Lima Tumpuan Utama Pelabur Pasaran Global Pada Minggu Ini (20–24 Januari 2020)

Pasaran saham Amerika Syarikat (AS) ditutup tinggi pada hari Jumaat lepas (17 Januari 2020) disokong oleh peningkatan kaunter-kaunter telekomunikasi, utiliti dan teknologi.

Pada penutupan Bursa Saham New York (New York Stock Exchange), indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) naik 0.17% mencapai paras tertinggi dalam sejarah, sementara S&P500 menokok 0.39% dan Indeks komposit Nasdaq naik 0.34%.

Bukan di Amerika Syarikat sahaja, bahkan pasaran saham Asia juga ditutup positif pada akhir dagangan minggu lalu berikutan termeterainya perjanjian perdagangan fasa satu antara AS dan China. Sentimen pasaran global bertambah baik dua hari sebelum kedua-dua negara memeterai perjanjian apabila Amerika Syarikat mengeluarkan China daripada senarai negara pemanipulasi matawang.

Sentimen bertambah baik pada hari Jumaat apabila China merekodkan pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan pada tahun 2019 dengan kadar 6.1%. Ia sekaligus memacu matawang Yuan lebih tinggi selepas pengukuhan yang disokong oleh keyakinan dalam isu perdagangan.

Minggu ini pula akan menjadi satu lagi tempoh yang sibuk kepada pemain-pemain pasaran dengan beberapa bank pusat utama dunia bakal menetapkan dasar monetari. Selain itu, Presiden Donald Trump juga akan bercakap di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland. International Monetary Fund (IMF) pula membentangkan ramalan terbaru ekonomi global pada hari Isnin (20 Januari 2020).

Presiden Trump akan berucap di Davos pada hari Selasa (21 Januari). Selepas ketegangan dengan China surut, pemerhati pasaran sedang meneliti sebarang isyarat ketegangan perdagangan antara AS dengan Eropah.

Dengan termeterainya perjanjian dagang AS-China, tumpuan juga akan beralih ke Wall Street dengan banyak lagi syarikat-syarikat besar teknologi, perbankan dan industri akan membentangkan laporan pendapatan mereka.

Terdapat juga banyak data ekonomi yang akan dikeluarkan pada minggu ini di mana tumpuan akan lebih terarah pada hari Jumaat (24 Januari 2020). Tiga negara terbesar dunia akan menerbitkan laporan sektor pembuatan dan perkhidmatan iaitu Amerika Syarikat, Zon-Eropah dan Britain.

Pasaran agak senyap pada awal dagangan minggu ini dengan pasaran Amerika Syarikat ditutup bersempena dengan cuti umum Hari Marthin Luther King. Namun, pasaran minyak mentah dikejutkan dengan lonjakan harga berikutan risiko geopolitik yang melibatkan Libya dan Iraq di Timur Tengah.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Ramalan Ekonomi Global Oleh IMF

International Monetary Fund (IMF) dilihat kurang optimis dalam ramalannya kali ini dengan memberi amaran jangkaan ekonomi di masa hadapan masih lemah dan tiada isyarat jelas menunjukkan ia akan berakhir. Institut yang berpangkalan di Washington itu pada Oktober 2019 mengunjurkan pertumbuhan ekonomi 3.4% untuk tahun 2020 dan mengkaji semula ia kepada 3.3% dalan ramalan kali ini.

Ketua Penganalisa Ekonomi IMF, Gita Gopinath berkata, “Unjuran pemulihan pertumbuhan ekonomi kekal tidak menentu. Ia banyak bergantung kepada pemulihan dalam negara-negara pesat membangun (emerging markets) dengan pertumbuhan di negara maju telah stabil.”

IMF juga menjangka bank-bank pusat akan terus menyokong ekonomi untuk terus bertumbuh tetapi bimbang dengan perang dagang yang mungkin meletus semula antara AS dan China. Kini pasaran juga sedang memerhatikan ketegangan antara Amerika dan Zon Eropah.

Secara keseluruhan, IMF dilihat kurang yakin dengan potensi pertumbuhan ekonomi di masa hadapan dengan banyak lagi isu-isu global menghambat ekonomi termasuk risiko geopolitik. Ia menyarankan dunia agar bekerjasama dan kerajaan-kerajaan terus menyokong pemulihan ekonomi yang memberi manfaat kepada semua.

2. Retorik Presiden Donald Trump

Selepas perjanjian dengan China dimeterai, kini tumpuan terarah kepada potensi ketegangan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan Eropah. Trump akan berucap dalam forum ini pada hari Selasa (21 Januari 2020) di mana ia akan menjadi perhatian pasaran jika beliau ada menyebut tentang isu perdagangan dengan Eropah.

Sebelum ini Trump telah menuduh Eropah sebagai antara pemanipulasi matawang di mana Switzerland, Jerman, Itali dan Ireland termasuk dalam senarai negara yang memanipulasi matawang mereka agar mendapat manfaat dari segi perdagangan. Kesemua negara-negara terbabit mempunyai lebihan perdagangan dengan Amerika Syarikat.

Perbicaraan tentang ‘Pemecatan Trump’ juga akan bermula pada minggu ini dengan Dewan Senat akan membuka perdebatan pada hari Selasa (21 Januari 2020). Presiden Trump telah memilih Kenneth Starr yang pernah menyiasat Bill Clinton dan Profesor Undang-Undang dari Universiti Harvard, Dershowitz sebagai peguam bela beliau.

Trump dikaitkan dengan salah guna kuasa dengan memberi tekanan kepada kerajaan Ukrain untuk mengumumkan siasatan terhadap anak musuh politiknya Joe Biden dari Parti Demokrat.

3. Penetapan Dasar Monetari Bank Pusat Utama

Bank of Japan (BoJ), Bank of Canada (BoC) dan European Central Bank (ECB) dijadualkan bermesyuarat pada minggu ini bagi mengemaskini dasar monetari di negara masing-masing.

Bank pusat Jepun itu akan menetapkan dasarnya pada hari Selasa (21 Januari 2020) yang mana dijangka mengekalkan dasar sedia ada. Bank pusat Kanada pula akan mengeluarkan kemaskini dasar mereka pada hari Rabu (22 Januari 2020) yang mana dijangka tiada perubahan yang akan dibuat kepada dasar semasa.

ECB pula mengadakan mesyuaratnya yang pertama pada dekad ini dan akan menerbitkan keputusan majlis mesyuarat pada hari Khamis (23 Januari 2020). Ia juga dijangka mengekalkan kadar faedah dan program pembelian bon sedia ada di mana pasaran akan lebih memberi tumpuan kepada mesyuarat ECB akan datang.

4. Laporan Pendapatan Di Wall Street

Sektor perbankan pada minggu lalu menunjukkan permulaan yang kukuh pada suku keempat di Wall Street. Minggu ini lebih daripada 40 syarikat yang tersenarai di dalam indeks S&P 500 akan mengeluarkan laporan pendapatan.

Laporan oleh Netflix, Intel dan Texas Instrument pada minggu ini dilihat mewakili keseluruhan laporan pada suku keempat tahun 2019 dengan sesetengah pelabur bimbang dengan sebarang isyarat buruk yang akan menekan Wall Street dari paras tertinggi.

Netflix akan menjadi tumpuan kerana ia adalah syarikat pertama dalam kumpulan ‘FAANG’ yang akan menerbitkan laporan. Pelabur mahu melihat sama ada Netflix dapat menyerap persaingan sengit dalam industri penstriman yang diketuai gergasi hiburan Walt Disney. Disney+ dilihat sebagai pesaing terbesar Netflix sejak dilancarkan pada April tahun lalu dengan saham Netflix jatuh 8% sejak tempoh tersebut.

Pelabur juga akan melihat lebih daripada hanya laporan pada suku keempat iaitu apakah yang diperkatakan oleh syarikat tentang unjuran dan perancangan pelaburan mereka di masa hadapan selepas termeterainya perjanjian AS-China fasa satu.

