7 Senarai Semak Sebelum Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Banyak sekali cerita-cerita indah, gula-gula dan keseronokan yang dikongsikan dalam pelaburan hartanah. Kisah pelabur-pelabur hartanah yang berjaya dalam hartanah memang ramai.

Tetapi, ramai juga yang gagal dalam pelaburan hartanah.

Muflis? Ya, tidak sedikit jumlah rakyat Malaysia yang muflis dek hartanah. Portal Comparehero.my mencatatkan 26% daripada rakyat Malaysia muflis gara ara pelaburan hartanah.

Kredit Gambar: Instagram @kualalumpurcity

Sebenarnya, perkara ini boleh dielakkan dengan perancangan yang rapi dan betul. Risiko yang terbesar bakal kita hadapi dalam pelaburan hartanah adalah apabila kita:

  1. Gagal fahami pasaran hartanah
  2. Gagal melihat permintaan semasa & mendatang
  3. Lokasi hartanah yang sesuai
  4. Kelebihan dan kekurangan projek / unit hartanah tersebut

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Kedua, kebanyakan pelabur hartanah tidak jelas akan permainan yang sedang mereka ceburi.

Mereka tidak pasti ingin mencapai perolehan modal (capital gain) atau aliran tunai (cashflow) daripada pelaburan mereka.

Ada juga yang meletakkan objektif pelaburan hartanah semata-mata sebagai dorongan dan motivasi. Antara objektifnya adalah ingin menghantar anak belajar ke luar negara, mencapai financial freedom dan ingin bersara awal dari kerja 9-5.

Penulis akan kongsikan senarai semak sebelum kita terjun ke dalam pelaburan hartanah mengikut objektif yaqni capital gain dan cashflow.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Semoga pendedahan ini membantu kita mendapat gambaran sebenar akan apa yang perlu kita ketahui untuk mencapai salah satu dari objektif tersebut.

Jom kita tengok 7 senarai semak sebelum terciduk dalam pelaburah hartanah.

Kredit Imej : Instagram @kualalumpurcity

1. Lokasi

Suka atau tidak, lokasi adalah segala-galanya apabila kita bercakap soal pelaburan hartanah.

Lokasi yang baik mempunyai sekurang-kurangnya pengangkutan awam, pusat membeli-belah, kedai serbaneka (7-Eleven, Speedmart), hospital, sekolah, pusat komersial dan yang paling penting, lubuk pekerjaan.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Apabila kita inginkan aliran tunai yang positif, kita perlu tahu duit siapa yang bakal kita ambil.

Samada pekerja imigran, pelajar universiti, golongan profesional atau golongan berkeluarga yang bekerja di pusat perindustrian berdekatan lokasi rumah kita.

2. Permintaan Semasa

Melihat kepada trend permintaan semasa di kawasan tersebut, adakah boleh kita menggandakan aliran tunai anda kepada beberapa sumber lagi? Contohnya, adakah lokasi tersebut mendapat permintaan semasa yang tinggi daripada Airbnb?

Sekiranya ya, lebih baik kita sewakan unit kediaman tersebut secara harian dan mingguan berbanding kontrak tahunan. Dengan cara ini, kita boleh caj lebih mahal dan aliran tunai jadi lebih sedap!

3. Persaingan Semasa Dan Mendatang

Kenal pasti pasaran semasa sewaan di kawasan tersebut merangkumi rumah landed, flat, apartmen, kondominium, Semi-D dan banglo.

Jangan terkejut jika kita dapati ada banglo yang disewa pada harga RM3,000 sebulan dan apartmen 3 bilik disewakan pada angka RM2,000.

Kita juga perlu tahu adakah wujud projek hartanah atau unit kediaman yang bakal memberikan persaingan kepada di masa hadapan.

Adakah rugi sekiranya kita membeli unit kediaman apartmen di Kajang pada harga RM310,000 sedangkan projek apartmen baru yang terletak 500 meter dari MRT Kajang dijual pada harga RM280,000 sebelum diskaun Bumiputera?

Iklan

4. Produk Bank

Hari ini, bank dilihat sangat mesra hartanah dengan memperkenalkan pelbagai produk pinjaman hartanah dengan kadar faedah yang tidak masuk akal!

