Rangkuman Pergerakan Saham Wall Street, Asia & Malaysia Sepanjang Minggu Ini (6-10 Julai 2020)

Pasaran Wall Street ditutup lebih tinggi pada akhir sesi dagangan minggu ini pada Jumaat (10 Julai 2020). Kenaikan ini disokong oleh sektor tenaga, kepenggunaan, dan perbankan. Faktor penting kepada kenaikan ini adalah isyarat positif dalam analisis syarikat Gilead Sciences dalam penghasilan vaksin untuk mengubati penyakit Covid-19.

Dalam penutupan di Bursa Saham New York (NYSE), Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) yang mengandungi 30 syarikat terbesar dalam bursa saham Amerika Syarikat (AS) naik sebanyak 1.44% dan ditutup pada 26,075 mata.

Indeks komposit Nasdaq yang terdiri lebih daripada 2,500 syarikat ditutup pada paras 10,617 mata lebih tinggi daripada tempoh sebelumnya 10,207 mata pada penutupan minggu lalu.

Manakala indeks S&P 500 yang sering dijadikan panduan prestasi keseluruhan ekonomi AS ditutup 1.05% lebih tinggi di paras 3,185 mata.

Untuk sepanjang minggu ini, DJIA merekodkan kenaikan 1%, S&P 500 menokok 1.8%, manakala Nasdaq melonjak hingga 4%.

Ini sememangnya satu petanda positif kepada keseluruhan ekonomi AS seterusnya global. Ia menunjukkan perasaan pelabur yang positif terhadap keadaan semasa ketika ini sekaligus menghasilkan peningkatan dalam prestasi saham di negara itu.

Pasaran Saham Asia

Pasaran saham Asia yang ditutup lebih awal pada Jumaat merekodkan kemerosotan berikutan kebimbangan pelabur terhadap peningkatan kes penularan koronavirus.

Indeks saham utama Asia yang menjadi petunjuk prestasi keseluruhan pasaran Asia ditutup lebih rendah. Di Tokyo, indeks Nikkei yang didagangkan di Bursa Saham Tokyo (TKE) ditutup 1.06% lebih rendah pada 22,290 mata.

Indeks Hang Seng di Hong Kong pula merosot sebanyak 1.8% kepada 25,727 mata dalam penutupan semalam berikutan penularan Covid-19 yang memaksa kerajaan menutup sekolah-sekolah. Manakala indeks Shanghai dan CSI300 di China masing-masing ditutup hampir 2% lebih rendah.

Indeks saham China yang mengalami kejatuhan agak banyak pada Jumaat walaubagaimanapun merekodkan kenaikan yang tinggi sepanjang sesi dagangan minggu ini.

Pelabur-pelabur China pada mulanya berpusu-pusu masuk ke pasaran saham negara itu pada sesi dagangan Isnin (6 Julai 2020) sehingga menyebabkan kenaikan indeks CSI300 setinggi 5.7%. Motivasi pelabur pada hari tersebut didorong oleh Beijing agar mereka membeli ekuiti tempatan dengan meyakinkan bahawa ekonomi sedang pulih daripada pandemik.

Prestasi pasaran China begitu baik pada minggu ini di mana indeks Shanghai merekodkan kenaikan empat hari berturut-turut sejak Isnin sebelum membuat penurunan pada sesi dagangan semalam. Ini juga adalah prestasi terbaik mingguan indeks ini sejak lima tahun lepas dengan jumlah dagangan melonjak tinggi sepanjang minggu ini. Peratusan saham yang bertukar tangan juga meningkat sebanyak 80% berbanding pada minggu lalu.

Secara keseluruhan, peningkatan ini dapat mengurangkan tekanan untuk mendapatkan dana, mengaktifkan ekonomi dan memacu semula aktiviti perniagaan di China. Walaubagaimanapun, terdapat kebimbangan terbaru di mana hubungan AS-China terus tegang dengan pengharaman TikTok di Amerika Syarikat dan juga beberapa aplikasi yang asalnya dari China.

Pasaran Saham Malaysia

Sebagaimana peningkatan dalam pasaran China, Bursa Malaysia juga merekodkan prestasi yang baik pada minggu ini yang mana boleh dikatakan Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) merekodkan kenaikan dalam empat hari dagangan minggu ini kecuali pada hari Selasa (7 Julai 2020).

Indeks FBM KLCI yang terdiri daripada 30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia ditutup 8.59 mata lebih tinggi kepada 1,591.84 daripada 1,583.25 mata pada hari Khamis.

Antara yang menyokong kenaikan Bursa Malaysia pada minggu ini adalah permintaan yang terus mapan terhadap tujuh kaunter sarung tangan negara, lonjakan saham ‘penny-stock‘ dan juga tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) menurunkan kadar faedah ke paras terendah dalam sejarah.

Tindakan melonggarkan dasar monetari oleh BNM pada Selasa adalah bertujuan merangsang ekonomi domestik sekaligus memacu pemulihan yang berterusan akibat perintah kawalan pergerakan selama hampir empat bulan. Dalam kenyataannya, BNM mengakui aktiviti ekonomi yang dibuka secara berperingkat sejak bulan Mei menunjukkan pemulihan sedang berjalan sejak kemelesetan pada suku kedua.

Lonjakan saham-saham kecil (penny-stock) dapat dilihat dengan jelas pada sesi dagangan Rabu apabila trading-volume melonjak ke paras tertinggi yang baru dengan 11.81 billion saham didagangkan.

Sumber rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pfizer Dan BioNTech Temui Vaksin Covid-19 Dengan 90% Keberkesanan

Pandemik Covid-19 benar-benar telah menyebabkan kegawatan ekonomi dunia. Kebanyakan kerajaan memberi bantuan khusus kepada rakyat mereka dan sebahagian pula telah membenarkan pengeluaran wang persaraan bagi menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu ini.

Sehingga hari ini, tiada syarikat yang mampu mengeluarkan vaksin yang berkesan selain daripada Syarikat Pfizer.

Syarikat farmaseutikal yang  berasal dari Amerika Syarikat ini telah menemui vaksin yang dengan 90% keberkesanan yang telah diuji ke atas 43,538 orang peserta yang memasuki program penyelidikan tersebut. Berita ini menjadi tajuk utama akhbar di seluruh dunia dan telah memberi sinar harapan kepada orang ramai dan negara-negara yang mengalami kesan yang teruk virus ini.

Kenali Saintis Yang Menemui Vaksin Covid-19

Kredit Gambar: The New York Times

Vaksin ini ditemui oleh syarikat yang berpengkalan di  Mainz, Jerman iaiu BioNTech. Ianya merupakan sebuah syarikat farmaseutikal yang diasaskan oleh Dr. Uğur Şahin bersama dengan isterinya, Dr. Özlem Türeci yang berasal dari Turki dan kini menetap Jerman. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 2008.

Dr. Uğur Şahin merupakan pakar oncology yang berkhidmat di Hospital Mainz. Beliau bersama-sama dengan isterinya telah membangunkan syarikat ini dan kemudian menyenaraikan syarikat ini di pasaran saham Amerika Syarikat.

Syarikat ini mempunyai hubungan yang rapat dengan Syarikat Pfizer dan sering melakukan kerjasama didalam bidang farmaseutikal. Ini bukan kali pertama syarikat ini melakukan kerjasama bersama dan pada tahun 2018, Syarikat Pfizer dan BioNTech telah bekerjasama dalam pembangunan vaksin selsema atau flu vaccine.

Penemuan ini juga telah menjadi isu yang besar di Wall Street apabila CEO Pfizer iaitu Dr Albert Bourla, telah menjual sebanyak 132,508 unit saham yang dipegangnya yang bernilai USD5.6 juta pada hari yang sama pengumuman yang dilakukanya itu. Walaupun begitu, beliau menjual saham itu mengikut undang-undang 10b5-1 yang telah ditetapkan oleh pihak SEC bagi mengelakkan berlaku kegiatan insider trading.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pfizer-Menemui-Vaksin-Covid-19-Dengan-90-Keberkesanan-Yang-Terbukti-Di-Makmal3-700x466.jpg
Kredit Gambar: The Star

Sejak sedekad yang lalu, Pfizer mengalami keadaan yang tidak menentu daripada segi jualan produk mereka. Hanya pada tahun 2016 dan 2018 saja jualan produk syarikat ini berkembang pesat.

Kontroversi juga timbul di antara kedua CEO Syarikat Pfizer dan juga BioNTech memandangkan mereka berdua merupakan rakyat Turki dan Greek. Sementara waktu ini, kedua-dua negara mempunyai hubungan yang sangat keruh akibat isu lampau.

Walaupun begitu, kerjasama di antara kedua-dua syarikat ini tidak terjejas dengan keadaan tersebut dan Dr. Uğur Şahin telah menyatakan hasratnya untuk tidak  mengambil isu tersebut sebagi batu penghalang kepada kerjasama di antara mereka. Baginya, Albert Bourla juga seperti dirinya iaitu seorang saintis yang mahu pandemik Covid-19 ini segera tamat.

Pfizer akan menjadi syarikat pengedar tunggal untuk vaksin berkenaan memandangkan syarikat tersebut merupakan pelabur terbesar di dalam syarikat BioNTech. Mereka bakal mendapat kontrak yang sangat lumayan dari seluruh dunia.

Kesatuan Eropah menjadi pelanggan terbesar mereka apabila telah memesan sebanyak 300 juta dos dan Jepun berada di tempat kedua yang telah memesan sebanyak 120 juta dos, dikuti oleh Amerika Syarikat dan Britan yang masing-masing memesan sebanyak 100 juta dos dan 30 juta dos.

Sumber Rujukan:

Harga Saham Pfizer

Kredit: Trading View

Sepanjang tahun ini, harga saham Pfizer yang didagangkan di New York Stock Exchange telah meningkat sebanyak 38%.

Harga Saham BioNTech

Kredit: Trading View

Sementara itu, harga saham BioNTech telah melonjak sebanyak lebih daripada 200% sepanjang tahun ini.

Boleh naik lagi ke saham kedua-dua syarikat ini?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!