8 Sebab Kenapa Rumah Kita Lebih Murah Berbanding Rumah Taman Sebelah

Sebelum kita nak menjual rumah, penilai hartanah perlu dipanggil bagi meninjau dan menilai nilai semasa hartanah tersebut sebelum dijual kepada pemilik baharu.

Penilai hartanah merupakan seorang yang berpengalaman dalam menentukan nilai semasa harta / aset / tanah / rumah bergantung kepada beberapa syarat tertentu.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Oleh yang demikian, kita sebagai pemilik hartanah tidak boleh mengatakan rumah teres 1 tingkat kita berharga RM600,000 gara-gara lokasinya terletak 10 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Hanya penilai hartanah sahaja individu yang layak menentukan harga nilai semasa rumah kita.

Tujuan utama penilaian hartanah berlaku adalah kerana pihak bank ingin melepaskan pembiayaan pinjaman hartanah kepada individu / syarikat, sebuah rumah hendak dilelong, proses jual beli hartanah, SC submission (urusan syarikat untuk masuk pasaran Bursa Malaysia) atau pun di audit oleh syarikat.

Formula yang sering diguna pakai oleh penilai hartanah dalam menilai sesebuah hartanah adalah melalui residual method, investment method, profit method dan discounted cashflow method.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Jadi, apa alasan di sebalik sesebuah rumah itu lebih mahal atau murah berbanding rumah yang berada dalam satu taman atau taman yang berbeza?

Ini penjelasannya.

1. Lokasi

Lokasi memainkan peranan yang sangat besar dalam menentukan nilai sesebuah hartanah. Bahkan, alamat sesebuah unit hartanah juga mampu memberi impak seperti Mont Kiara dan Segambut yang berada di dalam satu kawasan yang sama; tetapi hartanah di Mont Kiara menjadi lebih mahal kerana alamatnya.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Perkara ini berlaku kepada hartanah yang berada dalam lingkungan 500 meter dari KLCC di mana hartanah yang disenaraikan dalam alamat ‘Persiaran KLCC’ adalah jauh lebih tinggi nilainya berbanding hartanah yang mempunyai alamat ‘Jalan Ampang’ sahaja.

Dari sudut luaran pula, jarak dan lokasi hartanah yang terletak di pinggir bandar, pusat bandar, pedalaman dan sebagainya turut memainkan peranan yang besar.

2. Kemudahan

Sungguhpun hartanah anda terletak 10KM dari pusat bandar, tiada gunanya jika hartanah tersebut tidak mampu diakses dengan lebuh raya terdekat dan pengangkutan awam seperti KTM, MRT dan LRT.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Oleh yang demikian, semak kemudahan yang sedia ada bagi memudahkan hartanah anda mampu diakses dengan mudah hatta dengan motorsikal!

3. Status Tanah

Ramai yang sedia maklum bahawa terdapat dua jenis status hartanah yaqni freehold (pegangan kekal) dan leasehold (pajakan).

Hartanah leasehold biasanya merupakan petak hartanah yang disewa dari PBT atau Kerajaan untuk satu tempoh dan mampu diambil semula pada bila-bila masa.

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Hartanah dengan status tanah freehold adalah jauh lebih mahal berbanding leasehold dan jauh lebih mudah untuk dijual.

Ini berbeza dengan status tanah jenis leasehold yang harganya lebih murah berbanding freehold dan lebih sukar untuk dijual.

Akan tetapi, bekalan hartanah jenis freehold tidak banyak di kawasan pusat bandar dan terletak banyak di kawasan pinggir bandar.

4. Saiz Keluasan

Keluasan unit kediaman mengikut kaki persegi akan dikira dalam menentukan nilai semasa hartanah tersebut. Untuk hartanah jenis high rise seperti flat, apartmen dan kondominium, tingkat kediaman juga memainkan peranan.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Kemudahan lif juga amat mempengaruhi nilai hartanah high rise kerana hartanah high rise yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi dan tidak mempunyai lif akan dinilai rendah oleh penilai hartanah.

Hartanah di ground floor adalah lebih murah berbanding tingkat 1 kerana faktor privasi.

5. Pemandangan

Buka tingkap dan beranda rumah kita dan lihat apakah pemandangan yang dapat dilihat di depan mata.

Baca : 8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Sekiranya pemandangan yang kita saksikan adalah tasik, kolam renang atau apa sahaja yang menenangkan fikiran, ia akan membuat harga rumah naik.

Berbeza dengan rumah yang menghadap kubur atau loji dan pusat kumbahan najis.

6. Renovation

Rakyat Malaysia memang gemar buat renovasi sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Tetapi renovasi yang kita lakukan hanyalah sia-sia sekiranya tidak menyimpan resit renovasi sebagai bukti kepada penilai hartanah.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Andai kata renovasi yang kita lakukan adalah di luar rumah, kita wajib mendapatkan surat kebenaran dari Majlis Perbandaran Tempatan terlebih dahulu.

7. Kondisi

Adakah kawasan rumah kita sesak pada waktu puncak dengan kepadatan penduduk yang tinggi?

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Atau adakah sampah sarap diselia oleh Majlis Perbandaran Tempatan mengikut waktu?

Semua perkara ini mempengaruhi nilai hartanah anda.

8. Lot Rumah

Akhir sekali adalah lot rumah yang berkait rapat dengan keluasan rumah kita. Samada rumah berada dalam lot tengah atau lot hujung.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Sekiranya hartanah kita terletak di lot hujung (end lot), nilai hartanah kita adalah lebih tinggi berbanding unit tengah.

Sebelum kita hendak menjual hartanah, pastikan kita ketahui poin-poin ini dengan baik agar tidak terkejut sekiranya nilai hartanah kita jauh lebih murah berbanding anggaran.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Ingat! Hanya penilai hartanah profesional yang layak menentukan nilai semasa hartanah kita mengikut prosedur dan disiplin yang telah ditetapkan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA