Kisah Kebangkitan Dan Kejatuhan Jenama Fesyen Terkenal J.Crew

Dalam hidup ini, kita tidak akan selamanya berada di atas. Ada masanya kita akan mengalami masa-masa suram dan berada di bawah. Begitu juga dalam dunia perniagaan.

Ada sesetengah perniagaan bermula dengan penuh susah payah sebelum berjaya. Dan ada juga yang terus melonjak naik sebelum jatuh terduduk.

Setiap perniagaan ada kisahnya yang tersendiri. Dan daripada kisah-kisah ini ada banyak perkara yang boleh kita pelajari.

Kali ini kami ingin kongsikan dengan anda kisah kegemilangan jenama fesyen terkenal dari Amerika Syarikat iaitu J.Crew sebelum mereka diisyhtiharkan bankrap.

J.Crew merupakan salah satu jenama fesyen yang terkenal di negara Uncle Sam. Ia diasaskan oleh Mitchell Cinader dan Saul Charles pada tahun 1947. Perniagaan mereka ini dinamakan sebagai Popular Merchandise.

Mereka menjual pakaian dengan harga yang berpatutan dengan mensasarkan kepada golongan wanita.

Pada tahun 1983, mereka mula melakukan strategi perniagaan baru iaitu dengan mengeluarkan katalog pakaian mereka yang pertama iaitu J.Crew. Jadi pelanggan tidak perlu lagi keluar dari rumah untuk ke kedai.

Mereka hanya perlu memilih pakaian yang mereka mahukan dari rumah dengan melihat katalog tersebut.

Walaupun harga pakaian mereka lebih murah berbanding dengan jenama popular yang lain, tetapi mereka bertindak bijak dengan menggunakan teknik fotografi dan juga layout majalah katalog mereka setanding dengan majalah fesyen terkemuka seperti Vogue.

Jadi ini memberikan gambaran kepada pengguna yang jenama fesyen J.Crew pasti tidak kurang hebat berbanding dengan jenama mahal yang lain.

Perniagaan mereka terus berkembang sehingga mereka mampu membuka cawangan butik mereka sendiri. Sebuah firma persendirian iaitu TPG Capital membeli sebanyak 88% saham J. Crew yang bernilai lebih $500 juta!

Sumber : Forbes

Mereka kemudiannya melantik Milliard “Mickey” Drexler sebagai CEO baru pada tahun 2003.

Di bawah kepimpinannya, J.Crew terus berkembang sehingga menjadi antara jenama yang paling digemari golongan muda. Bayangkan, syarikat ini berjaya menjana keuntungan sehingga USD1.7 billion pada 2007.

Selebriti terkemuka seperti bekas Wanita Pertama Amerika, Michelle Obama, Taylor Swift, Jenifer Love Hewitt dan Brooke Shields turut dilihat memakai pakaian jenama ini.

Sewaktu kegawatan ekonomi pada tahun 2008, J. Crew tidak menunjukkan tanda-tanda kemerosotan. Mereka terus mencatatkan keuntungan beratus juta. Tetapi, beberapa tahun selepas itu, mereka mula dikritik kerana terlalu eksklusif dan juga mahal.

Pengguna mula beralih kepada jenama lain yang sedang berkembang seperti Zara dan juga H&M yang menawarkan pakaian yang juga berkualiti tetapi pada harga yang jauh lebih murah. Pada tahun 2014, harga pakaian yang dikeluarkan mereka menjadi lebih mahal. Ini membuatkan jualan mereka merudum teruk.

Drexler mengambil keputusan meletak jawatan dan diganti oleh Jim Brett. CEO baru ini kemudian mengambil langkah drastik dengan menurunkan harga, menambah koleksi saiz besar dan mula menjual jenama mereka di Amazon.

Ini sebaliknya telah membuatkan jenama mereka kelihatan murah. Beliau kemudiannya meletak jawatan hanya selepas 16 bulan memegang jawatan tersebut.

Anda tahu berapa lama masa yang diambil untuk mencari siapa yang mahu menggalas jawatan penting itu di J.Crew? 15 bulan! Di saat Jan Singer memegang jawatan tersebut, dunia dikejutkan dengan wabak pandemik Covid-19.

Ini memburukkan lagi keadaan bagi J.Crew. Dengan bebanan hutang yang sangat tinggi, Singer mengumumkan bahawa mereka akan memfailkan kebankrapan bagi memastikan syarikat itu boleh meneruskan operasinya.

Sumber Rujukan: Business Insider

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee