Jangan Tertipu Dengan Ejen Hartanah Palsu

Kes penipuan dalam urusan jual beli dan sewaan hartanah semakin hari semakin parah di Malaysia. 

Apa yang merisaukan adalah, ada kes yang melibatkan bekas perunding hartanah dan ejen hartanah! 

Baca : 4 Cabaran Yang Rakyat Malaysia Lalui Bila Beli Rumah

“Setakat ini, nisbah ejen hartanah palsu dengan ejen hartanah berdaftar yang sah adalah 10 :1”

Ini bermakna, setiap seorang ejen hartanah yang sah, ada 10 lagi ejen hartanah palsu di Malaysia! 

Terbaru, portal Johor Kini melaporkan tiga individu menjadi mangsa penipuan pengurus ejen hartanah yang melibatkan kerugian RM103,000! 

Buat pengetahuan anda, ‘Ejen hartanah’ sebenarnya terbahagi kepada dua. Fungsi dan bidang kuasa mereka adalah berbeza :- 

Baca : 5 Kelebihan Menjadi Ejen Hartanah

Perunding Hartanah (REN) – Seorang ahli profesional yang berkelayakan untuk bekerja dalam industri hartanah dengan akreditasi berkenaan yang diperlukan dan hanya boleh mewakili satu firma hartanah sahaja. 

Ejen Hartanah (REA) – Memerlukan kelayakan akademik & pengalaman dan boleh menggajikan seramai 50 orang perunding hartanah dalam urusan perkhidmatan hartanah termasuk jual beli, sewa dan pencarian. 

Cara Mengenali Perunding Hartanah & Ejen Hartanah Berdaftar Yang Sah. 

 • Warna kad : Biru (Ejen Hartanah)
 • Warna kad : Merah (Perunding Hartanah)
 • Nama agensi : Hanya mewakili satu firma sahaja 
 • QR Kod : Setiap kad ada QR Kod yang tersendiri 
 • Nama : Ada dua nama (panggilan & nama penuh)
 • Nombor : Setiap ejen hartanah ada nombor tersendiri
 • Hologram : Ciri keselamatan untuk membezakan kad asli & palsu 

Perunding hartanah dan ejen hartanah yang membuat pengiklanan samada melalui media cetak atau online wajib memastikan semua maklumat ini ada :- 

 1. Maklumat perhubungan 
 2. Nama perunding hartanah
 3. Nombor pendaftaran mereka 
 4. Nombor e-pendaftaran ejen hartanah 

Baca : Tak tahu pula selama ini ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Jenis Scammer Ejen Hartanah Palsu

1. Broker Kampung 

Kebiasaannya, mereka adalah penjaga tidak rasmi, saudara mara atau kenalan yang kebetulan menyimpan kunci dan akses ke unit hartanah tersebut. 

Broker kampung berjanji untuk menyelesaikan segala urusan pemindahan hak milik A-Z dengan syarat pembeli membuat bayaran deposit kepada mereka. 

Mereka sama sekali tidak menggunakan perkhidmatan ejen hartanah dan pengakhirannya, pembeli ditipu. 

2. Ejen Hartanah Palsu

Biasanya, mereka adalah ejen hartanah berdaftar yang telah dibuang daripada industri hartanah kerana terlibat dengan masalah salah laku dan pecah amanah. 

Mereka mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang urusan jual beli hartanah dan menjadikannya sebagai satu usaha mencari duit tepi. 

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Mereka biasanya akan menguruskan proses pemindahan hak milik hartanah tanpa menerusi nama agensi hartanah dan menggunakan akaun peribadi untuk menerima transaksi pembayaran. 

Semak terlebih dahulu kad atau tag perunding hartanah dan ejen hartanah mereka supaya anda tidak tertipu. 

3. Sifu Hartanah Palsu

Golongan ini mengaku mempunyai hubungan dengan pemaju hartanah atau menjadi orang tengah di antara pembeli hartanah dan pemaju hartanah. 

Dan golongan ini mengaku mampu mendapatkan harga belian lebih murah berbanding pasaran dan rebat bayaran guaman hartanah. 

Taktiknya adalah dengan meminta pembeli membuat bayaran deposit menggunakan akaun peribadi dan bukan akaun agensi hartanah. 

Ada juga situasi di mana, mereka mempromosikan rumah lelong dan dijual pada harga lebih murah berbanding harga pasaran semasa. Akan tetapi, proses lelongan tidak lakukan di dewan lelong dan dilakukan oleh beberapa individu sahaja. 

Cara Penipuan Ejen Hartanah Palsu

1. Paksa Bayar Deposit – Mereka akan memaksa anda membayar deposit rumah atau rumah tersebut akan dijual pada orang lain. 

2. Uruskan Semua Urusan A-Z – Golongan ini juga akan menjanjikan anda bulan dan bintang di mana anda tidak perlu buat apa-apa kerana segala urusan diuruskan oleh mereka sepenuhnya. 

3. Mangsa Rumah Sewa Terdesak – Ejen hartanah palsu ini juga akan mencari mangsa yang terdesak untuk mencari rumah sewa bagi kemasukan pada kadar segera. 

4. Jual Rumah Lelong – Ada juga kes di mana, mereka menawarkan rumah lelong pada harga tidak masuk akal dan proses bidaan tidak berlaku di tempat yang betul dan diuruskan beberapa orang individu sahaja. 

Kesimpulannya, anda sebagai pembeli hartanah memang kena berhati – hati dan bijak mengenal ejen hartanah palsu ini. Mereka ada di mana – mana dan sedia mencari mangsa yang terdesak samada ingin membeli rumah atau menyewa rumah. 

Rakyat Malaysia yang sudah terkena scam ejen hartanah palsu ini tidak terbatas kepada golongan pembeli rumah pertama sahaja, bahkan golongan profesional dan golongan veteran yang sudah bersara sekalipun menjadi mangsa. 

Baca : 4 Perkara Perlu Faham Sebelum Deal Dengan Ejen Hartanah

Suka atau tidak, cara terbaik untuk meminimakan risiko terciduk ketika membeli dan menyewa rumah adalah dengan menggunakan khidmat perunding hartanah atau ejen hartanah berdaftar yang sah sahaja. 

Sumber Rujukan : 

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA