Apa Itu Transit Oriented Development (TOD)? Jom Tengok 6 Contoh Projek TOD

Transit Oriented Development (TOD) atau Pembangunan Berorientasikan Transit merupakan solusi dalam mengurangkan kebergantungan terhadap kereta dan menggalakkan penggunaan pengangkutan awam dan berjalan kaki sebagai satu gaya hidup di bandar.

Sebenarnya, konsep ini bukanlah baru di Malaysia sebaliknya telah mula popular seawal tahun 2010 lagi di mana konsep TOD ini perlu diketengahkan di kawasan bandar sebagai satu inisiatif penggunaan pengangkutan awam seperti MRT, LRT, BRT, KTM dan Monorail ke paras maksimum.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

“Konsep TOD dalam hartanah mengurangkan kesesakan trafik pada waktu puncak dan meningkatkan harga rumah dalam radius 1KM dari stesen MRT, LRT, Monorail dan KTM. “

Hari ini, terdapat banyak projek perumahan baru yang dibina berdekatan dengan kemudahan pengangkutan awam dan juga ruang pejalan kaki yang selesa untuk pejalan kaki yang menggunakan pengangkutan awam sebagai pengangkutan utama mereka ke pusat bandar atau pinggir bandar.

Transit Oriented Development ini mestilah terletak kurang dari 1KM dari stesen MRT, LRT, Monorail atau KTM. Skala yang tepat adalah 400 meter hingga 800 meter satu jarak yang sesuai untuk pejalan kaki.

Dengan frekuensi kekerapan 3.5 minit sehingga 5 minit, gerabak MRT mampu memuatkan 1,200 penumpang pada setiap tren yang mempunyai 4 gerabak.

Baca : Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

Konsep TOD kini terdapat di hampir setiap benua di dunia. Di benua Amerika, bandar seperti Curitiba, Mexico City, Montreal, Toronto, New Jersey, San Fransisco dan Pittsburgh telah melaksanakan konsep TOD di bawah tanah.

Di benua Asia pula, Hong Kong, Singapura, Sydney dan Melbourne telah lama menggunakan konsep TOD samada di permukaan mahupun bawah tanah. Transit dari lapangan terbang juga hanya mengambil masa kurang dari 1 jam untuk ke kawasan pinggir bandar menggunakan pengangkutan awam.

 Yang terbaru adalah Indonesia kini sedang membangunkan konsep TOD di bawah pelan Greater Jakarta, dan juga di bandar lain seperti Surabaya, Medan dan Palembang.

Asas Transit Oriented Development Dalam Hartanah

Standard yang telah ditetapkan untuk Transit Oriented Development yang baik adalah dengan membangunkan projek perumahan / kediaman yang menggalakkan penduduk sekitar berjalan kaki berbanding menggunakan kereta.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Selain daripada itu, keutamaan adalah dalam penggunaan pengangkutan awam berbanding kenderaan peribadi dengan kewujudan infrastruktur pejalan kaki yang kondusif.

Pembangunan komersial dan kediaman ataupun bercampur mestilah berada berhampiran dengan pengangkutan awam dengan fasiliti parkir kereta dan kawalan seliaan jalan yang efisien.

Kelebihan Transit Oriented Development Kepada Hartanah

1. Mengurangkan Penggunaan Kereta

Masalah kesesakan lalu lintas yang kronik pada waktu puncak dan hujung minggu mampu diatasi dengan penggunaan maksimum pengangkutan awam yang terbukti lebih jimat dan praktikal.

2. Tingkatkan Harga Hartanah

Wujud permintaan terhadap sewaan dan pembelian hartanah komersial dan kediaman dalam radius 1KM dari kawasan TOD tersebut.

Ini jelas membantu meningkatkan harga hartanah di kawasan pinggir bandar seperti Sungai Buloh, Seri Kembangan dan Gombak.

3. Pembangunan Kawasan Sekitar TOD

Kewujudan TOD sebagai booster hartanah menarik minat banyak syarikat dan perniagaan dalam merancakkan lagi aktiviti ekonomi setempat.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Kedai serbaneka seperti 7 Eleven, KK Mart mahupun kedai makan dan minuman tumbuh bak cendawan di sekitar kawasan TOD.

4. Galak Aktiviti Sosial Komuniti

Hartanah TOD menjadikan aktiviti riadah dan sukan bersama keluarga dan teman menjadi lebih mudah.

Trend riadah atau jalan – jalan hujung minggu menggunakan pengangkutan awam kini semakin popular di kalangan penduduk Lembah Klang.

Contoh Projek Hartanah TOD Di Lembah Klang

1. LRT PWTC – Sunway Putra Mall

Kredit Gambar: Sunway REIT

2. MRT Kampung Selamat – D’Sara Sentral by Mah Sing

Kredit Gambar: YouTube

3. MRT Kwasa Sentral – Kwasa Damansara City Centre by MRCB

Kredit Gambar: Kwasa Damansara

4. MRT Tun Razak Exchange – TRX

Kredit Gambar: TRX

5. MRT Cochrane – Sunway Velocity & IKEA Cheras

Kredit Gambar: Big Kuala Lumpur

6. BRT Bandar Sunway – Greenfield Residence

Kredit Gambar: Greenfield Residence

Konsep Transit Oriented Development ini memberi banyak faedah kepada rakyat dan tidak terbatas kepada golongan muda dan tua sahaja tetapi juga kepada pelancong asing yang melancong atau bermastautin di Malaysia.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Selain alternatif kepada penggunaan kenderaan peribadi, konsep Transit Oriented Development ini juga menggalakkan pembangunan hartanah dan meningkatkan transaksi urusan perniagaan di kawasan tersebut.

Semoga konsep ini menjadi tunjang kepada perancangan pembangunan di kawasan bandar moden di negeri – negeri lain yang berpotensi tinggi seperti Georgetown, Kuantan,  Johor Bahru, Kuching dan Kota Kinabalu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 25 Julai 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini 5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati

Seperti yang kita semua sedia maklum, pasaran hartanah Malaysia pada masa kini sekarang berada di fasa buyers market. 

Buyers market merupakan satu fasa di mana wujudnya lambakan penjual rumah berbanding pembeli rumah. 

Masyarakat juga kurang yakin dengan pasaran semasa hartanah dan bertindak tunggu dan lihat sahaja. 

Kredit Imej : Page Design Pro

Perkara ini diburukkan lagi dengan harga rumah yang tidak selari dengan pendapatan isi rumah di Malaysia. 

Setakat tahun 2020, 43% daripada penawaran hartanah di Malaysia berada dalam lingkungan harga RM500,000 ke atas. 

Data daripada NAPIC pada suku pertama 2021 masih menunjukkan jumlah unit dan nilai hartanah tidak terjual yang tinggi di Malaysia. 

Direkodkan 27,468 unit tidak terjual di seluruh Malaysia dengan nilai RM18.48 bilion. 

Ini menyebabkan ramai rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dan M40 berasa kecewa dan berhasrat untuk terus menyewa rumah sampai mati. 

Isunya, adakah menyewa lebih baik daripada membeli hartanah? 

Kredit Imej : Kuala Lumpur City

Berdasarkan pengamatan penulis, menyewa ada banyak kebaikan yang tidak kurang daripada membeli rumah, dan begitu juga sebaliknya. 

Terdapat 5 kelebihan sekiranya anda membuat keputusan menyewa rumah berbanding membeli!

Persamaan membeli rumah dan menyewa rumah adalah, anda tetap perlu membayar komitmen bulanan atau anda akan ditendang keluar samada oleh bank atau tuan rumah itu. 

Selagi anda masih hidup, anda tetap perlu membayar kos mendiami rumah tersebut.

Anda tetap dapat menggunakan fasiliti dan kemudahan yang ada (untuk rumah high rise) sama seperti orang yang membeli rumah di projek tersebut. 

1. Tak Berlaku Perebutan Harta Faraid

Tahukah anda, sejumlah RM70 bilion harta telah tergantung semenjak tahun 1957 sehingga tahun 2020. 

Bahkan, Amanah Raya mencatatkan sejumlah RM418 juta tunai tidak dituntut dan diklasifikasikan sebagai ‘wang menunggu dituntut’ (WMD). 

Umum mengetahui bahawa harta yang banyak tidak menjamin kebahagiaan dan kebanyakan perpecahan keluarga bermula gara – gara perbalahan dalam perebutan harta pusaka. 

2. Tiada Hutang Ke Hari Tua

Hari ini, masyarakat lebih sedar betapa nikmatnya hidup bebas tanpa komitmen bank.

Tidak sedikit jumlah warga emas yang masih lagi menanggung hutang pinjaman hartanah dan ada juga yang gagal membuat bayaran pinjaman hartanah dan diisytiharkan muflis. 

Tempoh komitmen pinjaman hartanah yang panjang (20 tahun – 30 tahun) menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang menanggung hutang sehingga ke hari tua dan terpaksa mengeluarkan wang KWSP untuk menyelesaikan hutang rumah mereka. 

Benar, memang ada anak muda yang berjaya membeli rumah sebelum mencapai usia 30 tahun.

Dalam masa yang sama, ada juga anak muda yang muflis kerana pinjaman hartanah sebelum mencapai usia 30 tahun. 

Tahukah anda, 60% daripada rakyat Malaysia yang muflis adalah anak muda dan 49% daripada anak muda itu muflis kerana pinjaman kereta & pinjaman peribadi.

3. Tiada Cukai Tahunan Yang Perlu Dibayar

Ramai yang terlupa bahawa sebagai pemilik rumah, mereka wajib membayar pelbagai cukai dan bayaran tambahan secara tahunan selain daripada bayaran ansuran pinjaman hartanah kepada bank. 

Antaranya adalah cukai pintu, cukai tanah dan sinking fund. Dengan menyewa, anda tidak perlu terfikir untuk membayar semua cukai dan kos itu. 

4. Kebebasan Geografi

Anak muda masa kini rata – rata bukan sahaja inginkan financial freedom, tetapi juga kebebasan geografi. 

Maksud kebebasan geografi ini adalah kebolehan untuk bekerja di mana – mana tanpa rasa terikat untuk tinggal di rumah sendiri. 

Anak muda masa kini ingin bebas untuk bekerja dan bermastautin di pelbagai lokasi. Contohnya, tinggal di Puchong dan bekerja di Subang Jaya. 

Selepas itu, mereka bertukar tempat kerja dan tempat tinggal ke satu lokasi baru dan begitulah kitarannya. 

Trend anak muda yang dahagakan peluang dan pengalaman ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, bahkan di seluruh dunia khususnya negara – negara maju.

5. Cashflow & Tenang Melabur

Kos untuk menyewa rumah jauh lebih rendah berbanding membeli rumah lebih – lebih lagi rumah dalam pasaran subsales dan lelong. 

Deposit paling tinggi yang anda perlu bayar biasanya 2 atau 3 bulan kadar sewa. Untuk rumah dengan kadar sewa RM1,000, anda hanya perlu menyediakan kos RM2,000 – RM3,000.

Berbeza dengan membeli rumah, anda perlu sediakan sekurang – kurangnya 15% atau RM45,000 untuk rumah berharga RM300,000.

Dengan lebihan wang yang ada, anak muda zaman kini sebenarnya mampu mengurus kewangan mereka dengan lebih baik dan mampu melabur ke dana yang kurang berisiko. 

Terkini, trend melabur ke matawang digital kripto dan NFT telah mendapat tempat dan mereka melabur bukanlah dengan objektif untuk untung secepat mungkin, akan tetapi melabur untuk satu jangka masa yang lebih panjang.

Sememangnya, tidak berdosa pun jika anda terus menyewa sampai ke akhir hayat jika membeli rumah menyebabkan anda berisiko untuk muflis dan tidak boleh tidur malam.

Anak muda zaman kini lebih menghargai kebebasan geografi dan tidak suka sama sekali duduk dan terikat di satu kawasan yang sama untuk tempoh 30 tahun – 40 tahun.

Apa yang penting, duit lebihan yang ada setiap bulan perlu digunakan secara bijak untuk beranakkan duit tersebut dan bukanlah untuk menyara gaya hidup mewah yang tidak akan pernah berkesudahan.

Sumber Rujukan :