Industri Hartanah Diramal Pulih Menjelang Tahun 2022

Selepas gelombang Covid-19 kembali mengganas pada September 2020 yang lalu, industri hartanah seakan mati semula apabila aktiviti jual beli hartanah tersekat ekoran SOP yang dikuat kuasakan Kerajaan.

Sungguhpun PENJANA dilihat sebagai pemangkin dalam merancakkan lagi pasaran hartanah, usaha ini ternyata tidak memberi kesan yang begitu besar.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Semenjak Mac 2020 yang lalu, banyak industri yang terkesan sehingga 100% ekoran krisis kesihatan yang melanda dunia.

“Tahukah anda, KDNK Malaysia turun 17.1% pada suku kedua tahun 2020 dan terendah semenjak tahun 1998 dengan nilai penurunan -11.2%.”

Di antara industri yang terkesan secara langsung dengan COVID-19 adalah minyak mentah, pelancongan dan perkhidmatan.

Apa yang pasti, pertumbuhan ekonomi yang lembap dan kadar pengangguran yang tinggi hari ini ditentukan sepenuhnya oleh vaksin COVID-19.

Pasaran dilihat hanya akan mula pulih apabila wujud sentimen positif di kalangan orang awam khususnya dalam pasaran hartanah.

Baca : Kadar Pinjaman Rendah Sepanjang 2020, Apa Dah Jadi?

Dengan situasi ekonomi dan kesihatan hari ini, orang awam dijangka hanya akan mula membelanjakan wang mereka selepas selesai proses vaksinasi.

Sementara itu, pemain utama dalam industri hartanah perlu mempunyai kuasa modal yang besar untuk terus bertahan kerana tahun 2021 dijangka hanya penerus kepada tragedi tahun 2020.

Setakat sembilan bulan pertama 2020, berlaku penurunan jumlah transaksi dan nilai hartanah jenis kediaman. Masing-masing pada angka 14.3% dan 14.8%.

Manakala transaksi hartanah dan jumlah juga jatuh pada angka 15.8% dan 21.6% setakat suku ketiga 2020.

Apa yang lebih merisaukan adalah, unit kediaman tidak terjual di seluruh negara telah meningkat sebanyak 14.8% menjadi 57.390 unit dengan nilai RM42.49 bilion.

Malaysia pada hari ini sedang berdepan dengan krisis perumahan yang kritikal di mana berlaku kekurangan 1 juta rumah mampu milik di Malaysia ekoran masalah penawaran hartanah yang tidak selari dengan permintaan.

Baca : Menurut Pakar, 4 Cara Ini Mampu Selesaikan Isu Rumah Mampu Milik

Dan pasaran hartanah jenis pejabat menjunam jatuh kerana semua orang kini bekerja dari rumah ekoran krisis kesihatan yang melanda.

“Kadar penghunian hartanah jenis pejabat pada tahun 2020 adalah sekitar 70% sahaja dan terendah dalam sejarah”

Masalah yang sama masih lagi belum mampu diselesaikan. Harga rumah masih lagi belum mencapai paras mampu milik yang disyorkan BNM yaqni RM282,000.

Baca : Bolehkah Industri Hartanah Malaysia Diselamatkan?

Lambakan hartanah tidak terjual di seluruh negara khususnya Johor, Selangor dan Kuala Lumpur juga dilihat akan terus meningkat.

Tangga gaji rakyat Malaysia juga perlu dinaikkan seiring dengan peningkatan inflasi dan kos sara hidup.

Menjelang tahun 2022 apabila semua orang ‘kebal’ dari virus COVID-19, kita menjangkakan orang ramai akan kembali bekerja di pejabat.

Baca : Perubahan Cara Berbelanja Sepanjang Covid-19

Pasaran hartanah juga dijangka akan kembali rancak kerana ramai bakal pembeli menangguhkan hasrat mereka untuk membeli rumah ekoran krisis kesihatan.

Akhir kata, nasib ekonomi domestik dan periuk nasi rakyat Malaysia hari ini ditentukan oleh vaksin COVID-19.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 28 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.