10 tahun dahulu, adalah mustahil untuk kita dengar bank memberikan pinjaman hartanah dengan kadar faedah serendah 2.85% untuk pinjaman semi fleksi.

Baca : Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Kita boleh semak produk bank yang dilihat sesuai dengan objektif kita untuk mendapat aliran tunai (cashflow).

Samada dari jenis Basic Lending Rate, Semi Flexi atau Islamik. Apa yang penting, rekod CCRIS kita wajib cantik dan telah pun menyelesaikan sebarang hutang lapuk CTOS.

5. Demografi

Sekiranya kita memang ingin sasarkan kepada golongan profesional, adakah demografi penduduk dalam radius 1KM – 3KM dari kawasan itu adalah golongan profesional?

Sekiranya tidak, kita mungkin boleh berkira-kira untuk mencari hartanah di kawasan lain.

Kawasan yang mempunyai demografi penduduk dengan golongan profesional membolehkan kita mencapai capital gain yang tinggi bagi tempoh masa 5 – 10 tahun.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Ini ditambah baik dengan wujudnya sekolah antarabangsa, hospital swasta, pusat komersial, pusat membeli-belah dan taman rekreasi.

6. Kadar Kenaikan Harga

Untuk rekod, kadar kenaikan harga rumah di Malaysia bersifat dinamik. Tetapi, ini berbeza di Kuala Lumpur dan Selangor yang memperlihatkan kadar peningkatan 13.96% dan 13.07%.

Dalam masa 7 tahun sahaja, harga rumah di Kuala Lumpur telah meningkat 97.7% pada tahun 2017 dan 91.5% di Selangor untuk tempoh masa yang sama.

Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk kita ketahui lokasi yang ideal dengan kadar kenaikan harga rumah untuk mendapat manfaat besar sekiranya objektif kita dalam pelaburan hartanah adalah perolehan modal (capital gain).

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Untuk golongan pembeli rumah pertama, mereka tiak mengendahkan akan reputasi pemaju hartanah. Ini berbeza dengan golongan yang berumur dan pembeli rumah kedua dan seterusnya.

Pemaju hartanah yang baik pada kebiasaannya bukan sekadar menjual unit kediaman, sebaliknya menjual gaya hidup, konsep dan kehidupan komuniti yang luar dari biasa.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Rumah yang dibina oleh pemaju yang mempunyai reputasi yang tinggi tidak sukar untuk dijual dan sekiranya disewakan, pasti ada orang yang ingin menyewa!

Kesimpulannya, senarai semak ini bergantung kepada objektif anda sebagai pelabur hartanah samada anda ingin capai cashflow atau capital gain. Ingin kedua-duanya?

Tiada masalah. Lakukan kajian secara teliti dan anda bakal berjumpa dengan unit kediaman yang membolehkan kita mendapat kedua-duanya.

Apa yang penting adalah, setiap objektif mempunyai risikonya yang tersendiri. Siapa menduga Pasir Gudang, Johor yang mencapai rental yield yang sedap kini sukar disewakan akibat pencemaran kimia di Sungai Kimkim.

Begitu juga dengan projek high-rise di Cyberjaya yang dijangka mampu memberikan cashflow yang cantik.

Ada pemilik yang sudah dua tahun lamanya gagal mendapat pembeli rumah sungguhpun dijual pada harga 30% di bawah harga pasaran.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Bagi seorang pelabur hartanah, selain daripada menyewakan rumah atau kediaman secara tradisional kepada penyewa dengan bayaran bulanan; anda boleh juga gunakan platform AirBNB untuk mencari penyewa. Tapi tak ramai yang tahu tentang kewujudannya, jadi jom kita ambil tahu.

Airbnb biasanya digunakan sebagai platform untuk meletak iklan rumah, apartmen atau bilik untuk disewakan. Kalau di Malaysia selama ini portal online yang popular adalah mudah.my, iBilik dan sebagainya. Kalau di Airbnb, setiap tuan rumah (host) yang meletakkan iklan penginapan mereka akan melalui beberapa proses verification atau pengesahan yang agak ketat.

Apa Itu Airbnb?

Merujuk kepada laman web Airbnb, ia merupakan satu platform untuk memudahkan orang ramai mencari tempat tinggal di serata dunia. Mesti anda biasa tempah bilik hotel secara atas talian kan? Tapi apabila sebut tentang hotel, kita sering mengaitkannya dengan kos yang tinggi dan terhad kepada kumpulan yang kecil.

Dengan adanya Airbnb ini, anda boleh cari tempat penginapan yang sesuai dengan bajet dan bilangan tetamu. Nak bawa anak-beranak seramai 6 orang, carilah rumah teres ke, atau nak bawa keluarga extended pergi jalan-jalan, cari pula rumah yang lebih besar atau keseluruhan apartmen.

Yang penting, takdelah semahal mana pun, lagi jimat adalah…

Fakta Menarik Airbnb

Airbnb ditubuhkan pada tahun 2008 di Amerika Syarikat. Yang bestnya, mereka tidak memiliki sebarang hartanah, sebaliknya menghubungkan pemilik hartanah dan orang ramai yang mencari tempat penginapan; dan mengenakan caj bagi setiap tempahan sebanyak 3%.

Tahukah anda bahawa pada mana-mana malam, ada lebih kurang 2 juta orang yang menginap menggunakan Airbnb di 65,000 bandar di seluruh dunia? Dan kini ada lebih daripada 4 juta pilihan rumah di 191 buah negara? Ianya lebih besar daripada gabungan lima buah rangkaian hotel terkemuka dunia.

Pada tahun 2017, mereka telah menjana pendapatan sebanyak $2.6 bilion US Dolar dan untung bersih sebanyak $93 juta US Dolar.

Kenapa Airbnb Diyakini Ramai?

Satu ciri yang amat ditekankan oleh Airbnb adalah Kepercayaan. Ianya bertungjangkan di atas beberapa perkara berikut:

1. Penilaian Risiko

Setiap tempahan Airbnb dinilai risikonya sebelum disahkan. Kami menggunakan analitik ramalan dan pembelajaran mesin untuk menilai dengan segera beratus-ratus isyarat yang membantu kami menanda dan menyiasat aktiviti yang mencurigakan sebelum ia berlaku.

2. Senarai Pantau & Pemeriksaan Latar Belakang

Walaupun tiada sistem saringan yang sempurna, pada peringkat global kami menyaring hos dan tetamu berdasarkan senarai pantau pengawalseliaan, pengganas, dan sekatan.

3. Kesiapsiagaan

Kami menjalankan bengkel keselamatan secara rutin dengan hos dan pakar tempatan terkemuka dan memberikan hos kad keselamatan dalam talian dengan maklumat tempatan penting untuk tetamu mereka. Hos juga boleh memohon pengesan asap dan karbon monoksida percuma untuk penginapan mereka.

Iklan

4. Bayaran Selamat

Platform keselamatan kami memastikan wang anda sampai kepada hos—sebab itulah kami meminta anda untuk sentiasa membuat bayaran melalui Airbnb dan jangan sekali-kali menghantar wang melalui kawat atau membayar kepada sesiapa secara langsung.

5. Perlindungan Akaun

Kami mengambil beberapa langkah untuk menjaga akaun Airbnb anda, seperti memerlukan pengesahan berbilang faktor apabila berlaku percubaan untuk log masuk daripada telefon atau komputer baharu dan menghantar pemberitahuan akaun kepada anda apabila perubahan dibuat.

6. Pencegahan Penipuan

Sentiasa bayar dan berkomunikasi terus melalui laman web atau aplikasi Airbnb. Asalkan anda terus berada di laman web atau aplikasi Airbnb sepanjang proses—dari komunikasi, hingga ke tempahan, hingga ke bayaran—anda dilindungi oleh strategi berbilang lapisan kami.

Airbnb Di Malaysia

Malaysia mempunyai laman web sendiri di mana anda boleh masukkan maklumat seperti tarikh nak daftar masuk, tarikh daftar keluar, berapa orang dewasa dan berapa kanak-kanak. Selepas itu, tekan butang ‘Search’ dan keluarlah semua tempat-tempat yang berkenaan. Lepas tu boleh filter pula mengikut bajet yang bersesuaian.

Atau kalau tak tau nak duduk dekat mana, tengok je rumah-rumah yang popular. Ada yang serendah RM129 saja semalam, dan yang pasti semuanya mempunyai rating yang tinggi. Jadi boleh rancang percutian akan datang untuk keluarga dan tempahlah dengan yakin.

Fakta Menarik Airbnb Di Malaysia

Jom kita lihat pula beberapa fakta menarik mengenai Airbnb di Malaysia:

  • Penyenaraian pertama pada April 2010
  • Kuala Lumpur mempunyai paling banyak penyenaraian tempat penginapan, diikuti dengan Pulau Pinang, Melaka, Petaling Jaya dan Johor Bahru
  • Hos di Malaysia memperolehi pendapatan $48.1 juta US Dolar pada tahun 2017, melebihi dua kali ganda daripada $23.3 juta yang diperolehi pada tahun 2016
  • Pengguna Airbnb di Malaysia paling ramai daripada Asia Pasifik, diikuti dengan Singapura, Indonesia, benua Eropah, Thailand, China dan Australia
  • Tempat unik kegemaran Airbnb termasuklah rumah tradisi Melayu di Kampung Baru Kuala Lumpur, Jonker Street di Melaka dan Yong Yi Yuen, rumah berusia 100 tahun zaman selebum perang di tengah-tengah George Town, Pulau Pinang.
  • 81% penyenaraian adalah untuk seluruh rumah, bakinya untuk penyewaan bilik
  • Seorang hos memperolehi pendapatan $1,200 US Dolar setahun pada tahun 2017, berkurangan daripada $1,400 US Dolar setahun pada tahun 2016

Sumber Rujukan: AirbnbThe Edge dan Hartabumi

Bagus Ke Tak Bagus Untuk Pelaburan?

Kalau diikutkan bagus, kerana semakin ramai menggunakan Airbnb untuk menempah tempat tinggal mereka. Kita dapat lihat bagaimana pada tahun lepas, lebih RM200 juta diperolehi hos Airbnb di Malaysia.

Tapi bilangan penyenaraian turut meningkat seiring dengan bilangan pengguna. Ini menyebabkan purata yang diperolehi menurun, kerana persaingan lebih hebat yang berlaku. Bila dah ramai hos, kena berebut untuk mendapatkan pelanggan pula.

Sebab itu, anda perlu buat tempat tinggal anda unik dan lain daripada yang lain. Barulah ramai yang akan pilih rumah anda, sekaligus menjadikan anda seorang Super Host.

Untuk perkongsian akan datang, kita akan tengok pula Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL). Kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Dan jangan ingat rumah yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa tau.

Iklan

Tips membeli rumah melalui ejen hartanah

Beli hartanah guna ejen?

Urusan jual beli rumah subsale akan lebih mudah jika menggunakan khidmat ejen hartanah.

Setelah memeriksa rumah dan berminat dengan rumah tersebut, ejen akan meminta bayaran 3% @ 3.18% deposit daripada harga rumah sebagai earnest deposit / wang tanda jadi.

Ada juga yang perlu membayar “lock fee” terlebih dahulu sebagai tanda setuju untuk membeli rumah tersebut. Jumlahnya bergantung kepada agensi ejen tersebut. Kemudian, baru selesaikan lagi baki 6.82% @ 7% deposit semasa menandatangani SPA.

Apa yang kita perlu tahu apabila berurusan dengan ejen hartanah:

1. Pastikan berurusan dengan ejen hartanah yang berdaftar. Booking hendaklah dibayar ke akaun bank agensi ejen tersebut. Bukannya transfer duit booking ke akaun persendirian atau membayar tunai kepada ejen. Kalau ejen tersebut kita sudah kenal tak jadi masalah. Kita boleh mengambil tindakan terhadap agensi sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diduga.

Macam mana nak kenal dengan ejen hartanah yang berdaftar?

  • Biasanya ejen hartanah mempunyai kad kuasa tag berwarna merah. Dalam kad tersebut mengandungi nama, No. K/P dan nombor ID REN.
  • Semak di web Lembaga Penilai, Pentaksir & Ejen Harta Tanah Malaysia : http://lppeh.gov.my/. Klik “Search”.

Dapatkan nombor telefon beliau dan nombor telefon pejabat. Dapat bisnes kad lagi bagus. Berhati-hati, ada juga kes REN dah berhenti kerja lepas tu menyamar jadi REN. Sahkan sama ada REN tersebut masih bekerja di agensi tersebut.

2. Bayaran booking boleh dibuat menggunakan cek, bank draf, melalui mesin deposit, secara online ataupun melalui mesin ATM. Pastikan simpan segala bukti pembayaran.

3. Sebelum bayar booking, pastikan ada perjanjian antara kita dengan penjual. Ia dikenali sebagai Letter of Offer To Purchase (OTP). OTP ni borang persetujuan hitam putih antara penjual dengan pembeli di atas harga jualan hartanah tersebut.

4. Pastikan di OTP tersebut ada maklumat:
i. Jenis hartanah.
ii. Alamat penuh hartanah.
iii. Jumlah nilai booking yang perlu dibayar.
iv. Harga beli yang telah dipersetujui.
v. Tarikh.
vi. Tandatangan penjual dan pembeli berserta saksi (ejen hartanah).

5. Antara syarat lain yang terdapat dalam OTP ialah tempoh di antara tarikh booking dan tarikh menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA), biasanya antara 14-21 hari bekerja.

Iklan

6. Dapatkan kepastian dengan ejen hartanah sekiranya pembiayaan perumahan tidak diluluskan. Kita perlu tahu apa akan jadi dengan duit booking tersebut. Sama ada dipulangkan ataupun hangus begitu sahaja. Biasanya jika pembiayaan perumahan oleh pihak bank tak lepas, deposit akan dipulangkan semula. Jadi, kena tanya ejen betul-betul.

7. Pastikan mendapat salinan OTP ini untuk simpanan.

8. Setelah peguam siapkan SPA, penjual dan pembeli akan menandatangani SPA ini. Sebagai pembeli kita perlu membayar baki 6.82%-7% sebagai baki wang deposit 10% kepada penjual.

Baki 90% harga jualan rumah pula perlu dibayar dalam masa 3 bulan daripada tarikh SPA ataupun mengikut tarikh yang dipersetujui.

9. Proses siapkan SPA akan dilakukan oleh peguam. Sentiasa follow up dengan peguam tersebut.

10. Peguam akan pastikan bahawa rumah yang dibeli tidak mempunyai tunggakan bil cukai pintu, cukai tanah, air, elektrik, penyelenggaraan dan sebagainya.

Setelah selesai kesemuanya, peguam akan menyerahkan baki harga jualan 90% kepada penjual dan dalam masa yang sama, penjual perlu menyerahkan kunci kepada peguam. Setelah itu, kunci akan diserahkan kepada pembeli.

Ingat, buat persediaan awal. Semak dulu CCRIS dan DSR sebelum beli hartanah. Semak kelayakan pembiayaan yang bank boleh bagi mengikut pendapatan. Takdelah lepas dah bayar booking, bank tolak permohonan loan kita.

Sumber asal : Amir Syahir

Iklan

10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Jual beli hartanah berisiko

“Aku ingat nak beli rumah lah…”

Anda dah fikir masak-masak untuk beli rumah…atau nak cuba beli tanah dan simpan untuk pelaburan?

“Nak beli tu hati-hati sikit, cuba kau baca dulu nasihat dari peguam yang memang power bab hartanah ni”

Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) ingin menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati dalam setiap urusniaga jual beli hartanah yang dikategorikan berisiko.

Berikut adalah 10 jenis jual beli yang dikategorikan sebagai berisiko:

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah

Membeli rumah daripada pemaju yang tidak mempunyai lesen pemajuan perumahan yang sah daripada KPKT. Boleh semak status pemaju di sini

2. Beli tanah lot yang belum ada geran individu

Siapa pemiliknya? Seorang ke ramai? Pening-pening.

3. Beli tanah pemilik dalam geran yang telah meninggal dunia

Nama geran masih belum bertukar iaitu geran belum turun milik kepada pewaris yang sah. Pastikan geran ditukar nama dahulu.

4. Beli rumah yang belum ada hak milik strata dan pemaju telah gulung tikar

Bila pihak pemaju atau penjual tidak jelas, bagaimana transaksi jual beli nak berlaku?

Iklan

5. Beli rumah subsale yang dalam proses lelongan bank

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong.

6. Beli rumah di bawah skim-skim yang pelik

Nak beli rumah, tapi kena cari orang untuk sertai skim. Dapat komisen daripada orang yang masuk skim. Ni nak beli rumah ke nak join skim cepat kaya?

7. Beli hartanah yang belum bebas bebanan tanpa guna peguam

Kalau hartanah tersebut telah habis dibayar sepenuhnya, pastikan ada dokumen bagi membuktikannya.

8. Beli hartanah lelong yang ada kaveat

Ni pun satu isu juga, ada syarat-syarat atau klausa-klausa lain yang terlibat.

9. Beli hartanah di bawah tanah penempatan berkelompok

Contohnya membeli tanah Felda atau tanah Felcra.

10. Beli hartanah sambung bayar pinjaman pemilik

Membeli hartanah secara sambung bayar pinjaman bank pemilik tanpa membuat pindah milik kepada pembeli. Alah, yang biasa orang buat dengan kereta tu…

Kredit : Salkukhairi Abd Sukor

Nak beli rumah, kenalah ada ilmu. Jangan main beli je. Beli pula rumah yang berisiko, memang panjang lah ceritanya nanti. Jadi lebih baik kita elakkan daripada 10 jenis jual beli hartanah yang berisiko seperti di atas.

Iklan

Bernilaikah Tanah Rizab Melayu?

Jika menyebut tentang tanah rizab Melayu, pasti ramai yang membayangkan kawasan pertanian atau perladangan yang terletak di kawasan pedalaman sesebuah negeri. Pasti ramai juga yang mengetahui bahawa tanah yang berstatus rizab Melayu ini hanya boleh dijual kepada orang Melayu sahaja.

Sedikit sebanyak persoalan lain pula yang timbul, iaitu bernilaikah tanah rizab Melayu? Sebab katanya banyak kekangan yang ada bila kita sebut pasal tanah rizab Melayu ni. Jom tengok 3 faktor yang boleh mempengaruhi nilai tanah rizab Melayu seperti berikut:

1. Lokasi

Sebenarnya soal nilai sesebuah hartanah rizab Melayu ini dipengaruhi oleh beberapa faktor. Di antara faktor utama adalah lokasi hartanah tersebut. Seperti juga hartanah jenis lain, sekiranya lokasi hartanah tersebut berada di kawasan bandar atau berdekatan dengan kemudahan awam, nilainya pasti lebih tinggi berbanding dengan hartanah yang terletak di ceruk kampung yang kurang membangun.

Mantra “lokasi, lokasi, lokasi” turut terpakai dalam menentukan nilai tanah rizab Melayu.

2. Jual Beli

Persoalan kedua yang berbangkit, adakah hartanah ini senang dijual? Maklumlah, tanah jenis ini tidak boleh dijual kepada bangsa lain kecuali bangsa Melayu sahaja. Jadi persoalan ini selalunya menjadi kerisauan kepada pemilik hartanah.

Semuanya akan kembali kepada point pertama iaitu lokasi. Sekiranya hartanah tersebut berada di kawasan strategik seperti Bangi dan Sungai Penchala sebagai contoh, kita tidak perlu risau untuk mencari pembeli. Ini kerana pasti ramai yang akan berebut untuk membeli hartanah tersebut, sekaligus menyebabkan harga meningkat naik.

Iklan

3. Pindah Milik

Tanah Rizab Melayu memang tidak boleh dijual kepada bangsa bukan Melayu. Tetapi sekiranya anda tetap mahu menjual kepada kaum lain, ia bukan satu masalah. Cuma anda perlu melakukan beberapa proses yang agak rumit. Salah satunya ialah dengan mencari tanah dengan keluasan yang sama sebagai ganti terhadap tanah yang ingin anda tukarkan status itu.

Boleh rujuk laman web Pejabat Tanah dan Galian Kerajaan Negeri Perak untuk ketahui langkah-langkah yang perlu dilakukan.

Tanah Rizab Melayu Ada Nilai Tersendiri

Sebenarnya, apa pun status sesuatu tanah tersebut, ianya tetap bernilai. Bagi tanah rizab Melayu, mungkin mengalami kadar kenaikan nilai yang agak perlahan kalau nak dibandingkan dengan tanah freehold. Tetapi anda tetap boleh mendapatkan keuntungan daripada tanah tersebut.

Mungkin anda sendiri boleh bekerjasama dengan beberapa buah pihak untuk membangunkan kawasan tersebut?

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!