Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Kita tidak boleh menafikan yang krisis kesihatan yang melanda awal Mac 2020 yang lalu telah melumpuhkan sedikit sebanyak aktiviti hartanah di seluruh negara. Impak COVID-19 yang paling besar tentunya penjarakan sosial 1 meter yang secara langsung membataskan pergerakan pasaran hartanah tempatan.

2020 boleh dikatakan satu tahun yang penuh tragis untuk semua golongan dan peringkat umur. Apapun kita perlu akui yang krisis kesihatan ini membantu kita muhasabah diri dan mengenal pasti masalah dan keperluan sebenar kehidupan kita.

2021 yang baru tiba juga tidak menampakkan sebarang sinar sungguhpun Kerajaan membenarkan segolongan rakyat Malaysia mengeluarkan wang mereka dari akaun 1 KWSP menerusi i-Sinar.

Satu benda yang mengejutkan sepanjang tempoh PKP berlangsung, berlaku transaksi jual beli hartanah sungguhpun pada kadar yang minima.

Apa sebenarnya yang terjadi pada industri hartanah sepanjang tahun 2020 yang lalu?

Sama-sama kita baca satu persatu 6 perkara yang berlaku di dalam industri hartanah sepanjang tahun 2020.

1. Transaksi Hartanah Menurun

Pada suku pertama 2020 yang lalu, data yang dikeluarkan NAPIC menunjukkan berlaku penyusutan jumlah transaksi hartanah dengan angka 115,476 unit berbanding 160,165 unit tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Baca : Transaksi Dan Nilai Hartanah Malaysia Suku Ketiga 2020 Menurun

75,318 unit adalah dari unit kediaman yang menyaksikan penyusutan 24.6% diikuti hartanah komersial 37.4%, perindustrian, agrikultur dan pembangunan harta tanah masing-masing pada angka 36.9%, 32.% dan 28.6%.

2. Lambakan Unit Kediaman Tak Terjual Meningkat

Masalah lambakan hartanah tidak terjual nampaknya semakin parah pada tahun 2020 apabila krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi melanda dunia.

Baca : Lambakan Hartanah Hari Ini Berpunca Dari 23 Tahun Yang Lalu

Data daripada NAPIC menunjukkan berlaku peningkatan sebanyak 31,661 unit kediaman tidak terjual bermaksud kenaikan sebanyak 3.3%.

31.7% merupakan hartanah pada harga RM300,000 dan pecahannya adalah:

  • 53.2% : high-rise
  • 29% : teres
  • 12.4% : Semi-D dan detached
  • 1.6% : Rumah kos rendah
  • 3.8% : lain – lain

Johor kekal johan sebagai negeri tertinggi di Malaysia dengan unit kediaman tak terjual pada angka 19.5% siikuti Selangor 16.4%.

3. Banyak Rumah Bawah RM300,000 Dibina

Sedar atau tidak, pemaju hartanah tetap meneruskan pelancaran projek hartanah baharu dengan 13,294 unit dilancarkan pada suku pertama 2020.

50.1% daripadanya adalah pada harga di bawah RM300,000 dan 33.7% pada harga RM300,000 – RM500,000.

Baca : Menurut Pakar, 4 Cara Ini Mampu Selesaikan Isu Rumah Mampu Milik

Apa yang menarik adalah, hartanah jenis landed mendominasi pasaran dengan angka 69.7% dan bakinya adalah hartanah jenis berstrata.

Negeri Sembilan merekodkan 2,797 pelancaran unit kediaman baharu sungguhpun berada jauh daripada ibu kota Kuala Lumpur.

4. Pejabat & Kedai Sepi Tanpa Penyewa

Ini merupakan kesan terbesar PKP apabila Kerajaan telah mewajibkan sebahagian besar rakyat Malaysia untuk bekerja dari rumah (work from home).

Maka, tidak mengejutkan apabila kadar penghunian ruang pejabat jatuh drastik sehingga 74.3%.

Selain daripada itu, kompleks beli belah juga berdepan cabaran apabila berlaku penurunan sebanyak 76.7% kadar penghunian.

Baca : Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Sungguhpun selepas PKPB dan PKPP dilancarkan, kita dapat lihat di kebanyakan kompleks membeli-belah, banyak kedai yang masih kosong.

5. Indeks Harga Rumah Menurun

Buat pertama kalinya, indeks harga rumah di Malaysia mencatatkan penurunan sebanyak 0.7% semenjak tahun 2010.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Indeks harga rumah di Malaysia berada pada nisbah 199.7 mata pada suku pertama 2020 sebelum turun kepada 198.3 mata pada suku kedua 2020.

Buat pengetahuan anda, indeks harga rumah di Malaysia pada suku pertama 2010 adalah 97.25 mata.

6. PENJANA

Bagi merancakkan aktiviti industri hartanah, Tan Sri Muhyidin Yassin telah mengumumkan satu kempen rangsangan digelar Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

Melalui kempen itu, pengecualian duti setem akan diberikan ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah kediaman yang bernilai di antara RM300,000 hingga RM2.5 juta.

Menerusi PENJANA, pembeli rumah sepanjang tempoh 1 Jun 2020 sehingga 31 Mac 2021 menikmati potongan cukai dalam pembelian hartanah dan diskaun sekurang-kurangnya 10% daripada pemaju hartanah.

Selain daripada itu, terdapat juga pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah diberikan kepada individu warga Malaysia ke atas pelupusan rumah kediaman yang dibuat mulai 1 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2021.

Pengecualian ini dihadkan bagi pelupusan tiga unit rumah kediaman sahaja untuk setiap individu.

Dan had pembiayaan bagi pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600,000 ke atas tidak lagi tertakluk kepada 70% daripada nilai rumah.

Natijahnya, semua industri sebenarnya terkesan dengan krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi yang melanda dan hartanah salah satu daripadanya.

Walaupun dalam keadaan penularan wabak COVID-19 berlaku, ada juga individu yang tidak melepaskan peluang membeli hartanah.

Perkara ini tidak mengejutkan sama sekali kerana pada setiap krisis ekonomi, akan ada golongan yang berjaya membuat banyak duit daripadanya.

Baca : Bulan 12 Waktu Terbaik Untuk Window Shopping Rumah?

Dan ada golongan yang terpaksa menggadaikan segala harta yang ada demi meneruskan hidup.

Apa yang pasti, trend pemaju hartanah yang membina rumah pada harga RM300,000 telah pun berlaku.

Industri hartanah perlukan keajaiban dan magis untuk terus berdepan dengan 2021 yang penuh dengan misteri dan ketidakpastian.

Sumber Rujukan :

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumah Bagaimana Yang Sesuai Untuk Beli Lelong?

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuat kuasakan pada Mac 2020 yang lalu, banyak rumah yang dilelong seluruh Malaysia.

Sungguhpun Bank Negara Malaysia membenarkan semua peminjam memohon moratorium dari institusi perbankan, masih tetap ada rumah yang dilelong.

Alasannya hanya satu. Peminjam gagal membuat bayaran ansuran pinjaman hartanah tersebut.

Keadaan pasaran hartanah sepanjang tahun 2020 juga sebenarnya lebih lesu berbanding tahun 2019.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Tahun 2019 menyaksikan banyak hartanah dari pasaran undercon dijual sehingga mencatatkan jualan 28,000 unit kediaman dengan nilai anggaran RM21 bilion.

Tetapi, buat anda yang tidak berminat membeli hartanah jenis undercon dan lebih sukakan hartanah di kawasan matang pasti pernah terfikir untuk meneroka pasaran hartanah lelong bukan?

Kelebihan memiliki hartanah lelong yang ramai orang tak tahu adalah anda boleh memiliki unit hartanah tersebut pada harga jauh lebih murah berbanding harga Sales & Purchase Agreement (S&P).

Baca : 5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Kita ambil contoh projek high rise D’ Sara Sentral, sebuah projek Transit Oriented Development (TOD) dengan nilai RM600,000 dilelong pada harga RM360,000 pada Januari 2021 yang lalu.

Untuk projek rumah landed, kita boleh ambil contoh sebuah projek di Semenyih yang dijual pada harga RM800,000 pada tahun 2018.

Hari ini, projek tersebut banyak yang dilelong pada harga bermula RM650,000.

Apa kriteria untuk memiliki rumah dari pasaran lelong selain daripada kuasa modal?

Adakah dengan membuat semakan di portal lelong tentang pengalaman pembeli lain?

Sebelum anda buat semakan secara online, anda kena tahu dahulu rumah bagaimana yang sesuai untuk beli lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Jom kita tengok rumah bagaimana yang sesuai untuk dibeli secara lelong?

1. Lokasi

Dalam pasaran lelong, tak semestinya rumah yang terletak jauh daripada fasiliti dan kemudahan seperti MRT dan pusat beli belah bukan rumah yang bagus.

Stigma yang mengatakan rumah yang terletak jauh dari fasiliti dan kemudahan kurang tepat untuk rumah lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Hal ini kerana, harga akhir rumah lelong yang terletak betul-betul berdekatan dengan fasiliti dan kemudahan biasanya mahal.

Susah untuk anda dapat reserve price atau jadi single bidder kerana jerung-jerung hartanah sudah tentu akan masuk dan menganggu fokus anda memiliki hartanah tersebut.

Jika fokus utama anda adalah pelaburan jangka panjang dengan harga sekurang-kurangnya 40% di bawah harga pasaran, sebenarnya ada baiknya jika anda sasarkan kawasan pinggir bandar.

2. Jangan Tunggu Harga Turun

Ada orang, dia hanya akan membida hartanah tersebut bila harganya sudah turun sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Saat ini, ramai pelabur hartanah sudah tertarik dan akan ikut serta membida rumah tersebut. Paling parah bila hartanah tersebut dibida hingga capai harga pasaran semasa. Rugi.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Sebaiknya, anda bida hartanah tersebut seawal lelongan pada harga 20% – 30% di bawah pasaran kerana anda berpotensi jadi single bidder dan jika ada persaingan pun, pasti tidak sesukar harga 50% ke atas di bawah pasaran.

3. Buat Semakan

Ramai orang yang ingin beli rumah lelong gagal membuat semakan dengan tepat akan unit tersebut. Rata-rata hanya bersandarkan satu atau dua sumber sahaja.

Apa yang anda perlu lakukan adalah membuat semakan secara penuh dari:

  •  Penilai hartanah – Harga semasa hartanah
  •  Portal hartanah lelong – Info terkini unit hartanah
  •  Brickz.my – Harga berdasarkan transaksi

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Dalam pasaran rumah lelong, harga adalah faktor yang penting kerana anda perlu mengetahui anggaran sebenar rumah tersebut kerana ianya melibatkan kos dan modal yang tidak sedikit.

Selain daripada itu, kalau boleh anda buat semakan akan pemilik dan penghuni sedia ada hartanah supaya anda dapat menjangkakan apa yang ada dalam unit hartanah itu.

Untung nasib, rumah siap dengan renovasi dan aircond di setiap bilik, tiada nasib rumah tersebut kotor dan bersepah dikerjakan penyewa dari neraka.

Untuk pasaran lelong, rumah yang sesuai untuk beli lelong sebenarnya adalah apabila anda berjaya membeli rumah tersebut lebih rendah daripada harga pasaran.

Baca : 6 Perkara Wajib Tahu Sebelum Membeli Rumah Lelong

Semakin tinggi % di bawah harga pasaran, semakin untunglah anda. Tak kisahlah rumah itu terletak di sebelah KLCC atau di sebelah balai raya Sungai Koyan sekalipun.

Lelong memerlukan anda membuat semakan harga dan kuasa modal yang besar. Pilihan lelong semakin banyak untuk tahun 2021, lihat dan nilai terlebih dahulu dan jangan tersilap.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!