Kelebihan Dan Kekurangan Beli Rumah Dengan Sistem IBS

IBS atau Interlocking Blocking System merupakan sebuah sistem pembinaan hartanah yang menggunakan komponen batu-bata yang telah siap dihasilkan seperti dinding, tiang, lantai dan kekuda besi.

Batu-bata jenis IBS adalah berbeza dengan batu-bata biasa yang digunapakai kerana reka bentuknya khusus untuk pembinaan hartanah pasang siap.

Sistem IBS boleh dikatakan satu pembaharuan dalam teknologi pembuatan dan pengeluaran bagi menggantikan kaedah konvensional yang lebih memakan kos dan masa.

Lazimnya, batu-bata jenis IBS dihasilkan di kilang terlebih dahulu sebelum dipasang satu persatu di tapak pembinaan hartanah.

Untuk pengetahuan anda, sistem IBS telah menjadi popular sejak 100 tahun yang lalu di Amerika Syarikat dan Eropah untuk hartanah yang melibatkan pembinaan pasang siap pada kadar segera.

Di Malaysia, setakat tahun 2019, terdapat lebih daripada 280 pengeluar komponen IBS dan salah satu pemaju hartanah ternama yang menggunakan sistem IBS untuk projek hartanah mereka adalah LBS Bina Group.

Sungguhpun begitu, Malaysia masih lagi ketinggalan bila bercakap soal teknologi pembangunan hartanah.

Hal ini kerana, negara jiran Singapura sudah pun mempunyai ‘volume metric’ iaitu pembangunan yang hadir dengan ruang sedia ada seperti bilik dan ruang tamu.

Manakala China dan Perancis pula sudah membina projek hartanah berasaskan cetakan tiga dimensi (3D) dan dibangunkan sepenuhnya oleh sistem robotik.

Namun begitu, trend peningkatan pembangunan teknologi IBS dalam projek hartanah di Malaysia sudah mula timbul semenjak dua menjak ini.

Terbaru, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Putrajaya Holdings mewajibkan projek lebih RM50 juta dengan skor 50 dan ia menampakkan hasil yang positif apabila lebih 50% projek di Kuala Lumpur dan Putrajaya menggunakan IBS.

Ini mungkin ada kena mengena dengan faedah menggunakan sistem seperti :-

 •  Jimat Kos Pekerja
 •  Kurang Sisa Buangan
 •  Kualiti
 •  Jimat Masa Pembangunan Projek

Satu perkara lain yang menarik adalah sistem IBS menjadikan rumah lebih sejuk, tahan haba dan kedap udara berbanding rumah yang dibina menggunakan batu bata biasa.

Jom kita tengok pula kelebihan dan kelemahan membeli rumah yang menggunakan sistem IBS ini.

1. Kualiti

Bila bercakap soal rumah yang ingin didiami untuk satu tempoh jangka masa yang lama, isu kualiti kekal menjadi perdebatan utama.

Ada orang yang inginkan rumah yang murah dengan kualiti ‘biasa-biasa’ sahaja. Ada juga yang sanggup berbelanja besar untuk memiliki rumah yang dijamin kualitinya daripada pemaju hartanah ternama.

Dengan sistem IBS, kualiti rumah berada pada paras yang baik kerana saiz bata yang diguna pakai adalah tebal dan panjang. Bahkan, kadar kekerasan batu adalah lebih tinggi berbanding batu bata jenis sand brick.

Sistem pemasangan batu bata juga adalah lebih kemas kerana kerja pemasangan menggunakan sistem ‘condult pipe’ serentak sewaktu menyusun batu bata sebelum di simen.

2. Jimat Kos

Buat pengetahuan anda, sistem IBS mampu memberikan pengurangan sekurang-kurangnya 30% daripada kos keseluruhan projek dan ada juga yang berjaya mencapai lebih daripada 40% penjimatan.

Kenapa penjimatan ini berlaku?

Kerana sistem IBS tidak memerlukan kita mengupah ramai pekerja untuk menaikkan rumah. Dan kita juga tidak memerlukan pasir dan simen yang banyak.

Jangan terkejut sekiranya mendapati berlaku penjimatan sebanyak 5% besi keluli dan 10% simen.

Bila ini berlaku, maka secara automatik sisa binaan daripada rumah akan kurang menjadikan sistem IBS lebih mesra alam.

3. Jimat Masa

LBS Bina Group mencatatkan rekod apabila berjaya menyerahkan kunci kepada pemilik rumah LBS Alam Perdana 9 bulan lebih awal!

Ya, 9 bulan bukan 9 minggu.

Ini berlaku kerana pemaju tersebut menggunakan sepenuhnya sistem IBS dalam pembangunan rumah teres dua tingkat di Kuala Selangor ini yang dibekalkan MGB Berhad, yang merupakan salah sebuah daripada anak syarikatnya.

Sistem IBS mampu menjimatkan masa 30% tempoh pembinaan hartanah kerana setiap unit kediaman mempunyai reka bentuk yang seragam.

Akan tetapi, memandangkan Malaysia masih lagi jauh ketinggalan daripada pembangunan sistem IBS, isu kekurangan buruh mahir dengan sistem IBS menjadi masalah utama.

Kesannya, berlaku kes kebocoran pada sesetengah unit kediaman yang menggunakan sistem IBS kerana kurangnya buruh mahir dalam pengurusan dan pembinaan hartanah sistem IBS.

Untuk anda yang bercadang untuk melakukan renovasi pula, mungkin terpaksa menangguhkan hasrat tersebut terlebih dahulu.

Rumah yang dibina dengan sistem IBS kurang sesuai untuk renovasi, lebih-lebih lagi di bahagian depan dan belakang rumah kerana struktur sistem batu batanya.

Sungguhpun sistem IBS lebih murah berbanding sistem konvensional, ini hanya terpakai untuk sebuah projek hartanah kediaman dan bukan untuk satu unit atau satu renovasi kecil menambah bilik.

Memang benar, rumah IBS banyak digelar sebagai rumah permainan ‘lego’ tetapi ini bukanlah petanda rumah tersebut tidak cantik daripada segi kualiti pembinaan.

Lihat sahaja senarai-senarai rumah yang dibina dengan sistem ini. Kebanyakannya cantik-cantik belaka dan sesuai dihuni untuk kehidupan berkeluarga dan berkomuniti.

Dalam tempoh 10 tahun ke depan, sistem IBS bakal membantu meningkatkan jumlah penawaran rumah mampu milik apabila lebih banyak pemaju hartanah yang mula menggunakan sistem ini dengan bantuan Kerajaan.

Dan semoga lebih banyak akademi IBS di Terengganu diwujudkan supaya seluruh rakyat Malaysia mampu menikmati rumah yang lebih berkualiti tinggi dan murah.

Artikel ini ditulis oleh Mehmed Aezhad yang juga seorang pakar pemasaran digital dalam bidang hartanah, software dan pelancongan.

Previous ArticleNext Article

3 Comments

 1. Suatu info yg baik. Saya cdg bina eumah beklonsepkan IBS juga.

  Bagaimana ketahanan struktur panel IBS bernading dgn struktur binaan batu bata rumah konvensional? Dindingnya boleh ditebuk dgn laku biasa dana adakah ianya cukup kuat menampung beban gantungan yg besar dsn berat? Harap.dpt sedikit info. Tq

  1. Suatu info yg baik. Saya cdg bina rumah berkonsepkan IBS juga dan sedans siapkan pelan rumah.

   Bagaimana .dengan ketahanan struktur panel IBS berbanding dgn struktur binaan batu bata rumah konvensional?
   Saya dapati panel dinding IBS lembut dan boleh ditebuk dgn paku biasa sahaja tanpa.perlu drill .spt rumah binaan bati bata konvensional.

   Soalannya adakah ianya cukup kuat menampung beban gantungan yg besar dan berat? Harap.dpt sedikit info. Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA