Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Kaji selidik yang dijalankan CUEPACS pada Januari 2020 yang lalu dan diterbitkan menerusi Berita Harian menunjukkan 53% daripada penjawat awam belum memiliki rumah.

Faktor paling popular ialah tempoh pinjaman yang terlalu lama, margin kewangan, ansuran bulanan, kadar pinjaman dan masalah wang pendahuluan.

Laporan ini agak mengejutkan kerana penjawat awam mempunyai pelbagai skim dan bantuan yang membolehkan mereka memiliki rumah.

Baca : Membuat Pinjaman Adalah Sesuatu Yang Baik?

Namun begitu, ada juga segelintir masyarakat Malaysia yang masih tidak membeli rumah sungguhpun layak dan mampu kerana masih tidak faham perbezaan dan faedah antara pinjaman Islamik dan konvensional.

Sebenarnya, sejarah perbankan Islam dan prinsip syariah di Malaysia telah bermula semenjak tahun 1983 lagi dengan penubuhan Bank Islam.

Produk perbankan Islam menjadi semakin meluas bermula tahun 1993 apabila bank perdagangan, bank saudagar dan syarikat kewangan mula dibenarkan untuk menawarkan produk-produk dan perkhidmatan perbankan Islam di bawah Skim Perbankan Tanpa Faedah (SPTF).

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Artikel kali ini akan menerangkan perbezaan pembiayaan Islamik dan pinjaman konvensional supaya anda khususnya pembeli rumah tidak membuat kesilapan dalam memilih jenis pinjaman bagi pembiayaan hartanah anda kelak.

Ramai orang ingat pinjaman Islam hanya untuk peminjam beragama Islam sahaja.

Anggapan ini ternyata salah kerana orang bukan Islam juga boleh memohon pinjaman Islam dengan syarat pekerjaan peminjam dianggap ‘halal’.

Sebagai pemula, untuk memahami konsep pinjaman Islamik, pihak bank akan menggunakan istilah – istilah seperti house financing, ASB financing dan hire purchase financing untuk pembiayaan pinjaman.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Kadar faedah pula menggunakan istilah profit rate dan perlindungan adalah di bawah takaful.

Manakala untuk pinjaman konvensional, pihak bank akan menggunakan istilah – istilah housing loan, ASB loan dan hire purchase loan untuk pembiayaan pinjaman.

Kadar faedah pula kekal kepada interest rate dan perlindungan menggunakan istilah insurans.

Untuk lebih memahami perbezaan antara kedua – dua jenis produk pinjaman ini, kita akan review perbezaannya menerusi kontrak, keuntungan, aset, amaun yang perlu dibayar, pemilikan aset, kelewatan pembayaran, penyelesaian awal dan insurans.

Jom kita tengok 8 perbezaan pembiayaan perumahan Islam dan pinjaman perumahan konvensional

1. Kontrak

Pinjaman Islam : Kontrak pembiayaan perumahan adalah menerusi Bai’ Bithaman Ajil (BBA) atau Musyarakah Mutanaqisah.

Pinjaman Konvensional : Hanya ada satu kontrak yaqni kontrak pinjaman rumah sahaja.

2. Keuntungan

Pinjaman Islam : Terhasil daripada jualan atau pajakan hartanah tersebut.

Pinjaman Konvensional : Terhasil daripada faedah atas transaksi pinjaman rumah.

3. Aset

Pinjaman Islam : Komoditi atau aset yang dibenarkan mengikut syarak sahaja.

Pinjaman Konvensional :  Tiada syarat dalam komoditi dan aset. (bebas)

4. Amaun Yang Perlu Dibayar

Pinjaman Islam : Amaun adalah tetap sepanjang tempoh pembiayaan atau dikurangkan / diberikan rebat sekiranya pelanggan membayar keseluruhan pembiayaan lebih awal.

Pinjaman Konvensional : Amaun akan berubah mengikut perubahan Kadar Pinjaman Asas (Base Lending Rate ‘BLR’)

5. Pemilikan Aset

Pinjaman Islam : Harus dimiliki oleh penjual atau dipajakkan kepada pelanggan yang membeli secara beransur – ansur daripada bank.

Pinjaman Konvensional :  Milik bank selagi pinjaman tidak dilunaskan.

6. Kelewatan Pembayaran

Pinjaman Islam : Peminjam akan dikenakan gantirugi (ta’widh).

Pinjaman Konvensional : Penalti dalam bentuk ‘compounding’ akan dikenakan.

7. Penyelesaian Awal

Pinjaman Islam : Peminjam layak mendapat ‘ibra’ (rebat) ke atas harga jualan sekiranya pembiayaan berjaya diselesaikan lebih awal daripada jadual pembayaran balik tanpa dikenakan sebarang penalti.

Pinjaman Konvensional : Ada penalti sekiranya peminjam membuat penyelesaian awal dalam ‘lock in period’.

8. Perlindungan

Pinjaman Islam : Tertakluk kepada Takaful.

Pinjaman Konvensional : Tertakluk kepada Insurans Konvensional.

Kelebihan Pembiayaan Islam Untuk Hartanah

  1. Terdapat diskaun sebanyak 20% duti setem untuk dokumen Perjanjian Pinjaman Islam.
  2. Pengecualian 100% duti setem bagi refinancing daripada pinjaman konvensional kepada pinjaman Islam ke atas baki pinjaman sedia ada.

Kelebihan Pinjaman Konvensional Untuk Hartanah

  1. Sekiranya peminjam ingin mengubah syarat Perjanjian Pinjaman,  dokumen hanya perlu di kemas kini dan membayar duit setem.
  2. Lebih mudah untuk membuat refinancing berbanding Pinjaman Islam.
  3. Kos untuk pembayaran awal, pembayaran lewat dan sebagainya adalah lebih telus dalam Perjanjian Konvensional.

Baca : Cara Mudah Nak Convert Akaun Simpanan Konvensional Maybank Ke Akaun Islamik, Buat Online Je

Sebenarnya, kedua-dua pinjaman telah pun mencapai satu tahap kematangan di mana tidak banyak perbezaan antara kedua – dua pinjaman. Boleh jadi faedahnya adalah lebih sedikit berbanding pinjaman satu lagi.

Ada peminjam yang ingin lebih faedah dan meminjam menerusi Pinjaman Konvensional. Ada peminjam yang khawatir dengan isu halal haram maka dipilihnya Pinjaman Islam.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Akhir kata, sebagai orang Islam, anda tanpa kompromi digalakkan untuk membuat pinjaman dengan produk patuh syariah.

Sumber Rujukan:

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Elemen Yang Mempengaruhi Kejayaan Pelaburan Hartanah Anda

Seperti yang semua orang tahu, pelaburan hartanah boleh dijadikan side hustle tanpa perlu meninggalkan kerja hakiki 9-5 dan jana pendapatan sampingan.

Di Malaysia, kita mempunyai ramai sifu hartanah yang tanpa henti berkongiskan tips dan strategi pelaburan hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah tidaklah semudah yang disangka sungguhpun ianya merupakan jenis pelaburan paling konvensional dan tidak memerlukan sebarang ilmu fundamental analysis dan teknikal analysis seperti pelaburan saham.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Tapi, itu tidak bermakna anda perlu mengabaikan ilmu menilai hartanah daripada segi menilai permintaan dan penawaran semasa dan mendatang.

Tidak lupa juga, ilmu mengenal pasti potensi lokasi hartanah dan mengkaji kadar faedah terbaik dari institusi perbankan.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Dengan ilmu yang cukup sebelum melabur dalam hartanah, belum mampu memastikan pelaburan hartanah anda berjaya 100%.

Atas kertas, mungkin anda boleh menjadi jutawan hartanah dalam satu jangka masa.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Sebaliknya yang berlaku apabila kita melihat  faktor yang lebih luas seperti keadaan politik semasa, polisi kerajaan, sentimen sosial semasa dan permintaan vs penawaran

Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk anda mengetahui dengan mendalam 6 elemen yang mempengaruhi kejayaan pelaburan hartanah anda.

Baca : 4 Langkah Mulakan Pelaburan Hartanah

1. Hapuskan Stigma Dan Persepsi

Jika anda pernah mendengar kisah Musang & Cherry Merah, anda akan tahu kesan buruk sekiranya membenarkan diri anda mendengar dah hidup dengan stigma dan persepsi.

Baca : Kisah Musang & Cherry Merah, Iktibarnya Dalam Pelaburan Hartanah

Kebanyakan stigma dan persepsi dalam hartanah boleh dipatahkan dengan data & statistik dan ilmu pelaburan yang betul.

Antara stigma dan persepsi negatif yang anda perlu hapuskan adalah seperti :-

  • Pelaburan hartanah tidak sesuai buat masa ini
  • Tiada duit bermakna anda tidak boleh melabur dalam hartanah
  • Harga rumah mahal dan sekarang bukan masa sesuai beli rumah
  • Beli rumah untuk pelaburan tidak boleh kaya seperti melabur dalam saham dan emas

2. Faham Permintaan Semasa Dan Mendatang

Ini merupakan skill yang perlu anda kuasai dengan membaca data dan statistik yang dikeluarkan NAPIC dan JPPH dan DOSM.

Data ini menerangkan tentang jumlah populasi di sesebuah kawasan dan keperluan hartanah untuk mereka.

Baca : 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Setakat tahun 2019, Selangor dengan jumlah populasi mencecah 6.47 juta orang mempunyai lebih daripada 118,000 hartanah sedang dibangun dan 78,000 hartanah bakal dibangunkan.

Bandar – bandar utama seperti Selangor,  Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor Bahru menghadapi isu permintaan rumah mampu milik yang serius.

Dan permintaan hartanah di Sabah, Kelantan dan Terengganu adalah tidak selari dengan jumlah populasi dan wujud keperluan untuk menggandakan penawaran hartanah kepada penduduk di negeri ini.

Baca : Produk Tak Bagus atau Rakyat Malaysia Yang Tak Beli Hartanah?

Perlis mempunyai kadar permintaan hartanah yang stabil di antara semua negeri di Malaysia dengan kadar lambakan hartanah tidak terjual di seluruh Perlis pada tahun 2019 hanya mencecah angka 94 unit sahaja.

3. Faktor Penawaran Semasa Dan Mendatang

Indeks penawaran hartanah di Malaysia sepanjang tahun 2020 menunjukkan graf yang dinamik.

Seluruh negeri mencatatkan penyusutan penawaran hartanah dan hanya Pulau Pinang mencatatkan peningkatan penawaran hartanah sebanyak 16.43%.

Hartanah jenis landed seperti teres, townhouse dan Semi D mendominasi penawaran hartanah di Malaysia sepanjang tahun 2020.

Baca : Gaji Bawah RM3,000 Boleh Miliki Townhouse RM42,000? Ini Hartanahnya

Apa yang menarik adalah, hartanah di bawah RM300,000 mewakili 50.5% daripada pelancaran hartanah di Malaysia sekaligus meningkatkan pasaran hartanah rumah mampu milik seawal tahun 2021.

Baca : Harapan Rakyat Malaysia Untuk Industri Hartanah Bagi Tahun 2021

4. Faktor Penaik Hartanah

Harga rumah di sesebuah kawasan tidak akan sesekali meningkat secara drastik tanpa adanya faktor yang meningkatkan nilai hartanah di kawasan tersebut.

Faktor – faktor yang menaikkan nilai hartanah di sesebuah kawasan adalah :-

  • Projek pembangunan berskala mega
  • Peluang pekerjaan
  • Dasar kerajaan

Baca : Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Sekiranya ada projek pembangunan mega yang mewujudkan peluang pekerjaan dan dalam masa yang sama, dasar Kerajaan semasa menggalakkan pemilikan hartanah, maka berkemungkinan besar harga rumah di lokasi itu akan meningkat.

5. Keluasan Kediaman (Baru vs Lama)

Ambil tahu juga harga rumah dan harga keluasan kediaman di antara projek sedia ada dan projek undercon untuk saiz yang sama.

Baca : Cara Analisa Hartanah Mengikut Harga Kaki Persegi

Boleh jadi, harga rumah dan harga per kaki per segi projek undercon lebih murah berbanding projek sedia ada dan sebaliknya.

Buatlah tindakan bijak dengan membeli rumah pada harga yang lebih rendah dan sewakan pada kadar semasa.

Baca : Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Dengan cara ini, berkemungkinan besar anda boleh mencapai rental yield yang lebih selesa.

6. Turun Naik Harga Rumah

Harga rumah sememangnya naik secara purata RM30,000 setahun sepanjang tahun 2000 hingga tahun 2014.

Akan tetapi, ada lokasi yang mencatatkan kadar kenaikan yang lebih perlahan berbanding kawasan lain yang mempunyai potensi pembangunan mega seperti :-

  • MRT
  • Township baru
  • Pusat beli belah
  • Restoran makanan segera
  • Pusat perindustrian & lot komersial

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Elemen ini penting untuk anda yang mempunyai holding power dan membeli rumah untuk dijual selepas harga rumah naik pada kadar yang memuaskan.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Dengan mengetahui trend kenaikan hartanah mengikut kawasan dan negeri, anda mampu merancang keuntungan yang ingin anda perolehi jika flipping adalah teknik yang anda pilih.

Satu fakta yang tidak ramai orang kongsikan kepada umum adalah, sebenarnya banyak pelabur hartanah yang mengalami kerugian semenjak tahun 2018 selepas industri hartanah mula memasuki recession phase.

Ramai yang tidak bersedia dan tidak tahu jalan keluar untuk masalah itu.

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Ada yang masih keliru untuk terus memilih objektif pelaburan cashflow atau flipping. Pokok pangkalnya, kewangan anda yang menjadi sandaran dan mempengaruhi tahap rasional pelaburan yang anda ingin lakukan.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Dengan ilmu dan kesabaran, hartanah sebenarnya mampu memberikan anda peluang untuk mencapai financial freedom atau menjana pendapatan berkali ganda.

Sumber Rujukan: PropertyGuru

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 16 Mei 2021, jam 930 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur