Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Sepanjang tahun 2019 yang lalu, jualan hartanah dari pelbagai kategori menunjukkan trend yang dinamik dengan pelaksanaan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Isunya saban tahun semenjak tahun 1960-an lagi masih sama yaqni isu pemilikan hartanah yang rendah hatta wujud banyak penawaran hartanah dari pelbagai kategori oleh pemaju subsidiari Kerajaan mahupun swasta.

Untuk rekod, lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia pada tahun 2019 telah pun mencecah 57,000 unit dengan nilai keseluruhan hartanah siap tak terjual RM41.5 bilion.

Terdapat dua masalah yang dikenal pasti penulis berkenaan lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia iaitu :-

 • Isu penawaran tidak selari dengan permintaan.
 • Stok rumah mampu milik tidak mencukupi.

Isu penawaran tidak selari dengan permintaan semakin parah pada tahun 2015 apabila pemaju hartanah telah membina kediaman Small Office Home Office (SoHo) pada skala yang besar.

Sedangkan permintaan untuk hartanah SoHo boleh dikatakan rendah berbanding hartanah kediaman yang sebenar seperti flat, pangsapuri, apartmen dan kondominium itu pun dengan syarat dijual pada harga yang mampu milik dan bukan mampu tengok semata-mata.

Kedua, stok rumah mampu milik tidak mencukupi di seluruh Malaysia untuk menampung permintaan semasa dan mendatang rakyat Malaysia.

Penawaran rumah mampu milik sedia ada pada harga median RM298,000 ke atas juga tidak selari dengan harga rumah yang sesuai dimiliki rakyat Malaysia oleh Bank Negara Malaysia yaqni pada angka RM282,000 untuk isi rumah berpendapatan median (M40).

Transaksi Hartanah Kediaman Sepanjang Tahun 2019

Transaksi bagi hartanah kediaman mengikut jenis adalah :

 • Teres – 85,669 unit
 • High Rise – 32,391 unit
 • Plot Kosong – 32,478 unit
 • Kos Rendah – 25,368 unit
 • Semi D – 17,673 unit
 • Banglo – 1,934 unit
 • Lain lain – 3,782 unit

Transaksi hartanah kediaman pada tahun 2019 menunjukkan negeri Selangor menyumbang 24.8% daripada jumlah keseluruhan transaksi diikuti Johor 13.8% dan Perak 10.5%.

Jumlah transaksi adalah pada angka 209,295 unit dan mengikut negeri adalah :

 • Selangor – 51,981 unit
 • Johor – 28,904 unit
 • Perak – 21,927 unit
 • Terengganu – 13,790 unit
 • Kedah – 13,519 unit
 • Pulau Pinang – 12,718 unit
 • Pahang – 11,627 unit
 • Kuala Lumpur – 11,100 unit
 • Negeri Sembilan – 10,783 unit
 • Melaka – 9,933 unit
 • Sarawak – 9,914 unit
 • Kelantan – 6,101 unit
 • Sabah – 5,368 unit
 • Perlis – 853 unit
 • WP Putrajaya – 552 unit
 • WP Labuan – 225 unit

Apa yang menarik adalah 61.7% transaksi hartanah pada tahun 2019 adalah berharga RM300,000 ke bawah. Transaksi hartanah kediaman mengikut kurungan harga pada tahun 2019 adalah:

 • Bawah RM300,000 – 129,161 unit
 • RM300,000 – RM500,000 – 44,502 unit
 • RM500,000 – RM1 juta – 27,617 unit
 • RM1 juta ke atas – 7,815 unit

Turun Naik Pasaran Hartanah Mengikut Sektor 2018-2019

Wujud trend penurunan dan kenaikan yang dinamik pasaran hartanah pada tahun 2019 jika dibandingkan dengan tahun 2018 pada hartanah jenis kediaman, komersial, industri, agrikultur dan tanah.

Hartanah kediaman menunjukkan peningkatan tertinggi kepada 6.0% pada tahun 2019 berbanding 1.4% pada tahun 2018.

Hartanah komersial menunjukkan penurunan kepada 7.2% berbanding 8.0% pada tahun 2018.

Iklan

Hartanah industri turut turun dengan nisbah 3.8% pada tahun 2019 daripada 5.4% pada tahun sebelumnya.

Agrikultur menunjukkan peningkatan yang baik kepada 2.0% pada tahun 2019 berbanding -4.2% pada tahun 2018.

Dan akhir sekali tanah mencatatkan -1.3% pada tahun 2019 berbanding 0.3% pada tahun sebelumnya.

Hartanah tidak terjual bagi sektor kediaman mencatatkan 30,664 unit dengan nilai RM18.82 bilion, diikuti jenis servis apartmen 17,142 unit dengan nilai RM15.04 bilion.

Manakala hartanah kedai mencatatkan 6,024 unit dengan nilai RM4.87 bilion dan hartanah industri 1,280 unit dengan nilai RM1.87 bilion.

Data dari JPPH turut menunjukkan hartanah sedia ada telah mencapai 5,727,814 unit dan penawaran mendatang adalah sebanyak 884,470 unit.

Di Malaysia, 40.9% daripada penawaran hartanah adalah rumah teres, 21.6% adalah high rise dan 20.3% adalah rumah kos rendah.

Masalah Supply And Demand

Pokok pangkal bagi permasalahan ini adalah ketidaksamaan antara penawaran dan permintaan dalam hartanah khususnya hartanah kediaman.

Pemaju sewajarnya mengambil iktibar dengan menurunkan harga rumah ke paras yang benar-benar mampu dimiliki.

Semoga isu lambakan hartanah tidak terjual ini mengajar pemaju hartanah untuk benar – benar teliti dalam menjankan kajian selidik lapangan akan permintaan hartanah yang tepat.

Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan wajar dipuji kerana sekali lagi mengambil langkah popular dengan memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 demi menggalakkan perkembangan positif dalam industri hartanah yang sedang bergelut dengan pandemik Covid-19.

Untuk bakal pembeli rumah, gunakan HOC 2.0 ini sebagai peluang dan ruang untuk menjadi pemilik rumah pada kos yang lebih murah.

Beli rumah yang telah siap dan elakkan beli rumah yang dijangka siap pada tahun 2022-2024. Kita tidak tahu keadaaan ekonomi masa depan dan risiko pemaju hartanah untuk muflis dalam keadaan kemelesetan ekonomi hari ini adalah sangat tinggi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sisi Gelap Pelabur Hartanah Menggunakan Teknik ‘Multiple Submission’

Sebelum kita pergi kepada teknik multiple submission yang diamalkan oleh pelabur-pelabur hartanah otai yang ada modal besar, lebih baik kita teliti dahulu syarat-syarat dan polisi permohonan pinjaman rumah dan bagaimana teknik multiple submission boleh memperdaya pihak bank supaya dapat membeli beberapa buah rumah dengan kos permulaan yang rendah.

Rumah ini seterusnya akan disewakan atau dijual semula dengan harga yang lebih mahal.

Polisi Hartanah

Setiap permohonan pinjaman memerlukan pemohon untuk mengisytiharkan pendapatan mereka melalui slip gaji bagi pekerja ataupun penyata pendapatan bagi pemilik syarikat. Pihak bank akan menapis setiap permohonan pinjaman dengan mengambilkira peratus komitmen bulanan pemohon berbanding pendapatan bulanan atau istilahnya “Debt Service Ratio (DSR)”.

Kebiasaannya DSR ini telah ditetapkan had oleh setiap bank dan permohonan tidak akan lulus sekiranya komitmen bulanan tinggi.

Selain daripada itu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan polisi menghadkan kelulusan pinjaman untuk hartanah kediaman kepada 90% daripada harga beli untuk rumah pertama dan kedua sahaja.

Manakala 70% untuk rumah ketiga dan seterusnya.

Ini bermakna pembeli rumah ketiga dan seterusnya atas nama individu perlu menyediakan deposit sebanyak 30% daripada harga beli berbanding hanya 10% untuk rumah pertama dan kedua.

Harga jual beli rumah bagi pasaran subsale bergantung kepada nilai pasaran sesebuah rumah. Pihak bank akan menggunakan khidmat penilai yang berdaftar untuk menentukan harga pasaran untuk sesebuah rumah bergantung kepada sejarah transaksi jual beli di kawasan sekitar.

Namun begitu, bagi rumah yang masih dalam pembinaan tiada harga pasaran yang boleh dijadikan kayu ukur harga rumah. Pihak pemaju akan menentukan sendiri harga rumah yang dijual untuk diproses oleh pihak bank.

Ada sesetengah pemaju pula menaikkan harga jualan mereka kemudian beri hadiah kepada pembeli dalam bentuk wang tunai yang juga dikenali sebagai sebagai cash back.

Baca: Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Multiple Submission

Pelabur hartanah yang bermotivasikan peluang keuntungan yang tinggi akan menggunakan teknik multiple submission untuk mengelakkan diri daripada polisi hartanah bagi mendapatkan modal permulaan yang murah.

Tidak dapat dipastikan samada teknik ini berinovasi daripada teknik-teknik ETA naga berapi zaman Tok Belagak dulu atau pun tidak.

Iklan

Multiple submission merujuk kepada permohonan pinjaman kepada beberapa bank secara serentak. Ini bermakna setiap bank tidak tahu-menahu tentang permohonan pinjaman yang pemohon telah hantar kepada bank yang lain.

Pelabur hartanah akan membeli 4-5 unit rumah beserta diskaun dan juga cashback. Pelabur akan menghantar permohonan pinjaman kepada beberapa bank yang berbeza.

Kelima-lima permohonan ini diterima oleh pihak bank pada masa yang sama. Apabila pihak bank melakukan pengesahan dengan Bank Negara Malaysia, komitmen bulanan pelabur masih lagi boleh menampung bayaran bulanan untuk sebuah rumah dalam pengiraan DSR.

Ini kerana pihak bank tidak mengambilkira permohonan pinjaman yang belum lulus daripada bank-bank yang lain.

Selain daripada itu, sekiranya pihak bank melakukan pengesahan dan mendapati pelabur belum memiliki rumah, jadi pelabur layak untuk mendapat pinjaman sehingga 90%. Ini jelas berbeza sekiranya pelabur membeli satu persatu rumah kerana pihak bank akan dapat mengetahui jumlah rumah yang telah dibeli oleh individu tersebut.

Sekiranya kesemua permohonan pinjaman rumah ini lulus, maka pelabur hartanah akan dapat membeli 5 buah rumah dengan harga diskaun beserta cash back daripada pihak pemaju.

Namun begitu, pelabur perlu berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat tinggi untuk kesemua rumah yang dibeli dengan harapan rumah-rumah ini akan disewakan semula dengan sewa bulanan yang lebih tinggi daripada instalment bulanan bank.

Risiko Pasaran Hartanah

Pasaran hartanah yang agak perlahan ketika ini memberi impak kepada pelabur hartanah. Sekiranya rumah-rumah pelaburan yang dibeli secara multiple submission tidak dihuni oleh penyewa dalam masa yang lama, sudah pasti pelabur akan berhadapan dengan bayaran bulanan yang sangat besar.

Sudah pasti pelabur hartanah tidak mempunyai kemampuan untuk membuat pembayaran bagi kesemua rumah yang dibeli. Rumah ini kemudiannya akan dilelong oleh pihak bank setelah pembayaran semula pinjaman terhenti selama beberapa bulan. 

Walaupun anda rasa dah tahu tentang multiple submission ini, jangan ambil keputusan yang terburu–buru, fikir masak-masak risiko-risiko yang bakal dihadapi.

Fikir andai tiada penyewa, mampu tak kita bayar?
Fikir kalau kita dah tak ada, mampu tak waris kita menguruskannya?

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Penyewaan Rumah Kini Lebih Mudah dengan Speedrent

2019 adalah merupakan tahun platform penyewaan rumah automatik, menurut CEO Speedrent.

Adam ingin menyewakan rumah keduanya, sebuah kondominium di kawasan bandar dan Adam memerlukan agensi yang boleh dipercayai. Mengenang kembali masalah-masalah yang dihadapi sebelum ini apabila Adam membayar agen dengan kadar yang tinggi untuk hasil yang tidak memberangsangkan, Adam membuat keputusan untuk mencuba sesuatu yang baharu; Speedrent.

