5 Nasihat Kewangan Untuk Anak Muda Berumur 20-an

Sebelum kita menginjak masuk usia 30 tahun, kita sebenarnya sedang berada di dalam fasa baru nak membina kehidupan. Kita baru saja melalui fasa pendidikan formal dan selama ini banyak perkara yang diuruskan oleh ibu dan ayah.

Apabila kita mula melangkah masuk umur 20 tahun, kita kena pandai membuat keputusan sendiri dan belajar untuk mengurus kewangan peribadi.

Berikut merupakan beberapa nasihat supaya anda tidak tersilap langkah.

Nasihat 1: Mula Membuat Simpanan

Meskipun masih belajar, kita kena mula belajar menyimpan duit. Tiada istilah mula membuat simpanan apabila sudah bekerja.

Sebaik saja menjejakkan kaki ke universiti, kita dah boleh menyimpan duit walaupun RM5 seminggu. Berpeganglah kepada konsep sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Ini penting untuk membiasakan diri dengan tabiat menyimpan sebelum melangkah masuk ke alam pekerjaan. Kalau tak dididik dari awal, kita mungkin akan tunduk dengan nafsu apabila duit gaji nanti bakal lesap begitu sahaja (percayalah, kami pernah lalui fasa ini).

Baca juga:

Nasihat 2: Tak Perlu Kaya Untuk Mula Melabur

Masyarakat kita mempunyai stigma bahawa pelaburan hanyalah untuk mereka yang kaya saja. Ini cerita tahyul, jangan percaya.

Sekarang ada banyak produk pelaburan yang boleh dimulakan dengan modal yang sangat minima, serendah 5 sen pun ada.

Tetapi kita kena ingat petua ini, melaburlah dengan duit lebihan dan pastikan kita dah ada simpanan kecemasan sebanyak 3-6 bulan gaji kita.

Baca:

Nasihat 3: Kad Kredit Adalah Hutang

Jangan sesekali percaya bahawa kad kredit adalah lambang kemewahan. Kad kredit sebenarnya adalah liabiliti di mana kita akan berhadapan risiko muflis jika tidak dapat membayar balik pada masa yang ditetapkan.

Faedah hutang kad kredit adalah sangat tinggi, sekiranya kita hanya bayar minimum saja setiap bulan – nescaya kita sedang menempah tiket ke neraka wang. Bertaubat sebelum terlambat!

Baca:

Nasihat 4: Jangan Memilih Kerja

Apabila sudah tamat belajar, jangan sesekali memilih kerja. Kebanyakan anak muda suka memilih kerja kononnya mahu yang bersesuaian dengan kelulusan.

Sekiranya kita mempunyai pemikiran seperti ini, inilah punca berlakunya lambakan graduan yang menganggur. Seeloknya kita rebut peluang yang ada dan bermulalah dari bawah.

Walaupun ianya di luar bidang, tidak mengapa asalkan kita dapat mengisi masa lapang dan menimba pengalaman bekerja.

Baca:

Nasihat 5: Jangan Beli Kereta Mewah

Jenama kereta import menjadi idaman ramai anak muda bagi membuktikan bahawa mereka telah berjaya menamatkan pelajaran dan mempunyai pekerjaan yang elok. Namun, ramai juga yang hanya mampu bayar instalment bulanan, tetapi tak mampu nak maintain kereta.

 “Tapi salesman tu kata gaji saya lepas, layak pakai kereta import yang baru”. Nama pun salesman, memang tugas dia meyakinkan bakal pelanggan.

Ingatlah bahawa ‘jenama’ kereta adalah kehendak dan bukan keperluan. Beli kereta tidak salah, tetapi ramai yang beli kereta yang salah.

Apa kata mula dengan menaiki motor atau menggunakan pengangkutan awam kerana banyak penjimatan wang boleh dibuat. Jauh lagi perjalanan hidup tu, janganlah membazir.

Baca:

Fikir-fikirkanlah nasihat ini. Betulkan hidup kita, jangan ikut apa yang ramai orang buat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SIRIM Berkembang Ke China, Tubuh Syarikat Pensijilan Hunan SIRIM Huaseng

KUALA LUMPUR, 2 Dis (Bernama) — SIRIM Bhd kini melebarkan sayapnya ke China menerusi penubuhan Hunan SIRIM Huasheng Certification and Inspection Co Ltd, syarikat usaha sama yang menawarkan perkhidmatan pensijilan.

Pengerusi SIRIM Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali berkata syarikat di wilayah Hunan itu akan memulakan operasi pada Januari depan dengan menyediakan perkhidmatan pensijilan, khususnya standard IATF 16949, aktiviti pemeriksaan serta latihan.

“Menerusi syarikat usaha sama ini, SIRIM QAS International kini bertapak di China, terutama dalam sektor pembuatan automotif negara itu yang juga sektor terbesar dunia dengan menyumbang pengeluaran sebanyak 21 juta kereta penumpang pada 2021 selain memiliki lebih separuh daripada lokasi diperakui IATF di dunia,” katanya pada Majlis SIRIM Industri (MSI) 2022 di sini, hari ini.

Acara itu telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Bahria Mohd Tamil.

Standard IATF 16949 merujuk standard antarabangsa untuk sistem pengurusan kualiti automotif yang dibangunkan oleh Pasukan Petugas Automotif Antarabangsa (IATF), SIRIM QAS International, anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad dan satu-satunya badan pensijilan di Asia Tenggara yang diiktiraf oleh IAFT.

Sementara itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata nilai pelaburan syarikat usaha sama di China itu adalah kira-kira RM1 juta yang disasarkan dapat menjana pendapatan mencecah jutaan ringgit pada tahun-tahun mendatang susulan perkembangan pesat industri tersebut.

“Pensijilan di bawah kerjasama ini adalah bagi memastikan produk-produk yang mempunyai sijil berkaitan ke pasaran antarabangssa dan tidak hanya terhad di Malaysia,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata memandangkan China sedang melaksanakan sekatan pergerakan pada masa ini, kerja-kerja berkaitan pensijilan terbabit akan dijalankan secara jarak jauh dan akan diperluaskan selepas sekatan tersebut dilonggarkan yang dijangkakan selepas sambutan Tahun Baru Cina, tahun depan.

Mengulas MSI 2022, Ahmad Sabirin berkata acara bertemakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) itu merupakan program tahunan bagi mengeratkan hubungan dan kerjasama antara SIRIM, industri dan agensi kerajaan serta membantu kerajaan menjadikan ESG sebagai agenda utama.

“Kami juga bekerjasama dengan MITI untuk menghasilkan pensijilan baharu yang menggabungkan ketiga-tiga elemen ESG sebagai satu pensijilan. Malaysia mahu menerajui (usaha ini) untuk memulakan perjalanan berkaitan,” katanya.

Selain itu, Ahmad Tajuddin berkata biarpun terdapat pihak yang mungkin tidak berminat menggunapakai ESG akibat faktor salah tanggapan dan kos tinggi, organisasi sebaliknya perlu menyedari bahawa usaha bagi menjamin masa depan bukan sesuatu yang boleh diukur dengan wang.

“Saya berharap organisasi di Malaysia akan berurusan dengan SIRIM dan anak syarikat kami serta mengikuti pelbagai program serta pensijilan sebagai bukti mereka celik ESG,” katanya.

— BERNAMA