Golongan Milenial Akan Beli Rumah Apabila 3 Perkara Ini Berlaku

Golongan milenial merupakan mereka yang lahir di antara tahun 1980 dan 1994. Golongan yang turut dikenali sebagai Gen Y ini pada hari ini berada dalam lingkungan umur 26 tahun hingga 40 tahun.

Milenial adalah golongan yang unik kerana banyak peristiwa penting dunia berlaku pada zaman mereka. Di antaranya adalah Insiden 9/11, Perang Teluk, Perang Afghanistan dan Perang Iraq.

Baca : Isu Moratorium 6 Bulan: Berapa Yang Perlu Dibayar Dan Patutkah Kita Masih Ambil?

Hampir separuh daripada golongan milenial memasuki alam pekerjaan dalam keadaan kelembapan ekonomi pada zaman krisis kewangan Asia 1997-1998 dan krisis ekonomi 2008.

Baca : Tak Pasti Nak Beli Atau Sewa Rumah? Boleh Ikut Panduan Ini

Ini memberi kesan yang mendalam dalam pilihan kehidupan mereka seperti membeli rumah, kereta, berkahwin dan sebagainya golongan ini berbanding golongan generasi Z yang lahir pada tahun 1995 dan ke atas.

Bercakap soal pemilikan hartanah, golongan yang diklasifikasikan sebagai anak muda ini mempunyai kelebihan dalam pemilikan hartanah kerana tempoh pinjaman mereka adalah 20-30 tahun.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Akan tetapi, bukan semua anak muda berjaya memiliki rumah sendiri dan mengambil tindakan menyewa gara-gara kos belanja bulanan yang tinggi, lebih-lebih lagi di kawasan bandar utama seperti Lembah Klang, Johor Bahru, Georgetown, Miri dan Kota Kinabalu.

Gaya hidup mewah, berbelanja melebihi kapasiti gaji bulanan, pembelian barang berjenama dan hiburan menjadi faktor utama kegagalan majoriti besar anak muda ‘hancur’ dalam pengurusan kewangan peribadi.

Baca : Zuhud Yang Diajar Saidina Umar Abdul Aziz

Tapi, kita tidak boleh pukul rata dan menyalahkan mereka bulat-bulat.

Ada ramai anak muda di luar sana yang gagal membeli rumah kerana faktor luaran seperti:

  • Majikan yang tidak membayar caruman KWSP dan menyukarkan pinjaman hartanah
  • Pendapatan bulanan yang tidak selari dengan kos sara hidup
  • Komitmen yang tinggi / Menanggung ahli keluarga lain
  • Harga rumah yang tidak mampu milik

Menurut Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), kebanyakan harga rumah di Lembah Klang adalah terlalu tinggi untuk dimiliki sungguhpun pembeli bergaji sekitar RM7,000.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

“Rata – rata harga rumah di Kuala Lumpur adalah RM786,800 dan di Selangor pula RM479,894.”

Implikasi daripada masalah ini menyebabkan perubahan ketara dalam pemikiran golongan professional muda.

Pada pengamatan mereka, adalah lebih logik untuk menyewa di kawasan primer (elit) yang hampir dengan tempat kerja berbanding membeli rumah di pinggir bandar dan perlu menempuh perjalanan pergi dan balik yang menyesakkan.

Dan golongan milenial akan beli rumah apabila 3 perkara ini berlaku.

1. Harga Rumah Seiring Dengan Gaji

Isu terbesar dalam pemilikan hartanah adalah masalah ketidakmampuan anak muda membeli rumah dengan kadar gaji semasa mereka.

Pada tahun 2008, gaji permulaan seorang graduan jurutera adalah sekitar RM2,500 dan pada tahun 2018, tangga gajinya adalah tetap sama sungguhpun selepas tempoh 10 tahun.

Baca : Anak Muda, Jangan Tunggu Harga Rumah Turun

Peningkatan kadar gaji di Malaysia adalah sangat perlahan dan tidak selari dengan peningkatan harga rumah 3% – 6.5% di Malaysia.

Manakala harga rumah mampu milik yang baru di seluruh Malaysia hadir dengan tanda harga RM417,262 seunit.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Sedangkan menurut Jabatan Pemantauan dan Pengawasan Kewangan Bank Negara Malaysia (BNM), harga rumah mampu milik di Malaysia perlu ditawarkan pada harga maksimum RM282,000 seunit untuk golongan kelas pertengahan di Malaysia (M40).

2. Kewangan Telah Kukuh

Setakat artikel ini ditulis, gaji minimum yang ditetapkan Kerajaan adalah pada angka RM1,200 di kawasan bandar dan RM1,100 di luar bandar.

Amaun ini jika dilihat dengan kadar inflasi tahunan pada angka 1% – 3% setahun adalah tidak mencukupi dan membeli rumah hanyalah imaginasi meliar di fikiran mereka.

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Hal ini kerana, untuk rumah yang berharga RM100,000 pun bayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah dari bank adalah RM500 (kadar selesa).

Ini bermaksud, hampir 50% dari pendapatan golongan B40 disalurkan untuk membeli rumah.

“Mana mungkin RM700 – RM600 mencukupi untuk keluarga yang tinggal di pusat bandar!”

Untuk rekod, B40 dibahagikan kepada tiga subkumpulan, iaitu :-

  • Berpendapatan rendah (RM900 atau kurang)
  • Berpendapatan sederhana (RM901 hingga RM1,500)
  • Berpendapatan tinggi (RM1,501 hingga RM3,000).

Pada masa ini, isi rumah B40 dikategorikan berpendapatan bawah RM4,346.

3. Ingin Melabur

Hartanah adalah merupakan di antara instrumen pelaburan yang paling tinggi kadar keuntungan dan tidak memerlukan ilmu teknikal yang kompleks seperti pelaburan-pelaburan lain.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Kesedaran untuk melabur dalam hartanah di kalangan golongan milenial mungkin diperolehi daripada ibu bapa, rakan-rakan, orang sekeliling dan pembacaan melalui portal online pelaburan.

Baca : 3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Hari ini, golongan milenial perlu bersyukur kerana terdapat ramai ikon pelaburan hartanah seperti Faizul Ridzuan, Ahyat Ishak dan Azizul Azli Ahmad yang konsisten dalam membantu anak muda memiliki rumah pertama mereka.

“Pelaburan hartanah bukan untuk semua orang khususnya anak muda yang kurang ilmu hartanah dan hanya mengikut – ikut orang lain.”

Dengan memiliki hartanah, kita memiliki aset yang mampu menjana aliran tunai bulanan dan sekiranya beruntung, capital gain untuk rumah kita selepas satu tempoh yang mampu menjadikan kita jutawan segera!

Hanya individu tertentu yang mempunyai dedikasi dan kesabaran tinggi sahaja berminat untuk mempelbagaikan portfolio kewangan mereka akan menceburkan diri dalam pelaburan hartanah.

Tanda harga dan pendapatan bulanan kekal menjadi isu utama ramai anak muda khususnya golongan profesional memilih untuk terus menyewa.

Ada juga segelintir yang mengelak untuk melakukan komitmen jangka panjang kerana tidak mahu terbeban daripada sudut kewangan.

Sebenarnya, dengan pendedahan dan ilmu yang tepat, kita mampu membuang stigma negatif tersebut.

Memiliki profil kewangan yang baik adalah kunci utama dalam pemilikan hartanah dan peningkatan gaji sehingga 6 angka sekalipun tidak mampu membolehkan golongan milenial memiliki rumah sekiranya pengurusan kewangan adalah ‘ke laut’.

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Penulis juga berharap satu hari nanti, Kerajaan mampu meningkatkan tangga gaji rakyat Malaysia khususnya graduan muda ke satu paras yang lebih realistik.

Baca : Dah Bersedia Nak Beli Rumah? Pastikan Buat 9 Senarai Semak Ini Terlebih Dahulu

Dari sudut bekalan rumah mampu milik pula, diharapkan pemaju hartanah swasta mampu membina lebih banyak rumah mampu milik supaya setiap rakyat Malaysia tidak lagi perlu menyewa!

Sumber Rujukan :

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Orang Beli Rumah Subsale Tapi Gagal Lakukan 7 Perkara Ini

Nak beli rumah kena viewing terlebih dahulu? Apa sebenarnya yang kita perlu buat semasa viewing tersebut?

Ya, sama seperti proses kita nak beli sebuah kereta. Kita akan pergi ke galeri kereta, melihat, menyentuh, dan membuka pintu kereta sebelum mengambil bau ‘kereta baru’ tersebut.

Untuk rumah pula, prosesnya adalah lebih rumit dan kompleks kerana kita bukan sahaja perlu menilai keadaan dalaman rumah, bahkan keadaan luar rumah, persekitaran dan infrastruktur yang terdapat berdekatan rumah tersebut.

Aktiviti viewing rumah lebih kritikal apabila kita membuat keputusan untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan tersebut dan menanti cucu datang pada hujung minggu atau pada cuti sekolah.

Perkara asas yang perlu dilakukan apabila viewing rumah selain daripada melihat keadaan rumah adalah melihat keadaan rumah, persekitaran rumah dan kemudahan rumah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Ramai bakal pembeli rumah sekadar melihat keadaan rumah dan merenung jauh kawasan luar rumah.

Kita sebenarnya perlu buat lebih dari itu! Proses viewing rumah adalah berbeza mengikut objektif. Viewing untuk rumah pelaburan tidak sama dengan viewing untuk rumah yang ingin diduduki.

Artikel ini akan menunjukkan perbezaan aktiviti yang perlu kita buat apabila viewing rumah dengan fokus untuk pelaburan dan untuk didiami sendiri.

Berikan perhatian kepada empat perkara ini sekiranya rumah tersebut adalah bertujuan untuk pelaburan dan disewakan.

1. Rental Yield

Perkara pertama yang kita perlu semak sebenarnya adalah berapa kadar sewa di kawasan tersebut untuk menentukan dapatan sewa kasar yang bakal diterima kelak.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini penting supaya poket kita tidak berdarah di kemudian hari. Ramai orang tersilap dalam membeli rumah untuk pelaburan kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah jauh lebih tinggi berbanding dapatan sewa.

Contoh:

Rumah: Kondominium 2 Bilik di Kajang

Harga: RM300,000

Ansuran Bulanan Bank: RM1,500

Kadar Sewa Semasa: RM850

Kerugian: RM650.

2. Permintaan Semasa

Apabila pergi viewing, lihatlah permintaan semasa sewaan di projek atau kawasan tersebut. Caranya dengan melihat sekiranya wujud pusat komersial, pusat pengajian tinggi dan pusat perindustrian.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Logiknya adalah, tempat yang mempunyai peluang pekerjaan yang tinggi mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Jangan hanya fokus kepada pelajar universiti semata-mata.

Kita sebenarnya boleh sewakan rumah anda kepada pekerja kilang secara harian atau mingguan. Dan rental yield yang boleh diterima adalah jauh lebih lumayan!

3. Permintaan Mendatang

Lihat adakah terdapat sebarang projek pembangunan universiti, kawasan perindustrian, pengangkutan awam dan pusat komersial di kawasan tersebut.

Ini penting kerana kita perlu pastikan rumah yang dibeli akan berjaya disewa untuk sekurang-kurangnya tempoh 30 tahun ke 40 tahun lagi sebelum kita jual dan merasa capital appreciation tersebut.

4. Booster Hartanah

Semak adakah terdapat hospital kerajaan, hospital swasta, sekolah, taska, restoran makanan segera, kedai serbaneka, pasaraya dan pusat membeli-belah di kawasan itu.

Ini semua merupakan indikator bahawa kawasan tersebut sesuai didiami golongan profesional dan berkeluarga.

Sebaliknya jika rumah tersebut adalah bertujuan untuk kita duduk sendiri, maka berikan tumpuan kepada 3 perkara ini pula.

1. Ruang Rumah

Memandangkan kita bakal membina keluarga bahagia anda di rumah tersebut, pastikan rumah dalaman rumah tersebut sesuai.

Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 bilik air dan jumlah bilik adalah mencukupi untuk keperluan kita sekeluarga.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Kredit Gambar: @kualalumpurcity

Dapur yang luas adalah bonus kerana golongan wanita cenderung menggunakan dapur sebagai ruang sosial mereka.

Sekiranya kita bakal membeli rumah teres, pastikan ada lebihan ruang untuk aktiviti menjemur baju, aktiviti berkeluarga seperti bersukan, BBQ dan ruang parkir yang selesa dengan jumlah kenderaan yang ada.

2. Lokasi Bilik

Bilik tidak sepatutnya menghadap tandas dan bilik juga tidak sesuai menghadap pintu utama rumah.

Ini penting supaya ahli keluarga mempunyai privasi apabila orang datang ke rumah daripada pintu utama rumah.

Lihat juga lebihan ruang di kiri & kanan, belakang rumah dan loteng rumah sekiranya anda berhasrat untuk menambah jumlah bilik seiring pertambahan ahli keluarga anda kelak.

3. Faktor Persekitaran

Lihat keadaan semasa kawasan kejiranan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu yang berbeza.

Yang pertama pada waktu puncak ketika orang sibuk keluar ke pejabat dan menghantar anak. Kedua, pada hujung minggu untuk melihat keadaan trafik semasa dan ketiga pada waktu malam.

Pada waktu malam kita dapat lihat senario sebenar kawasan kejiranan tersebut samada jiran sebelah sering parkir kereta di depan rumah orang lain, kutu rayau dan pelbagai lagi.

Membaca melalui forum dan bertanya orang yang tinggal di kawasan itu sebenarnya tidak mencukupi.

Kita perlu merasai sendiri pengalamannya. Bagaimana perasaannya apabila ingin keluar ke pejabat pada sebelah pagi dan melihat gambaran anak-anak membesar di kawasan kejiranan tersebut.

Kesimpulannya di sini, bukanlah satu dosa sekiranya kita ingin viewing rumah tersebut berulang kali. Biarlah ejen hartanah yang menguruskan rumah tersebut bosan sekalipun dengan kita hatta kita viewing 18 kali.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Hal ini kerana, di hujung hari duit kita juga yang akan dikeluarkan dan masa depan kita sebagai bakal pemilik rumah bergantung kepada proses viewing ini.

Selepas puas viewing, jangan lupa untuk pastikan rekod CCRIS dan CTOS berada dalam keadaan baik untuk memohon pinjaman pembiayaan hartanah dari bank.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa pandangan Tuan Faizul Ridzuan tentang masa terbaik untuk beli rumah?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!