Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

Isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia bukanlah isu sehari dua dan kelihatan semakin parah sungguhpun Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah melaksanakan pelbagai dasar dan polisi baharu.

Isu ini boleh dikatakan turut berpunca daripada golongan milennial yang dilihat tidak berminat untuk komitmen jangka panjang seperti pembiayaan hartanah dari bank selama 30-35 tahun.

Baca : Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah di Malaysia

Masalah Pemilikan Hartanah Millennial Masalah Global

Setiap generasi
Punya citarasa sendiri
Gaya nan terkini
Irama muda-mudi
Fikir cara terbuka
Jangan pandang negatif saja
Inilah masaku
Biarku dengan ‘jeans’ biruku

Otai mesti ingat lirik lagu KRU ni.

Jangan terkejut jika anda mendapati isu pemilikan hartanah di kalangan anak muda atau milennial kian menjadi isu global dan tidak terbatas di Malaysia sahaja.

Berdasarkan laporan daripada Vox News pada Oktober 2018 juga menunjukkan, golongan millennial menghabiskan wang yang banyak untuk menyewa dan lebih berminat untuk tinggal di pusat bandar dengan jaringan pengangkutan awam berbanding kawasan luar bandar.

Bahkan di Hong Kong sendiri, anak muda di sana sudah berputus asa dengan pemilikan hartanah, dengan 54% anak muda berusia 18 tahun hingga 34 tahun tidak mempunyai sebarang perancangan memiliki hartanah di Hong Kong.

Laporan dari HSBC Global juga menjelaskan bahawa 69% golongan muda di seluruh dunia menghadapi masalah dalam mengumpul deposit untuk membeli hartanah pertama mereka.

Untuk rekod, harga apartmen 2 bilik dengan keluasan 1,000 kps di Singapura berada dalam lingkungan harga $800,000 sehingga $1 juta Singapore Dollar.

Keutamaan Anak Muda Telah Berubah

Pakar sosiologi menyimpulkan bahawa anak muda hari ini berdepan dengan krisis kewangan yang serius dan ini menjadi faktor utama mereka tidak berminat untuk komitmen pinjaman yang serius.

Baca : 8 Tips Didik Anak Mengenai Hartanah

Apa yang lebih penting di sini adalah, konsep kejayaan di kalangan anak muda hari ini adalah :-

  • Orang yang berjaya tidak membeli hartanah sebaliknya menyewa.
  • Kejayaan adalah apabila mereka mampu pergi melancong beberapa kali setahun, melakukan sukan ekstrem atau menubuhkan start-up!

Apa yang lebih mengejutkan adalah, anak muda hari ini tidak lagi mengutamakan kemakmuran dan kestabilan kehidupan, sebaliknya apa yang mereka inginkan adalah fleksibiliti dalam kewangan dan geografi.

“ Orang muda tak fikir panjang. Sikap suka menyewa, tangguh beli rumah berdepan risiko bayaran bulanan lebih besar disebabkan harga kediaman akan terus meningkat.”

Sewa Lebih Mudah Buat Anak Muda

Seiring dengan Revolusi Industri 4.0, anak muda kini melihat mereka tidak perlu lagi memiliki hartanah mahupun kereta.

Baca : Ke Arah Industri 4.0 : Mencetus Inovasi Sebenar dan Hasil Yang Nyata Buat Perniagaan di Malaysia

Untuk pengangkutan, mereka cenderung menggunakan khidmat e-hailing seperti Grab dan MyCar berbanding membayar ansuran bulanan Perodua Myvi untuk 5 atau 9 tahun.

SOCAR juga memberi peluang buat anak muda yang tidak mempunyai kereta untuk menyewa kereta secara harian, mingguan bahkan bulanan.

Begitu juga dengan hartanah di mana mereka kini mampu menyewa kediaman berbanding membuat komitmen jangka panjang.

Baca : Apa Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Yang lebih menarik adalah mereka mampu berpindah ke lokasi lain apabila mereka mendapat pekerjaan baru atau ingin menukar kawasan kejiranan yang lebih baik dan kondusif.

Penawaran Hartanah Tidak Selari Kehendak Pembeli

Perkara ini menjadi isu nasional sejak kebelakangan ini di mana para pemaju galak membina hartanah yang tidak signifikan dengan kehendak bakal pembeli di Malaysia.

The Edge pada Januari 2019 telah melakukan kaji selidik akan kriteria rumah yang ideal menurut rakyat Malaysia. Hasil kajian tersebut adalah luar biasa!

Rupa – rupanya, 74.1% rakyat Malaysia mahukan rumah yang berada di lokasi strategik dan 60.2% inginkan hartanah yang berstatus kediaman dan bukan komersil!

59.8% dari responden inginkan hartanah yang berpagar & lengkap dengan kemudahan dan 56.5% inginkan hartanah yang terletak berhampiran kemudahan pengangkutan awam.

Akhir sekali, 52.7% inginkan kemudahan rekreasi seperti futsal, padang bola sepak, trek jogging dan 40.1% ingin hartanah yang berada dalam lingkungan harga RM400,000 sehingga RM600,000.

Dengan congakan mudah sahaja kita dapat mengandaikan telah berlaku isu ketidaksepadanan antara penawaran dan permintaan dalam hartanah di Malaysia. 

Sungguhpun begitu, terdapat ramai anak muda di luar sana yang mempunyai kesedaran yang tinggi dan memiliki hartanah seawal usia 25 tahun!

Baca : 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah di Usia Muda

Kadar pemilikan hartanah di Bumiputera di Malaysia juga telah meningkat dengan dasar dan polisi dari Kerajaan seperti Home Ownership Campaign (HOC), penurunan cukai pada Jun 2018 dan sebagainya.

Soalnya di sini adalah, adakah harga rumah tidak selari dengan pendapatan isi rumah rakyat Malaysia atau penawaran hartanah dari pemaju yang tidak selari dengan permintaan dari bakal pembeli?

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bila Masa Yang Sesuai Untuk Beli Rumah?

Berapa lama masa yang diambil untuk buat keputusan nak beli rumah? Adakah nak tunggu harga rumah turun dulu baru beli?

Kalau diikutkan, harga rumah bukan semakin menurun malah semain meningkat naik saban tahn. Semakin lama masa yang kita ambil untuk beli rumah, semakin tinggi pula harga rumah.

Harga yang dahulunya mampu milik, kini hanya mampu tengok saja!

Harga rumah memang tidak akan menunggu pembeli, tetapi pembeli yang perlu pantas mengejar harga rumah. Sekiranya, duit simpanan telah mencukupi untuk anda membeli sebuah rumah, maka teruskan sahaja niat tersebut dan jangan berlengah lagi. Namun, pastikan tindakanyang anda buat itu adalah tepat agar tidak merana di kemudian hari.

Bagi mereka yang masih tertanya-tanya bilakah masa yang sesuai untuk beli rumah, mungkin ini jawapan kepada persoalan yang bermain di fikiran anda.

1. Duit Dah Cukup

Setelah duit yang anda simpan telah mencukupi sekurang-kurangnya untuk membayar deposit rumah yang anda ingin beli, dah boleh untuk mulakan langkah nak beli rumah tersebut. Mulakan dari sekarang untuk membuat simpanan.

Semakin lambat anda menyimpan, semakin rugi anda sebenarnya. Tetapi kalau tak cukup

2. Komitmen Belum Banyak

Atau erti kata lain, hutang belum keliling pinggang. Jangan bila hutang dah banyak, baru nak beli rumah. Hutang pula jenis hutang ‘jahat’ seperti hutang kad kredit, hutang pembiayaan peribadi, hutang kereta dan sebagainya.

3. Beli Ikut Kemampuan

Kalau ikut sifu pelaburan hartanah, rumah pertama seeloknya kita beli untuk tujuan pelaburan dan bukannya untuk kita tinggal. Bila ada orang bayarkan rumah pertama tersebut (kita sewa rumah tersebut), baru cari rumah kedua untuk didiami.

Dan kalau kita mampu beli rumah berharga RM500,000, seeloknya kita beli dua biji rumah berharga RM250,000.

Tak tahu berapa harga rumah yang anda layak beli? Cuba baca Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”.

4. Ada Ilmu Pelaburan Hartanah

Nak lagi tips-tips dalam pelaburan hartanah? Kena rajin pergi seminar sifu-sifu dalam bidang hartanah dan banyakkan membaca.

Tak tahu nak mula dekat mana? Cuba tengok Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia dan Follow Mereka di Facebook.

5. Rekos CCRIS Bersih

Bila dah berhutang tu, pastikan anda bayar on-time. Sebab bila anda terlepas buat bayaran, rekod mula jadi tak cantik, bank pula sukar nak bagi pembiayaan yang sewajarnya.

Lagi pening kalau nama dah kena blacklist, apa pun tak boleh.

Apa guna kalau duit dah ada, ilmu pelaburan hartanah pun dah penuh di dada, dah jumpa rumah yang nak dibeli, tapi nak buat pembiayaan tak lepas pula.

Pastikan anda Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus.

Perlu Tahu Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Sebab itulah, sangat penting bagi anda tahu di mana kedudukan kewangan anda pada masa sekarang. Kalau anda rasa anda berada dalam kedudukan yang baik, tapi bank rasa anda bukanlah calon yang layak untuk diberikan hutang sebab takut nanti anda tak terbayar pula hutang.

Bank sudah semestinya akan sayang kepada orang yang mempunyai skor yang tinggi, siap bagi kadar pembiayaan yang terbaik lagi.

Boleh tengok-tengok RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 tu kira dah terbaik, bermaksud kedudukan anda dalam keadaan yang terbaik. Bank pun mesti suka kalau anda datang berjumpa mereka untuk membuat pembiayaan.

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Kebanyakan kita yang tinggal di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, selalunya akan memilih untuk membeli kediaman tinggi seperti apartmen, kondominium dan sebagainya. Ini kerana harganya yang lebih murah berbanding kediaman di atas tanah.

Sekiranya bercadang untuk membeli unit kediaman tinggi, boleh tengok 8 tips sebelum nak shopping rumah idaman anda.

1. Arah Matahari

Kenapa arah matahari penting dalam pemilihan unit? Ini bagi mengelakkan rumah anda panas seperti ketuhar! Maklumlah, kalau asyik kena direct sunlight sahaja, tentu anda berasa tidak selesa bukan? Kalau boleh cari unit yang mengadap arah utara atau selatan.

Tapi, jika tiada pilihan, ambil unit yang mengadap ke timur, kerana matahari pagi tidak sepanas matahari senja. Walaupun ramai yang merasakan mahari senja itu cantik, tapi tahan ke anda nak merasa bahangnya setiap hari?

2. Persekitaran

Sebelum membeli mana-mana unit, jangan lupa untuk pergi sendiri ke tapak pembinaan untuk melihat keadaan sebenar di sana. Jangan menggharapkan kata-kata Sales Advisor dan gambar di showroom sahaja. Ini bagi mengelakkan anda menyesal dikemudian hari.

Sebagai contoh, jika anda seorang yang mementingkan privasi, elakkan unit yang berdekatan dengan sekolah, balai polis, balai bomba, hospital, rumah ibadat dan sebagainya. Ini bagi mengelakkan kesesakan keluar masuk rumah pada waktu puncak dan juga suasana bising.

3. Pengudaraan

Pengudaraan yang baik penting untuk menjamin keselesaan anda. Disebabkan itu, elakkan memilih unit yang menghadap tanah tinggi, pokok-pokok besar dan juga blok atau bangunan lain.

Selain daripada itu, pemandangan anda juga boleh terhalang disebabkannya. Hari-hari tengok semak samun atau belukar pun tak best kan?

4. Tempat Letak Kereta

Zaman sekarang, sebuah keluarga biasanya akan memiliki sekurang-kurangnya 2 buah kereta. Jadi cari unit yang menyediakan 2 parking lot. Tetapi sekiranya pemaju hanya menyediakan 1 parking sahaja, pilihlah lot yang terbaik. Dapatkan nombor lot unit yang hendak dibeli daripada pemaju dan jangan lupa untuk menyemak susunan lot tersebut.

Pilih lot yang berhampiran dengan lif dan juga yang mudah untuk masuk ke dalam parking.

5. Susun Atur (Layout) Unit

Sebelum membeli apa jua jenis hartanah, perlu tahu tujuan nak beli hartanah tersebut. Samada kita ingin jadikannya sebagai satu bentuk pelaburan atau untuk didiami sendiri. Ini bagi memudahkan kita untuk membuat pilihan sama ada nak beli studio, apartment 2 bilik, 3 bilik dan sebagainya.

Perlu juga bijak memilih layout dengan susunan bilik tidur dan ruang tamu yang memberi kesan yang lebih lapang dan luas.

6. Kedudukan Unit

Faktor ini juga penting bagi memastikan keselesaan, privasi serta keselamatan. Sebagai contoh, unit yang terlalu hampir dengan lif lebih bising dan kurang privasi, terutamanya di waktu puncak seperti waktu pagi. Corner lot pun terbaik, kerana memang sunyi sikit.

Manakala unit atau blok yang berhampiran dengan pondok pengawal pula akan memberi rasa selamat jika ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku.

7. Kolam Renang

Jika apartmen atau condominium yang ingin dibeli itu mempunyai kolam renang, elakkan daripada memilih unit yang menghadap kolam renang. Malah jika terdapat ruang untuk BBQ atau dewan orang ramai, sudah pasti suasana hujung minggu lebih hingar daripada hari biasa.

Ini bagi anda yang sukakan privasi. Tetapi, jika ingin jadikan unit anda itu sebagai homestay, ia memang pelaburan yang berbaloi walaupun harganya lebih mahal.

8. Pilihan Unit Fully Furnished

Sesetengah pemaju menyediakan pilihan pakej fully furnished atau kosong untuk kediaman tersebut. Jangan buat keputusan berdasarkan apa yang dilihat di show unit sahaja. Takut ia berbeza dengan apa yang kita harapkan.

Selain daripada itu, boleh juga perbandingan harga. Adakah harganya lebih berpatutan sekiranya kita sendiri yang menyediakan perabot?

Setiap Tingkat Harga Berbeza

Dan seperti biasa, setiap jenis unit, aras, kemudahan serta layout pastinya mempunyai harga yang berbeza. Jadi buatlah pemilihan yang bijak mengikut bajet dan keselesaan kita.

Sumber Rujukan: The Vocket

Iklan

‘Wish List’ Untuk Bajet 2020 Dalam Industri Hartanah

Bajet 2019 yang diumumkan oleh pihak kerajaan tahun lepas pada 2 November telah mengejutkan banyak pihak. Bajet 2020 pula akan diumumkan pada 11 Oktober ini.

CEO FAR Capital dan pakar pelaburan hartanah, Faizul Ridzuan, berkata bahawa Bajet 2020 yang akan datang perlukan beberapa perubahan. Beberapa ‘ wish list ’ atau isu yang akan dibincangkan ini telah pun dibangkitkan oleh ramai pihak yang berpengaruh dalam industri ini, tetapi tidak dibangkitkan oleh pihak Kerajaan.

Permintaan 1: Perlu Memberi Lebih Insentif Kepada Pihak Pemaju Untuk Membina Rumah Mampu-Milik

Insentif oleh pihak kerajaan penting bagi menggalakkan pemaju-pemaju hartanah untuk memberi kerjasama membina rumah mampu milik. Salah satu cadangan yang diberikan ialah untuk mengurangkan kos pematuhan dan kos modal (compliance and capital charges) kepada pihak pemaju, iaitu dalam 8% hingga 20% dari nilai pembangunan kasar (GDV) sesebuah projek. Ini diadakan supaya dapat mengurangkan kos yang dicaj kepada pemaju dan meningkatkan kemampuan untuk membeli rumah.

Jika pihak Kerajaan sudi untuk memberi lebih insentif kepada pemaju hartanah swasta, ini mungkin dapat menggalakkan pemaju membina lebih banyak rumah mampu milik, dan seterusnya meningkatkan kuantiti rumah mampu-milik di negara ini.

Permintaan 2: Memberi Insentif HOC Yang Sama Kepada Rumah Sekunder

Insentif pihak Kerajaan dalam Kempen Pemilikan Rumah 2019 (HOC) patut diberi kepada pembeli rumah pertama yang berhasrat membeli hartanah sekunder juga.

Antara insentif yang ditawarkan dalam HOC ialah pengecualian duti setem bagi hartanah bawah RM1 juta. Pembeli juga boleh mendapat minima diskaun 10% dari pemaju hartanah. Sekarang, kempen HOC ini dilihat sebagai cara mudah bagi pemaju hartanah untuk selesaikan masalah stok rumah tak terjual mereka sahaja.

Walaupun ini dilihat sebagai inisiatif pihak Kerajaan menolong pemaju-pemaju hartanah ini menjual stok rumah sedia ada, insentif ini hanya dikira sebagai adil jika ia boleh dilaksanakan oleh penjual rumah pasaran sekunder juga. Insentif ini tidak patut dihadkan kepada hartanah pemaju sahaja, kerana terdapat banyak lagi pilihan rumah dengan harga mampu-milik dalam pasaran hartanah sekunder.

Ini dijangka dapat meningkatkan tahap pemilikan rumah, dan secara tidak langsung menyokong matlamat kerajaan untuk meningkatkan tahap pemilikan rumah di negara ini.

