Anak Muda, Jangan Tunggu Harga Rumah Turun

Orang yang ada ilmu, bila-bila masa dia boleh beli rumah.

Perdebatan tentang waktu yang paling ideal untuk beli rumah telah lama berlaku dan kelihatannya tidak akan reda dalam masa terdekat. Dari kedai mamak hinggalah ke seminar hartanah berbayar, ianya kelihatan seperti tidak akan berkesudahan.

Baca : Bila Masa Yang Sesuai Untuk Beli Rumah?

Dari pandangan seorang pelabur, waktu yang paling sesuai beli rumah sebenarnya adalah apabila harga rumah sedang turun atau murah.

Dan waktu yang sesuai untuk menjual semula rumah tersebut atas kapasiti pelaburan (flip) setentunya saat trend harga rumah sedang meningkat.

Satu Pihak Harga Rumah Turun, Satu Pihak Lagi Nak Harga Rumah Naik

Sebenarnya, tiada waktu yang tepat untuk beli rumah atau tidak beli rumah. Hartanah adalah satu keperluan asas semua manusia tidak mengira warna kulit dan latar belakang.

Sekiranya kita berkeras untuk menunggu sehingga harga rumah benar-benar jatuh, maka kita berkemungkinan bakal membeli hartanah lelong atau projek hartanah yang mempunyai kadar NPL yang tinggi.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Satu perkara yang kita perlu tahu adalah, harga rumah tidak akan jatuh tanpa sebab yang munasabah. Projek hartanah yang cemerlang biasanya akan habis terjual seawal soft launching.

Dan hartanah yang gagal biasanya akan menawarkan diskaun, cashback, rebat dan bermacam-macam taktik untuk melariskan hartanah tersebut agar pemaju hartanah tidak menanggung kerugian yang tinggi.

Trend Harga Rumah Turun Di Malaysia Adalah Mitos?

Untuk rekod, sepanjang 30 tahun bermula tahun 1988 hingga tahun 2018, wujud penurunan harga rumah di Malaysia.

Pada tahun 1998, purata harga rumah di Malaysia turun sebanyak -9.5% kerana Krisis Ekonomi Asia yang turut melanda Malaysia ketika itu.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Harga rumah jenis high-rise dan Semi-D juga mengalami penurunan masing-masing sebanyak 0.9% dan 1.4% pada tahun 2018 yang lalu.

Oleh yang demikian, penurunan harga rumah di Malaysia sebenarnya memang benar-benar pernah berlaku dan bukanlah mitos.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Tetapi, kenapa kita digalakkan untuk membeli rumah dan tunggu berbanding menunggu harga rumah untuk turun? Ini alasannya.

1. Lambakan Hartanah Di Bawah Harga Pasaran

Hari ini, wujud lambakan hartanah yang dijual di bawah harga pasaran (below market value). Maksud di bawah harga pasaran adalah pemilik hartanah atau pemaju hartanah ingin menjual hartanah tersebut lebih murah berbanding harga pasaran.

Contoh:-

Kondominium Evo Bangi dengan keluasan 750 kps ingin dijual pada harga RM280,000 sedangkan harga di pasaran adalah RM400,000.

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Kondominium Evo Bangi : RM400,000 (harga pasaran)

Harga jualan : RM280,000.

Diskaun : 30% daripada harga pasaran.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Dan sekiranya kita menyemak kediaman high-rise di portal online hari ini, wujud lambakan hartanah high-rise yang dijual di bawah harga pasaran khususnya di kawasan yang mempunyai lambakan bekalan hartanah jenis high-rise.

2. Entry Cost Rendah

Entry cost bermaksud kos untuk kita membeli sesuatu hartanah. Di antara pasaran undercon, subsale dan lelong, entry cost untuk pasaran undercon adalah yang paling murah.

Untuk rumah undercon, kita diwajibkan untuk membayar booking fee pada kadar yang ditetapkan pemaju.

Sekiranya permohonan pinjaman ditolak oleh pihak bank, booking fee akan dipulangkan kurang lebih satu bulan dari tarikh penyata bank.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Biasanya kos booking fee adalah RM500, RM1,000, RM3,000 atau RM5,000 bergantung kepada pemaju hartanah.

Kos pembelian hartanah undercon yang belum siap adalah lebih murah berbanding yang telah siap. Cumanya, kita perlu membayar progressive payment sahaja.

Sila jangan terkejut sekiranya kita mampu membayar booking fee menggunakan sistem QR Pay dari aplikasi e-Wallet seperti Fave!

3. Akses Pinjaman Mudah

10 tahun dahulu, kita mungkin terpaksa pergi ke 2-3 bank untuk mengetahui kadar faedah dan juga menghantar permohonan pembiayaan hartanah anda.

Hari ini, terima kasih kepada teknologi, kita mampu melakukan perbandingan kadar faedah bank dan membuat permohonan secara online.

Dari akses pinjaman pula, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menurunkan kadar OPR kepada 2.75% pada Januari 2020 yang lalu selain menggalakkan akses pinjaman kepada pembeli rumah pertama.

Baca : Impak Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Industri Hartanah

Buktinya, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang dilaksanakan pada Januari 2019 yang lalu telah berjaya menjual 28,000 unit kediaman bernilai RM21 bilion setakat November 2019.

Apa yang lebih membanggakan adalah hartanah bernilai RM21 bilion yang berjaya dijual adalah jauh melepasi sasaran jualan yang ditetapkan iaitu RM3 bilion.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Lebih daripada 70% pembeli rumah dari Kempen Pemilikan Rumah (HOC) adalah dari kalangan pembeli rumah pertama yang rata-ratanya adalah anak muda.

Natijahnya, jangan tunggu untuk harga rumah turun. Belilah rumah seawal yang mungkin dan tunggu untuk harga rumah naik. Ini kerana harga rumah tidak pernah tunggu sesiapa!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA