8 Sebab Kenapa Rumah Kita Lebih Murah Berbanding Rumah Taman Sebelah

Sebelum kita nak menjual rumah, penilai hartanah perlu dipanggil bagi meninjau dan menilai nilai semasa hartanah tersebut sebelum dijual kepada pemilik baharu.

Penilai hartanah merupakan seorang yang berpengalaman dalam menentukan nilai semasa harta / aset / tanah / rumah bergantung kepada beberapa syarat tertentu.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Oleh yang demikian, kita sebagai pemilik hartanah tidak boleh mengatakan rumah teres 1 tingkat kita berharga RM600,000 gara-gara lokasinya terletak 10 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Hanya penilai hartanah sahaja individu yang layak menentukan harga nilai semasa rumah kita.

Tujuan utama penilaian hartanah berlaku adalah kerana pihak bank ingin melepaskan pembiayaan pinjaman hartanah kepada individu / syarikat, sebuah rumah hendak dilelong, proses jual beli hartanah, SC submission (urusan syarikat untuk masuk pasaran Bursa Malaysia) atau pun di audit oleh syarikat.

Formula yang sering diguna pakai oleh penilai hartanah dalam menilai sesebuah hartanah adalah melalui residual method, investment method, profit method dan discounted cashflow method.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Jadi, apa alasan di sebalik sesebuah rumah itu lebih mahal atau murah berbanding rumah yang berada dalam satu taman atau taman yang berbeza?

Ini penjelasannya.

1. Lokasi

Lokasi memainkan peranan yang sangat besar dalam menentukan nilai sesebuah hartanah. Bahkan, alamat sesebuah unit hartanah juga mampu memberi impak seperti Mont Kiara dan Segambut yang berada di dalam satu kawasan yang sama; tetapi hartanah di Mont Kiara menjadi lebih mahal kerana alamatnya.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Perkara ini berlaku kepada hartanah yang berada dalam lingkungan 500 meter dari KLCC di mana hartanah yang disenaraikan dalam alamat ‘Persiaran KLCC’ adalah jauh lebih tinggi nilainya berbanding hartanah yang mempunyai alamat ‘Jalan Ampang’ sahaja.

Dari sudut luaran pula, jarak dan lokasi hartanah yang terletak di pinggir bandar, pusat bandar, pedalaman dan sebagainya turut memainkan peranan yang besar.

2. Kemudahan

Sungguhpun hartanah anda terletak 10KM dari pusat bandar, tiada gunanya jika hartanah tersebut tidak mampu diakses dengan lebuh raya terdekat dan pengangkutan awam seperti KTM, MRT dan LRT.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Oleh yang demikian, semak kemudahan yang sedia ada bagi memudahkan hartanah anda mampu diakses dengan mudah hatta dengan motorsikal!

3. Status Tanah

Ramai yang sedia maklum bahawa terdapat dua jenis status hartanah yaqni freehold (pegangan kekal) dan leasehold (pajakan).

Hartanah leasehold biasanya merupakan petak hartanah yang disewa dari PBT atau Kerajaan untuk satu tempoh dan mampu diambil semula pada bila-bila masa.

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Hartanah dengan status tanah freehold adalah jauh lebih mahal berbanding leasehold dan jauh lebih mudah untuk dijual.

Ini berbeza dengan status tanah jenis leasehold yang harganya lebih murah berbanding freehold dan lebih sukar untuk dijual.

Akan tetapi, bekalan hartanah jenis freehold tidak banyak di kawasan pusat bandar dan terletak banyak di kawasan pinggir bandar.

4. Saiz Keluasan

Keluasan unit kediaman mengikut kaki persegi akan dikira dalam menentukan nilai semasa hartanah tersebut. Untuk hartanah jenis high rise seperti flat, apartmen dan kondominium, tingkat kediaman juga memainkan peranan.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Kemudahan lif juga amat mempengaruhi nilai hartanah high rise kerana hartanah high rise yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi dan tidak mempunyai lif akan dinilai rendah oleh penilai hartanah.

Hartanah di ground floor adalah lebih murah berbanding tingkat 1 kerana faktor privasi.

5. Pemandangan

Buka tingkap dan beranda rumah kita dan lihat apakah pemandangan yang dapat dilihat di depan mata.

Baca : 8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Sekiranya pemandangan yang kita saksikan adalah tasik, kolam renang atau apa sahaja yang menenangkan fikiran, ia akan membuat harga rumah naik.

Berbeza dengan rumah yang menghadap kubur atau loji dan pusat kumbahan najis.

6. Renovation

Rakyat Malaysia memang gemar buat renovasi sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Tetapi renovasi yang kita lakukan hanyalah sia-sia sekiranya tidak menyimpan resit renovasi sebagai bukti kepada penilai hartanah.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Andai kata renovasi yang kita lakukan adalah di luar rumah, kita wajib mendapatkan surat kebenaran dari Majlis Perbandaran Tempatan terlebih dahulu.

7. Kondisi

Adakah kawasan rumah kita sesak pada waktu puncak dengan kepadatan penduduk yang tinggi?

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Atau adakah sampah sarap diselia oleh Majlis Perbandaran Tempatan mengikut waktu?

