8 Penentu Kadar Faedah Pembiayaan Dan Pinjaman Hartanah Anda

Untuk rekod, data dari Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menunjukkan jumlah keseluruhan populasi Malaysia adalah pada angka 32 juta pada tahun 2018 dan semakin meningkat.

Disebabkan itu, kebanyakan institusi kewangan di Malaysia bersaing dalam penawaran pinjaman hartanah dengan pelbagai pakej menarik.

“Permintaan terhadap hartanah kediaman seiring dengan peningkatan populasi Malaysia.”

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Bank Negara Malaysia yang berfungsi sebagai bank pusat Malaysia juga telah mengambil tindakan popular dengan menurunkan lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke satu paras yang terendah semenjak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008 – 2009.

Hari ini, antara pakej pembiayaan pinjaman hartanah yang anda boleh dapat di institusi kewangan konvensional dan islamik adalah :-

  • Basic Lending Rate
  • Semi-Fleksi
  • Fleksi

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Persolannnya adalah, apakah nilai yang menjadi penentu utama kadar faedah pinjaman hartanah anda?

Kita sedang bercakap soal dalam institusi kewangan dan bukan tentang soal CCRIS, CTOS dan profil kewangan peminjam.

Baca : Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Hasil penelitian dan kajian mendapati, terdapat kurang lebih 8 asas yang menentukan kadar faedah pinjaman hartanah anda oleh institusi kewangan.

Suka atau tidak, kesemua nilai inilah yang menentukan berapa kadar faedah yang bakal mereka kenakan dan ini tidak terbatas kepada pembiayaan dan pinjaman hartanah kita semata-mata.

1. Net Interest Margin

Margin ini ditentukan sepenuhnya oleh perubahan aset dan liabiliti kadar faedah kerana kadar faedah merupakan faktor utama penentu prestasi institusi kewangan.

Keuntungan yang diperoleh institusi kewangan adalah dari pinjaman kepada peminjam berubah-ubah mengikut risiko peminjam dan kadar faedah semasa di pasaran kewangan.

Disebabkan itulah, institusi kewangan perlu menetapkan net interest margin kerana berdepan kadar faedah pasaran kewangan yang berubah-ubah.

 2. Base Lending Rate (BLR)

Kadar BLR ditentukan sepenuhnya Bank Negara Malaysia selaku bank pusat Malaysia mengikut kos yang diperlukan untuk memberi pinjaman kepada institusi kewangan lain.

Basic Lending Rate merupakan proksi kepada kadar faedah asas institusi kewangan di pasaran.

Baca : Bank Negara Malaysia Turunkan Lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) Sebanyak 50 Mata Asas Menjadi 2.0%

Akan tetapi, kadar BLR sangat dipengaruhi oleh Kadar Dasar Semalaman (OPR) dan nisbahnya sentiasa bertukar mengikut pasaran kewangan dan ekonomi semasa.

 3. Capital Adequacy Ratio (CAR)

CAR pula merupakan penentu kepada Net Interest Margin (NIM) di mana semakin tinggi modal diperlukan institusi kewangan untuk memegang aset, maka semakin tinggi kos modal.

Kesannya, kadar faedah yang dikenakan institusi kewangan akan menjadi lebih tinggi.

Untuk pengetahuan anda, CAR juga berfungsi sebagai indikator standard kelayakan kredit institusi kewangan supaya bank tidak menerima/meluluskan terlalu banyak pinjaman yang berisiko demi memastikan kestabilan sektor kewangan di Malaysia.

 4. Loan Loss Provision (LLP)

LLP berfungsi apabila institusi kewangan membuat pinjaman dalam kuantiti yang besar, maka komponen harga inilah akan melindungi kerugian purata yang ditanggung kelak.

 5. Required Reserve (RR)

RR bermaksud keperluan rizab yang diperlukan institusi kewangan atau pulangan positif minimum untuk mendapat semula pulangan yang lebih tinggi.

 6. Consumer Price Index (CPI)

Asas ekonomi memperlihatkan kadar inflasi menentukan harga rumah tempatan. Semakin tinggi kadar inflasi, semakin tinggi kadar faedah yang dikenakan institusi kewangan.

Kajian menunjukkan inflasi mempunyai hubungan positif dalam penentuan nilai margin kadar faedah institusi kewangan.

7. Gross Domestic Product (GDP)

Kadar pengangguran tempatan dan pertumbuhan KDNK digunakan sebagai indikator mengawal kadar faedah institusi kewangan.

8. Loan to Deposit Ratio (LD)

LD bermaksud jumlah hutang yang ditanggung dengan jumlah deposit yang diletakkan peminjam.

Semakin tinggi deposit, semakin kurang keuntungan institusi kewangan menerusi kadar faedah. Dan semakin rendah deposit, semakin tinggi keuntungan institusi kewangan menerusi kadar faedah.

LD memberi impak yang besar kepada prestasi margin keuntungan institusi kewangan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-Penentu-Kadar-Faedah-Pembiayaan-Dan-Pinjaman-Hartanah-Anda1.jpg

Sebagai peminjam, anda disarankan untuk konsisten dalam pembayaran pinjaman anda atau membayar amaun yang lebih daripada sepatutnya agar hutang anda kepada institusi kewangan anda cepat selesai.

Seperti yang kita tahu, bank merupakan institusi kewangan yang berorientasikan keuntungan dan bukan kebajikan. Jangan salahkan bank sekiranya anda gagal membuat bayaran ansuran pinjaman mengikut waktu.

Baca : 5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Tetapi ini tidak bermaksud institusi kewangan tidak cakna akan soal ekonomi semasa. Moratorium dan penurunan OPR merupakan contoh terbaik institusi kewangan cakna akan isu semasa.

“Pandai pinjam, pandai bayar semula.”

Baca : Profil Kewangan Dari Perspektif Bank

Pengguna yang bijak akan menggunakan fasiliti dan produk bank untuk menambahkan lagi aset atau mengembangkan perniagaan mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Dalam apa jua jenis pelaburan, wujud tanggapan yang salah akan pelaburan tersebut. Industri hartanah juga tidak terkecuali daripada menerima tanggapan yang salah dan negatif menyebabkan masyarakat semacam skeptikal apabila kita berbicara soal pelaburan hartanah.

Memang wujud individu yang gagal dalam pelaburan hartanah, akan tetapi wujud juga individu yang untung hampir ratusan ribu bahkan jutaan ringgit hasil daripada pelaburan hartanah.

“Pelaburan hartanah hanya untuk orang yang banyak duit sahaja. Aku mana boleh, aku tak ada duit.”

Dan mereka itu bukanlah berbangsa asing apalagi beragama lain dari kita.

Asas dalam pelaburan hartanah adalah, kita sebagai pelabur hartanah wajib merancang strategi pelaburan hartanah tersebut samada anda inginkan aliran tunai positif atau lumpsum.

Sekiranya kita mempunyai tanggapan yang negatif mengenai pelaburan hartanah, artikel ini akan membantu kita dalam menerangkan perbezaan di antara tanggapan dan realiti dalam pelaburan hartanah.

Jom kita tengok 6 tanggapan yang salah tentang pelaburan hartanah.

1. Modal Yang Tinggi

Ini adalah tanggapan yang paling popular di kalangan rakyat Malaysia di mana mereka merasakan pelaburan hartanah memerlukan modal puluhan ribu atau ratusan ribu.

Sebenarnya tanggapan ini ada betul dan tidak.

Sekiranya anda cenderung untuk memulakan pelaburan hartanah anda dari pasaran undercon, anda hanya memerlukan modal yang rendah sahaja.

“Ada projek undercon yang kita hanya bayar booking fee RM1,000 sahaja untuk memiliki rumah!”

Baca : 6 Tips Usahawan Muda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Hartanah

Kita hanya perlu membayar booking fee kepada pemaju hartanah dan pastikan rekod CCRIS dan CTOS anda dalam keadaan cemerlang untuk anda layak mendapat 100% pembiayaan pinjaman dari bank.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Manakala pasaran subsale dan lelong memerlukan kita mengeluarkan modal entry cost yang tinggi.

2. Ramai Kawan Rugi Dalam Pelaburan Hartanah

Dalam pelaburan hartanah, kita memerlukan tempoh masa yang lama untuk benar-benar buat duit daripada pelaburan hartanah.

Tidak sedikit pemilik hartanah yang berhadapan dengan aliran tunai negatif / rugi untuk beberapa tahun sebelum berjaya mendapat untung hasil daripada pelaburan hartanah.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Apa yang menjadikan pelaburan hartanah kita gagal atau berjaya adalah ilmu hartanah, pengurusan kewangan dan strategi.

Kita tidak boleh melaburkan satu jumlah wang yang besar sebelum mengetahui pasaran semasa hartanah, risiko dan strategi hartanah.

3. Saya Masih Bekerja Dengan Majikan

Pelabuan hartanah dalam keadaan kita masih mempunyai pekerjaan hakiki 9 pagi – 5 petang adalah lebih baik daripada kita tidak mempunyai pekerjaan langsung.

Baca : Walaupun Bergaji RM2000 Tapi Masih Mampu Beli Rumah Pertama

Dalam proses masih bekerja ini, kita hanya perlu memastikan rekod CCRIS dan CTOS adalah cantik; supaya pihak bank mampu meluluskan pembiayaan pinjaman hartanah kita.

Baca : 4 Langkah Mulakan Pelaburan Hartanah

Jangan risau, untuk urusan jual beli dan dokumentasi kita boleh melantik ejen hartanah berdaftar yang sah untuk urusan jual beli hartanah.

4. Bank Susah Lulus Permohonan Pinjaman Saya

Sebagai bakal peminjam dari bank, kita perlu fahami dengan teliti bagaimana bank meluluskan permohonan pembiayaan pinjaman hartanah.

Kita juga perlu mengetahui jenis hartanah yang bersesuaian dengan gaji. Sekiranya gaji tahunan kita adalah RM40,000 setahun, jangan pula memohon pinjaman untuk hartanah berharga RM500,000!

Baca : 5 Sebab Permohonan Pinjaman Ditolak Oleh Bank

Ambil tahu inisiatif dan polisi terbaru kerajaan yang kadangkala membantu permohonan pinjaman hartanah, terutamanya untuk pembeli rumah pertama.

5. Saya Tidak Tahu Lokasi Sesuai Untuk Beli Rumah

Hari ini, lokasi bukan lagi indikator dalam menentukan kejayaan pelaburan hartanah.

Pelaburan hartanah adalah satu pasaran yang kompleks dan merangkumi pelbagai indikator lain seperti polisi kerajaan, jenis hartanah, peluang pekerjaan, pengangkutan awam dan sebagainya.

Sebagai permulaan, kita perlu melakukan kaji selidik mengenai lokasi yang sesuai untuk pelaburan hartanah.

Baca : Booster Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Sekiranya kita merancang untuk menyewakan hartanah itu, beli rumah di kawasan tumpuan pelajar dan keluarga seperti Cheras dan Shah Alam.

Dan jika kita ingin peram dan jual selepas satu tempoh masa, kita boleh beli di lokasi pinggir bandar yang mempunyai potensi seperti Seri Kembangan dan Sungai Buloh.

6. Saya Perlu Beli Kereta Dulu Sebelum Rumah

Tahukah anda, susut nilai kereta selepas 5 tahun adalah pada kadar 20%-55% mengikut jenama kereta tersebut.

Sedangkan trend kenaikan normal harga rumah di Malaysia adalah pada kadar 3%-5% setahun.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Logiknya, sekiranya kita layak untuk membeli rumah, kita terlebih layak untuk membeli kereta.

Dan sekiranya kita menangguhkan rumah untuk kereta, bersedialah untuk membayar lebih untuk rumah yang sama di kemudian hari.

Hendak Seribu Daya

Segala tanggapan negatif tersebut hanyalah alasan untuk anda berjaya.

Tiada orang di dunia ini yang terus mengalami untung berpanjangan selepas pertama kali melabur, baik di dalam pelaburan saham mahu pun hartanah.

Akhir kata, jangan jadikan segala tanggapan negatif yang dimomokkan orang sekeliling kita dan juga yang bermain dalam fikiran menjadi halangan untuk kita berjaya dalam pelaburan hartanah.

Pelajarilah ilmu pengurusan kewangan, ilmu hartanah dan strategi hartanah yang betul untuk memastikan kejayaan kita dalam pelaburan hartanah.

Iklan

6 Rahsia Kejayaan Iwan Sunito, Pengusaha Hartanah Berjaya

Nama Iwan Sunito bukan sahaja terkenal di mata Indonesia, tetapi ia tidak asing juga bagi mereka yang berada dalam dunia pelaburan hartanah. Bahkan, bekas Presiden Indonesia iaitu Susilo Bambang Yudhoyono juga pernah menggelar Iwan Sunito sebagai ‘Raja Pengusaha Hartanah’.

Ramai pelabur hartanah tertanya-tanya apa rahsia kejayaan beliau sehingga menyebabkan beliau berjaya dalam bidang hartanah? Tanpa membuang masa, jom kami kongsikan rahsia kejayaan Iwan Sunito yang membawanya hingga ke tahap sekarang.

1. Perlu Mempunyai Impian

Photo by Alex Fu from Pexels

Iwan Sunito pernah berkata bahawa jika ingin berjaya, kita harus mempunyai impian. Sekiranya impian tersebut kecil, maka perbuatan kita juga akan kecil. Sekiranya impian kita besar, perbuatan kita juga pasti akan besar.

Kita boleh fahami rahsia kejayaan pelabur hartanah secara mendalam dengan mengenalpasti apakah impian yang ingin dicapai.

Beliau juga menekankan aspek impian dan cita-cita yang besar untuk mencapai kejayaan yang cukup besar. Cita-cita yang ditanamkan haruslah merupakan ‘Big Why’ kenapa kita perlu berusaha sehingga berjaya mengecapinya.

2. Sentiasa Bersyukur

Photo by Ali Arapoğlu from Pexels

Di samping mempunyai impian besar, tentunya kita juga harus bersyukur dengan apa yang kita ada dalam hidup ini.  Jangan lupa bersyukur dan dalam masa yang sama, kejarlah impian kita dengan bersungguh-sungguh.

Namun begitu, kita juga harus mempunyai rasa tidak berpuas hati dengan pencapaian yang diperoleh. Ia penting supaya kita tidak berada di zone selesa kerana di situlah kita akan berhenti mengejar cita-cita.

3. Kegagalan Bukanlah Penamatnya

Image by Daniel Reche from Pixabay

Iwan Sunito juga berpendapat bahawa kejayaan berpunca daripada semangat yang tinggi dan sikap yang tidak pernah berputus asa. Dalam kehidupan, kegagalan adalah satu proses pembelajaran untuk mencapai perkara yang lebih baik.

Beruntunglah sekiranya kita telah gagal dalam melakukan sesuatu perkara, sekurang-kurangnya daripada situ kita akan belajar untuk memperbetulkannya sehingga berjaya.

4. Sering Memperbaiki Diri

Photo by Miles Hardacre from Pexels

Rahsia kejayaan pelaburan hartanah Iwan Sunito ini juga adalah beliau sering memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.  Jangan biarkan diri kita hanya berada di satu tahap, tetapi berubahlah ke arah yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Perubahan terbesar bagi Iwan Sunito adalah semasa beliau berubah daripada seorang murid biasa kepada seorang murid yang luar biasa semasa belajar.

5. Mempunyai Visi Dalam Kehidupan

Photo by Stephen Niemeier from Pexels

Iwan Sunito juga mementingkan visi dalam hidup. Tanpa visi, kita tidak akan tahu apa yang perlu kita lakukan untuk berjaya. 

Visi adalah panduan atau peta untuk kita melangkah ke hadapan demi mencapai kejayaan.

6. Mempunyai Mentor

Photo by 祝 鹤槐 from Pexels

Salah satu kejayaan yang dicapai oleh nama-nama besar adalah melalui mentor yang hebat. Iwan Sunito juga mempunyai mentornya yang tersendiri yang membantunya untuk berjaya. 

Itulah rahsia kejayaan pelabur hartanah ini, mentor adalah sesuatu yang kita wajib ada untuk berjaya dalam kehidupan.

Kesimpulannya, Iwan Sunito sangat disanjungi ramai atas kejayaannya.  Sememangnya rahsia kejayaan beliau yang sukar ditiru adalah semangatnya yang tinggi serta tidak kenal erti putus asa.

Di samping itu, beliau juga sentiasa mendekatkan diri dengan tuhan serta sentiasa bersyukur atas apa yang dimilikinya. Untuk berjaya seperti beliau, kenalah ikut tips-tips yang telah beliau kongsikan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Buat anda yang baru pertama kali mendengar akan istilah REIT ini, REIT adalah singkatan untuk Real Estate Investment Trust yang juga bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Bukan seperti pelaburan hartanah konvensional yang memerlukan anda untuk menyewakan hartanah atau pun melakukan renovasi untuk sublet, konsep REIT adalah lebih dengan saham amanah (unit trust).

Baca : Apa Itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Apa yang membezakan REIT dan unit trust adalah modal pelabur akan dilaburkan ke dalam pasaran hartanah berbanding unit trust yang dilaburkan dalam pasaran saham dan bon semasa.

Di dalam artikel ini, kami akan kupas 6 jenis REIT dalam pelaburan hartanah yang anda boleh laburkan dalam pelaburan hartanah.

Seperti pelaburan – pelaburan yang lain, REIT juga mempunyai risikonya profilnya yang tersendiri bergantung kepada sifat pelaburan itu sendiri.

Jom kita tengok 6 jenis REIT yang terdapat dalam industri hartanah.

1. REIT Runcit

Merupakan REIT yang mengurus, memiliki dan mengendalikan pasaraya, pusat membeli belah, kedai dan premis.

Dalam erti kata lain, REIT Runcit mendapat pulangannya melalui sewaan seperti McDonalds yang menyewa unit di dalam pusat membeli belah IOI Mall Putrajaya dan juga gedung NIKE yang menyewa unit di KLCC.

Akan tetapi, kelebihan melabur dalam REIT Runcit hanya wujud apabila premis tersebut berada di kawasan strategik dengan:-

  1. Kadar perolehan penyewa yang rendah.
  2. Keupayaan meningkatkan harga sewa.
  3. Aliran pendapatan yang positif.

Pertumbuhan pendapatan dalam pasaran REIT Runcit sangat bergantung kepada keadaan ekonomi semasa di mana banyak unit di dalam premis tidak mampu disewakan apabila kuasa beli rakyat berkurang dan kurangnya permintaan terhadap sewaan.

2. REIT Pejabat

REIT jenis ini pada dasarnya memiliki dan mengendalikan bangunan pejabat dan sebahagian besar penyewa REIT Pejabat adalah daripada sektor kewangan seperti bank dan syarikat antarabangsa yang beroperasi di Malaysia.

REIT Pejabat mempunyai bangunan pejabat di kawasan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Subang Jaya dan Bangsar dan mampu menikmati kadar sewa yang lebih tinggi di masa hadapan.

Akan tetapi, penawaran ruang pejabat yang terlalu banyak di Lembah Klang menjadikan penyewa mempunyai pilihan untuk mendapatkan ruang pejabat yang lebih murah kerana wujudnya perang harga di antara pemilik-pemilik ruang pejabat di Lembah Klang.

Baca : Saham dan Hartanah. Mana Lebih Baik?

3. REIT Hospitaliti

REIT Hospitaliti bukanlah instrumen yang memiliki dan mengendalikan hospital. Sebaliknya, REIT Hospitaliti adalah instrumen yang menguruskan hotel dan bangunan kediaman.

Contoh terdekat adalah YTL REIT yang memiliki dan menguruskan hotel JW Marriott atau pun SUNWAY REIT yang memiliki dan menguruskan hotel Sunway.

REIT Hospitaliti secara tidak langsung membantu meningkatkan sektor pelancongan di negara ini. Kejatuhan mata wang turut membantu merancakkan lagi kedatangan pelanong luar negara ke negara kita.

Sungguhpun begitu, REIT Hospitaliti ini sangat mudah terjejas dengan perubahan ekonomi global dan keadaan politik semasa. Kelembapan pertumbuhan ekonomi turut menjejaskan sektor pelancongan sekaligus mengurangkan pendapatan dalam industri perhotelan.

Baca : 8 Saham Pelaburan Di Malaysia

4. REIT Industri

Contoh terbesar adalah AXIS REIT yang memiliki dan mengendalikan premis hartanah seperti gudang dan ruang kilang. Aliran tunai diperolehi daripada sewaan gudang dan ruang kilang.

Apa yang menarik tentang REIT Industri adalah ianya tidak memerlukan perbelanjaan selenggara yang tinggi dan reka bentuknya juga adalah tidak mewah berbanding REIT lain dan ini mengurangkan kos REIT Industri.

Sungguhpun begitu, REIT Industri adalah REIT yang paling mudah terjejas dengan kemelesetan ekonomi kerana kos operasi kilang dan storan inventori akan dipotong.

Selain daripada itu, potensi untuk menaikkan kadar sewaaan juga adalah rendah.

5. REIT Kesihatan

Contoh REIT Kesihatan adalah Al-Aqar REIT yang memiliki dan mengendalikan hospital dan harta khidmat penjagaan kesihatan semasa.

Sungguhpun keadaan ekonomi yang tidak memberangsangkan dan lembap, REIT Kesihatan tetap menjadi satu keperluan masyarakat dan tetap stabil.

Namun begitu, peluang untuk REIT Kesihatan berkembang adalah sangat terbatas kerana wujudnya pajakan jangka panjang yang mengurangkan potensi untuk meningkatkan kadar hasil sewaan.

Akan tetapi, potensi untuk mengembangkan REIT Kesihatan mampu dilakukan hanya dengan mengambil alih hartanah baru penjagaan kesihatan sedia ada.

Baca : Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah di Bursa Malaysia

6. REIT Bercampur

Pada asasnya, REIT Bercampur bermaksud REIT yang memiliki dan mengendalikan pelbagai jenis hartanah dalam satu masa.

Contohnya adalah Sunway REIT ataupun dikenali sebagai Sun REIT di KLCI yang memiliki pelbagai portfolio hartanah di Malaysia seperti pusat membeli belah, pejabat, gudang, hotel dan juga bangunan integrasi 3 -1 iaitu Sunway Putra.

Antara kelebihan REIT Bercampur adalah kepelbagaian jenis hartanah dan lebih berdaya tahan kepada turun naik pasaran dan keadaan ekonomi semasa.

Akan tetapi, REIT Bercampur sebenarnya terdedah kepada semua jenis risiko yang dimiliki REIT-REIT lain di pasaran.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Terakhir sekali, jemput baca Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke? Semoga ia dapat membantu dan mempersiapkan kita sebelum melangkah ke dunia pelaburan REIT ini.

