Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

Isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia bukanlah isu sehari dua dan kelihatan semakin parah sungguhpun Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah melaksanakan pelbagai dasar dan polisi baharu.

Isu ini boleh dikatakan turut berpunca daripada golongan milennial yang dilihat tidak berminat untuk komitmen jangka panjang seperti pembiayaan hartanah dari bank selama 30-35 tahun.

Baca : Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah di Malaysia

Masalah Pemilikan Hartanah Millennial Masalah Global

Setiap generasi
Punya citarasa sendiri
Gaya nan terkini
Irama muda-mudi
Fikir cara terbuka
Jangan pandang negatif saja
Inilah masaku
Biarku dengan ‘jeans’ biruku

Otai mesti ingat lirik lagu KRU ni.

Jangan terkejut jika anda mendapati isu pemilikan hartanah di kalangan anak muda atau milennial kian menjadi isu global dan tidak terbatas di Malaysia sahaja.

Berdasarkan laporan daripada Vox News pada Oktober 2018 juga menunjukkan, golongan millennial menghabiskan wang yang banyak untuk menyewa dan lebih berminat untuk tinggal di pusat bandar dengan jaringan pengangkutan awam berbanding kawasan luar bandar.

Bahkan di Hong Kong sendiri, anak muda di sana sudah berputus asa dengan pemilikan hartanah, dengan 54% anak muda berusia 18 tahun hingga 34 tahun tidak mempunyai sebarang perancangan memiliki hartanah di Hong Kong.

Laporan dari HSBC Global juga menjelaskan bahawa 69% golongan muda di seluruh dunia menghadapi masalah dalam mengumpul deposit untuk membeli hartanah pertama mereka.

Untuk rekod, harga apartmen 2 bilik dengan keluasan 1,000 kps di Singapura berada dalam lingkungan harga $800,000 sehingga $1 juta Singapore Dollar.

Keutamaan Anak Muda Telah Berubah

Pakar sosiologi menyimpulkan bahawa anak muda hari ini berdepan dengan krisis kewangan yang serius dan ini menjadi faktor utama mereka tidak berminat untuk komitmen pinjaman yang serius.

Baca : 8 Tips Didik Anak Mengenai Hartanah

Apa yang lebih penting di sini adalah, konsep kejayaan di kalangan anak muda hari ini adalah :-

  • Orang yang berjaya tidak membeli hartanah sebaliknya menyewa.
  • Kejayaan adalah apabila mereka mampu pergi melancong beberapa kali setahun, melakukan sukan ekstrem atau menubuhkan start-up!

Apa yang lebih mengejutkan adalah, anak muda hari ini tidak lagi mengutamakan kemakmuran dan kestabilan kehidupan, sebaliknya apa yang mereka inginkan adalah fleksibiliti dalam kewangan dan geografi.

“ Orang muda tak fikir panjang. Sikap suka menyewa, tangguh beli rumah berdepan risiko bayaran bulanan lebih besar disebabkan harga kediaman akan terus meningkat.”

Sewa Lebih Mudah Buat Anak Muda

Seiring dengan Revolusi Industri 4.0, anak muda kini melihat mereka tidak perlu lagi memiliki hartanah mahupun kereta.

Baca : Ke Arah Industri 4.0 : Mencetus Inovasi Sebenar dan Hasil Yang Nyata Buat Perniagaan di Malaysia

Untuk pengangkutan, mereka cenderung menggunakan khidmat e-hailing seperti Grab dan MyCar berbanding membayar ansuran bulanan Perodua Myvi untuk 5 atau 9 tahun.

SOCAR juga memberi peluang buat anak muda yang tidak mempunyai kereta untuk menyewa kereta secara harian, mingguan bahkan bulanan.

Begitu juga dengan hartanah di mana mereka kini mampu menyewa kediaman berbanding membuat komitmen jangka panjang.

Baca : Apa Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Yang lebih menarik adalah mereka mampu berpindah ke lokasi lain apabila mereka mendapat pekerjaan baru atau ingin menukar kawasan kejiranan yang lebih baik dan kondusif.

Penawaran Hartanah Tidak Selari Kehendak Pembeli

Perkara ini menjadi isu nasional sejak kebelakangan ini di mana para pemaju galak membina hartanah yang tidak signifikan dengan kehendak bakal pembeli di Malaysia.

The Edge pada Januari 2019 telah melakukan kaji selidik akan kriteria rumah yang ideal menurut rakyat Malaysia. Hasil kajian tersebut adalah luar biasa!

Rupa – rupanya, 74.1% rakyat Malaysia mahukan rumah yang berada di lokasi strategik dan 60.2% inginkan hartanah yang berstatus kediaman dan bukan komersil!

59.8% dari responden inginkan hartanah yang berpagar & lengkap dengan kemudahan dan 56.5% inginkan hartanah yang terletak berhampiran kemudahan pengangkutan awam.

Akhir sekali, 52.7% inginkan kemudahan rekreasi seperti futsal, padang bola sepak, trek jogging dan 40.1% ingin hartanah yang berada dalam lingkungan harga RM400,000 sehingga RM600,000.

Dengan congakan mudah sahaja kita dapat mengandaikan telah berlaku isu ketidaksepadanan antara penawaran dan permintaan dalam hartanah di Malaysia. 

Sungguhpun begitu, terdapat ramai anak muda di luar sana yang mempunyai kesedaran yang tinggi dan memiliki hartanah seawal usia 25 tahun!

Baca : 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah di Usia Muda

Kadar pemilikan hartanah di Bumiputera di Malaysia juga telah meningkat dengan dasar dan polisi dari Kerajaan seperti Home Ownership Campaign (HOC), penurunan cukai pada Jun 2018 dan sebagainya.

Soalnya di sini adalah, adakah harga rumah tidak selari dengan pendapatan isi rumah rakyat Malaysia atau penawaran hartanah dari pemaju yang tidak selari dengan permintaan dari bakal pembeli?

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!