8 Penentu Kadar Faedah Pembiayaan Dan Pinjaman Hartanah Anda

Untuk rekod, data dari Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menunjukkan jumlah keseluruhan populasi Malaysia adalah pada angka 32 juta pada tahun 2018 dan semakin meningkat.

Disebabkan itu, kebanyakan institusi kewangan di Malaysia bersaing dalam penawaran pinjaman hartanah dengan pelbagai pakej menarik.

“Permintaan terhadap hartanah kediaman seiring dengan peningkatan populasi Malaysia.”

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Bank Negara Malaysia yang berfungsi sebagai bank pusat Malaysia juga telah mengambil tindakan popular dengan menurunkan lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke satu paras yang terendah semenjak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008 – 2009.

Hari ini, antara pakej pembiayaan pinjaman hartanah yang anda boleh dapat di institusi kewangan konvensional dan islamik adalah :-

  • Basic Lending Rate
  • Semi-Fleksi
  • Fleksi

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Persolannnya adalah, apakah nilai yang menjadi penentu utama kadar faedah pinjaman hartanah anda?

Kita sedang bercakap soal dalam institusi kewangan dan bukan tentang soal CCRIS, CTOS dan profil kewangan peminjam.

Baca : Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Hasil penelitian dan kajian mendapati, terdapat kurang lebih 8 asas yang menentukan kadar faedah pinjaman hartanah anda oleh institusi kewangan.

Suka atau tidak, kesemua nilai inilah yang menentukan berapa kadar faedah yang bakal mereka kenakan dan ini tidak terbatas kepada pembiayaan dan pinjaman hartanah kita semata-mata.

1. Net Interest Margin

Margin ini ditentukan sepenuhnya oleh perubahan aset dan liabiliti kadar faedah kerana kadar faedah merupakan faktor utama penentu prestasi institusi kewangan.

Keuntungan yang diperoleh institusi kewangan adalah dari pinjaman kepada peminjam berubah-ubah mengikut risiko peminjam dan kadar faedah semasa di pasaran kewangan.

Disebabkan itulah, institusi kewangan perlu menetapkan net interest margin kerana berdepan kadar faedah pasaran kewangan yang berubah-ubah.

 2. Base Lending Rate (BLR)

Kadar BLR ditentukan sepenuhnya Bank Negara Malaysia selaku bank pusat Malaysia mengikut kos yang diperlukan untuk memberi pinjaman kepada institusi kewangan lain.

Basic Lending Rate merupakan proksi kepada kadar faedah asas institusi kewangan di pasaran.

Baca : Bank Negara Malaysia Turunkan Lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) Sebanyak 50 Mata Asas Menjadi 2.0%

Akan tetapi, kadar BLR sangat dipengaruhi oleh Kadar Dasar Semalaman (OPR) dan nisbahnya sentiasa bertukar mengikut pasaran kewangan dan ekonomi semasa.

 3. Capital Adequacy Ratio (CAR)

CAR pula merupakan penentu kepada Net Interest Margin (NIM) di mana semakin tinggi modal diperlukan institusi kewangan untuk memegang aset, maka semakin tinggi kos modal.

Kesannya, kadar faedah yang dikenakan institusi kewangan akan menjadi lebih tinggi.

Untuk pengetahuan anda, CAR juga berfungsi sebagai indikator standard kelayakan kredit institusi kewangan supaya bank tidak menerima/meluluskan terlalu banyak pinjaman yang berisiko demi memastikan kestabilan sektor kewangan di Malaysia.

 4. Loan Loss Provision (LLP)

LLP berfungsi apabila institusi kewangan membuat pinjaman dalam kuantiti yang besar, maka komponen harga inilah akan melindungi kerugian purata yang ditanggung kelak.

 5. Required Reserve (RR)

RR bermaksud keperluan rizab yang diperlukan institusi kewangan atau pulangan positif minimum untuk mendapat semula pulangan yang lebih tinggi.

 6. Consumer Price Index (CPI)

Asas ekonomi memperlihatkan kadar inflasi menentukan harga rumah tempatan. Semakin tinggi kadar inflasi, semakin tinggi kadar faedah yang dikenakan institusi kewangan.

Kajian menunjukkan inflasi mempunyai hubungan positif dalam penentuan nilai margin kadar faedah institusi kewangan.

7. Gross Domestic Product (GDP)

Kadar pengangguran tempatan dan pertumbuhan KDNK digunakan sebagai indikator mengawal kadar faedah institusi kewangan.

8. Loan to Deposit Ratio (LD)

LD bermaksud jumlah hutang yang ditanggung dengan jumlah deposit yang diletakkan peminjam.

Semakin tinggi deposit, semakin kurang keuntungan institusi kewangan menerusi kadar faedah. Dan semakin rendah deposit, semakin tinggi keuntungan institusi kewangan menerusi kadar faedah.

LD memberi impak yang besar kepada prestasi margin keuntungan institusi kewangan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-Penentu-Kadar-Faedah-Pembiayaan-Dan-Pinjaman-Hartanah-Anda1.jpg

Sebagai peminjam, anda disarankan untuk konsisten dalam pembayaran pinjaman anda atau membayar amaun yang lebih daripada sepatutnya agar hutang anda kepada institusi kewangan anda cepat selesai.

Seperti yang kita tahu, bank merupakan institusi kewangan yang berorientasikan keuntungan dan bukan kebajikan. Jangan salahkan bank sekiranya anda gagal membuat bayaran ansuran pinjaman mengikut waktu.