Permintaan 3: Ke Arah Skim Sewa-untuk-Memiliki (Rent-to-Own scheme) Yang Melibatkan Hartanah Sekunder

Skim Sewa-Untuk-Memiliki ( Rent-to-Own Scheme ) ialah sebuah skim yang memberi pilihan kepada penyewa untuk membeli dan memiliki rumah tersebut selepas 5 tahun menyewa. Skim ini yang sedia ada di Malaysia dipercayai lebih ke arah memanfaatkan pemaju hartanah lebih dari pembeli rumah.

Kebanyakan pemaju hartanah terlibat dalam skim ini hendak menyelesaikan masalah stok rumah tak terjual mereka. Pemaju meletakkan unit mereka untuk disewa kerana mereka tak mampu nak menjual unit-unit rumah tersebut.

Faizul percayai bahawa skim ini akan menjadi lebih adil jika ia dibuka kepada pemilik hartanah sekunder (hartanah ‘ subsale’ ), supaya lebih mudah untuk pembeli rumah pertama membeli hartanah sekunder.

Tambahan pula, ini seiring dengan inisiatif kerajaan untuk memudahkan pemilikan rumah kepada golongan yang tidak mampu untuk membeli rumah sekarang dengan adanya skim sewa untuk memiliki ini.

Permintaan 4: Kelulusan bagi Projek Baru Di Masa Depan Perlu Lebih Ketat Dan Disokong Data Yang Kukuh

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) perlu semak semula proses memberi kelulusan bagi projek baru supaya lebih ketat dan disokong data yang kukuh sebelum meluluskan pembinaan projek oleh pemaju.

Pihak kerajaan dan pemaju hartanah perlu bekerja seiring dengan permintaan pasaran untuk mengelakkan lebihan stok rumah di masa depan. Kebanyakan pemaju hartanah membina hartanah tanpa melakukan penyelidikan tentang permintaan dan bekalan hartanah di kawasan tersebut.

Ini menyebabkan kenaikan sebanyak 30.6% jumlah kuantiti rumah yang tak terjual di Malaysia tahun ini, menurut Jabatan Penilaian
dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

Contoh terbaik ialah Cyberjaya. Sekarang, di Cyberjaya terdapat banyak hartanah siap dibina yang tak terjual. Ini disebabkan oleh kerana terlalu banyak stok hartanah di kawasan tersebut, tetapi tiada peluang pekerjaan di sana. Jadi, tiada motivasi untuk orang berpindah ke sana dan menyebabkan permintaan pasaran hartanah di sana sangat teruk.

Jika pihak kerajaan memainkan peranan dan mengetatkan proses kelulusan sesebuah projek di situ, masalah lebihan stok rumah ini tidak akan berlaku. Peranan kerajaan dan pemaju untuk menyelidik permintaan pasaran dan bekalan hartanah di sesebuah kawasan itu sangat penting.

Jika diabaikan, ia mungkin akan membawa kepada isu yang lebih besar seperti masalah lambakan stok rumah tak terjual, seperti yang berlaku sekarang.

Permintaan 5: Kenaikan RPGT dan Pelaksanaan Cukai Harta Pusaka

Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ialah cukai yang dikenakan atas keuntungan modal yang dibuat oleh pemilik rumah apabila melakukan transaksi untuk menjual rumah mereka. Jika kadar RPGT ini dinaikkan, pemilik hartanah sekunder (hartanah ‘ subsale’ ), tidak mahu menjual rumah mereka.

Ini akan menggalakkan pembeli rumah pertama untuk membeli hartanah yang tak terjual oleh pemaju, dari membeli dari pemilik hartanah sekunder.

Akhir sekali, jika pihak kerajaan sudi mengenakan cukai harta pusaka di negara ini, ia mungkin dapat membantu dalam isu rumah mampu milik. Cukai yang dikenakan dari RPGT dan cukai harta pusaka tersebut boleh digunakan untuk menambah dana bagi membina lebih rumah mampu milik di negara ini.

Secara tidak langsung, ini akan membantu pemaju dan meningkatkan stok rumah mampu milik kepada masyarakat.

Permintaan 6: Meningkatkan Kualiti Hidup Masyarakat Dengan Membina Lebih Banyak Laluan MRT

MRT 1 Sungai Buloh-Kajang (SBK) sudah siap, manakala MRT 2 Sungai
Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) sudah disahkan dan sedang dalam pembinaan. Walau bagaimanapun, MRT 3 Circle Line belum disahkan lagi.

Kami berharap pihak kerajaan akan mengumumkan berita baik semasa pengumuman Bajet 2020 seperti pembinaan MRT Line 3 disahkan.

Dengan adanya MRT 3, kami dapat meningkatkan peluang pekerjaan dan meningkatkan pembangunan berorientasikan transit (transit-oriented developments) di Lembah Klang kerana MRT 3 dijangka akan meliputi semua kawasan-kawasan yang penting seperti Bandar Malaysia, Ampang, Ecocity, Bukit Kiara, dan Sentul.

Pembeli rumah, pekerja professional, pelajar kolej dan penyewa akan memilih untuk duduk berdekatan dengan stesen MRT untuk jimat masa dalam perjalanan. Secara amnya, nilai hartanah di kawasan sekitar meningkat apabila MRT 1 telah siap dan ada potensi untuk meningkat lagi apabila MRT Line 2 siap dibina nanti.

Selain itu, ia akan memberi galakan kepada masyarakat untuk menggunakan pengangkutan awam dan mengelakkan golongan muda dari melibatkan diri dengan hutang yang dikira sebagai liabiliti seperti pinjaman bank untuk membayar kereta. Hal ini juga akan membantu beri
sokongan untuk mengurangkan pemanasan global dan mesra alam sekitar.

Jika MRT 3 disahkan oleh pihak kerajaan, maka ia akan meningkatkan kualiti hidup masyarakat dan membuka pelbagai peluang keemasan kepada sektor swasta, sektor awam dan juga masyarakat.

Faizul percaya bahawa terdapat pelbagai kebaikan yang boleh dibuat dalam industri hartanah bagi menolong golongan B40 dan M40 ini. Beliau sangat berharap bahawa Bajet 2020 yang akan datang akan mengandungi beberapa penambahbaikan yang boleh memudahkan cabaran-cabaran yang dihadapi dalam industri hartanah sekarang.

Jika anda ada idea yang lebih bernas dari idea yang telah diberi di atas ini, anda boleh berkongsi idea anda di laman facebook kami iaitu: facebook.com/faizul.ridzuan.official/

Iklan

2 Projek Rumah SelangorKu Berharga RM42,000 Yang Masih Available

Kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan inisiatif rumah mampu iaitu projek Rumah Selangorku milik khusus kepada Penduduk Negeri Selangor sejak tahun 2015 dalam usaha memastikan golongan rendah dan sederhana berpeluang memiliki rumah yang selesa. Projek Rumah Selangorku ini dikendalikan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

Rumah Selangorku yang diluluskan sama ada akan dibina oleh Kerajaan Negeri melalui syarikat swasta atau anak syarikat (GLC). Harga yang ditawarkan adalah dari RM42,000 hingga RM250,000 mengikut kelayakan pendapatan seisi rumah. Pembinaan Rumah Selangorku melibatkan geran sebanyak RM100 juta menggunakan wang rezab negeri.

 

Lokasi Pertama

Sumber: Sistem Pendaftaran Permohonan Hartanah Negeri Selangor

Kod Projek
06071000013

Nama Projek
JADE HILLS (JENIS A)

Jenis
RUMAH SELANGORKU JENIS A 700 kp

Lokasi
KAJANG

Tarikh Jangka Siap
01 / 05 / 2019

Daerah
HULU LANGAT

Mukim
KAJANG

Nama Pemaju
JADE HOMES SDN BHD

No Tel Pemaju
03-87370122

Harga Seunit
RM42,000

Lokasi Kedua

Sumber: Sistem Pendaftaran Permohonan Hartanah Negeri Selangor

Kod Projek
09031000052

Nama Projek
SETIA ECO TEMPLER (JENIS A)

Jenis
RUMAH SELANGORKU JENIS A 700 kp

Lokasi
PEKAN TEMPLER

Tarikh Jangka Siap
03 / 03 / 2020

Daerah
GOMBAK

Mukim
RAWANG

Nama Pemaju
SETIA ECO TEMPLER SDN BHD

No Tel Pemaju
03-60922288

Harga Seunit
RM42,000

Syarat-syarat Pemohonan:

  1. Apakah syarat-syarat kelayakan untuk memohon rumah ?

Syarat kelayakan untuk memohon rumah adalah seperti berikut:

  • Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas;
  • Pendapatan minimum bagi permohonan Rumah Selangorku Jenis B, C dan D ditetapkan RM3001.00 sebulan;
  • Pendapatan isi rumah (suami dan isteri) tidak melebihi RM3,000-00 sebulan sahaja dibenarkan permohonan Jenis A manakala pendapatan isi rumah melebihi RM 3,001-00 sebulan sehingga RM10,000 sebulan dibenarkan permohonan Jenis B, C dan D;
  • Sekiranya pendapatan isi rumah tidak melebihi RM 3,000-00 sebulan adalah dibenarkan juga membuat pilihan Jenis B, C atau D. Bagi pendapatan isi rumah melebihi RM 3,001-00 sebulan, permohonan Jenis A tidak dibenarkan;
  • Pemohon hanya dibenarkan membuat pilihan 1 jenis rumah sahaja sama ada jenis A, B, C, atau D semasa membuat permohonan
  • Pemohon atau pasangan belum memiliki rumah sama ada melalui projek kerajaan atau swasta di Selangor;
  • Permohonan pindahmilik hanya dibenarkan selepas 5 tahun dari Perjanjian Jual-Beli dengan kebenaran Pihak Berkuasa Negeri ;
  • Pembelian rumah untuk didiami dan bukan untuk disewa.
  • Tempoh sah laku bagi setiap permohonan yang didaftarkan adalah selama 2 tahun. Selepas tempoh tersebut data permohonan yang masih SENARAI MENUNGGU akan dikeluarkan dari sistem dan pemohon perlu membuat permohonan baru sekiranya masih berminat untuk memohon RUMAH SELANGORKU
  1. Bagaimanakah cara untuk mendaftar bagi permohonan rumah ?

Pemohon boleh mendaftar secara ‘online’ di laman web LPHS http://lphs.selangor.gov.my

  1. Bolehkah saya mendapatkan Manual proses pendaftaran Rumah sebagai rujukan?

Sekiranya pemohon tidak mengetahui proses pendaftaran secara betul dan tepat, sila rujuk manual proses pendaftaran Rumah Selangorku boleh dirujuk pada laman sesawang LPHS seperti berikut ;http://ehartanah.lphs.gov.my/lphs/index.php?opt=others_manual

  1. Apakah dokumen yang diperlukan bagi permohonan rumah ?

Pemohon perlu muat turun dokumen-dokumen berikut semasa pendaftaran iaitu:

  • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan;
  • Salinan Surat Nikah/Daftar Perkahwinan/Surat Cerai/Sijil Kematian pasangan;
  • Surat Pengesahan bujang daripada majikan atau Pesuruhjaya Sumpah sekiranya bekerja sendiri bagi pemohon yang belum berkahwin;
  • Penyata gaji terkini atau pengesahan pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah sekiranya bekerja sendiri;
  • Surat akuan bersumpah daripada pesuruhjaya sumpah sekiranya pasangan tidak bekerja;
  • Penyata KWSP (jika ada); dan
  • Laporan dan rekod pemohon dan pasangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS) atau CTOS yang menyatakan laporan dan rekod CCRIS.
  1. Berapakah harga rumah ?

Harga rumah adalah tidak melebihi RM250,000.00 seunit termasuk 6% cukai GST bergantung kepada jenis, keluasan, lokasi dan kemudahan-kemudahan tambahan yang disediakan.

  1. Berapakah keluasan rumah ?

Keluasan rumah adalah diantara 700 kaki persegi(kp) hingga 1000 kaki persegi(kp) bergantung kepada jenis rumah.

  1. Dimanakah lokasi rumah yang boleh dipohon?

Pemohon boleh menyemak senarai projek rumah yang boleh dipohon di laman web LPHS http://lphs.selangor.gov.my

Peringatan ; Sila pastikan lokasi yang dipilih adalah mengikut mukim yang betul dalam sistem pendaftaran.

  1. Kenapa permohonan saya dalam Sistem Pendaftaran Rumah dikategorikan sebagai ‘DRAF’?

Pemohon yang masih belum melengkapkan sepenuhnya permohonan dalam Sistem Pendaftaran Rumah Selangorku akan diletakkan dalam kategori ‘Draf’. Pemohon perlu menyemak semula permohonan dengan melengkapkan maklumat yang wajib diisi dan dokumen dimuat turun yang diperlukan. Sekiranya pemohon gagal melengkapkan maklumat permohonan dan tidak berjaya dihantar dalam tempoh 14 hari, maka pendaftaran ini akan terpadam dan permohonan baru perlu dilengkapkan semula.

  1. Berapa lamakah permohonan saya untuk ditawarkan Rumah dan status masih dalam ‘SENARAI MENUNGGU’?

Pemohon dalam status ‘SENARAI MENUNGGU’ bermaksud pemohon dalam proses untuk ditawarkan rumah namun tertakluk kepada kriteria dan syarat kelayakan pemohon, jumlah permintaan daripada pemohon, stok unit rumah yang ada ditawarkan dan sebagainya yang mempengaruhi proses penawaran dan kelayakan pemohon. Selepas tempoh 2 tahun masih tiada keputusan tawaran maka pendaftaran permohonan baru perlu dibuat semula. Walaubagaimanapun, pemohon boleh menukar lokasi (mukim) permohonan sekiranya merasakan permohonan tersebut telah lama atau tidak berminat lagi.

