Berbaloi Tak Beli Townhouse Untuk Pelaburan?

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan pada tahun lalu, anda pasti perasan laman media sosial anda dibanjiri dengan iklan hartanah dari pelbagai projek di seluruh Malaysia.

Sekiranya anda berminat kepada hartanah jenis landed, anda akan perasan banyak projek hartanah jenis townhouse atau rumah bandar undercon diiklankan.

Soalnya, berbaloikah beli rumah townhouse untuk pelaburan?

Sekiranya ya, apa bukti rumah townhouse sesuai untuk pelaburan hartanah tidak kira atas kapasiti aliran tunai bulanan dari dapatan sewa atau capital gain dari hasil peraman bertahun – tahun.

Ok, sebelum kita selongkar dengan lebih mendalam tentang rumah townhouse, jom kita kenal terlebih dahulu dengan sifat rumah townhouse ini.

Rumah jenis tonwhouse di Malaysia mula popular pada awal tahun 1990-an apabila polisi Kerajaan ketika itu telah membuka pasaran hartanah menjadi sebuah pasaran bebas.

Baca : 11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Kesannya, banyak pemaju hartanah swasta menawarkan pelbagai jenis rumah termasuk rumah jenis townhouse.

Lokasi townhouse terawal dan kekal popular sehingga hari ini terletak di Bangsar, Cheras dan Taman Datuk Keramat.

Townhouse merupakan rumah jenis landed yang mempunyai dua tingkat dengan unit berbeza yang disertakan dengan pintu yang berbeza untuk kedua – dua unit.

Ada projek yang pintu rumah terletak di depan dan ada juga yang terletak di belakang.

Buat pengetahuan anda, rumah townhouse termasuk dalam senarai hartanah dengan geran strata.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Rumah jenis ini berkongsi fasiliti dan kemudahan dengan unit kediaman lain. Kebanyakan townhouse di Malaysia mempunyai sistem Gated and Guarded selain dikawal oleh pengawal keselamatan 24 jam. Ada juga yang tiada sistem ini.

Harga Median Rumah Townhouse Di Lembah Klang Tahun 2014-2019

  • 2014 : RM665,000
  • 2015 : RM700,000
  • 2016 : RM700,000
  • 2017 : RM712,500
  • 2018 : RM740,000
  • 2019 : RM610,000

Trend harga rumah jenis townhouse di Lembah Klang bersifat dinamik dan untuk rekod, harganya adalah dikira lebih murah berbanding rumah jenis teres dan Semi-Detached di kawasan sama.

Berdasarkan data dari Brickz.my, terdapat 8 lokasi hotspot dengan transaksi hartanah tertinggi sepanjang tahun 2014- 2019 bagi rumah jenis townhouse di Lembah Klang. Lokasinya adalah :-

1. Bukit Jalil

2. Bangsar

3. Taman Datuk Keramat

4. Sri Hartamas

5. Bandar Sunway

6. Taman Tun Dr. Ismail

7. Setapak

8. Batu Caves

3 Kelebihan Rumah Jenis Townhouse

1. Alternatif Rumah Teres

Umum mengetahui harga rumah landed khususnya rumah teres, Semi-Detached dan banglo di Kuala Lumpur adalah di luar jangkauan kewangan kita.

Harga median rumah teres di Kuala Lumpur pada tahun 2019 adalah RM740,000 atau RM535/kaki persegi.

Manakala harga median rumah Semi-Detached (bukan kluster) adalah RM2.2juta atau RM557/kaki persegi.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Berbeza dengan rumah townhouse yang hanya mencatatkan harga median RM610,000 atau RM477/kaki persegi di Kuala Lumpur. Murah RM130,000 berbanding harga median rumah teres!

2. Sesuai Untuk Kehidupan Berkeluarga

Sekiranya anda lihat semula senarai lokasi hotspot townhouse di Lembah Klang di atas, anda akan dapati kesemua kawasan yang dikongsikan di atas merupakan kawasan matang yang mempunyai fasiliti, kemudahan dan infrastruktur yang baik dan sesuai untuk kehidupan berkeluarga.

Kelapan – lapan lokasi hotspot yang dikongsikan turut mempunyai jaringan pengangkutan awam samada MRT, LRT dan KTM kecuali Sri Hartamas.

Apabila sebuah rumah terletak di lokasi yang strategik, sebenarnya adalah satu kerugian yang sangat besar jika anda mengabaikannya untuk pelaburan jangka panjang.

3. Permintaan Semasa

Rata – rata orang yang mencari rumah jenis townhouse untuk menyewa adalah mereka yang inginkan privasi berkonsep landed.

Ya, memang ada golongan yang tidak suka rumah jenis apartmen dan kondominium atas pelbagai faktor seperti waktu menunggu lif yang lama, aksesabiliti dan keluasan rumah yang kecil.

Golongan ini biasanya merupakan golongan profesional yang bekerja di sekitar Lembah Klang.

Rumusannya, sekiranya anda secara tidak sengaja ‘terjumpa’ rumah townhouse yang dijual di bawah harga median semasa mengikut lokasi anda, terus beli.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Bekalan rumah townhouse adalah terhad dan tidak banyak pemaju hartanah yang membangunkan rumah jenis townhouse di lokasi primer lagi.

Poket anda berkemungkinan berdarah terlebih dahulu sebelum berjaya mendapat rental yield yang selesa (3% ke atas), tetapi jangan risau kerana ada pelbagai teknik & strategi untuk anda berjaya mencapai rental yield yang sedap.

Baca : Buat 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Anda

Sentiasa ingat, permintaan untuk sewaan rumah jenis townhouse sentiasa ada. Jangan lepaskan peluang anda!

Sumber Rujukan:

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA