Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Kita tidak boleh menafikan yang krisis kesihatan yang melanda awal Mac 2020 yang lalu telah melumpuhkan sedikit sebanyak aktiviti hartanah di seluruh negara. Impak COVID-19 yang paling besar tentunya penjarakan sosial 1 meter yang secara langsung membataskan pergerakan pasaran hartanah tempatan.

2020 boleh dikatakan satu tahun yang penuh tragis untuk semua golongan dan peringkat umur. Apapun kita perlu akui yang krisis kesihatan ini membantu kita muhasabah diri dan mengenal pasti masalah dan keperluan sebenar kehidupan kita.

2021 yang baru tiba juga tidak menampakkan sebarang sinar sungguhpun Kerajaan membenarkan segolongan rakyat Malaysia mengeluarkan wang mereka dari akaun 1 KWSP menerusi i-Sinar.

Satu benda yang mengejutkan sepanjang tempoh PKP berlangsung, berlaku transaksi jual beli hartanah sungguhpun pada kadar yang minima.

Apa sebenarnya yang terjadi pada industri hartanah sepanjang tahun 2020 yang lalu?

Sama-sama kita baca satu persatu 6 perkara yang berlaku di dalam industri hartanah sepanjang tahun 2020.

1. Transaksi Hartanah Menurun

Pada suku pertama 2020 yang lalu, data yang dikeluarkan NAPIC menunjukkan berlaku penyusutan jumlah transaksi hartanah dengan angka 115,476 unit berbanding 160,165 unit tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Baca : Transaksi Dan Nilai Hartanah Malaysia Suku Ketiga 2020 Menurun

75,318 unit adalah dari unit kediaman yang menyaksikan penyusutan 24.6% diikuti hartanah komersial 37.4%, perindustrian, agrikultur dan pembangunan harta tanah masing-masing pada angka 36.9%, 32.% dan 28.6%.

2. Lambakan Unit Kediaman Tak Terjual Meningkat

Masalah lambakan hartanah tidak terjual nampaknya semakin parah pada tahun 2020 apabila krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi melanda dunia.

Baca : Lambakan Hartanah Hari Ini Berpunca Dari 23 Tahun Yang Lalu

Data daripada NAPIC menunjukkan berlaku peningkatan sebanyak 31,661 unit kediaman tidak terjual bermaksud kenaikan sebanyak 3.3%.

31.7% merupakan hartanah pada harga RM300,000 dan pecahannya adalah:

  • 53.2% : high-rise
  • 29% : teres
  • 12.4% : Semi-D dan detached
  • 1.6% : Rumah kos rendah
  • 3.8% : lain – lain

Johor kekal johan sebagai negeri tertinggi di Malaysia dengan unit kediaman tak terjual pada angka 19.5% siikuti Selangor 16.4%.

3. Banyak Rumah Bawah RM300,000 Dibina

Sedar atau tidak, pemaju hartanah tetap meneruskan pelancaran projek hartanah baharu dengan 13,294 unit dilancarkan pada suku pertama 2020.

50.1% daripadanya adalah pada harga di bawah RM300,000 dan 33.7% pada harga RM300,000 – RM500,000.

Baca : Menurut Pakar, 4 Cara Ini Mampu Selesaikan Isu Rumah Mampu Milik

Apa yang menarik adalah, hartanah jenis landed mendominasi pasaran dengan angka 69.7% dan bakinya adalah hartanah jenis berstrata.

Negeri Sembilan merekodkan 2,797 pelancaran unit kediaman baharu sungguhpun berada jauh daripada ibu kota Kuala Lumpur.

4. Pejabat & Kedai Sepi Tanpa Penyewa

Ini merupakan kesan terbesar PKP apabila Kerajaan telah mewajibkan sebahagian besar rakyat Malaysia untuk bekerja dari rumah (work from home).

Maka, tidak mengejutkan apabila kadar penghunian ruang pejabat jatuh drastik sehingga 74.3%.

Selain daripada itu, kompleks beli belah juga berdepan cabaran apabila berlaku penurunan sebanyak 76.7% kadar penghunian.

Baca : Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Sungguhpun selepas PKPB dan PKPP dilancarkan, kita dapat lihat di kebanyakan kompleks membeli-belah, banyak kedai yang masih kosong.

5. Indeks Harga Rumah Menurun

Buat pertama kalinya, indeks harga rumah di Malaysia mencatatkan penurunan sebanyak 0.7% semenjak tahun 2010.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Indeks harga rumah di Malaysia berada pada nisbah 199.7 mata pada suku pertama 2020 sebelum turun kepada 198.3 mata pada suku kedua 2020.

Buat pengetahuan anda, indeks harga rumah di Malaysia pada suku pertama 2010 adalah 97.25 mata.

6. PENJANA

Bagi merancakkan aktiviti industri hartanah, Tan Sri Muhyidin Yassin telah mengumumkan satu kempen rangsangan digelar Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

Melalui kempen itu, pengecualian duti setem akan diberikan ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah kediaman yang bernilai di antara RM300,000 hingga RM2.5 juta.

Menerusi PENJANA, pembeli rumah sepanjang tempoh 1 Jun 2020 sehingga 31 Mac 2021 menikmati potongan cukai dalam pembelian hartanah dan diskaun sekurang-kurangnya 10% daripada pemaju hartanah.

Selain daripada itu, terdapat juga pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah diberikan kepada individu warga Malaysia ke atas pelupusan rumah kediaman yang dibuat mulai 1 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2021.

Pengecualian ini dihadkan bagi pelupusan tiga unit rumah kediaman sahaja untuk setiap individu.

Dan had pembiayaan bagi pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600,000 ke atas tidak lagi tertakluk kepada 70% daripada nilai rumah.

Natijahnya, semua industri sebenarnya terkesan dengan krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi yang melanda dan hartanah salah satu daripadanya.

Walaupun dalam keadaan penularan wabak COVID-19 berlaku, ada juga individu yang tidak melepaskan peluang membeli hartanah.

Perkara ini tidak mengejutkan sama sekali kerana pada setiap krisis ekonomi, akan ada golongan yang berjaya membuat banyak duit daripadanya.

Baca : Bulan 12 Waktu Terbaik Untuk Window Shopping Rumah?

Dan ada golongan yang terpaksa menggadaikan segala harta yang ada demi meneruskan hidup.

Apa yang pasti, trend pemaju hartanah yang membina rumah pada harga RM300,000 telah pun berlaku.

Industri hartanah perlukan keajaiban dan magis untuk terus berdepan dengan 2021 yang penuh dengan misteri dan ketidakpastian.

Sumber Rujukan :

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.