  1. Apakah yang patut saya lakukan apabila saya ‘LAYAK DITAWARKAN’ Rumah ?

Pemohon yang layak ditawarkan Rumah Selangorku, pihak pemaju berkenaan akan menghubungi pemohon melalui surat pemakluman berhubung status kelayakan pemohon dengan menghendaki pemohon mengemukakan ‘Dokumen Sokongan’ yang diperlukan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS). Semua ‘Dokumen Sokongan’ pemohon yang telah lengkap akan dikemukakan oleh pemaju kepada pihak LPHS bagi tujuan semakan dan pengesahan sebelum surat tawaran dikeluarkan oleh LPHS. Pemohon boleh mendapatkan surat tawaran tersebut kepada pemaju berkenaan bagi tindakan selanjutnya.

  1. Bolehkah saya mendaftarkan permohonan saya sedangkan projek Rumah belum dilancarkan untuk jualan?

Pemohon boleh berdaftar bila-bila masa dan lokasi mengikut mukim yang dikehendaki walaupun permohonan pendaftaran dalam sistem LPHS bagi Rumah Selangorku belum dibuka. Penawaran nama pemohon akan dibuat setelah pemaju memenuhi syarat permohonan untuk didaftarkan projek mereka dalam sistem pendaftaran Rumah Selangorku.

  1. Bagaimanakah saya hendak mendapatkan katalaluan (password) disebabkan terlupa katalaluan?

Pemohon boleh mendapatkan katalaluan sementara dengan menghantar email ke alamat berikut;

Email ; [email protected]

Pemohon perlu menggantikkan kataluan sementara tersebut kepada kataluan baru oleh pemohon sendiri.

Pemohon juga boleh menghubungi terus ke nombor talian ; 03-5510 2177 atau 03-5510 2122 ext 118 / 119 bagi mendapatkan katalaluan sementara.

  1. Bagaimanakah cara untuk mengemaskini maklumat terkini saya setelah berjaya didaftarkan dalam Sistem Pendaftaran Rumah ?

Pemohon boleh mengemaskini sendiri dalam Sistem Pendaftaran Rumah Selangorku melibatkan perkara berikut ;

  • Pertukaran lokasi projek (mukim) ;
  • Pertukaran jenis Rumah Selangorku (B, C dan D) ;
  • Alamat pekerjaan atau surat menyurat pemohon
  • No Telefon

Jika melibatkan perubahan dari segi taraf perkahwinan, status pekerjaan, jumlah tanggungan dan pendapatan pemohon maka pemohon perlu mengisi borang yang disediakan di kaunter LPHS untuk pengemaskinian maklumat pemohon.

  1. Apakah permohonan saya akan dipertimbangkan sekiranya saya telah memiliki/pembelian kediaman rumah di luar Selangor?

Pemohon (suami/isteri) yang telah dikategorikan sebagai ‘LAYAK DITAWARKAN’ sahaja adalah wajib mengemukakan Salinan Perjanjian Jual-Beli berserta cukai tanah atau cukai pintu sebagai bukti pemilikan kediaman tersebut di luar Selangor. Bagi status permohonan dalam ‘SENARAI MENUNGGU’ tidak perlu dikemukakan dalam proses permohonan pendaftaran ini lagi.

  1. Adakah permohonan saya disenaraihitam sekiranya saya menolak tawaran Rumah yang ditawarkan?

Pemohon yang menolak tawaran akan menyebabkan nama pemohon disenaraihitamkan dalam Sistem Pendaftaran Rumah SelangorKu selama tempoh 2 tahun

Untung Orang Selangor, Bersegeralah Beli Rumah

Tiada alasan lagi untuk tidak membeli rumah, untung betul orang Selangor. Pihak Majalah Labur telah menghubungi pemaju-pemaju ini beberapa hari lepas dan mereka mengesahkan masih ada beberapa unit yang belum terjual.

Soalan Lazim (FAQ) di atas boleh didapati di laman web Sistem Pendaftaran Permohonan Hartanah Negeri Selangor.

Untuk senarai penuh skim Rumah Selangorku ini boleh rujuk di sini.

Sumber Asal: Wira Keyboard

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!