Golongan Milenial Akan Beli Rumah Apabila 3 Perkara Ini Berlaku

Golongan milenial merupakan mereka yang lahir di antara tahun 1980 dan 1994. Golongan yang turut dikenali sebagai Gen Y ini pada hari ini berada dalam lingkungan umur 26 tahun hingga 40 tahun.

Milenial adalah golongan yang unik kerana banyak peristiwa penting dunia berlaku pada zaman mereka. Di antaranya adalah Insiden 9/11, Perang Teluk, Perang Afghanistan dan Perang Iraq.

Baca : Isu Moratorium 6 Bulan: Berapa Yang Perlu Dibayar Dan Patutkah Kita Masih Ambil?

Hampir separuh daripada golongan milenial memasuki alam pekerjaan dalam keadaan kelembapan ekonomi pada zaman krisis kewangan Asia 1997-1998 dan krisis ekonomi 2008.

Baca : Tak Pasti Nak Beli Atau Sewa Rumah? Boleh Ikut Panduan Ini

Ini memberi kesan yang mendalam dalam pilihan kehidupan mereka seperti membeli rumah, kereta, berkahwin dan sebagainya golongan ini berbanding golongan generasi Z yang lahir pada tahun 1995 dan ke atas.

Bercakap soal pemilikan hartanah, golongan yang diklasifikasikan sebagai anak muda ini mempunyai kelebihan dalam pemilikan hartanah kerana tempoh pinjaman mereka adalah 20-30 tahun.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Akan tetapi, bukan semua anak muda berjaya memiliki rumah sendiri dan mengambil tindakan menyewa gara-gara kos belanja bulanan yang tinggi, lebih-lebih lagi di kawasan bandar utama seperti Lembah Klang, Johor Bahru, Georgetown, Miri dan Kota Kinabalu.

Gaya hidup mewah, berbelanja melebihi kapasiti gaji bulanan, pembelian barang berjenama dan hiburan menjadi faktor utama kegagalan majoriti besar anak muda ‘hancur’ dalam pengurusan kewangan peribadi.

Baca : Zuhud Yang Diajar Saidina Umar Abdul Aziz

Tapi, kita tidak boleh pukul rata dan menyalahkan mereka bulat-bulat.

Ada ramai anak muda di luar sana yang gagal membeli rumah kerana faktor luaran seperti:

 • Majikan yang tidak membayar caruman KWSP dan menyukarkan pinjaman hartanah
 • Pendapatan bulanan yang tidak selari dengan kos sara hidup
 • Komitmen yang tinggi / Menanggung ahli keluarga lain
 • Harga rumah yang tidak mampu milik

Menurut Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), kebanyakan harga rumah di Lembah Klang adalah terlalu tinggi untuk dimiliki sungguhpun pembeli bergaji sekitar RM7,000.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

“Rata – rata harga rumah di Kuala Lumpur adalah RM786,800 dan di Selangor pula RM479,894.”

Implikasi daripada masalah ini menyebabkan perubahan ketara dalam pemikiran golongan professional muda.

Pada pengamatan mereka, adalah lebih logik untuk menyewa di kawasan primer (elit) yang hampir dengan tempat kerja berbanding membeli rumah di pinggir bandar dan perlu menempuh perjalanan pergi dan balik yang menyesakkan.

Dan golongan milenial akan beli rumah apabila 3 perkara ini berlaku.

1. Harga Rumah Seiring Dengan Gaji

Isu terbesar dalam pemilikan hartanah adalah masalah ketidakmampuan anak muda membeli rumah dengan kadar gaji semasa mereka.

Pada tahun 2008, gaji permulaan seorang graduan jurutera adalah sekitar RM2,500 dan pada tahun 2018, tangga gajinya adalah tetap sama sungguhpun selepas tempoh 10 tahun.

Baca : Anak Muda, Jangan Tunggu Harga Rumah Turun

Peningkatan kadar gaji di Malaysia adalah sangat perlahan dan tidak selari dengan peningkatan harga rumah 3% – 6.5% di Malaysia.

Manakala harga rumah mampu milik yang baru di seluruh Malaysia hadir dengan tanda harga RM417,262 seunit.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Sedangkan menurut Jabatan Pemantauan dan Pengawasan Kewangan Bank Negara Malaysia (BNM), harga rumah mampu milik di Malaysia perlu ditawarkan pada harga maksimum RM282,000 seunit untuk golongan kelas pertengahan di Malaysia (M40).

2. Kewangan Telah Kukuh

Setakat artikel ini ditulis, gaji minimum yang ditetapkan Kerajaan adalah pada angka RM1,200 di kawasan bandar dan RM1,100 di luar bandar.

Amaun ini jika dilihat dengan kadar inflasi tahunan pada angka 1% – 3% setahun adalah tidak mencukupi dan membeli rumah hanyalah imaginasi meliar di fikiran mereka.

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Hal ini kerana, untuk rumah yang berharga RM100,000 pun bayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah dari bank adalah RM500 (kadar selesa).

Ini bermaksud, hampir 50% dari pendapatan golongan B40 disalurkan untuk membeli rumah.

“Mana mungkin RM700 – RM600 mencukupi untuk keluarga yang tinggal di pusat bandar!”

Untuk rekod, B40 dibahagikan kepada tiga subkumpulan, iaitu :-

 • Berpendapatan rendah (RM900 atau kurang)
 • Berpendapatan sederhana (RM901 hingga RM1,500)
 • Berpendapatan tinggi (RM1,501 hingga RM3,000).

Pada masa ini, isi rumah B40 dikategorikan berpendapatan bawah RM4,346.

3. Ingin Melabur

Hartanah adalah merupakan di antara instrumen pelaburan yang paling tinggi kadar keuntungan dan tidak memerlukan ilmu teknikal yang kompleks seperti pelaburan-pelaburan lain.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Kesedaran untuk melabur dalam hartanah di kalangan golongan milenial mungkin diperolehi daripada ibu bapa, rakan-rakan, orang sekeliling dan pembacaan melalui portal online pelaburan.

Baca : 3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Hari ini, golongan milenial perlu bersyukur kerana terdapat ramai ikon pelaburan hartanah seperti Faizul Ridzuan, Ahyat Ishak dan Azizul Azli Ahmad yang konsisten dalam membantu anak muda memiliki rumah pertama mereka.

“Pelaburan hartanah bukan untuk semua orang khususnya anak muda yang kurang ilmu hartanah dan hanya mengikut – ikut orang lain.”

Dengan memiliki hartanah, kita memiliki aset yang mampu menjana aliran tunai bulanan dan sekiranya beruntung, capital gain untuk rumah kita selepas satu tempoh yang mampu menjadikan kita jutawan segera!

Hanya individu tertentu yang mempunyai dedikasi dan kesabaran tinggi sahaja berminat untuk mempelbagaikan portfolio kewangan mereka akan menceburkan diri dalam pelaburan hartanah.

Tanda harga dan pendapatan bulanan kekal menjadi isu utama ramai anak muda khususnya golongan profesional memilih untuk terus menyewa.

Ada juga segelintir yang mengelak untuk melakukan komitmen jangka panjang kerana tidak mahu terbeban daripada sudut kewangan.

Sebenarnya, dengan pendedahan dan ilmu yang tepat, kita mampu membuang stigma negatif tersebut.

Memiliki profil kewangan yang baik adalah kunci utama dalam pemilikan hartanah dan peningkatan gaji sehingga 6 angka sekalipun tidak mampu membolehkan golongan milenial memiliki rumah sekiranya pengurusan kewangan adalah ‘ke laut’.

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Penulis juga berharap satu hari nanti, Kerajaan mampu meningkatkan tangga gaji rakyat Malaysia khususnya graduan muda ke satu paras yang lebih realistik.

Baca : Dah Bersedia Nak Beli Rumah? Pastikan Buat 9 Senarai Semak Ini Terlebih Dahulu

Dari sudut bekalan rumah mampu milik pula, diharapkan pemaju hartanah swasta mampu membina lebih banyak rumah mampu milik supaya setiap rakyat Malaysia tidak lagi perlu menyewa!

Sumber Rujukan :

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA