Produk Tak Bagus atau Rakyat Malaysia Yang Tak Beli Hartanah?

Portal Housing Watch melaporkan setakat suku pertama 2020 yang lalu, sebanyak 163,011 unit kediaman di Malaysia dilaporkan tidak terjual.

Jumlah ini lebih tinggi berbanding data unit hartanah kediaman tidak terjual daripada tahun 2004 sehingga tahun 2015 yaqni sebanyak 71,472 unit.

Isu ini juga telah diulas pada 24 Disember 2020 yang lalu menerusi artikel Lambakan Hartanah Hari Ini Berpunca Dari 23 Tahun Yang Lalu.

Pada 4 Januari 2020 yang lalu, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) melaporkan 53% daripada penjawat awam yang menjadi responden dalam kaji selidik masih lagi menyewa dan tidak memiliki rumah sendiri.

42% responden mengakui yang kelayakan pinjaman hartanah mereka hanya layak untuk hartanah RM200,000 dan hanya 21.6% layak untuk hartanah RM270,000.

Menurut Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr. Mohd Afazanizam Abdul Rashid pula, kecenderungan pemaju membina rumah premium merupakan antara faktor ramai rakyat kurang mampu memiliki kediaman sendiri.

“Keadaan ini berlaku apabila penawaran dan permintaan tidak cekap, justeru berlaku lebihan penawaran rumah memandangkan apa yang mampu dibeli dan harga rumah ditawarkan tidak seiring.”

– Dr. Mohd Afazanizam

Mana silapnya?

Adakah salah rakyat Malaysia yang tidak membeli hartanah atau harga rumah?

Kajian menunjukkan terdapat pelbagai faktor yang kompleks menerangkan tentang isu ini sukar diselesaikan pada kadar segera.

Terdapat 5 punca yang dilihat mampu menjawab persoalan produk tak bagus atau rakyat Malaysia tak membeli hartanah.

1. Tawaran Hartanah Oleh Pemaju Hartanah

Angka hartanah high-rise yang tidak terjual adalah 53% daripada 142,950 unit kediaman pada suku keempat 2017 dan bakinya 47% adalah hartanah landed.

Angka ini terus meningkat kepada 68% pada suku kedua 2019. Dan pada suku pertama 2020, angkanya berada di paras 66% daripada 163,011 unit kediaman.

Data ini jelas menunjukkan bahawa rakyat Malaysia memang tidak mahukan rumah high-rise yang dijual di luar kemampuan kewangan mereka.

Kita sedia maklum bekalan bank tanah di pusat bandar terhad, tetapi membina ‘rumah burung’ dengan harga melebihi RM300,000 bukanlah solusinya.

2. Median Harga Rumah Di Malaysia

Sepanjang tahun 2019 yang lalu, median harga rumah baharu yang dilancarkan pemaju hartanah di Malaysia adalah pada paras RM417,262.

Manakala pada suku kedua 2020 pula, median harga rumah di Malaysia adalah pada paras RM290,000 menurut NAPIC (National Property Information Centre).

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Sungguhpun berlaku penurunan median harga rumah di Malaysia, angkanya masih lagi jauh daripada harga maksimum rumah mampu milik bernilai RM282,000 yang disarankan oleh Bank Negara Malaysia.

3. Keutamaan Telah Berubah

Pakar sosiologi menyimpulkan bahawa anak muda hari ini berdepan dengan krisis kewangan yang serius dan ini menjadi faktor utama mereka tidak berminat untuk membuat komitmen pinjaman yang serius.

Baca : Golongan Milenial Akan Beli Rumah Apabila 3 Perkara Ini Berlaku

Sewa menjadi alternatif yang lebih menguntungkan buat mereka kerana anak muda hari ini bukan sahaja ingin bebas daripada segi kewangan, tetapi juga bebas daripada segi lokasi.

Tahun 2018 menyewa di Gombak, 2019 di Damansara dan 2021 di Cyberjaya.

4. Gaji

Isu terbesar dalam pemilikan hartanah adalah masalah ketidakmampuan anak muda membeli rumah dengan kadar gaji semasa mereka.

Semua orang tahu bahawa kadar ketidakmampuan rakyat membeli rumah sendiri semakin meningkat tahun demi tahun.

Pada tahun 2008, gaji permulaan seorang graduan jurutera adalah sekitar RM2,500 dan pada tahun 2018, tangga gajinya adalah tetap sama sungguhpun selepas tempoh 10 tahun.

Peningkatan kadar gaji di Malaysia adalah sangat perlahan dan tidak selari dengan peningkatan harga rumah sebanyak 3% – 6.5% di Malaysia.

5. Trend Sewa Lebih Menguntungkan

Faktor utama kenapa tren sewa lebih menguntungkan adalah kerana berlakunya persaingan dalam hartanah di sesebuah kawasan.

Unit kediaman baru sukar untuk bersaing pada harga yang lebih tinggi dengan unit kediaman yang lama.

Ini menyebabkan banyak pemilik kediaman menurunkan kadar sewa sungguhpun tindakan ini mengakibatkan poket mereka berdarah setiap bulan.

Baca :  Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

Jika harga sewa ditetapkan terlalu tinggi, besar kemungkinan unit kediaman mereka tidak akan disewakan walaupun Covid-19 sudah selesai.

Kesimpulannya, adalah keterlaluan jika kita membuat kesimpulan bahawa rakyat Malaysia tidak mahu memiliki hartanah sendiri.

Kebanyakan rakyat Malaysia bergelut dengan tekanan wang yang kritikal dan melihat memiliki kediaman yang bukan mampu milik hanya impian dan cita-cita sahaja.

Gaya hidup beli dahulu bayar kemudian sebenarnya tidak sihat dan menjadi punca kepada tekanan kewangan kebanyakan rakyat Malaysia.

Hutang isi rumah rakyat Malaysia kini berada pada tahap 82.2% daripada kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sekaligus merupakan di antara yang tertinggi di rantau Asia.

Harga rumah baharu yang dilancarkan pemaju hartanah seawal tahun 2020 juga rata-ratanya adalah pada harga di bawah RM300,000.

Impaknya mungkin hanya boleh dilihat dalam masa seawal tahun 2022 nanti.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 14 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!