6 Tips Lulus Pembiayaan Bank Dengan Mudah

Melalui sedikit sebanyak pengalaman yang lepas dalam menguruskan pembiayaan, ramai prospek pembeli terutamanya yang bekerja sendiri, sukar untuk lulus pembiayaan bank. Walaupun mereka mempunyai sumber pendapatan yang kukuh dan wang yang banyak.

Ada banyak sebab mengapa bank tidak meluluskan pembiayaan kita dan ada banyak sebab juga mengapa bank senang nak luluskan pinjaman rumah anda.

Berikut merupakan beberapa tips mudah terutamanya bagi yang bekerja sendiri/berniaga yang berhasrat untuk memiliki rumah sendiri suatu hari nanti.

Jom kita tengok 6 tips untuk lulus pembiayaan bank dengan mudah.

1. Simpanan Yang Mencukupi

Bank sangat suka kepada peminjam yang mempunyai pinjaman yang banyak. Bukan setakat bank boleh pinjam duit anda, malah bank berasa selamat jika ada apa-apa yang berlaku ke atas pendapatan anda, sekurang-kurang mempunyai bantuan kewangan lain.

Berapa jumlah yang cukup? Sekurang-kurangnya jumlah 6 bulan bayaran ansuran pinjaman yang anda mohon.

Kalau ansuran bulanan adalah RM1,000, maka kita perlu ada RM6,000 dalam simpanan. Lagi bagus kalau kita ada 12 kali lebih banyak daripada ansuran bulanan.

Kalau tak cukup simpanan, bagaimana pula kita nak bayar kos-kos lain jika pembiayaan tersebut sudah diluluskan nanti?

APA YANG PERLU KITA BUAT? Lampirkan kesemua penyata simpanan terkini anda (Tabung Haji, ASB dan sebagainya)

Baca: 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah

2. Baki Yang Cukup Dalam Akaun

Pastikan kita mempunyai baki yang mencukupi sementara menunggu gaji bulan depan. Apa yang dimaksudkan dengan baki yang mencukupi?

Contoh ringkas; katakanlah esok hari gaji, hari ini masih mempunyai baki belanja, RM100 ke, RM50 ke.

Janganlah lagi 15 hari nak gaji, baki duit ada lagi RM10. Ini kes dah habis korek dah nih. Kes tengah bulan dah kering. Sedih dan haru.

Bank pun takut nak lulus pembiayaan kita. Kalau kita jenis yang siap-siap asingkan duit anda ke akaun yang lain, lampirkan buktinya iaitu penyata bank untuk akaun simpanan tersebut.

Baca: 7 Tabung Simpanan Yang Perlu Ada. Mulakan Sekarang!

3. CCRIS Yang Cantik

Di antara salah satu kriteria yang bank lihat semasa permohonan pembiayaan rumah adalah rekod CCRIS kita. Setiap kali bank proses permohonan pinjaman kita, mereka akan periksa sistem CCRIS (Central Credit Reference Information System).

CCRIS, yang diuruskan oleh Bank Negara, akan menyediakan maklumat pembayaran hutang si peminjam untuk tempoh 12 bulan terakhir. Laporan ini termasuklah:

  • Pinjaman/ Pembiayaan rumah atau komersial
  • Pinjaman sewa beli kereta
  • Kad kredit
  • Pinjaman peribadi atau lain-lain.

Kalau kita lambat bayar atau ada tunggakan ansuran bulanan bagi setiap hutang yang dibuat, peluang permohonan kita untuk ditolak adalah tinggi. Pastikan rekod CCRIS hanya tertera nombor ‘0’ sahaja. Elakkan ada nombor selain daripada ‘0’.

Jangan terlepas tarikh akhir pembayaran pinjaman. Bayar awal sebelum tarikh akhir setiap bulan. Selain itu juga, periksa item No.2 iaitu Special Attention Account (SAA).

Jika ada apa-apa yang tersenarai di dalam ruangan SAA, pastikan kita selesaikan dan lampirkan sekali surat pelepasan semasa permohonan dibuat.

Nak lebih selamat, kita dapatkan laporan CCRIS secara online sebelum membuat sebarang permohonan pembiayaan perumahan.

Baca: eCCRIS – Laporan Kredit di Hujung Jari

4. Skor Kredit Mesti Mantap

Bank akan menolak permohonan pembiayaan jika Scoring anda rendah. Ada yang disebabkan oleh banyak kad kredit dan telah menggunakan kad kredit tersebut sehingga 60% daripada had kredit. Dah lah guna sampai habis limit, bayar pun asyik minimum (5%) sahaja.

Selain itu, ada beberapa faktor yang menyumbang kepada score yang rendah, seperti:

  • Pajakan Ar-rahnu yang banyak
  • Peminjam mempunyai banyak pinjaman peribadi tertera dalam CCRIS, walaupun DSR masih rendah
  • Peminjam mengambil banyak meminjam dalam masa setahun; ambil pinjaman sewa beli kereta, pinjaman peribadi, kad kredit dan pembiayaan rumah, walaupun bayaran ansuran bulanan yang cantik
  • Peminjam sudah berumur lebih 40 tahun, masih bujang, dalam CCRIS hanya mempunyai satu hutang kad kredit sahaja dan sekarang dia nak buat pinjaman rumah

Baca: 4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

5. Dokumen Yang Lengkap Dan Terkini

Pastikan kita menghantar dokumen permohonan yang lengkap dan dokumen tersebut mestilah yang terkini. Kalau boleh jangan hantar dokumen yang asas sahaja, hantar semua dokumen yang menunjukkan pendapatan dan jualan perniagaan kita.

Bank minta penyata bank dan gaji untuk 3 bulan, kita beri 6 bulan. Bila bank minta untuk 6 bulan, kita beri setahun punya penyata.

Pertama, pihak bank tak perlu tanya anda banyak kali suruh hantar dokumen yang belum lengkap atau dokumen yang agak lemah. Keduanya, memudahkan pihak bank untuk mengetahui betapa konsistennya pendapatan kita dan berapa banyak, senang nak lulus permohonan kita nanti.

Baca: Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker

6. Tahu Dan Semak Kelayakan

Penting untuk kita belajar pengiraan DSR untuk tahu berapa harga rumah yang boleh dibeli dengan gaji kita. Kalau dah tahu kemampuan, maka kita pilihlah rumah yang bersesuaian.

Bagi lebih menyakinkan dan memastikan anda akan lulus pinjaman rumah anda, dapatkan bantuan beberapa orang pegawai bank (berlainan bank) untuk memeriksa kelayakan pinjaman kita. (Pre-check).

Ada dokumen yang belum cukup, sempat lagi untuk dicukupkan. Kalau pendapatan cukup-cukup makan atau ada masalah dengan CCRIS, sekurang-sekurangnya mereka boleh menasihati kita terlebih dahulu sebelum anda membeli.

Baca: Layak Beli Rumah, Tapi Belum Tentu Mampu

Jamel Driller
Pelabur dan Perunding Hartanah
https://mjayproperty.com/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Industri hartanah di Malaysia sepanjang tahun 2019 menyaksikan adegan turun naik yang dinamik dan juga satu anjakan pertumbuhan positif dalam penjualan hartanah di Malaysia.

Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah yang produktif dalam membantu kedua – dua pihak pemaju dan pembeli.

Caranya adalah dengan menyelesaikan lambakan hartanah tidak terjual dan membantu pembeli rumah pertama melalui beberapa inisiatif dan kempen.

Baca : Belanjawan 2020 : Industri Hartanah Bakal Terima Impak Positif

Penyelidikan yang mendalam dan teliti tentang permasalahan dan solusi juga rancak diperbincangkan bukan sahaja di peringkat tertinggi bahkan sehingga ke pihak bawahan.

Di antara laporan penyelidikan hartanah yang paling popular telah  dikeluarkan sepanjang tahun 2019 adalah daripada Khazanah Research Institute (KRI), Bank Negara Malaysia (BNM), Real Estate & Housing Developers (REHDA) dan Demographia International.

Untuk rekod setakat November 2019, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) telah membantu pertumbuhan hartanah terjual dengan penjualan membabitkan 28,000 unit hartanah pelbagai kategori yang berjumlah hampir RM21 bilion.

Bahkan impak positif dalam industri hartanah tidak terbatas menerusi kempen HOC sahaja. Berikut merupakan rumusan dalam industri hartanah sepanjang tahun 2019.

1. Home Ownership Campaign (HOC)

Mula dilaksanakan pada 1 Januari 2019 yang lalu dan berakhir 30 Jun 2019. Dek kerana permintaan yang memberangsangkan dari pembeli rumah, kempen ini telah dilanjutkan ke 31 Disember 2019.

Baca : Pembiayaan Hartanah Dilanjutkan Sehingga 40 Tahun. Bagus Ke Tak?

Kempen ini diumumkan pada Belanjawan 2019 November yang lalu dan direncanakan oleh Real Estate & Housing Developers (REHDA) bertujuan untuk membantu pemaju menjual lambakan unit hartanah yang tidak terjual dan membantu pembeli rumah pertama membeli rumah pada harga yang lebih murah.

Menerusi kempen HOC, pembeli rumah akan dikecualikan daripada kos duti setem, mendapat diskaun, rebat dan cashback dengan pembelian hartanah yang didaftarkan dengan HOC.

Duti setem dan kos perjanjian pinjaman juga diketepikan untuk RM1 juta yang pertama harga hartanah dan pinjaman hartanah bernilai sehingga RM2.5 juta.

2. Kenaikan Penjualan Hartanah

Buat julung kalinya, prestasi penjualan hartanah di Malaysia pada tahun 2019 meningkat dan semakin pulih semenjak tahun 2015.

Berdasarkan data dari National Property Information Centre (NAPIC), urusan jual beli hartanah telah melonjak pada tahun 2019 kepada 160,172 transaksi dengan nilai RM68.3 bilion berbanding hanya 149,862 transaksi pada 2018 dengan nilai RM67.7 bilion

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

“Tahukah anda, prestasi penjualan hartanah di Malaysia meningkat 6.9% pada suku pertama 2019 berbanding suku pertama 2018.”

Rumah kediaman daripada jenis kondominium yang berharga RM200,000 hingga RM300,000 yang dikategorikan sebagai rumah mampu milik yang tidak terjual adalah lebih tinggi berbanding rumah kediaman mewah berharga RM1 juta ke atas.

3. Semakan Semula Kadar RPGT

Dalam usaha untuk menurunkan pasaran tidak terjual kediaman dan bilangan hartanah yang tidak terjual, Kerajaan telah menyemak semula kadar Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) yang turut dikenali sebagai RPGT.

Baca : Fahami  4 Jenis Cukai Yang Ada Di Malaysia

Semakan semula ini bermaksud menambah baik layanan kadar CKHT dengan menetapkan nilai pasaran pada 1 Januari, 2013 sebagai harga pemerolehan harta tanah bagi harta tanah yang diperoleh sebelum 1 Januari, 2013 berbanding 1 Januari 2000 yang ditetapkan sebelum ini untuk tujuan pengiraan CKHT.

Baca : Hapuskan Intensif Cukai Yang Dah Lapuk

Di antara pengecualian CKHT adalah :-

  • Pengecualian keuntungan daripada penjualan hartanah kediaman sekali seumur hidup kepada individu.
  • Pengecualian keuntungan hasil penjualan hartanah kepada ahli keluarga.
  •  Hartanah di bawah RM200,000 akan dikecualikan daripada CHKT.
  •  10% keuntungan atau RM10,000 bagi setiap transaksi (yang lebih tinggi nilai) juga tidak dikenakan cukai

5. Hartanah RM600,000 – RM1 juta Untuk Warga Asing

Ini merupakan inisiatif yang paling kontroversi sepanjang tahun 2019 apabila Kerajaan menurunkan nilai ambang bagi kediaman high-rise di kawasan bandar kepada RM600,000 sahaja berbanding RM1 juta kepada warga asing.

Baca : Nak Beli Hartanah Luar Negara? Ambil Tahu 4 Perkara Ini Dulu

Inisiatif ini dikritik hebat oleh ramai pihak termasuk Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM) yang mengatakan tindakan ini hanyalah solusi jangka pendek dan hanya menunjukkan Kerajaan lebih mesra pemaju berbanding kepentingan rakyat Malaysia sendiri.

Sungguhpun begitu, Tun Dr Mahathir menegaskan bahawa warga asing hanya boleh memiliki rumah high-rise di Malaysia sebagai rumah percutian dan mereka tidak sesekali akan ditawarkan kerakyatan Malaysia.

Untuk rekod, hartanah kondominium dan pangsapuri tidak terjual setakat suku kedua 2019 bernilai RM8.3 bilion.

6. Skim Rent-To-Own (RTO)

Skim ini membantu golongan B40 khususnya anak muda untuk membeli hartanah gara – gara tidak berupaya membayar 10% deposit dan kesukaran mendapatkan akses pinjaman pembiayaan hartanah mereka.

Apa yang menarik tentang skim ini adalah, pembeli rumah mampu menggunakan skim ini untuk membeli rumah pertama pada harga sehingga RM500,000.

“Antara skim yang berada di pasaran adalah SP Setia FlexKey, Skim Smart Sewa Selangor, PR1MA Rent-To-Own (RTO) dan HouzKEY Maybank.”

Dalam bahasa mudah, kita menyewa rumah tersebut untu satu tempoh dan harga yang dipersetujui. Selepas itu, rumah itu boleh dijadikan rumah kita.

Akan tetapi, kadar sewaan bulanan skim ini adalah lebih tinggi berbanding pasaran kerana sebahagian wang dimasukkan ke dalam dana untuk membeli rumah tersebut.

Ini adalah kelebihan Skim Pembiayaan Sewa Beli (RTO) :-

  • 0% Deposit
  • Pengecualian Duti Setem
  • Beli harga mengikut tarikh kontrak, jual pada harga pasaran.

Pasaran hartanah untuk tahun 2020 dijangka terus berdepan dengan cabaran dalam menyelesaikan lambakan hartanah tidak terjual sedia ada di pasaran.

Pemaju hartanah juga wajar membina lebih banyak rumah dalam kurungan harga RM282,000 ke bawah dan mengikut harga yang sesuai untuk dibeli mengikut saranan BNM.

Diharapkan semoga Kerajaan kekal melaksanakan skim-skim dengan usaha sama pemaju hartanah dalam merangsang perkembangan industri hartanah bagi kepentingan pembeli.

Selagi isu golongan B40 tidak menerima kenaikan gaji yang setimpal dengan kadar inflasi dan kos sara hidup, selagi itulah kadar pemilikan hartanah Bumiputera kekal di takuk lama.

Iklan

Beli Rumah Secara Joint Venture (JV)? Ini Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Joint Venture atau perkongsian dalam pelaburan hartanah merupakan satu teknik yang popular di Malaysia, dengan objektif membeli sebuah hartanah dan menjana pendapatan daripadanya.

Caranya mungkin melalui sewaan harian hasil daripada Airbnb, sewaan bulanan dan tahunan kepada penyewa jangka masa panjang, atau pun sebagai satu pelaburan jangka panjang untuk dijual pada satu tempoh matang.

Teknik yang akan dikupas dalam artikel ini adalah berkenaan joint venture dalam pelaburan hartanah untuk pelaburan jangka masa panjang.

Biasa Kita Dengar Syarikat Saja Yang Joint Venture

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Trend membeli rumah secara joint venture ini sinonim dengan pelabur hartanah yang membeli pada harga murah, dan menjualnya semula apabila hartanah dan lokasi telah matang pada harga yang lebih tinggi.

Krisis ekonomi dan ketidakstabilan politik di Malaysia menyukarkan pelabur-pelabur hartanah memohon pembiayaan pinjaman hartanah daripada bank.

Oleh itu, kebanyakan pelabur hartanah mengambil langkah proaktif dan kreatif dengan memanfaatkan orang lain untuk tujuan pelaburan hartanah.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Ada yang membuat joint venture dengan pasangan hidup, ibu bapa, rakan-rakan atau pun sesama pelabur hartanah sendiri.”

Contoh paling mudah adalah Ali, Lim dan Kumar bersama-sama mengeluarkan modal untuk membeli sebuah rumah teres berkembar di Nilai pada tahun 2010.

Mereka bersama-sama bersetuju untuk menjual rumah teres tersebut selepas 10 tahun yakni pada tahun 2020 selepas lokasi dan hartanah tersebut benar-benar matang dan mampu dijual pada kadar 10% – 30% daripada harga pembelian pada tahun 2010.

Baca : Simpan 7 Tahun, Tuai 7 Tahun

Sementara menunggu tempoh matang 10 tahun yang mereka telah tetapkan, mereka menyewakan hartanah tersebut pada penyewa yang bekerja di sekitar Nilai, Sepang dan Putrajaya.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Lain orang lain cara perkongsiannya. Ada yang mengeluarkan modal dan mengharapkan rakan kongsi mengeluarkan masa dan tenaga dan sebaliknya.

Bila kita bercakap tentang pelaburan, risiko untuk berlaku kegagalan dan kerugian adalah sangat tinggi.

Cara untuk mengurangkan risiko untuk rugi dan juga mendapat untung hasil dari pelaburan melalui kaedah JV ini adalah dengan:

  • Kajian mendalam terhadap hartanah dan lokasi.
  • Tanggungjawab setiap rakan kongsi yang terlibat.
  • Strategi pelaburan.

Kelebihan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Pixabay from Pexels

Bajet Hartanah Lebih Besar

Andaikan gaji kita RM3,000 dengan kadar Debt Service Ratio (DSR) 25% dan layak untuk membeli sebuah rumah pada harga RM225,000.

Baca : Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Dengan melakukan joint venture dalam pelaburan hartanah, kita mampu membeli rumah pada harga yang lebih tinggi untuk tujuan pelaburan hartanah.

Perkongsian Kos Dan Cukai

Kos awal pembelian sebuah hartanah seperti duti setem, kos guaman dan juga kos lain seperti management fee, sinking fund, deposit TNB, cukai tanah, cukai pintu dan cukai pentaksiran hartanah mampu dikongsi bersama rakan kongsi yang lain.

Baca : 9 Bajet Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Lebih ramai rakan kongsi kita, lebih banyak kos dan cukai yang boleh dikongsikan untuk dibayar secara bersama.

Perjanjian Yang Sah

Disebabkan kita mempunyai objektif yang jelas, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebuah syarikat perkongsian.

Atau pun boleh sekurang-kurangnya membuat kontrak bertulis di antara setiap rakan kongsi akan pelaburan hartanah jenis joint venture yang kita akan lakukan bersama mereka.

Kalau membuat joint venture dengan ahli keluarga atau pasangan hidup, mereka mungkin agak keberatan untuk menandatangani surat perjanjian ini dan beranggapan surat perjanjian tersebut tidak perlu kerana bergantung kepada faktor percaya di antara satu sama lain.

Namun melalui cara ini, ianya mampu mengelakkan kita daripada ditipu rakan kongsi atau pun dikejar pegawai LHDN atas kesalahan tidak mengisytiharkan harta.

Konsultansi Undang-Undang Percuma

Kebanyakan yang menceburkan diri dalam pelaburan hartanah secara joint venture ini bukanlah broker kampung atau baru sehari dua berkecimpung dalam industri hartanah.

Mereka mempunyai kenalan dari ejen hartanah, pegawai LHDN, pegawai bank dan juga peguam hartanah.

Kekurangan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Hilang Kelayakan Pelepasan RPGT

Apabila membuat pelaburan hartanah dengan teknik joint venture, kita berisiko tinggi untuk kehilangan peluang untuk mendapatkan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau RPGT.

Oleh itu, kita terpaksa menanggung kos yang tinggi sekiranya berhasrat untuk menjual hartanah tersebut dalam tempoh kurang daripada lima tahun.

Masalah Kewangan

Apabila salah seorang rakan kongsi menghadapi masalah kewangan, ianya secara tidak langsung telah menganggu wang aliran tunai rakan kongsi yang lain.

Kita mungkin terpaksa menggunakan modal yang lebih untuk kos-kos bulanan dan tahunan dari hartanah yang telah dibeli.

Visi Yang Berbeza

Dalam sebuah kapal tidak boleh ada dua orang nakhoda. Setiap rakan kongsi mempunyai visi yang berbeza daripada pelaburan hartanah tersebut.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Ada yang ingin untung dalam masa singkat dan ada yang ingin untung dalam masa panjang. Pastikan kita mencari rakan kongsi yang satu ‘kepala’ dan mudah dibawa bincang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Masalah Kepercayaan

Apabila melibatkan soal wang, masalah kepercayaan pasti muncul walaupun kita membuat perkongsian bersama pasangan hidup atau keluarga.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kerap kali pelaburan hartanah melalui joint venture ini lingkup kerana masalah kepercayaan di antara rakan kongsi.

Sentiasalah berterus terang, jujur dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab anda sebagai rakan kongsi.

Pelaburan hartanah dengan cara joint venture ini memang kedengaran menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

Tetapi hanya apabila kita mempunyai rakan kongsi yang berkongsi visi dan kepercayaan yang sama.

Baca : Hibah Sebelum Hiba Ketahui Perbezaan Hibah Faraid dan Wasiat

Jangan terlalu seronok apabila bank meluluskan loan rumah, kerana saat itulah kita dan rakan kongsi yang lain akan diuji.

Sebagai penutup, sentiasa sediakan payung sebelum hujan. Pastikan kita mempunyai kontrak bertulis berdasarkan perkongsian ini dan lakukan hibah hartanah seawal mungkin bagi mengelakkan salah laku sekiranya berlaku kematian di antara rakan kongsi.

Iklan

5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Lupakan seketika tentang isu Covid-19, kerana apa yang akan dikongsikan dalam artikel ini memerlukan anda menggunakan imaginasi dalam membayangkan suasana sebuah township atau bandar terancang.

Ramai yang sedia maklum pada hari ini, terdapat banyak township yang telah dibina dan sedang dibina dari pelbagai pemaju hartanah di luar Lembah Klang dek kepadatan penduduk yang tinggi dan harga tanah yang terlalu mahal.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Tahukah anda, sebelum pemaju hartanah melakukan aktiviti pecah tanah dan memasang cerucuk besi untuk membina sebuah township, mereka perlu menilai trend dan merangka elemen penting yang bakal mencorakkan konsep sesebuah township.

Township yang bermaksud pembandaran dalam Bahasa Malaysia, merupakan satu proses mengubah kawasan luar bandar yang tidak berpenghuni atau kurang berpenghuni menjadi sebuah bandar.

Pembandaran juga berlaku gara-gara penempatan sebuah bandar menjadi bandar yang lebih besar dan kompleks dengan kepadatan penduduk yang lebih tinggi.

Jika anda lihat Desa Park City yang dibina pada tahun 1999 dengan keluasan 473 ekar, elemen yang diketengahkan pemaju adalah inovasi dan komuniti yang mesra, selamat dan sihat.

Manakala Eco Majestic dengan keluasan 1,089 ekar yang terletak di Semenyih pula mengenengahkan konsep kawasan mesra hijau dengan taman dan tasik rekreasi dengan sistem keselamatan maksimum yang dikawal oleh polis.

Baca : Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

“Tahukah anda, proses pembandaran berlaku dengan pesat di seluruh negeri di Malaysia pasca merdeka dengan penglibatan Kerajaan dan pemaju swasta dalam memenuhi permintaan bangunan, pengangkutan, penempatan dan fungsi-fungsi lain sebuah kawasan.”

Akan tetapi trend di setiap negara adalah berbeza dan sangat bergantung kepada keperluan manusia di negeri atau negara tersebut.

Contoh terdekat adalah di Australia di mana dapur rumah semakin kecil kerana trend memasak di dapur bersama keluarga semakin kurang popular.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Di Malaysia pula, banyak kediaman high-rise yang ‘hilang’ balkoni rumah. Faktor keselamatan adalah isu utama.

Kesannya, dobi layan diri menjadi popular dan keperluan penghuni kediaman ‘high-rise’ kerana kebanyakan JMB high-rise tidak membenarkan penghuni menyidai baju.

Jom kita tengok 5 trend yang bakal mencorakkan township sesebuah kawasan di Malaysia.

1. Aksesibiliti

Trend utama yang memainkan peranan dalam pembentukan sebuah township adalah jarak kediaman tersebut dengan pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM, BRT atau stesen bas henti-henti.

Dengan perkembangan penggunaan perkhidmatan e-hailing, kawasan ‘pick up dan drop-off’ point e-hailing juga penting dalam pembentukan sebuah township.

Hal ini kerana, kenderaan peribadi kini bukanlah menjadi satu keperluan sebaliknya dilihat sebagai satu kehendak terutamanya kepada golongan bandar.

2. Persekitaran Hjau

Bermula awal tahun 2010, isu pemanasan global telah menjadi isu yang kritikal di Malaysia. Ini dapat dilihat dengan langkah yang diambil pemaju hartanah yang membangunkan township dengan konsep persekitaran hijau bebas tenaga.

Penggunaan pemanas air solar dan penggunaan kaca berbanding batu-bata sebagai sumber cahaya semula jadi semakin popular.

Hari ini, township-township yang baru dilancarkan mempunyai banyak taman dan tanaman hijau.

3. Teknologi

Kita mungkin boleh hidup tanpa makan dan minum untuk 3 hari, tetapi belum tentu kita boleh hidup tanpa Wi-Fi selama 3 hari.

Dengan kemajuan teknologi hari ini, kebanyakan pemaju hartanah telah membawa teknologi ke satu tahap baru dengan menggunakan kunci automatik dan fungsi face recognition.

Setiap township yang dibina juga diwajibkan untuk mempunyai akses telekomunikasi bagi memudahkan penghuni mendapat akses internet berkelajuan tinggi.

4. Transit Oriented Development

Konsep transit oriented development (TOD) adalah menjadikan satu bangunan atau premis sebagai pusat kepada pendidikan, pusat beli-belah, kediaman mahu pun pusat ibadat.

Kedengaran agak mustahil, tetapi konsep ini telah pun dilaksanakan oleh pemaju MKH Land menerusi Saville Cheras dan Mah Sing Group menerusi projek D’ Sara Sentral.

Konsep TOD ini tidak terbatas kepada bangunan high-rise sahaja tetapi turut melibatkan projek landed sungguhpun angkanya tidak banyak.

5. Sekuriti

Rata-rata pembeli unit kediaman township adalah golongan berpendapatan RM9,620 ke atas atau lebih dikenali sebagai T20 dalam kumpulan pendapatan isi rumah yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia.

Golongan ini mahukan sebuah kediaman dan komuniti yang selamat dan di sini pentingnya konsep Guarded and Gated (GAG).

Konsep GAG menjadi popular seawal tahun 2008 dan menjadi suatu fenomena dalam industri perumahan negara.

Perkembangan trend ini berlaku khususnya di kawasan Lembah Kelang, Pulau Pinang dan Johor Bahru; jelas membuktikan bahawa sambutan penduduk kepada pembangunan skim ini semakin meningkat, malah telah menjadi trend dalam pemilikan hartanah kediaman.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Natijahnya, keselesaan tetap menjadi keutamaan dalam pembentukan sebuah tonwship. Jarak dan lokasi kini bukan lagi isu utama dengan perkembangan perkhidmatan e-hailing dan kemajuan pengangkutan awam khususnya di Lembah Klang.

Semoga pemaju hartanah tidak meminggirkan golongan B40 dan M40 dengan membina township mampu milik dan bukan kediaman high-rise sahaja.

Sumber Rujukan:

Iklan

Nak Beli Hartanah Luar Negara? Ambil Tahu 4 Perkara Ini Dulu

Pernah terfikir untuk migrate keluar dari Malaysia? Atau pernah terfikir untuk membuat pelaburan hartanah di luar negara?

Baru-baru ini pun, telah keluar laporan berkenaan Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik, dan sudah pastinya ramai yang teruja untuk membeli hartanah di luar negara.

Rakyat Malaysia yang migrate ke bandar-bandar utama Asia Pasifik seperti Sydney, Melbourne, Tokyo, Seoul dan juga Singapura kian meningkat tahun demi tahun.

Untuk artikel ini, kami akan berkongsikan tips-tips terkini untuk anda yang ingin membeli hartanah di Australia dan Singapura; memandangkan kedua-dua negara ini adalah pilihan paling popular rakyat Malaysia.

Kenapa Australia Dan Singapura?

Membeli hartanah atas kapasiti di Australia telah menjadi popular di kalangan pelabur hartanah asing sejak tahun 1990-an lagi kerana pulangan pelaburan yang tinggi dan faktor ekonomi dan politik di Australia yang stabil.

Sungguhpun begitu, terdapat beberapa sekatan yang dikenakan kerajaan Australia untuk membeli hartanah di sana bergantung kepada visa dan status kediaman.

Begitu juga dengan Singapura yang menjadi hub utama Asia dan destinasi pilihan ramai pelabur asing yang ingin melabur atau sekurang-kurangnya mempunyai portfolio hartanah di rantau Asia Tenggara.

Akan tetapi, percaturan di Singapura sedikit berbeza dengan Australia di mana kos sara hidup yang tinggi, polisi kerajaan yang meningkatkan harga hartanah dan juga harga hartanah yang mahal.

Walaupun begitu, Singapura kekal menjadi destinasi popular untuk syarikat global dan individu untuk melabur. Hal ini tidak lain kerana, lokasinya yang strategik dan ekonomi yang stabil.

Kalau nak tahu, Orang Malaysia Kedua Terbanyak Beli Hartanah Di Singapura, Selepas China. Jom kita ambil tahu 4 perkara ini kalau nak beli hartanah luar negara, terutamanya Australia dan Singapura.

1. Jenis Hartanah

Tiada sekatan untuk kita melabur di dalam hartanah jenis kediaman seperti townhouse, kluster dan teres di Australia.

Hartanah jenis komersial seperti ruang pejabat, kilang, runcit dan logistik juga terbukti membawa pulangan yang lumayan dalam pelaburan hartanah di Australia.

Kebanyakan pelabur asing membuat pelaburan dan membangunkan hartanah jenis hotel, kelab malam, ladang komersial dan kediaman.

Berbeza dengan Singapura di mana warga asing mempunyai sekatan dalam pembelian hartanah.

Warga asing boleh membeli hartanah strata samada sudah siap atau sedang dibangunkan seperti kondominium dan servis residen tanpa kelulusan kerajaan Singapura.

Hartanah kurang daripada 6 tingkat tidak boleh dibeli oleh warga asing.

Untuk hartanah landed pula, terdapat sekatan untuk membeli hartanah jenis teres, banglo dan semi-detached dan warga asing perlu mendapat kebenaran dari kerajaan Singapura terlebih dahulu.

Warga asing juga tidak boleh membeli sebarang unit HDB dan HDB merupakan hak eksklusif warga Singapura sahaja.

“HDB adalah Housing Development Board seperti program Rumah Mampu Milik di Malaysia.”

2. Cukai

Warga asing yang bukan penduduk tetap dan pemegang visa sementara yang ingin membeli hartanah di Australia, wajib mendapat kebenaran daripada Foreign Investment Review Board (FIRB) sebelum membeli hartanah di Australia.

Cukai yang ditetapkan oleh FIRB bergantung kepada nilai hartanah atau tanah yang dibeli.

No Nilai Hartanah Cukai
1 $1 juta ke bawah $5,700
2 $1 juta ke $1,999,999 $11,500
3 $2 juta ke $2,999,999 $23,100
4 $3 juta ke $3,999,999 $34,600
5 $4 juta ke $4,999,999 $46,200
6 $5 juta ke $5,999,999 $57,700
7 $6 juta ke $6,999,999 $69,300
8 $7 juta ke $7,999,999 $80,900
9 $8 juta ke $8,999,999 $92,600
10 $9 juta ke $9,999,999 $104,100
11 $10 juta ke atas Bergantung kepada FIRB
12 Tanah Pertanian Bergantung kepada FIRB

Warga asing yang ingin membeli hartanah di Singapura wajib membayar duti setem dan juga cukai tambahan sebanyak 20% untuk semua jenis hartanah.

No Harga Kadar Duti Setem
1 $180,000 yang pertama 1%
2 $180,000 seterusnya 2%
3 $640,000 seterusnya 3%
4 Baki (untuk hartanah kediaman sahaja) 4%

3. Bagaimana Nak Mula?

Jika anda bercadang untuk membeli hartanah di Australia, anda boleh mulakan dengan mencari Conveyancer (Penyiar) dan peguam untuk membantu urusan guaman anda.

Conveyancer yang nak dilantik perlu berada dari daerah yang sama dengan daerah hartanah yang ingin dibeli.

Tugas mereka adalah membantu kita melengkapkan carian hartanah, membantu proses pindah milik dan mengkaji semula kontrak sebelum kita menandatanganinya.

Selain daripada itu, kita boleh dapatkan khidmat broker hartanah yang berpengalaman dalam membantu warga asing untuk membeli hartanah di Australia.

Akhir sekali, kita boleh mendapatkan khidmat akauntan dan ejen hartanah untuk melicinkan lagi proses dokumen. Ejen hartanah tersebut boleh bantu untuk menyelesaikan segala proses jual beli hartanah di Australia, tanpa kita perlu pergi ke Australia.

Di Singapura pula, 75% rakyat di sana menggunakan khidmat ejen hartanah untuk sebarang proses jual beli hartanah.

Bagi warga asing pula, kita disarankan untuk mengupah peguam tempatan yang berkelayakan dalam urusan jual beli hartanah di Singapura.

Tugas peguam adalah untuk merangka kontrak, melakukan carian untuk mengesahkan butiran mengenai harta dan pemilikannya, serta memastikan harta itu tidak akan terjejas oleh sebarang projek infrastruktur utama di masa hadapan.

Peguam juga bertanggungjawab untuk melakukan screening dari pihak penjual, bagi mengelakkan kita daripada menjadi mangsa penipuan.

4. Pembiayaan / Pinjaman

Untuk pembiayaan hartanah di Australia, ianya sangat bergantung kepada status visa anda.

Terdapat kadar yang berbeza untuk pemohon bukan pemastautin dan penduduk tetap. Kita boleh mendapatkan sehingga 80% pinjaman daripada nilai hartanah anda.

This image has an empty alt attribute; its file name is Nak-Beli-Hartanah-Luar-Negara-Ambil-Tahu-4-Perkara-Ini-Dulu7.jpg

Seperti di Malaysia, bank di Australia turut menawarkan jenis pinjaman Variable Home Loan, Fixed Rate Loan dan Flexi Home Loan.

Kadar perbandingan dari 3.17% sehingga 8.17%. Manakala kadar faedah pula dari 2.94% sehingga 7.49%.

Manakala di Singapura pula, mereka mempunyai bank yang khusus bagi membantu warga asing untuk membeli hartanah di sana.

UOB (United Overseas Bank) merupakan salah satu bank terbesar di Singapura yang menawarkan pembiayaan khusus untuk warga asing.

Manakala DBS (Development Bank Singapore) adalah bank terbesar di Singapura dengan lebih daripada empat juta pelanggan di Singapura sahaja.

Kita perlu membayar ‘option fee’, apabila anda bersetuju untuk membeli rumah, iaitu deposit 1%, dan ini bermaksud anda berhak untuk membeli harta itu selama dua minggu. Dalam tempoh dua minggu ini, anda perlu membayar baki 9% lagi untuk menyelesaikan pembayaran deposit anda.

Jika kita bukan di Singapura, kita mungkin perlu membayar deposit dari luar negara. Ini bermakna kita perlu membuat pemindahan wang antarabangsa.

Peluang Terbuka Luas Untuk Kita Melabur Hartanah Luar Negara

Ada yang ingin membeli hartanah di luar negara atas tujuan untuk migrasi, pelaburan hartanah dan juga untuk mempelbagaikan portfolio.

Walau apapun alasan dan tujuan kita, kita digalakkan untuk meminjam dari panel bank di negara tersebut. Elakkan daripada memohon pinjaman dari bank Malaysia untuk proses pembelian hartanah di luar negara.

Kadar faedah dan kadar pertukaran mata wang asing yang tinggi akan meningkatkan lagi kos anda.

Jika kita tetap ingin membeli dan memohon pembiayaan dari Malaysia, boleh gunakan aplikasi penghantaran wang dengan kadar caj yang minimum.

Semoga yang berhasrat untuk membeli hartanah di luar negara berjaya!

Sumber Rujukan:

  1. TransferWise
  2. Singapore Expats
  3. Home Loan Expats
  4. Telegraph UK
  5. Open Agent
Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!