemilik yang sudah dua tahun lamanya gagal mendapat pembeli rumah sungguhpun dijual pada harga 30% di bawah harga pasaran.

Sumber Rujukan:

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!