5 Nasihat Kewangan Untuk Anak Muda Berumur 20-an

Sebelum kita menginjak masuk usia 30 tahun, kita sebenarnya sedang berada di dalam fasa baru nak membina kehidupan. Kita baru saja melalui fasa pendidikan formal dan selama ini banyak perkara yang diuruskan oleh ibu dan ayah.

Apabila kita mula melangkah masuk umur 20 tahun, kita kena pandai membuat keputusan sendiri dan belajar untuk mengurus kewangan peribadi.

Berikut merupakan beberapa nasihat supaya anda tidak tersilap langkah.

Nasihat 1: Mula Membuat Simpanan

Meskipun masih belajar, kita kena mula belajar menyimpan duit. Tiada istilah mula membuat simpanan apabila sudah bekerja.

Sebaik saja menjejakkan kaki ke universiti, kita dah boleh menyimpan duit walaupun RM5 seminggu. Berpeganglah kepada konsep sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Ini penting untuk membiasakan diri dengan tabiat menyimpan sebelum melangkah masuk ke alam pekerjaan. Kalau tak dididik dari awal, kita mungkin akan tunduk dengan nafsu apabila duit gaji nanti bakal lesap begitu sahaja (percayalah, kami pernah lalui fasa ini).

Baca juga:

Nasihat 2: Tak Perlu Kaya Untuk Mula Melabur

Masyarakat kita mempunyai stigma bahawa pelaburan hanyalah untuk mereka yang kaya saja. Ini cerita tahyul, jangan percaya.

Sekarang ada banyak produk pelaburan yang boleh dimulakan dengan modal yang sangat minima, serendah 5 sen pun ada.

Tetapi kita kena ingat petua ini, melaburlah dengan duit lebihan dan pastikan kita dah ada simpanan kecemasan sebanyak 3-6 bulan gaji kita.

Baca:

Nasihat 3: Kad Kredit Adalah Hutang

Jangan sesekali percaya bahawa kad kredit adalah lambang kemewahan. Kad kredit sebenarnya adalah liabiliti di mana kita akan berhadapan risiko muflis jika tidak dapat membayar balik pada masa yang ditetapkan.

Iklan

Faedah hutang kad kredit adalah sangat tinggi, sekiranya kita hanya bayar minimum saja setiap bulan – nescaya kita sedang menempah tiket ke neraka wang. Bertaubat sebelum terlambat!

Baca:

Nasihat 4: Jangan Memilih Kerja

Apabila sudah tamat belajar, jangan sesekali memilih kerja. Kebanyakan anak muda suka memilih kerja kononnya mahu yang bersesuaian dengan kelulusan.

Sekiranya kita mempunyai pemikiran seperti ini, inilah punca berlakunya lambakan graduan yang menganggur. Seeloknya kita rebut peluang yang ada dan bermulalah dari bawah.

Walaupun ianya di luar bidang, tidak mengapa asalkan kita dapat mengisi masa lapang dan menimba pengalaman bekerja.

Baca:

Nasihat 5: Jangan Beli Kereta Mewah

Jenama kereta import menjadi idaman ramai anak muda bagi membuktikan bahawa mereka telah berjaya menamatkan pelajaran dan mempunyai pekerjaan yang elok. Namun, ramai juga yang hanya mampu bayar instalment bulanan, tetapi tak mampu nak maintain kereta.

 “Tapi salesman tu kata gaji saya lepas, layak pakai kereta import yang baru”. Nama pun salesman, memang tugas dia meyakinkan bakal pelanggan.

Ingatlah bahawa ‘jenama’ kereta adalah kehendak dan bukan keperluan. Beli kereta tidak salah, tetapi ramai yang beli kereta yang salah.

Apa kata mula dengan menaiki motor atau menggunakan pengangkutan awam kerana banyak penjimatan wang boleh dibuat. Jauh lagi perjalanan hidup tu, janganlah membazir.

Baca:

Fikir-fikirkanlah nasihat ini. Betulkan hidup kita, jangan ikut apa yang ramai orang buat.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mengarutlah Cadangan Bank Dunia Nak Naikkan Umur Pengeluaran KWSP Kepada 65 Tahun

Baru-baru ini Bank Dunia mencadangkan agar umur pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dinaikkan daripada 55 tahun kepada 65 tahun.

Rata-rata ramai mengatakan ia adalah satu cadangan yang mengarut!

Namun apakah sebab Bank Dunia mencadangkan agar umur ini dinaikkan?

1. Malaysia Menuju Ke Arah Masyarakat Tua (Ageing Society)

Dulu pada tahun 1960-an, purata jangka hayat rakyat Malaysia adalah sekitar 60 tahun. Namun kini, ianya telah meningkat kepada 75 tahun.

Perbezaan sebanyak 15 tahun, banyak tu. Ini bermakna, fasa persaraan seseorang (secara purata) meningkat daripada 5 tahun kepada 15 tahun.

Persaraan adalah situasi di mana kita akan menjalani kehidupan tanpa pendapatan aktif. Jadi apakah persedian kita untuk menghadapi situasi ini?

Tahukah anda seandainya anda sekarang berumur 30 tahun dan merasakan RM5,000 (nilai sekarang) sebulan sudah cukup untuk bersara, ini bermakna anda perlu kira-kira RM4.8 juta untuk melalui fasa persaraan?

2. Jumlah Simpanan Persaraan Rakyat Malaysia Amat Membimbangkan

Di dalam kenyataan rasmi Parlimen pada 30 Julai 2018, Dato’ Seri Dr Wan Azizah memberitahu:

i) 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000

Iklan

ii) Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909

iii) Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif

iv) 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun

Jadi apa yang perlu kita lakukan untuk menghadapi tempoh persaraan yang bakal tiba nanti?

Jom kita amalkan 3 perkara ini:

1. Rancang kewangan dari mula gaji pertama

2. Elakkan buat hutang tak perlu

3. Buat satu financial blueprint/roadmap dengan Licensed Financial Planner

Nak dapatkan penjelasan yang lebih baik, boleh tonton video di bawah ini:

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]

Iklan

KitaJagaKita – Utamakan Sedekah Kepada Ahli Keluarga

Saat ini ramai memperkatakan tentang kemungkinan kembalinya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Kita semua pastinya secara peribadi atau mengenali mereka yang kehidupannya terjejas akibat pelaksaan PKP terutamanya dalam hal sumber pendapatan.

Jabatan Perangkaan Malaysia dalam laporan mereka menunjukkan bahawa kadar pengangguran meningkat drastic akibat pelaksanaan PKP. Daripada 610 ribu orang menganggur pada bulan Mac. Jumlah itu menjadi 826 ribu orang pada bulan Mei 2020.

Selain itu, kita sendiri atau kita mengenali mereka yang diberikan cuti tanpa gaji, dibuang kerja, atau dipotong gaji mereka. Ini tentunya menjejaskan kehidupan mereka dan keluarga.

Apa yang mungkin boleh kita sama-sama lakukan bagi membantu situasi ini?

Antara galakan yang telah menjadi budaya kita adalah bersedekah. Tetapi adakah kita tahu bahawa yang lebih dituntut adalah memberi sedekah kepada ahli keluarga kita?

Di dalam Al-Quran, Allah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 215 yang bermaksud:

“Mereka bertanya tentang apa yang mereka nafkahkan. Jawablah: “Apa saja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kepada ibu-bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan”. Dan apa saja kebaikan yang kamu buat, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.”

Dalam ayat di atas Allah memberi keutamaan kepada kedua ibu bapa, kemudian kaum kerabat, kemudian barulah kepada anak yatim, fakir miskin, dan seterusnya. Namun realiti hari ini, berapa ramai yang mencari ahli keluarga dahulu untuk memberikan sedekah.

Iklan

Baik sedekah untuk keperluan harian, makan minum, pembayaran hutang, belajar universiti, dan sebagainya. Banyak ruang sedekah sebenarnya terkandung dalam keluarga kita tanpa kita sedari.

Selain itu, dalam satu hadis riwayat Imam Muslim bahawasanya daripada Thauban RA, beliau berkata:

Rasulullah SAW bersabda: “Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan seseorang ialah dinar yang dinafkahkan untuk keluarganya, dan dinar yang dinafkahkan untuk ternakan tunggangannya (kenderaan) yang digunakan di jalan Allah dan dinar yang dinafkahkan untuk para sahabatnya yang berjuang di jalan Allah.”

Juga lebih menarik hadis riwayat Ahmad yang bermaksud:

Rasulullah bersabda: “Sedekah kepada orang miskin terhitung pahala satu sedekah. Sedekah kepada kaum kerabat mendapat dua pahala (iaitu) pahala sedekah dan pahala menyambung silaturahim.”

Ada juga amalan masyarakat kita yang mempunyai tabung kecemasan keluarga besar dan kecil. Setiap bulan, setiap ahli keluarga perlu memasukkan beberapa peratus daripada pendapatan ke dalam tabung ini untuk digunakan oleh ahli keluarga lain yang memerlukan. Ini merupakan contoh inisiatif yang baik yang perlu dikomersialkan hari ini.

Begitulah keutamaan pemberian sedekah kepada keluarga yang disebut dalam Islam. Marilah sama-sama kita berazam menjadikan amalan bersedekah kepada keluarga ini sebagai keutamaan terutamanya dalam kita sama-sama menghadapi pandemik COVID-19 ini.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani.

Iklan

7 Sebab Wanita Perlu Menjadi Menteri Kewangan Keluarga

“9 Nafsu, 1 Akal”, ini merupakan cakap-cakap orang dulu-dulu yang sinonim untuk golongan wanita (kami tak kata ianya betul).

Tetapi, tahukah anda sebenarnya 9 nafsu ini sekiranya mampu dikawal ia akan menjadi lebih power dari 1 akal tersebut?

Contoh : 9 handbag yang dibeli oleh wanita adalah lebih murah jumlah keseluruhannya berbanding 1 gajet yang dibeli oleh lelaki.

Dalam masa setahun, perempuan akan membeli sembilan jenis handbag manakala lelaki akan beli satu jenis gadget. Tetapi setiap nilai handbag tersebut jauh lebih murah.

Perempuan:
9 jenis handbag  x RM100 = RM900

Lelaki:
1 jenis handphone x RM1,200 = RM 1,200

Bayangkan jika perempuan mampu mengawal nafsu mereka dengan mengurangkan jumlah handbag tersebut daripada 9 handbag kepada 5 handbag sahaja. Perbelanjaan mereka adalah 50% lebih rendah berbanding lelaki.

Ini adalah Potensi Wanita yang perlu diperhebatkan.

Lihat pada kelebihan, dan bukan kekurangan mereka.

Mengapa saya mengatakan wanita lebih hebat jika diberi jawatan sebagai menteri kewangan keluarga?

1. Lebih Bertanggungjawab

Jika diberi sesuatu tugas, perempuan akan melaksanakan tugas itu dengan baik sekali dan akan memastikan ianya berjalan dengan baik dengan apa cara sekali pun.

Secara purata, perempuan memeriksa baki akaun lebih kerap berbanding lelaki dan sedar di mana kemampuan keluarga.

2. Lebih Bijak Mengurus Risiko

Kajian membuktikan lelaki lebih berani mengambil risiko yang tinggi dan ini bukanlah tindakan yang bijak dalam tindakan mengurus kewangan. Manalaka wanita lebih teliti dalam menilai risiko dan boleh memberi impak yang positif dalam kestabilan kewangan keluarga.

3. Lebih Berdisiplin

Perempuan lebih berdisiplin dalam membelanjakan duit mereka setelah membuat bajet. Ini merupakan salah satu cara untuk perempuan mengawal nafsu dan kemahuan mereka. Ini boleh mengelakkan “overspending” dan kawalan aliran tunai keluarga yang baik.

4. Lebih Jujur

Lebih 1/3 lelaki menyembunyikan pembelian yang tidak sepatutnya kepada pasangan mereka. Perempuan dilihat lebih telus dalam membelanjakan duit dan ini merupakan keperluan dalam mengurus ekonomi keluarga.

