Jangan Tertipu Dengan Ejen Hartanah Palsu

Kes penipuan dalam urusan jual beli dan sewaan hartanah semakin hari semakin parah di Malaysia. 

Apa yang merisaukan adalah, ada kes yang melibatkan bekas perunding hartanah dan ejen hartanah! 

Baca : 4 Cabaran Yang Rakyat Malaysia Lalui Bila Beli Rumah

“Setakat ini, nisbah ejen hartanah palsu dengan ejen hartanah berdaftar yang sah adalah 10 :1”

Ini bermakna, setiap seorang ejen hartanah yang sah, ada 10 lagi ejen hartanah palsu di Malaysia! 

Terbaru, portal Johor Kini melaporkan tiga individu menjadi mangsa penipuan pengurus ejen hartanah yang melibatkan kerugian RM103,000! 

Buat pengetahuan anda, ‘Ejen hartanah’ sebenarnya terbahagi kepada dua. Fungsi dan bidang kuasa mereka adalah berbeza :- 

Baca : 5 Kelebihan Menjadi Ejen Hartanah

Perunding Hartanah (REN) – Seorang ahli profesional yang berkelayakan untuk bekerja dalam industri hartanah dengan akreditasi berkenaan yang diperlukan dan hanya boleh mewakili satu firma hartanah sahaja. 

Ejen Hartanah (REA) – Memerlukan kelayakan akademik & pengalaman dan boleh menggajikan seramai 50 orang perunding hartanah dalam urusan perkhidmatan hartanah termasuk jual beli, sewa dan pencarian. 

Cara Mengenali Perunding Hartanah & Ejen Hartanah Berdaftar Yang Sah. 

 • Warna kad : Biru (Ejen Hartanah)
 • Warna kad : Merah (Perunding Hartanah)
 • Nama agensi : Hanya mewakili satu firma sahaja 
 • QR Kod : Setiap kad ada QR Kod yang tersendiri 
 • Nama : Ada dua nama (panggilan & nama penuh)
 • Nombor : Setiap ejen hartanah ada nombor tersendiri
 • Hologram : Ciri keselamatan untuk membezakan kad asli & palsu 

Perunding hartanah dan ejen hartanah yang membuat pengiklanan samada melalui media cetak atau online wajib memastikan semua maklumat ini ada :- 

 1. Maklumat perhubungan 
 2. Nama perunding hartanah
 3. Nombor pendaftaran mereka 
 4. Nombor e-pendaftaran ejen hartanah 

Baca : Tak tahu pula selama ini ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Jenis Scammer Ejen Hartanah Palsu

1. Broker Kampung 

Kebiasaannya, mereka adalah penjaga tidak rasmi, saudara mara atau kenalan yang kebetulan menyimpan kunci dan akses ke unit hartanah tersebut. 

Broker kampung berjanji untuk menyelesaikan segala urusan pemindahan hak milik A-Z dengan syarat pembeli membuat bayaran deposit kepada mereka. 

Mereka sama sekali tidak menggunakan perkhidmatan ejen hartanah dan pengakhirannya, pembeli ditipu. 

2. Ejen Hartanah Palsu

Biasanya, mereka adalah ejen hartanah berdaftar yang telah dibuang daripada industri hartanah kerana terlibat dengan masalah salah laku dan pecah amanah. 

Mereka mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang urusan jual beli hartanah dan menjadikannya sebagai satu usaha mencari duit tepi. 

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Mereka biasanya akan menguruskan proses pemindahan hak milik hartanah tanpa menerusi nama agensi hartanah dan menggunakan akaun peribadi untuk menerima transaksi pembayaran. 

Semak terlebih dahulu kad atau tag perunding hartanah dan ejen hartanah mereka supaya anda tidak tertipu. 

3. Sifu Hartanah Palsu

Golongan ini mengaku mempunyai hubungan dengan pemaju hartanah atau menjadi orang tengah di antara pembeli hartanah dan pemaju hartanah. 

Dan golongan ini mengaku mampu mendapatkan harga belian lebih murah berbanding pasaran dan rebat bayaran guaman hartanah. 

Taktiknya adalah dengan meminta pembeli membuat bayaran deposit menggunakan akaun peribadi dan bukan akaun agensi hartanah. 

Ada juga situasi di mana, mereka mempromosikan rumah lelong dan dijual pada harga lebih murah berbanding harga pasaran semasa. Akan tetapi, proses lelongan tidak lakukan di dewan lelong dan dilakukan oleh beberapa individu sahaja. 

Cara Penipuan Ejen Hartanah Palsu

1. Paksa Bayar Deposit – Mereka akan memaksa anda membayar deposit rumah atau rumah tersebut akan dijual pada orang lain. 

2. Uruskan Semua Urusan A-Z – Golongan ini juga akan menjanjikan anda bulan dan bintang di mana anda tidak perlu buat apa-apa kerana segala urusan diuruskan oleh mereka sepenuhnya. 

3. Mangsa Rumah Sewa Terdesak – Ejen hartanah palsu ini juga akan mencari mangsa yang terdesak untuk mencari rumah sewa bagi kemasukan pada kadar segera. 

4. Jual Rumah Lelong – Ada juga kes di mana, mereka menawarkan rumah lelong pada harga tidak masuk akal dan proses bidaan tidak berlaku di tempat yang betul dan diuruskan beberapa orang individu sahaja. 

Kesimpulannya, anda sebagai pembeli hartanah memang kena berhati – hati dan bijak mengenal ejen hartanah palsu ini. Mereka ada di mana – mana dan sedia mencari mangsa yang terdesak samada ingin membeli rumah atau menyewa rumah. 

Rakyat Malaysia yang sudah terkena scam ejen hartanah palsu ini tidak terbatas kepada golongan pembeli rumah pertama sahaja, bahkan golongan profesional dan golongan veteran yang sudah bersara sekalipun menjadi mangsa. 

Baca : 4 Perkara Perlu Faham Sebelum Deal Dengan Ejen Hartanah

Suka atau tidak, cara terbaik untuk meminimakan risiko terciduk ketika membeli dan menyewa rumah adalah dengan menggunakan khidmat perunding hartanah atau ejen hartanah berdaftar yang sah sahaja. 

Sumber Rujukan : Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo