Adakah Diskaun, Cashback & Rebat Mengurangkan Keuntungan Pemaju?

Sebelum kita teruskan dengan topik utama, ada baiknya kita semua fahamkan dulu maksud dan perbezaan di antara diskaun, cashback dan rebat.

Ketiga-tiga tawaran ini merupakan istilah yang tidak asing lagi dan kerap digunapakai dalam industri hartanah.

Diskaun

Maksud diskaun dalam hartanah adalah satu jumlah penolakan harga dan amaun yang akan tertera di dalam perjanjian Sales & Purchase Agreement (SPA).

Pada kebiasannya, pemaju hartanah memberikan diskaun Bumiputera kepada pembeli Bumiputera dan amaun diskaun bergantung kepada negeri di mana hartanah tersebut dibeli.

“Tahukah anda, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang mempunyai kadar diskaun Bumiputera paling rendah di Malaysia iaitu 5% dan negeri Johor dan Melaka  mempunyai kadar diskaun Bumiputera tertinggi di Malaysia dengan angka 15%.”

Baca : Ini Kuota Pemilikan Hartanah Bumiputera Di Setiap Negeri

Rebat

Rebat pula merupakan diskaun yang diberikan pemaju hartanah dengan menghapuskan pembayaran deposit unit kediaman yang ingin dibeli.

Ini bermakna, sekiranya kita membeli sebuah rumah kondominium undercon di Kelana Jaya dengan harga RM500,000, maka deposit yang perlu disediakan adalah RM50,000 atau 10% daripada nilai hartanah.

Cashback

Pemaju hartanah akan memberikan cashback sebanyak RM50,000 dan ini bermakna, kita tidak perlu mengeluarkan sebarang kos untuk deposit.

Cashback pula diberikan oleh pemaju hartanah kepada anda dan selalunya pakej cashback diberikan sekali dengan rebat kepada pembeli hartanah.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Nampak menarik bukan? Tunggu dulu!

Apa yang ramai orang tidak nampak adalah jumlah pinjaman bank kita akan turut meningkat sekiranya mengambil tawaran diskaun dan cashback ini.

Pemaju hartanah menggalakkan pembelian unit kediaman dengan menyediakan entry cost yang rendah tetapi menyebabkan pembeli rumah menanggung bayaran ansuran pinjaman hartanah kepada bank yang lebih tinggi daripada biasa.

Bagaimana ini berlaku?

 • Harga sebenar rumah di dalam Sales & Purchase Agreement tidak termasuk rebat.
 • Cashback bukan duit percuma dari pemaju tetapi pinjaman yang kita wajib bayar kepada pihak bank.

Jadi, kenapa pemaju hartanah galak menawarkan diskaun, cashback dan rebat?

Nak Lariskan Jualan Rumah

Sekiranya kita mengikuti trend semasa industri hartanah bermula tahun 2014-2015, kita akan mendapati industri hartanah berdepan dengan pasaran ekonomi tidak menentu semenjak tahun 2015 lagi.

Pemaju hartanah gagal menjual unit kediaman mereka dan ini menyebabkan wujudnya masalah baru iaitu lambakan hartanah tidak terjual di seluruh negara khususnya di Selangor, Johor, Pulau Pinang dan Sabah.

Apabila wujudnya lambakan hartanah dengan keadaan pasaran yang tidak menentu, maka muncullah pula spekulasi-spekulasi liar di dada akhbar, forum online dan sosial media bahawa harga rumah akan turun.

Apabila orang awam merasakan harga rumah akan turun, maka mereka akan menangguhkan hasrat untuk membeli hartanah sehingga harga benar-benar turun mengikut kadar yang mereka inginkan.

Ini memaksa ramai pemilik rumah yang ingin menjual unit kediaman mereka menjual pada harga rugi atau di bawah harga pasaran. Sekiranya rumah apartment tanpa lif di Puncak Alam dijual pada harga RM135,000, belum tentu Cik Ummi yang berumur 30 tahun dan sedang mencari rumah akan membelinya.

Beliau pasti akan meminta kurang atau ‘harga kawtim’ sekurang-kurangnya 5% ke 15% daripada harga sebenar di pasaran semasa.

Spekulasi seterusnya yang merugikan pemaju hartanah adalah apabila sewaktu project launching, pemaju menerima booking yang banyak dari pembeli. Akan tetapi, sebaliknya berlaku apabila projek tersebut siap, tiada orang yang membeli unit kediaman projek tersebut.

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Iklan

Ini menyebabkan pemaju terpaksa menggunapakai teknik tradisional ini yaqni memberikan diskaun, rebat dan cashback pada kadar yang luar dari kebiasaan.

Bukan setakat pemaju hartanah yang rugi, bank turut rugi sekiranya projek tersebut gagal dijual kepada pembeli. Ini kerana pemaju hartanah membuat pinjaman lebih daripada dua buah bank untuk membangunkan sebuah projek.

Kesannya, suka atau tidak pemaju hartanah terpaksa menurunkan nilai intrinsik mereka.

“ Nilai intrinsik adalah ukuran nilai aset. Langkah ini dicapai dengan cara pengiraan objektif atau model kewangan yang kompleks, dan bukannya menggunakan harga pasaran aset yang sedang diperdagangkan.”

Langkah terakhir pemaju hartanah adalah dengan mendaftarkan projek mereka untuk menyertai Kempen Pemilikan Rumah (HOC) atau mana-mana portal jualan hartanah secara online.

Satu perkara yang kita perlu tahu adalah, hartanah yang baik tidak memerlukan sebarang cashback dan rebat sebagai pelaris. Hartanah yang baik selalunya akan terjual sebelum sempat projek tersebut siap.

Yang paling kasihan adalah, ramai orang Malaysia khususnya pembeli rumah pertama yang kurang ilmu dan pengalaman tergoda dengan tawaran-tawaran yang dirasakan menarik hakikatnya… tidak.

Baca : Bila Main Tibai Beli Rumah, Ini 6 Kesannya

Persoalannya sekarang, adakah diskaun, cashback dan rebat mengurangkan keuntungan pemaju?

Strategi Terakhir

Apabila pemaju gagal menjual unit kediaman mereka dalam jangka masa yang mereka rancang, maka mereka akan menggunakan strategi terakhir ini iaitu memberikan diskaun, rebat dan cashback kepada pembeli.

Jangan terkejut jika kita mendapati projek yang menawarkan ketiga-tiga tawaran menarik ini biasanya sudah tidak terjual lebih daripada 9 bulan dari tarikh pelancaran.

Perundangan

Setakat hari ini, tiada badan atau lembaga yang bertanggungjawab mengawal, menyelia dan menyemak harga rumah mahu pun undang-undang bagi harga rumah yang ditetapkan pemaju swasta.

Kesannya, pembeli berisiko tinggi untuk dimanipulasi harga oleh pemaju hartanah yang memberikan tawaran cashback dan rebat, hakikatnya dibeli pada harga asal!

Pendanaan

Pemaju hartanah yang menawarkan potongan rebat dan cashback tambahan akan menggunakan dana mereka sendiri untuk menanggung sebahagian kos. Ini menyebabkan margin keuntungan mereka adalah lebih rendah.

Hari ini, dengan keadaan pasaran yang tidak stabil, adalah lebih baik untuk pemaju hartanah mendapatkan semula modal mereka berbanding fokus kepada mencapai ROI yang tinggi.

Kesan Kepada Pasaran

Potongan otongan ini sebenarnya memberikan impak negatif kepada industri hartanah kerana harga unit kediaman yang diiklankan tidak menggambarkan nilai sebenar aset dan bertentangan dengan amalan industri yang memerlukan tahap ketelusan yang tinggi.

Dan amalan ini kekal subur dan menjadi strategi wajib pemaju hartanah kerana wujud pembeli yang memang inginkan unit kediaman yang dijual mempunyai tawaran rebat dan cashback.

Ketelusan Pemaju Diragui

Hari ini, pasaran hartanah Malaysia dikuasai oleh pemaju besar dengan kedudukan tunai yang baik. Mereka mempunyai kuasa untuk menurunkan dan menaikkan harga rumah di pasaran kerana mereka turut memiliki bank tanah yang banyak.

Fenomena ini menyebabkan harga hartanah meningkat lebih pantas daripada yang sepatutnya dan memberi kesan buruk kepada pasaran hartanah bagi jangka masa panjang.

Di atas kertas, diskaun, cashback dan rebat sedikit sebanyak mengurangkan kadar margin keuntungan pemaju hartanah hanya sekiranya mereka telus dalam harga asal projek hartanah dalam pasaran.

Boleh sahaja mereka katakan mereka mengurangkan margin keuntungan sehingga 25%, sedangkan unit kediaman dijual pada harga 25% lebih mahal berbanding harga normal.

Akan tetapi, sebenarnya tawaran-tawaran tersebut tidak memberi kesan kepada pemaju hartanah kerana kos pembinaan dan kos akhir tidak diketahui pihak pembeli.

Mungkin satu hari nanti, industri hartanah akan menjadi lebih telus dengan penglibatan langsung Kerajaan dengan sistem perundangan berpusat agar isu harga tidak lagi menjadi isu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Sewa Rumah Tanpa Deposit? Gunalah Apps Speedrent

Adakah anda seorang tuan rumah yang mahu menyewakan rumah anda? Atau anda seorang penyewa yang mahu mencari rumah untuk disewa?

Jom kita tengok apa kelebihan Speedrent, dan bagaimana ia boleh membantu anda.

Apa Itu Speedrent?

Speedrent merupakan aplikasi atas talian atau online platform yang menjadi penghubung di antara tuan rumah dan penyewa.

Laman Web

Facebook

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

Yang menariknya, ia dibangunkan sendiri oleh anak tempatan yang bernama Wong Whei Meng. Pada awalnya beliau menggunakan modalnya sendiri untuk membangunkan perniagaan ini, dan terbaru Speedrent mendapat geran daripada Cradle berjumlah RM400,000.

Pada awalnya hanya ada 3 orang dalam syarikat, kini sudah berkembang kepada lebih 10 orang pekerja. Hebat usahawan muda  kita ini.

Sebagai seorang tuan rumah, apa yang kita inginkan daripada seorang penyewa adalah:

1. Duit sewa masuk setiap bulan tanpa sebarang kelewatan, ini kerana anda perlu bayar instalment kepada bank, cashflow positif atau tidak perkara lain.

2. Nak pastikan duit sewa masuk setiap bulan tanpa sebarang kelewatan, sudah pasti anda perlukan penyewa yang baik bukan? Bagaimana nak pastikan penyewa itu baik atau tidak?

Sebaliknya sebagai seorang penyewa, apa yang kita inginkan adalah:

1. Masuk rumah sewa tanpa deposit

2. Masuk rumah sewa dengan kadar segera

Speedrent dapat merasai kesukaran tuan rumah dan penyewa, maka Speedrent terbentuk bagi menyelesaikan masalah tersebut.

3 Sebab Tuan Rumah Perlu Guna Speedrent

1. Perlindungan insurans daripada Allianz General Insurance

Buat masa sekarang, jika penyewa lari pada bulan ke-6, anda hanya dapat lima bulan sewa, dan 2 bulan deposit serta 1 bulan duit api air. Maknanya anda dapat 2 bulan lebih menjadikannya 8 bulan.

Tetapi dengan Speedrent, jika penyewa lari pada bulan ke-6; tuan rumah tetap dapat 6 bulan sewa. Kemudiannya beliau akan dapat lagi 2 bulan jaminan sewa daripada insurans beserta RM15,000 dan RM1,000 sebagai manfaat kesulitan. Maka secara keseluruhannya, beliau akan dapat 9-10 bulan sewa.

Iklan

2. Pemeriksaan latarbelakang penyewa menggunakan CCRIS

Bagaimana nak membezakan penyewa yang baik dengan yang tidak baik? Adakah penyewa yang berkeluarga lebih baik daripada yang tinggal bujang? Penyewa lelaki ke perempuan lebih baik?

Apa kata anda jadi seperti pihak bank, sebelum ‘melepaskan’ rumah anda kepada penyewa; periksa dulu skor mereka menggunakan CCRIS. Kalau skor mereka bagus, barulah kita bagi mereka sewa. Peluang untuk mereka tidak membayar sewa atau lari sebelum habis kontrak lebih rendah.

3. Kutipan sewa secara automatik

Walaupan dengan adanya kemudahan pembayaran sewa melalui online transfer, bagaimana jika penyewa mahu beri cash kepada anda secara face-to-face? Maka setiap bulan jugalah, anda perlu melawat penyewa untuk mengutip sewa.

Speedrent mengutip sewa bagi pihak anda, dan kemudian menyalurkan ke akaun bank anda tanpa gagal. Dan kalau penyewa lewat bayar untuk bulan tersebut, anda tak perlu follow-up dengan penyewa bertanyakan hal sewa. Speedrent akan menghubungi penyewa bagi pihak anda juga!

3 Sebab Penyewa Perlu Guna Speedrent

1. Sewa rumah tanpa deposit

Kalau sebelum ini, anda sebagai penyewa perlu menyediakan 2 bulan deposit + 1 bulan sewa bulan pertama + 1 bulan duit api air = menjadikannya 4 bulan deposit sebelum anda dapat kunci.

Dengan Speedrent, anda hanya perlu menyediakan 2 bulan sewa, iaitu sewa bulan pertama dan sewa bulan terakhir. Tiada deposit dikenakan, dan anda dapat jimat sehingga 50% untuk masuk ke rumah sewa anda.

2. Proses tanpa kertas

Tak perlu lagi anda tandatangan pada Tenancy Agreement, kemudian perlu dimatikan setem di LHDN yang agak menyukarkan.

Kini semuanya dilakukan secara online dengan Speedrent. Cepat, mudah dan berkesan.

3. Bayaran sewa secara automatik

Kini anda perlu bayar secara online, guna kad kredit pun boleh untuk bayar sewa. Tak perlu lagi keluarkan cash dan berjumpa dengan tuan rumah untuk bayar setiap bulan. Mudah bukan?

Speedrent – Platform Sewa Rumah Yang Menguntungkan Tuan Rumah & Penyewa

Dengan lebih daripada 100,000 muat turun aplikasi Speedrent, lebih daripada 25,000 unit rumah untuk disewa, dan lebih daripada 200 pertanyaan setiap hari; menjadikan Speedrent platform sewa rumah nombor 1 di Malaysia.

Bagi tuan rumah, sewa rumah anda dengan Speedrent hari ini tanpa sebarang kerisauan.

Bagi penyewa, masuk rumah sewa anda dengan cepat dan tanpa deposit hari ini.

Iklan

6 Sebab Kita Kena Elak Beli Hartanah Percutian Untuk Pelaburan

Sekitar awal 1990-an sehingga tahun 2016, pelaburan hartanah berasaskan pelancongan menjadi topik hangat pelabur hartanah elitis.

Manakan tidak, pelaburan hartanah berasaskan pelancongan mempunyai lebih daripada 22 cara untuk menjana pendapatan yang sah.

1 daripada 10 orang rakyat Malaysia bekerja dalam sektor pelancongan dan industri pelancongan adalah penyumbang ketiga terbesar KDNK Malaysia bagi tempoh 5 tahun berturut-turut.

Contoh terdekat adalah negeri Terengganu yang menerima kunjungan luar biasa dari pelancong Eropah, Taiwan, Jepun, Singapura dan benua Amerika kerana wujudnya Duyong Marina Resort yang dirancang menjadi ‘high-end tourism’ setaraf Dubai dan Abu Dhabi.

Ekonomi domestik pada zaman Monsoon Cup berada pada paras yang sangat selesa dan keadaan ini memaksa golongan muda dan tua Terengganu mempelajari bahasa Inggeris dek ramainya pelancong yang berkunjung ke Terengganu atas kapasiti melancong dan meneroka budaya dan masyarakat tempatan.

Hari ini, Duyong Marina Resort sedang berada dalam fasa pulih daripada kerugian yang dianggarkan bermula tahun 2016 yaqni RM20 juta.