Iklan

Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Ramai orang yang bercita-cita untuk menjadi kaya dan mencapai financial freedom melalui pelaburan, dan pelaburan hartanah merupakan salah satu cara yang paling popular.

‘High risk, high return’ itulah falsafah paling tepat untuk pelaburan hartanah yang dinihari semakin mencabar dan semakin ramai pesaingnya.

“Flipping adalah satu konsep di mana kita membeli sebuah hartanah pada harga rendah dan menjualnya kembali ke pasaran pada harga yang lebih tinggi.”

Flip rumah adalah cara paling popular yang diguna pakai pelabur hartanah dalam mencapai objektif iaitu keuntungan semaksimum mungkin dan bersara sebelum umur mencecah 40 tahun.

Baca : 4 Tabiat Yang Pelabur Hartanah Biasa Buat

Bebas dari kewangan adalah idaman setiap insan dan ianya melibatkan kerja keras, kajian dan juga ‘good luck’; lebih-lebih lagi dalam pelaburan hartanah.

Teknik flipping merupakan teknik yang terbukti paling efektif untuk kita yang ingin mendapatkan keuntungan pada kadar segera atau short-term.

Adalah normal untuk anda mendapat modal dan keuntungan dalam masa kurang tiga tahun dari pembelian hartanah tersebut.

Aktiviti flipping boleh menjadi sangat menyeronokkan, mendatangkan ketagihan kepada pelabur hartanah dan juga berbahaya.

Melakukan kajian secara terperinci akan lokasi yang ideal, jenis hartanah yang mendapat permintaan paling tinggi dan melakukan kajian terhadap transaksi hartanah adalah sangat menyeronokkan.

Baca : Azam 2017 Saya Ingin Memiliki Satu Hartanah

Selepas kita berjaya mendapat keuntungan hasil dari flipping, kita berkemungkinan menjadi ketagih untuk beli dan jual, beli dan jual sehingga masyarakat menggelar kita sebagai kapitalis hartanah.

Dan aktiviti flipping juga boleh menjadi sangat bahaya jika kita tidak membuat sebarang kajian yang mendalam, tiada perancangan terhadap hartanah yang dibeli dan juga pengurusan kewangan yang lemah.

Tapi sebelum itu, pastikan kita buat beberapa langkah ini terlebih dahulu sebelum nak flip sebarang rumah.

1. Lokasi

Lokasi merupakan perkara utama dalam menentukan kebolehan hartanah tersebut untuk mendatangkan keuntungan kepada kita dalam pelaburan hartanah.

Disebabkan itulah hartanah di lokasi yang berdekatan dengan fasiliti, booster hartanah dan dilengkapi infrastruktur yang lengkap lebih mahal berbanding lokasi yang tidak mempunyai atau kurang mempunyai fasiliti.

Tipsnya adalah, pastikan kita beli hartanah yang berhampiran dengan pengangkutan awam, bank, pasaraya dan juga masjid atau rumah ibadat.

2. Jenis Hartanah

Dengan kepadatan penduduk yang tinggi dan harga tanah yang semakin mahal di Lembah Klang, kita mungkin beranggapan bahawa permintaan untuk rumah jenis strata seperti flat, apartmen dan kondominium adalah lebih tinggi berbanding rumah landed.

Akan tetapi, sebenarnya terdapat juga permintaan untuk rumah landed di kawasan-kawasan tumpuan seperti TTDI, Setia Alam dan juga Ampang.

Sebenarnya terdapat ramai warga kota yang berasal dari bandar, berhasrat untuk membeli rumah di bandar juga.

Baca : Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah

Lakukan kajian yang mendalam mengenai permintaan dan penawaran jenis hartanah yang paling tinggi sebelum kita membuat sebarang andaian.

