Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

Isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia bukanlah isu sehari dua dan kelihatan semakin parah sungguhpun Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah melaksanakan pelbagai dasar dan polisi baharu.

Isu ini boleh dikatakan turut berpunca daripada golongan milennial yang dilihat tidak berminat untuk komitmen jangka panjang seperti pembiayaan hartanah dari bank selama 30-35 tahun.

Baca : Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah di Malaysia

Masalah Pemilikan Hartanah Millennial Masalah Global

Setiap generasi
Punya citarasa sendiri
Gaya nan terkini
Irama muda-mudi
Fikir cara terbuka
Jangan pandang negatif saja
Inilah masaku
Biarku dengan ‘jeans’ biruku

Otai mesti ingat lirik lagu KRU ni.

Jangan terkejut jika anda mendapati isu pemilikan hartanah di kalangan anak muda atau milennial kian menjadi isu global dan tidak terbatas di Malaysia sahaja.

Berdasarkan laporan daripada Vox News pada Oktober 2018 juga menunjukkan, golongan millennial menghabiskan wang yang banyak untuk menyewa dan lebih berminat untuk tinggal di pusat bandar dengan jaringan pengangkutan awam berbanding kawasan luar bandar.

Bahkan di Hong Kong sendiri, anak muda di sana sudah berputus asa dengan pemilikan hartanah, dengan 54% anak muda berusia 18 tahun hingga 34 tahun tidak mempunyai sebarang perancangan memiliki hartanah di Hong Kong.

Laporan dari HSBC Global juga menjelaskan bahawa 69% golongan muda di seluruh dunia menghadapi masalah dalam mengumpul deposit untuk membeli hartanah pertama mereka.

Untuk rekod, harga apartmen 2 bilik dengan keluasan 1,000 kps di Singapura berada dalam lingkungan harga $800,000 sehingga $1 juta Singapore Dollar.

Keutamaan Anak Muda Telah Berubah

Pakar sosiologi menyimpulkan bahawa anak muda hari ini berdepan dengan krisis kewangan yang serius dan ini menjadi faktor utama mereka tidak berminat untuk komitmen pinjaman yang serius.

Baca : 8 Tips Didik Anak Mengenai Hartanah

Apa yang lebih penting di sini adalah, konsep kejayaan di kalangan anak muda hari ini adalah :-

  • Orang yang berjaya tidak membeli hartanah sebaliknya menyewa.
  • Kejayaan adalah apabila mereka mampu pergi melancong beberapa kali setahun, melakukan sukan ekstrem atau menubuhkan start-up!

Apa yang lebih mengejutkan adalah, anak muda hari ini tidak lagi mengutamakan kemakmuran dan kestabilan kehidupan, sebaliknya apa yang mereka inginkan adalah fleksibiliti dalam kewangan dan geografi.

“ Orang muda tak fikir panjang. Sikap suka menyewa, tangguh beli rumah berdepan risiko bayaran bulanan lebih besar disebabkan harga kediaman akan terus meningkat.”

Sewa Lebih Mudah Buat Anak Muda

Seiring dengan Revolusi Industri 4.0, anak muda kini melihat mereka tidak perlu lagi memiliki hartanah mahupun kereta.

Baca : Ke Arah Industri 4.0 : Mencetus Inovasi Sebenar dan Hasil Yang Nyata Buat Perniagaan di Malaysia

Untuk pengangkutan, mereka cenderung menggunakan khidmat e-hailing seperti Grab dan MyCar berbanding membayar ansuran bulanan Perodua Myvi untuk 5 atau 9 tahun.

SOCAR juga memberi peluang buat anak muda yang tidak mempunyai kereta untuk menyewa kereta secara harian, mingguan bahkan bulanan.

Begitu juga dengan hartanah di mana mereka kini mampu menyewa kediaman berbanding membuat komitmen jangka panjang.

Baca : Apa Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Yang lebih menarik adalah mereka mampu berpindah ke lokasi lain apabila mereka mendapat pekerjaan baru atau ingin menukar kawasan kejiranan yang lebih baik dan kondusif.

Penawaran Hartanah Tidak Selari Kehendak Pembeli

Perkara ini menjadi isu nasional sejak kebelakangan ini di mana para pemaju galak membina hartanah yang tidak signifikan dengan kehendak bakal pembeli di Malaysia.

The Edge pada Januari 2019 telah melakukan kaji selidik akan kriteria rumah yang ideal menurut rakyat Malaysia. Hasil kajian tersebut adalah luar biasa!

Rupa – rupanya, 74.1% rakyat Malaysia mahukan rumah yang berada di lokasi strategik dan 60.2% inginkan hartanah yang berstatus kediaman dan bukan komersil!

59.8% dari responden inginkan hartanah yang berpagar & lengkap dengan kemudahan dan 56.5% inginkan hartanah yang terletak berhampiran kemudahan pengangkutan awam.

Akhir sekali, 52.7% inginkan kemudahan rekreasi seperti futsal, padang bola sepak, trek jogging dan 40.1% ingin hartanah yang berada dalam lingkungan harga RM400,000 sehingga RM600,000.

Dengan congakan mudah sahaja kita dapat mengandaikan telah berlaku isu ketidaksepadanan antara penawaran dan permintaan dalam hartanah di Malaysia. 

Sungguhpun begitu, terdapat ramai anak muda di luar sana yang mempunyai kesedaran yang tinggi dan memiliki hartanah seawal usia 25 tahun!

Baca : 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah di Usia Muda

Kadar pemilikan hartanah di Bumiputera di Malaysia juga telah meningkat dengan dasar dan polisi dari Kerajaan seperti Home Ownership Campaign (HOC), penurunan cukai pada Jun 2018 dan sebagainya.

Soalnya di sini adalah, adakah harga rumah tidak selari dengan pendapatan isi rumah rakyat Malaysia atau penawaran hartanah dari pemaju yang tidak selari dengan permintaan dari bakal pembeli?

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA