Apa Itu Transit Oriented Development (TOD)? Jom Tengok 6 Contoh Projek TOD

Transit Oriented Development (TOD) atau Pembangunan Berorientasikan Transit merupakan solusi dalam mengurangkan kebergantungan terhadap kereta dan menggalakkan penggunaan pengangkutan awam dan berjalan kaki sebagai satu gaya hidup di bandar.

Sebenarnya, konsep ini bukanlah baru di Malaysia sebaliknya telah mula popular seawal tahun 2010 lagi di mana konsep TOD ini perlu diketengahkan di kawasan bandar sebagai satu inisiatif penggunaan pengangkutan awam seperti MRT, LRT, BRT, KTM dan Monorail ke paras maksimum.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

“Konsep TOD dalam hartanah mengurangkan kesesakan trafik pada waktu puncak dan meningkatkan harga rumah dalam radius 1KM dari stesen MRT, LRT, Monorail dan KTM. “

Hari ini, terdapat banyak projek perumahan baru yang dibina berdekatan dengan kemudahan pengangkutan awam dan juga ruang pejalan kaki yang selesa untuk pejalan kaki yang menggunakan pengangkutan awam sebagai pengangkutan utama mereka ke pusat bandar atau pinggir bandar.

Transit Oriented Development ini mestilah terletak kurang dari 1KM dari stesen MRT, LRT, Monorail atau KTM. Skala yang tepat adalah 400 meter hingga 800 meter satu jarak yang sesuai untuk pejalan kaki.

Dengan frekuensi kekerapan 3.5 minit sehingga 5 minit, gerabak MRT mampu memuatkan 1,200 penumpang pada setiap tren yang mempunyai 4 gerabak.

Baca : Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

Konsep TOD kini terdapat di hampir setiap benua di dunia. Di benua Amerika, bandar seperti Curitiba, Mexico City, Montreal, Toronto, New Jersey, San Fransisco dan Pittsburgh telah melaksanakan konsep TOD di bawah tanah.

Di benua Asia pula, Hong Kong, Singapura, Sydney dan Melbourne telah lama menggunakan konsep TOD samada di permukaan mahupun bawah tanah. Transit dari lapangan terbang juga hanya mengambil masa kurang dari 1 jam untuk ke kawasan pinggir bandar menggunakan pengangkutan awam.

 Yang terbaru adalah Indonesia kini sedang membangunkan konsep TOD di bawah pelan Greater Jakarta, dan juga di bandar lain seperti Surabaya, Medan dan Palembang.

Asas Transit Oriented Development Dalam Hartanah

Standard yang telah ditetapkan untuk Transit Oriented Development yang baik adalah dengan membangunkan projek perumahan / kediaman yang menggalakkan penduduk sekitar berjalan kaki berbanding menggunakan kereta.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Selain daripada itu, keutamaan adalah dalam penggunaan pengangkutan awam berbanding kenderaan peribadi dengan kewujudan infrastruktur pejalan kaki yang kondusif.

Pembangunan komersial dan kediaman ataupun bercampur mestilah berada berhampiran dengan pengangkutan awam dengan fasiliti parkir kereta dan kawalan seliaan jalan yang efisien.

Kelebihan Transit Oriented Development Kepada Hartanah

1. Mengurangkan Penggunaan Kereta

Masalah kesesakan lalu lintas yang kronik pada waktu puncak dan hujung minggu mampu diatasi dengan penggunaan maksimum pengangkutan awam yang terbukti lebih jimat dan praktikal.

2. Tingkatkan Harga Hartanah

Wujud permintaan terhadap sewaan dan pembelian hartanah komersial dan kediaman dalam radius 1KM dari kawasan TOD tersebut.

Ini jelas membantu meningkatkan harga hartanah di kawasan pinggir bandar seperti Sungai Buloh, Seri Kembangan dan Gombak.

3. Pembangunan Kawasan Sekitar TOD

Kewujudan TOD sebagai booster hartanah menarik minat banyak syarikat dan perniagaan dalam merancakkan lagi aktiviti ekonomi setempat.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Kedai serbaneka seperti 7 Eleven, KK Mart mahupun kedai makan dan minuman tumbuh bak cendawan di sekitar kawasan TOD.

4. Galak Aktiviti Sosial Komuniti

Hartanah TOD menjadikan aktiviti riadah dan sukan bersama keluarga dan teman menjadi lebih mudah.

Trend riadah atau jalan – jalan hujung minggu menggunakan pengangkutan awam kini semakin popular di kalangan penduduk Lembah Klang.

Contoh Projek Hartanah TOD Di Lembah Klang

1. LRT PWTC – Sunway Putra Mall

Kredit Gambar: Sunway REIT

2. MRT Kampung Selamat – D’Sara Sentral by Mah Sing

Kredit Gambar: YouTube

3. MRT Kwasa Sentral – Kwasa Damansara City Centre by MRCB

Kredit Gambar: Kwasa Damansara

4. MRT Tun Razak Exchange – TRX

Kredit Gambar: TRX

5. MRT Cochrane – Sunway Velocity & IKEA Cheras

Kredit Gambar: Big Kuala Lumpur

6. BRT Bandar Sunway – Greenfield Residence

Kredit Gambar: Greenfield Residence

Konsep Transit Oriented Development ini memberi banyak faedah kepada rakyat dan tidak terbatas kepada golongan muda dan tua sahaja tetapi juga kepada pelancong asing yang melancong atau bermastautin di Malaysia.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Selain alternatif kepada penggunaan kenderaan peribadi, konsep Transit Oriented Development ini juga menggalakkan pembangunan hartanah dan meningkatkan transaksi urusan perniagaan di kawasan tersebut.

Semoga konsep ini menjadi tunjang kepada perancangan pembangunan di kawasan bandar moden di negeri – negeri lain yang berpotensi tinggi seperti Georgetown, Kuantan,  Johor Bahru, Kuching dan Kota Kinabalu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 25 Julai 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur