5 Cara Mudah Untuk Bebas Daripada Masalah Tunggu ‘Hari Gaji’

Ramai daripada kita pasti mengalami masalah kena tunggu hari gaji untuk settlekan bil-bil utiliti, sewa rumah, membeli barangan dapur dan sebagainya. Bila dan settle semua benda penting ini, gaji pula cukup-cukup sahaja untuk ‘survive’ sampai bulan depan.

Malah, ada juga yang terpaksa meminjam daripada keluarga dan rakan-rakan. Jadi, apakah cara terbaik untuk bebas daripada belenggu kewangan ini?

1. Sediakan Bajet

Masih ramai yang tidak memahami keperluan untuk menyediakan bajet bulanan. Bajet bulanan ini penting bagi memastikan kita tahu ke mana duit kita akan disalurkan bagi setiap bulan.

Jadi kita akan lebih bersedia serta mengetahui bahawa cukup atau pun tidak gaji pada bulan itu untuk cover perbelanjaan penting seperti bil, duit rumah dan sebagainya.

Jadi tak berlakulah masalah selepas shopping sakan, duit nak makan pun tak ada! Untuk kemudahan kita, sekarang terdapat banyak aplikasi mudah yang boleh kita muat turun bagi membantu dalam menyediakan bajet seperti Pocket Expense, Goodbudget dan Wally.

Boleh juga baca 5 Cara Untuk “HACK” Bajet Bulanan Bagi Yang Bujang.

2. Utamakan Hutang

Bila dah dapat gaji, jangan pula terus berbelanja besar dengan makan di tempat mewah, shopping dan sebagainya.

Langsaikan dahulu perkara penting seperti bayar bil-bil, sewa rumah, kereta, hutang PTPTN dan sebagainya. Kemudian, ambil sedikit daripada baki tadi untuk tujuan simpanan atau pelaburan jangka panjang.

Satu perkara harus diingatkan, jangan usik duit simpanan ini kecuali untuk perkara kecemasan sahaja! Selepas itu, lihatlah banyak mana lagi gaji kita yang tinggal.

Kalau masih ada lebihan untuk anda tengok wayang, makan di kafe atau sebagainya, silakan.

Bagi mereka yang nakkan tips yang lagi power, Nak Bebas Hutang? Ikut 7 Langkah Ini.

3. Belajar Berjimat

Bila kita dah buat senarai bajet tadi, tentu boleh nampak berapa banyak duit yang kita telah belanjakan dalam masa sebulan. Selepas itu, kita boleh belajar berjimat cermat dengan mengurangkan atau menghapuskan perbelanjaan yang tidak perlu.          

Sebagai contoh, jika kita melanggan pakej siaran televisyen berbayar, tetapi mungkin hanya menonton TV di hujung minggu sahaja. Itu pun selama beberapa jam. Jadi buat apa membazir? Hentikan sahaja langgan tersebut dan pilih cara lain yang lebih murah atau percuma seperti melanggan Iflix, Netflix atau pun tengok saja di Youtube.

Baca juga Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

4. Tambah Pendapatan

Zaman sekarang, melakukan dua, tiga jenis kerja bukanlah satu perkara asing lagi. Ini dilakukan untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Ada yang menjadi pemandu Grab atau pun menjual burger setelah tamat waktu kerja.

Kalau kita jenis suka duduk di rumah, mungkin boleh melakukan pekerjaan secara freelance seperti menulis, menterjemah, buat laman web, dan sebagainya.

Kalau nak duit lebih, kenalah berpenat sikit kan? Boleh juga rujuk 10 Idea Menyeronokkan Untuk Menjana Pendapatan Mengikut Personaliti.

5. Ubah Mentaliti

Wang bukanlah segala-galanya, tapi tanpa wang sukar untuk kita mendapatkan apa yang kita impikan untuk diri dan keluarga. Jadi untuk dapatkan kebebasan kewangan, kita disarankan supaya berbelanja kurang daripada pendapatan bulanan anda.

Ini bagi memastikan ada duit lebihan untuk tujuan simpanan atau pelaburan bagi setiap bulan.

Kalau boleh, gunakan sedikit simpanan tersebut untuk pelaburan jangka masa panjang. Ini bagi memastikan kita masih lagi mempunyai pendapatan pasif walaupun telah bersara.

Nak senang tak susah sebenarnya. Yang susah adalah untuk merealisasikannya. Tak rugi untuk bersusah-payah sedikit untuk kesenangan di masa hadapan.

Sumber Rujukan:
https://www.comparehero.my/money-tips/articles/hindari-belenggu-hari-gaji

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.