Baca : 5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Tetapi ini tidak bermaksud institusi kewangan tidak cakna akan soal ekonomi semasa. Moratorium dan penurunan OPR merupakan contoh terbaik institusi kewangan cakna akan isu semasa.

“Pandai pinjam, pandai bayar semula.”

Baca : Profil Kewangan Dari Perspektif Bank

Pengguna yang bijak akan menggunakan fasiliti dan produk bank untuk menambahkan lagi aset atau mengembangkan perniagaan mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penyewa Rumah Anda Akan Kekal Dengan 5 Cara Ini

Dalam pelaburan hartanah, mimpi ngeri semua pemilik unit kediaman adalah apabila rumah mereka sepi tanpa penyewa.

Rental yield tahunan yang telah dikira sejak awal lagi sedikit terganggu sekaligus menganggu aliran tunai bulanan anda.

Sebenarnya, ada banyak faktor yang menyebabkan rumah anda gagal dihuni penyewa.

Faktor harga dan lokasi hartanah memainkan peranan yang besar kerana rakyat Malaysia amat sensitif dengan benda yang berkaitan dengan harga.

Baca : Analisis Pelaburan Hartanah Sewa

Kedua, kebanyakan besar rakyat Malaysia khususnya di Lembah Klang memilih untuk menyewa kediaman yang terletak 1KM dari pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM atau stesen bas kerana tidak gemar memandu dalam kesesakan lalu lintas atau tiada kenderaan sendiri.

Hari ini, kes hartanah disita pihak bank dan dilelong semakin rancak diperkatakan lebih-lebih lagi pada unit kediaman yang sifatnya memang untuk pelaburan.

Portal lelong online juga semakin banyak mengiklankan senarai hartanah lelong di sekitar Lembah Klang dan ada yang dilelong sehingga 40% daripada harga pasaran semasa.

Baca : Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Nak mendapatkan penyewa pun sukar, apatah lagi mendapatkan penyewa yang bertanggungjawab dan mampu membuat bayaran pada masa yang ditetapkan.

Bukan satu dua kes pemilik rumah menularkan kisah penyewa rumah dari neraka yang mengotorkan rumah, mencuri barang perkakas rumah dan ada juga yang memusnahkan kelengkapan rumah.

Untuk itu, artikel kali ini bakal menghuraikan tips dan strategi supaya penyewa rumah anda kekal dengan 5 cara ini.

1. Jaga Kebajikan Penyewa Anda

Image by H. Hach from Pixabay

Tips ini berkemungkinan kedengaran agak membosankan, tetapi inilah perkara pertama yang pemilik rumah perlu lakukan.

Jika unit kediaman anda jenis high-rise, rajin-rajinlah keluarkan sedikit modal untuk lakukan PEST Control kerana rumah jenis high-rise lazimnya menghadapi serangan lipas.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Atau sekurang-kurangnya, tanyakan kepada penyewa anda bagaimana anda boleh bantu untuk membuatkan mereka selesa menetap di kediaman anda.

2. Urus Kediaman Anda

Tips kedua pula berkaitan dengan kewajipan anda mengurus kediaman anda dengan memastikan barang-barang elektronik seperti mesin basuh, televisyen, mesin pemanas air di selenggara dengan baik untuk kebajikan penyewa kediaman anda.

Untuk pemilik rumah jenis landed, lakukan pemeriksaan secara berkala untuk memastikan laman rumah anda tidak menjadi sarang haiwan buas seperti ular dan biawak.

3. Sentiasa Berhubung Dengan Penyewa

Photo by Torsten Dettlaff from Pexels

Caranya bukanlah dengan membuat penyewa anda seperti adik anda. Sebaliknya, laporkan kepada mereka akan isu atau berita terkini yang berkaitan dengan lokasi kediaman anda.

Hal ini kerana, anda sebagai pemilik kediaman mempunyai akses informasi akan apa yang berlaku di sekitar kediaman anda menerusi WhatsApp Group taman perumahan atau menerima emel secara langsung dariada pihak pengurusan kediaman anda.

Baca : Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Dengan cara ini, penyewa akan rasa lebih selesa kerana mereka tahu apa yang sedang berlaku di sekitar mereka.

4. Harga

Kaji dahulu pasaran sewa di sekitar kediaman anda. Jika unit kediaman anda adalah undercon, semak harga sewa unit yang lebih lama di kawasan sekitar anda supaya harga yang anda tawarkan tidaklah terlalu mahal.

Anda perlu ingat yang anda sedang bersaing dengan taman perumahan atau kediaman sedia ada yang telah matang.

Jika anda tahu penyewa mempunyai beban kewangan seperti baru diberhentikan kerja atau baru mendapat zuriat, apa salahnya jika anda berikan semula RM50 kepadanya sebagai tanda sokongan moral anda.

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Dengan cara ini, penyewa akan tahu anda seorang pemilik rumah yang mengambil berat akan nasib si penyewa.

5. Kontrak

Supaya anda tidak stres dan buntu untuk mencari penyewa baru setiap tahun, apa kata anda tawarkan kontrak sewaan 2-3 tahun kepada penyewa dengan syarat anda tidak akan menaikkan kadar sewaan.

Atau anda boleh tawarkan kontrak jangka panjang dan penyewa akan diberikan diskaun untuk deposit awal.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Fokus dan objektif pelaburan hartanah anda adalah pulangan sewaan. Anda perlu ingat yang anda berurusan dengan manusia.

Oleh yang demikian, cara terbaik untuk memastikan pelaburan hartanah anda berjaya mendapat aliran tunai yang positif adalah dengan menjaga kebajikan penyewa anda.

Sumber Rujukan: Speedhome

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!