Semua perkara ini mempengaruhi nilai hartanah anda.

8. Lot Rumah

Akhir sekali adalah lot rumah yang berkait rapat dengan keluasan rumah kita. Samada rumah berada dalam lot tengah atau lot hujung.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Sekiranya hartanah kita terletak di lot hujung (end lot), nilai hartanah kita adalah lebih tinggi berbanding unit tengah.

Sebelum kita hendak menjual hartanah, pastikan kita ketahui poin-poin ini dengan baik agar tidak terkejut sekiranya nilai hartanah kita jauh lebih murah berbanding anggaran.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Ingat! Hanya penilai hartanah profesional yang layak menentukan nilai semasa hartanah kita mengikut prosedur dan disiplin yang telah ditetapkan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Kondo Atau Townhouse? Ini Perbandingannya

Dilema kebanyakan pelabur hartanah bila masuk soal jenis hartanah tidak pernah berkesudahan.

Ada banyak teori yang mengatakan rumah jenis kondominium lebih menguntungkan berbanding rumah jenis townhouse.

Begitu juga sebaliknya.

Buat pengetahuan anda, kediaman jenis kondominium pada kebiasaannya adalah unit bertingkat mewah yang terletak di kawasan ‘commercial viable’ dan sesuai untuk didiami atau dilaburkan.

Baca : Pasaran Lelong Meriah Sejak Mac 2020 Lagi, Ini 3 Sebabnya

“Hartanah di kawasan commercial viable atau komersil berdaya maju lazimnya lebih mahal kerana wujud pelbagai booster dalam radius 1KM yang meningkatkan nilai hartanah”

Status geran bagi kediaman jenis kondominium di kawasan bandar yang berdekatan dengan pusat komersial adalah pegangan bebas (freehold).

Manakala townhouse atau rumah bandar merupakan kediaman moden bertingkat dan biasanya merangkumi 2 atau tiga unit berbeza dalam satu bangunan.

Biasanya dibina di township baru di pinggiran bandar dengan fokus kehidupan berkomuniti.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Ada juga townhouse yang dibina di kawasan primer dan lokasinya terletak berdekatan dengan pusat komersial.

Status gerannya berbeza, ada yang memegang status pegangan bebas (freehold) dan juga pegangan pajakan (leasehold).

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Untuk itu, artikel kali ini bakal membincangkan secara terperinci 6 elemen utama yang membezakan hartanah kediaman jenis kondominium dan townhouse atas kapasiti pelaburan hartanah.

1. Pemilikan

Kondominium – Anda hanya memiliki bahagian dalam kondo. Bangunan dan perkarangan kondominium dimiliki oleh persatuan atau Joint Management Body (JMB)

Townhouse – Anda memiliki tanah, kawasan dalaman serta halaman rumah.

Baca : Teknik Kenal Pasti Lokasi Sesuai Beli Rumah Untuk Hidup Berkeluarga

2. Pihak Bertanggungjawab

Kondominium – Pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan bangunan, dalaman dan pekarangan kondominium di bawah seliaan JMB.

Townhouse – Persatuan Penduduk bertanggungjawab atas penyelenggaraan luaran dan persekitaran kediaman dan bukan dalaman kediaman.

3. Keselamatan

Photo by Thomas Windisch from Pexels

Kondominium – Tahap keselamatan unit kondominium adalah lebih tinggi kerana dilengkapi dengan CCTV, pintu automatik dan pengawal keselamatan.

Townhouse – Anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keselamatan kediaman anda dan perlu memasang sendiri CCTV.

4. Struktur

Kondominium – Kediaman jenis kondominium biasanya adalah bertingkat – tingkat dengan fasiliti lif.

Townhouse – Kediaman jenis townhouse lazimnya adalah dari jenis landed atau bertingkat dan dilengkapi dengan tangga dan kadangkala lif.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

5. Fasiliti

Kondominium – Dilengkapi dengan fasiliti seperti gymnasium, kolam renang, gelanggang tenis, dewan, surau, parkir dan ruang runcit.

Townhouse – Kebanyakan townhouse hari ini dilengkapi dengan dewan, surau, trek jogging dan taman permainan.

Baca : Gaji Bawah RM3,000 Boleh Miliki Townhouse RM42,000? Ini Hartanahnya

Kediaman jenis kondominium adalah lebih kompleks berbanding townhouse kerana memerlukan penyelenggaraan fasiliti secara konsisten.

Selain itu, wujud persaingan di antara pasaran semasa dan mendatang untuk unit dengan keluasan yang mungkin lebih besar.

Manakala kediaman jenis townhouse secara jujurnya lebih mudah disewakan kepada golongan berkeluarga.

Tiada baik atau buruk di antara kedua – dua jenis kediaman ini untuk pelaburan hartanah.

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Daripada segi harga dan potensi, kediaman jenis townhouse dilihat lebih baik untuk pelaburan hartanah jenis cashflow atau capital gain ekoran keluasan tanah dan kebebasan yang diperoleh pemilik dan penyewa kediaman.

Sumber Rujukan: Diffen

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 13 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Majalah Labur