4 Jangkaan Trend Hartanah Sepanjang 2021

Awan mendung dalam industri hartanah nampaknya masih menebal menyebabkan suasana lesu dalam pasaran hartanah tempatan.

Masalah yang kompleks dan berpanjangan ini diburukkan lagi dengan kelembapan ekonomi global dan krisis kesihatan yang melanda.

“Tahukah anda, setakat suku ketiga 2020 yang lalu, kurang lebih terdapat 57,390 unit kediaman siap tidak terjual membabitkan hartanah kediaman, pangsapuri khidmat dan SoHo bernilai RM42.49 bilion.”

Memburukkan keadaan lagi adalah, apabila data menunjukkan yang 73% unit kediaman yang tidak terjual di Malaysia, berada dalam lingkungan harga RM250,000 ke atas.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch melaporkan bayaran pinjaman hartanah yang tertunggak oleh institusi perbankan meningkat kepada 7.6% pada September 2020 yang lalu dengan nilai RM636.5 billion.

Berdasarkan pemerhatian kasar penulis, pasaran undercon untuk tahun 2021 dijangka akan terus perlahan seperti tahun 2020.

Manakala pasaran subsale dan lelong akan lebih meriah kerana wujudnya tawaran – tawaran menarik di bawah harga pasaran.

Jadi, apakah trend hartanah sepanjang tahun 2021?

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Adakah industri hartanah akan mula pulih selepas vaksin COVID-19 sampai ke seluruh pelosok pusat kesihatan di Malaysia?

Tunggu dulu. Jangan terburu – buru.

Untuk tahun 2021, industri hartanah dijangka akan mengalami lima trend ini.

Samada trend tersebut memberikan tuah kepada pelabur hartanah, itu anda yang tentukan.

Jom kita tengok 4 jangkaan trend hartanah sepanjang 2021 ini.

1. Lambakan Tawaran Sewa

Dalam situasi hari ini, penyewa lebih untung berbanding pemilik rumah.

Hal ini kerana, pemilik bergelut mendapatkan penyewa rumah mereka dan berlaku peningkatan tawaran sewaan hartanah.

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Kesannya, berlaku penurunan kadar sewa rumah di sesetengah lokasi.

Perkara ini sudahpun terjadi seawal tahun 2013 lagi dan menjadi lebih parah menjelang tahun 2018 apabila banyak unit kediaman high rise seperti SoHo, servis apartmen dan servis residen siap.

2. Banyak Rumah Dilelong

Ekoran peningkatan kadar Non Performing Loan (NPL) yang semakin meningkat pada tahun lalu, banyak unit kediaman dijangka akan disita dan dilelong kerana pemilik tidak mempunyai kuasa modal (holding power) yang tinggi.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Hanya pelabur hartanah yang mempunyai kuasa modal sahaja yang mampu berdepan dengan situasi sulit ini.

3. Pinjaman Semakin Sukar

Ekoran kelembapan ekonomi domestik dan peningkatan inflasi, institusi perbankan telah mengetatkan syarat pinjaman hartanah.

Trend ini mula dilihat seawal tahun 2019 lagi apabila kadar keseluruhan kelulusan pinjaman perumahan di Malaysia adalah pada 74.6% sehingga akhir Jun 2019, lebih rendah berbanding kadar purata 76% pada 2014 hingga 2018.

Baca : Kadar Pinjaman Rendah Sepanjang 2020, Apa Dah Jadi?

Moratorium yang ditawarkan pihak bank merupakan signal terbesar yang ramai pemilik kediaman menghadapi kesukaran membuat ansuran pinjaman hartanah mereka.

4. Harga Rumah Terus Meningkat

Untuk rekod, kos bahan binaan untuk pembinaan projek hartanah meningkat setiap tahun. Sungguhpun pemaju berjaya mengurangkan kos bahan binaan, harga tanah di kawasan primer tetap meningkat saban tahun.

Kesannya, projek hartanah mendatang yang sedang dibina dan bakal dibina akan menjadi lebih mahal berbanding tahun – tahun sebelumnya.

Baca : Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor, Ini Faktanya

Penawaran harga unit kediaman mampu milik di Malaysia khususnya bandar – bandar utama seperti Lembah Klang, Johor Bahru, Georgetown dan Kota Kinabalu dilihat masih belum mampu mengikut saranan Bank Negara Malaysia iaitu pada tanda harga maksimum RM282,000.

Baca : Golongan Milenial Akan Beli Rumah Apabila 3 Perkara Ini Berlaku

Satu perkara yang anda perlu tahu, pemaju hartanah sukar menurunkan harga projek hartanah lebih – lebih lagi jika projek tersebut terletak di lokasi premium.

Adalah mustahil sama sekali untuk pemaju hartanah menjual unit kediaman di bawah harga kos.

Rumah mampu milik kekal sebagai falsafah utama industri hartanah dan dilihat solusi terbaik masa kini untuk pembeli hartanah di Malaysia.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-7-mac-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 21 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!