Bulan 12 Waktu Terbaik Untuk Window Shopping Rumah?

Kadar Non-Performing Loan (NPL) negara pada suku ketiga 2020 berada pada angka 1.4% berbanding 1.6% pada suku pertama 2020.

Penulis menjangkakan kadar NPL akan meningkat pada kadar 2.4% menjelang akhir 2020 berbanding 2.0% pada tahun 2019.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Dengan keadaan politik tempatan yang masih bercelaru, krisis kesihatan, krisis kewangan golongan kelas pekerja dan pertengahan, agak sedih untuk kita akui banyak hartanah bakal dilelong samada kita suka atau tidak.

Kredit Gambar: Free Malaysia Today

Kerajaan di bawah pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin wajar dipuji kerana mewujudkan banyak inisiatif jangka pendek pada skala makro untuk rakyat.

Baca : Belanjawan 2021: Ulasan Mengenai 9 Perkara Yang Berkaitan Dengan Industri Hartanah

Hakikatnya bantuan itu tidak cukup untuk membantu lebih daripada 800,000 pekerja yang hilang pekerjaan sejak COVID-19 merampas kebebasan dan orang yang kita sayangi.

Apa yang lebih membimbangkan adalah, informasi yang dikongsikan AKPK menunjukkan, 75% daripada rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan simpanan RM1,000!

“Tahukah anda, 2/10 rakyat Malaysia sukar untuk menyimpan dalam tempoh enam bulan.”

Rakyat Malaysia berkemungkinan besar hanya boleh bertahan 1 bulan tanpa bekerja sungguh pun pelbagai skim dan bantuan jangka pendek dibelanjakan Kerajaan semenjak hari pertama PKP melanda.

Kredit Gambar: Berita Harian

Isu kesihatan mental di kalangan rakyat Malaysia adalah satu perkara yang perlu dipandang serius kerana majoriti rakyat Malaysia menghadapi beban kewangan yang melampau ekoran diberhentikan kerja, dipotong gaji dan setentunya golongan gig ekonomi paling terkesan.

Setakat Oktober yang lalu juga menyaksikan pasaran hartanah lesu ekoran peningkatan mendadak kes jangkitan COVID-19 dan berakhirnya moratorium.

Apa yang lebih menyesakkan dada adalah melihat banyak pemaju hartanah yang cuba menjual projek kediaman mereka secara online tetapi kurang mendapat sambutan.

Menurut Harian Metro, banyak pemilik kediaman yang kini telah menerima notis lelong dan tidak layak mendapat moratorium bersasar.

Angka ini dijangka meningkat bulan demi bulan ke satu paras pasaran subsales akan dibanjiri dengan iklan pemilik-pemilik rumah yang terdesak.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Selepas meneliti keadaan semasa dan pasaran hartanah, penulis menyimpulkan terdapat 3 punca utama bulan Disember waktu terbaik untuk window shopping rumah.

1. Pasaran Laku Keras

Kredit Gambar: Pelabur Bijak

Satu perkara yang ramai orang tidak perasan adalah, pasaran hartanah subsales membentuk 70% – 80% daripada transaksi dalam pasaran hartanah sepanjang tempoh PKP.

Kedua, wujud ramai pemilik kediaman yang terdesak dan menjual unit kediaman mereka dan ada juga yang dijual pada kadar 30% – 40% di bawah harga pasaran!

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Contoh terkini adalah unit kediaman subsales di Eco Majestic Semenyih yang dijual pada harga RM680,000 berbanding RM800,000 baru-baru ini. Sungguhpun nilai tawaran adalah hanya 15%, namun ianya masih laku.

2. Kemampuan Kewangan Rakyat Malaysia

Umum mengetahui masalah kemampuan kewangan rakyat Malaysia telah menjadi isu nasional. Rata-rata rakyat Malaysia menyokong idea untuk pengeluaran one off dari akaun KWSP 1 sebanyak RM10,000.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Kebanyakan golongan yang terjejas teruk adalah golongan B40 dan M40 dari syarikat swasta yang terpaksa memberhentikan pekerja atau mengurangkan gaji pekerja.

Golongan B40 paling teruk terjejas kerana kebanyakan mereka merupakan pekerja kontrak dan pekerja yang dibayar gaji harian.

3. Dasar Kerajaan Yang Menggalakkan

Suka atau tidak dengan situasi hari ini, Kerajaan terpaksa melaksanakan PENJANA demi menggalakkan transaksi jual beli hartanah di Malaysia sekaligus menggerakkan ekonomi domestik selepas aktiviti import dan eksport susut.

Menerusi PENJANA, pembeli rumah sepanjang tempoh 1 Jun 2020 sehingga 31 Mac 2021 menikmati potongan cukai dalam pembelian hartanah dan diskaun sekurang-kurangnya 10% daripada pemaju hartanah.

Dan had pembiayaan bagi pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600,000 ke atas tidak lagi tertakluk kepada 70% daripada nilai rumah.

Ramai pembeli rumah terpaksa menyelamatkan diri mereka daripada muflis dengan menjual unit kediaman mereka secepat yang mungkin.

Baca : Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Dan pada saat ini, jerung-jerung hartanah akan memunculkan diri mereka dari permukaan kolam hartanah untuk melihat tawaran paling murah dalam pasaran subsales dan juga lelong.

Kitaran pasaran hartanah ini berlaku setiap 8-10 tahun dan telah banyak dibahaskan oleh pakar ekonomi tempatan.

Hanya mereka yang mempunyai holding power yang tinggi akan benar-benar membuat duit tebal hasil daripada kemelesetan ekonomi dan krisis kesihatan global ini.

Kredit Gambar: The Straits Times

Jangan anda menyangka situasi ini hanya berlaku di Malaysia sahaja. Landskap hartanah ini turut berubah di peringkat global. Dijangka kes Non-Performing Loan (NPL) di seluruh negara akan meningkat.

Baca : Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Dan sebelum 2020 yang panjang dan berliku ini melabuhkan tirai, gunakanlah Disember ini sebagai masa untuk anda melakukan analisa hartanah dan window shopping.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Hartanah SoHo bermaksud Small Office Home Office, merupakan sebuah hartanah yang direka bentuk untuk menjadi kediaman dan pejabat.

SoHo hanya mempunyai kelengkapan asas seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan kebanyakan SoHo dibina tanpa dapur dan balkoni.

Baca : 6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Keluasannya adalah kurang daripada 500 kaki persegi dan wujud secara mendadak di pusat bandar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu

Ini berlaku gara-gara pengisytiharan Akta Hakmilik Strata pada 2013 untuk membina lebih banyak unit bersaiz kecil (500 kaki persegi) yang lebih mampu milik.

Sasaran utama pembeli unit kediaman SoHo adalah golongan muda yang baru berkahwin dan usahawan muda yang ingin menduduki hartanah di kawasan komersial berdekatan dengan :-

 • MRT/KTM/LRT
 • Pusat Beli Belah/Pasaraya
 • Lot Perniagaan Komersial
 • Akses Lebuhraya
 • Restoran Makanan Segera

Menjelang tahun 2017, permintaan terhadap hartanah SoHo meningkat khususnya dari SME dan startup yang semakin meningkat jumlahnya menerusi pelbagai program subsidi dan geran kerajaan menerusi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Data daripada NAPIC juga menunjukkan transaksi hartanah SoHo meningkat sebanyak 18% setiap tahun semenjak tahun 2013.

SoHo mencatatkan pemilikan sebanyak 3,437 unit pada tahun 2013 kepada 4,800 unit pada tahun 2017 dengan kebanyakan pembeli adalah individu / SME untuk pelaburan hartanah atau dijadikan kediaman dan pejabat.

Permintaan juga dijangka meningkat kepada unit terbaru di pasaran seperti:

Kenapa Permintaan SOHO Meningkat?

Kebanyakan SoHo hadir di pasaran dengan tanda harga di bawah RM500,000 dengan fasiliti seperti gimnasium, kolam renang, lot parkir dan sekuriti 24 jam.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Pemilik syarikat yang telah mengecilkan saiz syarikat dan memerlukan ruang yang lebih kecil akan memilih SoHo sebagai alternatif utama menggantikan co-working space kerana mempunyai kebebasan untuk bekerja lebih masa tanpa terikat dengan waktu operasi co-working space.

Memandangkan bayaran bulanan adalah lebih rendah, pemilik syarikat mempunyai bajet tambahan yang boleh difokuskan untuk aktiviti syarikat.

Dijangka 75% tenaga kerja golongan milennial di Malaysia menjelang tahun 2025 adalah usahawan gig yang sukakan fleksibiliti samada mereka mendapatkannya dengan menyewa/membeli SoHo atau menyewa meja di co-working space.

Faktor Luaran Yang Membantu Peningkatan Permintaan SOHO

Photo by Pixabay from Pexels

Semenjak tahun 2019 lagi Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) cuba menyelesaikan isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual.

Antara langkah popular adalah dengan mewujudkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang membolehkan pembeli rumah membeli tanpa kos tambahan duti setem, MOT, SPA.

Tawaran dari pemaju hartanah pada hari ini yang dilihat terdesak seperti menawarkan rebat, cashback dan diskaun pada amaun yang luar biasa juga bakal membantu peningkatkan permintaan SoHo di masa hadapan.

Jangan terkejut sekiranya anda mendapat pemaju hartanah hari ini bukan sahaja menawarkan deposit percuma, bahkan duit muka mampu dibayar secara ansuran sehingga 22 bulan dan ada pemaju yang menawarkan kabinet dan perabot secara percuma!

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jumlah hartanah SoHo yang dilelong pada tahun 2018 meningkat sebanyak 835 atau 255 unit berbanding 2017 dan ini bermakna secara purata terdapat 21 kes lelong SoHo setiap bulan.

Pada tahun 2019, hartanah RM300,000 hingga RM500,000 tidak terjual adalah sebanyak 7,883 unit dan hartanah lebih RM500,000 sebanyak 12,258 unit yaqni 40.9% daripada jumlah keseluruhan hartanah tidak terjual 2019.

Penawaran inventori dari pemaju juga telah menurun mendadak bermula tahun 2015 dan paling rendah adalah pada tahun 2019.

 • 2014 : 673,235 unit
 • 2015 : 568,951 unit
 • 2016 : 451,913 unit
 • 2017 : 448,199 unit
 • 2018 : 449,685 unit
 • Q3 2019 : 442,468 unit

Landskap Masa Hadapan Di Malaysia

Golongan milennial cenderung untuk menjadi usahawan berbanding bekerja 9-5 di pejabat kerana inginkan fleksibiliti dalam gaya hidup.

Golongan ini ini juga sanggup menangguhkan matlamat hidup yang konservatif seperti memiliki rumah dan berkeluarga dan.

Trend tinggal di co-living semakin mendapat tempat kerana penghuni berkongsi ruang hidup, minat dan nilai yang sama dan wujud di kawasan tumpuan bandar utama dengan penguasaan gig ekonomi yang lebih meluas.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Disebabkan harga rumah pada hari ini dilihat semakin tidak mampu milik, konsep co-living yang mengetengahkan konsep kolaboratif perkongsian ruang dan kemudahan yang menjimatkan wang kini semakin mendapat tempat.

Gaya hidup minimalis lebih cenderung kepada golongan milennial introvert yang lebih selesa berada di rumah berbanding keluar bersosial.

Golongan ini tidak sukakan komitmen dan lebih gemar berbelanja kepada pengalaman sebenar seperti bercuti, makan di restoran dan aktiviti sosial yang menyihatkan.

Kita boleh menjangkakan ketiga – tiga golongan ini lebih cenderung untuk menyewa SoHo kerana inginkan fleksibiliti, ruang yang minimalis dan akses kemudahan yang pelbagai.

Sebenarnya norma baharu dalam hartanah telah lama dibentuk dan golongan milennial dilihat cenderung membeli/menyewa SoHo berbanding rumah teres yang terletak di pinggir bandar.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Lebihan penawaran untuk SoHo boleh di selesaikan dengan sendirinya sekiranya stimulus yang dilancarkan Kerajaan terus konsisten sehingga isu lambakan hartanah ini selesai.

Ini bukanlah pengakhiran untuk ruangan pejabat kerana permintaan terhadap ruang pejabat di lot komersial akan tetap ada.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Hanya trend penyewaan pejabat kini sedikit berbeza dan orang awam inginkan nilai tambah yang mereka boleh dapatkan berbanding ruang pejabat yang lapang dan kosong.

Apa yang pasti, samada co-working space atau SoHo menjadi pilihan utama mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!