“Situasi industri pelancongan di Malaysia hari ini ibarat sebiji telur dibelah lapan.”

Mana silapnya?

Di atas kertas, terdapat banyak kelebihan yang tidak dapat disangkal akan pelaburan hartanah berasaskan pelancongan.

Tetapi, dari satu sudut lain, kekurangannya adalah lebih besar kerana kebergantungannya kepada kekerapan kehadiran pelancong.

Hari ini, dengan keadaan dunia sedang dilanda badai wabak kesihatan yang kronik, memilih untuk melabur dalam hartanah berasaskan percutian adalah tindakan yang kurang bijak. Ini sebabnya.

Jom kita tengok sebab-sebabnya kita perlu elak daripada membeli hartanah percutian untuk pelaburan.

1. Perbelanjaan

Kos operasi untuk menjalankan sebuah premis percutian merangkumi perbelanjaan harian, utiliti, pembiayaan pinjaman, insurans, cukai, lesen dan yuran.

Hatta anda sebagai pelabur telah mengeluarkan belanja yang besar sekalipun, itu bukanlah jaminan premis tersebut meriah dengan hiruk piruk pelancong dalam dan luar negara.

2. Kos Renovasi & Penyelenggaraan

Setiap 3-5 tahun, premis pelancongan tersebut wajib melalui fasa renovasi yang memakan masa berbulan-bulan lamanya bagi membaik pulih fasiliti dan infrastruktur supaya selamat untuk didiami seiring undang-undang yang ditetapkan Majlis Perbandaran Tempatan dan pihak keselamatan.

Risiko ini sangat besar untuk ditanggung gara-gara pelancongan merupakan satu perniagaan bermusim dan faktor ini diburukkan lagi dengan musim tengkujuh yang melanda negeri-negeri di pantai timur menyebabkan segala operasi perlu dihentikan bermula November sehingga Mac.

3. Risiko (Bermusim)

Photo by alexandre saraiva carniato from Pexels

Sebahagian besar premis percutian hanya ‘hidup’ dengan kehadiran pelancong tempatan dan luar negara saat cuti sekolah dan cuti hujung tahun sahaja.

Iklan

Risiko yang terpaksa ditanggung pelabur hartanah adalah mereka berdepan kekosongan sewaan bagi unit-unit chalet, resort dan apartmen dan ini akhirnya menyebabkan aliran tunai bulanan terganggu.

Isu ini pernah mendapat liputan Harian Metro pada April 2016 yang lalu di mana, dua orang pelabur gagal membayar sewa sejumlah RM10,000 sebulan dari Januari hingga Mac.

4. Kos Tersembunyi

Lumrah kehidupan manusia, pasti ada yang baik dan ada yang kurang baik. Bagaimana dengan kecurian, kerosakan yang dilakukan penyewa premis anda tanpa anda sedari?

Suka atau tidak, itu soal nombor dua. Anda tetap perlu mengeluarkan belanja untuk kos-kos tersembunyi tersebut.

Kadangkala, deposit RM100 langsung tidak mencukupi untuk melindungi kerosakan yang berlaku lebih-lebih lagi terhadap barang elektronik.

Sebagai langkah persediaan, sediakan 10% daripada modal anda sebagai dana kecemasan sekiranya berlaku sebarang isu yang memerlukan kos belanja dalam kadar segera.

5. Kurang Fleksibiliti

Secara dasarnya, pelancong yang gemar melancong hanya akan melawat sesebuah lokasi pelancongan satu atau dua kali semumur hidup mereka sebelum beralih ke destinasi baru yang memberikan kepuasan dan pengalaman baru kepada mereka.

Untuk anda sebagai pelabur mengharapkan kehadiran pelanggan yang sama setiap tahun adalah satu tindakan yang salah.

Kebanyakan premis pelancongan kurang fleksibiliti dalam mempelbagaikan fasiliti dan infra untuk menggalakkan kehadiran pelancong yang sama.

6. Ekonomi & Pandemik

Industri pelancongan sangat bergantung kepada kuasa beli dan ekonomi domestik untuk berbelanja dan melancong.