5. Lebih Teliti

Bandingkan masa perempuan membeli belah berbanding lelaki. Perempuan selalunya akan mengambil masa lebih lama kerana mereka akan meneliti sesuatu barangan terlebih dahulu sebelum membeli. Semestinya mereka akan memilih barangan yang berbaloi dengan harga dan akan memastikan ia adalah yang terbaik!

Iklan

6. Lebih Fokus

Selalunya perempuan tidak akan menangguhkan kerja dan akan menyelesaikan secepat mungkin kerana mereka lebih fokus. Isteri dilihat mampu memberi sokongan yang lebih kepada suami dalam mencapai matlamat kewangan bersama.

7. Lebih Multi-Tasking

Walaupun seorang wanita mempunyai kerjaya hatta surirumah sekali pun, mereka mampu memegang lebih banyak portfolio. Inilah kehebatan wanita. Belajarlah mempercayai isteri anda, bimbing mereka untuk berdikari agar tidak susah jika anda tiada suatu hari nanti.

Perkongsian Pengalaman (Real Case Scenario)

Situasi 1: Suami Well Intervention Consultant dengan pendapatan RM180,000 sebulan. Bekerja 2-3 minggu offshore, 1 minggu rehat. Isteri suri rumah dan diberi tanggungjawab mengurus segala hal kewangan keluarga.

Isteri merupakan seorang bekas pegawai HR.

Situasi 2: Suami pakar bedah di hospital swasta berpendapatan RM200,000-300,000 sebulan. Isteri diberi kepercayaan mengurus kewangan keluarga kerana suami sibuk mencari rezeki.

Situasi 3: Dalam sesi konsultasi kewangan keluarga, isteri lebih responsif berbanding suami. Lelaki lebih mempercayai dan menyerahkan bab mengurus kewangan kepada isteri.

Situasi 4: Klien lelaki selalunya akan mengambil masa 2 kali ganda untuk memberi data kewangan mereka.

Fakta

65% client saya adalah perempuan. 60% mengurus kewangan keluarga, 40% mengurus kewangan sendiri kerana suami tidak bersedia berbincang bersama.

Saranan saya:

  • Jika suami mempunyai isteri yang mempunyai latar belakang pendidikan yang baik, sebaik-baiknya lantiklah isteri anda sebagai Menteri Kewangan. Anda masih lagi boleh menjadi Perdana Menteri & Menteri Ekonomi.
  • Kepada para isteri, yakinlah anda sememangnya Awesome. Bantulah suami mencari pendapatan tambahan jika mampu  jika tidak, cukuplah sekadar menjadi Menteri Kewangan demi mengurangi beban suami tercinta.

Dalam konsultasi bersama saya, saya selalu ajar para isteri bagaimana hendak melindungi diri daripada segi kewangan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini kepada suami

Nota kaki:

Posting ini bukan bertujuan untuk membuat perbandingan tentang siapa lebih hebat. Tetapi hanya untyk menggalakkan pemerkasaan wanita dalam ekonomi.

“Empowering women, Empowering Nation”

Ditulis Oleh:

Inaz Hashim
MB BCH BAO,  FAR, FPR,  CMSRL, ShRFP
Security comission & BNM licensed Financial Planner
An ordinary member of Malaysia Financial Planning
www.inazhashim.com

Sumber Kajian: https://www.dailymail.co.uk

Iklan

Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2018 – Ekonomi Malaysia Dijangka Kukuh Bagi Menempuh Tahun 2019

Berikut adalah inti pati Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2018 serta Laporan Kestabilan Kewangan dan Sistem Pembayaran 2018 yang dikeluarkan hari ini.

EKONOMI:

Ekonomi Malaysia dijangka kekal pada landasan pertumbuhan kukuh, berkembang antara 4.3 peratus dan 4.8 peratus pada 2019, dipacu oleh aktiviti sektor swasta, pendapatan stabil dan pertumbuhan pekerjaan, serta peningkatan kapasiti perniagaan yang berterusan.

Sektor perkhidmatan dijangka berkembang 5.7 peratus daripada 6.8 peratus pada 2018. Sektor pembuatan akan berkembang pada 4.8 peratus berbanding lima peratus pada 2018.

Sektor pembinaan diunjurkan mencatat pertumbuhan sederhana pada tiga peratus tahun ini berbanding 4.2 peratus pada 2018.​​​​​​​​​​​​​​

Sektor perlombongan dan kuari dijangka berkembang 0.8 peratus, berbanding penurunan 1.5 peratus pada 2018 berikutan pengurangan pengeluaran gas asli.

Sektor pertanian diunjurkan berkembang 2.8 peratus tahun ini selepas susut 0.4 peratus pada 2018.

Kadar pengangguran dijangka kekal hampir tidak berubah pada 3.3 peratus hingga 3.5 peratus tahun ini.

Pelaburan swasta dijangka merekodkan pertumbuhan 4.9 peratus pada 2019. Pelaburan awam diunjurkan susut pada 7.1 peratus khususnya disebabkan pelaburan rendah oleh syarikat awam setelah penyiapan projek berskala besar.

Baki akaun semasa berkemungkinan kekal mencatatkan lebihan, walaupun berkurangan kepada 1.5 peratus – 2.5 peratus daripada Pendapatan Negara Kasar pada 2019.

Eksport Malaysia dijangka merekodkan pertumbuhan 3.4 peratus tahun ini berbanding 6.8 peratus pada 2018.

Import akan disokong oleh permintaan domestik yang berterusan, dengan import kasar dijangka berkembang 4.5 peratus pada 2019 berbanding 4.9 peratus pada 2018 dengan mengambil kira peningkatan semula import perantaraan dan modal.

Inflasi teras Malaysia dijangka pada keseluruhannya stabil dan berpurata antara 0.7 dan 1.7 peratus pada 2019 berbanding satu peratus pada 2018.

Hutang luar Malaysia, yang berjumlah RM924.9 bilion atau 64.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setakat akhir 2018, adalah kekal terurus, meskipun secara relatifnya lebih tinggi berbanding median negara sedang pesat membangun setara.

Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan dividen RM2.5 bilion kepada kerajaan pada 2018.

BANK:

Ujian tekanan kesolvenan berbilang tahun BNM terus mengesahkan daya tahan bank-bank dan penanggung insurans di bawah simulasi senario tekanan makroekonomi dan kewangan yang teruk.

Bank-bank kekal berkedudukan baik untuk menyerap potensi kerugian menggunakan penampan modal dan pendapatan sedia ada, dengan nisbah modal sistem perbankan selepas ujian tekanan kekal jauh melebihi paras pengawalseliaan minimum.

HUTANG ISI RUMAH:

Hutang isi rumah kepada KDNK Malaysia susut kepada 83 peratus tahun lepas daripada 84.3 peratus pada 2017, didorong langkah berhemat makro dalam memperkukuh daya tahan isi rumah.

Pertumbuhan hutang isi rumah pada 2018 terus berkurangan pada 4.7 peratus, didorong terutama oleh pertumbuhan pinjaman yang diberikan oleh institusi kewangan bukan bank yang lebih perlahan.

Pertumbuhan pembiayaan peribadi, yang mendorong peningkatan pantas hutang isi rumah sebelum ini, telah berkurangan dengan ketara susulan pelaksanaan pelbagai langkah sejak 2012.

Pertumbuhan turun kepada 2.3 peratus pada 2018 daripada 2.8 peratus pada 2017 (paras tertinggi 25.2 peratus pada 2008).

Iklan

Dalam pasaran hartanah, pertumbuhan harga rumah terus merosot ketika kekurangan permintaan bagi hartanah berharga tinggi, yang kekal tidak mampu dimiliki oleh kebanyakan pembeli selain aktiviti kurang memberangsangkan dalam pasaran perumahan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Ini mendorong penyesuaian bekalan perumahan kepada segmen mampu milik.

-BERNAMA

Sumber: BH Online

Biarlah Gambar Berbicara

Bagi mereka yang berminat nak tahu lebih lanjut, boleh muat turun Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2018 dan Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2018 (Tambahan).

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!