Kisah Kebangkitan Dan Kejatuhan Jenama Fesyen Terkenal J.Crew

Dalam hidup ini, kita tidak akan selamanya berada di atas. Ada masanya kita akan mengalami masa-masa suram dan berada di bawah. Begitu juga dalam dunia perniagaan.

Ada sesetengah perniagaan bermula dengan penuh susah payah sebelum berjaya. Dan ada juga yang terus melonjak naik sebelum jatuh terduduk.

Setiap perniagaan ada kisahnya yang tersendiri. Dan daripada kisah-kisah ini ada banyak perkara yang boleh kita pelajari.

Kali ini kami ingin kongsikan dengan anda kisah kegemilangan jenama fesyen terkenal dari Amerika Syarikat iaitu J.Crew sebelum mereka diisyhtiharkan bankrap.

J.Crew merupakan salah satu jenama fesyen yang terkenal di negara Uncle Sam. Ia diasaskan oleh Mitchell Cinader dan Saul Charles pada tahun 1947. Perniagaan mereka ini dinamakan sebagai Popular Merchandise.

Mereka menjual pakaian dengan harga yang berpatutan dengan mensasarkan kepada golongan wanita.

Pada tahun 1983, mereka mula melakukan strategi perniagaan baru iaitu dengan mengeluarkan katalog pakaian mereka yang pertama iaitu J.Crew. Jadi pelanggan tidak perlu lagi keluar dari rumah untuk ke kedai.

Mereka hanya perlu memilih pakaian yang mereka mahukan dari rumah dengan melihat katalog tersebut.

Walaupun harga pakaian mereka lebih murah berbanding dengan jenama popular yang lain, tetapi mereka bertindak bijak dengan menggunakan teknik fotografi dan juga layout majalah katalog mereka setanding dengan majalah fesyen terkemuka seperti Vogue.

Jadi ini memberikan gambaran kepada pengguna yang jenama fesyen J.Crew pasti tidak kurang hebat berbanding dengan jenama mahal yang lain.

Perniagaan mereka terus berkembang sehingga mereka mampu membuka cawangan butik mereka sendiri. Sebuah firma persendirian iaitu TPG Capital membeli sebanyak 88% saham J. Crew yang bernilai lebih $500 juta!

Sumber : Forbes

Mereka kemudiannya melantik Milliard “Mickey” Drexler sebagai CEO baru pada tahun 2003.

Di bawah kepimpinannya, J.Crew terus berkembang sehingga menjadi antara jenama yang paling digemari golongan muda. Bayangkan, syarikat ini berjaya menjana keuntungan sehingga USD1.7 billion pada 2007.

Selebriti terkemuka seperti bekas Wanita Pertama Amerika, Michelle Obama, Taylor Swift, Jenifer Love Hewitt dan Brooke Shields turut dilihat memakai pakaian jenama ini.

Sewaktu kegawatan ekonomi pada tahun 2008, J. Crew tidak menunjukkan tanda-tanda kemerosotan. Mereka terus mencatatkan keuntungan beratus juta. Tetapi, beberapa tahun selepas itu, mereka mula dikritik kerana terlalu eksklusif dan juga mahal.

Pengguna mula beralih kepada jenama lain yang sedang berkembang seperti Zara dan juga H&M yang menawarkan pakaian yang juga berkualiti tetapi pada harga yang jauh lebih murah. Pada tahun 2014, harga pakaian yang dikeluarkan mereka menjadi lebih mahal. Ini membuatkan jualan mereka merudum teruk.

Drexler mengambil keputusan meletak jawatan dan diganti oleh Jim Brett. CEO baru ini kemudian mengambil langkah drastik dengan menurunkan harga, menambah koleksi saiz besar dan mula menjual jenama mereka di Amazon.

Ini sebaliknya telah membuatkan jenama mereka kelihatan murah. Beliau kemudiannya meletak jawatan hanya selepas 16 bulan memegang jawatan tersebut.

Anda tahu berapa lama masa yang diambil untuk mencari siapa yang mahu menggalas jawatan penting itu di J.Crew? 15 bulan! Di saat Jan Singer memegang jawatan tersebut, dunia dikejutkan dengan wabak pandemik Covid-19.

Ini memburukkan lagi keadaan bagi J.Crew. Dengan bebanan hutang yang sangat tinggi, Singer mengumumkan bahawa mereka akan memfailkan kebankrapan bagi memastikan syarikat itu boleh meneruskan operasinya.

Sumber Rujukan: Business Insider

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Platform Simpan Duit Raya Anak

Setiap kali sambutan hari raya, pasti anak-anak akan mendapat duit raya. Namun adakah duit tersebut diuruskan dengan sewajarnya?

Duit raya anak perlu disimpan untuk memastikan keperluan mereka dapat dipenuhi pada masa akan datang.

Daripada anda terguna duit raya anak atau digunakan oleh mereka untuk sesuatu perkara yang tidak berfaedah, lebih baik anda menyimpannya ditempat yang sesuai. Bagi anda yang masih belum mempunyai medium atau tempat yang sesuai untuk menyimpan duit raya anak anda, jom kami kongsikan platform simpan duit raya anak yang selamat dan bermanfaat.

1. Simpanan ASB

Platform simpan duit raya anak yang terbaik adalah di Amanah Saham Bumiputera (ASB). Dengan simpanan ASB, duit yang disimpan akan mendapat dividen sehingga 6.50%. Di ASB juga, segala kepentingan anda diawasi oleh Amanah Raya Trustees Berhad dan diuruskan oleh golongan yang profesional.

Permodalan Nasional Berhad atau lebih dikenali dengan PNB juga telah memperkenalkan skim unit amanah terbaru, iaitu khas untuk bayi berumur 6 bulan ke atas. Jadi, anda boleh membuka akaun ASB untuk anak anda dan menyimpan semua duit rayanya sekarang juga!

2. Simpanan SSPN

Bagi anda yang ingin menitik beratkan kewangan pendidikan anak-anak, anda boleh menggunakan simpanan SSPN sebagai platform simpan duit raya anak. Dengan SSPN, banyak manfaat yang diperolehi dalam membiayai pendidikan tinggi anak kelak. Selain itu, ia juga mendapat perlindungan takaful dan dividen diatas simpanan tersebut. Sangat bermanfaat bukan?

3. Tukarkan Kepada Emas

Anda juga boleh menyimpan duit raya anak anda dengan menukarkannya kepada emas dalam pelbagai jenis bentuk. Antaranya simpanan emas, emas fizikal, syiling emas dinar, bar emas, emas online dan sebagainya. Dengan menukarkan kepada emas, ia dapat mengelakkan inflasi nilai matawang.

Selain itu, nilainya juga akan naik dari masa ke semasa dan sesuai untuk jangka masa yang panjang. Namun apa yang kurangnya, ia tidak sesuai untuk simpanan jangka masa pendek.

Baca Tutorial Beli Emas Secara Online

4. Menyimpan Di Bank

Cara ini boleh dikatakan antara cara simpan duit raya anak lebih selamat berbanding disimpan di rumah yang berkemungkinan berisiko dicuri atau hilang. 

Selain itu, simpanan yang dilakukan di bank berdaftar juga akan dijamin oleh Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM). Nak lagi bagus, anda juga boleh membuat simpanan tetap di dalam bank sehingga tempoh akaun tersebut matang untuk mendapatkan faedah yang dijanjikan.

5. Simpanan Tabung Haji

Selain itu, anda juga boleh menggunakan simpanan Tabung Haji sebagai platform simpan duit raya anak. Menariknya mengenai simpanan Tabung Haji ini adalah bahagian zakat simpanan akan dibayar oleh Tabung Haji dengan memotong jumlah wang di dalam akaun tersebut. 

Jadi, anda tidak perlu memikirkan zakat simpanan yang disimpan di dalam Tabung Haji. Mudahnya simpan duit raya di Tabung Haji.

6. Melabur Di Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Mahu duit raya anak anda bertambah? Anda boleh melaburkan wang tersebut di Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Dengan AHB, anda boleh mendapatkan faedah dalam pemilikan hartanah komersial di lokasi utama di Malaysia dengan tujuan menyediakan aliran pendapatan yang stabil dan konsisten. Selain itu, ia juga dapat mengekalkan modal pelaburan yang dilakukan.

Plaform simpan duit di AHB, anda boleh membuka akaun remaja AHB untuk anak anda apabila mereka berusia 3 bulan hingga 18 tahun ke atas. Modal minima serendah RM100 diperlukan untuk menyertai pelaburan AHB tersebut.

Akhir kata, platform di atas sememangnya antara platform yang terbaik dalam menyimpan duit raya anak anda. Jadilah ibu bapa yang bijak dalam menguruskan kewangan anak anda pada masa hadapan. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda dalam menemui platform simpan duit raya anak dengan sebaik-baiknya.

Jika ada masa, boleh juga baca: