4 Beza Kawasan Matang & Kawasan Belum Matang Dalam Hartanah

Hampir semua pembeli rumah akan mengatakan memiliki hartanah di kawasan yang matang sebagai bonus dalam pemilikan hartanah, tidak kira tujuannya untuk didiami bersama keluarga tercinta mahupun sebagai pelaburan hartanah.

Buat pengetahuan anda, sebuah kawasan layak dikatakan matang selepas mencapai tempoh 20 tahun pembangunan.

Baca : Formula Penting Dalam Analisis Pelaburan Hartanah

Manakala kawasan yang baru mencapai kurang daripada 10 tahun secara teknikal layak digelar kawasan yang belum matang.

Sememangnya, tidak dapat dinafikan wujud perbezaan yang ketara di antara dua jenis kawasan ini.

Perbezaan terbesar yang anda akan dapati kelak adalah :-

1. Potensi masa depan adalah berbeza

2. Status geran pemilikan hartanah juga berbeza

3. Harga hartanah di kedua – dua kawasan adalah berbeza

4. Komuniti di kedua – dua kawasan ada perbezaan yang tidak sedikit

Baca : 6 Angka Penting Dalam Menilai Pelaburan Hartanah

Artikel kali ini akan menghurai secara holistik 4 perbezaan di antara kawasan matang dan kawasan belum matang dalam hartanah.

1. Harga

Untuk rekod, harga hartanah termasuk hartanah jenis kediaman dan komersial adalah lebih mahal di kawasan matang.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Hal ini kerana, kawasan matang biasanya telah lengkap dengan booster – booster ini :-

 • Booster komersial
 • Booster infrastruktur
 • Booster populasi
 • Peluang pekerjaan

Dan pada kebiasaannya, harga rumah di kawasan matang seperti Damansara, Petaling Jaya, Ampang, Kuala Lumpur dan Shah Alam adalah 10% – 15% lebih mahal.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Ini jika anda bandingkan dengan kawasan seperti Kwasa Damansara, Serenia City, Kota Warisan, Bukit Sentosa, Rawang dan Cyberjaya bergantung kepada jenis hartanah dan keluasan kediaman.

2. Status Geran

Tempoh status geran hartanah jika pajakan untuk kawasan yang matang biasanya adalah lebih singkat berbanding kawasan belum matang yang pada asasnya adalah pajakan 99 tahun.

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Hartanah matang biasanya memegang geran hartanah jenis freehold dan ini merupakan faktor terbesar harga rumah kediaman dan premis komersial menjadi lebih mahal kerana bukan jenis pajakan.

Manakala hartanah kurang matang kebanyakannya memegang status pajakan (leasehold). Di Malaysia, harga hartanah sangat berkait rapat dengan :-

 • Jenis Pembangunan (integrasi vs TOD)
 • Status geran (leasehold vs freehold)

Baca : Asas Dalam Geran Tanah Di Malaysia

3. Potensi

Potensi sebenarnya berpihak kepada hartanah belum matang kerana terdapat 1001 kemungkinan untuk projek mega daripada Kerajaan seperti ECRL, MRT dan swasta seperti pembangunan township baharu.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Berdasarkan kajian, hartanah belum matang mempunyai potensi yang lebih besar untuk implementasi teknologi, kehidupan berkomuniti, pembangunan hartanah TOD dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pengangkutan awam seperti LRT, MRT di Lembah Klang dan BRT di Iskandar, Johor dan infrastruktur seperti jaringan internet dan jaringan lebuhraya adalah jauh lebih sempurna di kawasan matang.

Baca : Johor Bakal Ada Pengangkutan Awam Automated Rapid Transit (ART) Pertama Di Asia Tenggara

Usaha Kerajaan mewujudkan pengangkutan awam di kawasan tumpuan primer dan kawasan belum matang harus dipuji.

Contoh terdekat masa kini adalah MRT 2 (SSP Line) yang menghubungkan Sungai Buloh dan Putrajaya.

4. Komuniti

Kawasan matang mempunyai komuniti yang lebih baik kerana kawasan tersebut telah menjadi lokasi kehudpan berkeluarga dan golongan kelas pekerja.

Baca : Jangan Pandang Rendah Dengan Hartanah Di Seremban

Kawasan yang belum matang kekurangan kehidupan berkomuniti sebaik kawasan matang.

Jika anda perasan, sekolah harian di kawasan matang adalah lebih baik berbanding kawasan belum matang dan terdapat banyak sekolah antarabangsa dan institusi pengajian tinggi swasta di kawasan matang.

Antara sekolah harian yang berada di kawasan matang di Lembah Klang adalah :-

 • SMK Cochrane
 • Victoria Insitution
 • St. John Institution
 • Alice Smith School
 • SMK Seri Bintang Utara
 • SMK Convent Bukit Nenas

Baca : Harapan Rakyat Malaysia Untuk Industri Hartanah Bagi Tahun 2021

Memang harga rumah di kawasan matang adalah lebih mahal. Akan tetapi, ada kehidupan yang bukan sekadar rumah untuk tidur sahaja di kawasan matang.

Untuk pelaburan hartanah, adalah lebih baik untuk anda menumpukan fokus kepada hartanah di kawasan matang kerana telah sedia ada permintaan dari banyak golongan seperti pelajar, golongan kelas pekerja dan berkeluarga.

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA