Lima Tumpuan Utama Pelabur Pasaran Global Pada Minggu Ini (20–24 Januari 2020)

Pasaran saham Amerika Syarikat (AS) ditutup tinggi pada hari Jumaat lepas (17 Januari 2020) disokong oleh peningkatan kaunter-kaunter telekomunikasi, utiliti dan teknologi.

Pada penutupan Bursa Saham New York (New York Stock Exchange), indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) naik 0.17% mencapai paras tertinggi dalam sejarah, sementara S&P500 menokok 0.39% dan Indeks komposit Nasdaq naik 0.34%.

Bukan di Amerika Syarikat sahaja, bahkan pasaran saham Asia juga ditutup positif pada akhir dagangan minggu lalu berikutan termeterainya perjanjian perdagangan fasa satu antara AS dan China. Sentimen pasaran global bertambah baik dua hari sebelum kedua-dua negara memeterai perjanjian apabila Amerika Syarikat mengeluarkan China daripada senarai negara pemanipulasi matawang.

Sentimen bertambah baik pada hari Jumaat apabila China merekodkan pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan pada tahun 2019 dengan kadar 6.1%. Ia sekaligus memacu matawang Yuan lebih tinggi selepas pengukuhan yang disokong oleh keyakinan dalam isu perdagangan.

Minggu ini pula akan menjadi satu lagi tempoh yang sibuk kepada pemain-pemain pasaran dengan beberapa bank pusat utama dunia bakal menetapkan dasar monetari. Selain itu, Presiden Donald Trump juga akan bercakap di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland. International Monetary Fund (IMF) pula membentangkan ramalan terbaru ekonomi global pada hari Isnin (20 Januari 2020).

Presiden Trump akan berucap di Davos pada hari Selasa (21 Januari). Selepas ketegangan dengan China surut, pemerhati pasaran sedang meneliti sebarang isyarat ketegangan perdagangan antara AS dengan Eropah.

Dengan termeterainya perjanjian dagang AS-China, tumpuan juga akan beralih ke Wall Street dengan banyak lagi syarikat-syarikat besar teknologi, perbankan dan industri akan membentangkan laporan pendapatan mereka.

Terdapat juga banyak data ekonomi yang akan dikeluarkan pada minggu ini di mana tumpuan akan lebih terarah pada hari Jumaat (24 Januari 2020). Tiga negara terbesar dunia akan menerbitkan laporan sektor pembuatan dan perkhidmatan iaitu Amerika Syarikat, Zon-Eropah dan Britain.

Pasaran agak senyap pada awal dagangan minggu ini dengan pasaran Amerika Syarikat ditutup bersempena dengan cuti umum Hari Marthin Luther King. Namun, pasaran minyak mentah dikejutkan dengan lonjakan harga berikutan risiko geopolitik yang melibatkan Libya dan Iraq di Timur Tengah.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Ramalan Ekonomi Global Oleh IMF

International Monetary Fund (IMF) dilihat kurang optimis dalam ramalannya kali ini dengan memberi amaran jangkaan ekonomi di masa hadapan masih lemah dan tiada isyarat jelas menunjukkan ia akan berakhir. Institut yang berpangkalan di Washington itu pada Oktober 2019 mengunjurkan pertumbuhan ekonomi 3.4% untuk tahun 2020 dan mengkaji semula ia kepada 3.3% dalan ramalan kali ini.

Ketua Penganalisa Ekonomi IMF, Gita Gopinath berkata, “Unjuran pemulihan pertumbuhan ekonomi kekal tidak menentu. Ia banyak bergantung kepada pemulihan dalam negara-negara pesat membangun (emerging markets) dengan pertumbuhan di negara maju telah stabil.”

IMF juga menjangka bank-bank pusat akan terus menyokong ekonomi untuk terus bertumbuh tetapi bimbang dengan perang dagang yang mungkin meletus semula antara AS dan China. Kini pasaran juga sedang memerhatikan ketegangan antara Amerika dan Zon Eropah.

Secara keseluruhan, IMF dilihat kurang yakin dengan potensi pertumbuhan ekonomi di masa hadapan dengan banyak lagi isu-isu global menghambat ekonomi termasuk risiko geopolitik. Ia menyarankan dunia agar bekerjasama dan kerajaan-kerajaan terus menyokong pemulihan ekonomi yang memberi manfaat kepada semua.

2. Retorik Presiden Donald Trump

Selepas perjanjian dengan China dimeterai, kini tumpuan terarah kepada potensi ketegangan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan Eropah. Trump akan berucap dalam forum ini pada hari Selasa (21 Januari 2020) di mana ia akan menjadi perhatian pasaran jika beliau ada menyebut tentang isu perdagangan dengan Eropah.

Sebelum ini Trump telah menuduh Eropah sebagai antara pemanipulasi matawang di mana Switzerland, Jerman, Itali dan Ireland termasuk dalam senarai negara yang memanipulasi matawang mereka agar mendapat manfaat dari segi perdagangan. Kesemua negara-negara terbabit mempunyai lebihan perdagangan dengan Amerika Syarikat.

Perbicaraan tentang ‘Pemecatan Trump’ juga akan bermula pada minggu ini dengan Dewan Senat akan membuka perdebatan pada hari Selasa (21 Januari 2020). Presiden Trump telah memilih Kenneth Starr yang pernah menyiasat Bill Clinton dan Profesor Undang-Undang dari Universiti Harvard, Dershowitz sebagai peguam bela beliau.

Trump dikaitkan dengan salah guna kuasa dengan memberi tekanan kepada kerajaan Ukrain untuk mengumumkan siasatan terhadap anak musuh politiknya Joe Biden dari Parti Demokrat.

3. Penetapan Dasar Monetari Bank Pusat Utama

Bank of Japan (BoJ), Bank of Canada (BoC) dan European Central Bank (ECB) dijadualkan bermesyuarat pada minggu ini bagi mengemaskini dasar monetari di negara masing-masing.

Bank pusat Jepun itu akan menetapkan dasarnya pada hari Selasa (21 Januari 2020) yang mana dijangka mengekalkan dasar sedia ada. Bank pusat Kanada pula akan mengeluarkan kemaskini dasar mereka pada hari Rabu (22 Januari 2020) yang mana dijangka tiada perubahan yang akan dibuat kepada dasar semasa.

ECB pula mengadakan mesyuaratnya yang pertama pada dekad ini dan akan menerbitkan keputusan majlis mesyuarat pada hari Khamis (23 Januari 2020). Ia juga dijangka mengekalkan kadar faedah dan program pembelian bon sedia ada di mana pasaran akan lebih memberi tumpuan kepada mesyuarat ECB akan datang.

4. Laporan Pendapatan Di Wall Street

Sektor perbankan pada minggu lalu menunjukkan permulaan yang kukuh pada suku keempat di Wall Street. Minggu ini lebih daripada 40 syarikat yang tersenarai di dalam indeks S&P 500 akan mengeluarkan laporan pendapatan.

Laporan oleh Netflix, Intel dan Texas Instrument pada minggu ini dilihat mewakili keseluruhan laporan pada suku keempat tahun 2019 dengan sesetengah pelabur bimbang dengan sebarang isyarat buruk yang akan menekan Wall Street dari paras tertinggi.

Netflix akan menjadi tumpuan kerana ia adalah syarikat pertama dalam kumpulan ‘FAANG’ yang akan menerbitkan laporan. Pelabur mahu melihat sama ada Netflix dapat menyerap persaingan sengit dalam industri penstriman yang diketuai gergasi hiburan Walt Disney. Disney+ dilihat sebagai pesaing terbesar Netflix sejak dilancarkan pada April tahun lalu dengan saham Netflix jatuh 8% sejak tempoh tersebut.

Pelabur juga akan melihat lebih daripada hanya laporan pada suku keempat iaitu apakah yang diperkatakan oleh syarikat tentang unjuran dan perancangan pelaburan mereka di masa hadapan selepas termeterainya perjanjian AS-China fasa satu.

5. Prestasi Semasa Ekonomi Eropah, UK Dan Amerika Syarikat

Laporan data Purchasing Manager Index (PMI) di Eropah akan bermula di Perancis dan Jerman sekitar pukul 4.30 petang pada hari Jumaat (24 Januari 2020) dan diikuti dengan data keseluruhan Zon Eropah pada pukul 5 petang pada hari yang sama.

Petunjuk aktiviti ekonomi di masa hadapan ini penting untuk diperhatikan kerana ia melambangkan prestasi semasa ekonomi di negara yang menerbitkan data ini. Data sebelum ini secara keselurhannya menunjukkan kenaikan di Zon-Eropah kecuali sektor pembuatan Jerman. Data merekodkan bacaan 43.7 jauh di bawah bacaan pertengahan 50 yang memisahkan antara kemelesetan dan pertumbuhan dalam sektor tersebut.

Bacaan PMI sektor pembuatan Jerman akan diteliti pada minggu ini kerana negara ini mewakili peratusan ekonomi paling besar di blok Eropah.