5. Prestasi Semasa Ekonomi Eropah, UK Dan Amerika Syarikat

Laporan data Purchasing Manager Index (PMI) di Eropah akan bermula di Perancis dan Jerman sekitar pukul 4.30 petang pada hari Jumaat (24 Januari 2020) dan diikuti dengan data keseluruhan Zon Eropah pada pukul 5 petang pada hari yang sama.

Petunjuk aktiviti ekonomi di masa hadapan ini penting untuk diperhatikan kerana ia melambangkan prestasi semasa ekonomi di negara yang menerbitkan data ini. Data sebelum ini secara keselurhannya menunjukkan kenaikan di Zon-Eropah kecuali sektor pembuatan Jerman. Data merekodkan bacaan 43.7 jauh di bawah bacaan pertengahan 50 yang memisahkan antara kemelesetan dan pertumbuhan dalam sektor tersebut.

Bacaan PMI sektor pembuatan Jerman akan diteliti pada minggu ini kerana negara ini mewakili peratusan ekonomi paling besar di blok Eropah.

United Kingdom juga akan mengeluarkan data PMI pada hari sama pukul 5.30 petang, sementara Amerika Syarikat pada pukul 10.45 malam.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pergerakan Penumpang Melebihi Paras 7 Juta Pada Mei, Tertinggi Dalam Tempoh Dua Tahun – MAHB

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) — Prestasi trafik Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) untuk keseluruhan rangkaian lapangan terbangnya mendapat tarikan pada Mei 2022, mencatatkan pergerakan penumpang tertinggi setakat ini melepasi paras tujuh juta buat kali pertama dalam tempoh dua tahun.

Menurut pengendali lapangan terbang itu, pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik, masing-masing mencatatkan trafik tertinggi pada tahun ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, MAHB berkata pergerakan penumpang antarabangsa di Malaysia adalah menggalakkan, mencecah jumlah satu juta pada Mei 2022, hanya dalam tempoh sebulan selepas pembukaan semula sempadan.

“Lanmei Airlines, syarikat penerbangan berjadual baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, mula beroperasi pada 28 Mei, dengan kekerapan sekali seminggu dan merancang untuk meningkat kepada tujuh kali seminggu.

“IndiGo Airlines, Jin Air, Thai Smile Airways, Royal Brunei dan Philippine AirAsia telah beroperasi semula pada Mei.

“Sementara itu, AirAsia, Himalaya Airlines, Indonesia AirAsia, Jetstar Asia, Oman Air, Saudi Arabian Airlines, Scoot Airlines, Thai AirAsia, Thai Airways, US Bangla, Vietjet dan Vietnam Airlines turut meningkatkan kekerapan, menyumbang kepada tambahan 209 kekerapan mingguan pada Mei,” katanya. 

Bagi pergerakan penumpang domestik, pengurus lapangan terbang itu berkata ia adalah sama menggalakkan, mencecah lebih tiga juta penumpang atau 91 peratus daripada paras sebelum COVID.

“Pertumbuhan itu didorong oleh sambutan Aidilfitri pada awal Mei dan sambutan musim menuai Sabah dan Sarawak pada akhir bulan.

“Momentum trafik pada Mei turut berterusan hingga Jun dengan peningkatan 11 peratus dalam purata pergerakan penumpang harian kepada 163,000,” katanya.

Sementara itu, MAHB berkata pergerakan penumpang Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen (SGIA) Istanbul juga terus menunjukkan pertumbuhan yang kukuh, didorong oleh trafik percutian, laluan syarikat penerbangan dan peningkatan kapasiti.

“Pergerakan penumpang antarabangsa mencatatkan jumlah tertinggi setakat ini pada 2022, mencatatkan 1.2 juta penumpang.

“Anadolujet dan Pegasus memulakan perkhidmatan baharu ke Milan-Bergamo dan Helsinki dengan penerbangan harian dan empat kali seminggu, masing-masing pada 16 dan 26 Mei,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/pergerakan-penumpang-melebihi-paras-7-juta-pada-mei-tertinggi-dalam-tempoh-dua-tahun-mahb/