Jangan membuat andaian semata-mata, tetapi rajinkan diri dengan melakukan kajian dan berkomunikasi dengan masyarakat sekitar.

3. Pembiayaan

Kenal pasti pembiayaan mana yang lebih menguntungkan dan jenis pembiayaan yang berbeza-beza.

Baca : 5 Sebab Permohonan Pinjaman Ditolak Oleh Bank

Jangan lupa untuk membuat semakan terhadap kadar faedah bank dan produk bank yang sesuai untuk pembiayaan kita.

4. Kos

Terdapat kos-kos lain yang kita perlu bayar sekiranya ingin melakukan flipping seperti Real Property Gain Tax (RPGT), kos permulaan dan kos-kos lain.

“RPGT atau CKHT adalah cukai yang dikenakan bagi keuntungan hasil jualan tanah atau hartanah apabila harga jual semua adalah lebih tinggi dari harga belian.”

Sila rujuk jadual di bawah untuk mengetahui kadar RPGT yang terbaru.

Kita juga perlu mengeluarkan modal untuk menanggung kos-kos seperti ansuran bulanan rumah, kos guaman, duti setem, cukai tanah, cukai pintu dan cukai penilaian hartanah.

5. Beli Dengan Bijak

Pelabur yang bijak adalah, apabila mereka berjaya membeli rumah di bawah harga pasaran dan menjualnya mengikut harga pasaran.

Baca : 24 Idea Bisnes Yang Berpotensi Bernilai Jutaan Ringgit

Untuk mendapatkan rumah yang ideal di bawah harga pasaran, kita mungkin boleh menyemak senarai hartanah untuk dilelong melalui iklan-iklan di Facebook atau menerusi carian di Google.

“Tahukah anda, terdapat hampir 1,000 rumah dilelong oleh pihak bank dan mahkamah setiap bulan di Kuala Lumpur.”

Cara yang lebih konvensional ialah dengan memohon pengurangan harga rumah daripada pemilik rumah.

Ada juga pemilik rumah yang bersetuju untuk menjual hampir 20%-30% daripada harga pasaran tetapi mereka meminta kita menyediakan deposit sehingga 20% daripada harga rumah.

6. Renovate Rumah

Jika kita membeli rumah subsale, kita boleh melakukan renovasi tambahan atau menambah perabot dan kelengkapan rumah dengan tujuan memudahkan dan meningkatkan harga rumah tersebut.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Dari Pemaju

Kita boleh mulakan dengan mengecat rumah dengan warna yang lebih sesuai seperti putih, membaiki sistem paip dan elektrik rumah, dan juga menukar pagar rumah yang baru.

Rombakan rumah adalah subjektif dan bergantung kepada keadaan semasa rumah tersebut.

7. Jual Pada Harga Pasaran

Jika harga pasaran rumah tersebut adalah RM300,000 dan kita berjaya membelinya pada harga RM200,000, maka kita telah untung secara kasar sebanyak RM100,000.

Jangan tunggu lama untuk jual rumah dan mulakan dengan mencari top ejen hartanah di kawasan tersebut, kerana proses jual beli rumah memakan masa yang lama.

Lebih cepat kita dapat jual rumah tersebut, lebih cepat keuntungan yang kita akan dapat.

Pastikan kita mendapatkan nasihat daripada pakar hartanah atau ejen hartanah terlebih dahulu sebelum mula membeli sebarang hartanah.

Baca : Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah Di Malaysia

Dapatkan nasihat dan pandangan daripada mereka yang pakar dan ahli dalam bidang hartanah kerana kadar cukai dan polisi kerajaan mungkin berubah dari semasa ke semasa.

Jangan lupa untuk melakukan kajian terhadap lokasi, jenis hartanah dan transaksi hartanah di portal-portal hartanah menerusi online.

Apa yang lebih penting, pastikan kita mempunyai modal yang cukup untuk menanggung pelbagai kos-kos upfront sebelum nak berjaya flip rumah tersebut.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!