Memudahkan Tuan Rumah dan Penyewa Dengan Menggunakan Aplikasi Telefon Pintar

Adam mempelajari bahawa melalui Speedrent penyewa disambungkan terus kepada tuan rumah. Akan tetapi Speedrent berbeza daripada agen-agen yang sedia di pasaran, kerana Speedrent mengatur pertemuan di antara  penyewa dan tuan rumah untuk pemeriksaan rumah, penandatanganan kontrak secara digital dan peringatan pembayaran sewa untuk pihak tuan rumah tanpa perlunya penyewa membuat bayaran deposit.

Adam hanya perlu memuat turun dan mendaftar aplikasi Speedrent, muat naik foto kondominium yang ingin disewakan dan memberi peluang untuk bakal penyewa memeriksa kondisi kondominiumnya.

Speedrent yang beroperasi sejak hujung tahun 2015, memberi tumpuan kepada pasaran penyewaan rumah di Malaysia. CEO, Wong Whei Meng menyuarakan bahawa syarikat beliau ditubuhkan atas dasar tiada perhatian diberi kepada pasaran tersebut.

Ramai Fokus Kepada Jual Rumah, Tetapi Bukan Untuk Sewa Rumah

“Banyak laman sesawang yang menawar platform jualan hartanah, tetapi tiada yang meghkususkan kepada penyewaan. “Transaksi jualan hanya berlaku sekali, tetapi penyewaan ialah sesuatu proses yang berulang kali” kata beliau.

Wong berkata, perniagaan beliau kini lebih meyakinkan, dengan peningkatan yang mencecah sebanyak 200% daripada bulan Mac hingga November sahaja pada tahun lepas.

“Kami mensasarkan pertumbuhan sebanyak 400% dan kami percaya ia boleh dicapai. Kami telah dapati bahawa 5%-7% kadar kejayaan apabila menyewakan rumah, bergantung kepada kadar harga, kawasan dan kualiti rumah tersebut” kata Wong.

Untuk mencapai matlamat pembangunan tiga kali ganda untuk tahun 2019, syarikatnya akan mengadakan pengumpulan dana dari orang ramai di atas talian pada December 2018.

Guna Cara ‘Crowd Funding’ Untuk Kumpul Dana

“Dengan busines yang kian membesar, kami memerlukan automasi dan teknologi yang berperingkat lebih tinggi untuk menyokong platform tersebut. “Dengan itu, kami telah memilih untuk mengumpul dana dan melabur ke dalam Artificial Intelligence (AI) dan juga kepada pemasaran” kata beliau.

Wong berhajat untuk mengumpul sebanyak  RM3 juta, dan proses tersebut akan berlangsung selama sebulan.

“Daripada dana tersebut 20% akan dilaburkan kepada  penyelidikan dan pembangunan (R&D), manakala 50% akan digunakan sebagai kos pemasaran dan selebihnya digunakan sebagai kos operasi. “Kami telah menerima tindak balas sangat menggembirakan, kami telah menjangkau sasaran melebihi RM3 juta, kami bercadang untuk menjadi lebih selektif dengan pemilihan pelabur kami.” Katanya.

Ianya bukan kali pertama Speedrent memilih untuk mengumpul dana dari orang ramai. Sebelum ini pun, platform tersebut telah meraih RM400,000 dalam masa seminggu pada Mac 2018, dan ia telah dilaksanakan oleh pelanggan Speedrent yang terdiri daripada tuan-tuan rumah mereka.

Kembangkan Syarikat Dengan Mengambil Lebih Ramai Pekerja

Wong juga menyatakan hastranya untuk menambah bilangan pekerja Speedrent. Kini mereka mempunyai 22 kakitangan, dan bilangan yang ideal adalah seramai 50 orang. “Dengan menambah bilangan pekerja dan memberi ruang untuk mereka mengusahakan pembelajaran mesin dan automasi, ia akan membantu meringkaskan proses untuk pelanggan kami”, kata Wong.

Iklan

2019 dijangka untuk menjadi tahun yang penting untuk platform automatik. Wong juga mempunyai rancangan untuk menembusi pasaran bilik sewa, di mana model yang sama digunakan seperti penyewaan rumah akan digunakan.

“Kami telah menjalankan soal selidik kepada tuan rumah dan mengaji reaksi mereka terhadap konsep penyewaan bilik. “Didapati 70% tuan rumah beranggapan bahawa ia menjadi masalah untuk menyewakan bilik kerana pengutipan bulanan, pembahagian bil utiliti dan sebagainya. Mereka sebulat suara menunjukan minat kepada idea tersebut, jika masalah yang dinyatakan dapat diselesaikan.” ujar Wong.

Anak Muda Memilih Untuk Sewa Bilik dan Tinggal di ‘Non-Landed’

Wong turut menyuarakan keadaan pasaran penyewaan, kondominium dan flat kian menjadi pilihan kerana ia mempunyai banyak kemudahan. “Kebanyakan rumah teres mempunyai kawasan taman yang memerlukan jagaan rapi. Justeru itu ia tidak digemari oleh golongan anak muda  yang tidak mempunyai masa terluang untuk penyelenggaraan tanaman”. kata Wong.

Selain daripada itu, Speedrent bercadang untuk menaik taraf penyelenggaraan, di mana penyewa boleh menyuarakan aduan terhadap sebarang kerosakan terhadap rumah mereka.

Oleh kerana segala komunikasi antara penyewa rumah dan tuan rumah dijalankan menerusi aplikasi Speedrent, Wong berharap agar ruang aduan dapat ditubuhkan yang membolehkan penyewa menyatakan kerosakan kepada tuan rumah dan tindakan dapat dibuat oleh tuan rumah dengan kadar segera.

Rumah Dibaiki Segera, Penyewa dan Tuan Rumah Gembira

“Jika pemilik rumah dapat memberikan jumlah anggaran untuk kos pembaikan kerosakan, kami akan mengaturkan pembaik pulihan dan kedua penyewa dan tuan rumah tidak perlu bimbang” katanya. Wong mengatakan bahawa peluang ini akan membolehkan mereka untuk bekerjasama dengan pekerja mahir seperti tukang paip atau kontraktor am.

“Ciri terbaru ini akan berlangsung dalam separuh kedua tahun 2019. Pelancaran akan dilakukan oleh Kaodim, dan syarikat tersebut akan menyediakan tenaga mahir” tambahan Wong.

Untuk melindungi tuan rumah daripada penyewa yang tidak boleh dipercayai, Wong menyuarakan bahawa syarikatnya mempunyai polisi yang tegas.

Penyewa Perlu Lulus Kredit Skor Mereka

Speedrent kini berganding bahu dengan dua agensi penarafan kredit, iaitu CTOS Data Systems Sdn Bhd dan RAM Credit Information Sdn Bhd yang diamanahkan untuk memastikan penyewa mencapai kriteria skor kredit yang ditetapkan.

“Kami mempunyai piawaian yang ketat. Kami telah menolak kira-kira 60% pemohonan untuk menyewa disebabkan pemarkahan kredit yang kurang kukuh” kata Wong.

Tambah Wong, pendapatan Speedrent diperolehi daripada penjualan insurans kepada tuan-tuan rumah. Pembelian insurans ini adalah prasyarat untuk bakal tuan rumah Speedrent.

“Kami tidak memperoleh apa-apa keuntungan daripada sewa bulanan pelanggan kami, sebaliknya kami adalah sebuah agen insurans berlesen yang telah membina platform sewa untuk tujuan menjual insurans.” kata Wong.

Insurans rumah akan merangkumi kerugian sebanyak RM26,000 bagi keseluruhan tempoh penyewaan, iaitu biasanya selama setahun.

Wong menegaskan “Speedrent tidak mendapat komisen bulanan kerana kami bukanlah ejen hartanah berlesen. Keuntungan kami hanya diraih melalui penjualan insurans” kata Wong.

Mengenai SpeedrentSpeedrent adalah platform penyewaan rumah yang cepat dan selamat yang menghubungkan tuan rumah dan penyewa secara langsung. Dengan lebih pilihan daripada 30,000 rumah di seluruh Malaysia, Speedrent mempunyai matlamat untuk memperbaiki proses sewa dengan skim 'No Deposit' untuk penyewa dan insurans perlindungan rumah sebanyak RM26,000 yang disediakan oleh Allianz untuk tuan-tuan tanah. Ketahui lebih lanjut di www.speedrent.com atau hubungi kami di 018-7777650.

