Kenapa Harga Saham Syarikat Evergreen Melonjak Naik Walaupun Kapal Tersebut Terkandas Di Terusan Suez?

Bulan lalu, dunia dikejutkan dengan sebuah kapal milik syarikat Taiwan yang tersekat di terusan yang paling sibuk di dunia. Ianya telah menyebabkan banyak kapal dagang terpaksa menangguhkan perjalanan mereka kerana tidak dapat melalui terusan tersebut.

Kejadian ini melibatkan syarikat perkapalan Evergreen dan telah menyebabkan Kerajaan Mesir kerugian sebanyak USD16 juta dalam tempoh satu hari dan berbilion dollar kepada syarikat lain.

Kredit Gambar: BBC

Kapal dagang yang berukuran 400 meter tersebut telah terbabas dan melintang di Terusan Suez. Kapal yang dipenuhi dengan muatan kontena tersebut telah menghalang laluan terusan tersebut selama 6 hari dan pelbagai usaha telah dijalankan untuk mengalih kapal tersebut bagi membenarkan laluan di terusan tersebut digunakan oleh kapal lain.

Sejarah Terusan Suez

Terusan Suez ini dibina pada kurun Ke-19 dengan idea seorang diplomat Perancis, Ferdinand De Lesseps. Pada ketika itu, Mesir berada di bawah Kerajaan Uthmaniyyah dan terusan tersebut dibina untuk memendekkan perjalanan di antara Laut Mediterranean dan Laut Merah.

Sebelum ini, kebanyakan kapal-kapal yang berlayar dari Barat ke Timur terpaksa mengelilingi Benua Afrika yang merupakan perjalanan yang sangat jauh.

Kredit Gambar: GIS

Dengan kebenaran yang diberi oleh Kerajaan Uthmaniyyah, diplomat Perancis tersebut telah membina terusan tersebut pada tahun 1859 dan mengambil masa selama 10 tahun untuk siap sepenuhnya.

Selepas siap, terusan ini telah menjadi laluan kapal dagang dunia yang sangat penting disebabkan masa dan jarak dapat dipendekkan. Terusan yang seluas 205 meter dan panjang berukuran 193 kilometer itu kini menjadi nadi ekonomi yang penting kepada Kerajaan Mesir.

Kenapa Harga Saham Evergreen Meningkat?

Peristiwa yang berlaku menimpa Evergreen di Terusan Suez ini telah menaikkan harga saham syarikat tersebut di pasaran saham. Apa yang berlaku dengan Evergreen ini merupakan benda yang pelik jika diteliti dengan betul.

Kebiasaannya harga saham syarikat akan jatuh jika ianya terpalit dengan berita atau sentimen yang negatif, tetapi apa yang berlaku kepada Evergreen adalah sebaliknya.

Kredit Gambar: Market Place

Secara umumnya, permintaan terhadap perkhidmatan yang melibatkan kapal pengangkut kargo ini telah naik secara mendadak.

Pengangkutan air yang melibatkan kapal pengangkut kargo telah mendapat permintaan yang sangat tinggi di pasaran dunia sejak awal tahun lagi.

Ini disebabkan trend pembelian online yang semakin meningkat dan China merupakan negara yang paling tinggi mengeksport barangan tersebut ke seluruh dunia.

Hal ini menyebabkan ramai pelabur berminat mendapatkan saham yang berasaskan pengangkutan kapal kargo kerana permintaan yang tinggi terhadap perkhidmatan tersebut pada ketika ini.

Walaupun syarikat Evergreen telah terkandas di Terusan Suez, ia tidak merubah pandangan para pelabur terhadap perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut.

Pada hari kejadian di mana kapal tersebut telah menyekat laluan di Terusan Suez, saham syarikat tersebut meningkat sebanyak 8%.

Denda Dikenakan Kepada Evergreen

Walaupun harga saham syarikat tersebut meningkat, Kerajaan Mesir telah mengeluarkan surat saman terhadap Evergreen kerana telah menghalang hampir 400 buah laluan kapal dagang dan merugikan Kerajaan Mesir daripada kutipan cukai terhadap kapal yang melalui terusan terbabit.

Mereka telah disaman sebanyak USD1 bilion.

Selain Evergreen, syarikat Shoei Kisen Kaisha yang merupakan syarikat yang bertangungjawab dalam menghasilkan dan memiliki kapal kontena yang disewa oleh Evergreen ini turut diheret bersama di dalam isu ini.

Setakat ini, kedua-dua syarikat ini masih belum mengeluarkan komen mengenai isu ini kerana perlu menjaga hubungan baik di antara mereka dengan Kerajaan Mesir bagi membolehkan mereka terus beroperasi di masa akan datang.

Kini, Kerajaan Mesir telah menghalang kapal kargo ini daripada keluar dari Terusan Suez sehingga syarikat yang bertanggungjawab membayar denda yang dikenakan kepada mereka.

Sumber Rujukan: Business Insider

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Apa Itu Evergrande? Dan Kenapa Ianya Terlalu Besar Untuk Gagal?

Pasaran saham satu dunia berada dalam keadaan berjaga-jaga apabila krisis syarikat gergasi China iaitu Evergrande menghadapi ujian besar minggu ini.

Syarikat pemaju hartanah yang paling banyak hutang di dunia ini bakal membuat bayaran sebanyak USD84 juta bagi bonnya pada hari Khamis, 23 September 2021.

Awal minggu baru ini, syarikat membuat pembayaran balik kepada para pelabur di dalam perniagaan pengurusan kewangan mereka dengan hartanah apabila mereka gagal untuk mencari wang tunai untuk membayar semula liabiliti syarikat.

Apa Itu Evergrande?

Ahli perniagaan Hui Ka Yan merupakan pengasas Evergrande, sebelum ini dikenali sebagai Kumpulan Hengda pada tahun 1996 di Guangzhou, China. Hari ini, Evergrande Real Estate memiliki lebih daripada 1,300 projek di lebih daripada 280 bandar di seluruh China.

Tetapi perniagaan Evergrande Group pada hari ini bukan setakat hartanah saja. Perniagaan mereka termasuklah pengurusan kekayaan, membuat kereta elektrik, makan dan minuman. Ia juga merupakan pemilik salah sebuah pasukan bolasepak terbesar di China – Guangzhou FC.

Menurut Forbes, Hui Ka Yan mempunyai kekayaan sebanyak USD10.6 bilion.

Kenapa Evergrande Bermasalah?

Kredit Gambar: CNN

Evergrande telah berkembang dengan sangat agresif sehingga menjadi salah sebuah syarikat terbesar di China dengan meminjam lebih daripada USD300 bilion.

Pada tahun lepas, Beijing telah mengenakan peraturan baru bagi mengawal jumlah yang dimiliki gergasi pemaju hartanah. Langkah baru ini telah mengakibatkan Evergrande terpaksa menawarkan hartanah mereka pada harga diskaun bagi memastikan adanya wang untuk perniagaan mereka mampu bertahan.

Sekarang, mereka menghadapi masalah untuk membayar faedah ke atas hutang yang dimilikinya.

Ketidaktentuan ini telah menyaksikan harga saham Evergrande jatuh 85% pada tahun ini. Bon yang dikeluarkan mereka juga telah diturunkan taraf oleh agensi penilaian kredit.

Apa Signifikan Kejatuhan Evergrande?

Ada beberapa sebab mengapa masalah Evergrande adalah sangat serius.

Pertama, ramai yang membeli hartanah yang dibangunkan Evergrande sebelum pembinaan bermula. Mereka telah pun membayar deposit dan berpotensi untuk rugi sekiranya ia terbengkalai.

Kemudian banyak syarikat yang berurusan dengan Evergrande. Syarikat pembinaan, rekabentuk dan pembekal bahan mentah kini berpotensi untuk rugi besar, yang boleh mengakibatkan mereka muflis.

Ketiga, kesan kepada sistem kewangan di China.

“Kemelut ini adalah meluas. Evergrande dilaporkan berhutang dengan 171 bank tempatan dan 121 syarikat lain,” kata Mattie Bekink yang merupakan seorang pakar ekonomi kepada BBC.

Sekiranya Evergrande bungkus, bank dan peminjam lain terpaksa beri pinjaman yang kurang. Ini boleh menjerumus kepada masalah kredit, di mana syarikat gagal untuk meminjam dengan kadar yang berpatutan.

Masalah kredit adalah berita buruk kepada ekonomi kedua terbesar dunia ini, kerana syarikat yang tidak boleh meminjam akan menjadi sukar untuk berkembang, atau dalam sesetengah kes akan menghentikan operasi.

Ini boleh menjejaskan kepercayaan pelabur asing, yang melihat China sebagai destinasi yang kurang menarik untuk meletakkan wang mereka.

Adakah Evergrande ‘Terlalu Besar Untuk Gagal’?

Disebabkan kemelut ini bakal memberi impak yang besar, sesetengah penganalisa menjangkakan bahawa Beijing akan campur tangan untuk menyelamatkan Evergrande.

Mattie Bekink juga berasa begitu: “Daripada membiarkan risiko kesan terhadap rantaian bekalan dan menimbulkan kemarahan pemilik rumah, kami berpendapatan kerajaan CHina akan mencari jalan untuk memastikan perniagaan teras Evergrande dapat diselamatkan.”

Ada juga yang berasa sebaliknya.

Evergrande tidak boleh bergantung kepada bantuan kerajaan sebaliknya perlu menyelamatkan dirinya sendiri. Ia juga selari dengan tindakan Beijing untuk mengekang hutang korporat, yang bermaksud bantuan berprofail tinggi akan memberi contoh yang tak baik.

Sumber Rujukan: BBC