Apabila keadaaan ekonomi berada dalam keadaan tidak menentu, orang awam memilih untuk meyimpan wang dan kurang berbelanja.

Perkara ini turut berlaku apabila sebuah pandemik melanda dan orang ramai memilih untuk duduk di rumah berbanding melancong atas faktor kesihatan dan penguatkuasaan undang – undang.

Jangan salah sangka pula, risiko ada di mana-mana dan tidak terbatas kepada pelaburan hartanah berasaskan pelancongan semata-mata.

Akan tetapi, sekiranya aliran tunai adalah alasan utama anda berkecimpung dalam pelaburan hartanah pelancongan, anda mungkin perlu berfikir semula.

Yang pasti, anda perlu melakukan pemasaran digital untuk pasaran domestik dan luar negara secara konsisten supaya premis anda tidak sepi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Hari ini, ramai rakyat Malaysia yang mula berminat untuk menambah aset ‘susah cair’ dengan membeli hartanah dan mula mempertimbangkan pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong : Merugikan atau Menguntungkan?

Ada juga yang berminat dengan pasaran lelong gara-gara melihat nilai hartanah yang dijual adalah di bawah harga pasaran, dan jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Dengan lambakan iklan hartanah lelong bukan sahaja di dada akhbar dan internet, pasaran lelong dilihat satu peluang keemasan untuk memiliki hartanah.

“Deposit pembida yang diperlukan adalah 10% daripada harga hartanah.”

Akan tetapi, pasaran lelong boleh menjadi sedikit mengelirukan dan rumit untuk pembeli rumah pertama.

Baca : Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019

Jika berminat nak beli pasaran lelong, 10 tips ini bakal membantu kita untuk memiliki hartanah lelong pertama dan yang seterusnya. 

1. Jenis Lelong

Kalau nak tahu, terdapat lebih daripada 1,000 kes lelongan hartanah berlaku di Malaysia setiap minggu. Akan tetapi, hanya 10%-15% sahaja hartanah lelong yang berbaloi untuk dibeli.

Oleh yang demikian, kita perlu mencari hartanah lelong yang benar-benar sesuai untuk diduduki/ pelaburan dengan melakukan penyelidikan menyeluruh seperti lokasi, kemudahan, masalah hartanah tersebut dan sebagainya.

Maklumat lanjut mengenai unit atau lot yang akan dilelong biasanya dibuat 10-14 hari sebelum tarikh lelong. Kita mempunyai masa yang cukup untuk membuat sedikit kajian tentang hartanah dan kawasan tersebut.

2. Syarat Jualan & Pembelian

Kita wajib untuk mendapatkan salinan POS (Proclamation of Sale) dan COS (Condition of Sale). Dua surat ini menerangkan tentang pengisytiharan hartanah tersebut dan keadaan hartanah yang bakal dijual.

Kita juga wajib memahami semua terma dan syarat, melantik ejen/peguam yang sudah biasa dengan pasaran lelong untuk memudahkan anda memahami isi kandungan surat tersebut.

3. Periksa Kediaman

Sebagai bakal pemilik kediaman tersebut, kita perlu melakukan tinjauan khusus berkenaan kawasan sekitar, bahagian luar kediaman tersebut.

Sekiranya kediaman tersebut disewa, kita boleh semak penyewa semasa dan membandingkannya dengan pemilik yang dinyatakan di dalam POS.

Ini penting kerana dalam sesetengah kes, penyewa rumah tidak bersedia untuk mengosongkan kediaman tersebut walaupun kediaman tersebut telah dilelong; dan perkara ini bakal mendatangkan masalah kepada pemilik baru.

Semak kaveat ke atas kediaman tersebut dan nilai harga pasaran hartanah yang sama di kawasan itu jika kita merancang untuk melakukan pelaburan jangka panjang.

4. Deposit

Lumrah dalam pasaran lelong ialah dengan menyediakan 10% deposit pendahuluan daripada harga rizab hartanah tersebut.

Iklan

Kita juga perlu menyediakan tunai tambahan pada hari lelongan untuk menambah nilai perbezaan jumlah deposit antara harga bidaan yang berjaya.

Jumlah wang ini wajib dibayar dengan segera selepas kita berjaya memenangi lelongan tersebut.

5. Dokumen

Selain daripada draf bank, kita juga perlu menyediakan dokumen yang berkaitan dengan bidaan lelong tersebut seperti dua salinan kad pengenalan dan surat kebenaran wakil jika kita mewakilkan ejen/peguam untuk bidaan kita.

6. Datang Awal

Lumrah orang Malaysia apabila hendak ke suatu tempat mesti sampai lambat. Untuk membuat bidaan lelong, kita disyorkan datang 30 minit awal untuk mendaftar dan menyerahkan dokumen yang relevan untuk proses bidaan.

Kita juga akan diberikan kad pembidaan berserta nombor dan duduk dan tunggu sehingga bidaan bermula.

Jangan terkejut jika sesetengah bidaan mampu berakhir seawal 5 minit sahaja dan sekiranya kita terlambat, peluang untuk memiliki kediaman lelong pasti terkubur.

7. Terma & Syarat oleh Pelelong

Sebelum memulakan proses bidaan, hos akan bercakap mengenai terma dan syarat utama sebelum diteruskan dengan acara lelongan.

Sila dengar dengan teliti sebarang perubahan dalam terma dan syarat, dan jangan takut untuk bertanya sekiranya terdapat sebarang keraguan.

8. Bidaan

Apa yang kita perlu lakukan adalah menaikkan kad pembida sebagai tanda kita minat dengan hartanah tersebut dan tunjukkan harga tawaran.

Proses bidaan berhenti apabila harga tertinggi diulang sebanyak tiga kali oleh pelelong. Dan apabila tukul diketuk, hartanah itu dijual kepada pembida tertinggi di dalam dewan tersebut.

Selepas itu, tiada tawaran lanjut akan dilayan oleh pihak pelelong.

9. Menang Lelong

Pembida yang berjaya wajib menandatangani borang COS (Contract of Sale) dan membayar perbezaan jumlah sekiranya berlaku peningkatan harga lelong pada hari yang sama.

Pembida yang gagal boleh menebus draf bank mereka di kaunter pendaftaran selepas proses lelongan tersebut.

10. Selepas Lelongan

Pembida yang berjaya diberikan 90-120 hari untuk menjelaskan baki 90% daripada harga rumah.

Untuk melangsaikan baki 90% tersebut, kita boleh membuat permohonan pinjaman rumah dari bank dengan menyertakan dokumen COS (Contract of Sale) tersebut.

Selepas itu, kita hanya memerlukan pihak peguam untuk menukar status pemilikan hartanah tersebut di pejabat tanah.

Baca: 6 Tips Beli Rumah Lelong

Pasaran lelong sememangnya pasaran yang unik kerana kita berkemungkinan berhadapan dengan pelbagai senario pada hari lelongan tersebut dijalankan. Apa yang penting dalam pasaran lelong adalah deposit dan kajian yang menyeluruh terhadap hartanah tersebut.

Iklan

Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Malaysia berada dalam senarai keenam negara dengan kadar pulangan hasil sewaan atau rental yield tertinggi di Asia untuk tahun 2019.

Statistik ini agak mengejutkan ramai pemerhati hartanah kerana pada tahun 2018, Malaysia menduduki tempat ketiga di belakang Indonesia dan Filipina pada kadar 8.76%!

Kadar median rental yield yang dicatatkan di Malaysia untuk tahun 2019 adalah pada kadar 3.72% iaitu penyusutan sebanyak -5.04%.

Penganalisis hartanah mengandaikan bahawa kos duti setem yang tinggi terhadap hartanah mewah dan kelembapan pasaran Bursa Malaysia berbanding saham Asia lain menjadi faktor utama Malaysia menduduki tempat keenam dalam rental yield hartanah di Asia bagi tahun 2019.

Lambakan bekalan hartanah high rise di satu kawasan yang sama juga menyebabkan berlaku permainan harga di kalangan pemilik hartanah kediaman.

Buktinya, Mont Kiara dan Hartamas mengalami defisit dalam keuntungan hasil sewaan pada tahun 2019 sebanyak 1.37%.

Kadar median sewa pada tahun 2018 adalah sebanyak RM1,825 dan turun menjadi RM1,800 pada tahun 2019!

Kesannya, ada unit yang disewa pada kadar lebih murah berbanding unit yang lain sungguh pun kedua-dua unit tersebut mempunyai keluasan yang sama!

Buat yang kurang faham akan maksud rental yield, rental yield merupakan pulangan hasil yang diperoleh oleh seorang pemilik hartanah hasil daripada menyewakan hartanahnya kepada penyewa.

Cara kiraan rental yield adalah dengan cara menjumlahkan pendapatan sewa tahunan hartanah dan dibahagikan dengan jumlah amaun yang telah pun dilaburkan terhadap hartanah tersebut.

Harga Median Rumah Di Malaysia Turun Semenjak 2014

Berita baiknya ialah harga rumah median Malaysia kini menurun kepada RM268,000, yang merupakan tahap terendah yang dilihat lima tahun lalu pada 2014 apabila harga median berada pada RM270,000.

“Harga rumah turun, rental yield pun turun!”

Apa yang lebih mengejutkan adalah pada suku pertama 2019, harga median adalah lebih rendah berbanding pada tahun 2017 dengan kadar 11.6% yakni pada harga RM303,000.

Harga median rumah pada suku pertama 2019 juga lebih rendah berbanding tahun 2018 dengan perbezaan 9.7% dan pada harga RM296,944.

Iklan

Kuala lumpur menempatkan hartanah yang paling mahal di Malaysia dengan harga median RM786,800 diikuti Selangor RM479,894.

Hartanah kediaman paling murah di Malaysia pula terletak di Kelantan, Perlis dan Melaka dengan median harga RM200,000.

Ranking Rental Yield Hartanah Asia Tahun 2019

 • Indonesia 7.09%
 • Filipina 6.13%
 • Kemboja 5.33%
 • Thailand 5.13%
 • Vietnam 4.33%
 • Malaysia 3.72%
 • Singapura 3.30%
 • Jepun 2.66%
 • Hong Kong 2.35%
 • India 2.32%
 • China 2.10%
 • Taiwan 2.06%

Indonesia dan Filipina seperti tahun sebelumnya mengungguli ranking rental yield hartanah asia Pasifik pada tangga pertama dan kedua dengan kadar 7.09% dan 6.13%.

Kadar pulangan hasil sewaan semasa atau rental yield di Malaysia merupakan refleksi kepada harga rumah semasa di Malaysia.

Ini adalah kadar yang harus diterima pemilik hartanah dengan kejatuhan median harga rumah jenis kediaman di Malaysia bermula suku pertama 2019. 

Kadar pulangan hasil sewaan yang direkodkan adalah dari pasaran kediaman jenis apartmen dan teres.

Pembeli rumah juga boleh menjangkakan yang kadar sewa bagi hartanah baru di sesetengah kawasan juga akan menurun.

Akan tetapi, kediaman jenis high rise dengan kondisi dan fasiliti yang baik dan mempunyai kelengkapan rumah akan terus menjadi pilihan utama di pasaran sewaan di Malaysia.

Semakin Mahal Harga Rumah, Semakin Tinggi Kos Penyelenggaraan

Bagi pelabur hartanah yang mencari hasil sewa yang tinggi, anda perlu melihat kos penyelenggaraan, yang boleh menjejaskan hasil sewa bersih anda.

Kebanyakan pelabur hartanah cenderung untuk memilih hartanah kediaman mewah sebagai pelaburan tanpa mengambil kira kos penyelenggaraan.

Apa yang pasti, peratus keuntungan hasil sewaan dijangka tidak meningkat banyak di Kuala Lumpur sekiranya ekonomi terus melemah dan menjejaskan peluang pekerjaan.

Akan tetapi, kawasan yang matang seperti Bangsar, Damansara dan Petaling Jaya akan kekal relevan sebagai lokasi tumpuan sewaan sungguh pun rental yield di kawasan ini tidak lagi meriah seperti dahulu.

Sumber Rujukan:

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!