Iklan

Bila Masa Yang Sesuai Untuk Beli Rumah?

Berapa lama masa yang diambil untuk buat keputusan nak beli rumah? Adakah nak tunggu harga rumah turun dulu baru beli?

Kalau diikutkan, harga rumah bukan semakin menurun malah semain meningkat naik saban tahn. Semakin lama masa yang kita ambil untuk beli rumah, semakin tinggi pula harga rumah.

Harga yang dahulunya mampu milik, kini hanya mampu tengok saja!

Harga rumah memang tidak akan menunggu pembeli, tetapi pembeli yang perlu pantas mengejar harga rumah. Sekiranya, duit simpanan telah mencukupi untuk anda membeli sebuah rumah, maka teruskan sahaja niat tersebut dan jangan berlengah lagi. Namun, pastikan tindakanyang anda buat itu adalah tepat agar tidak merana di kemudian hari.

Bagi mereka yang masih tertanya-tanya bilakah masa yang sesuai untuk beli rumah, mungkin ini jawapan kepada persoalan yang bermain di fikiran anda.

1. Duit Dah Cukup

Setelah duit yang anda simpan telah mencukupi sekurang-kurangnya untuk membayar deposit rumah yang anda ingin beli, dah boleh untuk mulakan langkah nak beli rumah tersebut. Mulakan dari sekarang untuk membuat simpanan.

Semakin lambat anda menyimpan, semakin rugi anda sebenarnya. Tetapi kalau tak cukup

2. Komitmen Belum Banyak

Atau erti kata lain, hutang belum keliling pinggang. Jangan bila hutang dah banyak, baru nak beli rumah. Hutang pula jenis hutang ‘jahat’ seperti hutang kad kredit, hutang pembiayaan peribadi, hutang kereta dan sebagainya.

3. Beli Ikut Kemampuan

Kalau ikut sifu pelaburan hartanah, rumah pertama seeloknya kita beli untuk tujuan pelaburan dan bukannya untuk kita tinggal. Bila ada orang bayarkan rumah pertama tersebut (kita sewa rumah tersebut), baru cari rumah kedua untuk didiami.

Dan kalau kita mampu beli rumah berharga RM500,000, seeloknya kita beli dua biji rumah berharga RM250,000.

Tak tahu berapa harga rumah yang anda layak beli? Cuba baca Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”.

4. Ada Ilmu Pelaburan Hartanah

Nak lagi tips-tips dalam pelaburan hartanah? Kena rajin pergi seminar sifu-sifu dalam bidang hartanah dan banyakkan membaca.

Tak tahu nak mula dekat mana? Cuba tengok Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia dan Follow Mereka di Facebook.

Iklan

5. Rekos CCRIS Bersih

Bila dah berhutang tu, pastikan anda bayar on-time. Sebab bila anda terlepas buat bayaran, rekod mula jadi tak cantik, bank pula sukar nak bagi pembiayaan yang sewajarnya.

Lagi pening kalau nama dah kena blacklist, apa pun tak boleh.

Apa guna kalau duit dah ada, ilmu pelaburan hartanah pun dah penuh di dada, dah jumpa rumah yang nak dibeli, tapi nak buat pembiayaan tak lepas pula.

Pastikan anda Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus.

Perlu Tahu Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Sebab itulah, sangat penting bagi anda tahu di mana kedudukan kewangan anda pada masa sekarang. Kalau anda rasa anda berada dalam kedudukan yang baik, tapi bank rasa anda bukanlah calon yang layak untuk diberikan hutang sebab takut nanti anda tak terbayar pula hutang.

Bank sudah semestinya akan sayang kepada orang yang mempunyai skor yang tinggi, siap bagi kadar pembiayaan yang terbaik lagi.

Boleh tengok-tengok RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 tu kira dah terbaik, bermaksud kedudukan anda dalam keadaan yang terbaik. Bank pun mesti suka kalau anda datang berjumpa mereka untuk membuat pembiayaan.

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

“Rumah Second Hand Pun OK Bang…”

Cuba tanya diri sendiri soalan-soalan ini:

 • Sampai bila nak menyewa?
 • Sampai bila nak tunggu betul-betul bersedia, baru nak beli rumah?
 • Nak beli rumah baru, tapi tak mampu?

Kalau depan mata kita ada peluang memiliki rumah, apa salahnya kita beli sebuah walaupun ianya rumah subsale (rumah second hand). Rata-rata mengatakan rumah second hand sebagai rumah ‘barai,’ ‘busuk,’ ‘takde kelas,’ dan macam-macam lagi.

Maafkan mereka. Yang biasa cakap macam ni sebenarnya tak tahu tentang kelebihan membeli rumah second hand.

# Langkah 1: Survey Dulu

Pertama sekali, survey dan pilih dulu hartanah yang kita nak beli. Banyak sebenarnya laman web yang kita boleh tengok-tengok seperti:

 1. Mudah – http://www.mudah.my/
 2. Property Guru – http://www.propertyguru.com.my/
 3. iProperty – https://www.iproperty.com.my/
 4. Propwall – http://www.propwall.my/
 5. Hartabumi – http://www.hartabumi.my/

Ada banyak sangat rumah second hand tersenarai dekat sana. Pastikan anda cari dengan teliti dan buat pilihan yang tepat.

# Langkah 2: Tandatangan Letter of Acceptance (LOA) atau Letter of Offer

Seterusnya, kalau dha berkenan tu, cepat-cepatlah tandatangan Letter of Acceptance atau Letter of Offer yang disediakan oleh ejen hartanah. Paling penting, pastikan dulu ejen yang kita pilih tu berdaftar secara sah dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH atau BOVAEA).

Jangan sekali-kali guna ejen haram atau yang tidak berdaftar. Sebab ramai dah terkena, jadi lebih baik kita berhati-hati.

# Langkah 3: Bayar Booking Fee dan Minta Lanjutkan Tempoh Siapkan SPA

Kalau hati dah berkenan dan nak beli hartanah tersebut, bayar 3% daripada harga rumah sebagai bayaran booking atau deposit.

Kebiasaanya, ejen akan beri kita masa 14 hari, tapi kita boleh cuba minta 21 hari sebab kadang-kadang loan lambat lulus. Selagi loan tak lulus, kita tak boleh nak sign Sales & Purchase Agreement (SPA). Dicadangkan supaya kita mohon pembiayaan sekurang-kurangnya dengan 4 bank untuk memudahkan kita buat pilihan.

Upah peguam yang ada kepakaran dalam bidang pengurusan hartanah untuk siapkan SPA.

Iklan

# Langkah 4: Dapatkan Bukti Pemilikan Pemilik Asal

Pastikan pemilik rumah asal (penjual) tandatangan pada Letter of Acceptance dan pastikan kita dapat salinan Sales & Purchase Agreement pembelian untuk buktikan bahawa mereka adalah pemilik rumah yang sah.

# Langkah 5: Settlekan Baki 7%

Bayar baki 7% deposit pembelian rumah. Dalam step #3 tadi, kita dah bayar 3%. Jumlah ni kita perlu cukupkan sampai 10% sebelum tandatangan SPA.

Kemudian kita kena tunggu pula 3 hingga 6 bulan untuk pihak bank membayar kepada penjual jumlah yang tertunggak (baki 90%, lepas kita dah bayar duit down payment 10%).

Seterusnya pastikan kita follow-up dengan peguam tiap-tiap minggu untuk pastikan dia buat kerja dan ada kemajuan.

Bukan apa… mesti dah tak sabar nak ada rumah sendiri… Jadi, jika bank dah jelaskan semua jumlah tertunggak kepada penjual, peguam boleh uruskan proses pengambilan kunci rumah. Pemilik rumah atau penjual akan kosongkan rumah untuk selesaikan proses pemindahan sehingga berjaya.

Dah selesai baca kan… boleh faham langkah-langkah ni?
Tahu tak  berapa kos guaman (legal fees) hartanah?

Jangan risau kalau tak faham dan perlukan pencerahan lagi, boleh baca artikel-artikel ini pula:

Kita Kena Bayar Kos Yuran Guaman Yang Lebih Mahal Pada Tahun 2017

Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu”

Apa-apa pun tahniah kepada anda semua kerana telah berjaya baca artikel ini dan sudah tergerak hati nak beli sebuah rumah walaupun sekadar rumah subsale….

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!