United Kingdom juga akan mengeluarkan data PMI pada hari sama pukul 5.30 petang, sementara Amerika Syarikat pada pukul 10.45 malam.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The Ting Hai Effect, Fenomena Luar Biasa Yang Menggemparkan Pasaran Saham Hong Kong

Terdapat satu peribahasa dalam etnik Zhuang di China yang berbunyi seperti ini ‘八月雷公唤,五谷掉一半。(Bet nyied duzbyaj hemq, haeux gwn saet it buenq)’ atau dalam bahasa Melayu bermaksud lebih kurang seperti ‘Guruh pada bulan Ogos, akan mengurangkan hasil tuaian di penghujung tahun’.

Kami akan berkongsi satu fenomena unik yang berlaku dalam pasaran saham Hong Kong, iaitu fenomena Ting Hai Effect. Ianya juga dikenali sebagai The Adam Cheng effect.

Fenomena ini telah memberi impak yang sukar dijelaskan kerana mampu menyebabkan kejatuhan mendadak pasaran saham setiap kali filem atau siri televisyen yang dibintangi oleh pelakon Hong Kong tersohor, Adam Cheng dilancarkan.

Fenomena yang luar biasa ini masih menjadi topik perbuatan yang popular di kalangan broker saham, walaupun impak Ting Hai effect bermula pada tahun 1992 selepas drama televisyen The Greed of Man disiarkan di Hong Kong.

Siri televisyen The Greed of Man pada awalnya ditayangkan di saluran TVB Hong Kong. Jalan cerita drama ini berlatarbelakangkan pasaran saham Hong Kong.

Watak utama dalam drama siri ini menampilkan plot perjalanan hidup yang sangat dramatik, dengan tujuan mengaut kekayaan yang tidak terhingga melalui perdagangan saham.

Ting Hai (watak utama yang dilakonkan oleh Adam Cheng) watak antagonis mengaut kekayaan yang tidak terhingga bersama empat orang anaknya dengan membuat short selling terhadap pasaran saham ketika Bear Market sedang berlaku.

Dalam drama tersebut, orang ramai yang terlibat dengan dunia saham telah merana dan muflis akibat pasaran saham yang mengalami fasa penurunan. Namun bukan bagi keluarga Ting Hai, mereka meneruskan kekayaan demi kekayaan dalam dunia saham.

Sehinggalah muncul watak protagonis Fong Chin-bok (Sean Lau).

Apabila Ting Hai mati, empayar kekayaan keluarga beliau musnah kerana gagal diteruskan oleh empat orang anaknya.

Kredit Gambar: SCMP

Pada mulanya, The Ting Hai effect berlaku setiap kali The Greed of Man atau sekuelnya ditayangkan oleh stesen TV Hong-Kong. Kita dapat perhatikan bahawa fenomena tersebut juga berterusan setiap kali filem baru atau siri televisyen yang dibintangi oleh Adam Cheng dilancarkan.

Namun begitu, terdapat juga fenomena The Ting Hai effect tidak berlaku. Pada bulan April 2006, terdapat kenaikan mendadak dalam indeks Hang Seng sebanyak 258 mata.

Indeks Hang Seng juga meningkat sepanjang kitaran tayangan siri berikut iaitu Chor Lau-heung (1995), The Driving Power (2003), dan The Conqueror’s Story (2004).

The Ting Hai effect merupakan satu-satunya fenomena luar biasa berkaitan filem yang menggemparkan dunia saham seluruh dunia, maka Adam Cheng telah menjadi perhatian dan tumpuan media.

Adam Cheng juga pernah menyuarakan rasa sedih dan tidak percaya beliau, kerana disifatkan sebagai punca kepada fenomena luar biasa ini. Ada juga pihak yang mengatakan The Ting Hai effect hanyalah kebetulan semata-mata.

Antara yang lantang menyuarakan pendapat tersebut adalah Bank Perancis Crédit Lyonnais, yang telah menulis laporan mengenai fenomena tersebut sebagai tidak munasabah.

Sedikit fakta menarik, tahukah anda kaitan luar biasa Adam Cheng dengan pasaran saham Hong Kong bukanlah berlaku pertama kali selepas drama bersiri The Greed of Man disiarkan?

Pada tahun 1973, ketika beliau membintangi drama bersiri yang diadaptasikan melalui novel karya Chiung Yao, Romance In The Rain telah menyaksikan pasaran saham Hong Kong kucar-kacir apabila jatuh dengan dahsyat sekali.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!