Berbaloi Tak Beli Townhouse Untuk Pelaburan?

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan pada tahun lalu, anda pasti perasan laman media sosial anda dibanjiri dengan iklan hartanah dari pelbagai projek di seluruh Malaysia.

Sekiranya anda berminat kepada hartanah jenis landed, anda akan perasan banyak projek hartanah jenis townhouse atau rumah bandar undercon diiklankan.

Soalnya, berbaloikah beli rumah townhouse untuk pelaburan?

Sekiranya ya, apa bukti rumah townhouse sesuai untuk pelaburan hartanah tidak kira atas kapasiti aliran tunai bulanan dari dapatan sewa atau capital gain dari hasil peraman bertahun – tahun.

Ok, sebelum kita selongkar dengan lebih mendalam tentang rumah townhouse, jom kita kenal terlebih dahulu dengan sifat rumah townhouse ini.

Rumah jenis tonwhouse di Malaysia mula popular pada awal tahun 1990-an apabila polisi Kerajaan ketika itu telah membuka pasaran hartanah menjadi sebuah pasaran bebas.

Baca : 11 Jenis Rumah Moden Yang Ada Di Malaysia

Kesannya, banyak pemaju hartanah swasta menawarkan pelbagai jenis rumah termasuk rumah jenis townhouse.

Lokasi townhouse terawal dan kekal popular sehingga hari ini terletak di Bangsar, Cheras dan Taman Datuk Keramat.

Townhouse merupakan rumah jenis landed yang mempunyai dua tingkat dengan unit berbeza yang disertakan dengan pintu yang berbeza untuk kedua – dua unit.

Ada projek yang pintu rumah terletak di depan dan ada juga yang terletak di belakang.

Buat pengetahuan anda, rumah townhouse termasuk dalam senarai hartanah dengan geran strata.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Rumah jenis ini berkongsi fasiliti dan kemudahan dengan unit kediaman lain. Kebanyakan townhouse di Malaysia mempunyai sistem Gated and Guarded selain dikawal oleh pengawal keselamatan 24 jam. Ada juga yang tiada sistem ini.

Harga Median Rumah Townhouse Di Lembah Klang Tahun 2014-2019

 • 2014 : RM665,000
 • 2015 : RM700,000
 • 2016 : RM700,000
 • 2017 : RM712,500
 • 2018 : RM740,000
 • 2019 : RM610,000

Trend harga rumah jenis townhouse di Lembah Klang bersifat dinamik dan untuk rekod, harganya adalah dikira lebih murah berbanding rumah jenis teres dan Semi-Detached di kawasan sama.

Berdasarkan data dari Brickz.my, terdapat 8 lokasi hotspot dengan transaksi hartanah tertinggi sepanjang tahun 2014- 2019 bagi rumah jenis townhouse di Lembah Klang. Lokasinya adalah :-

1. Bukit Jalil

2. Bangsar

3. Taman Datuk Keramat

4. Sri Hartamas

5. Bandar Sunway

6. Taman Tun Dr. Ismail

7. Setapak

8. Batu Caves

3 Kelebihan Rumah Jenis Townhouse

1. Alternatif Rumah Teres

Umum mengetahui harga rumah landed khususnya rumah teres, Semi-Detached dan banglo di Kuala Lumpur adalah di luar jangkauan kewangan kita.

Harga median rumah teres di Kuala Lumpur pada tahun 2019 adalah RM740,000 atau RM535/kaki persegi.

Manakala harga median rumah Semi-Detached (bukan kluster) adalah RM2.2juta atau RM557/kaki persegi.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Berbeza dengan rumah townhouse yang hanya mencatatkan harga median RM610,000 atau RM477/kaki persegi di Kuala Lumpur. Murah RM130,000 berbanding harga median rumah teres!

2. Sesuai Untuk Kehidupan Berkeluarga

Sekiranya anda lihat semula senarai lokasi hotspot townhouse di Lembah Klang di atas, anda akan dapati kesemua kawasan yang dikongsikan di atas merupakan kawasan matang yang mempunyai fasiliti, kemudahan dan infrastruktur yang baik dan sesuai untuk kehidupan berkeluarga.

Kelapan – lapan lokasi hotspot yang dikongsikan turut mempunyai jaringan pengangkutan awam samada MRT, LRT dan KTM kecuali Sri Hartamas.

Apabila sebuah rumah terletak di lokasi yang strategik, sebenarnya adalah satu kerugian yang sangat besar jika anda mengabaikannya untuk pelaburan jangka panjang.

3. Permintaan Semasa

Rata – rata orang yang mencari rumah jenis townhouse untuk menyewa adalah mereka yang inginkan privasi berkonsep landed.

Ya, memang ada golongan yang tidak suka rumah jenis apartmen dan kondominium atas pelbagai faktor seperti waktu menunggu lif yang lama, aksesabiliti dan keluasan rumah yang kecil.

Golongan ini biasanya merupakan golongan profesional yang bekerja di sekitar Lembah Klang.

Rumusannya, sekiranya anda secara tidak sengaja ‘terjumpa’ rumah townhouse yang dijual di bawah harga median semasa mengikut lokasi anda, terus beli.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Bekalan rumah townhouse adalah terhad dan tidak banyak pemaju hartanah yang membangunkan rumah jenis townhouse di lokasi primer lagi.

Poket anda berkemungkinan berdarah terlebih dahulu sebelum berjaya mendapat rental yield yang selesa (3% ke atas), tetapi jangan risau kerana ada pelbagai teknik & strategi untuk anda berjaya mencapai rental yield yang sedap.

Baca : Buat 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Anda

Sentiasa ingat, permintaan untuk sewaan rumah jenis townhouse sentiasa ada. Jangan lepaskan peluang anda!

Sumber Rujukan:

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo